Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Erdõk-mezõk gombái

• Please log in to reply
1236 válasz a témához

#921 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 11. - 12:55

CSikasz, irigykedek, az egyik kedvenc gombám, mert olyan "porcos"

#922 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 11. - 13:03

A fák nem beoltottak, maguktól nõt rajtuk, Balaton felvidékrõl való, a fa az Virágos Kõris. Ez egy kísérlet, ha beválik akkor kiakarom telepíteni a kertbe.

#923 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 13. - 19:53

Nem volt kedvem semmilyen komoly kaját gyártani, csak elõkaptam a kredencbõl egy adag szárított szegfûgombát (abból nagy készletem van), hozzá egy kis fagyasztott kukorica-répa-borsó mixet, egy fej hagymát apróra, só, bors, fõzés után behabarva tejfölös liszttel, majd forrón reszelt kecskesajtra merve. Evés közben Juice-ra gondoltam. :)

#924 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 13. - 20:05

:D (a szekfûgomba gyerekkori emlékeket idéz, apukám gyûjtötte nyári hétvégéken a szomszéd bácsival és olyankor gombás tojás vagy gombaparikás kenyérrel volt a reggeli. boldog békeidõk :ang: )

#925 Ybrik

Ybrik

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 254 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 7. - 12:54

Ma este: Gombaritkaságok innen-onnan Turcsányiné dr.Siller Irén elõadása 02. 7. 18-óra Budapest VIII. Szentkirályi u 8. A belépés díjtalan

#926 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 7. - 21:41

Ma a akaráoszlopon megláttam az elsõ fafülgömbákat, hihetetlen! A zárt tartás nem jött be, nem bírták, kellett nekik a hideg, kiraktam õket, holnap azt is megnézem!

#927 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 13. - 18:06

Sajnos a Gombaritkaságokra nem tudtam menni, más program miatt, de hétfõn nagyon jó elõadást tartott a TIT-ben dr. Rimóczi a gombák elnevezésében szereplõ híres gombászokról. Sajnos nem jegyzeteltem, aztán persze a likas agyamból sokminden kifolyt, egy-két diaképet fotóztam le, de így azzal se megyek sokra :( Csak felötlött bennem az a gondolat, hogy míg egy lovas elõadáson határozottan megtiltják (tisztelet a kivételnek) , hogy videóanyagot készítsen valaki és ezzel népszerûsítse a lovaglást, oktatást (pedig ugye erre nagyon nagy szükség lenne!) , itt nem zavart volna senkit, sõt, örömmel vették volna, ha az anyag felkerül a netre, hisz fõ cél az emberiség okítása (nem pedig a beléptidíj növelése ).

#928 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 23. - 18:46

Hozzájutottam a Gombamérgezések c. könyvhöz. Sok érdekesség között az egyik, hogy a gyilkos galóca méreganyag mellett tartalmaz ellenanyagot is. Csak nagyon keveset, sajnos.

#929 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 23. - 18:55

képzeljétek, a minap sokadik teszt után tutibiztos lettem, hogy a téli fülõkétõl szabályosan rosszul vagyok. az elején azt hittem, hogy csak beképzelem, hogy nyom a fejem (betompulok) és hányingerem van a szedést követõ fél órában. de egymás után 4x már fura is lett volna. fogyasztás után pedig kb 5 percen belül rosszul leszek és ahol tud, távozik belõlem. sehol nem olvastam ilyen hatását, csak azt, hogy mennyi szuper dolog van benne. kár, hogy kimaradok belõle.

Edited by zulejka, 2013 február 23. - 18:57.

#930 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 23. - 19:05

A "szedést követõ fél órában"? Csak a téli fülõkénél tapasztaltál ilyet? "A gombás ételektõl származó gyomorhurutokat elsõsorban túlterhelés szokta okozni. Ismeretes, hogy a gombák alkotórésze a kitin, ezért e belõlük készült étel kis mennyiségben is laktató, még inkább nehezen emészthetõ.

#931 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 24. - 10:59

Kizárólag téli fülõkénél tapasztaltam. A szedést követõ fél óra azt jelenti, hogy az elsõ termõtest leszedésétõl kb fél óra és rosszul leszek és kb ugyaneddig is tart.

#932 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 24. - 11:21

Zulejka, tehát nem is az evéstõl, hanem a szedéstõl vagy rosszul?

#933 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 24. - 13:25

vagy a gondolattól is?

#934 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 24. - 21:37

szedéstõl és evéstõl is. de most már a gondolattól is :gm:

#935 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 25. - 8:57

ilyen tünetekre a gombaszaki allergiát mondott. és hogy emiatt az emberek összekeverik a mérgezéssel. anyósomnál pl. tavaly kezdett elõjönni, 3 év gombafogyasztás után, õ idõsebb, és több emésztéssel kapcsolatos problémája van, pl. allergiás a sertéshúsra, és abból készült dolgokra. de olyan is nála, mintha beképzelné vagy idegi alapon jönne ki, mert nem a gombás étel elfogyasztását követõen azonnal, hanem éjszaka, rosszul lesz. mellesleg néha eszembe jut, hogy kesztyûben kellene szednem az ismeretlen gombákat, olyankor mikor viszketek valamelyiktõl, de összességében talán egyszer volt ilyen, úgy hogy el is felejtem a kesztyût, amikor megyek.

#936 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 25. - 13:25

A gyilkos galóca lappangási ideje, tehát az elfogyasztott étel és a tünetek közötti idõ 6-24 óra... :gm: Simán hat a gomba pchihotikusan is. Volt úgy, hogy azt képzeltem, a szegfûgomba köré kerülhetett más is, azonnal elkezdtem émelyegni. Aztán megnyugtattam magam, nem vagyok olyan béna, hogy összekeverjem. Az émelygés elmúlt. Lényeg, ha biztosra akar menni az ember, megnyugodva enni, be kell vizsgáltatni. :) Aztán ha valaki nem bírja, hát... Az egyik gombásztanár bácsi , 70 körül jár, panaszolta, õ bármennyire szereti, nemhogy 18h után (nem célszerû gombát enni, mert nem tudjuk rendesen megemészteni!) de már máskor se nagyon ehet, csak egy-két falattal próbálkozik.

#937 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 25. - 14:17

Hoztam egy gombát is. Hetek óta van a telefonomban azonosítás céljából, de mindig elfelejtem. Gondoltam megosztom itt is a kétes minõségû képeim.
Homokos fenyvesben találtam, irinyó-pirinyó volt, ez a 2 termõtest volt összesen.
Posted Image
Posted Image

Edited by zulejka, 2013 február 25. - 14:18.

#938 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 25. - 20:02

Nagyon szép kalapja van. Kár, hogy az alja homályos, de majd megnézem az okoskönyvet. Hasonlít a büdösszegfûgombára.

#939 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 27. - 18:52

Csak úgy.

#940 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2013 február 27. - 20:42

Nagyon jóóóóó!

#941 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 4. - 22:05

Csikasz emlegette, feléjük a homokon alig van gomba. Pedig... Érdekes elõadásról jövök, annyi minden volt, hogy az elõadó ki is csúszott az idõbõl, az elõadás témája homoki gombák, pöfetegek. Csak néhány érdekesség, bár nem tudom, kit érdekel, de tanulni nem fáj, úgyhogy nesztek. A pöfeteg gombák kifejlõdése olyasmi, mint "vissza a tengerbe", a bazidiumos (lemezes) gombákból fejlõdtek ki, javarészt olyan helyen, ahol nagy a szárazság, mert a lemezes gombák spóraporának szétszórásához víz szükségeltetik (majd rakok egy rajzocskát, hogyan képzelhetõ el, eddig nekem se volt tiszta) , ami homokos részen nem igazán van. Így a gombák "secotiodid szindrómával " megpróbáltak átalakulni a hagyományos lemezek egy spóraképzõ rendezetlen szövetté. Ez csak egy gén megváltozásával történt, de így elvesztették az aktív spóraszórási képességüket (*lsd. késõbb) és passzív lett ez a szerep. Természetesen elõnye is van, pl. a zárt termõtest jobban tartja a nedvességet és hosszabb a spóraszórási idõszak. A genetikai kutatások útján kiderült, hogy a pöfetegek nem külön ágat képviselnek, hanem a gének alapján a pöfetegeknek is megvan a lemezes gomba rokonságuk. Többek között ezért is vannak az átnevezések, más csoportba sorolások. (saját megjegyzésem: - én igazán örülnék, ha már majd az összes gombát felismerném és a magyar nevét tudnám, nemhogy még a latint és az újat is... -ha hülyeséget írtam vón, elõre is elnézést, addig, amíg nem doktorálok le gombából :D ) Az elõadó Finy Péter volt, a képes anyag tõle származik. (folyt.köv.) Ja, igen, Zulejka gombája is szóba került, majd kibányászom az anyagból, mert csak a latin neve hangzott el...

#942 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 5. - 8:58

Igen pöffeteg az több féle van erre, sõt van olyan év, hogy olyan sok, mint ha hó esett volna!

#943 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 5. - 9:50

Köszi Kistáltos! A leírtak alapján remélem valami homoki különlegességre akadtam! (ha nem, akkor is tarts meg ebben a tudatban :kir: )

#944 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 5. - 11:03

konkrétan a homokon nem szoktam gombászni, de homokos rész ez is, és sztem pár gombán kívül, minden van itt is ami a hegyekben. vargányán, róka, trombita, és lila tönkû pereszkén kívül minden található. pöfit homokon, vagy védettet , vagy nagyon aprót találtam. viszont erdõben a letaposott útak mellett, vagy régen használt már nem, rengeteget, mohás részen szintén. és más szerencsések pedig óriás pöfiket találnak. nagyon figyelem az éjszakákat, hogy mikortól nincs tartósan fagy, mert már nagyon mennék kucsma gombászni. :D vlsz idén megaszalok mindent. tele van még gombával a hûtõ. nem szereti már a családom vagy csak szósznak, vagy rántva, frissen a gombát. elteltek vele. így megaszalok mindent, és szeretném árulni, csak nem tudom mi a formája? Te tudod esetleg Kistáltos? az a bajom, hogy hiába, hogy van bevizsgáló, nem hivatalos, visszaadta a papírjait, feketén vizsgál, a piacon nincs vizsgáló. mi van ilyenkor?

#945 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 5. - 13:18

Köszi Kistáltos!

A leírtak alapján remélem valami homoki különlegességre akadtam! (ha nem, akkor is tarts meg ebben a tudatban :kir: )

Na, meg van: Omphalina -faj, békagombák családja, vöröslista 3, olyannyira különleges, hogy a könyv azt írja, hazánkban nem nõ. :D

#946 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 5. - 14:15

Ezen a képen van a bazidiumos gombák szaporodása, sterigmán fejlõdik ki a spóra, majd azon "begyûjti" a vízcseppet (csak tudnám, mi a magyar megfelelõje a "bullers drop-nak) és a víz felületi feszültsége lövi ki a spórát. Na, ez nincs a pöfetegeknél.

#947 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 5. - 14:25

Megnéztem a képeket a ráncos békagomba latin nevén és tényleg. Jaj, most nagyon boldog vagyok!

#948 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 5. - 14:35

Még egy érdekesség, egy, Zulejka gombájával rokon Omphalina-faj moszattal él életközösségben, tehát ez a gomba nem gomba, hanem "kalapos zuzmó" . Sajnos nem tudtam lementeni a kmplayerrõl, de majdnem úgy néz ki, mint Zulejkáé, de a közelében mindig találunk zöld trutyit.
(Ugye a zuzmók definíciója: a gomba moszattal él együtt, ezért ez a gomba "bazidiumos zuzmó. )
Hogy ne legyen egyszerû helyre tenni a dolgokat. :D

Megnéztem a képeket a ráncos békagomba latin nevén és tényleg.
Jaj, most nagyon boldog vagyok!

:yeah:

Az egészben az a csodálatos, hogy ha nyitott szemmel jársz, mennyi érdekeset találsz. :)

A homoki gombák között is nagyon sok a talajban él, ott növeszt erõs szárat és jó esetben csak a csúcsát dugja ki, mert elvinné a szél, meg mélyebbrõl kell nedvességet szereznie. Vagy nagyon erõs szárat növeszt, ami sokáig képes megtartani a spórákat, a védett álszömörcsögöm is ilyen. Most már én is turkálni fogok a homokban, és nagyítóval csúszok a legelõn, még több ritkaság után kutatva. :D

#949 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 6. - 11:53

Gyönyörû "virág"csokor

Posted Image

Nem én fotóztam, és feltehetõleg nem M.o.-on készült.

"közeleg a nõnap, vásárolj ékszert..."

Én beérném egy ilyen csokorral.

#950 börni

börni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 819 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 6. - 17:27

mé', szerinted ehetõ??? :dev: :D bár ilyen színnel kétlem...

#951 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 6. - 18:01

A rokona, a piros csészegomba most kezd kibújni. Ehetõ, bár nincs túl nagy étkezési értéke, mert apró, hidegtálak díszítésére használják, és nem oly rég láttam a face-n, ötletes ember rizibizivel készítette, nemzeti színû eledelnek javasolva márc. 15.-re :D Egyébirán már nagyobb mértékben vagyok látványgombász, mint hasgombász, ert amennyit találok, nem tudom megenni. Ebbõl eszembe jut Kátyus kérdése, a szárított gombák eladásáról. Nem tudom, érdemes-e belekezdeni, biztos sokkal szigorúbb a szabályozás, mint a friss gombáknál. De az origón megkérdezheted, ha még nem tetted meg- ott ebben járatos emberkék is vannak.

#952 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 6. - 21:02

Posted Image

én már február elején találtam párat, de nem nyúltam hozzá, úgy tudom védett.

#953 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 7. - 9:18

Nem védett, van belõle országszerte, de fõképp ilyenkor, kora tavasszal.

#954 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 8. - 21:27

Pókevõ gomba

#955 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 11. - 9:07

Kistáltos! Hétvégén majdnem elindultam csészegombászni, de azért még jól kigugliztam és szinte mindenhol azt írják, hogy nagyonritka vöröslistás. Ha jövõre is lesz, lehet szedek, de most valami visszatart.

#956 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 11. - 13:18

Vöröslistás, 3-as, rengeteg ehetõ-szedhetõ is az. Van több 2-es ill. 4-es, nem tudom, a számozás mit jelent, de azoknál ott a figyelmeztetés, hagyd a termõhelyen. a 3-asnál nincs. :rolleyes: Én is vadászni indultam ma, de nem jutottam messzire, csak a domboldalra, ott meg nem sok minden volt. Pirosat keresnék én is, már csak a fotó kedvéért. :)

#957 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 12. - 15:04

Ebéd után is megéheztem, meglátva ezt a fotót az indexen:

Posted Image

Bogarásztam egy jót az erdõben, hát kucsmagomba nem jött szembe, de meg volt az idei elsõ piros csésze és találtam még nagyon érdekeset nyárfákon. Képek késõbb, fajmeghatározás is estére marad.

#958 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 12. - 21:52

Méghogy nincs gomba... ?
Itt van drágaszágom, a szép piros csésze, aztán ezek a hatalmasságok, miket nem tudok, mert ha nyárfatapló, akkor miért csöves a termõrétege?
Meg van ilyen kis izé, ami nem gomba, de aki megmondja, hogy mi, kap egy tábla virtuális csokit :D
Ezt is még kutatnom kell, több hektáros felszántott kukoricaföld kellõs közepén, a kifordított kukoricagyökér körül nõtt rengeteg.

Osztán ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel :D

#959 Ybrik

Ybrik

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 254 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 13. - 9:43

Talán a suskagubacsdarázs munkája.: http://hu.wikipedia.org/wiki/Gubacs az a mit nem azonosítottál.

#960 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 március 13. - 11:07

Ügyes kis lény (légy. vagy darázs. :D ) Köszönöm! :)