Ugrás a tartalmakhoz

Akhal

• Please log in to reply
1089 válasz a témához

#961 Nogajijasz

Nogajijasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 374 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 11. - 15:37

Kedves Melódia és Forkissima!

Teljesen igazatok van! Nekem nem érdekem ennek a fajtának se a segítése,se a hátráltatása.Felháborodásom abból adódik,hogy az elmúlt évek alatt részt vettem hidegvérû,hucul,arab,és kisbéri-gidrán tenyészszemlén,sõt a legutóbbi lótenyésztésrõl szóló elõadáson amit az MTA-n tartottak.Teszem ezt azért mert idõ közben lovastúra-vezetõ,lovasoktató képesítésem lett,így már korántsem érzem magam annak a "dilettáns" kezdõnek akit te 2005-ben megismertél! :o Azóta a szabadidomításban merültem el,tehát nem nevezném magam kezdõnek a kiképzés terén,se a lovasíjászatban.Amikor megismertél akkor lovagoltam heti 1-2 órát,ma azért ez kicsit több lett,napi 1-2 órára változott,150-200 lövéssel kombinálva.(Kassai iskola követelményeit sztem nézd meg.) :) Lehet,hogy kicsit többet lovagolok ma már mint te...
Rokoni kapcsolat okán járok ki olaszba is,így alkalmam nyílt már évek óta az ottani(szakmai) lovas életet megismerni. Egy link,hogy hova tartok éppen ezen a hétvégén. :kir: Ide megyek Így már érthetõ az,hogy nem vagyok már az a kezdõ akit megismertél??Vagy te már 8évesen ismertél mindent az achalról? :rolleyes:
Én a te szakmai hozzáértésedet mindig is tiszteletben tartottam.Én tehát szakmailag fejlõdöm,gondolom te is,ellenben a fajta létszáma és eladása annyiban változott,hogy több tenyésztõ kezdett el vele foglalkozni.
Nekem nem kell a fajták szakértõjének lenni,lovasként,és kívülrõl vágni hogy ez most melyik család stb.Egy lovasnak nem az a dolga.Viszont az a dolgai közé tartozik,hogy egy fajtát a lovaskönyvekbe leírtaknál jobban megismer.No ez vagyok én.Engem nem érdekel pl Makat származása.Hány magyar lovas tud vmit kezdeni a származásával!?Õszintén még a fajtát se ismerik sokan.Osztálytársaim közül több már 10-20 éve lovas ember és általam ismerte meg a fajtát dióhéjban.Most kezdenek rájönni ebben az évben pl hogy ez vezéri ló volt.Eddig ezzel csak te és én voltunk tisztában.Mirõl is beszélünk?Arról,hogy legyen itthon is teljesítmény alapú a kipróbálás.Méret,idegredszer,egészségi állapot stb. szerint választasz lovat.
Mondom én nem szólok bele,hogy mit csináltok a fajtával,ezért nem értem a felháborodásotokat.
Azért amikor egy tenyészszemlén részt vettem,nem ugatták le a fejemet ha megmondtam hogy nekem melyik ló tetszik jobban ez a mén vagy a másik...Bár láttam a fríztenyésztõk mennyire imádják egymást és lovaikat,ezért ha jobban belegondolok érthetõ.Meg lehet szerintem mondani normálisan is sértegetés nélkül hogy miért Makatot választottátok és miért nem másik mént.
Még egy pár gondolat a tenyésztési elvedhez:Nagyon jól látod,semmiképpen ne nekem tenyésszél,egy erõszak-mentes idomítást gyakorló lovasíjásznak hanem annak-az egyenlõre még a mézédes álmaidban létezõ tömegnek akire célzol. :dev: Minden tenyésztõ szeretné a lovat amit tenyészt jó kezekbe adni és nem a vágtán viszontlátni kilógó belekkel.MA egy 100-200eFt-os nincsszármazású lovat se lehet eladni,de én kívánom hogy a célod teljesüljön,én meg majd veszek egyet mástól... ;)
Lovas élet válságán ez mit sem változtat...

További sikeres tenyésztést!

Edited by Nogajijasz, 2011 október 11. - 15:38.

#962 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 11. - 15:44

..."Én az OMÉK-en nem voltam kinn, de hallottam, hogy nem a legszebb példányok kerültek kiállításra.
Amikor a 4 mnhozzám került Üzbegisztánból, köztük is voltegy olyan, aki éppen nem a legjobb formában volt, nagyon le volt fogyva, ezért nem is vittem el a Farmer Expo-ra, hogy ne szóljanak meg az emberek. Mostmár õ is kiállítási formában van.
Nos, én azt tudom mondani, mindenki azt viszi el kiállítani, amije van.Ha a tenyésztõszövetség ezzel a két lóval tudott elõrukkolni, szomorú, de ennyit tudtak felmutatni.
Mi magánemberként jövõre is szereplünk majd a rendezvényeken, természetesen nem tudunk mindegyikre elmenni, mert szemben egy államilag támogatott tenyésztõgyesülettel, nekünk a saját zsebünkbõl kell kigazdálkodni a pénzt erre. Ami elég nehéz úgy, hog mellette a lovakat tréningeztetjük és versenztetjük is, de megtesszük, amit lehet!"

"Nagyon örülök neki, hogy Melodia kitette a "kiállítási kondícióban lévõ" lovaimról a fotókat. Azt elfelejtette hozzáírni, hogy a lovak a kiállítás elõtt nem egészen egy hónappal érkeztek hozzám még soványabb állapotban, totálisan nyersen, és a gyertyába álláson kívül semmit nem tudtak. Nem voltak vezethetõek, kiköthetõek, sõt, volt köztük, aki sosem volt még körmölve, mivel a farát három méteres körzetben nem lehetett megközelíteni. Ahhoz képest két darab, talán "mínusz-kondis", de alapvetõen kezelhetõ, vezethetõ lovat mutattunk be, amelyik közül az egyik bejutott a szabadonugró verseny döntõjébe is..."

Akkor most hogy van ez? Egy nem volt kiállítási kondiban, vagy a többi sem, vagy mi van?

Szerettem volna még beidézni a honlapotokról azt a kedves feltételezésedet, amit ott megosztottál a nagyérdemûvel, h te ugyan 4 lovat vittél volna a Farmerexpora, de valaki gonoszok (értsd az egyesület....) kitúrtak, ám közben ez a szöveg "elveszett". (Egyébként tudtommal a Nyírségbõl érkezett volna akhal, aki szintén nem egyesületi tag, szóval lehet, h közben errõl felvilágosítottak. )Mindenesetre köszönjük a végtelen jóindulatodat, amivel minden lehetséges helyen és módon az egyesület ellen ágálsz.
A magam részérõl - lehet, h nem tûnt fel - igyekeztem az elmúlt több mint 1 évben megfigyelõi álláspontra helyezkedni. Lássuk, mi sül ki a nagy lendületbõl... Hát megláttam.... Piszkálódó és önhitt hozzászólások. És megnéztük a honlapotokat. Többször is - egyszerûen nem hittük el.... Másként gondolkodunk a lókiképzésrõl. Nagyon másként. De ehhez sem szóltunk hozzá, mindenki azt csinál amit akar. De most leírom - és fotóval is illusztrálom amit csináltok.
Íme:
https://www.facebook...1...7168&type=3

Így kell szerinted egy 4 éves lovat a 3. felülésnél lovagolni?

https://www.facebook...3...e=3

Egy ilyen egyensúlyi állapotú lóval már ugrani kell?
Egy ilyen kondíciójú lovat lovas alatt kell dolgoztatni kb 1 hónap után?
Mi olyan sürgõs? Hova siettek?

Tudod, ez nem a mi világunk. Csak sajnálni tudom ezeket a lovakat és remélem, nem lesz igazam, amikor azt mondom, ez az út - legyen bár jószándékkal kikövezve - a pokolba vezet. :(

#963 Nogajijasz

Nogajijasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 374 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 11. - 20:14

Háát itt igazat kell adjak neked ennek a csikónak a belovaglásánál...Azoknak a lovasoknak a táborát erõsítem akik 6 éves kortól lovagolják be a lovat.

#964 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 13. - 14:25

A magam részérõl - lehet, h nem tûnt fel - igyekeztem az elmúlt több mint 1 évben megfigyelõi álláspontra helyezkedni. Lássuk, mi sül ki a nagy lendületbõl... Hát megláttam.... Piszkálódó és önhitt hozzászólások. És megnéztük a honlapotokat. Többször is - egyszerûen nem hittük el.... Másként gondolkodunk a lókiképzésrõl. Nagyon másként. De ehhez sem szóltunk hozzá, mindenki azt csinál amit akar. De most leírom - és fotóval is illusztrálom amit csináltok.
Íme:
https://www.facebook...1...7168&type=3

:eek: remélem nem jól látok és feribácsi csak kommentel, nem szakért nektek :rolleyes:

'Everything that is done for us, without us, is not ours.'

#965 Nogajijasz

Nogajijasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 374 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 13. - 20:57

??

#966 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 14. - 22:13

Egy ilyen egyensúlyi állapotú lóval már ugrani kell?
Egy ilyen kondíciójú lovat lovas alatt kell dolgoztatni kb 1 hónap után?
Mi olyan sürgõs? Hova siettek?

Tudod, ez nem a mi világunk. Csak sajnálni tudom ezeket a lovakat és remélem, nem lesz igazam, amikor azt mondom, ez az út - legyen bár jószándékkal kikövezve - a pokolba vezet. :(

Igen, tudom, hogy ez nem a Ti világotok. A Ti lovaitokat - fõleg a fedeztõménjeiteket ugyanis - nemigen látni nyereg alatt. Azt pedig már világosan elmondtad, hogy a lovak versenyeztetése mennyire nem a Ti világotok.

Azért hozzátenném, hogy az én túl korán és szakszerûtlenül belovagolt és túlkövetelt lovaim közül egyik sem sánta, és nem sikerült rájuk - még a mi brutális módszereinkkel sem - zablatörést és nyeregtörést lovagolni. Sõt, képzeljétek, az egész belovaglási procedúra alatt még senki nem esett le róluk. Nem szegültek ellent, és nem akartak lerakni. Biztos ez is azt tükrözi, hogy mennyire szarul csináljuk - ezt is.

Ahhoz képest, hogy soha egyetlen lovatok sem volt semmilyen versenyen, elég nagy önbizalommal bírálod az én versenyzõm lovaglási stílusát és lókiképzését. Már csak azt nem értem, hogy hol vannak azok a nagy eredmények, amiket a Ti sokkal helyesebb módszereitekkel lehet elérni....?

Abban teljesen igazad van, hogy Gindukusht túl korán mutattam be. Így a szabadonugrónak csak a döntõjébe tudott bejutni, 160 centivel. Ha több idõm lett volna a képzésére, lehet, hogy meg is nyeri, hiszen a gyõztes ló 175 centivel nyert. De majd jövõre - ha marad hely a mi lovainknak is a többi, sokkal jobb, eredményesebb és tehetségesebb, idõben belovagolt, és véletlenül sem a szakszerûtlen képzés által lesántított és zablatörött ló mellett.

Íme a "túl korán" bemutatott ló:

facebook

Az ugróstílusából is tisztán látszik, hogy jobb lett volna otthon hagyni a fenébe...

Feribácsi egyébként szívesen kommentál sokmindent, gondolom, sok szabadideje van, és sem szakértõként, sem edzõként nincs nálunk. De sok ilyen ember van, akik nem tudnak mit kezdeni a sok szabadidõvel.

Edited by samoca80, 2011 október 14. - 22:34.

#967 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 14. - 22:41

Ja, egyébként az OMÉK óta az NYME-MÉK Állattenyésztõ BSc és MSc illetve Ménesgazda szakos hallgatói azóta kérdezgetik, hogy ez a fajta valóban ennyire csúnya-e, mint az OMÉK-on látott mén, vagy csak a ménekre jellemzõ, mert elmondásuk szerint a kis kanca nagyon szép volt. Komoly vitát indított el a kar hallgatói között, hogy lehet-e egy akhal-tekét valamire használni...? És sajnos, akik csak az OMÉK-on jártak, a mai napig nem a fajta elõnyeit emlegetik. Márpedig õk nem tökorrú laikusok, hanem a szakmai közönség, a jövõbeli szakemberek, akik adott esetben majd döntenek arról, hogy egy fajtát promotáljanak-e a saját lovardájukban/istállójukban vagy sem. És a legtöbben az OMÉK után inkább a nemet választanák. Persze, ha ez volt a célotok, akkor elnézést kérek, ez esetben sikeres volt a megjelenés. Ismét kiemelem, hogy nem voltam ott az OMÉK-on, ezt csak annak a kb. 30 fõs végzõs évfolyamnak a visszajelzéseibõl tudom prezentálni, akiket hivatásszerûen minden évben kivisznek erre a rendezvényre.

#968 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 15. - 11:17

Igen, tudom, hogy ez nem a Ti világotok. A Ti lovaitokat - fõleg a fedeztõménjeiteket ugyanis - nemigen látni nyereg alatt. Azt pedig már világosan elmondtad, hogy a lovak versenyeztetése mennyire nem a Ti világotok.

Azért hozzátenném, hogy az én túl korán és szakszerûtlenül belovagolt és túlkövetelt lovaim közül egyik sem sánta, és nem sikerült rájuk - még a mi brutális módszereinkkel sem - zablatörést és nyeregtörést lovagolni. Sõt, képzeljétek, az egész belovaglási procedúra alatt még senki nem esett le róluk. Nem szegültek ellent, és nem akartak lerakni. Biztos ez is azt tükrözi, hogy mennyire szarul csináljuk - ezt is.

Ahhoz képest, hogy soha egyetlen lovatok sem volt semmilyen versenyen, elég nagy önbizalommal bírálod az én versenyzõm lovaglási stílusát és lókiképzését. Már csak azt nem értem, hogy hol vannak azok a nagy eredmények, amiket a Ti sokkal helyesebb módszereitekkel lehet elérni....?

---- Egyszerûen fájdalmas az, h mennyire felületes vagy... Még azt se tudtad, h az akhal létezik, amikor én már versenyeztettem egy SAJÁT TENYÉSZTÉSÛ lovamat. Cseppentõéknél Karakán ( Karador x Ragyogó ) eredményesen versenyzett militaryban, Aranyló ( Musztafa-53 x Parázs ) ugyancsak, illetve Aidyn is versenyzett ugyanebben a szakágban 1 szezont ..... De ezeket már leírtam itt a topicban, illetve ha vagdalkozás helyett a legcsekélyebb fáradságot vetted volna arra, h utánanézz a dolgoknak, akkor tudhatnád. Ahogyan azt is, h pl V József a 90-es években eredményesen versenyzett Musztafa utódokkal távlovaglásban (remélem a Pannon Marathon pl elég komoly verseny ...) illetve Musztafa-53 állami ménként ugyan, de kiválóan szerepelt pl az Országos Tenyészversenyen Kiskunhalason is... Szóval nem te vagy az akhal vérségû lovak versenyeztetésének magyarországi úttörõje és apostola egy személyben...

---- Ami "mi módszereinket " illeti, szeretném felhívni becses figyelmedet arra, h ez nem a "mi" módszerünk.... A módszer letéteményeseit Endrõdy Ágostonnak, Magyar Imrének, Erdõdy Pálffy Zsigmondnak, Széchenyi Dénesnek, Némethy Bertalannak hívják.... Netán az õ eredményeiket kevesled? Ez esetben talán javasolnám (ismét ) az utánanézést, olvasást, TANULÁST.... Tõlük. Nem tõlem.

Abban teljesen igazad van, hogy Gindukusht túl korán mutattam be. Így a szabadonugrónak csak a döntõjébe tudott bejutni, 160 centivel. Ha több idõm lett volna a képzésére, lehet, hogy meg is nyeri, hiszen a gyõztes ló 175 centivel nyert. De majd jövõre - ha marad hely a mi lovainknak is a többi, sokkal jobb, eredményesebb és tehetségesebb, idõben belovagolt, és véletlenül sem a szakszerûtlen képzés által lesántított és zablatörött ló mellett.

Íme a "túl korán" bemutatott ló:

facebook

----Ez a ló tehetséges. De vele egyidõben bemutattátok õt is:

Illetve õ, aki egyszer sem szegült ellen (?!)

;)

Az ugróstílusából is tisztán látszik, hogy jobb lett volna otthon hagyni a fenébe...

Feribácsi egyébként szívesen kommentál sokmindent, gondolom, sok szabadideje van, és sem szakértõként, sem edzõként nincs nálunk. De sok ilyen ember van, akik nem tudnak mit kezdeni a sok szabadidõvel.

Edited by melodia91, 2011 október 15. - 11:20.

#969 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 15. - 11:49

Ja, egyébként az OMÉK óta az NYME-MÉK Állattenyésztõ BSc és MSc illetve Ménesgazda szakos hallgatói azóta kérdezgetik, hogy ez a fajta valóban ennyire csúnya-e, mint az OMÉK-on látott mén, vagy csak a ménekre jellemzõ, mert elmondásuk szerint a kis kanca nagyon szép volt. Komoly vitát indított el a kar hallgatói között, hogy lehet-e egy akhal-tekét valamire használni...? És sajnos, akik csak az OMÉK-on jártak, a mai napig nem a fajta elõnyeit emlegetik.

Márpedig õk nem tökorrú laikusok, hanem a szakmai közönség, a jövõbeli szakemberek, akik adott esetben majd döntenek arról, hogy egy fajtát promotáljanak-e a saját lovardájukban/istállójukban vagy sem. És a legtöbben az OMÉK után inkább a nemet választanák.

----Szeretném felhívni a figyelmedet egy apró tényre: Makat pontszámait nem én és nem a hazai egyesület képviselõi adták. Az elit minõsítését sem. Hanem a MAAK tenyésztésvezetõje, aki a világ akhal állományát ismeri, bírálja, értékeli évtizedek óta. Õ maga is volt military válogatott kerettag, akhalokon versenyzett, tehát vélhetõen az elmúlt évtizedek alatt elég sok tapasztalatot gyûjtött a fajtáról. A véleményét rajtad és az általad citált "jövendõbeli szakembereken" kívül egész sokan elfogadják világszerte. (Pl Maria is, kérdezd csak meg tõle... ;) ) Ami ezeket az ifjú titánokat illeti, eddig hány akhalt láttak életükben? Gondolom, hatot. Négyet nálad, kettõt az OMÉK-en. Ja, meg képen.... persze. :cool: Ettõl, és az egyetemi alapképzéstõl máris valóságos szakértõk lettek....

Én is jártam egyetemre, és elvégeztem pár szakirányú képzést.... és járom azóta is az élet iskoláját, 20 éve mindig akhal vérségû lovakkal a nyakamban. Éppen ezért pontosan tudom, h az általad említett végzõs évfolyam "szakértelme", (megtámogatva a te jóindulatú kommenteddel) mennyit nyom a latban. A végzõs évfolyamnak még sok spenótot meg kell ennie és nagyon sok tapasztalatot gyûjtenie ahhoz, h egyáltalán arról fogalma legyen, milyen kell legyen egy akhal-teke ló. Vagy egyszerûen csak egy ló... A többséget vélhetõen nem is érdekli. A "szép" és a "csúnya" egyébként NEM küllemtani kategória. Egy "szakembertõl " pláne nem. :yeah:

Persze, ha ez volt a célotok, akkor elnézést kérek, ez esetben sikeres volt a megjelenés.

Ismét kiemelem, hogy nem voltam ott az OMÉK-on, ezt csak annak a kb. 30 fõs végzõs évfolyamnak a visszajelzéseibõl tudom prezentálni, akiket hivatásszerûen minden évben Bocs, szerinted mikor volt utoljára OMÉK? :gm: kivisznek erre a rendezvényre.

És végül, összefoglalva az egészet, nagyon örülök, h te ennyi idõ (kb 2 hónap) alapján ilyen biztos vagy magadban és a lovasodban . Ezen nincs mit vitázni, az érvek úgyis falrahányt borsó. Maradjunk abban, h EGY ÉV MÚLVA vegyük elõ ezt a témát újra, és meglátjuk, hová vezet a ti módszeretek ennek az 5 lónak az esetében. (A 4 ménre és Kincsõre gondolok)
De megkérlek, h addig, amíg személyesen senkinél nem jártál az egyesület tagjai közül, élõben senkinek a munkáját, lovait nem láttad és fogalmad sincs az egészrõl, addig csiszolj egy kicsit a modorodon és számolj százig, ( vagy ezerig...) mielõtt megalapozatlan kirohanásokat intézel ismeretlen emberek ellen, akik vélhetõen nálad jóval régebben és több áldozatot hoztak / hoznak ennek a fajtának az oltárán.

Edited by melodia91, 2011 október 15. - 11:51.

#970 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 15. - 15:06

Na.
Még egy kép a rossz egyensúlyban menõ, totálisan elrontott, tehetségtelen lovakról:

facebook album

Ugyanitt még találhattok néhány képet.

Ja, Nálad már az is ellenszegülésnek számít, ha a ló egy számára eddig ismeretlen formációjú feladatnak elbizonytalanodva megy neki, és megpróbál kitérni. Értem. Nálam NEM ez számít ellenszegülésnek, de én szoktam lovagolni is. Ha egyébként majd betévedsz egy ugróversenyre, észre fogod venni, a pontozásnál, hogy ellenszegülésnek az akadály megtagadása, meg nem ugrása, illetve az arról való letérés számít.

De gondolom, ezt egy ilyen rutinos lovasnak, mint Te, akit minden versenyen ott látni, napi 4-6 órát ülsz lovon és minden szakágban érvényes rajtengedély-vizsgád illetve edzõi licenszed van, nem kell magyaráznom.

Tehát, kedves Melodia, hadd kérdezzem meg, mikor ültél utoljára lovon? És van-e érvényes rajtengedélyvizsgád valamelyik szakágban? Lehetett-e látni Téged valamelyik versenyen a közelmúltban, ha nem is versenyzõként, akár csak tulajdonosként? Van-e esetleg edzõi engedélyed?

Igaz, hogy eddig csak olyan "no name" emberekkel volt alkalmam konzultálni az akhaljaink és a versenyzõm képességeirõl, mint mint Gyõrffy-Villám András, Dallos Gyula, Götler Vilmos és Sáringer Ferenc - õk voltak ugyanis a versenyzõm korábbi edzõi. Szinte szégyellem is ezeket az alsó kategóriás, ismeretlen edzõket és lovasokat Elõtted felemlegetni.

Azért köszönöm a jó tanácsokat, ha nem haragszol, én a külön engedélyed nélkül is tovább lovagolom és képzem a lovaimat.

Ja, és még egy kérdés: most akkor mit sztárolunk? Azt, amirõl Józsi oktatott, ki, hogy a külföldön az akhal-tekéket már 2 évesen elkezdik belovagolni - mert az a helyes -, vagy azt, hogy hat éves koráig nem ülünk fel rájuk - mert az a helyes? Legalább egyvalamiben legyetek konzekvensek....

#971 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 15. - 15:25

Samoca - ez nagyon szép!!!! Gondoltam tökre idevág! 3 lovat lovagolok ép be, vagy meg :) . 2 - 3,5- 4,5, mindhárman pasik, a kettõ éves mén. Mindhárommal ugyanazt a munkát végzem. A fajtájuk had maradjon az én dolgom. Annyit elárúlok, hogy egy a kedvenc lófajtám, egy akit meg sem akartam venni, s egy aki nálunk születet, de nem tisztavérben tenyésztett. Mielõtt valaki beszólna, mind három ló kiváló származással rendelkezik, egy sem zug, ismeretlen, meg keverék félvér. A három ló viselkedésében ami megállapítható, hogy alig 1 hónap munka után melyik milyen habitusú, munkakészségû, mire használható, kinek milyen célra lesz jó. Mivel mindeggyikkel én dolgozom s õk nem az elsõ lovaim, így abszolút biztosan tudom állítani melyik milyen lesz. Mindhárom szépen dolgozik futószáron, nyereg alatt ( vágtamunka még nincs, nem tartunk ott) . Voltak terepen is és meglepõ volt a különbség. Ebbõl azt akartam kihozni, ha napi szinten dolgozik az ember lovakkal, akkor igenis meg tudja állapítani mi lesz belõlük, mire képesek, mire nem!

#972 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 15. - 15:49

Samoca - ez nagyon szép!!!!

Gondoltam tökre idevág! 3 lovat lovagolok ép be, vagy meg :) . 2 - 3,5- 4,5, mindhárman pasik, a kettõ éves mén. Mindhárommal ugyanazt a munkát végzem. A fajtájuk had maradjon az én dolgom. Annyit elárúlok, hogy egy a kedvenc lófajtám, egy akit meg sem akartam venni, s egy aki nálunk születet, de nem tisztavérben tenyésztett. Mielõtt valaki beszólna, mind három ló kiváló származással rendelkezik, egy sem zug, ismeretlen, meg keverék félvér.

A három ló viselkedésében ami megállapítható, hogy alig 1 hónap munka után melyik milyen habitusú, munkakészségû, mire használható, kinek milyen célra lesz jó. Mivel mindeggyikkel én dolgozom s õk nem az elsõ lovaim, így abszolút biztosan tudom állítani melyik milyen lesz. Mindhárom szépen dolgozik futószáron, nyereg alatt ( vágtamunka még nincs, nem tartunk ott) . - Hát ez az! Nagyon is idevág, amit írtál - hogy 1 hónap alapképzés után mit vársz el egy lótól. És h tudod, mit csinálsz és ha a ló még nem tart ott, akkor nem csináltatsz vele a pillanatnyi állapotát meghaladó dolgot még akkor sem, ha felajánlja a helyzet. :yeah:

Voltak terepen is és meglepõ volt a különbség. Ebbõl azt akartam kihozni, ha napi szinten dolgozik az ember lovakkal, akkor igenis meg tudja állapítani mi lesz belõlük, mire képesek, mire nem!

#973 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 15. - 16:05

Na.
Még egy kép a rossz egyensúlyban menõ, totálisan elrontott, tehetségtelen lovakról:

facebook album

Ugyanitt még találhattok néhány képet.

Ja, Nálad már az is ellenszegülésnek számít, ha a ló egy számára eddig ismeretlen formációjú feladatnak elbizonytalanodva megy neki, és megpróbál kitérni. Értem. Nálam NEM ez számít ellenszegülésnek, de én szoktam lovagolni is. Ha egyébként majd betévedsz egy ugróversenyre, észre fogod venni, a pontozásnál, hogy ellenszegülésnek az akadály megtagadása, meg nem ugrása, illetve az arról való letérés számít.

Remélem, a jó Isten kellõ türelemmel vértez fel, h ennyi indulatos sületlenségre válaszoljak.... :cool: Az ellenszegülés sokkal hamarabb kezdõdik, kedves samoca, az, ha egy ló megáll bent a pályán, nem "egyszercsak" történik. Elõzményei vannak. Javaslom olvasni az elõzõ hsz-ban citált szerzõket. ;)

De gondolom, ezt egy ilyen rutinos lovasnak, mint Te, akit minden versenyen ott látni, napi 4-6 órát ülsz lovon és minden szakágban érvényes rajtengedély-vizsgád illetve edzõi licenszed van, nem kell magyaráznom.

Bocs, VAN edzõi végzettségem, és úgy tudom, ennek tükrében nincs szükségem további rajtengedély vizsgákra.... :cool:

Tehát, kedves Melodia, hadd kérdezzem meg, mikor ültél utoljára lovon? És van-e érvényes rajtengedélyvizsgád valamelyik szakágban? Lehetett-e látni Téged valamelyik versenyen a közelmúltban, ha nem is versenyzõként, akár csak tulajdonosként? Van-e esetleg edzõi engedélyed?

Az elõbb. A kedvedért felültem. Egy akhal ménre. Jó? :D Nyugi.... Igen, az idén jónéhány versenyen voltunk. Igaz, nem ugrón. És nem tulajként, de segítõként és tanulni.

Igaz, hogy eddig csak olyan "no name" emberekkel volt alkalmam konzultálni az akhaljaink és a versenyzõm képességeirõl, mint mint Gyõrffy-Villám András, Dallos Gyula, Götler Vilmos és Sáringer Ferenc - õk voltak ugyanis a versenyzõm korábbi edzõi. Szinte szégyellem is ezeket az alsó kategóriás, ismeretlen edzõket és lovasokat Elõtted felemlegetni.

Azért köszönöm a jó tanácsokat, ha nem haragszol, én a külön engedélyed nélkül is tovább lovagolom és képzem a lovaimat.

Ne hergeld magad, felõlem azt csinálsz és úgy, ahogy akarsz. Én pusztán azt vetettem fel, h EGY ÉV MÚLVA nézzük meg, hova vezet a mostani munkátok ezzel az 5 lóval. Ennyi.

Ja, és még egy kérdés: most akkor mit sztárolunk? Azt, amirõl Józsi oktatott, ki, hogy a külföldön az akhal-tekéket már 2 évesen elkezdik belovagolni - mert az a helyes -, vagy azt, hogy hat éves koráig nem ülünk fel rájuk - mert az a helyes? Legalább egyvalamiben legyetek konzekvensek....

Ismét nagyon szakértõ akarsz lenni és ismét mellényúlsz. Igen, a galoppra 2 évesen mennek a lovak. És ott mik az elvárások egy lóval szemben? Miért is van az, h a galoppról lekerült telivéreket át kell lovagolni? Ültél már galoppról lekerült telivéren? Én anno Tóth Pista bácsi ( egyáltalán tudod, ki volt õ?) edzõi felügyelete mellett többön is. Éveken át. Mivel én nem galoppra szánom a lovaimat, hadd akkor üljek rájuk és úgy, ahogy én tervezem....

De ajánlok valamit. Ha egy év múlva is lesz épkézláb, hadra fogható lovad, jövõ õszre tûzzünk ki egy versenyt. Ahová azt a lovadat hozod, akit a legjobbnak tartasz arra a célra. A legjobb lovasoddal. Én is hozok egyet - saját tenyésztésût/képzésût. Az én legjobb lovasommal. És akkor eldõl, ki mit csinált egy évig. De most akkor ne visszakozz..... :dev:

#974 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 15. - 18:45

Mehetek bírónak...

#975 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 15. - 19:18

Hoznék valakit bírónak, olyan ötven évnyi tapasztalatot a pályán elfogadtok? :ang:

#976 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 15. - 19:41

Én csak vicceltem, de mindenképpen megnézném a a lovak-lovasok teljesítményét!

#977 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 15. - 19:54

Annak a versenynek mi értelme lenne? Szerintetek eldönti,h "kinek van nagyobb"?!

#978 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 15. - 19:56

Pláne, hogy mindketten csajok, na ezé akarom látni mijük van , hehehe!

#979 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 15. - 20:11

Annak a versenynek mi értelme lenne? Szerintetek eldönti,h "kinek van nagyobb"?!

Téged is szívesen látunk, elbírálhatnád a lovak fizikai állapotát. :)

#980 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 15. - 21:09

Téged is szívesen látunk, elbírálhatnád a lovak fizikai állapotát. :)

Köszönöm a meghívást. Inkább nem.

#981 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 16. - 20:00

Kedves Melódia! Én tudom, hogy rengeteg áldozatot hoztál a fajtáért, és azt is tudom, hogy bizonyos szinteken senki nem tudja a saját korlátait felrúgni, legyenek azok anyagi vagy egyéb természetûek. Az mindenképpen nagyon jó, hogy valaki egyáltalán gondolt ezzel a fajtával itt, Magyarországon, és hogy egyátalán létrejött egy akhal-teke tenyésztõegyesület. Abszolút nem hergeltem fel magamat, sõt. Én nagyon szívesen elbeszélgetek bárkivel bármirõl. Azt gondolom, hogyha kettõnk viszonyát a Részedrõl nem sütné át az igen erõs ellenszenv, még akár egy normális hangnemû vitát is folytathatnánk, ami egyátalán nincs ellenemre. Ha megengeded, én a magam részérõl befejezem bármelyik fórumtag vagy egyesületi tag bármilyen formájú kritizálását. Tényleg nem volt szép tõlem, hogy azzal vagdalkoztam, hogy Te nem versenyzel és nem lovagolsz. De Te is értsd meg az én álláspontomat. Én úgy vagyok vele, hogy az kritizálja mások lovaglását, aki jobban csinálja. Éppen ez az oka annak, hogy egyesek versenyzõk, mások meg nem. Én pl. nem vagyok az. Annak ellenére, hogy heti 8-10 órát töltök lóháton, gagyi kis hobbilovasnak tartom magam, és még ezt is bõven kevésnek tartom ahhoz, hogy bármelyik szakágban induljak a rutinos, valódi versenyzõk ellen. Éppen ezért én nem venném a bátorságot, hogy a versenyzõmet kioktassam, pedig én vagyok a "tulajdonos", aki elvileg megmondhatná a tutit. De éppenúgy, ahogyan nem szólok bele, hogy a villanyszerelõ hogyan szereli a villanyt, a versenyzõt sem szoktam kioktatni. Vagy, csak akkor, ha valamilyen óriási szarvashibát vét. De ha már egy hobbilovas is felfedez egy versenyzõ stílusában egy szarvashibát, azt a versenyzõt ki kell rúgni... :) Ültem már galoppról lekerült telivéren. Sõt, most éppen egy galoppról lekerült akhal-tekén lovagolok, az egyikük ugyanis onnan jött, Han-Girey. Hát mit mondjak, a korábbi "galopp-kipróbálás" inkább csak plusz munkát adott nekünk. Elõször is, a ló nem tud balra kanyarodni, hanem bedõl, sodródik, szûkíti az ívet és próbálja leszorítani a képzeletbeli ellenfelet a belsõ ívrõl. (Üzbegisztánban ugyanis balkezesek a galopp-pályák.) A "lépés", "ügetés" és "rövid vágta" jármódokat külön kellett neki tanítani, mert helyettük a "totyogás", "gyorsan totyogás" és "érj utol, ha tudsz" jármódokat preferálta. Többet kellett vele kínlódni, mint a nyers társaival, mert azok csak a természetes ferdeségüket hozták, õ meg még egy kis mesterségeset is. A pálcától rettegett, a csizmát viszont figyelmen kívül hagyta. A beejtett hát és égre nézés alapállapot volt nála, mert így tudott a legkönnyebben szár ellen is rohanni. De voltak más gondok is velük. A gyertyába állást említeném így elsõre, de ezzel gondolom, más akhal-tartók is találkoztak, akik külföldrõl hoztak be lovakat. Amennyire én tudom, a ti lovaitok jobbára Oroszországból jöttek, de gondolom, ott is a gyertyába állás, amit egy akhal-tekének elsõsorban tudnia kell. Mangu-Sherrel való barátságunk pl. úgy kezdõdött, hogy fejbe rúgta a páromat, mert õ a gyertyába állást tudta kombinálni egy két irányba való mellsõláb-kaszálással is. Vagyis egyszerre két embert is le tudott csapni az elejével. Mangu-Shert még valami rendes ember arra is megtanította, hogy mindenféle kötõféket és vezetõszárat el lehet tépni, és a leásott nyergelõfát is ki lehet törni. Két kötõfék, három vezetõszár és egy kantár bánta ezt nálunk. De végül belátta, hogy az akácfát nem tudja gyökerestül kitépni a földbõl, és a 80 centire lebetonozott acéloszlopot sem. És már eszébe sem jut fejbe rúgni senkit. Patriot soha nem volt körmölve. Nem csoda, mert ha hastól hátrébb megpróbáltad megérinteni, õ cserébe megpróbált felrúgni. Az elsõ körmölése során elõször angol spárgába ment le, aztán franciába, a végén egyszerûen ráült a kovácssegéd hátára. Mangu-Sher és Han-Girey több, mint valószínû, hogy korábban már fedezett, hiszen ha bármilyen más lovat láttak, azonnal felkészültek a fedezésre, és innentõl kezdve alig lehetett velük bírni. Még csak nem is kellett, hogy az illetõ ló közel legyen. És ezekkel a lovakkal el kell érnünk azt, hogy egy zsúfolt melegítõpályán is csak a lovasukra figyeljenek. Mindezeket csak azért írtam le, hogy lássátok: nálunk sem volt minden fenékig tejfel, és nem afféle kész, engedelmes, jól nevelt, belovagolt lovacskákat kaptunk azért, hogy utána játszogassunk velük. Neveletlen, vagy éppen félrenevelt, problémás csõdörcsikókat kaptunk, akikkel igenis odafigyelve, éberen, a megértést, türelmet és határozottságot megfelelõ arányban vegyítve tudtunk foglalkozni. De amit visszakapunk tõlük, az leírhatatlan: olyan ló-lovas kapcsolat élményét nyújtják, amit valóban egy másik fajtánál sem tapasztaltam. Én személy szerint be szeretném bizonyítani, hogy az akhal-teke megállja a helyét a többi sportlóval szemben bármelyik lovassport szakágban, nem csak a távlovaglásban. Ennek olyasvalaki, aki valóban a fajta érdekeit tartja szem elõtt, még akár örülhetne is. Hiszen ha ez sikerül, ez hosszú távon minden akhal-teke tenyésztõnek sikert jelenthet. Ezért is csodálkozom rá, hogy olyan emberek, akik elvileg a fajta rajongói és elhivatott támogatói, illetve a fajta hivatalos tenyésztõegyesületének vezetõ tisztségviselõi, miért bírálják és helytelenítik ezt a törekvést. Én a magam részérõl valóban annak örülnék a legjobban, ha más akhal-teke tulajdonosok, tenyésztõk lovai is indulnának díjugrató és díjlovagló versenyeken, vagy militaryban, mert ez is azt támasztaná alá, hogy igenis képes a fajta többet mutatni, mint amit jelenleg tudunk róla.

#982 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 16. - 20:11

Áruljátok már el, hogy sikerült ennyi elcseszett lovat összeszedni. Nem rosszindulatúnak szántam, csak nem értem, hogy hogy lehet, hogy ahonnan hozzátok õket, így elbasszxk a lovakat?

#983 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 16. - 20:14

Az mindenképpen nagyon jó, hogy más is edzeni és indítani akarja az akhalját, sõt. Ha Te lovad nyer, én majdnem annyira fogok neki örülni, mint ha az enyém. Fõleg, ha közben megver néhány német, holland és osztrák sportlovat ( :dev: ), vagy esetleg magyar sportlovat is. És ha megveri az enyámet, akkor sem fogok fújolni, mert ez azt jelenti, hogy jobb nála, vagyis még mindig nem találtam meg a legjobbat! De szerintem még lesz ezzel néhány probléma. Ezt azért írom le, mert már túl vagyok egy "versenyeztessük az akhal-tekét" kálvárián. Én egy jópár mostani, fiatal versenyzõvel konzultáltam, akik eljöttek, megnézték az akhal-tekéket, és közölték: õk nem hisznek benne, hogy ezt a fajtát bármilyen modern sportágban lehet majd indítani. Mindezt anélkül közölték, hogy felültek volna egyre is, vagy szabadonugróban megnézték volna õket. Sõt, volt köztük olyan is, aki eljött, megnézte, ahogyan eszik a szénát a karámban, és így nyilatkozott: ezekkel a lovakkal nem lehet betörni a modern lovassportokba. Van nálam olyan fiatal versenyzõjelölt lány, aki csak a sportlóban hisz, illetve mindazokban a fajtákban, akiket "már kipróbáltak". Holland sportló, hannoveri, connemara a favoritjai. 90 centitnél nagyobbat még sosem ugrott lóval, de már tudja a tutit, mint minden fiatal versenyzõ és jelölt. Felült Kincsõre, amikor a ló hozzánk került, és kiraktam neki csak egy meredeket, úgy, ahogy van, beugró, beosztó nélkül. Elkezdtem emelni. Felmentünk 115 centiig. A lány utána egy hétig mesélte mindenkinek, hogy Kincsõvel, akin akkor ült életében elõször, 115 centit ugrottak, és egy cseppet sem félt, egy cseppet sem volt elbizonytalanodva. Aztán, amikor Hangi és Mangu már üzembiztosak lettek, rájuk is felraktam. Manguról alig tudtam levarázsolni a kiscsajt. Ott könyörgött nekem, hogy hadd vágtázzon vele még egy kört. Ugyanez a lány két hónappal azelõtt, amikor az akhalok a tanyámra érkeztek, azt mondta: "Ne haragudj, de én inkább csak a többi lovadat lovagolnám, mert nem hiszek abban, hogy ezekkel lehet ugrani vagy díjlovagolni."

#984 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 16. - 20:25

Áruljátok már el, hogy sikerült ennyi elcseszett lovat összeszedni.
Nem rosszindulatúnak szántam, csak nem értem, hogy hogy lehet, hogy ahonnan hozzátok õket, így elbasszxk a lovakat?

Teljesen igazad van, tipara. Én életemben kb 60-70 lovardában, lovasiskolában és tenyészetben fordultam meg. És sajnos, azt kell mondjam, hogy ez nem olyan nagyon kirívó eset.

Egyrészt hidd el, itthon is össze tudsz szedni pár elbaszott lovat. A 21 éves trakehneni ménem, Rasmus, tavaly olyan állapotban került hozzám, hogy nem mertem kirakni a karámba, mert féltem, hogy feljelentenek az állatvédõk. Egy többmilliós ló csupa csont és bõr állapotban. Amikor levettem a futóról, az egyik versenyzõm azt kérdezte, hogy komolyan gondoltam-e, hogy ellopom a múzeumból Kincsem csontvázát és ezt senki nem fogja észrevenni? A honlapomra már csak azt a képet raktam fel, ami idén készült a tenyésszemlén róla, mert nem akartam az elõzõ tulajdonosát leégetni. Hiszen nem rosszindulatú volt, csak nem értett a lóhoz. Pedig milliárdokkal nagyobb vagyona volt, mint nekem. Szokták mondani, hogy "a ló nem szereti a szegénység szagát." Hát, a dilettantizmusét még kevésbé szereti...

Nagyon szerencsés vagy, ha nem találkoztál még galoppon elrontott telivérekkel, befejeltetett ugrólovakkal vagy olyan csikókkal, akiknek az elsõ körmölésnél olyan rossz élményben volt részük, hogy többet a hátuljukhoz nem engednek senkit nyúlni. Sajnos, ez Magyarországon is általános.

Egy kis rosszindulatú off-topic: és ilyenkor jön valami hiperszuper natural horseman suttogó, aki a legújabb "mahura kimirasza" módszerrel dolgozik, és majd öt perc alatt megoldja ezt a problémát... Vagy õt is fejbe rúgja a ló. Én egyszer próbáltam Monty Roberts show-ra egy lábát fel nem adó kancát elküldeni, de eljöttek megnézni, aztán a kanca ordított egyet, két lábon nekiment Monty Roberts tanítványának, (aki egyébként nagy magyar monty-oktató, a nevét most nem írom le), és utána az illetõ közölte, hogy sajnbos nem tudják a lovamat elvinni, mert kanca, és ott inkább heréltek vagy mének lesznek...

#985 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 17. - 8:38

Találkoztam, foglalkoztam elég sok elcseszett, tönkretett lóval, jó pár tucattal. Tizen x darab legelészik most is nálam immáron velünk teljesen normálisak. De ezek állítólag nagyon elitt, nagyrabecsült lovak, nem túl nagy egyedszámú fajta képviselõi. Azt hittem, kicsit gondosabban foglalkoznak ám velük. A kérdés erre irányult, mint halottam, a behozott lovak jórésze elég kezelhetetlen volt. Ezt nem értettem igazán. ( a ló nem szereti a szegényszagotra meg annyit, hogy szerintem kutyára nem érdekli a gazda pénztálcája, amíg dúsfüvû nagy legelõkön futkározhat társaival, van vize és van hova behúzódnia a szél elõl. )

Edited by tipara, 2011 október 17. - 8:42.

#986 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 17. - 9:22

Találkoztam, foglalkoztam elég sok elcseszett, tönkretett lóval, jó pár tucattal. Tizen x darab legelészik most is nálam immáron velünk teljesen normálisak.
De ezek állítólag nagyon elitt, nagyrabecsült lovak, nem túl nagy egyedszámú fajta képviselõi. Azt hittem, kicsit gondosabban foglalkoznak ám velük.
A kérdés erre irányult, mint halottam, a behozott lovak jórésze elég kezelhetetlen volt.
Ezt nem értettem igazán.
( a ló nem szereti a szegényszagotra meg annyit, hogy szerintem kutyára nem érdekli a gazda pénztálcája, amíg dúsfüvû nagy legelõkön futkározhat társaival, van vize és van hova behúzódnia a szél elõl. )

Az én tapasztalatom az, h tõlünk Keletre sajnos a lovas kultúra.... hát, mondjuk úgy, h másmilyen . És itt nem a régi, valóban értékes dolgokra gondolok. Az uralkodó osztályt és vele az általa képviselt szellemiséget is kiirtották. Az új "felsõ tízezer" pedig még nem tart ott - tisztelet a kivételnek. Még egyrészt el vannak foglalva a pozíciójuk bebetonozásával, másrészt azt hiszik, ha pénzük van, mindent jobban tudnak. Ráadásul az akhal pont a ritka és speciális mivolta miatt odakint is státusszimbólum. Nagyon gazdag, hozzá nem értõ és állandóan az üzlettel foglalkozó tulajdonosok és surmó, durva, hozzá nem értõ lovászok kezében. Természetesen vannak kivételek, nem gyõzöm hangsúlyozni, de a többség sajnos ilyen. Vagyis a lovak sokkal intelligensebbek mint azok, akik velük foglalkoznak, ezért a kevésbé intelligensek (az emberek :dev: ) a hátrányukat és félelmüket durvasággal és erõszakkal kompenzálják. Aminek egyenes következménye a viszont-agresszió. Én úgy hívom, jogos önvédelem. És máris kész a baj, fõleg mivel az akhal mindig harci ló volt, tehát alaphelyzetbõl nem fél. És ha szõröstalpú Grisa meg akarja ijeszteni, olyat visszaijeszt, h Grisának vonalkódos lesz a gatyája... :yeah: Viszont a lovak megtanulják, h az ember ellenség.
Ez egyébként a magyar TSZ viszonyokban is igaz volt, ahol a lovász gárda tényleg lovas volt, értett ahhoz amit csinált és szerette a lovat, ott egészen más képet látott az ember mondjuk pl a 80-as években, mint ott ahol a lovat is úgy kezelték, mint a húsmarhát v a juhot...

A magyarországi vásárlóerõ a nyugat-európai tenyésztésû és ott felnevelt lovat többnyire nem tudja megfizetni. Marad a keleti - bár én 3 éve, amikor az a bizonyos nagyobb import jött, megfogadtam, h onnan soha többet. Igaz, ezt elsõsorban a határon tapasztaltak miatt ....De ez megint hosszú történet.

#987 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 17. - 9:38

Én õszintén csodálom ezt a fajtát. Elegáns, nemes, és legfõképpen OKOS.

#988 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 17. - 10:32

Kedves Melódia!

Én tudom, hogy rengeteg áldozatot hoztál a fajtáért, és azt is tudom, hogy bizonyos szinteken senki nem tudja a saját korlátait felrúgni, legyenek azok anyagi vagy egyéb természetûek. Az mindenképpen nagyon jó, hogy valaki egyáltalán gondolt ezzel a fajtával itt, Magyarországon, és hogy egyátalán létrejött egy akhal-teke tenyésztõegyesület.
Abszolút nem hergeltem fel magamat, sõt. Én nagyon szívesen elbeszélgetek bárkivel bármirõl. Azt gondolom, hogyha kettõnk viszonyát a Részedrõl nem sütné át az igen erõs ellenszenv, még akár egy normális hangnemû vitát is folytathatnánk, ami egyátalán nincs ellenemre. Ha megengeded, én a magam részérõl befejezem bármelyik fórumtag vagy egyesületi tag bármilyen formájú kritizálását. Tényleg nem volt szép tõlem, hogy azzal vagdalkoztam, hogy Te nem versenyzel és nem lovagolsz. De Te is értsd meg az én álláspontomat.

Én úgy vagyok vele, hogy az kritizálja mások lovaglását, aki jobban csinálja. Éppen ez az oka annak, hogy egyesek versenyzõk, mások meg nem. Én pl. nem vagyok az. Annak ellenére, hogy heti 8-10 órát töltök lóháton, gagyi kis hobbilovasnak tartom magam, és még ezt is bõven kevésnek tartom ahhoz, hogy bármelyik szakágban induljak a rutinos, valódi versenyzõk ellen. Éppen ezért én nem venném a bátorságot, hogy a versenyzõmet kioktassam, pedig én vagyok a "tulajdonos", aki elvileg megmondhatná a tutit.
De éppenúgy, ahogyan nem szólok bele, hogy a villanyszerelõ hogyan szereli a villanyt, a versenyzõt sem szoktam kioktatni. Vagy, csak akkor, ha valamilyen óriási szarvashibát vét. De ha már egy hobbilovas is felfedez egy versenyzõ stílusában egy szarvashibát, azt a versenyzõt ki kell rúgni... :)

Ültem már galoppról lekerült telivéren.
Sõt, most éppen egy galoppról lekerült akhal-tekén lovagolok, az egyikük ugyanis onnan jött, Han-Girey.

Hát mit mondjak, a korábbi "galopp-kipróbálás" inkább csak plusz munkát adott nekünk. Elõször is, a ló nem tud balra kanyarodni, hanem bedõl, sodródik, szûkíti az ívet és próbálja leszorítani a képzeletbeli ellenfelet a belsõ ívrõl. (Üzbegisztánban ugyanis balkezesek a galopp-pályák.) A "lépés", "ügetés" és "rövid vágta" jármódokat külön kellett neki tanítani, mert helyettük a "totyogás", "gyorsan totyogás" és "érj utol, ha tudsz" jármódokat preferálta. Többet kellett vele kínlódni, mint a nyers társaival, mert azok csak a természetes ferdeségüket hozták, õ meg még egy kis mesterségeset is. A pálcától rettegett, a csizmát viszont figyelmen kívül hagyta. A beejtett hát és égre nézés alapállapot volt nála, mert így tudott a legkönnyebben szár ellen is rohanni.

De voltak más gondok is velük. A gyertyába állást említeném így elsõre, de ezzel gondolom, más akhal-tartók is találkoztak, akik külföldrõl hoztak be lovakat. Amennyire én tudom, a ti lovaitok jobbára Oroszországból jöttek, de gondolom, ott is a gyertyába állás, amit egy akhal-tekének elsõsorban tudnia kell.

Mangu-Sherrel való barátságunk pl. úgy kezdõdött, hogy fejbe rúgta a páromat, mert õ a gyertyába állást tudta kombinálni egy két irányba való mellsõláb-kaszálással is. Vagyis egyszerre két embert is le tudott csapni az elejével. Mangu-Shert még valami rendes ember arra is megtanította, hogy mindenféle kötõféket és vezetõszárat el lehet tépni, és a leásott nyergelõfát is ki lehet törni. Két kötõfék, három vezetõszár és egy kantár bánta ezt nálunk. De végül belátta, hogy az akácfát nem tudja gyökerestül kitépni a földbõl, és a 80 centire lebetonozott acéloszlopot sem. És már eszébe sem jut fejbe rúgni senkit.
Patriot soha nem volt körmölve. Nem csoda, mert ha hastól hátrébb megpróbáltad megérinteni, õ cserébe megpróbált felrúgni. Az elsõ körmölése során elõször angol spárgába ment le, aztán franciába, a végén egyszerûen ráült a kovácssegéd hátára.

Mangu-Sher és Han-Girey több, mint valószínû, hogy korábban már fedezett, hiszen ha bármilyen más lovat láttak, azonnal felkészültek a fedezésre, és innentõl kezdve alig lehetett velük bírni. Még csak nem is kellett, hogy az illetõ ló közel legyen. És ezekkel a lovakkal el kell érnünk azt, hogy egy zsúfolt melegítõpályán is csak a lovasukra figyeljenek.

Mindezeket csak azért írtam le, hogy lássátok: nálunk sem volt minden fenékig tejfel, és nem afféle kész, engedelmes, jól nevelt, belovagolt lovacskákat kaptunk azért, hogy utána játszogassunk velük. Neveletlen, vagy éppen félrenevelt, problémás csõdörcsikókat kaptunk, akikkel igenis odafigyelve, éberen, a megértést, türelmet és határozottságot megfelelõ arányban vegyítve tudtunk foglalkozni. De amit visszakapunk tõlük, az leírhatatlan: olyan ló-lovas kapcsolat élményét nyújtják, amit valóban egy másik fajtánál sem tapasztaltam.

Én személy szerint be szeretném bizonyítani, hogy az akhal-teke megállja a helyét a többi sportlóval szemben bármelyik lovassport szakágban, nem csak a távlovaglásban. Ennek olyasvalaki, aki valóban a fajta érdekeit tartja szem elõtt, még akár örülhetne is. Hiszen ha ez sikerül, ez hosszú távon minden akhal-teke tenyésztõnek sikert jelenthet. Ezért is csodálkozom rá, hogy olyan emberek, akik elvileg a fajta rajongói és elhivatott támogatói, illetve a fajta hivatalos tenyésztõegyesületének vezetõ tisztségviselõi, miért bírálják és helytelenítik ezt a törekvést. Én a magam részérõl valóban annak örülnék a legjobban, ha más akhal-teke tulajdonosok, tenyésztõk lovai is indulnának díjugrató és díjlovagló versenyeken, vagy militaryban, mert ez is azt támasztaná alá, hogy igenis képes a fajta többet mutatni, mint amit jelenleg tudunk róla.

Kedves Samoca!

A magam részérõl nagyon örülök, ha ez a vita ilyen módon nyugvópontra jut, nem szórakoztatva tovább a fórum olvasóit. Van jópár dolog, amit egyformán látunk, amit meg nem, azt majd az idõ eldönti.
Ami a jövõ évet illeti, verseny mindenképpen lesz (már az idén is terveztük, nem rajtunk múlt, h meghiúsult, a lovainkat tavaly õsztõl készítettük rá) - hiszen a cél tényleg az, h az emberek lássák, mit tud egy akhal.

#989 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 17. - 12:00

Én mindenképp kipróbálnám díjlovaglásban is.

#990 Nogajijasz

Nogajijasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 374 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 18. - 21:57

Innen kulfoldrol olvasgattam a topicot,es kiderult nehany alapigazsag. A legtobb lovas,tenyeszto itt ismerik meg egymast mikozben vitatkozva egymast sertegetik... Vegul megyugodtam,hogy megis mindketto elismeri hogy nem egymassal kell versenyezni(bar tesztnek az is jo)hanem a tobbi fajtaval. Az lenne a jo ha a lovasok nem latnanak kulfoldrol epp behozott achalt,mert valszeg azert rossz a megitelese jelenleg a fajtanak. A kezelesbe vett kezeiteken "athaladt" :gm: kezes egyedeket mutogassatok. :D

#991 Béka

Béka

Új vendég

• Fórumtag
  • 3 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 22. - 17:04

Üdv!

Engem is érdekel a fajta, és ezzel kapcsolatban találtam egy oldalt:
http://ahalteke-harka.hu/
A véleményeteket szeretném kikérni.
Elõre is köszönöm!

#992 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 24. - 17:37

A hellyel kapcsolatban talán az a legegyszerûbb, ha elmész és megnézed, ha jól látom nyitott a látogatóknak ha elõre bejelentkeznek. Ha a fajta iránt érdeklõdsz, akkor a neten nagyon sok információ van. Konkrét kérdéseket itt is feltehetsz, általában akad, aki megválaszolja.

#993 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 24. - 23:03

Csak a nevek megtévesztõek, vagy a nagyrésze az ahaloknak Mahócárol van?

#994 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 25. - 19:45

Csak a nevek megtévesztõek, vagy a nagyrésze az ahaloknak Mahócárol van?

Mahócáról vannak.

#995 Béka

Béka

Új vendég

• Fórumtag
  • 3 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 26. - 14:23

Köszönöm a segítséget! Eddig is próbáltam felvenni a kapcsolatot velük, de nem jártam sikerrel. Épp e miatt érdeklõdtem itt a fórumon.

#996 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 1. - 15:14

Szerintem a fajta nagyon is jó az összes modern lovassportra.

Remélem, az alábbi fotók a Ti szemetekben is ezt támasztják majd alá.

Kincsõ, Karador apaságú félvér akhal-teke kanca egy 130 cm-es gimnasztikai "négyzet" oxerén:

Kincsõ1

Kincsõ2

Han-Girey átképzése galopplóból ugrólóvá:

Hangirey1

Hangirey2

Mangu-Sher pedig egyértelmûen bizonyítja, hogy mit tudhat egy arra alkalmas díjló-jelölt, ha akhal-teke az illetõ. A képzéshez most tezsem hozzá, hogy Mangu-Sher képzése (is) minden körülmények között csak csikózablával vagy kétszer tört zablával, segédszár nélkül történik. Vagyis a lovon soha nem volt nagykantár, veirotert és martingált pedig a kiképzése alatt eddig még nem látott.

Összeszedett vágta Mangu-Sher

Összeszedett ügetés Mangu-Sher

Felkészülés piruettre...

...és egy szabályos piruett.

Más lovak csak az összeszedett jármódokat évekig tart munkával sajátítják el, a piruett bemutatására pedig sok magyar M-L kategóriás díjló sem képes.

#997 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 1. - 15:37

Üdv!

Engem is érdekel a fajta, és ezzel kapcsolatban találtam egy oldalt:
http://ahalteke-harka.hu/
A véleményeteket szeretném kikérni.
Elõre is köszönöm!

Ahogy néztem, ez ugyanaz, amit Kurszán Kende Lovastanyaként hirdetnek, de amennyire látom, a honlapjuk most fejlesztés vagy átalakítás alatt van. Próbálj meg ezen a néven rákeresni!

#998 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 1. - 20:35

Nekem Hangirey tetszik a legjobban, lehet nem ugrik még magasat, de nagyon szép stílusban teszi! További jó munkát!

Edited by Csikasz, 2011 november 1. - 20:36.

#999 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 2. - 7:08

:)

https://www.facebook...1...e=1

:yeah: :yeah:

#1000 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2011 november 2. - 12:36

OFF: mi a szxrral van felszórva a pálya?
Így képen eléggé nem szinpatikus, bár valószínû én vagyok mûveletlen, ezért érdeklõdnék.