Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Erdõk-mezõk gombái

• Please log in to reply
1236 válasz a témához

#961 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 16. - 12:07

Így is lehet

#962 kikinda

kikinda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 359 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 16. - 18:09

Így is lehet

...és az erdõben is könyebb megtalálni. :)

#963 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 17. - 5:01

találtam egy képet

#964 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 17. - 15:24

Gonosz ábrázatú szelíd csiperke :)

#965 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 24. - 14:38

Egy kis adag kucsmagomba, díszítésként pedig csésze gomba várja, hogy megfõzzem/süssem vacsorára. Hogy érdemes a kucsmát elkészíteni? Szegények alig bújtak ki a földbõl, már teljesen megfagytak. :(

#966 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 24. - 14:49

Sütyi, de irigyellek. :) Én már az elõtt megfagytam, mielõtt leszállnék a lóról az erdõben. Igy be se mentem keresgélni, örülök, ha a napi kilométert megtettem négy lábon. De majd. Addig fogyasztom a fagyasztottat. Nem ettem még kucsmagombát, de írják tejszínesen vagy töltve elkészítve. Fantázia kérdése. (Csak már lenne. Nekem. :) )

#967 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 25. - 11:54

mi szószba tettük. de a gasztroangyalban töltötték. múlt hétvégén rengeteg fagyasztott gombából készítettem szószt, tejfölösen. darálthússal lasagne-ét gyártottunk belõle. most paradicsomosan készítettem. ürítem ki a hûtõt. pár csomag gomba maradt. most már készülök a frissre. a baráti körbõl kiket az elmúlt években megajándékoztam gombával elég sokan kérnek, már most. alig várom, hogy legyen gomba. remélem ez a szutyok mindig esik valami lesz a gombaszezonban is. most éppen havazik, télen is becsületére válna oly módon.

#968 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 25. - 20:50

Végül gombapörköltnek kezdõdött, aztán ráborítottam egy adag fõzõtejszínt. A kucsma nagyon jó volt (ill. lett volna, ha nem sózom el :D ), a csészének túl sok íze nincsen. Pest környékén gyûjtöttük egyébként, nagy nyírfák alatt voltak. Ez az idõ nem hiszem, hogy kedvez a gombáknak, mirelit lesz még mielõtt kibújik, aztán kiolvad, de akkor megenni már nem olyan jó, ha jól sejtem. Találtunk néhány papsapkát is, pedig az késõbbi gomba, nem?

#969 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 26. - 12:59

Nem, van már márciusban is (amennyiben EZ márciusnak számít :P ) Egyébként ez az idõ jó nekik, akkor volt sok pusztai kucsmagomba, mikor ilyen sok hó meg esõ volt. Az, hogy néha hideg van... Az avar alatt nem nagyon lesz baja. Fagyottan is le lehet szedni, csak gyorsan meg kell dinsztelni, úgy nem löttyed össze.

#970 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 április 2. - 18:04

Menjetek judásfülét szedni! Itt nagyon szépen beindult, dugig vannak a fák vele, a talajon a gallyakon fülnagyságúak vannak. Begyûjteni, kiszárítani. És remélem, idõm is lesz végre kínai-levest készíteni.

#971 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2013 április 2. - 18:20

NAgyon szép gomba! Erre is van sok júdásfüle! Ez a tenger esõ meghozta.

#972 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2013 április 6. - 19:26

Tele van az erdõ kucsmagombával. Hatalmas kosárral szedtem, ls mind ott vannak az avar alatt a növendékek. :)

#973 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 április 10. - 16:53

Jó neked. Itt még semmi, pedig majdnem minden lehetõséget kipróbáltam. Bár azt mondja egy helybeli gombász, hogy MÉG nincs. Majd meglátom.

#974 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2013 április 14. - 7:22

én múlt héten (ápr. 6-7) szedtem Berzencén, akkor volt növendék, óriás, mutáns.
tegnap itthon mentünk gombászni Kecelen és csak óriás tönkû, elszáradt picikalapú réteket találtunk, 6 darabot szedtünk összesen. nem tudom, hogy csak elmúlt a szezon vagy betegek voltak azon a területen (bejártunk kb 10 hektárt) a kucsmák.
viszont láttunk a mezõn nagyon szép virágot, nem tudom mi lehet ez.
Posted Image

#975 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 április 14. - 18:03

Tavaszi hérics. Itt is tele a nyárfák alja, nagyon virítanak az avarból. Megtaláltam a kucsmákat! Történt, hogy kimentem a lóállattal terepre, de megint annyira benne volt a csapatszellem, nem figyelt rám, gondoltam, megleckéztetem és másfele fordultunk. Alig bírtam a vérivel, na akkor irány az erdõ, ott megnyugszik, nem rohan. Bevitt egy olyan helyre, ahol ritkán járunk, találtam egy vadetetõt, almával felszórva, leszálltam, hogy csemegézzen egy kicsit. Akkor látom az avarban azokat a furcsa kalapokat! Kaszálni lehetett volna! Persze nem volt nálam semmi, irány haza, hátizsák, szatyrok, 3 napi hidegélelem :D Szedtem egy teli hátizsáknyit, a felét se szedtem le. Holnap megyek megint. Nem jött be az a tanács, hogy pataknál keressem. Közel-távol nincs patak, bár rezgõnyár alatt volt. 3 éve várok a saját kucsmagombára!

#976 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 április 14. - 18:42

Ezt kaptam: Gombás turbolyakrém leves
Mivel a turbolyát itt kaszálni lehet, feltétlenül ki kell próbálnom.

#977 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 április 14. - 18:42

Ezt kaptam: Gombás turbolyakrém leves
Mivel a turbolyát itt kaszálni lehet, feltétlenül ki kell próbálnom.

#978 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2013 április 14. - 22:12

Kucsmagomba - de jóóóóó!

#979 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2013 április 15. - 12:27

Hollós László: Magyarország gasteromycetái

A címre kattintva megtaláljátok az egész mûvet.
Nagyon szép képi mellékletek vannak.
Antikváriumban 100 000 forintért vesztegetik, azt is elõjegyzéssel. 1903-as könyv. Sajnos csak laponként menthetõ, szóval elég melós elõállítani a saját példányt.

#980 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 április 15. - 14:51

Kaszálni lehetett.
Volt hímnemû is, meg nõnemû, akinek lecsúszott a szoknyája :D
Ekkora csészegombákat nem találtam még.

Hollós László: Magyarország gasteromycetái

A címre kattintva megtaláljátok az egész mûvet.
Nagyon szép képi mellékletek vannak.
Antikváriumban 100 000 forintért vesztegetik, azt is elõjegyzéssel. 1903-as könyv. Sajnos csak laponként menthetõ, szóval elég melós elõállítani a saját példányt.

Hú, bsszus! Nagyon jó. Egyszer megcsinálom!

#981 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2013 április 15. - 16:02

Hát nekem is volt hímnemûm, amikor bontottam szét, volt benne ezerlábú 5 centis kukac meg májmétely. visítottam, mint a malac, de a nemesebb felem megmentett.

#982 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 április 16. - 12:51

Megtaláltam a pusztai kucsmákat is a legelõn, igaz, nem ott, ahol vártam. Kicsik is, meg olyanok, mint a száraz lógolyó, nem csoda, hogy beleolvadnak a környezetbe :D Néhány darab volt, nem szedtem le, a hûtõm tele lett a cseh kucsmákkal, még konzervet is csináltam belõle (majd meglátjuk, hogy bírja). Az enyém gombákban nem volt élõsködõ, feltételezem, pont jókor mentem, hogy nem a százlábúak találtak rá elõbb. Viszont a júdásfüle - szárítmánnyal nem jártam jól, bár csak keveset szárítottam, de belement valami molyféle. Jobban szeretem fagyasztani, csak a fagyasztóm nem túl nagy. (és jóformán már csak gomba van benne :D )

#983 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 10. - 14:58

Posted Image

#984 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 10. - 15:31

Lovastul, másodmagammal kivonultam ma gombászni, a kancára feltettem a cipõsdoboz forma, hülye hátsó nyeregtáskákat, hogy össze ne törjék majd a drága anyag. Hiába volt azonban az utóbbi idõben kiadós esõ, többször is, az erdõben csak a szúnyogok nyüzsögtek, igaz, azok felhõkben, gomba még egy szál sem. Amíg az avarban piszmogtam, gondoltam, elengedem a Ramszesz csikót, de az nem tudta sokáig nézni a bénázásomat nagykalapú-ügyben, úgyhogy egyszerûen odébb állt.Még az egyezményes hívójelre - orángutánüvöltéshez hasonlító torokhang bömbölése teli tüdõbõl - sem jött vissza... Mivel a kancára a rõzsehordóanyókás zsákokat is feltettem, hazasétáltam a csikóért s a következõ körben letudtam a tüzifagyûjtést... Gomba azon a tájékon sem akadt... Vajon hol vannak? :dev:

#985 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 10. - 17:59

valaki tud ajánlani jó gombahatározó kiskönyvet?

#986 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 10. - 18:06

Az okosok szerint magyarul ma ez a legjobb, több része is van. És még én is tudom használni, praktikus. :)

#987 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 11. - 15:11

Börni, ha ott vonultál ki, ahol a lovad van, még ne számíts sok mindenre. Felénk is olyan szikes talaj van, itt csak akkor van gomba, ha legalább két hétig esik, és közben nincs szárító szél. Elvétve lehet találni egy-kettõt, de kosárnyi mennyiségre nem kell számítani. Ráadásul elõtte annyira meleg volt, mikor a gombafonalak "állnak", kell nekik idõ, míg elinduljanak, majd újabb esõre termõtestet növesszenek. persze nedvesebb erdõkben már aratnak, ahogy a gombász fórumokon látom irigykedve. Megnéztem a közeli gévagombás helyem (már van, ahol azt is szüretelik), korhadt fûzfákat. Itt esõ után is száraznak tûntek, nincs patak a közelben már sajnos.

#988 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 12. - 7:21

Tegnap útközben benéztem Bajára, hogy majd a Gemencben találok gévagombát. Sokáig sétáltam a semmiért, az útból egyszer csak iszapos ártér lett. Viszon valamelyik távokabbi fán megláttam valami púrhabszerût. Építettem hidat egy átfolyásra, és szomorúan vettem tudomásul, hogy valaki megelõzött. Azért jobban körbenéztem és magasabban, eldugottabban találtam egy csokorral. Tegnap még frissében kirántottam, de nem okozott akkora élményt, hogy még egyszer különösebb energiát szánjak a keresésére. Más viszont nem merek szedni, csiperkét, pereszkét. Tudom mik az ismertetõjegyei, de azt is, mi a kockázat.

Edited by zulejka, 2013 május 12. - 7:23.

#989 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 12. - 20:16

Lehet, már kicsit elkéstél a gévával. Frissen finom, aztán kicsit taplósodik. :) Pereszkével óvatosan, csiperke biztonságosabb, ha sárguló, akkor úgyis büdös, legkésõbb fõzésnél kiderül. Oszt annyira nem is mérgezõ, csak hányást okoz :gm:

#990 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 13. - 7:47

én is állandóan keresem a gévagomba lelõhelyemet, de semmi. pedig egyszer mit találtam, az nagyon jó volt, karakteres, nagyon gomba illatú, és ízû, levesbe, szószba használtuk el, fél maréknyit egy adagba. mióta újra elkezdett esni naponta megyek ki az erdõbe, hátha valami, de még csak most egy hét után ázott át az avar is. hiába esik, ha az avar csörög, nincs gomba. most meg túl hideg van rá, és sok a szél is. na, majd lesz valahogy.

#991 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 13. - 8:31

szép narancssárga, könnyen törõ, erõs gombaillattal rendelkezõ példányok voltak. nekem nem jött be, van ilyen. ízlés kérdése.

#992 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 13. - 9:26

eleinte nekem, mikor kezdtem a gombászást, semmi nem jött be. úgy kezdõdött, hogy az agyam nem akarta megérteni, hogy össze lehet így dolgokat szedni az erdõben és megenni. idegenkedett. :D aztán a homokot, és a bogarakat, kukacokat nem értette meg a steril cuccokhoz szokott agyam. agyon mostam, áztattam a gombákat. és a szagukat sem bírtam. fõleg amelyiknek erõsebb volt, géva, pöfeteg. és szépen elkezdtek a dolgok változni. ma már az erõsebb aromásabb gombákat keresem, (sajtokkal is így jártam, ma én eszem a legbrutálabb sajtokat itthon,a többiek megrekedtek a kezdeti szinten :D ), és inkább úgy szedem, hogy ne kelljen mosni., letörölgetem, és kész. ezt már átvittem a bodzára és egyebekre is, nem mosom meg a virágot, hogy ne mossam ki belõle a virágport, hanem lerázom, ha marad benne egy két bogár, úgy is kimászik pár óra alatt. :D szó szó, retkesebb asszony lettem, mint voltam. :D

#993 Adrienn

Adrienn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.316 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 13. - 11:03

Mi tegnap tobzódtunk a gévagombában. :) Kaptunk egy nagyon szép és fõleg friss telepet, így aztán a reggeli gévagombás tojásrántotta volt - mindenféle zöldfûszerrel, paradicsommal, retekkel. Ebéd tárkonyos-babéros-tejszínes gombakrémleves, rántott géva szeletek, nekem szuper vegyes zöldsalátával, a fiúknak sajnos hagyományos körettel :) Szerintem kifejezetten finom, aromás gomba, ízében és állagában emlékeztet a csirkemellre. (na jó, nem a tanyasi csirkére...)Egyébként az angol neve chiken of woods, gondolom épp ezért. :) Mivel nagyobb adagot kaptunk, párhuzamosan készült pörkölt is belõle - ez megy a fagyasztóba -, illetve a kisebb szeleteket kirántás helyett megdinszteltem és kapott egy tejfölös, habart szószt, sok zöldfûszerrel. Olyan, mintha szûzérmék lennének a szószban. Szóval most épp a fülünkön jön ki a gomba, de nem tiltakozik senki, mert nagyon finom :) Én nem igazán ismertem a gévagombát korábban, kicsit bizalmatlan is voltam vele, mert egyszer már kaptunk, de az nem volt ennyire friss, így jó sem, de ezután bármennyit, bármikor örömmel elfogadok :)

#994 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 13. - 14:56

Hol, mikor jön ki a gomba?
Egy-két hete jártam a gévagombás helyeimen, az esõk után. Semmi nem volt.
Ma elindultam, az idõ tökéletes. Elsõ állomás a vizes völgy, idõszakos vízgyûjtõ, itt biztos lesz,. Körbe jártam a cuppogó mocsárban a fûzfákat, sehol semmi, azaz majdnem, itt legalább találtam némi púrhabot. Tovább a titkos völgybe, ott nincs patak, szárazabb vidék, de megnézem. Itt ipari mennyiség, sõt, még régebbi, már kukacette nagyon sok, mikor a múltkor erre jártam, csak arra várt, hogy beforduljak a sarkon és rögtön kibújt. :D De a java nagyon friss, kis hátizsáknyi hazajött, lesz még egy utam oda a napokban.
Nem messze, egy másik fa tövében tavaly volt, most semmi, de mikor felnéztem. Elérhetetlen helyen, hatalmas mennyiség.

Szóval sose lehet tudni, hol mikor jönnek ki a gombák. Ezért olyan izgalmas, vagy mi nyerünk, vagy az utánunk jövõ. :)

#995 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 13. - 17:35

tyúúúú! most csorog a nyálam. :D

#996 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 15. - 15:22

Posted Image

... gombászó, rőzsegyűjtő vénlányok... :dev:
...itt volt az, hogy nem volt egy kalap sem...

Edited by börni, 2013 május 15. - 15:22.

#997 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 15. - 16:30

Ne fenyvesben keress most, ott nincs semmi. :D Majd késõbb, fenyõtinóru meg õzláb meg lila nyálkás. Most füzeseket keress, lehetõleg öregebb fákat, ott gévagomba. Még a csiperke se eszmélt, egyes helyeken találnak pár vargányát, de az nem ez a környék. :) Gévából készült gyümölcsleves. Vagyis nem "gyümölcs", csak úgy, édesen, behabarva. Felejthetetlen íze van!

#998 Ybrik

Ybrik

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 254 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 16. - 12:08

Én pöfiket láttam és a galagonyás kökényes bozótok alján kacsintgató tövisaljagombákat. Talán holnap kipróbálom milyen az íze mert azt még nem ettem. Régen lelkes gévarajongó voltam ,de pár elfásult példány visszavett a lelkesedésembõl. Igazán a csiperkéket várom mert õk nagy kedvencek.

#999 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 16. - 15:12

Olvastam, hogy a tövisalja keverhetõ más gombákkal. Jellemzõ egyébként a rózsafélék körül olyan gomba, amivel összekeverhetném? Szóval ha összekaszabolom magam a galagonyával az alatta növõ gombák miatt, van-e szignifikáns valószínûsége annak, hogy az pl döggomba.

#1000 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2013 május 17. - 6:13

"de nem ajánlom fogyasztásra, mert összetéveszthetõ a mérgezõ rokonaival, például a zöldesszürke döggombával Entoloma rhodopolium. Ha mégis rálelnél egy szürke kalapú, rózsaszín lemezû gombára, és felszeded, feltétlenül vidd el gombaszakértõhöz! Hiába jellegzetes a termõhelye- és ideje, rózsafélék alatt tavasszal, ha egyszer létezik tavaszi döggomba Entoloma vernum is, ami szintén lisztszagú, de mérgezõ."
http://gombaklub.blo...saljagomba.html

Ehetõ. Sok Entoloma fajjal téveszthetõ össze, köztük az Entoloma eulividum és más mérgezõ Entoloma fajok õsszel teremnek erdõkben, az ehetõ Entoloma saundersii pedig hasonló helyen és idõben, ez utóbbitól csak mikroszkóposan különíthetõ el.
http://www.terra.hu/..._clypeatum.html

ezek után én nem indultam el keresni.
úgy emlékszem azt mondta a gombaszakim régebben, hogy az íze is elhanyagolható.