Edited by Ágimam, 2007 február 10. - 18:53.
Közzétéve 2007 február 10. - 18:51
Edited by Ágimam, 2007 február 10. - 18:53.
Közzétéve 2007 február 10. - 19:33
"Zöld pántlikafû" és a Google behoz egy csomó képet neked.Most már csak egy kép kéne, hogy hogyan is néz ki ez a lócsemege...
Közzétéve 2007 február 10. - 21:24
neked is? mé van másnak valami baja, mert nekem semmi.Neked is mi bajod...
Közzétéve 2007 február 10. - 21:24
Közzétéve 2007 február 11. - 10:34
Közzétéve 2007 február 11. - 16:19
Közzétéve 2007 február 11. - 16:37
...milyen igaza van! ;) Parancsolj: " Füve fiatalon vágva elsõsorban nagy tömege miatt értékes takarmány, kései kaszálással azonban a szára megkeményedik, eldurvul. ""Zöld pántlikafû" és a Google behoz egy csomó képet neked.
Közzétéve 2007 február 11. - 16:51
Miért nem vetsz energiafüvet?Szárítani lehet ezt a növényt ? Van egy majdnem egy hektáros területem, jelenleg gazt termelek ott bagy mennyiségben
ott kipróbálnám.Ha kaszálás után megszárad és fel lehet bálázni akkor lehet, hogy érdemes lenne a dologgal foglalkozni.Lehet a magját kapni ennek a növénynek valami vetõmagboltban?A lómûzli pontos mai árát meg tudnátok mondani? Olyan helyzet alakult ki, hogy el kéne ma döntenem, hogy az agrokomplexes lótápot vagy a lómûzlit vásároljak. Minden ügyen köszi a segítséget !P.
Közzétéve 2007 február 11. - 17:09
Közzétéve 2007 február 11. - 17:16
Én tavaly tavasszal vetettem egy hektárt, az idén már tudok róla infót adni. Országos gesztorhálózat van kiépítve, náluk lehet szerzõdni és vetõmagot venni. Ha fele bejön amit írnak már nem rossz buli. (cc 50t/ kaszálás...)Azért mert azon túl, hogy korábban már olvastam róla ésmost az írásodat olvasva utánanéztem annak, hogy mi is ez valójában nem sokat tudok róla. Elsõsorban elégetés céljából termesztik ha jól tudom annak ellenére, hogy ha nem hagyják megnõni két méteresre akkor lekaszálva szeretik az állatok a szénáját. De azt sem tudom, hogy magot hol lehetne venni, bár láttam egy Hangya Futura nevûá céget aki szervezi a növény telepítését.P.
Közzétéve 2007 február 11. - 18:34
Közzétéve 2007 február 11. - 19:08
Megették, de igen vegyes volt. Szépen kelt és bokrosodott, de mint a tavaszi vetés általában, nem tudta elhagyni a dudvát. 3x kaszáltattam...Ha vetsz, mindenképpen az augusztus-szeptembert ajánlom. Addigra elmesélem hány bálát vittem le az enyémrõl.Elsõ évben semmit sem lehetett róla lekaszálni? Ha igen akkor azt megették a lovaid?P.
Közzétéve 2007 február 11. - 20:32
http://images.google...n...sa=N&tab=wi Web Képek Csoportok Webcímtár Speciális keresés - Képek Beállítások A képekre kell kattintani...milyen igaza van! ;) Parancsolj: " Füve fiatalon vágva elsõsorban nagy tömege miatt értékes takarmány, kései kaszálással azonban a szára megkeményedik, eldurvul. "
Közzétéve 2007 február 11. - 21:30
Természetesen , mi is báláztuk , a magja meg rengeteg van, valami miatt iszonyatos mennyiségû magot termel.Mielõtt levágatja az ember, vagy utána, mindegy, kiverhetõ a mag kézzel is. Aztán elveted és elszaporodik.Egyébként ismert növény termesztik és vetõmag is van (én még nem vettem mert nálunk terem magától is.)Szárítani lehet ezt a növényt ? Van egy majdnem egy hektáros területem, jelenleg gazt termelek ott bagy mennyiségben
ott kipróbálnám.Ha kaszálás után megszárad és fel lehet bálázni akkor lehet, hogy érdemes lenne a dologgal foglalkozni.Lehet a magját kapni ennek a növénynek valami vetõmagboltban?A lómûzli pontos mai árát meg tudnátok mondani? Olyan helyzet alakult ki, hogy el kéne ma döntenem, hogy az agrokomplexes lótápot vagy a lómûzlit vásároljak. Minden ügyen köszi a segítséget !P.
Közzétéve 2007 február 12. - 11:18
Közzétéve 2007 február 12. - 13:48
Közzétéve 2007 február 12. - 13:54
Mámmegen csatlakoznom kell! :yeah:Lovaim és én akkor is a zab - fûszéna kombinációra szavazunk.A lómûzli, kukorica, lucerna etetése különösen kevés munkát végzõ lovak esetébennem indokolt. Ráadásul ha véletlenül bele szabadul egy egy ló akkor!!!A klinikai esetek többsége errõl szól. Szerintem a lovaknak legjobb a természeteshez közeli tartásmód.
Közzétéve 2007 február 12. - 15:44
Az ugye nyilvánvaló, hogy pl. C vitamin nem marad benne egy milligramm sem pl mert a C vitamin 70fok alatt alkotóelemeire bomlik. Ha pedig igen akkor a fenti állítás hülyeség. A többi vitamin is így viselkedik, így a vitamintartalma a nulla közelében lehet a lómixnek, míg egy lótápnak hozzáadott vitaminok miatt azért van jelentõs vitamintartalma is.P.Ez nem fõzés tehát a nedvességen kívül minden megmarad benne
Közzétéve 2007 február 12. - 20:26
én meg azt tapasztalom,amikor a tapaszt nyalom, hogy a tapasz, ragad nagyon.szerintem ha okosat nem tudsz mondani, csak közhelyeket, hülyeséget felesleges. hogyí a lovad mire szavaz, azt honnan veszed egyébként?ír az ombudsmannak, ha nem zabot etetsz?Lovaim és én akkor is a zab - fûszéna kombinációra szavazunk.A lómûzli, kukorica, lucerna etetése különösen kevés munkát végzõ lovak esetébennem indokolt. Ráadásul ha véletlenül bele szabadul egy egy ló akkor!!!A klinikai esetek többsége errõl szól. Szerintem a lovaknak legjobb a természeteshez közeli tartásmód.Én úgy tapasztalom
akkó csak csatlakozz! ;)Mámmegen csatlakoznom kell! :yeah:
Közzétéve 2007 február 12. - 21:14
Edited by feribácsi, 2007 február 12. - 21:15.
Közzétéve 2007 február 12. - 21:30
szerintem ha okosat nem tudsz mondani, csak közhelyeket, hülyeséget felesleges. Dehásszen csak aszonta szerencsétlen, hogy a zab-fûszéna kombira szavaznak...
(megénis, na!)hogyí a lovad mire szavaz, azt honnan veszed egyébként? A lovakat háziasítottuk, felelõsséget vállaltuk értük. Akár csak a gyerekeinkért. Ha a gyerekem be akart volna zabálni csokiból, nem hagytam volna, csak egy szeletet kapott. Mert én tudom, mi a jó neki. A ló - ha eléje teszel egy zsák árpát - biztosan szivesen megenné. De amíg a könnyen emészthetõ zabot kapja, azt eszi. Punk-tum! :nem: ír az ombudsmannak, ha nem zabot etetsz? Felõlem még írhat is
akkor is csak zabot kap! :yeah: Mé'? A tied meg megaszonta, hogy nemkõ neki a zab? ;) akkó csak csatlakozz! ;)
Közzétéve 2007 február 12. - 21:44
Közzétéve 2007 február 12. - 21:47
Edited by Barefoot, 2007 február 12. - 21:47.
Közzétéve 2007 február 12. - 21:47
bagoly mondja verébnek?A "minden megmarad a mûzliben a hõkezelés ellenére " értelmû baromságot épp Te írtad Rc.Nyilvánvaló hülyeség ! Így téged idézve ha okosat nem tudsz mondani csak közhelyeket, hülyeséget felesleges.Nem kell elsõre annyira keménykedni na !Én nem csatlakozom ! Hozzám sem csalakozik senki (mondjuk azt nem is csodállomszerintem ha okosat nem tudsz mondani, csak közhelyeket, hülyeséget felesleges.
Közzétéve 2007 február 12. - 21:48
Közzétéve 2007 február 12. - 21:48
Közzétéve 2007 február 12. - 21:56
Edited by Petya, 2007 február 12. - 21:59.
Közzétéve 2007 február 12. - 21:56
Közzétéve 2007 február 12. - 22:05
Közzétéve 2007 február 12. - 22:08
Épp errõl beszéltem, ennyire azért nem vagyok okos.Örülök, hogy ennyire tudod mihez értek és mihez nem. A lovakhoz annyira nem mint kéne ezért vettem fel magam mellé egy elismert szakembert. Meg is vannak a látható eredményei.A gabonákhoz sem értek, de nem átallottam megkérdezni édesapámat aki agrármérnökként versenyló tápot is gyártott évekig alagi megrendelésre. Ma is gabonatermeléssel, gabona kereskedellemmel foglalkozik. Ebbõl él tudod. Szeretnéd az õ ismereteit is az enyémekhez hasonlóan minõsíteni??? Kb annyira ismreder mint engem, dehát ez tõledd teljesen rendbenvaló, hiszen ismrlek. (persze nem,de hadd állítsak már rólad én is valami hülyeséget) Ha érdekel az alagi megrendelésre gyártott táp összetétele megírom neked.Minden egyéb kérdesben amit lent sugallssz drága Rc elárulom a nyílvánosságnak helyetted : Egy sem sikertörténet, Te mint ködösítõ ne dolgozz ennyire, nem kell hiszen én magam sem állítottam ezeket soha. A sikertörténet amirõl beszámolhatnék pedig egyáltalá nem tartozik ide. De ha arról is tudsz valamit akkor ilyen hozzád illõ sokat sejtetõ/hamiskásan kacsintó szmájlival körítve nyugodtan ideírhatod :yeah:de ennyire azért ne legyél okos.
Edited by Petya, 2007 február 12. - 22:13.
Közzétéve 2007 február 12. - 22:30
én nem tudom, csak olvassuk. de azt meg sejtem, hogyha az elismert szakembernek te egy karrier állomás vagy, akkor az elgondolkodtató. Mint erre már célzott tegnap a bajnok.Örülök, hogy ennyire tudod mihez értek és mihez nem. A lovakhoz annyira nem mint kéne ezért vettem fel magam mellé egy elismert szakembert.
Edited by realcowboy, 2007 február 12. - 22:32.
Közzétéve 2007 február 12. - 22:32
Közzétéve 2007 február 12. - 22:40
Cavalry_Ranger!Bár épp az imént abban maradtam magammal, hogy nem koptatom itt hiába a zujjaim, de engedj meg egy észrevételt.Mikor rájöttem, hogy igen olcsón tudok vásárolni extrudált kukoricát magam is próbálkoztam vele, de az állatorvosunk határozottan eltiltott tõle. Azt mondta, hogy a lónak az tilos.Homályosíts fel légyszíves, hogy is van ez tudományosan.Mi etetünk kukoricát, de emberi fogyasztásra is alkalmas (OETI engedélyes) extrudált terméekt visszaörölve.
Közzétéve 2007 február 12. - 22:42
Edited by feribácsi, 2007 február 12. - 22:43.
Közzétéve 2007 február 12. - 23:01
Az állatorvos nem volt tájékozott ebben az ügyben. Nem nagy dolog, van ez így, ettõl még lehet jó orvos.A Cavallo cikkét érdemes elolvasni, mert az rendkívül körültekintõen körüljárja a dolgot, és megfelelõ szakemberek irták, mindenképpen ajánlani lehet a doktor úrnak.Viszont a Cavallo is azt írja hogy a feltárt kukorica az szuper lenne de nagyon drága az eljárás ezért nem éri meg. Hoppá.(az eredeti formában a kukoricát a ló és sok más élõlény, kutya, ember stb nehezen emészti meg vagy sehogy) Az ember sem nem véletlenül eszi fõzve, stb. Van ahol pld mexikó etetik mint a gép, de meg is van az (-) eredménye. Az vele a baj hogy ha megwszik valaki valamit és a rágás és emésztés elviszi a nyert energia nagy részét, plusz nem is tudja megemészetni teljesen akkor nem olyan nyerõ ez a dolog.Ha jó a technológia, tehát gluténmentes lesz a feltárt anyag, akkor is vissza kell õrölni és vízzel keverve adni a lónak, mert sok vizet von el a szervezetbõl. Az technológiát nem írom le mert ez már üzlet.Bármilyen gyártás nem biztos hogy OK, ezért ajánlom az óvatosságot. Ismerem a gyártókat, van aki gyárt kutyatápot is, kapható pld az Auchanban- s de az lónak nem jó. Egy félévig szórakoztam vele amíg rájöttem hogy hogyan lehet etetni és a lónak is legyen kedve hozzá.Egyébként nagyon sok táplálékkal van ez így, ha nem megfelelõ a konyhatechnika, akkor akár baj is lehet (nem véletlenül rohangál az ANTSZ a vendéglõkbe)Az egésznek az a trükkje, hogy ha túl sokat akar adni valaki a lónak bármibõl hogy megnyerje a versenyt például, akkor az emésztési problémákkal találkozik, vagy kivégzi a lovat vele.A legnagyobb titkok eggyike ma a lóversenyzésben a táplálás. Jó lovat is el lehet szúrni ezzel.Sokba is kerül egy jó takarmányozási szakembrió )))Kisérletezni meg lehet, amíg van min ))))Egyébként keresünk teszt helyeket akiket ellátunk ezzel a kajával és persze szigorúan be kell tartania a naplózási stb követelméyneket, plusz méregetni kell a táltost hogy mi van vele. Csak meg ne edd közben az egészet, - az anyósom azonnal elvitt egy zsákkal, amikor kipróbálta ))) Lisztérzékenyeknek is jó, gluténmentes, - ha az OETI engedi az embereknek akkor a ló is el van vele.A lótápgyártól viszont kicsit flusztráltak lehetnek a dologtól de ez a kapitalizmus.Cavalry_Ranger!Bár épp az imént abban maradtam magammal, hogy nem koptatom itt hiába a zujjaim, de engedj meg egy észrevételt.Mikor rájöttem, hogy igen olcsón tudok vásárolni extrudált kukoricát magam is próbálkoztam vele, de az állatorvosunk határozottan eltiltott tõle. Azt mondta, hogy a lónak az tilos.Homályosíts fel légyszíves, hogy is van ez tudományosan.
Közzétéve 2007 február 12. - 23:11
Köszönöm a választ.A doktor, úrasszony egyébként,Az állatorvos nem volt tájékozott ebben az ügyben. Nem nagy dolog, van ez így, ettõl még lehet jó orvos.A Cavallo cikkét érdemes elolvasni, mert az rendkívül körültekintõen körüljárja a dolgot, és megfelelõ szakemberek irták, mindenképpen ajánlani lehet a doktor úrnak.
Közzétéve 2007 február 13. - 9:22
Közzétéve 2007 február 13. - 9:39
én ezért nem pártolom az átláthatatlan tápok etetését. be kell látni, ha egy olyan országban veszed a tápot, ahol eladják neked a fertõzött import paprikát, lejárt szavatosságú átcimkézett árut, döghúst, és még sorolhatnám, mitõl lenne a lótáp kivétel?Petya!Még mielõtt leharapnád a fejem...Szerintem azért is etetünk szénát,hogy a vitamin pótlás meglegyen...lómüzlit,meg TALÁN,hangsúlyozom TALÁN, azért jobb etetni,mert látod,hogy mit eszika lovad...valamikor etettem én is Zichyújfaluból származó tápot és állandóan szürödött a lovak lába. Minden egyes új zsáknál, ill. keverésnél, valahogy mindig különbözõ mértékben. Na most ,szeretek nyugodtan aludni( És ezért zárható volt a zabosom! Lakattal!) leálltam vele...igaz müzlit sem etettem,bár pozitiv eredményeket láttam olyanoktól akik etették!
Közzétéve 2007 február 13. - 10:12
Az együttmûködés érdekelne, mert pont olyan helyet keresek ahol sok ló van és megfelelõ szakértõi háttér.Térítésmentes tápról is lehetne szó átmenetileg, ha biztosítják a megfelelõ kisérleti feltételeket.Egyébként én már kb egy éve etetem, s nincs belõle probléma, szerintem nem is lehet.Eleve kizárt minden káros tárolással összefüggõ mellékhatás (pld penész), mert zárt nylon zsákban van az anyag és évekig eltartható. (az egeret, patkányt, persze itt is ki kel zárni mert az átrágja még a betont is)Versenylovaknál különösen érdekes a dolog, mert az adag fokozásával többlet tápérték vihetõ be, ami csúcs teljesítmények kívánalma esetében elvárt mértékben növeli a képességeket. Itt az a lényeg hogy ne terhelje a lovat az emésztési energia veszteség, ez az anyag pont ezt tudja.Akár kisbabának is adható egyébként.Túlterhelési vizsgálatokra is szükség lenne, vágólónak kiszemelt de sovány állatok nagy mennyiséggel történõ etetésével kipróbálható az is hogy van e mellékhatása annak ha valaki többet etet mint az elõírás.Én például svájci mogyorós csokoládéval szivesen tesztelném a lehetõségeket ))Egy szónak is egy a vége, ha elég bátrak hozzá, akkor lehet hogy a galopp olcsóbban és jobban tudja táplálni a lovait, + még teljesítmény többletet is nyerhetne, ami az eredményekben meglátszik (ha a ló egyébként is képes rá persze). Javaslom hogy konzultálj újra a hölgyel és ha pozitív a hozzáállása beszéljük meg a továbbiakat.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------/egyébként a takarmányozásban már elértem hogy a kutyáim, sõt a tengerimalac is már "drágább" ellátású mint a lovaim. Persze nekem a fû mint anyag kvázi ingyen van , de felszámolom a megrendelt gépi kiadásokat is amit idén már csökkenteni tudok olcsó gépvásálás miatt, - és mindent ami létezik, de így is a zab + fû költsége összesen havonta 4109 Ft/ló. A fenti táp harcbavetésével a kiemelt teljesítmény igényes idõszakokat tudjuk támogatni, persze költség növeléssel. Ez a tél, és a májustól szeptemberig tartó idõszak. Ez lovanként 1500 Ft/hónap 8 hónapon keresztül (a többi 4 hónapban is lehetne adni, de akkor a zabot csökkenteni kell tehát az átlag költség kb marad)Köszönöm a választ.A doktor, úrasszony egyébként,
a galopp fõállatorvosa, Dr Machai Krisztina.Én egyébként az embernek extrudált kukoricával próbálkoztam, de holnap ismét kikérdezem. :kocc: