Akhal
Közzétéve 2011 szeptember 14. - 7:26
Közzétéve 2011 szeptember 14. - 13:42
Közzétéve 2011 szeptember 14. - 14:29
Közzétéve 2011 szeptember 14. - 14:42
Közzétéve 2011 szeptember 14. - 14:49
Szerintem is. Olyan igazi.Szrt ez a ló gyönyörû
Közzétéve 2011 szeptember 14. - 21:30
( - :nem: . És még én vagyok esztéta...Ja, nem tudtam, hogy ekkora esztéta vagy.

Közzétéve 2011 szeptember 16. - 14:49
Nekem egy 4 hónapos csikó ugrott így a nyakamba, nagy szerencse, hogy a fal megtámasztott. Ijesztõ dolog, és már akkora súlya van, hogy az ember nem is egykönnyen szedi le magáról.
Idomítva nem így néz ki a dolog: nem ugrik a ló az ember nyakába, hanem beemeled. Elsõ lábak megfog és emel, a ló a hátsó lábán tartja ilyenkor a súlya nagy részét. ( mondjuk a képen nem így látszik, de szerintem ebbõl a helyzetbõl lett " elhúzva".
Volt csikónk, akivel én is csináltam ezt, ettõl függetlenül magától soha nem jutott volna eszébe rám ugrani / rám ágaskodni)
Szerintem semmivel nem veszélyesebb, mint úgy általában a lóval való foglalatoskodás.
Edited by tipara, 2011 szeptember 16. - 14:51.
Közzétéve 2011 szeptember 29. - 6:47
'Everything that is done for us, without us, is not ours.'
Közzétéve 2011 szeptember 29. - 7:30
Az OMÉK-en vannak akhalok kiállítva!!! :yeah:
Sajnos nem tudom õket élõben megnézni :( Bõvebbet lehet tudni róluk? Honnan vannak, ilyesmi. Esetleg fotója vkinek?
Közzétéve 2011 szeptember 29. - 9:08
Sajnos nem tudom õket élõben megnézni :( Bõvebbet lehet tudni róluk? Honnan vannak, ilyesmi. Esetleg fotója vkinek?
Sajnos nem tudok többet egyelõre, két ló van fent az egyesület képviseletében, édesapám konferál, remélem lesz ideje fotókat is csinálni.
Közzétéve 2011 október 2. - 22:15
Közzétéve 2011 október 4. - 16:09
Edited by samoca80, 2011 október 4. - 16:11.
Közzétéve 2011 október 4. - 16:22
(Rossz helyre érkezett az eredeti üzenetem.)
De forkival én is mélyen egyetértekAz ilyesmi feleslegesen veszélyes játék, bármilyen lóval.
Ezt valóban csak az engedje meg a lovának, aki teljesen megbízik benne. Tényleg nem ajánlott, hogy kezdõ vagy félmûvelt lótartók ilyesmibe fogjanak. Mint ahogyan az sem ajánlott, hogy kezdõ lovasok 140 cm-t ugorjanak. Vagy a Grand Prix-re próbáljanak lovat betanítani. Szóval, akink úgy "van lova", hogy hetente háromszor kijár hozzá a lovardába, ahol tartja, lovagol rajta, vagy ad neki két répát, az valóban ne próbáljon ilyesmit tanítani a lovának.
De éppen ez a kapcsolat különböztetimeg a "lovas embert" attól az embertõl, akinek "van egy lova". A bizalom és a tisztelet nem függhet attól, hogy éppen Te vagy-e fölül. Vagy aki csak "föntrõl" érzi magát dominánsnak, az ne vegyen magának akhal-tekét, mert az egyik legérzékenyebb fajta, akit pl. eseleg meg sem tud fogni olyan ember, akit õ nem kedvel. A "biztonságos cocókázáshoz" valóban sokkal alkalmasabb egy könnyûsodrott igásló, azt is lehet szeretni.
De aki azzal a tudattal akar élni, hogy egy gyönyörû, nemes, önálló, gondolkodó és érzõ lénnyel dolgozik nap mint nap.... az ruházzon be egy tisztavérû akhal-teke ménbe, szelídíse meg, nyerje el a bizalmát és utána a tiszteletét.
Nem egyszerû, mert sem az "addig verem, amíg mozog", semaz "ütyürü-pütyürü kicsi lovacskám", sem pedig az "én vagyok a nagy Natural Horseman" módszer önmagban nem célravezetõ. gy akhal-tekevagy érdemesnek tart arra, hogy tiszteljen, vagy nem, és ezen a szokványos trükkökkel nem tudsz változtatni.
Amikor elkezdtem ezekkel a lovakkal dolgozni, egy idõ után az a kissé kellemetlen érzésem támadt, hogy közös munkánk során õk éppen annyira kiismertek engem, amennyire én õket. Ahogy telt-múlt az idõ, ez az érzés egyre erõsbbé vált, sõt, be is bizonyították, hogy gyakran szinte elõbb tudják, mit akarok éppen, mint én magam, vagy jobban érzik a hangulatom legkisebb változását is. Szerintem ez szokott az a pont lenni, ahol az ember vagy végképp beleszeret a fajtába, vagy egy életre eltávolodik tõle, mert sok ember számára zavaró, ha egy állat –"alsóbbrendû lény" – ilyen magas érzelmi intelligenciával bír.
Edited by samoca80, 2011 október 4. - 16:30.
Közzétéve 2011 október 4. - 18:39
Közzétéve 2011 október 4. - 22:00
Ne veszekedjetek!
Én élõben elõször láttam ahalt. Az eddig látott képek alapján gondoltam, hogy nem akármilyen fajta. Viszont a két kiállított ló meggyõzött róla, hogy nekem ilyen kell!
Nem vagyok lószakértõ, de lehet látni, hogy egy idõsebb ló, vagy egy munkában megfáradt ló milyen lehett fénykorában, de azt is, hogy az a nyakigláb 3 éves csikó milyen nagy ígéret!
Helyes volt elvinni õket! Nem voltam egyedül, aki gyönyörködött bennük. Soha nemcsak azt kell látni, ami éppen van, hanem a múltat és a jövõt is!
Én beleszerelmesedtem a fajtába! Lássátok azt a csikót, mekkora lesz kifejlõdve! Mutattam a férjemnek, hogy nézd, három éves, ez a fajta nem lehet négy éves korára kifejlett, hiszen még nagyön "kölyök kinézetû" . Szerintem direkt jó, hogy növendéket is lehet látni.
Szerintem a szereplésük pozitív volt. Minden ahalos malmára hajtották õk a vizet.
Kedves Röganyó!
Köszönjük az Ahalok nevében hozzászólásodat! Azért is jó volt olvasni kedves soraidat, mert visszaigazolta azt az érzésünket, amit a sok látogató után másokon is éreztünk: Mindannyian szeretjük az Ahal teke lovat!Ellentétben Samóca 80-nal bizonyára tudod, hogy ezt a fajtát már két éves korában hazájában versenyeztetik, felvezetik és bírálják! Azt is tudod bizonyára, hogy a hazai tenyész egyesületek egy fillér támogatást sem kapnak az államtól, sõt -õk fizetnek az MGSZH-nak díjat. Azt is láthattad, hogy az OMÉK-on száz és száz ember látogatta lovainkat és örültünk, ha tájékoztathattuk öket valamirõl, ami az Ahal-lal kapcsolatos. Talán valaki tud majd fotót mutatni a bemutetott két példányról- melynek egyike, a kanca -nem szégyellem -az én tenyésztésem. Bár dícsérhetném, nem teszem. Sajnos nem elégíthetünk ki minden igényt, de ha Samoca80 részt venne a következõ közgyûlésünkön, örülnénk neki. Tele van jó ötletekkel. Az adatlapja kicsit talányos. Amit a legfontosabbanak tart magáról az az, hogy doktor (szerintem nem állatorvos), de a neme még nem eldöntött... Samóca 80! Ha tenyészetni kívánsz, nincs jobb hely az Ahal egyesületnél. Ha van tenyészlovad teljes jogú tagként, ha nem, akkor pártoló tagként. Ha kellõ ambíciód van, akkor nem csak becsípõdésbõl, de kellõ szakmai tudás birtokában akár jogosan is bírálhatod az egyesületet. Talán jobbá is teheted!
Üdv, Mahóca
Közzétéve 2011 október 5. - 16:01

Közzétéve 2011 október 5. - 23:27

Edited by Nogajijasz, 2011 október 5. - 23:34.
Közzétéve 2011 október 6. - 1:36

Közzétéve 2011 október 6. - 5:50

Közzétéve 2011 október 6. - 7:05
Edited by tipara, 2011 október 6. - 7:05.
Közzétéve 2011 október 6. - 7:44
Közzétéve 2011 október 6. - 8:54
Melódia, Szamóca!
Az elsõ képet nem tudom kinagyítani.
A 2. képen a ló szép, ahogyan így meg lehet ítélni, bár nem tisztem.
Amiért írok, az az, hogy bizonyítsam, hogy Einstein relativitás elmélete is kevés lenne erre a fórumra.
Kiállítási kondíció?
A 2. ló bordái kiállnak. Nálunk tavaly 10.13-án az MGSZ az õshonos ellenõrzésen az ilyen kondíciójú lovak miatt eljárást indított ellenünk. Mert volt vagy 15 db, ami ilyen sovány volt. A többi szép kerek seggû.
Nekem semmi bajom az ilyen kondícióval!
Egy ménesi kondíció, amikor meleg van, és vannak egyedek, amelyek még nem jól alkalmazkodnak a melegben való, esetleg száradó füvek legeléséhez. De lehet ilyen kondíció egy gyorsan növõ csikónál, egy idõs, rosszabb tak.hasznosítású egyednél is, vagy egy betegségbõl felépülõ jószágnál is. Ettõl még lehet egészséges a ló és nagy teherbírású.
Megjegyzem, a boxban álló, keveset mozgó lovaknál azért könnyebb elérni a gömbölyû formákat.
Csak összehasonlításul:
Furiosot tenyésztünk. Az OMÉK-on mondtam a férjemnek, nekünk ennél szebbek vannak. mint a kiállított furiosok. Mit mondott? Finomítok: Pej paripa pipilõje a popódba, ha nincs pénzed kiállítani! Az annyni, mintha sosem lett volna. Ki nem szarja le a Te kancsal szemedet?
Mit mondjak? Igaza van. De ettõl én még szépnek látom a mieinket és örülnék, ha pár milla az ölünkbe esne, mert lenne helye.
Gondolom, azért még vannyak egy-ketten ezzel így.
9. hetes az unokám (fiú). Tudom, hogy a furioso után az ahalt igyekszem majd vele megismertetni.
Kedves Röganyó!
Nagyon köszönjük az akhalokat elismerõ szavaidat. A férjednek maximálisan igaza van, és sajnos az a pár milla nagyon sokunk költségvetésébõl hiányzik....(De azért küzdünk becsülettel, tudom Ti is....)
A magam részérõl semmi kifogásom a ménesi kondíció ellen, nálunk is, Mahócánál is és Makat gazdájánál is ménesi tartás van.
Viszont erre reagálnom kellett:
"Amikor a 4 mnhozzám került Üzbegisztánból, köztük is voltegy olyan, aki éppen nem a legjobb formában volt, nagyon le volt fogyva, ezért nem is vittem el a Farmer Expo-ra, hogy ne szóljanak meg az emberek. Mostmár õ is kiállítási formában van.
Nos, én azt tudom mondani, mindenki azt viszi el kiállítani, amije van.Ha a tenyésztõszövetség ezzel a két lóval tudott elõrukkolni, szomorú, de ennyit tudtak felmutatni. "
- fõleg mivel az illetõ nem is járt az OMÉK-on, nem látta lovakat, csak vkitõl hallotta.... de látatlanban minõsíteni azért rögtön tud. A fakó mén egyébként tényleg nagyon szép és ígéretes ló, de az Expos képek alapján én pl még nem vittem volna. ;) Akár azt is mondhatnám, h mindenki azt visz kiállítani, amije van, és ha ilyen kondíciójú lovakat állít ki, akkor szomorú, h ennyit tud felmutatni.... Akkor és ott én mégsem véleményeztem, hisz mindenki azt csinál, amit akar és legjobb belátása szerint népszerûsíti a fajtát és a saját állományát. Mint már elõbb is írtam, most is feleslegesnek érzem valahol, utalva ismét az említett tanmesére, de mégis mindennek van határa. Az egyesület a továbbiakban is legjobb tehetsége szerint teszi a dolgát, és igyekszik pozitív reklámot csinálni a fajtának. Csak remélni tudom, h mások is ezt teszik.
Makat hány cm? Tetszetõs ló számomra, meg végre testméretében is hasonló, az ahalról bennem élõ képpel.
De lehet csak a fénykép csal, ezért szeretném tudni a magasságát.

Makat méretei:
marm. bottal : 158 cm
övméret : 175 cm
szár: 20 cm
A lovagolhatósági tulajdonságai pedig számokban nem kifejezhetõk....
(Ráksa??? ;) )
Közzétéve 2011 október 6. - 11:03
Szerintem ez a kiállítás jól reklámozta a fajtát. Kár lett volna nem vinni valamelyik lovat.
A kondícióhoz meg csak annyit még, hogy azokból a lovakból, amik tavaly soványak (ménesi kondíció, de aki még alig látott ménest, annak soványak) voltak, és elvárás volt, hogy vágóba menjenek, most nagy részük majd kicsattan, pedig csak legelnek. Pedig sokkal nagyobb aszály van, mint tavaly. A legelõinken júlus elsõ dekádjában volt az utolsó esõ.
Véleményem szerint nem kell arra adni, hogy mit pofáznak kívülrõl, mert abba bele lehet bolondulni. Kár lenne csak azért nem megmutatni, hogy mit szólnak hozzá...
Szerintem egy kiállítás tévútra vezeti a hozzá nem értõ látogatókat. Azt hiszik, amit ott látnak, olyasmi vagy hasonló a standard (utána küldik a prérire az állatvédõket). Az meg teljesen más. Ha rajtam múlna, egy kiállításon minden korosztályt képviseltetném. Úgy lenne jó, ha az FVM minden kiállításra minden fajtára adna egy pénzügyi kvótát, amivel ilyen feladatokat kellene finanszírozni.
Nekem ez olyan, mint a Szépmûvészeti, csak élõben.
Közzétéve 2011 október 6. - 11:05

Közzétéve 2011 október 7. - 20:11
De jó, végre láthatok egy sötétebb pej akhalt is; már beleégett a retinámba a fakó(fõleg az itthoni)
Úgy érted feketét

Közzétéve 2011 október 8. - 9:13
Az OMÉK-on mondtam a férjemnek, nekünk ennél szebbek vannak. mint a kiállított furiosok.
Az ott megjelent emberek 98%-a így nyilatkozott...
Az OMÉK-on megjelent állomány minden fajtában nagyon szép és jól elõkészített volt, csak kevés. Ennyire volt keret. Senki nem saját költségre hozta oda a lovát, fizették a szállítást, az ottani tartózkodást, a gondozó szállását, még a szükséges oltásokat, vérvizsgálatokat is le lehetett számlázni az MLOSZ-nek.
Egy kiállításon nem azt kell megmutatni, hogy milyen a prózai valóság, hanem hogy mi felé kell törekedni. A ménesi kondíció nem a sovány ló szinonímája, de kétségtelenül jobban hangzik. Szerintem a normál ménesi kondíció annyit jelent, hogy a ló izomszegényebb, hasasabb a sportoló/dolgozó változatnál, illetve nem reng rajta a háj, mint az istállóban tartott változaton.
Közzétéve 2011 október 8. - 10:11
- ?Úgy érted feketét
A többi meg nem ( vagy nem csak ) ennek a fajtának a problémája.
Közzétéve 2011 október 8. - 22:48
Félreértések a te fejedben vannak, javaslom fuss neki még egyszer az olvasásnak. Ez nem a te egyéni kívánságmûsorod, az OMÉK egy szakkiállítás, ahová a tenyésztõegyesületet hívják meg, az egyesület tenyésztési szakembere pedig ezt a két lovat javasolta kiállítani az általa mérlegelt szakmai szempontok alapján, õ, veled ellentétben ugyanis, ért hozzá. Amethyst egy ígéretes, gyönyörû kancacsikó, Makat pedig már nem fiatal, de egy nagyszerû ló, a lábaival nincs gond, a száját nem zabla tépte szét, hanem csikókorában volt egy balesete és eltörött az állkapcsa. Õ egy, a te szavaiddal élve, kifejlett mén. Ennyit a te hozzáértésedrõl, és még te szövegelsz laikusokról. Azért azt légy szíves áruld már el, hogy az Õsök Napján szereplõ lovakat szerinted milyen szempontok alapján kellett volna kiállítani? Nem tán azért, mert aranyszínûek?
Kedves Forkissima!
Nem gondoltam,hogy egy mûvelt hölgy mint Te, ilyen tiszteletlenül reagál a hozzászólásomra.Kérlek add meg a tiszteletet,hogy nagy T használsz amikor megszólítasz.Én ezt teszem.Nem értem azt sem,és ez más pacis fórumra is vonatkozik,hogy itt mindenki megállapítja a másikról,hogy mennyire nem ért ehhez vagy ahhoz a lovas életen belül.Ez már kezd unalmassá válni... :o Pont neked már nem kellene olyan hibákba beleszaladni,hogy csak azért mert "arc" nélkül irogatunk ,mindjárt lehetünk tiszteletlenek.Ez nem a facebook.
Ismerem az egyesület tenyésztési szakemberét,döntése az anyagi helyzetet ismerve elfogadható.Tudom,Õ ért hozzá én nem.Mindig ez a szöveg.Neki az a dolga,hogy értsen hozzá,mert Õ tölti be ezt a posztot nem Én.Lehet,hogy Te is betöltötted, vagy be fogod, nem tudom.Egy biztos,hogy ez a fajta a kedvenceim közé tartozik ezért nem értem milyen védõbeszédet tartasz nekem?A tenyésztési cél bemutatása teljesült így is.
A tenyésztõ ellenben,ne kapja már fel a vizet,ha a leendõ fizetõ vásárló kérést intéz hozzá!

Nem magatoknak kell a lovat tenyészteni,hanem azoknak akik megveszik ennek a tökéletes de méregdrága fajtának az egyedeit!Igen valóban nem az Én kívánságmûsorom a OMÉK,ellenben ha vásárlóként tévedek oda akkor bezony az...

Neked jobban kellene tudnod elvileg Te jobban értesz hozzá...de tiszteletben tartva téged és kérdésed elmondom.
Makatot és a csikót boxban láttam és vezetgetve azt azért hozzátenném.
Nos az Õsök napján látott mént és heréltet mind küllemében,mind mentalitásában volt alkalmam "tesztelni".
Magasak voltak,tértnyerõ mozgással mindhárom jármódban.Kiemelkedõ vágtájuk volt.Rámásabbak voltak.(nem azért mert rámát kentem rájuk :nem: )A mén lovas alatt nyugodt volt,kancák mellett órákig álltak zászlóval a kézben.Napestig mozogtak velük.Patájuk kiváló volt.A kanca rámás volt,már talán túlságosan is.A csikó is ígéretes küllemû volt már 1 éves korára.A herélt pej volt nem fakó szal a színekkel egymást ne fárasszuk.
Kell-e neked több annál hogy elviselték az ijjat a lövöldözést, a tömeget stb.
üdv! kézcsók neked!
Egy kis összeállítás annak aki nem látta esetleg milyen lovakról beszélek...
Közzétéve 2011 október 9. - 1:31

Közzétéve 2011 október 9. - 7:29
Kedves Forkissima!
Nem gondoltam,hogy egy mûvelt hölgy mint Te, ilyen tiszteletlenül reagál a hozzászólásomra.Kérlek add meg a tiszteletet,hogy nagy T használsz amikor megszólítasz.Én ezt teszem.
Off.
A magyar nyelvben a "te" és az "õ" személyes névmást az összes többihez hasonlóan kis betûvel írjuk.
Uff.
Edited by Mókus77, 2011 október 9. - 7:39.
Közzétéve 2011 október 9. - 14:57

Közzétéve 2011 október 10. - 20:59

Edited by Nogajijasz, 2011 október 10. - 21:06.
Közzétéve 2011 október 11. - 8:10

Közzétéve 2011 október 11. - 12:23
Közzétéve 2011 október 11. - 14:57