Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Erdõk-mezõk gombái

• Please log in to reply
1236 válasz a témához

#1001 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 17. - 12:13

...van-e szignifikáns valószínûsége annak, hogy az pl döggomba.

Van, mert õ maga is döggomba. :gm:
A döggombák családjába tartozó, ámde ehetõ faj.
Már csak e szép család is visszatart , hogy megkóstoljam, (ill. ráharaptam, de semmi különös) az illata se volt "hûde", akkor minek kísérletezni, mikor ott a géva, meg a spájzban a kucsma, ami finomabb.
Elvileg május 15 után nem illik fogyasztani, mert akkor már megjelennek a kevésbé jóindulatú rokonok, de amilyen bolond most az idõjárás, nem lehetünk biztosak semmiben.

Itt is tele van vele a bokrok alja, de minek, hazahoztam a maradék 4 kiló gévát, azt hiszem, az elég egy darabig,. :D

#1002 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 22. - 17:49

Ma eperbefõzés lett volna soron, de pechemre kilovagoltam az erdõbe. nagyon szép, friss változékony és céklatinóruval volt tele, ennyit még nem találtam, persze hogy vérszemet kaptam, és csak szedtem és szedtem... Most nem gyõzöm lefõzni (20 perces gomba, nyersen fogyasztva enyhén mérgezõ), aztán hova teszem? Mindenesetre megkóstoltam, nagyon finom. Kerestem nyári vargányát is, ebben az erdõben két hely is volt, ahol találtam 3 éve. Most a fák töve össze volt turkálva. Összesen 3 db-ot találtam, egy óriási , 30 cm átmérõjût, már megrágva, és két ehetõ példányt. Lehet, hogy az õzek felzabálják???

#1003 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 22. - 19:56

Szerintem a disznók is eszik a gombát. Én voltam kint az erdõben, de öreg csiperkét (sztem sárgulót) és öreg-kukacos szappanszagú pereszkét találtam. Elõször márványosnak néztem, jó liszt-szaga volt, aztán felvágtam és akkor inkább szappanosnak éreztem. Na meg kukacos is volt, úgyhogy dühömben kivágtam az összeset. A mezõ tuti tele van szentgyörggyel és csibegombával, de oda most nincs idõm kimenni. :( Nincs jó gomba-orrom. :( Zircen meg már halomra találják a pöfeteget, takargatják, hogy nehogy más találja meg. Felmondok...

#1004 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 24. - 15:07

Milyen érdekes, itt a szegfû nem akar még kibújni. Ne is bújjon, ott legelnek most a lovaim. :)

#1005 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 28. - 19:09

holnapi ebédem és a hozzávalók
Posted Image
Posted Image

a SPAR-ban féláron volt a shimeji, gondoltam kipróbálom. ami még volt benne: kacsazsír, kucsma, kecskesajtok (Sainte-Maure de Touraine, Chabichou du Poitou), overjarige gouda, füstölt sonka, tejföl és nagymamám szélesmetéltje

Edited by zulejka, 2013 május 28. - 19:09.

#1006 Nyanya

Nyanya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.451 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 29. - 9:44

Tegnapi vacsorának való.

https://www.facebook...151601846535772

#1007 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 3. - 19:23

A tegnapi levesemben a következõ gombák voltak: piruló galóca, gyökeres fülõke, porhanyós gomba és néhány apró tinóru (fujj.). Mellé volt rántott barna csengettyûgomba, a galóca felét pedig pörköltnek csináltam meg. Nekem ízlett. :)

#1008 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 4. - 16:22

Kicsit megenyhültem az esõ iránt: ma szép adag lilapereszkével tértünk haza, természetesen a piacon megszakértettünk még egy pár más fajtát is, de azok nem voltak jók. Egy tölcsérgomba faj, sárguló csiperke, meg valami szegfûgombaszerû, amit a gombás hölgy sem tudott hova rakni. Szerintem barna pénzecskegomba. Készül a gombapörkölt. :-D

"Qei me amat, amat et canem meum."

#1009 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 5. - 13:58

A sok esõre elõjöttek a szép színû nedügombák is:
Posted Image
Posted Image

Szegfûgomba dögivel, de már csak ajándékba szedtem.

#1010 kikinda

kikinda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 359 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 8. - 14:53

Fénykép alapján ezt a gombát el lehet dönteni kizárólagosan?
Posted Image

kb 15 cm maximális tányérátmérõjig fejlõdik és igen sötét (de még barna, csokibarna) a lemezek színe kifejlett állapotban.

Még néhány kép hivatkozása:

www.kikindai.hu/gomba/DSC_7313.jpg
http://www.kikindai....ba/DSC_7314.jpg
http://www.kikindai....ba/DSC_7316.jpg
http://www.kikindai....ba/DSC_7318.jpg
http://www.kikindai....ba/DSC_7320.jpg
http://www.kikindai....ba/DSC_7326.jpg
http://www.kikindai....ba/DSC_7327.jpg
http://www.kikindai....ba/DSC_7328.jpg
http://www.kikindai....ba/DSC_7330.jpg
http://www.kikindai....ba/DSC_7331.jpg
http://www.kikindai....ba/DSC_7332.jpg
http://www.kikindai....ba/DSC_7333.jpg
http://www.kikindai....ba/DSC_7334.jpg

#1011 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 8. - 15:22

99%-osan csiperke.
ismertetõjegyek:
-gallér van
-bocskor nincs
-hússzínû lemezek (amik sötétek lesznek, mert spórapora barna)

Kérdés, ha megvágod, erõteljesen sárgul-e és kellemes avagy vegyszerszagú? Ha az utóbbi, ne edd meg.
Ha illatos, ehetõ.

(továbbra is fenntartva, hogy képrõl nem szabad gombát határozni :) )

Ez már pl. öreg, nem szedném: http://www.kikindai....ba/DSC_7316.jpg

#1012 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 9. - 18:37

Ma irdatlan jót lovasoztunk, közben gombásztunk is, Jó hosszúra nyúlt, 6 órás terep gombakereséssel együtt. 3 lovaskámból egyet nem annyira érdekelt, de hősiesen tűrte :gm: , de a másik két gyerkőc teljesen bevadult. Olyan élményt nyújtott nekik, a szélrózsa minden irányába szaladtak, és kiabáltak: "gyere gyorsan, ezt nézd, ez milyen?" Már nem tudtam, hova fussak, mire megbeszéltük, csak nyugi, a gombák nem szaladnak el :D Hihetetlen bőséggel voltak nyálkagombák, a kalaposokról már ne is beszéljünk. Különleges kalapost is talált az egyik, nem volt termőteste, nem tudom hova tenni a dolgot, most próbálok utána járni. Hazaérve, miután kipihentem a túrát, nem volt elég a gombászásból, felsétáltam a legelőre egy kis szegfűgombáért. Ott egy rosszarcú vén mókus garázdálkodott, úgy letarolt mindent, még az öreg gombákat is elvitte (én mindig úgy szedem, hogy maradjon utánpótlás is), de mire megláttam a végeredményt, és rászólhattam volna, a pasi kereket oldott. Öröm az ürömben, hogy növekedett a legelőn egy szép nagy csiperkekőr, vagy két kiló gombával, de mind sárguló csiperke volt. Azt is elvitte. Hát egészségére, remélem, mind megeszi és tartós gombaundort kap, hogy ne lássam többet itt. :gm:

Edited by Kistáltos, 2013 június 9. - 18:38.

#1013 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 9. - 19:35

Posted Image

#1014 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 9. - 21:33

Tényleg,mit érdemes ott hagyni? Öreget vagy fiatalt? vagy a tönköt? szoktam mindent, csak hogy tuti legyen legközelebb is. :D

#1015 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 11. - 8:44

Én is hoztam néhány képet pár kissé öregedõ csiperkérõl. Legalábbis én csiperkének nézem, az illata is olyan, de a család persze nem hisz nekem. Legközelebb meg Veszprém vagy Fehérvár, ahol van ellenõrzés. Nem ér annyit az egész, majd megeszem egyedül. :D
1
2
öreg
Ezek mik lehetnek?
Ilyen pikkelyes, a lemezei fehérek. A szaga nem jó, csak lefényképezni hoztam haza.

#1016 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 11. - 9:33

Még egy kérdés. A fiatal szürke és a fiatal óriás pöfeteget hogy lehet megkülönböztetni anélkül, hogy felvágnám? Azt hiszem találtam pici óriást, és most naponta vissza fogok járni, hogy az enyém legyen. Hoztam viszont haza szürkét, az is ehető csak nem nő meg, de ahogy itthon nézegettem, a 3 közül szerintem egy mégis inkább óriás. :D (Vagy csak szeretném.)

Edited by Sütyi, 2013 június 11. - 9:33.

#1017 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 11. - 10:10

Sütyi, azok csiperkék, de a kosárban is sok az öreg. Amibõl már szinte folyik a barna lé, szerintem kuka . (dobd a kertbe, hátha...) Az egy fiatal étvágygerjesztõ, a többi... szépíthetsz a dolgon, ha levágod a barnult lemezeket. A másik faj valami tarlógomba lehet (rokona az õzlábnak), de már nem mondanék biztosat, mert tegnap a TIT-re hoztak olyan galócát, aminek nem volt kifejezett bocskora és ilyen szöszös volt, mint a tied. Már annyi gombát láttam,a fene se tudja :D Két tipp rá: kerti õzláb vagy cafrangos galóca. Vagy ilyesmi... A pöfeteget csak röntgennel, ha nem akarod szétvágni :D De komolyan, vittem már túlérettet is haza, pedig tapintás alapján jónak tûnt.. Akkor inkább elõbb vidd, mint késõbb. Zuzu, ha lehet, hagyd ott a tönk darabjait, ami öreg, mindenképp, de ha van bõven, fiatalt is egy párat. Persze ha tudom, hogy az utánam jövõ lerabolja, akkor nem hagyom ott. Majd jól nem lesz több, csak a titkos helyeken, ahova nem járnak annyian. A környezõ erdõkbe már nem szivesen megyek ilyenkor, már mindenki ott turkál, tapos. Én meg szeretek csendben nézelõdni.

#1018 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 11. - 10:16

Ami szép kemény húsú volt még, azt felvágtam, a többi kuka. Vagy kert. Volt, ami ránézésre már nagyon ergyának tûnt, a húsa mégis egészséges szép volt. Én citrom galócának néztem, vagy nekem is az õzláb volt még a tippem. Persze ezek nem voltak felrugdosva, a nagy fiatal csiperke meg igen, de még egyben volt. Egy kicsit odébb egy egész telepet összetapostak, pedig nem sárguló volt. Böszmék.

#1019 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 12. - 12:40

A citromgalóca nem sárgul, hanem sárga. Kalapján fehér cafrangok. Bocskor, gallér kifejezett. Tegnap elmaradt egy gombásztúra, Parádsasvár lett volna a cél. Annyira sajnáltam, különben is már nagyon zizegnek a fejemben a bogarak, hát elindultam egyedül. Annyiban hátrány, fogalmam se volt, hova megyek, elõny, hogy bárhol megállhattam, és keresgéltem. Elsõ megállóm csalódás, persze titkon azt reméltem, a Mátrából annyi vargányát hozok haza, tele lesz a puttonyos, de jó néhány piruló galócán kívül nem sok minden volt. Hangulatos volt a sok csermely, amíg rá nem jöttem, hogy valószínû a környékbeli üdülõ végterméke is ott folyik. :huh: Miután kutyáim jókat dagonyáztak benne, majd kocsiba szállás után hazáig bûzölögtek a szennyvíztõl. Nesze neked természetvédelem... Meg sem álltam az út végéig, remélve, ott már nem lesz honnan kiengedni a szennyvizet, sikerrel jártam, olyan fajokat találtam, amit eddig nem. Volt földtoló galambgomba, nagyon szép aranyos galambgomba, ami ritka, néhány elkésett tinóru, egy õzláb és megtaláltam életem elsõ rókagombáját. Sajnos tovább nem mehettem, mert az ég dörögni kezdett, kutyám meg nem volt hajlandó tovább menni, visszavezetett a kocsihoz. (Azirányú félelmem alaptalan volt, hogy jól eltévedek a Mártában helyismeret és túratérkép híján, mert a kutya pontosan azon az úton vitt vissza, amelyiken érkeztünk. Pedig volt rövidebb is. ) Szép nagy galambgombák láttán kedvet kaptam, hogy leszedjek egy párat, néhány dióízûvel jöttem haza, most várják, hogy étel legyen belõlük.

#1020 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 12. - 12:54

Kistáltos, kösz a választ! Olyan jó lenne egyszer elmenni olyannal gombászni, aki sok fajtát ismer. Itt mindenki csak a tutit szedi, 1-2 fajtát, amit jól ismer. Kép alapján meg nem olyan jó beazonosítani.

#1021 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 12. - 14:27

na végre! :D
múlt hétvégén

#1022 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 13. - 13:39

Kátyus, ez nagyon jó! Azt hiszem, ebben az évben nem lesz gombahiány.

#1023 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 13. - 13:53

Nagyobb mint a fejem.
Az elsõ bokornál.
A maradék. Adtam a szomszéd néninek 5 kisebbet (hogy cserébe kapjunk meggyet vagy süteményt. :D ) és 2 kalap a fotó készítése alatt már az olajban sült. Nyami!

Viszont nálunk két napos nap után már nem érdemes a rétre kimenni, porzik. Ahol az õzlábakat szedtük nagyon sok öreg is volt ezeken kívül, úgyhogy lesz utánpótlás. Holnap egy erdõs részre megyünk, hátha. A közelgõ államvizsga miatt a Bakonyba most nem nagyon merek fölmenni...

#1024 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 13. - 14:52

Kátyus, ez nagyon jó! Azt hiszem, ebben az évben nem lesz gombahiány.

Kezdek kételkedõ lenni ebben. A helyzet itt is az, hogy vagy esik, és hideg van a gombáknak, vagy fúj a szél, tûz a nap és ki van száradva pár óra alatt minden.
Valamint ebben az évben, gondolom az esõ végett, de nagyon férgesek a gombák. Én még ilyet nem tapasztaltam. Csiperke tönkje, barna a férgektõl, õzláb fûrészporosra szétrágva.

#1025 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 13. - 14:53

Kistáltos, kösz a választ! Olyan jó lenne egyszer elmenni olyannal gombászni, aki sok fajtát ismer. Itt mindenki csak a tutit szedi, 1-2 fajtát, amit jól ismer. Kép alapján meg nem olyan jó beazonosítani.

Csak erre kell kanyarodnod, szivesen látunk! :)

#1026 Zuzu

Zuzu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 947 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 13. - 15:21

Atlantis nekem messze van :D De köszönöm a lehetõséget, majd egy óvatlan pillanatban lecsapok! :gm: Sajnos 2 nap után itt is nagy szárazság van. Erdõs rész meg elég kevés. Meg ha gombászok, utána azért mindig megnézetem a szakértõvel, Egerbe meg most nem nagyon megyek. Valaki próbálta már a csirkéket kontroll csoportnak használni? Én találtam az udvaron egy csiperkének vélt gombát. Mire 2 perc múlva arra jártam, már csak a romok voltak a tyúkok után. Azóta is vígan elvannak. Õk vajon tudják mit lehet enni, meg mit nem?

#1027 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 14. - 8:43

Abból kiindulva, hogy van egy mondás: a csigarágta gomba ehetõ, de én már láttam mérgezõt is , köztük gyilkos galócát csigarágva, nem lennék biztos az eredményben. :D

#1028 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 18. - 15:20

Nem semmi zsákmány!

#1029 Ybrik

Ybrik

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 254 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 19. - 12:10

De mi ez? Feltételezem nem hazai a fotó.

#1030 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 19. - 12:14

Ganodrema, pecsétviaszgomba, immunerősítő, stb. Persze hogy nem magyar, nem tudom hol van, de iszonyúan szeretnék most ott lenni. :) Itt ha egy-két kisebbet találunk, már boldogok vagyunk. De azok az óriási legyezők!!!! Helyette éppen vágom a kukába az eltett gomba befőttjeimet, mert megrottyantak. :/ Marad a fagyasztás meg a savanyítás.

Edited by Kistáltos, 2013 június 19. - 12:15.

#1031 Ybrik

Ybrik

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 254 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 20. - 10:09

Bevallom sejtettem ,hogy pecsétviaszgomba. De azt nem tudtam ,hogy hazánkban is megterem. Rögvest rákeresek a témára... Sajnálom a befõttjeidet. Nálam csak a szárítás jön szóba. Épp tegnapelött kísérleteztem magamon a szürke tölcsérgombával. Az elõzõ évrõl való szárítottból dolgoztam fel egy jó adagot. Egyenlõre nins gombaundorom ,pedig tegnap megettem a maradékot is.

#1032 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 20. - 14:52

Persze, régebben is találtunk már, sõt, fórumtárssal küldtünk is beteg gyerkõc részére. (Remélem, meggyógyult a gyerkõc, sajnos visszajelzés nem jutott el hozzám. ) Nem sok van erre, eseményszámba megy, ha találunk egyet-egyet. Idén fotóztam egy növekvõ példányt, de nem töltöttem fel még sehova, és a kártyán meg nem tudom , hol van (a többezer gombafotó közt :gm: ) A kép után rögtön rendeltem ganodermás kávét, egyszer kaptam egy filtert, nagyon finom volt, de sajna, az a drágábbik verzió. Én az olcsóbban rendeltem, kivi vagyok. :rolleyes: Szürke tölcsér, az , ami õszi gomba? A szárítást nem kedvelem, elsõsorban idõhiány miatt, másodszor mert írták, hogy van valami molyféle, ami beleköltözik, és lám, mikor olvastam, a júdásfüle szárítmányomat zabálni kezdte a moly. :D

#1033 Ybrik

Ybrik

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 254 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 26. - 13:08

Azt hiszem találtam egy pecsétviaszgombát. Valahol azt írták 5 faja él hazánkban. Vajon mindegyik azonos gyógyhatással bír? Egyre több kérdés merül föl bennem a témával kapcsolatban... Azt sem tudom meddig nõl.-Lehet ha nem szedem le óriási lesz én meg gazdag:-) (tenyérnyi kalapja van) Az õsszel termõ szürke tölcsérgombát ettem. A szakirodalom szerint nem mindenki bírja. Énnálam eddig nem mentek tönkre a szárított gombák pedig csak így tartósítok. többnyire szimplán papírzacskóban vannak de lehet a dunsztosüveg biztonságosabb.

#1034 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 26. - 13:20

Hol írják? Én csak egyrõl tudok, az összes könyv csak egyet említ, bár variánsok attól még lehetnek. Ismerem az érzést, "most húde gazdag leszek " :gm: , 2010-ben éreztem, mikor a fehér szarvasgombákat találtam. akkor annyi esõ volt, és az országban annyian találtak, hogy az ára szépen lezuttyant ezerre, (a jobb kiállású vargánya is 5 ezer/kg) , inkább megettem az egészet. :D

#1035 Ybrik

Ybrik

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 254 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 27. - 8:19

http://www.fehervari...iaszgomba-.html
Az említett gombát már egyszer megleltem ,de valahogy nem foglalkoztam vele. Emígyen még volt egy hete menekülni. -Hát vesztére ottmaradt.

#1036 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 27. - 14:49

Köszi! Régebben kerestem pontos felhasználást, nem találtam. Most itt van. :)

#1037 kikinda

kikinda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 359 hozzászólás

Közzétéve 2013 június 30. - 8:42

Nem semmi zsákmány!

A középsõ a legédesebb :kv:

#1038 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 július 3. - 16:22

Kicsit misztikus, kicsit túlreklámozott, de ha valóban segít, miért ne?
Örülök a gyógyulásuknak. :)

#1039 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 2. - 12:28

Akinek jó a szimata, induljon. :)
Posted Image

#1040 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2013 augusztus 10. - 8:03

sziasztok gombászok!

nemtudom milyen minõségû szakirodalom, de Ewal Gerhardt gombászkézikönyve 6000 helyett csak 2400ért kapható az alexandrában. 720 oldalas, szóval a polcon is jól mutat, ha szakmailag nem lenne olyan megalapozott.
én megrendeltem. itt a link

Edited by zulejka, 2013 augusztus 10. - 8:38.