Ugrás a tartalmakhoz

Akhal

• Please log in to reply
1089 válasz a témához

#921 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 14. - 7:26

Akár a nyakát is kitörheti, minden nehézség nélkül. Váratlanul, amikor nem is számítanak rá, elég kellemetlen lehet.

#922 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 14. - 13:42

Mi lenne ha valaki bebigyesztené végre azt a képet...

#923 csacsacsa

csacsacsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 433 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 14. - 13:56

Remélem, Samoca nem bánja...

#924 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 14. - 14:29

Szrt ez a ló gyönyörû, az igaz, hogy erre nem tanítanám. A minishetink 80 cm és egyszer így a nyakamba ugott amikor guggoltam, úgy szájonvert, hogy szétcsattant a szám és szerencsém volt, hogy fogam nem bánta. Mi soha nem tanítottuk, s nem is tudom miért tette ezt, de egy alkalom elég volt, hogy soha többé ilyen ne legyen.

#925 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 14. - 14:42

Nekem egy 4 hónapos csikó ugrott így a nyakamba, nagy szerencse, hogy a fal megtámasztott. Ijesztõ dolog, és már akkora súlya van, hogy az ember nem is egykönnyen szedi le magáról.

#926 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 14. - 14:49

Szrt ez a ló gyönyörû

Szerintem is. Olyan igazi.

#927 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 14. - 21:30

Ja, nem tudtam, hogy ekkora esztéta vagy. :D

( - :nem: . És még én vagyok esztéta... :rolleyes: )

#928 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 16. - 14:49

Nekem egy 4 hónapos csikó ugrott így a nyakamba, nagy szerencse, hogy a fal megtámasztott. Ijesztõ dolog, és már akkora súlya van, hogy az ember nem is egykönnyen szedi le magáról.

Idomítva nem így néz ki a dolog: nem ugrik a ló az ember nyakába, hanem beemeled. Elsõ lábak megfog és emel, a ló a hátsó lábán tartja ilyenkor a súlya nagy részét. ( mondjuk a képen nem így látszik, de szerintem ebbõl a helyzetbõl lett " elhúzva".
Volt csikónk, akivel én is csináltam ezt, ettõl függetlenül magától soha nem jutott volna eszébe rám ugrani / rám ágaskodni)

Szerintem semmivel nem veszélyesebb, mint úgy általában a lóval való foglalatoskodás.

Edited by tipara, 2011 szeptember 16. - 14:51.

#929 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 29. - 6:47

Az OMÉK-en vannak akhalok kiállítva!!! :yeah:

'Everything that is done for us, without us, is not ours.'

#930 Enkara

Enkara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 57 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 29. - 7:30

Az OMÉK-en vannak akhalok kiállítva!!! :yeah:

Sajnos nem tudom õket élõben megnézni :( Bõvebbet lehet tudni róluk? Honnan vannak, ilyesmi. Esetleg fotója vkinek?

#931 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 29. - 9:08

Sajnos nem tudom õket élõben megnézni :( Bõvebbet lehet tudni róluk? Honnan vannak, ilyesmi. Esetleg fotója vkinek?

Sajnos nem tudok többet egyelõre, két ló van fent az egyesület képviseletében, édesapám konferál, remélem lesz ideje fotókat is csinálni.

#932 Nogajijasz

Nogajijasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 374 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 2. - 22:15

Sziasztok! Hány ló volt kinn, összesen,mert jómagam csak kettõt láttam...Kissé csalódott voltam a két ló láttán.Nem értem,hogy miért egy 94-ben született, szemmel láthatóan agyonhajtott(tönkretett lábak és hát,többször feltört szájszeglet)lovat tesznek ki oda ahol minden fajtának a legszebbjeit hozták el!!?? Aki ezzel a fajtával foglalkozik tudhatná,hogy egy 2008-as csikót-még ha szép is-nem viszek el mutogatni,mert aki nem ért e fajtához nem tudja,hogy kb. 8-10 évesen "mutatják" magukat. Tehát a kérdésem,hogy miért e két lovat vitték és miért nem pl.az õsök napján szereplõket? Így nem fogjuk tudni meggyõzni azt a többséget akik nem találják szépnek ezt a fajtát... :o

#933 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 4. - 16:09

Én az OMÉK-en nem voltam kinn, de hallottam, hogy nem a legszebb példányok kerültek kiállításra. Amikor a 4 mnhozzám került Üzbegisztánból, köztük is voltegy olyan, aki éppen nem a legjobb formában volt, nagyon le volt fogyva, ezért nem is vittem el a Farmer Expo-ra, hogy ne szóljanak meg az emberek. Mostmár õ is kiállítási formában van. Nos, én azt tudom mondani, mindenki azt viszi el kiállítani, amije van.Ha a tenyésztõszövetség ezzel a két lóval tudott elõrukkolni, szomorú, de ennyit tudtak felmutatni. Mi magánemberként jövõre is szereplünk majd a rendezvényeken, természetesen nem tudunk mindegyikre elmenni, mert szemben egy államilag támogatott tenyésztõgyesülettel, nekünk a saját zsebünkbõl kell kigazdálkodni a pénzt erre. Ami elég nehéz úgy, hog mellette a lovakat tréningeztetjük és versenztetjük is, de megtesszük, amit lehet!

Edited by samoca80, 2011 október 4. - 16:11.

#934 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 4. - 16:22

(Rossz helyre érkezett az eredeti üzenetem.)
De forkival én is mélyen egyetértek :) Az ilyesmi feleslegesen veszélyes játék, bármilyen lóval.

Ezt valóban csak az engedje meg a lovának, aki teljesen megbízik benne. Tényleg nem ajánlott, hogy kezdõ vagy félmûvelt lótartók ilyesmibe fogjanak. Mint ahogyan az sem ajánlott, hogy kezdõ lovasok 140 cm-t ugorjanak. Vagy a Grand Prix-re próbáljanak lovat betanítani. Szóval, akink úgy "van lova", hogy hetente háromszor kijár hozzá a lovardába, ahol tartja, lovagol rajta, vagy ad neki két répát, az valóban ne próbáljon ilyesmit tanítani a lovának.

De éppen ez a kapcsolat különböztetimeg a "lovas embert" attól az embertõl, akinek "van egy lova". A bizalom és a tisztelet nem függhet attól, hogy éppen Te vagy-e fölül. Vagy aki csak "föntrõl" érzi magát dominánsnak, az ne vegyen magának akhal-tekét, mert az egyik legérzékenyebb fajta, akit pl. eseleg meg sem tud fogni olyan ember, akit õ nem kedvel. A "biztonságos cocókázáshoz" valóban sokkal alkalmasabb egy könnyûsodrott igásló, azt is lehet szeretni.
De aki azzal a tudattal akar élni, hogy egy gyönyörû, nemes, önálló, gondolkodó és érzõ lénnyel dolgozik nap mint nap.... az ruházzon be egy tisztavérû akhal-teke ménbe, szelídíse meg, nyerje el a bizalmát és utána a tiszteletét.
Nem egyszerû, mert sem az "addig verem, amíg mozog", semaz "ütyürü-pütyürü kicsi lovacskám", sem pedig az "én vagyok a nagy Natural Horseman" módszer önmagban nem célravezetõ. gy akhal-tekevagy érdemesnek tart arra, hogy tiszteljen, vagy nem, és ezen a szokványos trükkökkel nem tudsz változtatni.

Amikor elkezdtem ezekkel a lovakkal dolgozni, egy idõ után az a kissé kellemetlen érzésem támadt, hogy közös munkánk során õk éppen annyira kiismertek engem, amennyire én õket. Ahogy telt-múlt az idõ, ez az érzés egyre erõsbbé vált, sõt, be is bizonyították, hogy gyakran szinte elõbb tudják, mit akarok éppen, mint én magam, vagy jobban érzik a hangulatom legkisebb változását is. Szerintem ez szokott az a pont lenni, ahol az ember vagy végképp beleszeret a fajtába, vagy egy életre eltávolodik tõle, mert sok ember számára zavaró, ha egy állat –"alsóbbrendû lény" – ilyen magas érzelmi intelligenciával bír.

Edited by samoca80, 2011 október 4. - 16:30.

#935 röganyó

röganyó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 619 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 4. - 18:39

Ne veszekedjetek! Én élõben elõször láttam ahalt. Az eddig látott képek alapján gondoltam, hogy nem akármilyen fajta. Viszont a két kiállított ló meggyõzött róla, hogy nekem ilyen kell! Nem vagyok lószakértõ, de lehet látni, hogy egy idõsebb ló, vagy egy munkában megfáradt ló milyen lehett fénykorában, de azt is, hogy az a nyakigláb 3 éves csikó milyen nagy ígéret! Helyes volt elvinni õket! Nem voltam egyedül, aki gyönyörködött bennük. Soha nemcsak azt kell látni, ami éppen van, hanem a múltat és a jövõt is! Én beleszerelmesedtem a fajtába! Lássátok azt a csikót, mekkora lesz kifejlõdve! Mutattam a férjemnek, hogy nézd, három éves, ez a fajta nem lehet négy éves korára kifejlett, hiszen még nagyön "kölyök kinézetû" . Szerintem direkt jó, hogy növendéket is lehet látni. Szerintem a szereplésük pozitív volt. Minden ahalos malmára hajtották õk a vizet.

#936 Mahóca

Mahóca

Új vendég

• Fórumtag
  • 24 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 4. - 22:00

Ne veszekedjetek!

Én élõben elõször láttam ahalt. Az eddig látott képek alapján gondoltam, hogy nem akármilyen fajta. Viszont a két kiállított ló meggyõzött róla, hogy nekem ilyen kell!
Nem vagyok lószakértõ, de lehet látni, hogy egy idõsebb ló, vagy egy munkában megfáradt ló milyen lehett fénykorában, de azt is, hogy az a nyakigláb 3 éves csikó milyen nagy ígéret!

Helyes volt elvinni õket! Nem voltam egyedül, aki gyönyörködött bennük. Soha nemcsak azt kell látni, ami éppen van, hanem a múltat és a jövõt is!

Én beleszerelmesedtem a fajtába! Lássátok azt a csikót, mekkora lesz kifejlõdve! Mutattam a férjemnek, hogy nézd, három éves, ez a fajta nem lehet négy éves korára kifejlett, hiszen még nagyön "kölyök kinézetû" . Szerintem direkt jó, hogy növendéket is lehet látni.

Szerintem a szereplésük pozitív volt. Minden ahalos malmára hajtották õk a vizet.

Kedves Röganyó!
Köszönjük az Ahalok nevében hozzászólásodat! Azért is jó volt olvasni kedves soraidat, mert visszaigazolta azt az érzésünket, amit a sok látogató után másokon is éreztünk: Mindannyian szeretjük az Ahal teke lovat!Ellentétben Samóca 80-nal bizonyára tudod, hogy ezt a fajtát már két éves korában hazájában versenyeztetik, felvezetik és bírálják! Azt is tudod bizonyára, hogy a hazai tenyész egyesületek egy fillér támogatást sem kapnak az államtól, sõt -õk fizetnek az MGSZH-nak díjat. Azt is láthattad, hogy az OMÉK-on száz és száz ember látogatta lovainkat és örültünk, ha tájékoztathattuk öket valamirõl, ami az Ahal-lal kapcsolatos. Talán valaki tud majd fotót mutatni a bemutetott két példányról- melynek egyike, a kanca -nem szégyellem -az én tenyésztésem. Bár dícsérhetném, nem teszem. Sajnos nem elégíthetünk ki minden igényt, de ha Samoca80 részt venne a következõ közgyûlésünkön, örülnénk neki. Tele van jó ötletekkel. Az adatlapja kicsit talányos. Amit a legfontosabbanak tart magáról az az, hogy doktor (szerintem nem állatorvos), de a neme még nem eldöntött... Samóca 80! Ha tenyészetni kívánsz, nincs jobb hely az Ahal egyesületnél. Ha van tenyészlovad teljes jogú tagként, ha nem, akkor pártoló tagként. Ha kellõ ambíciód van, akkor nem csak becsípõdésbõl, de kellõ szakmai tudás birtokában akár jogosan is bírálhatod az egyesületet. Talán jobbá is teheted!
Üdv, Mahóca

#937 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 5. - 14:13

:)

Posted Image

Posted Image

Samoca lovai kiállítási kondícióban.........

Edited by melodia91, 2011 október 5. - 14:06.

#938 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 5. - 14:38

Posted Image

és Mahóca bronzérmes 3 éves saját tenyésztésû kancája az OMÉK-on

#939 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 5. - 14:58

Posted Image

És Makat, 1994-ben született elit minõsítésû fedezõmén.

Pontszámai (MAAK) :

-típus.........7.8
-felmenõk..7.5
méretek.....7
testfelépítés.8
saját teljesítmény 7.2
ivadékok.............7

#940 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 5. - 16:01

Errõl az elmúlt pár hsz-ról egyébként "Az apa, a fia meg a szamár" c. tanmese jut eszembe - azaz bármit is csinál az ember, mindig lesz olyan kibic, aki a száját húzgálja. Az én meglátásom szerint az OMÉK egy szakkiállítás, ahová nem elsõsorban a laikusoknak kedvére való "aranyszínû" és egyéb okokból extrém "látványlovat" kell(ene) vinni. Hanem vagy olyat, aki már letett valamit, vagy olyat, akitõl várunk valamit. Az egyesület ezt tette. És öröm látni ( és öröm volt hallani a rendezvény során is), amikor ezt mások is észreveszik. Azt az állami támogatást, amit az egyesület fennállása alatt kapott, nagyon szívesen felajánljuk bárkinek - akár samocának is.... :D Az egyesület a tagok befizetéseibõl létezik, dolgozik, fizeti a szakhatóságoknak a fizetni valót. Vagyis a tagok a saját pénzüket nem csak a saját lovaikra, hanem a fajta hazai elõrejutására, legális jelenlétére és népszerûsítésére fordítják. Szemben azokkal a szerencselovagokkal, akik a behozott lovaikat még csak nem is honosíttatják, mivel jó haszonnal mielõbb külföldre akarják továbbadni. Mert "ez az évszázad üzlete..."

#941 Nogajijasz

Nogajijasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 374 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 5. - 23:27

Itt látom megint nagy félreértések vannak.Engem nem kell győzködni a fajtáról,mivel a kedvelői közé tartozom.Nem "show" Achalokat szerettem volna látni,hanem AZT a 4 lovat amivel az ősök napján vonultak fel. (származásukat meg nem mondom :hupp: ) 1.mén,1,herélt,1kanca csikójával volt kinn. Semmi gond nem volt a csikó küllemével,de egy kifejlett mént vagy kancát azért jobb lett volna kivinni. Azért én azt láttam,hogy több volt a laikus mint a szakértő,legalább is szombaton...ez a lovakat ért hozzászólásokból kiderült.Igen Makat letett valamit az asztalra,számomra,azt,hogy ez a fajta mégis csak toleráns az emberrel és hagyja magát széthajtani.bár nem tudom ezt más észrevette-e rajtam kívül.. üdv!

Edited by Nogajijasz, 2011 október 5. - 23:34.

#942 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 6. - 1:36

Félreértések a te fejedben vannak, javaslom fuss neki még egyszer az olvasásnak. Ez nem a te egyéni kívánságmûsorod, az OMÉK egy szakkiállítás, ahová a tenyésztõegyesületet hívják meg, az egyesület tenyésztési szakembere pedig ezt a két lovat javasolta kiállítani az általa mérlegelt szakmai szempontok alapján, õ, veled ellentétben ugyanis, ért hozzá. Amethyst egy ígéretes, gyönyörû kancacsikó, Makat pedig már nem fiatal, de egy nagyszerû ló, a lábaival nincs gond, a száját nem zabla tépte szét, hanem csikókorában volt egy balesete és eltörött az állkapcsa. Õ egy, a te szavaiddal élve, kifejlett mén. Ennyit a te hozzáértésedrõl, és még te szövegelsz laikusokról. Azért azt légy szíves áruld már el, hogy az Õsök Napján szereplõ lovakat szerinted milyen szempontok alapján kellett volna kiállítani? Nem tán azért, mert aranyszínûek? :gm:

#943 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 6. - 5:50

Forki, nem tudom, hogy most hogy van az OMÉK és minden egyéb szakkiállításoknál a lovas részleg. DE pl. marháknál ki-ki maga dönti el, milyen állatot visz el kiállítani. Ha úgy van, ahogy írtad, az üdvözítõ lehetne, HA lenne elég kiállító minden egyes lófajtában és lehetne válogatni. Sajnos azt látom, fõleg a haszonállatoknál, hogy kevés a kiállító, nagyon vegyes az összkép, néhány fajtánál, örülnek, ha van egyátalán állat. (legutóbbinál pl olyan silány bivalyok, magyar szürkék voltak, hogy böeee. Mondtam is a fõnökömnek, hogy nálunk a vágóállatok típusosabbak.) Húsmarha alig volt, abból is ilyen-olyan állomány (lábszerkezeti hibák dögivel pl.) DE így is örülni lehetett, hogy volt egyátalán. SAjnos Hódmezõvásárhelyen-jó régen volt igaz- a kisbériseknél láttam ugyanilyet, összevissza állomány, inkább magyar sportló-telivér jellegû lovak voltak. Egyszóval nem tudom, hogy ha valaki el szeretné vinni az akhal, vagy bármilyen lovát megteheti e vagy sem mostanában, de érzésem szerint igen, mert örülnek, ha több állat van. Ha nem így van, cáfolj meg, örülnék neki, mert akkor javult a helyzet! Örülök, ha tetszettek az akhalok a közönségnek, mert megosztó fajta: van, aki rajong értük, van aki elborzad. Én szívesen mennék Józsi megint hozzátok, ha meghívathatnám magunkat a gyerekekkel, megint :D. SAjnálom, hogy Appelék Bíborkáját nem sikerült végül befedeztetni, kíváncsi lettem volna, mi lesz belõle.... Na, majd legközelebb, hátha.

#944 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 6. - 7:05

Makat hány cm? Tetszetõs ló számomra, meg végre testméretében is hasonló, az ahalról bennem élõ képpel. De lehet csak a fénykép csal, ezért szeretném tudni a magasságát.

Edited by tipara, 2011 október 6. - 7:05.

#945 röganyó

röganyó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 619 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 6. - 7:44

Melódia, Szamóca! Az elsõ képet nem tudom kinagyítani. A 2. képen a ló szép, ahogyan így meg lehet ítélni, bár nem tisztem. Amiért írok, az az, hogy bizonyítsam, hogy Einstein relativitás elmélete is kevés lenne erre a fórumra. Kiállítási kondíció? A 2. ló bordái kiállnak. Nálunk tavaly 10.13-án az MGSZ az õshonos ellenõrzésen az ilyen kondíciójú lovak miatt eljárást indított ellenünk. Mert volt vagy 15 db, ami ilyen sovány volt. A többi szép kerek seggû. Nekem semmi bajom az ilyen kondícióval! Egy ménesi kondíció, amikor meleg van, és vannak egyedek, amelyek még nem jól alkalmazkodnak a melegben való, esetleg száradó füvek legeléséhez. De lehet ilyen kondíció egy gyorsan növõ csikónál, egy idõs, rosszabb tak.hasznosítású egyednél is, vagy egy betegségbõl felépülõ jószágnál is. Ettõl még lehet egészséges a ló és nagy teherbírású. Megjegyzem, a boxban álló, keveset mozgó lovaknál azért könnyebb elérni a gömbölyû formákat. Csak összehasonlításul: Furiosot tenyésztünk. Az OMÉK-on mondtam a férjemnek, nekünk ennél szebbek vannak. mint a kiállított furiosok. Mit mondott? Finomítok: Pej paripa pipilõje a popódba, ha nincs pénzed kiállítani! Az annyni, mintha sosem lett volna. Ki nem szarja le a Te kancsal szemedet? Mit mondjak? Igaza van. De ettõl én még szépnek látom a mieinket és örülnék, ha pár milla az ölünkbe esne, mert lenne helye. Gondolom, azért még vannyak egy-ketten ezzel így. 9. hetes az unokám (fiú). Tudom, hogy a furioso után az ahalt igyekszem majd vele megismertetni.

#946 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 6. - 8:54

Melódia, Szamóca!
Az elsõ képet nem tudom kinagyítani.
A 2. képen a ló szép, ahogyan így meg lehet ítélni, bár nem tisztem.
Amiért írok, az az, hogy bizonyítsam, hogy Einstein relativitás elmélete is kevés lenne erre a fórumra.

Kiállítási kondíció?
A 2. ló bordái kiállnak. Nálunk tavaly 10.13-án az MGSZ az õshonos ellenõrzésen az ilyen kondíciójú lovak miatt eljárást indított ellenünk. Mert volt vagy 15 db, ami ilyen sovány volt. A többi szép kerek seggû.

Nekem semmi bajom az ilyen kondícióval!
Egy ménesi kondíció, amikor meleg van, és vannak egyedek, amelyek még nem jól alkalmazkodnak a melegben való, esetleg száradó füvek legeléséhez. De lehet ilyen kondíció egy gyorsan növõ csikónál, egy idõs, rosszabb tak.hasznosítású egyednél is, vagy egy betegségbõl felépülõ jószágnál is. Ettõl még lehet egészséges a ló és nagy teherbírású.
Megjegyzem, a boxban álló, keveset mozgó lovaknál azért könnyebb elérni a gömbölyû formákat.

Csak összehasonlításul:
Furiosot tenyésztünk. Az OMÉK-on mondtam a férjemnek, nekünk ennél szebbek vannak. mint a kiállított furiosok. Mit mondott? Finomítok: Pej paripa pipilõje a popódba, ha nincs pénzed kiállítani! Az annyni, mintha sosem lett volna. Ki nem szarja le a Te kancsal szemedet?
Mit mondjak? Igaza van. De ettõl én még szépnek látom a mieinket és örülnék, ha pár milla az ölünkbe esne, mert lenne helye.
Gondolom, azért még vannyak egy-ketten ezzel így.

9. hetes az unokám (fiú). Tudom, hogy a furioso után az ahalt igyekszem majd vele megismertetni.

Kedves Röganyó!

Nagyon köszönjük az akhalokat elismerõ szavaidat. A férjednek maximálisan igaza van, és sajnos az a pár milla nagyon sokunk költségvetésébõl hiányzik....(De azért küzdünk becsülettel, tudom Ti is....)

A magam részérõl semmi kifogásom a ménesi kondíció ellen, nálunk is, Mahócánál is és Makat gazdájánál is ménesi tartás van.
Viszont erre reagálnom kellett:

"Amikor a 4 mnhozzám került Üzbegisztánból, köztük is voltegy olyan, aki éppen nem a legjobb formában volt, nagyon le volt fogyva, ezért nem is vittem el a Farmer Expo-ra, hogy ne szóljanak meg az emberek. Mostmár õ is kiállítási formában van.
Nos, én azt tudom mondani, mindenki azt viszi el kiállítani, amije van.Ha a tenyésztõszövetség ezzel a két lóval tudott elõrukkolni, szomorú, de ennyit tudtak felmutatni. "

- fõleg mivel az illetõ nem is járt az OMÉK-on, nem látta lovakat, csak vkitõl hallotta.... de látatlanban minõsíteni azért rögtön tud. A fakó mén egyébként tényleg nagyon szép és ígéretes ló, de az Expos képek alapján én pl még nem vittem volna. ;) Akár azt is mondhatnám, h mindenki azt visz kiállítani, amije van, és ha ilyen kondíciójú lovakat állít ki, akkor szomorú, h ennyit tud felmutatni.... Akkor és ott én mégsem véleményeztem, hisz mindenki azt csinál, amit akar és legjobb belátása szerint népszerûsíti a fajtát és a saját állományát. Mint már elõbb is írtam, most is feleslegesnek érzem valahol, utalva ismét az említett tanmesére, de mégis mindennek van határa. Az egyesület a továbbiakban is legjobb tehetsége szerint teszi a dolgát, és igyekszik pozitív reklámot csinálni a fajtának. Csak remélni tudom, h mások is ezt teszik.

Makat hány cm? Tetszetõs ló számomra, meg végre testméretében is hasonló, az ahalról bennem élõ képpel.
De lehet csak a fénykép csal, ezért szeretném tudni a magasságát.

Makat méretei:

marm. bottal : 158 cm
övméret : 175 cm
szár: 20 cm

A lovagolhatósági tulajdonságai pedig számokban nem kifejezhetõk....

(Ráksa??? ;) )

#947 röganyó

röganyó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 619 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 6. - 11:03

"Az egyesület a továbbiakban is legjobb tehetsége szerint teszi a dolgát, és igyekszik pozitív reklámot csinálni a fajtának. Csak remélni tudom, h mások is ezt teszik."

Szerintem ez a kiállítás jól reklámozta a fajtát. Kár lett volna nem vinni valamelyik lovat.

A kondícióhoz meg csak annyit még, hogy azokból a lovakból, amik tavaly soványak (ménesi kondíció, de aki még alig látott ménest, annak soványak) voltak, és elvárás volt, hogy vágóba menjenek, most nagy részük majd kicsattan, pedig csak legelnek. Pedig sokkal nagyobb aszály van, mint tavaly. A legelõinken júlus elsõ dekádjában volt az utolsó esõ.

Véleményem szerint nem kell arra adni, hogy mit pofáznak kívülrõl, mert abba bele lehet bolondulni. Kár lenne csak azért nem megmutatni, hogy mit szólnak hozzá...

Szerintem egy kiállítás tévútra vezeti a hozzá nem értõ látogatókat. Azt hiszik, amit ott látnak, olyasmi vagy hasonló a standard (utána küldik a prérire az állatvédõket). Az meg teljesen más. Ha rajtam múlna, egy kiállításon minden korosztályt képviseltetném. Úgy lenne jó, ha az FVM minden kiállításra minden fajtára adna egy pénzügyi kvótát, amivel ilyen feladatokat kellene finanszírozni.
Nekem ez olyan, mint a Szépmûvészeti, csak élõben.

#948 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 6. - 11:05

pénzt adni, hah, de jó is lenne!!! :) lassan már semmire se adnak, még arra sem, amire eddig igen. a krotáliatámogatásnak is annyi...

#949 pelmar

pelmar

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 110 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 7. - 18:58

Posted Image

Samoca lovai kiállítási kondícióban.........

De jó, végre láthatok egy sötétebb pej akhalt is; már beleégett a retinámba a fakó(fõleg az itthoni)

Edited by pelmar, 2011 október 7. - 18:58.

#950 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 7. - 20:11

De jó, végre láthatok egy sötétebb pej akhalt is; már beleégett a retinámba a fakó(fõleg az itthoni)

Úgy érted feketét :D

#951 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 8. - 9:13

Az OMÉK-on mondtam a férjemnek, nekünk ennél szebbek vannak. mint a kiállított furiosok.

Az ott megjelent emberek 98%-a így nyilatkozott...

Az OMÉK-on megjelent állomány minden fajtában nagyon szép és jól elõkészített volt, csak kevés. Ennyire volt keret. Senki nem saját költségre hozta oda a lovát, fizették a szállítást, az ottani tartózkodást, a gondozó szállását, még a szükséges oltásokat, vérvizsgálatokat is le lehetett számlázni az MLOSZ-nek.

Egy kiállításon nem azt kell megmutatni, hogy milyen a prózai valóság, hanem hogy mi felé kell törekedni. A ménesi kondíció nem a sovány ló szinonímája, de kétségtelenül jobban hangzik. Szerintem a normál ménesi kondíció annyit jelent, hogy a ló izomszegényebb, hasasabb a sportoló/dolgozó változatnál, illetve nem reng rajta a háj, mint az istállóban tartott változaton.

#952 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 8. - 10:11

Úgy érted feketét :D

- ?

A többi meg nem ( vagy nem csak ) ennek a fajtának a problémája.

#953 Nogajijasz

Nogajijasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 374 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 8. - 22:48

Félreértések a te fejedben vannak, javaslom fuss neki még egyszer az olvasásnak. Ez nem a te egyéni kívánságmûsorod, az OMÉK egy szakkiállítás, ahová a tenyésztõegyesületet hívják meg, az egyesület tenyésztési szakembere pedig ezt a két lovat javasolta kiállítani az általa mérlegelt szakmai szempontok alapján, õ, veled ellentétben ugyanis, ért hozzá. Amethyst egy ígéretes, gyönyörû kancacsikó, Makat pedig már nem fiatal, de egy nagyszerû ló, a lábaival nincs gond, a száját nem zabla tépte szét, hanem csikókorában volt egy balesete és eltörött az állkapcsa. Õ egy, a te szavaiddal élve, kifejlett mén. Ennyit a te hozzáértésedrõl, és még te szövegelsz laikusokról. Azért azt légy szíves áruld már el, hogy az Õsök Napján szereplõ lovakat szerinted milyen szempontok alapján kellett volna kiállítani? Nem tán azért, mert aranyszínûek? :gm:

Kedves Forkissima!

Nem gondoltam,hogy egy mûvelt hölgy mint Te, ilyen tiszteletlenül reagál a hozzászólásomra.Kérlek add meg a tiszteletet,hogy nagy T használsz amikor megszólítasz.Én ezt teszem.Nem értem azt sem,és ez más pacis fórumra is vonatkozik,hogy itt mindenki megállapítja a másikról,hogy mennyire nem ért ehhez vagy ahhoz a lovas életen belül.Ez már kezd unalmassá válni... :o Pont neked már nem kellene olyan hibákba beleszaladni,hogy csak azért mert "arc" nélkül irogatunk ,mindjárt lehetünk tiszteletlenek.Ez nem a facebook.
Ismerem az egyesület tenyésztési szakemberét,döntése az anyagi helyzetet ismerve elfogadható.Tudom,Õ ért hozzá én nem.Mindig ez a szöveg.Neki az a dolga,hogy értsen hozzá,mert Õ tölti be ezt a posztot nem Én.Lehet,hogy Te is betöltötted, vagy be fogod, nem tudom.Egy biztos,hogy ez a fajta a kedvenceim közé tartozik ezért nem értem milyen védõbeszédet tartasz nekem?A tenyésztési cél bemutatása teljesült így is.
A tenyésztõ ellenben,ne kapja már fel a vizet,ha a leendõ fizetõ vásárló kérést intéz hozzá! :rolleyes:
Nem magatoknak kell a lovat tenyészteni,hanem azoknak akik megveszik ennek a tökéletes de méregdrága fajtának az egyedeit!Igen valóban nem az Én kívánságmûsorom a OMÉK,ellenben ha vásárlóként tévedek oda akkor bezony az... :gm: Amethyst tényleg szép kanca.Makattal sincs bajom,csak tudod nem mindenki tud a sérüléseirõl aki elõször látja.Igen igen kifejlett mén...nekem a másik fejlettebb volt-és nem azért mert aranyszínû- :P Tudod az is achal,nem mással hasonlítom össze makatot hanem egy másik fajtabélivel.Az aki nem tudja az elõéletét szerinted mi alapján ítél ránézésre?Lát egy hajlottabb hátú idõs lovat,akinek vmi van a szájával.Ez nem hozzáértés kérdése.Kérdeztem volna meg makattól mi volt veled picinyem harmadfû korodban!? :D Te tõlem kérdezed,hogy az a 4 ló miért lett volna jobb?
Neked jobban kellene tudnod elvileg Te jobban értesz hozzá...de tiszteletben tartva téged és kérdésed elmondom.
Makatot és a csikót boxban láttam és vezetgetve azt azért hozzátenném.
Nos az Õsök napján látott mént és heréltet mind küllemében,mind mentalitásában volt alkalmam "tesztelni".
Magasak voltak,tértnyerõ mozgással mindhárom jármódban.Kiemelkedõ vágtájuk volt.Rámásabbak voltak.(nem azért mert rámát kentem rájuk :nem: )A mén lovas alatt nyugodt volt,kancák mellett órákig álltak zászlóval a kézben.Napestig mozogtak velük.Patájuk kiváló volt.A kanca rámás volt,már talán túlságosan is.A csikó is ígéretes küllemû volt már 1 éves korára.A herélt pej volt nem fakó szal a színekkel egymást ne fárasszuk.
Kell-e neked több annál hogy elviselték az ijjat a lövöldözést, a tömeget stb.

üdv! kézcsók neked!

Egy kis összeállítás annak aki nem látta esetleg milyen lovakról beszélek...

#954 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 9. - 1:31

Olvass szépen vissza, te szóltál hozzá igencsak követelõzõ hangnemben, miért ezek, miért nem amazok? Pattanjanak itt a tenyésztõk vigyázzba, mert a "fizetõ vásárló" (bocs, de ez nagyon freudi elszólás, ezek szerint van nem fizetõ vásárló is? :gm: ) böffentett egyet és kijelentette, nem a megfelelõ lovakat hozták a kiállításra? Úgyhogy nem egészen értem a szöveget a tiszteletrõl. A facebook meg pont az az oldal, ahol a nagy többség a saját nevével kommentel, mindkét helyen ugyanúgy írok, úgyhogy kevered a szezont a fazonnal. A tenyésztési szakember nem anyagiak alapján döntött a két lóról, hanem szakmai szempontok alapján. Te nem látod meg egy lóban, csak azért mert idõsebb, az értékét? A "zablatörés" nem öröklõdik. :gm: Pár ellentmondás még a hozzászólásodban, legyen ott az a négy ló, amikrõl te meg sem tudod mondani, kifélék, mifélék, akkor miért nekem kellene megmondani egy olyan videó alapján, amin pillanatokra látszik a négy ló? Ne legyen 3 éves kancacsikó, mert az még nem mutatja meg a fajtát, de legyen 1 éves méncsikó, mert az nagyon "ígéretes". :D Vagy esetleg legyen egy herélt az állattenyésztési szakkiállításon, aminek a tenyésztési értéke pontosan nulla. :dev: Az OMÉK nem lóvásár, hanem szakkiállítás, tenyészteni pedig sokféle szempont szerint tenyésztenek az egyesület tagjai, de a dilettánsoknak való megfelelés emlékeim szerint nem tartozik közéjük.

#955 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 9. - 7:29

Kedves Forkissima!

Nem gondoltam,hogy egy mûvelt hölgy mint Te, ilyen tiszteletlenül reagál a hozzászólásomra.Kérlek add meg a tiszteletet,hogy nagy T használsz amikor megszólítasz.Én ezt teszem.

Off.
A magyar nyelvben a "te" és az "õ" személyes névmást az összes többihez hasonlóan kis betûvel írjuk.
Uff.

Edited by Mókus77, 2011 október 9. - 7:39.

#956 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 9. - 14:57

Milyen jó látna a fajta szerelmeseit így vitatkozni, vajon ki akar ilyen emberekhez tartozni :) , mások is olvassák ezt a fórumot nem csak és kizárólag akhal tenyésztõk!

#957 Nogajijasz

Nogajijasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 374 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 10. - 20:59

Sziasztok! Forkissima! Követelőző volt a hangnemem?Pedig nem is lehetett hallani... :gm: Értelmetlen vitatkoznunk,mivel mind a ketten szeretjük a fajtát... Pár dolgot azonban beszéljünk meg.Fizető vásárló lehet elszólás,mégis kereskedelmi cégeknél hallottam. De ez lényegtelen.A lényeges tudod az,hogy a "nemfizető" vásárlók többen vannak ennél a fajtánál... :( Az OMÉK tudtommal most lett megrendezve sok év után.Te milyen szakkiállításról beszélsz?Az volt persze,de mivel Bp-en volt ezért kb. akkora volt a szakmai és nem szakmai ember között a különbség mint a Nemzeti Vágtánál. Igen én nem látom meg egy öreg(idős) ló értékét...ezért van a kedvenceim között Déva Gidrán Riadó és Koheilan Kenitra...csak hogy a másik általam kedvelt fajtákból említsek.Náluk miért mások a szakmai szempontok??Miért kell egy olyan fajtából,amit a kutya se ismer itthon kiállítani egy olyan egyedet aki lesérült valahogy valamikor.Militaryba leselejtezett gidránokat is kiállíthattak volna ménnek mégse tették... Szegény Makat előtt ott volt az információs poszter a fajtáról.Más lovak fotóival.Akkor nem kellett volna kitenni azt se,mert ugye ez a két ló elég a bemutatáshoz. :yeah: Ugyan már kérem szépen... A 4 ló amit mondtam abból a kanca és a mén lett volna a lényeg,az 1 éves csikó nem a 3 éves helyett gondoltam az csak azért jött volna mert még nincs leválasztva a mutterról. :kir: Uhh de nehéz így!A heréltet meg a formája miatt hoztam volna ki,meg hogy bemutassam mit tud a fajta nyújtani nyereg alatt,és nem azért hogy bemutassam fedménként.Még én vagyok a szakmaiatlan,mikor neked ez nem volt nyilvánvaló!? :guny: Ezt a videót nem én készítettem,tudom röviden látszanak rajta a lovak,de szerintem ez elég idő egy hozzáértőnek mint te,hogy lásd küllemre jobb választás mint Makat.Hangsúlyozom küllemre.Egy autókiállítás is inkább szakmai közönségnek szól,de jönnek vásárlók is mégse raknak ki egy olyan ferrarit amin sérülés van,pedig attól az még ferrari marad... Azokat a lovakat azért nem ismerem,mert a tulaj elmondása szerint ebben az évben hozta őket kinntről. ;) És végül ha dilettánsnak tartasz és a többi "hozzá nem értőt" aki ilyen lovat venne,nem kevés pénzért akkor tenyésszetek magatoknak! :D kérdésem hogy ma magyarországon kiknek szeretnétek eladni ilyen lovat és hogy mi a tenyésztési cél? (ha nem az a fajta kipróbálás amit a fent említett lovaktól láttam...) Mókus! A nyelvtani hibákért elnézést kérek,a betűméret mit sem változtat azon hogy dilettánsnak néz... :gm: üdv!

Edited by Nogajijasz, 2011 október 10. - 21:06.

#958 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 11. - 8:10

Igen, van elég sztori a nemfizetõ vásárlókról, ezt felesleges taglalni. Hülyeséget pedig én is hallok sokféle. :D Egy kiállítást nem a helyszíne tesz szakkiállítássá vagy nem. Még mindig nem értem, hogy mi a bajod egy lóval, aminek van egy szájsérülése, egyébként a legtöbb lovon felnõtt korára van valami, ellentétben az ostoba hasonlattal, ezek lovak és nem autók, hogy garantáltan ki tudd "karcmentesen" állítani õket, ettõl a típusossága, a csikói nem változnak. Ez egy elit minõsítésû, magas küllemi pontszámokkal rendelkezõ (!), sokszorosan bizonyított fedezõmén, nemzetközi fedengedéllyel. Tele van az ország honosítatlan, regisztrálatlan, le nem vizsgáztatott mén(csikókkal), fedengedély nincs, de van, amelyiknek már csikója van. Nem tudom kiféle miféle az általad emlegetett mén, már írtam, hogy pár másodpercre látszó lovakról nem lehet véleményt mondani, te meg a tulajdonossal való beszélgetés után sem tudod megmondani, milyen lovak ezek, de azért ezeket kell vinni a kiállításra. :dev: Ha nem érted, hogy miért nem állítanak ki heréltet egy ilyen kiállításon azok után amit írtam, akkor errõl nincs értelme tovább témázni. Én nem tenyésztek, ezt már többször elmondtam, ettõl függetlenül az a véleményem, hogy a tenyésztés nem kívánságmûsor, hanem szakmai munka, ehhez, ha igénylik a tagok, az egyesület szakembere segítséget is ad. Az pedig igenis dilettáns hozzáállás, amikor azért vered a palávert, hogy egy rendezvényen látott, magunk sem tudjuk kiféle miféle lovakat kellene kiállítania az egyesületnek. A többi kérdésedet a tenyésztõknek tedd fel, de szerintem személyesen, ha lovat mész vásárolni. Elvégre te vagy a "fizetõ vásárló", vagy mi. :D

#959 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 11. - 12:23

Kedves Nogajijasz! Jó lenne, ha a további szócséplés helyett kicsit utánanéznél pl annak, h mik a feltételei az OMÉK-on való részvételnek. Az általad citált lovak EGYIKE sem felel meg ezeknek. Innentõl kezdve nincs mirõl beszélni. A "mi lett volna, ha ..." kezdetû mondatok pedig a fikció kategória... A belinkelt videon mit látni? Fel és alá vágtáznak zászlóval - (az elejére esett lóval ;) ). Azt mondod, nyugodtan állt a mén egész nap. Nagyszerû. Neked jobban tetszik, mint Makat. Jó. És???? Ezek a dolgok miért kiemelkedõ fontosságúak? " az a fajta kipróbálás amit a fent említett lovaktól láttam...) - ebben ami a videon látható, mit nevezel te kipróbálásnak??? Az alaposságodat és a jó szemedet mindenesetre hûen tükrözi, h egyébként Makat képe mind az egyesület, mind az MLOSZ kiadványában szerepelt. :yeah: Neve, adatai aláírva.... ;) Ahogyan Ametiszt apja és testvére is... Annak idején szegény Imperiál is résztvett egy OMÉK-on, már elefantiazisos lábbal, egy lesötétített boxban.... õt sem szégyellte senki.... Amúgy az OMÉK-on egyetlen herélt sem volt a 46 ló közül.... mivel tenyészállat bemutatóra hozták õket... Szóval majd amikor te szervezel és finanszírozol egy ilyen kaliberû kiállítást, akkor biztos úgy lesz, ahogy te akarod, de addig meg nem. Addig a VM, az MgSzH és a MÁSZ dirigál. Ennyi. Valóban dilettáns vagy, és rám nem mondhatod, h ismeretlenül állítom ezt.... Örülök, h tetszenek az akhalok,illetve a gidrán és az arab, de ettõl még nem lettél e fajták szakértõje vagy pláne tenyésztési szakember. Heti 1-2 óra lovaglás és az internet szorgalmas bújása ehhez kevés... A kérdésedre, h kinek tenyésztünk: úgy vélem, semmiképp sem neked. Hanem olyanoknak, akiket valóban érdekel a fajta, nem csak a kirakat. Olyanoknak, akik nem csak egy lovat vesznek, ha akhalt vesznek. Olyanoknak, akik hajlandóak megtanulni lovagolni. Olyanoknak, akik hajlandóak megtanulni "akhalul". Olyanoknak, akik emberszámba veszik a lovukat. És igen, olyanoknak, akik megfizetik azt a munkát, energiát, szeretetet és szaktudást, amit beléjük fektettünk. Én is üdvözöllek.

#960 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 11. - 14:57

Kedves Mahóca! Elsõsorban köszönöm a meghívást az egyesületbe. Szerintem egy tenyésztõegyesület rengeteget tehet egy fajtáért. De, hogy õszinte legyek, nem szívesen csatlakozom olyan közösséghez, amelynek a tagjai annak ellenére folyamatosan gyûlölködnek velem, hogy én soha semelyikükbe nem kötöttem bele. Kedves Tõled, hogy nem nézted ki belõlem, hogy tudom, hogy a galopplovakat 2 éves korban kezdik kiképezni. Mindezek fényében biztosan rengeteget tanulhatnék Tõletek, amivel nem is lenne semmi bajom, inklább csak, hogy úgy mondjam, az oktatás formájával, amit talán inkább kioktatásnak nevezhetnék. Mindezek mellett úgy látom, hogy bírálóim közül Te vagy az egyetlen eddig, aki valós és szakmaias érvekkel próbál hatni.Veled szívesen elbeszélgetnék valamikor lovakról, lótenyésztésrõl, fontos és kevésbé fontos kérdésekrõl. Azonban, ha megbocsátasz, az egy-két másik tag által beindított nyílt köpködésbe és mocskolódásba nem szállnék bele, mert ahhoz nem kell szaktudás - sem elméleti, sem gyakorlati - csak egy jó nagy adag primitívség meg összeférhetetlen, paranoid személyiség. Nagyon örülök neki, hogy Melodia kitette a "kiállítási kondícióban lévõ" lovaimról a fotókat. Azt elfelejtette hozzáírni, hogy a lovak a kiállítás elõtt nem egészen egy hónappal érkeztek hozzám még soványabb állapotban, totálisan nyersen, és a gyertyába álláson kívül semmit nem tudtak. Nem voltak vezethetõek, kiköthetõek, sõt, volt köztük, aki sosem volt még körmölve, mivel a farát három méteres körzetben nem lehetett megközelíteni. Ahhoz képest két darab, talán "mínusz-kondis", de alapvetõen kezelhetõ, vezethetõ lovat mutattunk be, amelyik közül az egyik bejutott a szabadonugró verseny döntõjébe is... Úgy, hogy egy hónappal ezelõtt még sosem látott színes rudat. Akinek ezzel szemben kétségei vannak, az jöjjön el hozzám a Czirják-tanyára, és nézze meg a lovak mostani állapotát. És képzettségi szintjét is. De akinek ez túl fárasztó, az simán csak olvassa a fórumot, remélem, hogy ma este hozzájutok, hogy a lovak e hétvégi képzési napjáról is feltegyek fotókat. Addig is kellemes lovaglást és tenyésztést mindenkinek.