Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Lovardatulajdonosoknak

• Please log in to reply
4016 válasz a témához

#961 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 13. - 10:48

RC !A pozitívmesterrel együtt tegyetek tiltólistára és máris nem kell a hozzászólásaimra figyelned.Amíg én nem ugrom neked, nem személyeskedem addig elvárom, hogy te se tedd. Ez afféle emberi dolog, magától értetõdõnek kéne lennie szerintem. Egyetlen rossz szóval sem illettem a lovardádat, sem a P.feriét pedig hozzáok hasonlóan megtehetném. Miért is ne?Nem voltál nálunk két éve. Nem láttad, hogy milyen fejlõdésen ment át a lovarda és azt sem tudhatod így, hogy milyen munkát végzünk ott.Majd ha mindent megnéztél és vetted a fáradtságot ahhoz, hogy a saját szemmeddel lásd azon dolgokat amit nem gyõzöl fikázni, nem gyõzöl rá kétértelmû ködös utalásokat tenni akkor onnantól jogosan megteheted és senki nem fog ezért semmit rajtad számon kérni. Sõt ha bármiben igazat írsz én leszek az elsõ aki elismerem, hogy itt és itt még bizony van fejlesztenivalónk.De így a dolog ahogy csinálod gerinctelen.Szerintem.P.

#962 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 13. - 10:56

Túlterhelési vizsgálatokra is szükség lenne, vágólónak kiszemelt de sovány állatok nagy mennyiséggel történõ etetésével kipróbálható az is hogy van e mellékhatása annak ha valaki többet etet mint az elõírás.Én például svájci mogyorós csokoládéval szivesen tesztelném a lehetõségeket ))Egy szónak is egy a vége, ha elég bátrak hozzá, akkor lehet hogy a galopp olcsóbban és jobban tudja táplálni a lovait, + még teljesítmény többletet is nyerhetne, ami az eredményekben meglátszik (ha a ló egyébként is képes rá persze). Javaslom hogy konzultálj újra a hölgyel és ha pozitív a hozzáállása beszéljük meg a továbbiakat.

lehet, hogy a galoppon vannak bátrak, de én nem gondolnám, hogy a takarmányozási szokásaik megváltoztatásának részese kell legyek, így nem forszírozom a kérdést inkább. a saját lovaim, illetve a rámbízott lovak táplálása ad elég kísérletezni valót, értem ezalatt a legmegfelelõbb takarmányok legjobb áron történõ beszerzését, változatossá tételét, itt az aszfalt utakkal sûrün határolt tájon. Ámulattal olvasom az összeget, amibõl ki tudod hozni a lótartást, nálam szerintem a birkák, azok ketten, többet csórnak maguknak, de megnyugvásal tölt el legalább az, hogy a lovak nálunk sosem szenvednek hiányt semmiben, kerek seggekben sem, hiszen sokan keresnek ilyenkor szénát, zabot , egyebet ami a lónak kell.

#963 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 13. - 12:03

A vitaminok többsége jól tûri a hõhatást, kivéve az inkriminált C-vitamint.Ugyanakkor a C-vitamin bomlását enzimek is végzik, ezen inaktiválása gyakran pont hõkezeléssel történik. így egy megfelelõen végzett hõkezelés akár segítheti is a vitamintartalom megõrzését. Vizes oldatban (tea) valóban könnyen bomlik, de szilárd mátrixban ez a bomlás már nem pillanatszerû, függ a levegõzöttségtõl, fényviszonyoktól, stb.A feltárást semmiképpen nem a klasszikus analitikai értelemben kell érteni, szerintem csak arról van szó, hogy a héj felreped, és könnyebben emészthetõvé válik a takarmány.

#964 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 február 13. - 12:58

Yeah!!! Yessss! :yeah: :yeah: :yeah: Végre 1 alkimista beütésû lélek :ang: F###a dolog, ha tisztába teszik a gyerököt... :gm: :kocc: ...ezért kérdeztem én is rá a föltárásra, mert pl.: bányaFELTÁRÁS IS!!! van/lehetséges :rolleyes:...külön elolvadok az inkriminált szótól :ang: :kocc: :kir:

Edited by feribácsi, 2007 február 13. - 12:58.

#965 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 13. - 13:32

lehet, hogy a galoppon vannak bátrak, de én nem gondolnám, hogy a takarmányozási szokásaik megváltoztatásának részese kell legyek, így nem forszírozom a kérdést inkább. a saját lovaim, illetve a rámbízott lovak táplálása ad elég kísérletezni valót, értem ezalatt a legmegfelelõbb takarmányok legjobb áron történõ beszerzését, változatossá tételét, itt az aszfalt utakkal sûrün határolt tájon. Ámulattal olvasom az összeget, amibõl ki tudod hozni a lótartást, nálam szerintem a birkák, azok ketten, többet csórnak maguknak, de megnyugvásal tölt el legalább az, hogy a lovak nálunk sosem szenvednek hiányt semmiben, kerek seggekben sem, hiszen sokan keresnek ilyenkor szénát, zabot , egyebet ami a lónak kell.

Lehet hogy elkerülte a figyelmedet, de nekem a fû, széna megterem, sõt el is szoktam adni a felesleget.(az eladást nem is számoltam a költségvetésben, mint csökkentõ tényezõt, pedig lehetne, de van költség más is elég, orvos, patkolás-körmölés stb.). Most csak a takarmányról van szó.Egyébként több lótulajdonosnak is felhívtam a figyelmét a teljesen ingyen beszerezhetõ zöld takarmányokra a területen aminek a begyüjtésért hálát zengene a tulajdonos meg az önkormányzat, de a lustaság fél egészség, ezért inkább nem csinálnak semmit csak sirdogálnak, és/vagy sovány a lovuk.Egyébként a kutyám tényleg többe kerül, a kecskék - mert az is van - pedig nulla takarmányozási költséggel üzemelnek (mert mennek amerre lehet és esznek amit találnak a vegetációs idõszakban, zabot azért kapnak de az benne van a lovak költségvetésében). Viszont a kecskék komoly érdemeket szereztek a területünkön lévõ parlagfû irtásában, de nem gyõzik mert van a környéken annyi hogy 500 kecske sem tudná megenni. Egyébként frissen vágva a lovak is szeretik, ajánlom mindnkinek hogy próbálja ki, magas a takarmány értéke (lucernához hasonló).

#966 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 13. - 13:44

Viszont a kecskék komoly érdemeket szereztek a területünkön lévõ parlagfû irtásában, de nem gyõzik mert van a környéken annyi hogy 500 kecske sem tudná megenni.

ámulattal olvasom és emelem a kalapom. épp akartam javasolni a legjobb bizniszt... tarcsál kecskét! a tejterméke egésséges és jól ellehet adni. én a te hejedbe azt tartanék, de látom a lótartás is szinte ingyen van.esetleg, ha parlagfüvet levágatnád és bebáláznád? ez is jónak látcik. kösz az ötlet.

#967 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 február 13. - 13:59

zab + fû költsége összesen havonta 4109 Ft/ló. Bámulatos adat C_R lótartási költségvetésébõl :D ...Csináljuk utána! :yeah: Másoljuk le (cpopy-paste :P )Hogy lehet a területhez jutni, honnan van pénz a mûködésre, sötöbö, sötöbö....A "tudományos" (értsd: korrekt, objektivitásra törekvõ, "kísérleti" módszertan :D ) alapelve: a föltételek standardizálása, egalizálása, reprodukálhatósága......NNNNa, EZ AZ, ami NINCS!!!! Ló, lótartás, lóképzés, tanulás etc....= PÉNZ, PÉNZ, PÉNZ!!!! (Montecuccoli :rolleyes: és azok a görény föníciaiak :dev: )

#968 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 13. - 13:59

ámulattal olvasom és emelem a kalapom. épp akartam javasolni a legjobb bizniszt... tarcsál kecskét! a tejterméke egésséges és jól ellehet adni. én a te hejedbe azt tartanék, de látom a lótartás is szinte ingyen van.esetleg, ha parlagfüvet levágatnád és bebáláznád? ez is jónak látcik. kösz az ötlet.

A saját területünkön már nincs parlagfû, mert azt írtani rendeli a törvény, meg a kecskék is megették. Persze mindig kinõ, de a mi mennyiségünk már elenyészõ.Viszont a parlagfüvet zabáló kecske TEJ antiallergén hatású, csak ezért tarttuk õket, hogy kipróbáljuk az egyik egytollú indiánomnál - aki asztmára hajlamos. Bevált.Viszont a környezõ sokhektáros területeken idõnként bedöglik a termelés mert magas a talajvíz vagy egyéb okból és ott terem rengeteg. De ott nem vághatom elvileg, hanem nekik kellene kiírtani. Ilyenkor ha sokat abajgatja õket az önkormányzat stb akkor beszántják az egészet (de nem használják fel).Akinek nincs elég takarmánya annak viszont ez ingyen takarmány lenne, de nincs rá igényük, viszont sovány a lovuk. Erre varjunk gombot....

Edited by Cavalry_Ranger, 2007 február 13. - 14:01.

#969 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 13. - 14:10

zab + fû költsége összesen havonta 4109 Ft/ló. Bámulatos adat C_R lótartási költségvetésébõl :D ...Csináljuk utána! :yeah: Másoljuk le (cpopy-paste :P )Hogy lehet a területhez jutni, honnan van pénz a mûködésre, sötöbö, sötöbö....A "tudományos" (értsd: korrekt, objektivitásra törekvõ, "kísérleti" módszertan :D ) alapelve: a föltételek standardizálása, egalizálása, reprodukálhatósága......NNNNa, EZ AZ, ami NINCS!!!! Ló, lótartás, lóképzés, tanulás etc....= PÉNZ, PÉNZ, PÉNZ!!!! (Montecuccoli :rolleyes: és azok a görény föníciaiak :dev: )

Egyébként Feribácsi igazad van, a hobby lótartóknak kellene rendezni egy konferenciát, ahol igazi tudósok ismertethetnék az okosságot, stb, és lenne mód arra is hogy mindenki elmondhassa a tapasztalatait.Elõfordul az is hogy a nagyok tanulhatnak a kicsik tapasztalataiból.Pld egy nagy takarmány szállító cégnek javasoltam a keverékek mgváltoztatását, mert a legelõ-kaszáló keverékei inkább marháknak jók mint lónak, lónak valót meg nem jutott eszükbe megalkotni.Nem nagy dolog, de miért nem jut eszébe? Mert õ nem etet semmit. Viszont a hozzáállásuk pozitív, olyat kevernek amilyet akarsz, de Te csak EGY okoska leszel a többieknek ez az infó nem megy el.Ha cikket írsz az sem hatékony igazán. marad az internet + a konferencia.Nem ártana a nagy lótenyésztõ szervezeteknek isegy kis fejtágítás, mert a legvacakabb legelõket ott láttam (alig gyõztek szabadkozni, hogy már felújítás lesz stb halandzsa.).Szervezd meg aztán mehet a dolog, írj róla könyvet stb megy ez neked )))

#970 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 február 13. - 14:17

Én hallottam már errõl (parlagfû etetés, parlagfû beltartalmi értékei, takarmányozhatósága és 3 lóból álló "reprezentatív" mintán kísérletezve: 1 megeszi, 2 NEM!!!...persze, ha nem :D :dev: :kocc: adok neki mást, az arányok változni fognak... :rolleyes: Ezek jó ("lyó, hogy a "másik" félnek is kedvezzünk) dolgok, érdemes vele próbálkozni, erre jó ("lyó") lenne a fórum is, ha a lótartók véd&dacszövetségbe tömörülnének, és KÖZÖS érdekeket néznének...az EGYÉNI congenialitás tömjénezése helyett... :rolleyes: Hogy aztán én idealista vagyok-é avagy utópista?!? ...azt én nem tudom :ang: :kocc:C_R.-nek! megy.megy! :yeah: kíválóan! :D szél ellen pisilésben senkinek se jobbak az eredményei... :gm:

Edited by feribácsi, 2007 február 13. - 14:20.

#971 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 13. - 14:32

Igazad van mint mindig )))Ha egy komolynak mondott szervezetnek elmondod hogy mi a tapasztalatod, akkor mindent csinál (baromira gondolkodik hogy mi lehet a célod, kinek jó, minek jó stb. stb) inkább mint hogy csináljon valamit. Elvégre a presztizs az nagyon fontos NÁLUNK. :eek: Japánban elterjedt szokás hogy pld minden reggel körül sétál a nagyfőnök az üzemben, a kisfőnökök utána egy jegyzetfüzettel. Minden melós ötletelhet amit akar, és ha véletlenül feltalálja a melegvizet (lásd egy pici vel is jobb, gyorsabb, pontosabb stb. lesz a termelés) akkor kap egy erkölcsi és anyagi dicséretet is, a kisfőnökök meg egy végrehajtási utasítást, - de nem kapnak leszúrást azért mert nem nekik jutott eszükbe, mert nálunk ez is lenne, aminek az eredményeképpen a fickót ledarálnák percek alatt , tehát kussolna mindenki innentől.Tehát nálunk lehetsz szép, de okos nem ( ergo :csinos lányok tőlem okosak is lehetnek, tudom támogatni, ha még a lovat is szeretik, és még lovagolni is akarnak tanulni majd szólok neked )))

#972 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 február 13. - 14:56

:rolleyes: Öööö...JAPÁNT mondtál?!? ...(nem NIPPONT KELLETT VOLNA? :D :ang: )

#973 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 15. - 6:51

A parlagfüvet lóval etetõk - elsüthetnék a Horobágyi Nemzeti Parkban szabadon legelõ ázsiai vadlovaknál, hogy csenkesz helyett egyenek parlagfüvet.Egészen jó sztorit lehetne belõle kerekíteni. Ez megint egy jó magyar öt-hat lett?A legújabb fû telepítõ keverék receptje ( végy egy marék parlagfû magot..........................)Ez azért nevetséges, hogy a parlagfû mentes pusztákon nevelkedett ( kifejlõdött )lovakat az emberi trehányság miatt elszaporodott parlagfû írtásra próbálják felhasználni és ezt még ideologizálják is.Ez ahhoz hasonlítható,( ahogyan nagyapám mesélte), mikor a városi ember megált a lusta gazda pipacsoktól, búzavirágoktól díszelõ búzatáblája mellet és elismerõen dícsérte milyen szép. Nagyapám megfordult és a másik szép zöld virágoktól mentes táblára mutatott. Látja kedves ebbõl csak kenyér lesz.Remélem parlagfûbõl normális lovardában sohasem lesz lóeledel. .

Edited by bianko, 2007 február 15. - 6:55.

#974 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 15. - 8:33

Remélem parlagfûbõl normális lovardában sohasem lesz lóeledel. .

a ló, ha találkozik zsenge parlagfûvel, rögtön lelelgeli. ellentétben például a harsány zölden virító csattanó maszlaggal, amire rá sem néz. a ló ugyanis mit sem tud arról, hogy a parlagfû milyen csúnyaságokra képes az emberrel szemben, nem ismeri a gondos nagypapákat sem, nem feltétlenül álmodik a Hortobágyról, ha nem ott él, egyszerûen megeszi amit ehetõnek ítél. ettõl persze még nem jutna eszembe bebáláztatni a parlagfüvet.

#975 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 15. - 8:49

Ráadásul a tájékozatlanabb (félművelt) ló még szárazon is képes megenni! :) Tavaly amikor levágattam a zsenge energiafüvemről és megszáradt a renden, kétpofára zabálták. (ha hozzájutottak....)

#976 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 15. - 9:13

A kecskegép szabadon is megenné, ha fán nőne.

#977 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 15. - 10:27

nálunk is megeszik, persze jó kecske szokás szerint, csak közvetlenül a muskátlik és a rózsa után. :D

#978 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 15. - 11:05

Talán abban meg lehetne egyezni, hogy egyetlen lovarda tulajdonosra sem vet jó fényt, ha a legelõje parlagfüves. A parlagfû nemcsak az emberekre van káros hatással, hanem kipusztít magakörül minden õshonos növényt.Még egyben talán meg lehetne egyezni, ha a lovak igényeit szem elõtt tartjuk (elegendõ mozgás, bõséges legelõ ) akkor megtalálják maguknak a biológiai egyensúlyhoz szükséges optimális táplálékot.Tudom nagyvárosok közelében egyre nehezebb ilyen feltételeket teremteni, de gondolom itt ( mármint a fórumon) megfordulnak olyan lovarda tulajdonosok is akiknek ez megadatott. A tenyészhelyek és ménesek pedig nem építhetnek a parlagfû etetés koncepciójára.Arról nem is beszélve, hogy az esetleges késõbbi következményeket nem is ismerjük.Az biztos, hogy nekemvan egy kancám amely alergiás a pollenekre.Szomorüan látom, hogy ebben az országban 16 éve nem sikerült rendezni, hogy vannnak olyanok akik rendben tartanák a parlagon heverõ földeket és takarmányt termelnének pl. lovaiknak és vannak akikhagyják elburjánzani a parlagfüvet. Rendeletben kellene kötelezni ezeket, hogy mûveljék vagy adják bérbe hogy ne parlagfüvet kelljen báláztatni a lovaknak.Nem megvetem a parlagfüvet báláztató/ etetõket, csak azt mondom nem lónak való.Szerintem a ló is csak akkor választja ha más nincs. Azért ezt a kóstolgatást nem kellene össze kevernia szereti megállapítással.Az a ló amely egyszer megízleli a szabad puszta ízét, biztosan álmodik is róla ha szûk karámba kerül,és nem véletlen ha a lovak ha kiszabadulnak a puszta szelleme mindjárt beléjük költözik az olyanba is amely a végtelennek tûnõ pusztán sohasem járt.

#979 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 15. - 11:43

Talán abban meg lehetne egyezni, hogy egyetlen lovarda tulajdonosra sem vet jó fényt, ha a legelõje parlagfüves.

egyetértek. javaslom mindenkinek akit illet, hogy még a hajnali órák hasadtán, körömcsipesszel lesben állva számolja fel ezt az amerikából idetolakodott erõszakos növényfajtát.

#980 aroon

aroon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.679 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 15. - 11:51

Az egész köszönhetõ az új földesuraknak. Aratás(tavaszi árpa) után megvárják míg a parlagfû elburjánzik virágzik, magot hoz. Azon viszont csodálkoznak, hogy terjed. Láttam több hektár virázó parlagfüvet, és vittem éjszaka a gyermekem, feleségem injekcióra mert a reggelt nem érték volna meg. Még a lovam sem eszi meg.Nem a legelõkön virító pár szál a baj forrása.

Edited by aroon, 2007 február 15. - 11:53.

#981 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 15. - 13:22

A bálázandó menyiség nem pár szál és ugyanaz a baj forrása.Azt tartom furcsának, hogy a szükséges rosszat megpróbáljuk eladni szükségtelen jónak.Ez a körömcsipeszes megoldás nem is rossz minden trehányt ezzel büntetnék.

#982 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 15. - 13:41

Kedves Bianko (nemed ismeretlen ) de olyan lelkes vagy mint egy hölgy, ha utálni kell valamit.Többen voltak akik előttem próbálták tolerálni a szenvedélyedet, és csak magyarázkodni vagyok kénytelen.Az egyik egy tollú indiánom, asztmára hajlamos, ezért nem valószínű hogy parlagfű imádó lennék.De ami tény az tény.A kecske szereti és a felső hajtásokat különösen imádja. Miután egyre nehezebb volt parlagfüvet találni a a farmunkon (3 hektár legelő-kaszáló, +1 hektár erdő) mert kirtottuk. egyre messzebb kellett menni a kecskék allergia ellenes tej termelése érdekében.Ezért már a nagy mezőgazdasági táblák "termését " hoztuk be nekik és hogy ne keljen vele vacakolni, kb egy köbméternyi térfogatban egy fuvarra.A lovaink nekiestek (nem figyeltünk rájuk éppen, és nem is nekik volt szánva) és a nagyrészét megették. Ekkor kezdtünk a dologra felfigyelni. Természetesen ne gondold hogy éhesek voltak , mert annyit legelnek amennyit csak akarnak, elférnek a területen ahol vagy vagy 20 féle fű, többek között a korábban említett Zöld pántlikafű is.Tehát ne sajnáld a lovakat, nem kényszerítette rá senki hogy egyen, sőt nem is gondoltunk erre. A ló egyébként tudja hogy éppen mi kell neki, nem úgy mint a gazdáik sokszor, akik vetett fűvet adnak nekik a lovardákban (angol perje-olaszperje) ami kb olyan mintha ugyanazt ennél mindennap egy évig.A bálázás csak futurista ötlet volt valakitől, de senki sem tudja még igazán hogy nem életképes e az ötlet. Mi van ha igen? Azért van az egyetem hogy szolgáltasson kutatási eredményeket, csak sokszor eszükbe sem jut egy egy alkalmazás.Egyébként a parlagfű kézzel vagy gazdaságos módon kirthatatlan, 50 évig képes a mag növényt létrehozni, ezért csak fűvel lehet elnyomni. Lehetne még kiirtani a talajt átforrósítani (propángázas sütőlap amit tolni lehet) de ez hektárokon lehetetlen.Egyébként ami ebben az ügyben történik az kb röhejes, de ki gondolta komolyan hogy kis hazánk egy ilyen ügyben eredménynes tud lenni.???

#983 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 15. - 13:56

Kedves Bianko (nemed ismeretlen ) de olyan lelkes vagy mint egy hölgy, ha utálni kell valamit.

Azért ez egy ronda általánosítás, a férfiak is tudnak lelkesen utálkozni, mint azt történelmi példák bizonyítják, és a fenti is (Bianko férfi).

#984 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 15. - 14:04

Azért ez egy ronda általánosítás, a férfiak is tudnak lelkesen utálkozni, mint azt történelmi példák bizonyítják, és a fenti is (Bianko férfi).

Én szeretem a szenvedélyes, és lekes (csinos) hölgyeket, ezért ez nem "ronda" általánosítás. Kár hogy nem lány akkor élvezetesebb a vita....

#985 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 15. - 14:49

Miután egyre nehezebb volt parlagfüvet találni a a farmunkon (3 hektár legelõ-kaszáló, +1 hektár erdõ) mert kirtottuk. egyre messzebb kellett menni a kecskék allergia ellenes tej termelése érdekében.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------/egyébként a takarmányozásban már elértem hogy a kutyáim, sõt a tengerimalac is már "drágább" ellátású mint a lovaim. Persze nekem a fû mint anyag kvázi ingyen van , de felszámolom a megrendelt gépi kiadásokat is amit idén már csökkenteni tudok olcsó gépvásálás miatt, - és mindent ami létezik, de így is a zab + fû költsége összesen havonta 4109 Ft/ló.

most már csak arra lennék kíváncsi, hogy hány lovad van és hány kilósak kb?

#986 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 15. - 14:53

Milyen élvezetes vita az ha a parlagfû körül forog?Mint ahogyan ori írta bármenyire szeretnéd a nem a nõnemûekhez tartozom, van egy lányom aki illethetõ a jelzõddel de e tekintetben szerintem ugyanilyen hévvel talán több érvvel is vitázna.A parlagfû parlagfû marad a ló pedig szeresse a szabadságot amit nekünk embereknek meg kell adniunk nekik.Én úgy gondolom egy lovarda legyen tiszta a legelõje parlagfû mentes éssatöbbi.A megtörténteket nem kétlem sohasem kételkedtem a megtörténtében, egyetérteni hogy nyugodtan vegyük fel a lovak étlapjára nem tudok és nem is akarok. Csak azt mond meg mit kellett tolerálni a véleményemben? Valakit sértett?Vagy csak az a baj hogy nem tartom jónak?Csak azokat a lovakat sajnálom amelyek rászorulnak és nem mondom azt hogy azokat a lovakat sajnálom akik parlagfüvet IS esznek. Ha jól esik nekik hát egyék. Én azért maradhatok a konzervatizmusom mellett a fûszéna és a zab mellet vagy ezentúl nekem is parlagfüvet kell etetnem?Sõt továbbmegyek szeretem az õsgyepeket a maguk változatiosságával és szívesen kaszáltatok tiszai öntésterületeken.Elismerem utálom a parlagfüvet mert minden nemes növényt kipusztít maga körül ez talán nem bûn?

#987 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 15. - 15:07

nem tudom, hogy mi a rosszabb.az, amikor olyanok osztják az eszet, akiknek igazán még csak gyakorolni kéne a lovazást, lótartást, vagy olyanok akiknek már kialakult gyakorlatuk, elképzelésük van a dolgokról. úgy tudnak egyesek nyilatkozni természetes tartásmódról, szabadságról tenyésztési tapasztalatokról, hogy megzsibbadok. már várom mikor olvasom valakitõl, hogy nála még sosem volt kólika.

#988 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 15. - 15:10

Jó, akkor kiszállok, mert egyrész nem vagyok csinos, másrészt parlagfûtémában szerencsére (ez nem érdem, hanem kedvezõ körülmény) nincsenek széleskörû tapasztalataim. Írjon Bianko lánya....Bizonyos viselkedésformák nemekhez kötése azért számomra nem túl szimpatikus általánosítás, sok higgadtan érvelõ hölgy van, és mégtöbb hiúságában sértve hisztizõ férfi (Ezen a fórumon se a nõk szokták egymás felmenõit szidni a lótartási és kiképzési nézetek különbözõsége miatt...).Agrobe, írjál! Te nõ is vagy, értessz is hozzá, és képek alapján Rangernek megfelelõ vitapartner. :kir:

Edited by ori, 2007 február 15. - 15:11.

#989 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 15. - 15:15

lyó topik!nálam még sosem volt kó lika.inkább egyen a lóm parlagfűt, mint csattanaó maszlagot, vagy nadra gulyát.Mellékelve a gyom nem gyom kérdésről: az enregiafű egy nemesített gyom: konkrétan tarackbúza.Hisztiznek is eleget miatta.hogy majd odébb megy megy, meg kiirt mindent, meg kizsarol, meg stb.Persze olyanok mondják akik még sose látták.az antiallergén kecsketejre meg igény volt, amíg nem kezdtek hisztizni, hogy nanemá, hogy a parlagfüvet etessük, mert akkor meg majd jól termeszteni is fogják és jajajaj.Ezért inkább ottmaradt az árokparton juhhé.Tej meg nem volt, az allergiás gyerekek meg köhögtek, fulladtak.Nesze neked haladás.okl. diplomás előlhátul doktor tenyésztő nemesítő főtudor agrobe voltam pápá.jé ori megelőzött.ja meg nő vagyok asszem.Legyen szíves senki nem felidegesíteni, mert az én állapotomban aztat nem bírom.

Edited by agrobe, 2007 február 15. - 15:20.

#990 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 15. - 15:22

lyó topik!ja meg nõ vagyok asszem.

lyõ seggel és az bizony soxor nyomósabb érv lehet sok mindennél. :yeah: de agrobét itt nem ezért szertjük, s nem ezért nem idegesítjük. ;) :kocc:ki nem szarja le igazán a parlagfüvet?

Edited by realcowboy, 2007 február 15. - 15:23.

#991 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 15. - 15:31

Milyen az a lyő segg? :DNa.Azt akartam mondani, a magam idétlen és heves modorában, hogy van egyszer leírva a törvény: gyommentesítési kötelezettség, helyes gazdálkodási gakorlat, blablaba.Működik, ahogy sok minden.Van egyszer a szerencsétlen mezőgizda, aki próbál élni, ügyeskedni. Jó esetben próbál ja irtani pl a parlagfüvet is.Vagy megy vagy nem.Azért nem kiirthattalan sehonnan sem, kiirthatatlan növény nincs.DE.Van egy anyagi oldal-fúj.Tételezzük fel, hogy nincs elég pénz, van viszont parlagfű.Ugyan miért baj az, ha megeszi az kecske és lesz belőle majdhogynem gyógyszer-tej?Hát baj. Nálunk az.Mert kaszálni jó. vegyszerezni jó. virágzás előtt feletetni nem.Buta vagyok, nő is vagyok. de ezt már akkor sem értettem.Ha megeszi a lóállat is önszántából és nem virágzik, nem hoz magot az jó? úgy látszik az sem jó.Nem értem, de tényleg.Senki nem mondja, hogy termesszük. DE felhasználni azért lehetne, nem?Virágzás előtt nem veszélyes, nem allergén. és olyan sincs magától, hogy a természetben a mi éghajlatunkon a monokultúra felé mennek a folyamatok.Tehát nem kell arra számítani, hogy egyszer csak bárhol hatalmas mezőkön egyféle növény lesz csak normális körülmények között, nem egy atomrobbanásra gondoltam.és igen a lónak szabadság kell, ezért le a karámokkal, le a boxokkal!és a ló nem abrakevő állat, le a zabbal!és nem szárított takarmányevő állat-le a téllel!?Egyébként, nincsenek lovaim, nem vagyok tenyésztő. Egy van, az is véletlenül.Bértartásban ráadásul beteg is most, sajnos.Én is lovazok amagam elvei szerint, más is, ki ki ahogy tud.Vannak szerintem akik jól, vannak, akik kevésbé nekem tetsző módon.DE nem harapom át torkukat.Még.... :D

Edited by agrobe, 2007 február 15. - 15:36.

#992 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 15. - 16:50

most már csak arra lennék kíváncsi, hogy hány lovad van és hány kilósak kb?

Pillanatnyilag két lovam van, egy kitûnõ származású SH tenyészkanca (12 éves) és egy hasonló SH herélt (6 éves). A fajtára jellemzõ átlagsúlyban, bár inkább több mint kevesebb, kitûnõ kondícióban. Folyamatosan keresgélünk egy harmadikat is (díjugratás,- utód vágya), aki befér a csapatba. A farm fejlesztés alatt van de a tervek szerint +4 lónál nem lesz több (bár ki tudja). Egyéb állatfajták: kutyák, kecskék, macskák,nyest, 2 pár héjja, nálunk lakó õzek, átvonuló (északai ) szarvasok, rókák, vadkacsák a kis halastavon, az apróbb izgõ- mozgókat nem számolom csak a macska, meg a héjják.Egyéb idõszakos vándorokat (nyáron lovak- lovassal) nem számolom ide.

Jó, akkor kiszállok, mert egyrész nem vagyok csinos, másrészt parlagfûtémában szerencsére (ez nem érdem, hanem kedvezõ körülmény) nincsenek széleskörû tapasztalataim. Írjon Bianko lánya....Bizonyos viselkedésformák nemekhez kötése azért számomra nem túl szimpatikus általánosítás, sok higgadtan érvelõ hölgy van, és mégtöbb hiúságában sértve hisztizõ férfi (Ezen a fórumon se a nõk szokták egymás felmenõit szidni a lótartási és kiképzési nézetek különbözõsége miatt...).Agrobe, írjál! Te nõ is vagy, értessz is hozzá, és képek alapján Rangernek megfelelõ vitapartner. :kir:

Egyetértek az elõttem szólóval

#993 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 15. - 17:12

Milyen az a lyõ segg? :D

nem lecsúszott, mint az õ betû nekem az ó alá. :D

#994 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 15. - 17:33

és olyan sincs magától, hogy a természetben a mi éghajlatunkon a monokultúra felé mennek a folyamatok.

És mi van a vaddohánnyal (selyemfûvel)? Az se?

#995 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 15. - 17:43

Pillanatnyilag két lovam van,

köszi a válaszodat. mondjuk ilyenek azok, amikor lukraszalad az ember és rájön, hogy feleslegesen koptatja a billentyûket.amikor leírtad, hogy 4109 Ft/ló a kiszámolt költségvetésed, egy pillanatra elgondolkodtam a kilenc forinton, de átléptem, gondoltam precíz ember lehetsz. de fentebb a három hektár már furcsa volt az elõzményeidhez. biztos ismered a régi népi bölcsességet, hogy egy lovat az árokpartról is el lehet tartani. ez pontosan így van, de kettõt is simán. nekem nincsen egyszerû dolgom, mert Pest mellett, szinte mindent vásárolva, fuvarozva kell összeállítanom a lovak takarmányát úgy, hogy jól is nézzenek ki, meg ne menjen rá a gatyám is. kb 500- Forintos eltéréssel havonta meg is tudom mondani, hogy mennyibe kerül nekem egy ló fenntartása, pedig majd harminc lakik nálam. még a kútból fakasztott vizünk árával is tisztában vagyok,de áruld már el, hogy jött ki az összeg amit írtál. Mi a lófütty végzõdött 18 forintra, és hogy jött ki? patyka mérlegen?

#996 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 15. - 17:51

Mi a lófütty végzõdött 18 forintra, és hogy jött ki?

Most mit izélsz? Eredetileg 18,40 jött ki, de a matek szabályai szerint kerekített, hogy nem tudj belekötni. Erre elkezdesz itt számtanozni... :D

#997 aroon

aroon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.679 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 15. - 17:57

Ha valaki preciz, az tud számolni is, és nem nagyolja el a konkrétumokat. :D ;)Agrobe hsz-e nagyon tetszik. ;) Mer õ án a nagy bada-bum. :D

Edited by aroon, 2007 február 15. - 18:01.

#998 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 15. - 18:24

Erre elkezdesz itt számtanozni... :D

télleg, pedig a matek, Petya erõssége. :D

#999 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 15. - 18:31

köszi a válaszodat. mondjuk ilyenek azok, amikor lukraszalad az ember és rájön, hogy feleslegesen koptatja a billentyûket.amikor leírtad, hogy 4109 Ft/ló a kiszámolt költségvetésed, egy pillanatra elgondolkodtam a kilenc forinton, de átléptem, gondoltam precíz ember lehetsz. de fentebb a három hektár már furcsa volt az elõzményeidhez. biztos ismered a régi népi bölcsességet, hogy egy lovat az árokpartról is el lehet tartani. ez pontosan így van, de kettõt is simán. nekem nincsen egyszerû dolgom, mert Pest mellett, szinte mindent vásárolva, fuvarozva kell összeállítanom a lovak takarmányát úgy, hogy jól is nézzenek ki, meg ne menjen rá a gatyám is. kb 500- Forintos eltéréssel havonta meg is tudom mondani, hogy mennyibe kerül nekem egy ló fenntartása, pedig majd harminc lakik nálam. még a kútból fakasztott vizünk árával is tisztában vagyok,de áruld már el, hogy jött ki az összeg amit írtál. Mi a lófütty végzõdött 18 forintra, és hogy jött ki? patyka mérlegen?

A számolgatás az egyik szakmám, ezért tényleg elszórakoztam ezzel a dologgal. Persze értem én a te figyelõ szemeid állását is, tehát "az igazat, csak az igazat és a teljes igazat" várod és ez rendjén is van.Szokták mondani a lovas szakértõk (mint pld az öcsém) hogy a kialakult tapasztalat szerint egy ló /hektár az már megfelelõ ha egy ló ellátását tervezzük. ez tényleg így van. nekünk ezért is van már többletünk, pedig még nem is járatjuk csúcsra a területet. Lehetõségünk lenne ugyanis a kis tóban (30x30M) folyamatosan gyûlõ víz elvezetõ csatornájából öntözni is, de a kellemes északai Balaton pára miatt nem igazán volt rá szükség (talán majd ha jön a globális rémálom akkor muszáj).A költségeket minden tételével bevezettem egy excel táblába. Összesítettem egy évre és elosztottam a napok számával és ezért jött ki forintra annyi amennyi. Írtam azt is hogy nem számoltam a fû bekerülési értékét mert a birtokocska egy részét örököltem a másikat vettem de akkor is vettem volna ha nem is tartok lovat. Mert gyönyörû egyébként a terület és most fokozzuk a faültetési programunk végrehajtásával , idén õsszel márt kb 60 új fát ültettünk, és még nincs vége.1. Zab kb 1 (egy ) tonna kell egy lónak /év, de mindig van tartalék kb 30%. ez nálunk 20-25000 ft/tonna házhoz szállítva az évi árnak megfelelõen, de mi zsákoljuk be, és nyilván mi rakjuk is be a saját konténer tárolónkba. A zabnál a napi átlag fogyasztást számoltam ki, ami a valóságban ingadozik az igénybevételtõl, az aktuálisam adott száraz és friss fû minõségétõl, legeléstõl stb függõen.A fenti egy tonna azért elfogy. Olcsóbban is tudnánk zabot beszerezni de akitõl most szerezzük be azzal meg vagyok elégedve. A tömegsúllyal náluk sosem volt probléma (nekik is van egyébként vagy 30 lovuk, ismert cég). 2. A széna munkadíjai könnyen számíthatóak (évente többször kaszálás, forgatás, rendsodrás, bálázás, beszállítás, trágyaszórás, stb). A helyi "harcosok" közepes nagyságú precíz munkagépeire hárul a feladat. A széna kitermelési költségei nem változnak a mennyiséggel, mert óradíjban számolunk el. Tök mindegy, hogy 2 hektárt vágnak vagy 12-t.Ez a költség most csökkenni fog az idén, mert a forgatást , rendsodrást, beszállítást már mi is tudjuk csinálni.Egyéb kiegészítõ munkákra saját kis Honda motoros önjáró dobkaszánk is van, (meg motoros kasza is)amivel ha szükséges, friss füvet szoktunk kaszálni nap mint nap, ha a legelõ nem elég (nincs minden terület még karámozva)Ha 30 lovam lenne akkor sem változna semmi, sõt csak olcsóbb lenne, mert a gépi munkaórák fajlagos kihasználtsága javulna. Most is így van, mert szivességbõl is vágunk további területeket a fûért cserébe, mert az a német tulajdonosnak nem kell értelemszerûen. (60 német család van a közelben.) Az alma, dinnye, ingyen van ,mert lehullott almát felszedetem az egytollú indiánokkal akik imádják kézbõl etetni a kedvenceiket (de taligázni nem szeretik az almát ezért kapnak most a mûvelethez egy hobby Suzuki Samurai-t hogy riogasság vele a környéket). A dinnyés termelõk pedig szobrot érdemelnek lószeretebõl mert kb az az arány hogy veszek egy nagyobb dinnyét és még bepakolok 15-t, a lovaknak amelyik nem piacképes. Idõnként kényeztetésbõl kapnak a lovak mindenféle egyéb dolgot is, pld. biotin tartalmú kiegészítõt meg hasonló dolgokat de ez már nem az alaptakarmányhoz tartozik. A környéken eladnak persze kis és különbözõ nagybálás szénát is, de az sem drága. Volt úgy hogy kiszámítottuk hogy gyakorlatilag a gépi munka áráért adják. Sok az olyan terület ugyanis amelyiknek a karbantartásáért odaadják a füvet a géppel rendelkezõknek. Így tehát 50 lovat is elláthatnánk ha lenne rá szükség. "Komoly" versenytárgyalásokat lehet lefolytatni a bála széna árával kapcsolatban hogy mennyi beszállítva, padlásra rakva stb. Van olyan lovas a környéken aki nagyon komly küzdelmeket folytat a legkedvezõbb ár és teljesítmény elérése érdekében )).A lovak számát azért sem növeltük még, mert a terület kialakítása során egy csomó ötletet kipróbáltunk hogy hogyan lehet kényelmesen és biztonságosan kialakítani a ló és a lovász napirendet. Így alakult ki egy többlépcsõs tartási lehetõség (box, + 50-100 m2 kifutó, + sorban elérhetõ karámok legelõvel, és végül a kaszáló területek, amelyekre nem engedünk lovat. A lovak szándékunk szerint érik el a területeket, tehát kicsit olyan mintha ridegtartásban lennének, de megtartjuk a box elõnyeit is. Ha rossz az idõ vagy tél van stb akkor nyilván nincsenek kiengedve, csak a kifutóba. A lovaim lelkiállapota és elégedettsége mindennél fontosabb számunkra, ezért megteszünk mindent amit lehet, és ezt meg is hálálják. Ha közelítünk hozzájuk, akkor othagynak mindent legyen az legelés, vagy akár zab! is hogy odajöjjenek és üdvözöljenek.

#1000 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 február 15. - 21:19

Gyönyörûen indázó, szédítõen burjánzó és kiírthatatlan, mint a parlagfû, a parlagfû körüli hsz.ok légiója... :D :dev: A tények azonban makacsa dolgok! És ilyen egyszerûek: VAN parlagfû! Némelyik ló megeszi, némelyik nem...megeszik zölden, megeszik szárazon... Az adatok az érdekesek!!! a vélemények meg : SZABADOK... :yeah: :rolleyes: (de mi a fenét kezdjen vele az ember, ha GYAKORLATI kérdésként kezeli a parlagfû-etetést...C-R részletes, föltehetõen abszolút õszinte és tárgyilagos ismertetõjébõl pedig az derül ki, hogy NEM TIPIKUS lótartó...avagy TIPIKUSAN A TIPIKUS NAGYON KISSZÁMÚ LÓTARTÓ GAZDÁK reprezentatív mintában tartozik! :yeah: :rolleyes: :gm:

Edited by feribácsi, 2007 február 15. - 21:26.