Lovardatulajdonosoknak
Közzétéve 2007 február 13. - 10:48
Közzétéve 2007 február 13. - 10:56
lehet, hogy a galoppon vannak bátrak, de én nem gondolnám, hogy a takarmányozási szokásaik megváltoztatásának részese kell legyek, így nem forszírozom a kérdést inkább. a saját lovaim, illetve a rámbízott lovak táplálása ad elég kísérletezni valót, értem ezalatt a legmegfelelõbb takarmányok legjobb áron történõ beszerzését, változatossá tételét, itt az aszfalt utakkal sûrün határolt tájon. Ámulattal olvasom az összeget, amibõl ki tudod hozni a lótartást, nálam szerintem a birkák, azok ketten, többet csórnak maguknak, de megnyugvásal tölt el legalább az, hogy a lovak nálunk sosem szenvednek hiányt semmiben, kerek seggekben sem, hiszen sokan keresnek ilyenkor szénát, zabot , egyebet ami a lónak kell.Túlterhelési vizsgálatokra is szükség lenne, vágólónak kiszemelt de sovány állatok nagy mennyiséggel történõ etetésével kipróbálható az is hogy van e mellékhatása annak ha valaki többet etet mint az elõírás.Én például svájci mogyorós csokoládéval szivesen tesztelném a lehetõségeket ))Egy szónak is egy a vége, ha elég bátrak hozzá, akkor lehet hogy a galopp olcsóbban és jobban tudja táplálni a lovait, + még teljesítmény többletet is nyerhetne, ami az eredményekben meglátszik (ha a ló egyébként is képes rá persze). Javaslom hogy konzultálj újra a hölgyel és ha pozitív a hozzáállása beszéljük meg a továbbiakat.
Közzétéve 2007 február 13. - 12:03
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 13. - 12:58

Edited by feribácsi, 2007 február 13. - 12:58.
Közzétéve 2007 február 13. - 13:32
Lehet hogy elkerülte a figyelmedet, de nekem a fû, széna megterem, sõt el is szoktam adni a felesleget.(az eladást nem is számoltam a költségvetésben, mint csökkentõ tényezõt, pedig lehetne, de van költség más is elég, orvos, patkolás-körmölés stb.). Most csak a takarmányról van szó.Egyébként több lótulajdonosnak is felhívtam a figyelmét a teljesen ingyen beszerezhetõ zöld takarmányokra a területen aminek a begyüjtésért hálát zengene a tulajdonos meg az önkormányzat, de a lustaság fél egészség, ezért inkább nem csinálnak semmit csak sirdogálnak, és/vagy sovány a lovuk.Egyébként a kutyám tényleg többe kerül, a kecskék - mert az is van - pedig nulla takarmányozási költséggel üzemelnek (mert mennek amerre lehet és esznek amit találnak a vegetációs idõszakban, zabot azért kapnak de az benne van a lovak költségvetésében). Viszont a kecskék komoly érdemeket szereztek a területünkön lévõ parlagfû irtásában, de nem gyõzik mert van a környéken annyi hogy 500 kecske sem tudná megenni. Egyébként frissen vágva a lovak is szeretik, ajánlom mindnkinek hogy próbálja ki, magas a takarmány értéke (lucernához hasonló).lehet, hogy a galoppon vannak bátrak, de én nem gondolnám, hogy a takarmányozási szokásaik megváltoztatásának részese kell legyek, így nem forszírozom a kérdést inkább. a saját lovaim, illetve a rámbízott lovak táplálása ad elég kísérletezni valót, értem ezalatt a legmegfelelõbb takarmányok legjobb áron történõ beszerzését, változatossá tételét, itt az aszfalt utakkal sûrün határolt tájon. Ámulattal olvasom az összeget, amibõl ki tudod hozni a lótartást, nálam szerintem a birkák, azok ketten, többet csórnak maguknak, de megnyugvásal tölt el legalább az, hogy a lovak nálunk sosem szenvednek hiányt semmiben, kerek seggekben sem, hiszen sokan keresnek ilyenkor szénát, zabot , egyebet ami a lónak kell.
Közzétéve 2007 február 13. - 13:44
ámulattal olvasom és emelem a kalapom. épp akartam javasolni a legjobb bizniszt... tarcsál kecskét! a tejterméke egésséges és jól ellehet adni. én a te hejedbe azt tartanék, de látom a lótartás is szinte ingyen van.esetleg, ha parlagfüvet levágatnád és bebáláznád? ez is jónak látcik. kösz az ötlet.Viszont a kecskék komoly érdemeket szereztek a területünkön lévõ parlagfû irtásában, de nem gyõzik mert van a környéken annyi hogy 500 kecske sem tudná megenni.
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 13. - 13:59

Közzétéve 2007 február 13. - 13:59
A saját területünkön már nincs parlagfû, mert azt írtani rendeli a törvény, meg a kecskék is megették. Persze mindig kinõ, de a mi mennyiségünk már elenyészõ.Viszont a parlagfüvet zabáló kecske TEJ antiallergén hatású, csak ezért tarttuk õket, hogy kipróbáljuk az egyik egytollú indiánomnál - aki asztmára hajlamos. Bevált.Viszont a környezõ sokhektáros területeken idõnként bedöglik a termelés mert magas a talajvíz vagy egyéb okból és ott terem rengeteg. De ott nem vághatom elvileg, hanem nekik kellene kiírtani. Ilyenkor ha sokat abajgatja õket az önkormányzat stb akkor beszántják az egészet (de nem használják fel).Akinek nincs elég takarmánya annak viszont ez ingyen takarmány lenne, de nincs rá igényük, viszont sovány a lovuk. Erre varjunk gombot....ámulattal olvasom és emelem a kalapom. épp akartam javasolni a legjobb bizniszt... tarcsál kecskét! a tejterméke egésséges és jól ellehet adni. én a te hejedbe azt tartanék, de látom a lótartás is szinte ingyen van.esetleg, ha parlagfüvet levágatnád és bebáláznád? ez is jónak látcik. kösz az ötlet.
Edited by Cavalry_Ranger, 2007 február 13. - 14:01.
Közzétéve 2007 február 13. - 14:10
Egyébként Feribácsi igazad van, a hobby lótartóknak kellene rendezni egy konferenciát, ahol igazi tudósok ismertethetnék az okosságot, stb, és lenne mód arra is hogy mindenki elmondhassa a tapasztalatait.Elõfordul az is hogy a nagyok tanulhatnak a kicsik tapasztalataiból.Pld egy nagy takarmány szállító cégnek javasoltam a keverékek mgváltoztatását, mert a legelõ-kaszáló keverékei inkább marháknak jók mint lónak, lónak valót meg nem jutott eszükbe megalkotni.Nem nagy dolog, de miért nem jut eszébe? Mert õ nem etet semmit. Viszont a hozzáállásuk pozitív, olyat kevernek amilyet akarsz, de Te csak EGY okoska leszel a többieknek ez az infó nem megy el.Ha cikket írsz az sem hatékony igazán. marad az internet + a konferencia.Nem ártana a nagy lótenyésztõ szervezeteknek isegy kis fejtágítás, mert a legvacakabb legelõket ott láttam (alig gyõztek szabadkozni, hogy már felújítás lesz stb halandzsa.).Szervezd meg aztán mehet a dolog, írj róla könyvet stb megy ez neked )))zab + fû költsége összesen havonta 4109 Ft/ló. Bámulatos adat C_R lótartási költségvetésébõl
...Csináljuk utána! :yeah: Másoljuk le (cpopy-paste
)Hogy lehet a területhez jutni, honnan van pénz a mûködésre, sötöbö, sötöbö....A "tudományos" (értsd: korrekt, objektivitásra törekvõ, "kísérleti" módszertan
) alapelve: a föltételek standardizálása, egalizálása, reprodukálhatósága......NNNNa, EZ AZ, ami NINCS!!!! Ló, lótartás, lóképzés, tanulás etc....= PÉNZ, PÉNZ, PÉNZ!!!! (Montecuccoli
és azok a görény föníciaiak
)
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 13. - 14:17

Edited by feribácsi, 2007 február 13. - 14:20.
Közzétéve 2007 február 13. - 14:32
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 13. - 14:56

Közzétéve 2007 február 15. - 6:51
Edited by bianko, 2007 február 15. - 6:55.
Közzétéve 2007 február 15. - 8:33
a ló, ha találkozik zsenge parlagfûvel, rögtön lelelgeli. ellentétben például a harsány zölden virító csattanó maszlaggal, amire rá sem néz. a ló ugyanis mit sem tud arról, hogy a parlagfû milyen csúnyaságokra képes az emberrel szemben, nem ismeri a gondos nagypapákat sem, nem feltétlenül álmodik a Hortobágyról, ha nem ott él, egyszerûen megeszi amit ehetõnek ítél. ettõl persze még nem jutna eszembe bebáláztatni a parlagfüvet.Remélem parlagfûbõl normális lovardában sohasem lesz lóeledel. .
Közzétéve 2007 február 15. - 8:49

Közzétéve 2007 február 15. - 9:13
Közzétéve 2007 február 15. - 10:27

Közzétéve 2007 február 15. - 11:05
Közzétéve 2007 február 15. - 11:43
egyetértek. javaslom mindenkinek akit illet, hogy még a hajnali órák hasadtán, körömcsipesszel lesben állva számolja fel ezt az amerikából idetolakodott erõszakos növényfajtát.Talán abban meg lehetne egyezni, hogy egyetlen lovarda tulajdonosra sem vet jó fényt, ha a legelõje parlagfüves.
Közzétéve 2007 február 15. - 11:51
Edited by aroon, 2007 február 15. - 11:53.
Közzétéve 2007 február 15. - 13:22
Közzétéve 2007 február 15. - 13:41
Közzétéve 2007 február 15. - 13:56
Azért ez egy ronda általánosítás, a férfiak is tudnak lelkesen utálkozni, mint azt történelmi példák bizonyítják, és a fenti is (Bianko férfi).Kedves Bianko (nemed ismeretlen ) de olyan lelkes vagy mint egy hölgy, ha utálni kell valamit.
Közzétéve 2007 február 15. - 14:04
Én szeretem a szenvedélyes, és lekes (csinos) hölgyeket, ezért ez nem "ronda" általánosítás. Kár hogy nem lány akkor élvezetesebb a vita....Azért ez egy ronda általánosítás, a férfiak is tudnak lelkesen utálkozni, mint azt történelmi példák bizonyítják, és a fenti is (Bianko férfi).
Közzétéve 2007 február 15. - 14:49
Miután egyre nehezebb volt parlagfüvet találni a a farmunkon (3 hektár legelõ-kaszáló, +1 hektár erdõ) mert kirtottuk. egyre messzebb kellett menni a kecskék allergia ellenes tej termelése érdekében.
most már csak arra lennék kíváncsi, hogy hány lovad van és hány kilósak kb?--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------/egyébként a takarmányozásban már elértem hogy a kutyáim, sõt a tengerimalac is már "drágább" ellátású mint a lovaim. Persze nekem a fû mint anyag kvázi ingyen van , de felszámolom a megrendelt gépi kiadásokat is amit idén már csökkenteni tudok olcsó gépvásálás miatt, - és mindent ami létezik, de így is a zab + fû költsége összesen havonta 4109 Ft/ló.
Közzétéve 2007 február 15. - 14:53
Közzétéve 2007 február 15. - 15:07
Közzétéve 2007 február 15. - 15:10

Edited by ori, 2007 február 15. - 15:11.
Közzétéve 2007 február 15. - 15:15
Edited by agrobe, 2007 február 15. - 15:20.
Közzétéve 2007 február 15. - 15:22
lyõ seggel és az bizony soxor nyomósabb érv lehet sok mindennél. :yeah: de agrobét itt nem ezért szertjük, s nem ezért nem idegesítjük. ;) :kocc:ki nem szarja le igazán a parlagfüvet?lyó topik!ja meg nõ vagyok asszem.
Edited by realcowboy, 2007 február 15. - 15:23.
Közzétéve 2007 február 15. - 15:31

Edited by agrobe, 2007 február 15. - 15:36.
Közzétéve 2007 február 15. - 16:50
Pillanatnyilag két lovam van, egy kitûnõ származású SH tenyészkanca (12 éves) és egy hasonló SH herélt (6 éves). A fajtára jellemzõ átlagsúlyban, bár inkább több mint kevesebb, kitûnõ kondícióban. Folyamatosan keresgélünk egy harmadikat is (díjugratás,- utód vágya), aki befér a csapatba. A farm fejlesztés alatt van de a tervek szerint +4 lónál nem lesz több (bár ki tudja). Egyéb állatfajták: kutyák, kecskék, macskák,nyest, 2 pár héjja, nálunk lakó õzek, átvonuló (északai ) szarvasok, rókák, vadkacsák a kis halastavon, az apróbb izgõ- mozgókat nem számolom csak a macska, meg a héjják.Egyéb idõszakos vándorokat (nyáron lovak- lovassal) nem számolom ide.most már csak arra lennék kíváncsi, hogy hány lovad van és hány kilósak kb?
Egyetértek az elõttem szólóvalJó, akkor kiszállok, mert egyrész nem vagyok csinos, másrészt parlagfûtémában szerencsére (ez nem érdem, hanem kedvezõ körülmény) nincsenek széleskörû tapasztalataim. Írjon Bianko lánya....Bizonyos viselkedésformák nemekhez kötése azért számomra nem túl szimpatikus általánosítás, sok higgadtan érvelõ hölgy van, és mégtöbb hiúságában sértve hisztizõ férfi (Ezen a fórumon se a nõk szokták egymás felmenõit szidni a lótartási és kiképzési nézetek különbözõsége miatt...).Agrobe, írjál! Te nõ is vagy, értessz is hozzá, és képek alapján Rangernek megfelelõ vitapartner.
![]()
Közzétéve 2007 február 15. - 17:12
nem lecsúszott, mint az õ betû nekem az ó alá.Milyen az a lyõ segg?

Közzétéve 2007 február 15. - 17:33
És mi van a vaddohánnyal (selyemfûvel)? Az se?és olyan sincs magától, hogy a természetben a mi éghajlatunkon a monokultúra felé mennek a folyamatok.
Közzétéve 2007 február 15. - 17:43
köszi a válaszodat. mondjuk ilyenek azok, amikor lukraszalad az ember és rájön, hogy feleslegesen koptatja a billentyûket.amikor leírtad, hogy 4109 Ft/ló a kiszámolt költségvetésed, egy pillanatra elgondolkodtam a kilenc forinton, de átléptem, gondoltam precíz ember lehetsz. de fentebb a három hektár már furcsa volt az elõzményeidhez. biztos ismered a régi népi bölcsességet, hogy egy lovat az árokpartról is el lehet tartani. ez pontosan így van, de kettõt is simán. nekem nincsen egyszerû dolgom, mert Pest mellett, szinte mindent vásárolva, fuvarozva kell összeállítanom a lovak takarmányát úgy, hogy jól is nézzenek ki, meg ne menjen rá a gatyám is. kb 500- Forintos eltéréssel havonta meg is tudom mondani, hogy mennyibe kerül nekem egy ló fenntartása, pedig majd harminc lakik nálam. még a kútból fakasztott vizünk árával is tisztában vagyok,de áruld már el, hogy jött ki az összeg amit írtál. Mi a lófütty végzõdött 18 forintra, és hogy jött ki? patyka mérlegen?Pillanatnyilag két lovam van,
Közzétéve 2007 február 15. - 17:51
Most mit izélsz? Eredetileg 18,40 jött ki, de a matek szabályai szerint kerekített, hogy nem tudj belekötni. Erre elkezdesz itt számtanozni...Mi a lófütty végzõdött 18 forintra, és hogy jött ki?

Közzétéve 2007 február 15. - 17:57

Edited by aroon, 2007 február 15. - 18:01.
Közzétéve 2007 február 15. - 18:24
télleg, pedig a matek, Petya erõssége.Erre elkezdesz itt számtanozni...

Közzétéve 2007 február 15. - 18:31
A számolgatás az egyik szakmám, ezért tényleg elszórakoztam ezzel a dologgal. Persze értem én a te figyelõ szemeid állását is, tehát "az igazat, csak az igazat és a teljes igazat" várod és ez rendjén is van.Szokták mondani a lovas szakértõk (mint pld az öcsém) hogy a kialakult tapasztalat szerint egy ló /hektár az már megfelelõ ha egy ló ellátását tervezzük. ez tényleg így van. nekünk ezért is van már többletünk, pedig még nem is járatjuk csúcsra a területet. Lehetõségünk lenne ugyanis a kis tóban (30x30M) folyamatosan gyûlõ víz elvezetõ csatornájából öntözni is, de a kellemes északai Balaton pára miatt nem igazán volt rá szükség (talán majd ha jön a globális rémálom akkor muszáj).A költségeket minden tételével bevezettem egy excel táblába. Összesítettem egy évre és elosztottam a napok számával és ezért jött ki forintra annyi amennyi. Írtam azt is hogy nem számoltam a fû bekerülési értékét mert a birtokocska egy részét örököltem a másikat vettem de akkor is vettem volna ha nem is tartok lovat. Mert gyönyörû egyébként a terület és most fokozzuk a faültetési programunk végrehajtásával , idén õsszel márt kb 60 új fát ültettünk, és még nincs vége.1. Zab kb 1 (egy ) tonna kell egy lónak /év, de mindig van tartalék kb 30%. ez nálunk 20-25000 ft/tonna házhoz szállítva az évi árnak megfelelõen, de mi zsákoljuk be, és nyilván mi rakjuk is be a saját konténer tárolónkba. A zabnál a napi átlag fogyasztást számoltam ki, ami a valóságban ingadozik az igénybevételtõl, az aktuálisam adott száraz és friss fû minõségétõl, legeléstõl stb függõen.A fenti egy tonna azért elfogy. Olcsóbban is tudnánk zabot beszerezni de akitõl most szerezzük be azzal meg vagyok elégedve. A tömegsúllyal náluk sosem volt probléma (nekik is van egyébként vagy 30 lovuk, ismert cég). 2. A széna munkadíjai könnyen számíthatóak (évente többször kaszálás, forgatás, rendsodrás, bálázás, beszállítás, trágyaszórás, stb). A helyi "harcosok" közepes nagyságú precíz munkagépeire hárul a feladat. A széna kitermelési költségei nem változnak a mennyiséggel, mert óradíjban számolunk el. Tök mindegy, hogy 2 hektárt vágnak vagy 12-t.Ez a költség most csökkenni fog az idén, mert a forgatást , rendsodrást, beszállítást már mi is tudjuk csinálni.Egyéb kiegészítõ munkákra saját kis Honda motoros önjáró dobkaszánk is van, (meg motoros kasza is)amivel ha szükséges, friss füvet szoktunk kaszálni nap mint nap, ha a legelõ nem elég (nincs minden terület még karámozva)Ha 30 lovam lenne akkor sem változna semmi, sõt csak olcsóbb lenne, mert a gépi munkaórák fajlagos kihasználtsága javulna. Most is így van, mert szivességbõl is vágunk további területeket a fûért cserébe, mert az a német tulajdonosnak nem kell értelemszerûen. (60 német család van a közelben.) Az alma, dinnye, ingyen van ,mert lehullott almát felszedetem az egytollú indiánokkal akik imádják kézbõl etetni a kedvenceiket (de taligázni nem szeretik az almát ezért kapnak most a mûvelethez egy hobby Suzuki Samurai-t hogy riogasság vele a környéket). A dinnyés termelõk pedig szobrot érdemelnek lószeretebõl mert kb az az arány hogy veszek egy nagyobb dinnyét és még bepakolok 15-t, a lovaknak amelyik nem piacképes. Idõnként kényeztetésbõl kapnak a lovak mindenféle egyéb dolgot is, pld. biotin tartalmú kiegészítõt meg hasonló dolgokat de ez már nem az alaptakarmányhoz tartozik. A környéken eladnak persze kis és különbözõ nagybálás szénát is, de az sem drága. Volt úgy hogy kiszámítottuk hogy gyakorlatilag a gépi munka áráért adják. Sok az olyan terület ugyanis amelyiknek a karbantartásáért odaadják a füvet a géppel rendelkezõknek. Így tehát 50 lovat is elláthatnánk ha lenne rá szükség. "Komoly" versenytárgyalásokat lehet lefolytatni a bála széna árával kapcsolatban hogy mennyi beszállítva, padlásra rakva stb. Van olyan lovas a környéken aki nagyon komly küzdelmeket folytat a legkedvezõbb ár és teljesítmény elérése érdekében )).A lovak számát azért sem növeltük még, mert a terület kialakítása során egy csomó ötletet kipróbáltunk hogy hogyan lehet kényelmesen és biztonságosan kialakítani a ló és a lovász napirendet. Így alakult ki egy többlépcsõs tartási lehetõség (box, + 50-100 m2 kifutó, + sorban elérhetõ karámok legelõvel, és végül a kaszáló területek, amelyekre nem engedünk lovat. A lovak szándékunk szerint érik el a területeket, tehát kicsit olyan mintha ridegtartásban lennének, de megtartjuk a box elõnyeit is. Ha rossz az idõ vagy tél van stb akkor nyilván nincsenek kiengedve, csak a kifutóba. A lovaim lelkiállapota és elégedettsége mindennél fontosabb számunkra, ezért megteszünk mindent amit lehet, és ezt meg is hálálják. Ha közelítünk hozzájuk, akkor othagynak mindent legyen az legelés, vagy akár zab! is hogy odajöjjenek és üdvözöljenek.köszi a válaszodat. mondjuk ilyenek azok, amikor lukraszalad az ember és rájön, hogy feleslegesen koptatja a billentyûket.amikor leírtad, hogy 4109 Ft/ló a kiszámolt költségvetésed, egy pillanatra elgondolkodtam a kilenc forinton, de átléptem, gondoltam precíz ember lehetsz. de fentebb a három hektár már furcsa volt az elõzményeidhez. biztos ismered a régi népi bölcsességet, hogy egy lovat az árokpartról is el lehet tartani. ez pontosan így van, de kettõt is simán. nekem nincsen egyszerû dolgom, mert Pest mellett, szinte mindent vásárolva, fuvarozva kell összeállítanom a lovak takarmányát úgy, hogy jól is nézzenek ki, meg ne menjen rá a gatyám is. kb 500- Forintos eltéréssel havonta meg is tudom mondani, hogy mennyibe kerül nekem egy ló fenntartása, pedig majd harminc lakik nálam. még a kútból fakasztott vizünk árával is tisztában vagyok,de áruld már el, hogy jött ki az összeg amit írtál. Mi a lófütty végzõdött 18 forintra, és hogy jött ki? patyka mérlegen?
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 február 15. - 21:19

Edited by feribácsi, 2007 február 15. - 21:26.