Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#921 Guest_waldstätten nannerl_*

Guest_waldstätten nannerl_*
  • Guests

Közzétéve 2007 december 3. - 14:37

egyébként én futószárazáshoz szoktam még vastagabb zablát használni, vs csak egy ilyen mûanyaggumisnemtom bevonatút amit még fiatal zsenge korában használtam :) mert futószárazáskor sikerül magát megrángatnia ha éppen a 2 lábon járást gyakorolja vs próbálja meg amit én még nagyon szeretek az a 2x tört csikózabla.. érkény szájú lovaknál kedvenc :) de volt egyszer egy kicsi ló amelyiknek direkt nem tettem mást a szájába, pedig nem volt egy érzékenynek mondható de az idõ során úgy elfogadta hogy olyan jó szája lett :) szóval idõ kérdése és lehet visszafelé is csinálni sztem.. oo és eszembe jutott még :eek: régebben voltam olyan :D is h egy sima gumival lovagoltam a babácskát, és még versenyen is mentem így és érdekes volt mert így a fordulók olyan nyúlósak voltak mint a gumi a szájában :D

Edited by waldstätten nannerl, 2007 december 3. - 14:40.

#922 Old Shatterhand

Old Shatterhand

A nagy vadász

• Fórumtag
  • 4.354 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 16:07

...Például nagy ember ír vélemény olyan zablákról amit csak képen látott és vélekedéseket vet papírra. Meg valószínüsít, hogy biztosan így van meg úgy van. Mert kitalálta hogy egy csómó zabláról megírja ahogy mi velük a helyzet. Kiderül hogy ismer párat amit õ használ a többirõl meg beszél.
Szóval semmi gond, nem vagyunk lemaradva.

...Mert lehet kötél nélkül is sziklát mászni, csak keveseknek sikerül.

Namost az a helyzet, hogy ha valaki ismer bizonyos mûködési elveket a zablákkal kapcsolatban, ránézésre is meg tudja mondani, adott esetben kínos-e vagy kíntalan. Ha mindezt összepárosítja elméletben egy kérdezõ lovaglással kapcsolatos kérdéseinek milyenségével - színvonalával - máris pontos képet alkozhat arról, síkítson-e vagy kevésbé, mikoir is szóba kerül, ki akarja használni az adott készséget. Bizonyos szinten - és a net az max ennyi, hisz a gyakorlat azért nem ugyanaz, mint a neten leírt jámbor óhaj - ez pont elég, sokszor még több is annál.

Kötél nélkül könnyebb mászni, mert a kötél hátráltat. Szólózásnak hívják és rengetegen mûvelik. Páran belehalnak, de ez meg ezzel jár. ;)

#923 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 19:10

Remélem nem baj hogyha erre én is válaszolok, lehet hogy hosszabban.

Nagyjából Te vagy a minta, a kultúrált és értelmes eszmecsere szempontjából.
Hódolatom.))

Egyenlõre te vezeted a ranglistát.

Mert érvelsz és logikát viszel a dologba, indokolsz és gondolkozol.
El vagyok ájulva :yeah:

------------
A Mikmarral kapcsolatban csak röviden a következõt irogatta a lovastudós.

(hozzá kell tenni hogy díjlovas , kommentár nélkül)

1. A látványa lehet sokaknak rémisztõ egy fényképrõl, de ez nem indokolt.
(egyébkény könnyû aluminium ötvözet, Megjegyzés: mint tudjuk ebbõl repülõgépet is lehet csinálni, rézbõl nem annyira)
2. Western zabla fejlesztés az alap (ez már vörös posztó a díjlovasnak érezhetõen)
de elismeri hogy a fejlesztés egyik alapvetõ elgondolása a lovak védelme a gyakorlatlan lovasoktól, tehát véleménye szerint a kiképzése miatt ezzel fájdalmat okozni nem lehet könnyen.
3. Kezdõk és profi díjugratók, ez a két réteg akinek sokat segít,
4. ez a zabla is tartalmaz automatizmust (kipróbáltam), de nem olyan durva mint a klasszikus spanyol és western elõdök (akiket elmarasztal)

---------------------------------------------------------------------

Természetesen olyan lovastudósoknak mint a fenti tiszteletbeli társaság dög unalmas lenne ilyen zablával lovagolni, mert elunnák az egészet, semmi stressz, izgalom stb. Nincs értelme a lovat nyaggatni, mert megy és nincs vele baj.

Egyébként tényleg lehet unalmas is ha nem csinál semmit érdekeset )))

--------------------------------------
Nem zabla mese de legalább rossz példa

Lehet autót vezetni akkor is ha nincs rajta szervó kormány, szervófék, ABS, téligumi, légzsák, kipörgésgátló stb.
De ki az aki szeretne olyan autót amin ezek nincsenek? Biztos van ilyen nagy arc, mert õ jól vezet gondolja, tele is van velük a temetõ.

Vasárnap hazafelé egy Budaörsi körforgalomban, a körbõl kifelé menet kb 60-al egy jeges sávra futottam rá és szembe jött egy autó. A fenti dolgok nélkül nulla esélyem lett volna a túlélésre, mert a kocsi kormányozhatatlan állapotba került.
A megoldáshoz kellett még egy gyakorlati ismeret is, amit egy speciális tanfolyamon szereztem, és így elkerültük a csattanást.

Tehát volt felszerelés, és volt gyakorlat , megusztam.
A felszerelés nélkül - a gyakorlat és ismeret - nem számított volna semmit.
Csak a felszerelés, - gyakorlat nélkül, kb 70% esély lett volna, de lett volna.
De ha se felszerelés nincs se gyakorlat, - az esély nulla.

Edited by Cavalry_Ranger, 2007 december 3. - 19:24.

#924 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 19:47

Vasárnap hazafelé egy Budaörsi körforgalomban, a körbõl kifelé menet kb 60-al egy jeges sávra futottam rá és szembe jött egy autó. A fenti dolgok nélkül nulla esélyem lett volna a túlélésre, mert a kocsi kormányozhatatlan állapotba került.
A megoldáshoz kellett még egy gyakorlati ismeret is, amit egy speciális tanfolyamon szereztem, és így elkerültük a csattanást.

És? Feljelentetted? :gm:

Hogy ontopik is legyek: hétvégén statisztikát fogok nektek csinálni arról, hogy a budapesti díjugrató világkupa-fordulón ki milyen zablával lovagol. Merthogy eddig csak kb 4 vk-fordulón és további kb 12 nemzetközi versenyen voltam az idén, és mikmar nem nagyon rémlik senkinél sem... Ami szerintem nem véletlen, de hát ha meg van írva, hogy milyen jóóó, akkor lehet, hogy mégis a nemzetközi ugrómezõny a lúúúzer...

#925 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 20:14

Tök mindegy,hogy milyen zabla van a ló szájában! Ha nem tudsz lovagolni akkor olyan,mint majom kezében a borotva! Régen leszálltam volna a lovamról és más sportág után néztem volna,ha a lovam a motrostól,szarvastól és minden egyéb zavaró tárgytól megrettent volna és nekem az életemért kellene aggodnom a hátán! Ez nekem az alábbiakat jelentené: - nem tudok lovagolni - nem értek az idomításhoz - tehetségtelen vagyok - és rossz pedagogus,mert nem tudtam bizalmat ébresztenem a lovamban Megjegyzem: Ocska kifogás,ha valaki azt mondja,hogy az én lovam ilyen meg olyan telivér( arab vagy angol) és túlfütött és szeret rohanni, meg csak a gazdája tudja ellovagolni, az idegenek ledobja,leteszteli stb! Ez nekem egyet jelent...aki ilyet mond az nem tud lovagolni és neveletlen a lova...akkor meg mindegy mi van a kezében,mert a majom és borotva klasszikus esete forog fenn!

#926 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 20:19

De jó, hogy van, aki (nálam legalábbis tuti) kulturáltabban meg tudja fogalmazni ezt, Landgraf! :)

#927 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 20:25

És? Feljelentetted? :gm:

Hogy ontopik is legyek: hétvégén statisztikát fogok nektek csinálni arról, hogy a budapesti díjugrató világkupa-fordulón ki milyen zablával lovagol. Merthogy eddig csak kb 4 vk-fordulón és további kb 12 nemzetközi versenyen voltam az idén, és mikmar nem nagyon rémlik senkinél sem... Ami szerintem nem véletlen, de hát ha meg van írva, hogy milyen jóóó, akkor lehet, hogy mégis a nemzetközi ugrómezõny a lúúúzer...

Kit jelentettem volna fel? Magamat?

Egyszerûbb ha a tv-t nézed, és látod.
De lehet hogy te is nézted csak nem láttad, mert nem figyelted))
"láss láss ne csak nézz"

Magyar lovasboltban is vehetsz ha érdekel, 60000 Ft.

De minek olvasol te ilyen "hülyeségeket" csikózabla és passz?

Tök mindegy,hogy milyen zabla van a ló szájában!

Tehát ebbõl következik hogy Te tudsz lovagolni igaz?
Akkor neked nincs problémád, tehát szivesen teszteled magadat ilyen helyzetekben?
Szeretnéd kipróbálni magadat?

#928 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 20:46

Tehát ebbõl következik hogy Te tudsz lovagolni igaz?
Akkor neked nincs problémád, tehát szivesen teszteled magadat ilyen helyzetekben?

Cím? A hétvégén ráérek....

#929 Guest_boomsly_*

Guest_boomsly_*
  • Guests

Közzétéve 2007 december 3. - 20:52

Egyetértek Filly-vel! Ennél jobban nem is lehetett volna megfogalmazni.

Tök mindegy,hogy milyen zabla van a ló szájában!
Ha nem tudsz lovagolni akkor olyan,mint majom kezében a borotva!
Régen leszálltam volna a lovamról és más sportág után néztem volna,ha a lovam a motrostól,szarvastól és minden egyéb zavaró tárgytól megrettent volna és nekem az életemért kellene aggodnom a hátán! Ez nekem az alábbiakat jelentené:
- nem tudok lovagolni
- nem értek az idomításhoz
- tehetségtelen vagyok
- és rossz pedagogus,mert nem tudtam bizalmat ébresztenem a lovamban
Megjegyzem: Ocska kifogás,ha valaki azt mondja,hogy az én lovam ilyen meg olyan telivér( arab vagy angol) és túlfütött és szeret rohanni, meg csak a gazdája tudja ellovagolni, az idegenek ledobja,leteszteli stb! Ez nekem egyet jelent...aki ilyet mond az nem tud lovagolni és neveletlen a lova...akkor meg mindegy mi van a kezében,mert a majom és borotva klasszikus esete forog fenn!

Szerintem a zablák közötti különbséget is csak az érzi, akinek van elég tapasztalata és igen, TUD lovagolni.
A legjobban azt szeretem, amikor folyamatosan különbözõ zablákat, szerszámokat ajánlgatnak menõs lovakhoz. Én ebben nem hiszek.

#930 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 21:01

A legjobban azt szeretem, amikor folyamatosan különböző zablákat, szerszámokat ajánlgatnak menős lovakhoz. Én ebben nem hiszek.

Én sem hiszek. Valaki azt mondta, tegyek a Tina szájába valami jó vékony feszítőt, akkor majd nem lesz menős. :rolleyes:
Hülye lettem volna tenni. Maradt az egyszer tört csikózabla. És nekem lett igazam. Sztem nem az a megoldás pl. egy menős lóra, hogy minél erősebb zablával próbáljuk féken tartani. Én eljátszadoztam Tinával, volt egy kis húzd meg-ereszd meg, meg néha letört a derekam, mert mikor feleslegesnek érzetem, hogy bántsam a száját a zablával, akkor inkább próbáltam a derekammal megfogni. És végül bevált. Hosszú időbe telet, de már laza száron is el lehetett lötyögni vele.
Azt viszont észre vettem, hogy a rézzablát szívesebben fogadta. De a zabla anyaga már részletkérdés meg egyéni lóízlés kérdése. :)

#931 Guest_boomsly_*

Guest_boomsly_*
  • Guests

Közzétéve 2007 december 3. - 21:16

Azt viszont észre vettem, hogy a rézzablát szívesebben fogadta. De a zabla anyaga már részletkérdés meg egyéni lóízlés kérdése. :)

Vegyél neki dinnyés ízesítésût! :D

A legegyszerûbb példa, hogy Landgrafot alátámasszam:
lovardánkban több olyan ló is van, amit versenyzésre használtak vagy éppen használnak is. A zabla, kantár, nyereg és minden egyéb adott. Azon nem változtatnak senki kedvéért.
Van egy adott ló lovagolni. Van két lovas eltérõ tudással. Az egyikõjük képtelen dolgozni a lóval, képtelen azt felvenni, helyes ütemben lovagolni. Egyébrõl ne is beszéljünk. Lovaglás után jön a kifogásözön. Szokásos "ez miért nem, az miért nem megy". Ugyanakkor ott van a második számú lovasunk, aki szintén ezen a lovon, szintén ezzel a felszereléssel képes azt megfogni, ellovagolni.
Most akkor ebbõl fakadóan adjunk az elsõ lovas kezébe feszítõt vagy csak egyszerûen másik zablát?

Edited by boomsly, 2007 december 3. - 21:17.

#932 NauTiLUS

NauTiLUS

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 461 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 21:26

Konkrétan aki nem 60000 forintos zablával lovagol, az nem sikeres ember. Ennyi a lényeg. Különben 156 dollárból miért lesz ilyen sok forint, azt nem vágom. De biztos azért, mert ilyet úgyis csak a sikeresek használnak :)

#933 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 21:51

Tehát ebből következik hogy Te tudsz lovagolni igaz?

Itt vannak, vagyunk egy páran, akik a lovuk fején egy szál gatyamadzaggal elmehetnek és elmennek terepre lovagolni. Nem kell 60 ezer forintos mikkamakka zabla, de 2 forintos drót sem. Nem biztos, hogy tudnak lovagolni a te fogalmaid szerint. Nem biztos, hogy lovuk kellően idomított a te fogalmaid szerint. Mégis működnek és a lovukban teljes mértékben megbíznak és nemigen csalódnak.
Mindegy, hogy jön a crossmotor, kombájn, őz, fácán, kamion stb. Nincs szükség már nagyon semmilyen tesztre. A teszt már megvolt x év alatt folyamatosan és már nem szeretnénk kipróbálni magunkat csak élvezni az együtt töltött időt, szép tájakon.
Most akkor mi van?
tehát tényleg tök mindegy mi van a ló szájában, meg, ha van-e egyáltalán valami. Nem azon múlik! Megkockáztatom, a zablán nem múlik semmi.
Sem az ABS, sem az ASR.

#934 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 21:55

Cím? A hétvégén ráérek....

Erre vágyok pont.

Feltételek:
Ajánlatom az, hogy csikózablával felszerelve próba lovaglásra viszek egy egy gyakorlott lovast, a farm hagyományoknak megfelelõen.
Pálca, sarkantyú, segédszárak használata tilos, semmilyen olyan felszerelés nem használható amit nem hagyok jóvá.

A lovaglás részletes követelményeit irásban adjuk át, a helyszinen.

A feladat : lovas felderítõ járõrfeladat, beosztott lovasként, 25 km, erdõs hegyes terepen.
Ha az elõre ismertetett feladat végrehajtása során a súlyos hibának jelzettek közül egy is teljesül, azonnal lóról vezényszó hangzik el és lovas csere történik.
Ha a nyereg alá kerülsz az leesésnek minõsül, vezényszóra a lovat el kell engedned.

Én felnyergelem (Kieffer military), mint "lovász", és fogom amíg felülsz.
Ezután nem kell mást csinálnod, mint a meghatározottak szerint követni a lovamat.
Utánunk jön terepjárón lovastudós kolléga, operatõr, egészségügyi "szakszemélyzet".

A biztonságod érdekében megkötök arra a napra neked egy sportfelelõsség biztosítást, és értesítem a mentõhelikopteres állomást.))

Feltétel hogy legyen balesetbiztosításod és bírd a whiskey-t (de csak utána).

A tapasztalatok és a lovaglásod minõsítése - ellenõrzésed után, véleményed csatolásával, naplószerûen megjelennek az interneten, a közlés kizárólagos joga az enyém.

A többi az idõjáráson múlik (a talajviszonyok legyenek jók).

Idõpont egyeztetés: csak általam kitûzött idõpontban. a talajviszonyok, idõjárási elõrejelzés, és egyéb miatt, ha az idõpont neked nem megfelelõ akkor más idõpontban ismét egyeztetünk.

Hogy kultúráltan szórakozzunk.

#935 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 22:02

átnéztem a fieracavallin elõforduló vacak kis lovasoknak a képeit és zablák tekintetében erre jutottam:
/ha több helyen van egy név, akkor az azért van, mert ugye különbözõ lovak/

csikózabla:
alexander
bonomelli
ehning
engemann
etter
gaudiano egyik (a másik kivehetetlen)
govoni
krackow
latham
leoni
mcentee 2 lova
miranda
moyersoen
muff (nem röhög) 2 lova
pessoa
pollman 2 lova
postelmans
schröder
schwizer
swail 2 lova
velin
zetterman 2 lova

pelham:
argot (ugyanez a ló másnap már nagykantárral ment)
bonomelli másik 2 lova
calabro
chiaudani (a nagyíjban 2 szárral)
dijupvik
diniz mindkét lova
d'onofrio 2 lova (az egyik a nagydíjban nagykantárral)
dubbeldam (az egyik lova, a másikon nem tudom kivenni)
engemann (nagydíjban nagykantár)
garcia
gaudiano
govoni harmadik
hoorn
kürten
leoni 2 lova
martinengo
michaels-beerbaum
miranda
muff (lásd fentebb)
pentti
varagnolo 2 lova
ellen withaker 2 lova

ugró pelham:
argot
martinengo

nagykantár:
beerbaum
bicocchi
latham
martinez (a másik lova kivehetetlen)
pentti
zoer 2 lova

hackamore:
bologni
dijupvik
miranda
pentti
pessoa
schwizer

pálcás zabla:
bologni
ehning
govoni
hoorn
kutscher
pessoa

amerikai gag:
bologni harmadik lova

hajjajhogyjhívják... amikor át van húzva a szíj a zablán:
etter (egy szár)
kutscher (két szár)
martinengo (két szár)
michaels-beerbaum (pálcás, két szár)

D feszítõ:
krackow

aprókarikás zabla magában:
sloothaak 2 lova

ha valakinek nem mond semmit a lovasok neve, kéretik utánanézni.

jahh, a verseny CSIO****-W volt, világkupa-minõsítõ a nagydíj.

#936 Guest_waldstätten nannerl_*

• Guests

Közzétéve 2007 december 3. - 22:07

Én sem hiszek. Valaki azt mondta, tegyek a Tina szájába valami jó vékony feszítõt, akkor majd nem lesz menõs. :rolleyes:
Hülye lettem volna tenni. Maradt az egyszer tört csikózabla. És nekem lett igazam. Sztem nem az a megoldás pl. egy menõs lóra, hogy minél erõsebb zablával próbáljuk féken tartani. Én eljátszadoztam Tinával, volt egy kis húzd meg-ereszd meg, meg néha letört a derekam, mert mikor feleslegesnek érzetem, hogy bántsam a száját a zablával, akkor inkább próbáltam a derekammal megfogni. És végül bevált. Hosszú idõbe telet, de már laza száron is el lehetett lötyögni vele.

énis a rézzablára esküszöm! :)
nagyon jó kis csikózabla, meg az én pejkóm mindig kap mellé még zablagumit mert korábban állandóan kicsípte nagoyn sebesre a zabla a száját, szerencsére ez már nem fordul elõ :)

Edited by waldstätten nannerl, 2007 december 5. - 14:01.

#937 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 22:09

Konkrétan aki nem 60000 forintos zablával lovagol, az nem sikeres ember. Ennyi a lényeg. Különben 156 dollárból miért lesz ilyen sok forint, azt nem vágom. De biztos azért, mert ilyet úgyis csak a sikeresek használnak :)

Azért lesz 60, mert van szállítási költség, (Vám ), Áfa, meg üzleti haszon.

Mit saccolsz nekem mennyibe került?

Egyébként a Mikmar nem durva zabla, de ez ne zavarjon senkit ha a durva zablákat akarja szidni, és nem lát nem hall.

#938 Guest_waldstätten nannerl_*

• Guests

Közzétéve 2007 december 3. - 22:17

Unicorn ez tökjó h így utánanéztél, az a hogyishívják az a mosolygó aminek az igazi nevét írták feljebb és én azon vtam kiakadva h hányan használják B-s kategóriás versenyen... ^^ de ah néztem azért a csikózabla még mindig a toppon van és a pelhalm :) meg ugye õk is szoktál váltogatni a dolgokat... pl Shutterfly-on szokta Meredith, õt mindig jól megfigyelem úgyh róla tudok nyilatkozni.

#939 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 22:19

átnéztem a fieracavallin elõforduló vacak kis lovasoknak a képeit és zablák tekintetében erre jutottam:

Nem akarlak elkeseríteni, de a Mikmar az egy gyártó.

www.mikmar.com , és találsz egy halom különbözõ típusú zablát.
Csak a díjugratáshoz 21 féle van.

Nekem meg Ford autóm van. De milyen?

A dogmatizmus komoly hiba )))

Unicorn
ez tökjó h így utánanéztél, az a hogyishívják az a mosolygó aminek az igazi nevét írták feljebb és én azon vtam kiakadva h hányan használják B-s kategóriás versenyen... ^^
de ah néztem azért a csikózabla még mindig a toppon van és a pelhalm :)
meg ugye õk is szoktál váltogatni a dolgokat... pl Shutterfly-on szokta Meredith, õt mindig jól megfigyelem úgyh róla tudok nyilatkozni.

Pelham is van a Mikmarnak, sõt most jött egy új típus ami a Pelham továbbfejlesztése

#940 Guest_waldstätten nannerl_*

• Guests

Közzétéve 2007 december 3. - 22:21

Pelham is van a Mikmarnak, sõt most jött egy új típus ami a Pelham továbbfejlesztése

csak drága.. ^^
errõl vh az jut eszembe amikor a kis lovascsajszikák mindenáron Pessoa zablát és sarkantyút szeretnének a lovuknak és jó hosszú és hangos beszélgetéseket folytatnak ezekerõl..
" az enyém 3 karikás!" " beeebe az enyém 4!!"

Edited by waldstätten nannerl, 2007 december 3. - 22:25.

#941 Guest_boomsly_*

Guest_boomsly_*
  • Guests

Közzétéve 2007 december 3. - 22:22

Egyébként a Mikmar nem durva zabla, de ez ne zavarjon senkit ha a durva zablákat akarja szidni, és nem lát nem hall.

Nem akarlak elkeseríteni, de a Mikmar az egy gyártó.

www.mikmar.com , és találsz egy halom különbözõ típusú zablát.
Csak a díjugratáshoz 21 féle van.

Nekem meg Ford autóm van. De milyen?

A dogmatizmus komoly hiba )))

Kapitális b......! :dev:

Ford Ka? :gm:

#942 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 22:28

csak drága.. ^^
errõl vh az jut eszembe amikor a kis lovascsajszikák mindenáron Pessoa zablát és sarkantyút szeretnének a lovuknak és jó hosszú és hangos beszélgetéseket folytatnak ezekerõl..

A sport termék fejlesztés már csak ilyen.
De ha csinos vegyünk nekik kettõt.))

Rodrigo Pessoa (Mikmar weboldal)
Well, I am always happy and willing to try something new and it looked a little bit different. And the riders that were using it said really you have to try it because it feels really good and immediately I tried it on two, three different horses at the horse show and it was really good.. I was really impressed how it could fit both kind of horses, those with a really good mouth and really nice flat work and others that are a little bit more stiff. So really the same bit could fit two different types of horses so that is quite impressive.
In the show jumping, what you are trying to do, is between fences, to have the best flat work possible. And this bit is allowing you to do this and to keep your horse in a certain shape and in a better shape possible to approach every fence.

#943 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 22:31

a képzelgés is komoly hiba - egyszer sem írtam le a mikmar szót ugyanis. ellenben a köznép (ahova te is tartozol, igen) az általad belinkelt s egybõl istenített zablára asszociál a mikmar hallatán. a dogmatizálás komoly hiba, de minden egyes lóra ráhúzni azt, hogy a mikmar húdejó, az nem? effektíve ezt nem írtad le, mégis azt mondod, h ez a zablák netovábbja, mert neked egy lovon bevált. van egy lovam, akármit tettem a fejére/fejébe, jól mûködött, legyen az csikózabla (kétszer tört), hackamore, bosal, western feszítõ (általában lehülyéznek, nekem már nem árthat, ha leírom, hogy ezt egy évig lánc nélkül használtam rajta). na sag' schon, mégsem írom, hogy minden ló így mûködik, pedig láttam már párat én is. az interneten is :D

#944 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 22:33

csak drága.. ^^

A Sprenger olcsó?

#945 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 22:53

gondoltuk amúgy is, hogy lyó vagy vezetésbõl. is. nekem nincs az autómon abs, nem voltam speciális tanfolyamon sem ami téli vezetést illeti, de az elmúlt húsz évben nem írtam betétlapot. még sincs a biztosításomon bonus, lévén teher autóm van.
akkor most pancser vagyok? :rolleyes:

#946 Guest_waldstätten nannerl_*

• Guests

Közzétéve 2007 december 3. - 22:54

A sport termék fejlesztés már csak ilyen.
De ha csinos vegyünk nekik kettõt.))

Rodrigo Pessoa (Mikmar weboldal)
Well, I am always happy and willing to try something new and it looked a little bit different. And the riders that were using it said really you have to try it because it feels really good and immediately I tried it on two, three different horses at the horse show and it was really good.. I was really impressed how it could fit both kind of horses, those with a really good mouth and really nice flat work and others that are a little bit more stiff. So really the same bit could fit two different types of horses so that is quite impressive.
In the show jumping, what you are trying to do, is between fences, to have the best flat work possible. And this bit is allowing you to do this and to keep your horse in a certain shape and in a better shape possible to approach every fence.

elég sokat használja a reallyt ^^
nem hiszem h úgy kapásból a shown próbálta ki a zablát..
de hát neki kb mindegy h mit adunk a kezébe...aki tud az tud. :)

Edited by waldstätten nannerl, 2007 december 3. - 22:54.

#947 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 22:57

Uni! :yeah:

#948 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 23:03

(általában lehülyéznek, nekem már nem árthat, ha leírom, hogy ezt egy évig lánc nélkül használtam rajta). na sag' schon, mégsem írom, hogy minden ló így mûködik, pedig láttam már párat én is. az interneten is :D

ne aggódj. sokan használták már így a feszítõt régebben, fõleg az optikai westernesek. :D
mondjuk lánc helyett jobb a szíj. egyébként ez csak azt igazolja, hogy a lovadat akármivel lovagolhatod. mert egy feszítõ szíj, vagy lánc nélkül kb nem is múködik.

#949 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 23:10

gondoltuk amúgy is, hogy lyó vagy vezetésbõl. is. nekem nincs az autómon abs, nem voltam speciális tanfolyamon sem ami téli vezetést illeti, de az elmúlt húsz évben nem írtam betétlapot. még sincs a biztosításomon bonus, lévén teher autóm van.

Ne haragudj, de aki lakott területen, csúszós úton 60km/h alatt veszi a körforgalmat, az mind vesztes. Az ilyenek nem sikeres emberek.

#950 Guest_waldstätten nannerl_*

• Guests

Közzétéve 2007 december 3. - 23:18

Ne haragudj, de aki lakott területen, csúszós úton 60km/h alatt veszi a körforgalmat, az mind vesztes. Az ilyenek nem sikeres emberek.

... én a tiszai hídra se szeretek ilyen idõben 60km/h felett menni...sõõõt... hiányzik az nekem h havi minimum 1 halálos baleset...na persze lehet jobban jár az ember ha száguldozik mert általában úgyis az hal meg aki nem..
de amúgy ezzel tényleg vigyázhatnátok...körforgalom...meg ilyen idõben.. na hát ez az én véleményem... pedig énse vagyok a tökölõs sofõr és nap mint nap vezetek de télen azért óvatos vagyok... sajnos túl sok ismerõsöm... úgyh ez az autós nem jó pl .. vmi más után kéne nézni.. :) mondjuk helikopter?

#951 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 23:28

a képzelgés is komoly hiba - egyszer sem írtam le a mikmar szót ugyanis. ellenben a köznép (ahova te is tartozol, igen) az általad belinkelt s egybõl istenített zablára asszociál a mikmar hallatán.

a dogmatizálás komoly hiba, de minden egyes lóra ráhúzni azt, hogy a mikmar húdejó, az nem? effektíve ezt nem írtad le, mégis azt mondod, h ez a zablák netovábbja, mert neked egy lovon bevált. van egy lovam, akármit tettem a fejére/fejébe, jól mûködött, legyen az csikózabla (kétszer tört), hackamore, bosal, western feszítõ (általában lehülyéznek, nekem már nem árthat, ha leírom, hogy ezt egy évig lánc nélkül használtam rajta). na sag' schon, mégsem írom, hogy minden ló így mûködik, pedig láttam már párat én is. az interneten is :D

Én szeretem ha valaki azt olvassa amit írok és nem azt amit õ szeretne bírálni.
Ha állítottam valami hülyeséget, akkor idézd ide a szövegkörnyezettel együtt és akkor van mirõl beszélni.
Készséggel elismerem ha igazad van.

De amit Te írsz az nem áll így meg.
A köznép definiciója nem világos. Ha ez egy halmaz amibe mindenki beletartozik akkor rendben van. De ha csak én meg a bugyuta tömeg akkor Te hol is vagy? Szóval ezt a képzavar.
Mindenkinek jogában áll utánanézni , ellenõrizni, és elfogadni vagy elutasítani bármit. Nem kell nekik ügyvéd - okosok nem?

1, Azt nem írtam hogy bevállt. Most kezdtem vele foglalkozni és lelkes vagyok (bevallom) mert nagyon jól veszi a ló. Aki egyébként egy nagy franc.

2. Baromira nem érdekel hogy ki milyen zablát használ ha bigott és ész nélkül hisz valamiben de nem nyitott új dolgokra. Nem vagyok sem próféta sem hittérítõ. Annak írok akit érdekel, vagy magamnak mint "lovastudós".

3. Akkor fogom azt írni hogy bevált, ha több más lovon is beválik, mindent kipróbáltam, és csak kicsit tévedhetek, - de ilyen típusú véleményt az ember kontroll alatt tesz.

Lovastudóst (külföldi ) (ellenzõként is elismeri a zablát) azért sem neveztem meg, mert tök mindegy milyen lovasmúltja van, gondolkodásra képtelen. De nem az a feladatom hogy rossz hírét keltsem bárkinek, elvégre lovas, és szeretjük a lovas versenyzõket hivatalból. De a szemléleted szerint nézve, lovastudós ki a fenének írta a szövegeit? Ha mindenki hülye akkor miért nem ír úgy ahogy a hülyéknek kell (hogy értsék), ha meg csak az okosoknak írt, akkor miért írt hülyeségeket. Az a gyanum hogy csak magának írt, hogy írjon valamit.

De azért álljon már meg a menet, egycsomó okos véleményalkotó itt minek égeti magát azzal hogy olyan dolgot véleményez amit nem is látott csak képen? Ez nem égés, ez már hiba.!!!! :D
Tulajdonképpen besétáltak egy csapdába, mert a személyiségük nem bírta ki hogy ne dumáljanak és a csapda lezárult (logikailag) mivel ezt a csapdát okos lány "zsubaba" állította feribácsinak, tehát nem is engem kell kárhoztatni hogy kiszúrtam a néppel, ettõl lett duplacsapda.

Szivesen dolgozom értelmes emberekkel akik képesek gondolkozni, a huzakodós stílusúak közül eddig csak rc bírta a korlátokat úgy feszíteni hogy nem lépte át a jóizlés határait, és reményt keltõ hogy vannak ilyen fiatal lovasok mint a kimondhatatlan nevû lovasleányzó))).

#952 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 23:30

ippög az igazolás miatt írtam, magam is így vélem :) PS: nevess nyugodtan, tetszett a zabla maga, de korainak tartottam nála a használatát, ezért nem tettem semmit az állára, közben meg még csikózabláztam is, mikor hogy. lehetek optikus westernes? manapság egy szakma úgyse elég :D filly, amúgy rohadtul ráértem most este, ezért keresgéltem ki a zablákat és azért ezt a versenyt, mert itt volt a legkevesebb kép a legnagyobb versenyen. minden tiszteletem, ha te ezt napokon át figyelni fogod és jegyzetelsz. wehh, bele se gondolok.

#953 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 23:35

Öööööö... Jobban utánagondoltam. Nem biztos, hogy tudok jegyzetelni, miközben a meredeket v az oxert pakolom. Lehet, hogy mégis inkább majd a hivatalos fotós honlapjáról összesítem a zablákat :D De azt mindenképp figyelni fogom, ki lovagol valami extra kapukilinccsel ;)

#954 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 23:36

Erre vágyok pont.

Feltételek:
Ajánlatom az, hogy csikózablával felszerelve próba lovaglásra viszek egy egy gyakorlott lovast, a farm hagyományoknak megfelelõen.
Pálca, sarkantyú, segédszárak használata tilos, semmilyen olyan felszerelés nem használható amit nem hagyok jóvá.

A lovaglás részletes követelményeit irásban adjuk át, a helyszinen.

Wazze! Követelmények???? Na jó...

A feladat : lovas felderítõ járõrfeladat, beosztott lovasként, 25 km, erdõs hegyes terepen.

Lovagolni szeretnék nem pedig járõrfeladatot teljesiteni! Érted?!...lovagolni!

Ha az elõre ismertetett feladat végrehajtása során a súlyos hibának jelzettek közül egy is teljesül, azonnal lóról vezényszó hangzik el és lovas csere történik.

Milyen feladat? Krosszmotoros,szarvas vagy mi a bánat? Jönnek rendelésre?

Ha a nyereg alá kerülsz az leesésnek minõsül, vezényszóra a lovat el kell engedned.

Én felnyergelem (Kieffer military), mint "lovász", és fogom amíg felülsz.

Már régen rossz! Súlyos neveletlenség,ha aló nem áll meg felüléskor! köszi magam szállok a lóra!

Ezután nem kell mást csinálnod, mint a meghatározottak szerint követni a lovamat.

Majd megyek én elõl...ennél rutinosabb vagyok! ;)

Utánunk jön terepjárón lovastudós kolléga, operatõr, egészségügyi "szakszemélyzet".

A biztonságod érdekében megkötök arra a napra neked egy sportfelelõsség biztosítást, és értesítem a mentõhelikopteres állomást.))

Feltétel hogy legyen balesetbiztosításod és bírd a whiskey-t (de csak utána).

Nem iszom alkoholt...a whiskey-t megtartom a pálinkát nem kedvelõ szittya magyar múltunkat elfeledõ sporttársaknak!

A tapasztalatok és a lovaglásod minõsítése - ellenõrzésed után, véleményed csatolásával, naplószerûen megjelennek az interneten, a közlés kizárólagos joga az enyém.

Aha...szóval,ha fennmaradok és "túlélem" akkor is rajtad múlik,hogy nyilvánosságot lát-e vagy sem...hm...
A többi az idõjáráson múlik (a talajviszonyok legyenek jók).

Ez természetes...senki nem akarja,hogy a lónak vagy saját magának baja legyen...

Idõpont egyeztetés: csak általam kitûzött idõpontban. a talajviszonyok, idõjárási elõrejelzés, és egyéb miatt, ha az idõpont neked nem megfelelõ akkor más idõpontban ismét egyeztetünk.

Hogy kultúráltan szórakozzunk.

Egyszerübb lett volna,ha azt mondod:
Ok. Gyere! Szivesen látlak!...hogy kultúráltan szórakozzunk!

;)

#955 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 23:37

nincs képzavar, én is a köznép része vagyok, épp csak nekem ez nem kérdés, míg úgy látom sok hozzászólásodból, hogy te ezt nehezebben vallod be magadnak :D nem csak képen láttam, na most akkor mi van? éppen utánanéztem a mikmar (megkérnélek, h nagyvonalúan vonatkoztass erre a feszítõre, amit te is használsz) nagyok által történõ használatának, hogy ha ennyire jó, akkor vajon a csupa olimpiai- és világbajnok között mennyien lovagolnak, tehát itthoni körülményeim között megtettem, amire filly készült. utánanézés kipipálva. ellenõrzés detto, korábban a zabla gyakorlatban, most pedig a használatánál. elfogadás is van, elfogadom, hogy neked ezen a lovon ez jó (ez se semmi szó, mert nem láttam a lovat, nem ültem rajta, nem láttam, hogy elõtte hogy ment, sem azt, hogy ezzel a zablával hogyan megy), elfogadom, hogy másoknak is ez a jó (lásd fentebb), de teljesen elutasítom az istenítését, ahogy bármely más zablánál is tenném.

#956 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 23:38

Szivesen dolgozom értelmes emberekkel akik képesek gondolkozni, a huzakodós stílusúak közül eddig csak rc bírta a korlátokat úgy feszíteni hogy nem lépte át a jóizlés határait, és reményt keltõ hogy vannak ilyen fiatal lovasok mint a kimondhatatlan nevû lovasleányzó))).

áljon meg a gyalogmenet!
te, itt dolgozol vazze?
hát nem kultúráltan szórakozol? :D
amúgy rc csak azzal huzakodik, aki tolakodik. :D

#957 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 23:51

Ha királyi többesben goldoltátok akkor helyesen gondolkoztok.
Még jó söfõr vagy, mert élsz. Az is jó söfõr aki nem is vezet autót, és akkor is ok a biztosítása.
Csak a példát nem akarod érteni...))

Egyébként ez a kistanfolyás a biztonsági (testõr) autóvezetõknek összeállított tematika szerint történt ami azért volt megrázó élmény minden résztvevõnek mert bebizonyították hogy amit eddig tanult az nem ért sokat (a konfliktus helyzethez képest nullát) (hivatásos jogsim van), ha megállni kell egy adott pontnál, kikerülni kell valamit fékezéssel, megfordulni, stb és ha még csúszik is az út akkor megint furcsa dolgok vannak. Aztán persze megmutatták a megoldást is és lehetett gyakorolni eleget.
A végén kiderült hogy néhány ember (25%) képtelen ezeket megtanulni, még ha nagyon akarja akkor is (õk elütöttek minden akadályt, nem tudtak kikerülni semmit és átszánkáztak a pályán ha csúszott).
De velük találkozhatunk az utakon, és hasonlóan az elégedett lovatudósokkal nagyon nagyon tudnak autót vezetni, egészen addig amíg a kofliktus helyzet elé nem kerülnek - mert akkor neked mennek,hiába nem vagy pancser.

áljon meg a gyalogmenet!
te, itt dolgozol vazze?
hát nem kultúráltan szórakozol? :D
amúgy rc csak azzal huzakodik, aki tolakodik. :D

kimondta hogy itt?

#958 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 23:58

a mikmar tehát egy GYÁRTÓ és nem egy zabla. értem. te se használod egy zablatípus szinonímájaként:

A Mikmar kisérlet ennek a része.

Ma sikerült alapos felkészülés után a kancámmal tesztelni a szerkezetet.

megkérdezhetném, mi volt az alapos felkészülés? na már úgy azon kívül, hogy az ember nekiugrik lovagolni tanulni - lehetõleg nem a neten

A Mikmar beállítása figyelmet kiván, de nem nagy dolog. Több lehetõség van a szárak csatlakoztatására, most egy szárral vittem ki, a szárat a Nose Rope -ra csatlakoztatva.

Zsubaba, csak Te csak Most jöhetsz próbálkozni (választhatóan) a csikózablával...(vagy a Mikmarral )

Trendi vagy nem trendi ez itt a kérdés!!

Ha a világkupát nézegeted (gondolom sûrûn mert ez a "szakmád" akkor láthatod a nagy embereket amikor a non trendi izével ugrabugrálnak.

aham, éppen ezt kerestem. egy db mikmaros zabla sem volt a világkupa minõsítõn. majd a világkupa döntõn teszik majd csak fel? félreértés ne essék: használgatják, de közel sem annyira elterjedve, mint ez a fenti mondat sugallja.

De, NE VEGYEN SENKI MIKMART.

persze h a Világkupán nem lovagolhatnak csikózablával...
mert olyan magasságon, olyan technikás pályán, feles távolságokban már életveszélyt jelenthet az a fél század másodperc is... de sztem az õ kezükben ez a zabla teljesen más mint egy hozzá nem értõ ember kezében..

(h ne legyen off)

elég nagy nevek lovagoltak a listámon csikózablával vagy képek is kellenek mindegyikrõl? :)

#959 Old Shatterhand

Old Shatterhand

A nagy vadász

• Fórumtag
  • 4.354 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 4. - 0:14

Igazán nem értelek Benneteket. El kell vinni a lovat egy suttogóhoz, aztán már bármilyen zabla is minek. Rábogozunk a fejire neki kötõféket és ha mégis el akarna vinni, meghúzod a derekad, oszt megáll. Kész. HA meg mégse, venni kell egy szódáskocsi-lovat. Az nem fog idegeskedni kamiontól, motorostól, semmitõl, nemhogy a nyúltól, vagy madártól. Ellovagolható a bakról, lehet inni wiszkit, vagy bármi mást. :D Mit ölitek itt egymást? :D

#960 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 4. - 0:23

;)

Figyusz ez egy játék

ha sétalovagolni akarsz abban mi a pláne?

Pontosan meghatározott követelmények (játékszabályok) szerint van értelme bizonyítanod a tudásodat.
Majd kitaláljuk a részleteket (nem én) és véleményezheted, most nem mentem bele erre nincs idõ.

Mindenkinek én nyergelem a lovat, ez az én felelõsségem. Valószínüleg nem ismered az eljárást.))
A ló megpucolva, felnyergelve odasétál egy fatönkhöz és felléphetsz rá. Nekem magától is odajön, neked nem biztos ))

Nem a lovat kell tesztelni (azon már túl vagyunk) hanem téged.
Ha a kislányom ugrat vele (itt a kép valahol) valószínüleg nem az a nagy próba hogy felülsz.

Persze lesz neked minden akció amit el sem tudsz képzelni, ezért van a dolog kitalálva hogy talajmintát vegyél ha béna vagy és megdicsõülsz ha nem.

Csináljunk azért egy kis felhajtást különben minek az egész.

Tõlem ihatsz bármit ami van raktáron )) ha túléled a harci ménnel való találkozást.

De könnyû sétára ne számítsd, a tempót nekem kell diktálnom (béna amatõrként) hogy bebizonyítsam neked én vagyok a jobb, és az útvonalat is a patakok, árkok, csúszdák és szarvasok között. Kb egy rendes military pályára számíts természetes akadályokkal. Csak itt lesz néhány olyan ami ott nincs. A helikopter azért kell mert oda mentõ nem jön be, csak harckocsi.

Nekem az a siker ha leszállsz és hazavezeted a lovat.
Nincs kegyelem...és ez nem vicc.

a mikmar tehát egy GYÁRTÓ és nem egy zabla. értem. te se használod egy zablatípus szinonímájaként:
elég nagy nevek lovagoltak a listámon csikózablával vagy képek is kellenek mindegyikrõl? :)

Amit nem is én írtam hanem a rokonszeves leányzó, azt légyszi ne nekem idézd be. (persze h a Világkupán nem lovagolhatnak csikózablával...)

Én pontosan meghatároztam hogy melyik Mikmar zabláról van szó, a "továbbiakban" nem írtam le a hosszú nevet.
Ezt hívják szövegkörnyezetnek.
Idézz pontosan és azt amit írtam

Nem tudom hogy nézted e az Eurosporton a Rolex kupát ott láttam többet is ezzel a zablával ami nekem van.
Nem mintha ez bármi összefüggésben lenne az én zabla típus kiválasztásommal és használatommal, engem nem érdekelnek a világkupa feladatai egy fikarcnyit sem, mert nem tûztem ki célnak hogy oda kerüljek ))).

Edited by Cavalry_Ranger, 2007 december 4. - 0:27.