Kisbéri félvérek
Közzétéve 2010 június 20. - 20:40
Közzétéve 2010 június 21. - 8:05
Közzétéve 2010 június 21. - 10:06
Milyen színû a sörénye/farka? Nekem volt egész világospej csikóm Boszi után.
Mindenféle szin van ben sárga kender szin és kevés fekete
Tökjó, hidegvérû!!!

Essandro,
a csikód egy jól fejlett pej lett. (bocsánat a rímért!!!) :mad:
Közzétéve 2010 június 21. - 11:44
Tökjó, hidegvérû!!!
![]()
Essandro,
a csikód egy jól fejlett pej lett. (bocsánat a rímért!!!) :mad:
Hát így, hogy 5 nap híján 1 évre született illik neki!!
Közzétéve 2010 június 22. - 5:35

Közzétéve 2010 június 22. - 7:17
Jelentem: Emlõk megduzzadva (a kancáé, nem az enyém!
) és folyik a tej elõtti áttetszõ, víztiszta váladék. Pedig 3 nap híjján egy hónap még hátra van! Lehet tenni a téteket, mennyivel fog elõbb elleni!!! (Azt mondják 2 héttel korábbi ellés még normális lehet)
Egy csomag epres Túró Rudi. hogy július 5. elõtt nem ellik meg!
Közzétéve 2010 június 22. - 7:34

Közzétéve 2010 június 22. - 19:35

Közzétéve 2010 június 23. - 11:34
Mit szólnátok ehhez a kancához, mint tenyész egyed? (küllem, származás)
http://www.lovasok.h...p...scs&fromfo=
Edited by furiosojr., 2010 június 23. - 11:35.
Közzétéve 2010 június 24. - 8:15
Kedves Kisbérisek!
Mit szólnátok ehhez a kancához, mint tenyész egyed? (küllem, származás)
http://www.lovasok.h...p...scs&fromfo=
Közzétéve 2010 június 24. - 11:07
Érdekelne egy sötétpej herélt származása.Hókás,egy elülsõ,és mindkét hátulsó kesely.
Sütése nyereghelyen:KB 137
évszám 06
Állítólag sok telivér van benne,nekem nagyon tetszik ez a ló,de az útlevele a tulajnál van,a kiképzõje nem tudta megmondani a származását.
Elõre is köszönöm,!
Közzétéve 2010 június 24. - 11:27
Közzétéve 2010 június 24. - 11:40
Közzétéve 2010 június 24. - 12:01
Volt egy Zorán nevû fedezõmén kb. 10 éve Üllõn, ha ugyanarról beszélünk, akkor õ kisebb ugróversenyeken indult, úgy emlékszem, hogy nem volt túlzottan eredményes. Akkoriban nyugodt és kulturált volt, egy kb. 45 kg-os lány lovagolta.
És nemtudod hogy mekkorát ugrott? körülbelülre is megteszi. A mozgása szépvolt?
Közzétéve 2010 június 24. - 12:08
A www.kisberigidran.hu oldalon meg ezek: KÉP és ménlista (itt gördíts lefelé, a nevére kattintva letölthetõ a származása!)
A lóról többet majd Mókus, Qkesz, Kedves, "... s valahány név a naptárban..." fog mondani, ha tud

Közzétéve 2010 június 24. - 12:09
Közzétéve 2010 június 24. - 12:30
hello. Valaki megtudná mondani hogy mit kell tudnom 3244 Szikrázó I. Zorán kisbéri ménrõl? (vérmérséklet, versenyzett-e ha igen milyen szakágban és eredményes volt-e stb. ) nagyon fontos lenne és még az is hogy jelenleg hol lehet megtekinteni ezt a mént. Azért érdekelne mert van tõle egy csikóm és nem nagyon ismerem ezt a Szikrázó vérvonalat. És egy 2586 Hódmezõvásárhely furioso-16 (fáraó II.) nevû ménrõl is tudtok valamit ? nálla is ugyanazok érdekelnének mint a Szikrázó Zorán-nál. köszi. frutty
Magáról a ménrõl nem igen tudok mit mondani. Mókus és Qkesz egészen biztosan ismeri személyesen. Amit én megjegyzendõnek vélek a származása alapján. Apja a Szikrázó I tm, igen sok infót találsz róla ha itt visszakeresel, mert a fajta egyik meghatározó ménje volt mondhatni az utóbbi évtizedekben. Maga Szikrázó I a Szikrázó telivér után született a fajta egyik legkomolyabbnak tartott, eredeti Kisbéri vonalakra visszavezethetõ kancája után (167 Shannon IV). A Szikrázó I-es Varró Józseffel nehéz kategóriájú nemzetközi versenyeken is eredményesen versenyzett.
Zorán anyai oldala egy kis kerülõvel bár, de a Maxim vonalra rokontenyésztett kanca, mivel a Maxim IX egy "generált" vonal, a Maxim VI viszont egy "eredeti" Maxim vonal. . Amire ismételten felhívnám a figyelmet, az a kanca család! A Maxim IX ismét megjelenik az anyai oldalon!.
Közzétéve 2010 június 24. - 12:53
Magáról a ménrõl nem igen tudok mit mondani. Mókus és Qkesz egészen biztosan ismeri személyesen. Amit én megjegyzendõnek vélek a származása alapján. Apja a Szikrázó I tm, igen sok infót találsz róla ha itt visszakeresel, mert a fajta egyik meghatározó ménje volt mondhatni az utóbbi évtizedekben. Maga Szikrázó I a Szikrázó telivér után született a fajta egyik legkomolyabbnak tartott, eredeti Kisbéri vonalakra visszavezethetõ kancája után (167 Shannon IV). A Szikrázó I-es Varró Józseffel nehéz kategóriájú nemzetközi versenyeken is eredményesen versenyzett.
Zorán anyai oldala egy kis kerülõvel bár, de a Maxim vonalra rokontenyésztett kanca, mivel a Maxim IX egy "generált" vonal, a Maxim VI viszont egy "eredeti" Maxim vonal. . Amire ismételten felhívnám a figyelmet, az a kanca család! A Maxim IX ismét megjelenik az anyai oldalon!.
köszönöm

Közzétéve 2010 június 24. - 13:39
Dolgozik eleget a kancád? Sok érzékenyebb lóra jó hatással van a rendszeres munka (nem terep és csumiváta, hanem agyilag kell megdolgoztatni: feladatokat adni, gyakorolni, új dolgokat tanítani.). Érdemes kipróbálni a magnézium kúrát (max 1 hónapig szabad adni!), illetve lehet lóherbát is adni, azt tulképp korlátlan ideig, hiszen csak gyógynövényeket tartalmaz, tkp olyan, mint egy finaom, lazító tea. (Kivéve, ha vemhes, mert akkor csak állatorvossal egyeztetve szabad bármit is adni.) A legjobb persze, ha a ló mozgatva, dolgoztatva van.köszönöm
majd qkekszet is megkérdezem. A google-ban már kerestem utána a ménlistán is meg a kisbéri gidrán egyesületben is de ott nem írtak róla jellemzést. Mert nekem az lenne a fontos, hogy a jelleme milyen. Mert van tõle egy 5 éves kancám 157cm magas és elég ijedõs és van néha mikor bekattan és nemlehet vele bírni. Ezért érdekelt annyira a vérvonal meg amiket most elmondtatok róla.

Közzétéve 2010 június 24. - 13:44
köszönöm
majd qkekszet is megkérdezem. A google-ban már kerestem utána a ménlistán is meg a kisbéri gidrán egyesületben is de ott nem írtak róla jellemzést. Mert nekem az lenne a fontos, hogy a jelleme milyen. Mert van tõle egy 5 éves kancám 157cm magas és elég ijedõs és van néha mikor bekattan és nemlehet vele bírni. Ezért érdekelt annyira a vérvonal meg amiket most elmondtatok róla.
A ménkatalógus még annyit ír, hogy a méretei 164/171-199-21 (Olvasatomban egy rámás, csontos, "sok földet takaró" lónak kell lennie.) És egy STV-3 vizsga eredmény 354,5/31. Hogy a származása ellenére miért csak célpárosításra engedélyezett, az valószínû hogy a külleme miatti döntés.
MI a kancád anyai oldala?
Edited by kedves, 2010 június 24. - 13:52.
Közzétéve 2010 június 24. - 13:53
"Szia!
Miért érdmlek glóriat?
Azt hallottuk vissza hogy jövöre ismét benne lesz a ménkatalógusban Szikrázó I Zorán. Az egyesülettõ voltak lent megnézni és mindent rendben találtak a ménnel. Elõtte meg úgy mondtak róla véleményt, hogy nem is ismerték(ez csak benyomás volt.) Na mindegy. A kirándulást jó ötletnek tartom. Engem is érdekelne meg pár ismerõsõmet is. Márciusban lehet, hogy 1 számmal nõ a tagok létszáma. Hát mára ennyi volt. Öröm volt olvasni észrevételeiteket."
Ez pedig Qkesz válasza:
"Kicsi Ida! (Már mint Hohenstein) ;)
Én tudod, hogy díjjazom a döntésed, hisz szerintem a Zorán nem volt megbecsülve eléggé, pedig az ivadékai átlag felettiek (szerintem).

Közzétéve 2010 június 24. - 14:43
Anyai apja: 2586 Hódmezõvásárhely Furioso-16.A ménkatalógus még annyit ír, hogy a méretei 164/171-199-21 (Olvasatomban egy rámás, csontos, "sok földet takaró" lónak kell lennie.) És egy STV-3 vizsga eredmény 354,5/31. Hogy a származása ellenére miért csak célpárosításra engedélyezett, az valószínû hogy a külleme miatti döntés.
MI a kancád anyai oldala?
Közzétéve 2010 június 24. - 15:11
Anyai apja: 2586 Hódmezõvásárhely Furioso-16.
Aki a Tánczos Anikóéknál lévõ Fáraó (2447 Hódmezõvásárhely Furioso-7, F XXVII. tm.) teljes testvére.
Apja F XIII., anyja Fáma, egy Aldato mén után.
Fáraó II. nem sportolt.
Edited by furioso, 2010 június 24. - 15:15.
Közzétéve 2010 június 24. - 16:05
köszönöm
Nem 100%-ban, de a viselkedést inlább anyai oldalról hozzák a lovak. Tovább ld. messi hozzászólását, neki ebben igen nagy tapasztalata van. Érdekes, ezt régebben a huszár bakák is tudták, csak manapság leszoktunk a lovak rendszeres mozgatásáról, meg a valóban ideggyenge egyedek kiválogatásáról.
Közzétéve 2010 június 24. - 20:24
frutty!
Zorán egy számomra nagyon kedves ló volt, mint barátaim már a korábbi hozzászólásomban írtakat idézték. Dalmandi tenyésztésû mén, és igen sok Maxim vonal keresztezõdik benne (a VI-os és a VIII-as). Maga Zorán militaryban kezdett versenyezni, de egy sérülés miatt (jobb elsõ láb) kisorolásra került, és így került Üllõre. Ott kisebb díjugrató versenyeken indult fiatal lovasokkal. Majd mint nagy örömömre 2002-2003-as fedeztetési szezonra került Füzesgyarmatra. GJanival fenntartott kis tenyészetünkben most is van 2 saját egyedünk tõle Szikrázó Kacér és Szikrázó Szirom (a képtárban találsz róluk képet). Illetve tudok még pár jó egyedet ami ott maradt a környéken, a látóterünkben. A Maxim VIII-as vonalból következõen kicsit érzékenyebbek, és agyasabbak talán az átlagnál, de a rendszeres foglalkozásnak következtében meghálálják a munkát. Apjukhoz hasonlóan jól kezelhetõek. Én Szirmot nyereg és fogatban is használom. Sajna hamar elkerült egy félreérts-vita miatt Zorán, ha jól tudom Makóra, ahol viszont nagyon lekehesedett. Mivel a fajtában késõbb nem került elõ utána egyed ezért került a III.kategóriába kisorolásra.
Hát nagy hirtelen ez jutott eszembe...

Közzétéve 2010 június 25. - 10:00
Ó köszönöm a tapasztalatot, nem túl sok, de van. Nekünk bejött az, hogy rendszeresen dolgozik Szami, foglalkozva van vele. Igazából igényli is ezt - na erre kellett rájönni. Manapság semmi probléma nincs vele, együttmûködõ, kezelhetõ, nyugodt mamó.Nem 100%-ban, de a viselkedést inlább anyai oldalról hozzák a lovak. Tovább ld. messi hozzászólását, neki ebben igen nagy tapasztalata van. Érdekes, ezt régebben a huszár bakák is tudták, csak manapság leszoktunk a lovak rendszeres mozgatásáról, meg a valóban ideggyenge egyedek kiválogatásáról.
Éééés tegnap láttam, hogy használ a mágnesterápia (vagy Mother Nature megoldotta

Közzétéve 2010 június 25. - 10:07
Közzétéve 2010 június 25. - 10:31
"Véletlenül"

Közzétéve 2010 június 25. - 12:22
Dolgozik eleget a kancád? Sok érzékenyebb lóra jó hatással van a rendszeres munka (nem terep és csumiváta, hanem agyilag kell megdolgoztatni: feladatokat adni, gyakorolni, új dolgokat tanítani.). Érdemes kipróbálni a magnézium kúrát (max 1 hónapig szabad adni!), illetve lehet lóherbát is adni, azt tulképp korlátlan ideig, hiszen csak gyógynövényeket tartalmaz, tkp olyan, mint egy finaom, lazító tea. (Kivéve, ha vemhes, mert akkor csak állatorvossal egyeztetve szabad bármit is adni.) A legjobb persze, ha a ló mozgatva, dolgoztatva van.
minden nap dolgozok vele 1 órát gyakorlatokkal együtt . De hallottam ilyen nyugtató porról is. Az használna? mert jófejû ló szépen is dolgozik csak van mikor bekattan és olyankor nemlehet bírni vele. Ráfog a kézre és elkezd rohanni, ugrálni
Közzétéve 2010 június 25. - 12:56

Közzétéve 2010 június 25. - 13:51
Most egy hétig az edzõm lovagolja és én csak nézem aztán majd felülök rá énis. nem lenne szivem eladni mert alapjábavéve kezes, nem harap meghát 3évesen vettük én még akkor kezdtem el lovagolni 12évesen szóval igazából együtt tanultunk és annál nincs jobb hogy a saját lovadat szinte te tanítottad javarészt. Megmár lassan 2 éve hogymegvan és simerem hogy mire hogy reagál. De az elõzõ edzõmet megkérdeztem hogy most ilyenkor mivan ezekkel a kirohanásokkal és mondta hogy ugyanugy lovagoljam mint eddig, hogy naponta sok gyakorlattal és akkorjólessz mert mindig gondokozik és lekell kötni. Énmeg lovagolok tanult lovakon és majd így összejön vmi.Ha valaki engem kérdez ezzel kapcsolatban, csak azt mondanám, hogy szakembernek kéne látni, kipróbálni a lovat, vagy szakembert egyáltalán megkérdezni errõl. Mi itt csak elmondás alapján tudunk valamit mondani, vagy ötletelni, de az nem fog segíteni úgy, mint egy személyes megnézés.
Amit a ló viszont megtesz egy 40 kilós kislánnyal (bocsánat, de gondolom még relative kislány vagy), nem biztos, hogy ugyanúgy reagálja le egy tapasztalt lovassal. Tehát egy képzettebb, rutinosabb lovas, lehet, hogy tudná korrigálni a kanca ezen kirohanásait és téged tanácsokkal segíteni. Ezt egy internetes fórumon lehetetlen megállapítani vagy kezelni.
Nagyon tetszik, hogy meg akarod oldani a problémát és nem azonnal eladni vagy vágóba küldeni a lovat. Sok sikert kívánok, mindenesetre, remélem találtok jó megoldást!

Közzétéve 2010 június 25. - 14:03

Fáraó II.-rõl tudsz kérdezni a furioso topikban is!

Közzétéve 2010 június 25. - 14:20

Edited by furioso, 2010 június 25. - 14:22.
Közzétéve 2010 június 25. - 14:29
Közzétéve 2010 június 25. - 14:38

Közzétéve 2010 június 25. - 15:44
Most egy hétig az edzõm lovagolja és én csak nézem aztán majd felülök rá énis. nem lenne szivem eladni mert alapjábavéve kezes, nem harap meghát 3évesen vettük én még akkor kezdtem el lovagolni 12évesen szóval igazából együtt tanultunk és annál nincs jobb hogy a saját lovadat szinte te tanítottad javarészt.
Kedves Frutty,
Nem vagyok benne biztos, hogy az "alapjában véve kezes, nem harap" meghatározás megfelelõképpen körülírja az ideális hobbilovat.
Szerinted nincs annál jobb, ha a saját lovadat te tanítottad. Szerintem meg nincs annál rosszabb, pláne, ha a lovas sem túl gyakorlott. De még tapasztaltabb lovasoknál is elõfordul, hogy a saját lovukkal másképp bánnak, erélytelenebbek, mint idegen lovakkal, és nem tudják, a ló miért nem "mûködik" úgy, ahogy szeretnék. Egyetértek Messivel abban, hogy edzõ felügyelete, méghozá jó edzõ szigorú felügyelete alatt kellene dolgoznod, sõt azt javasolnám, hogy egy jó darabig ne is ülj fel rá, amíg a problémái meg nem szûnnek.
Közzétéve 2010 június 25. - 17:35
ezeket te honnan tudod ? mert pontosan minden stimmel.Frutty lova is megy minden délelõtt a jártatógépen, és lovasa is lovagolja szerintem minden nap. Egy kicsit tényleg zizi. Fedeles lovardában is kitalál valami rém ijesztõ dolgot, pördül egyet és menekül, néha ki a fedelesbõl úgy, hogy vissza sem akar menni. Lovasának le kell szálnia visszavezetni. Mondjuk az is hozzátartozik a dologhoz, hogy lovasa (bocs, ha tévedek) kb. 40 kg. Igyekszik határozottnak lenni, amennyire tõle telik, de lehet, hogy a ló kihasználja gyengeségét, és szórakozik vele. Persze ez sem túl pozitív jellemvonás.
Közzétéve 2010 június 26. - 8:19
Isten szeme mindent lát ;)ezeket te honnan tudod ? mert pontosan minden stimmel.
Viccet félretéve már a mosón is beszéltünk Hûség származásáról, és amit errõl itt a fórumon írtak. Gondolkozz, és összeáll a kép.

Közzétéve 2010 június 26. - 10:56
Imre?Isten szeme mindent lát ;)
Viccet félretéve már a mosón is beszéltünk Hûség származásáról, és amit errõl itt a fórumon írtak. Gondolkozz, és összeáll a kép.