Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Kisbéri félvérek

• Please log in to reply
15121 válasz a témához

#9401 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 5. - 8:58

Az egyetlen Sixtus csikó akirõl én véleményt tudok (a magam laikus módján) alkotni, a tavaly Üllõn felvezetett Arven:

Posted Image

Nem gondolnám, hogy olyan gyatra ló lenne, annak ellenére, hogy személyszerint nem tartottam a fajta küllemi jegyeivel bõvelkedõ egyednek. Ettõl azonban még el kell ismerni, hogy jó a kanca.
Qkesz már feszegette azt a pontot ami már bennem is motoszkált, csak nem akartam a "nagyok" dolgába kotyogni. Nevezetesen meg-, vagy elítéljük bizonyos mének hatását, akik szemmel láthatólag az elmúlt években vélt vagy valós tulajdonságaik alapján nagyobb mennyiségû kancát fedeztek, mint a fajtába tartozó vagy fedezõ egyéb mének. Neadj isten vizsgálható olyan szempontból is, hogy ezzel azért hozzájárultak egy-két ménvonal sorvadásához is, de én más szempontra is szeretnék rávilágítani, hisz ugyanezt átéltem már egy másik faj tenyésztésében. Mivel egy mén sláger lett, valóban jelentõs mennyiségû kancához jutott DE! Ezáltal több gyenge, vagy nem megfelelõ minõségû kancát is kapott, ami a teljesítménye megítélését azért legalábbis nehezebbé teszi. Illetve ami már szintén a másik faj tenyésztése kapcsán szinte mondhatni évtizedek óta probléma, hogy a nõivarú egyedhez történõ párválasztás merõben érzelmi alapú, esetleg az éppen tomboló divat, vagy pusztán pedigrisztikai szempont alapján történik. Ez sajnos velejárója a kvázi 1-2 kancás (szukás) hobby tenyésztgetésnek. A legtöbben messzemenõleg nem fordítanak arra energiát, hogy az adott mén csikóit, és azok anyai származását szó szerint szemügyre vegyék, illetve a két párosítani kívánt egyed küllemi erõsségeit, és gyengéit összevessék.
Régen ennek megvolt a maga menete, hiszen volt ivadék vizsgálat, egy azon mén utódait különbözõ kancáktól összevetették, ezáltal megítélhették örökítésének elõnyös és kevésbé elõnyös esetleg hátrányos pontjait. Amennyire olvasmányaimból emlékszem a kancákat évente beosztották a használni kívánt ménekhez, és nem hasraütéses alapon, hanem az elõzõ (ha volt) csikók , saját küllem, és belsõ tulajdonságok alapján. Ma ennek legtöbb esetben nyomát sem látom, nem is láthatom, hisz messzemenõ következtetéseket évi 200 csikóból, közel 200 mén után nem is lehet levonni. Illetve, tegyük aszívünkre a kezünket, egyetlen méntulajdonos sem fogja a kanca tulajdonosának azt mondani, hogy ne az én (vagy én gondozásomban álló állami) ménemet használd erre a célra, mert erre a kancára a külleme, és tulajdonságai alapján inkább ez meg ez a mén illene. Igenis a régebbi tenyésztésû lovaknál látszik a tudatosság.

A lovasok.hu-n belebotlottam egy lóba, és szinte szíven ütött a származása és a külleme. Egy a régi dolgokban járatosabb barátomat felhívtam mert a származásban volt egy pont amit nem egészen tudtam hová tenni, na a beszélgetés után méginkább sajdult a szívem.
A ló apja a Szikrázó I tm. (teljesítményét, hatását nem kell ecsetelni)
Anyja Üdvöske névre halgatott, bolyi tenyésztésû kanca remek ugrótehetséggel, ami azért sem jelentéktelen mert nem igazán volt nagy méretû ló. Az apja a Ranzes IV-41-es, az anyja pedig egy Nebántsvirág nevû bolyi kanca lásd a képen:
Posted Image
Nebáncsvirág egy Direkror xx apaságú Balett anyaságú (Siglavy Gidran I-1 után) Hódító nevû kancából, és a Híres I-2-es ménbõl született. Szintén kiemelkedõ volt az ugró teljesítménye, 1,40-ig biztos ló volt Nebántsvirág.
A Ramzes IV-41 pedig a IV-es tm és egy Sütvény Lobogó kanca nászából.

A származásból látszik, hogy szinte végig nagy hangsúlyt fektettek a kiemelkedõ ugró tehetségre, és a megfelelõ mozgásra, korrigálandó az esetleges hibákat (kissebb méret) tömegesebb, rámásabb, megfelelõ tenyészpárok alkalmazásával. Persze itt is igaz amit Qkesz írt, hogy ezt lényegesen könnyebb ilyen távlatból megítélni. Szinte minden õs kiemelkedõ, de legalábbis igazolt saját teljesítménnyel.

Bocsánat ha okoskodónak hatott a fenti eszmefuttatás, de úgyérzem, egyetlen mód van arra, hogy ezt a kérdéskört kicsit ráncba lehessen szedni. Egy érdekfüggetlen, többszemélyi bizottság legalábbis ajánlatot kéne hogy tegyen, az adott évben tenyészteni kívánt kanca párosítására (hiszen ma már elõírni nem lehet, hogy ki mivel fedeztessen). Persze lehet tovább göngyölíteni, hogy ehhez bizony a kanca állomány mélyebb ismerete (saját teljesítmény, tulajdonság) is szükséges lenne, amivel bizonyos tenyésztõk tisztában is vannak, de sajnos ma még nem õk vannak többségben, és nyilván õk is a saját mént használják ha lehet, ami valahol érthetõ, néhány esetben helyes is (nyilván ezek a tenyésztõk, akár csak a kutyás világban (arany, ezüst, bronz fokozatú mestertenyésztõi címek, amik eredmény függõek) más megítélés alá esnek egy egyesület berkein belül, mint az egy két kancás (szukás) fedeztetni szándékozó tulajok).

Edited by kedves, 2010 március 5. - 9:12.

#9402 shutterfly

shutterfly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 347 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 5. - 10:59

Nehéz pár mondatban reflektálni a fentiekre mert keverjük a tenyéztési irányokat valamint Hohenstein és Hölderlin Mo. fedezett a többi csak kintrõl érhetõ el, egyébként Hölderlin újból elérhetõ NO. 500 eur. -ért vajon a németeknek mért jó? A Kosztolany család ma a díjló elõállítás csúcsán van (a világon) Gribaldi révén és megkockáztatom hogy pár év múlva veri Sadro Hit-et, Donnerhalt, Florestant, .... így ha trakiról van szó akkor biztosan vele fedeztetnék ha díjlovat szeretnék. De ha valaki díjugratás vagy military irányú szelekcióban gondolkozik akkor elfelejtheti a Freudenfest, Exclusiv, Alter Fritz Gribaldi, Kostolany Silvermoom sort. Hölderlin military versenyeken jól szerepelt és kevés számú kisbéri ivadékáról nem lehet semmi rosszat elmondani. Hamár Sixtus említettük õ maga NO.-ban S kategóriában többször gyõzött, apai fétestvére egy telivér után Windfall a világ legjobb military lova volt talán 2003 és az athéni olimpián is mellesleg 12. volt stb.. valamint a legtöbb fedezõmént adja jelenleg a trakiban Buddenbrok, Axis stb...
Félve jegyzem meg egyébként, hogy Sixtusnak apai nagyapja kisbéri kancából született.
K.1.
Õszintén kiváncsi lennék, hogy hol láttál gyenge Sixtus csikókat mert talán két kivétellel mindet ismerem Mo.-on. és azt gondolom, hogy mélyebb ismeretek nélkül a levegõbe beszéltek. :confused:

Hát elõször is le szeretném szögezni, hogy nem vagyok kisbéri félvér tenyésztõ, de a véleményem az, hogy a fajtában leginkább a hagyományos vonalakba tartozó kisbériket, illetve félvértenyésztésre maximálisan alkalmas telivéreket kellene használni. Amennyiben vki ezek között a mének között nem talál számára megfelelõt és úgy dönt, hogy a trakheneni-hez nyúl, arra az estre írtam ,hogy lehet, hogy erre a célra nem Sixtus, Hohenstein II, Hölderlin a legmegfelelõbbek.A tenyésztési irányról ( szerencsésebb lenne a tenyészcél kifejezés) meg az a véleményem, hogy elõször egy elegáns, jó mozgású !, szép lovat kellene tenyészteni és azokat a nekik legmegfelelõbb szakágban kipróbálni. A hangsúly szerintem a jó mozgáson van. Egyébként az általam említett mének mind egészen jól ugranak is amellet, hogy mind extra jól mozog.
És félve jegyzem meg, hogy Freudenfest apjának Tolstoi-nak az anyja Burnus csikó, azaz ugyanabból a vonalból származik mint Sixtus.

#9403 K.1

K.1

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 541 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 5. - 20:38

Nehéz pár mondatban reflektálni a fentiekre mert keverjük a tenyéztési irányokat valamint Hohenstein és Hölderlin Mo. fedezett a többi csak kintrõl érhetõ el, egyébként Hölderlin újból elérhetõ NO. 500 eur. -ért vajon a németeknek mért jó? A Kosztolany család ma a díjló elõállítás csúcsán van (a világon) Gribaldi révén és megkockáztatom hogy pár év múlva veri Sadro Hit-et, Donnerhalt, Florestant, .... így ha trakiról van szó akkor biztosan vele fedeztetnék ha díjlovat szeretnék. De ha valaki díjugratás vagy military irányú szelekcióban gondolkozik akkor elfelejtheti a Freudenfest, Exclusiv, Alter Fritz Gribaldi, Kostolany Silvermoom sort. Hölderlin military versenyeken jól szerepelt és kevés számú kisbéri ivadékáról nem lehet semmi rosszat elmondani. Hamár Sixtus említettük õ maga NO.-ban S kategóriában többször gyõzött, apai fétestvére egy telivér után Windfall a világ legjobb military lova volt talán 2003 és az athéni olimpián is mellesleg 12. volt stb.. valamint a legtöbb fedezõmént adja jelenleg a trakiban Buddenbrok, Axis stb...
Félve jegyzem meg egyébként, hogy Sixtusnak apai nagyapja kisbéri kancából született.
K.1.
Õszintén kiváncsi lennék, hogy hol láttál gyenge Sixtus csikókat mert talán két kivétellel mindet ismerem Mo.-on. és azt gondolom, hogy mélyebb ismeretek nélkül a levegõbe beszéltek. :confused:

A mélyebb ismeretekrõl egy pár szót. Ezek az általános iskolánál kezdõdnek, ott ahol megtanulunk helyesen írni, fõleg ha nevekrõl van szó. Mellesleg ha örökítõkrõl, akkor alapkövetelmény, hogy a neveiket helyesen írjuk le. Egy pár példa: a te hozzászólásodban "Kosztolany" Kostolany, "Sadro Hit" Sandro Hit, "Donnerhal" Donnerhall. Egyébként ha már annyira a a levegõbe lövöldözök, volt szerencsém két lövésre Csongrád-Kónyaszék pusztaságban legelészve látni két Sixtus-t és szerény véleményem szerint elég gyenge kivitelben. :kir:

Nem gondolnám, hogy olyan gyatra ló lenne, annak ellenére, hogy személyszerint nem tartottam a fajta küllemi jegyeivel bõvelkedõ egyednek. Ettõl azonban még el kell ismerni, hogy jó a kanca.

A kép alapján túlnõtt far, ez miatt egy beesett hát, egy kifordított, alulterhelt nyak és egy burkolt fej. Ez valóban nem egy nemes kisbéri, sõt az én nézetemben nem is egy optimális tenyészkanca. Valóban Qkesz-nek igaza van, ennél sokkal szebbek vannak kisbériben.

#9404 tom the black

tom the black

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 68 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 5. - 22:34

[img]quote name='K.1' date='2010.03.05, 20:38' post='796210']
A mélyebb ismeretekrõl egy pár szót. Ezek az általános iskolánál kezdõdnek, ott ahol megtanulunk helyesen írni, fõleg ha nevekrõl van szó. Mellesleg ha örökítõkrõl, akkor alapkövetelmény, hogy a neveiket helyesen írjuk le. Egy pár példa: a te hozzászólásodban "Kosztolany" Kostolany, "Sadro Hit" Sandro Hit, "Donnerhal" Donnerhall. Egyébként ha már annyira a a levegõbe lövöldözök, volt szerencsém két lövésre Csongrád-Kónyaszék pusztaságban legelészve látni két Sixtus-t és szerény véleményem szerint elég gyenge kivitelben. :kir:
A kép alapján túlnõtt far, ez miatt egy beesett hát, egy kifordított, alulterhelt nyak és egy burkolt fej. Ez valóban nem egy nemes kisbéri, sõt az én nézetemben nem is egy optimális tenyészkanca. Valóban Qkesz-nek igaza van, ennél sokkal szebbek vannak kisbériben.
[/quote]

Ez a tipikus esete a frappáns visszavágások nagymestere címû viccnek amikor valaki kifogy a témával kapcsolatos mondandójából így ennek sok értelme nincsen. Szivesen diskurálnék Alaskatraum-ról, Schneesturm-ról vagy Sixtus 138-as ugróindexérõl stb..., húha remélem így félálomban is jól írtam a neveket.

#9405 K.1

K.1

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 541 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 6. - 6:54

Köszönöm a kioktatást. Elég szakirodalmam van hozzá, hogy otthon tanulmányozzam a kancacsaládokat és indexeket, nekem nem Sixtus-sal volt a problémám, hanem azzal, amit csinált. Nekem (ez csak az én véleményem) igazán nem jönnek be a csikói, amit felraktatok az sem. Szerintem kisbéri szemmel sem, de még nekem mint sportlótenyésztõnek, sportlószemmel sem. Nem így képzelek el egy sportlovat. Nekem a sportló ízlésem nagyon közel áll a kisbérihez, egy atletikus, nemes, robbanékonyságot tükrözõ, élénk szemû ló az ideálom. Sok telivérrel. Valóban jó dolog nézegetni az indexet, de én hétrõl hétre a versenyeken is ki szeretném próbálni és ki is próbálom a produktumokat. Nem csak papíron kell tenyészteni, hanem eredményt is kell elérni. Mert eredmény nélkül vakvágány a tenyésztés. Majd ha születik nálad egy évjáratban 25-30 csikó, akkor rájössz mirõl beszélek. Amíg csak kedvtelésbõl próbálkozgatsz egy-kettõvel és otthon szeretgeted õket, a szeretgetés után meg a mén szeretgeti és így tovább, három generáció után már azt sem tudod mit csinálsz. Nem kioktatásnak szántam, csak a te hangnemedbõl ez jött le, de én a külsõ véleményt meghallom, sõt át is gondolom, és amiket jónak találok hasznosítom is.

Én így képzelek el egy igazi sportlovat. Mellesleg származásában kettõ kisbéri idegen ló van, a többi mind kisbéri, Toborzó és Goldstern.

Honlapom

Edited by K.1, 2010 március 6. - 6:55.

#9406 Léda

Léda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 129 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 6. - 8:43

Kedves! Talán nem kéne leszólni az egy-két kancás (és nem szukás!!!) hobbitenyésztõket. Attól, hogy a mi kancáink nem atyaúristen származásúak, még lehet örömünk a satnya kancánikból kibújt csikóinkban. Sajnos a magyar lovastársadalom ilyen, nem az az érték ami szép és örömet ad, hanem ami sokba került meg aminek papírja van. Megsúgom nem a lóútlevél ugrik, hanem a ló. És tök mindegy milyen pedigréje van a csikónak, ha én ülök rá, akkor nem fog 1 m-nél többet ugrani, de nem is kell neki,, mert nem is ez a lényeg. Mert nem is ezért tartom. A hobbitenyésztõnek az a lényeg, hogy a csikója szép és szelíd legyen. Talán alapítsatok egy fajtát, ahova max. 1-2 stanya kanca birtokában léphetünk majd be, és akkor majd békén hagyjuk a nagyságos kisbéri fajtát.

#9407 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 6. - 15:33

Illetve, tegyük aszívünkre a kezünket, egyetlen méntulajdonos sem fogja a kanca tulajdonosának azt mondani, hogy ne az én (vagy én gondozásomban álló állami) ménemet használd erre a célra, mert erre a kancára a külleme, és tulajdonságai alapján inkább ez meg ez a mén illene.

Kérdezz meg engem. Nem is leszek sose gazdag.

#9408 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 6. - 19:22

Kedves! Talán nem kéne leszólni az egy-két kancás (és nem szukás!!!) hobbitenyésztõket. Attól, hogy a mi kancáink nem atyaúristen származásúak, még lehet örömünk a satnya kancánikból kibújt csikóinkban. Sajnos a magyar lovastársadalom ilyen, nem az az érték ami szép és örömet ad, hanem ami sokba került meg aminek papírja van. Megsúgom nem a lóútlevél ugrik, hanem a ló. És tök mindegy milyen pedigréje van a csikónak, ha én ülök rá, akkor nem fog 1 m-nél többet ugrani, de nem is kell neki,, mert nem is ez a lényeg. Mert nem is ezért tartom. A hobbitenyésztõnek az a lényeg, hogy a csikója szép és szelíd legyen.
Talán alapítsatok egy fajtát, ahova max. 1-2 stanya kanca birtokában léphetünk majd be, és akkor majd békén hagyjuk a nagyságos kisbéri fajtát.

Léda!

Kérlek olvass figyelmesebben! Egyszerûen párhuzamot vontam a két tenyésztett faj (ló illetve kutya) tenyésztési problémái között, mivel én már átéltem egy hasonló korszakot a kutyázás területén minden buktatójával együtt.
Nem állt szándékomban az egy-két kancás tenyésztõket (és nem hobby tenyésztõket) bántani, vagy sarazni. Ennek több oka is van, és elsõsorban nem az, hogy én/mi is egy kancás tulajdonosok vagyunk, hanem az, hogy a környezetemben elég sok olyan, valóban (évtizedek óta) tenyésztõ barátom van, akinek általában két, de van, hogy egy kancája van. Szeretném azért leszögezni, hogy véleményem szerint olyan nem létezik, hogy hobbytenyésztõ, ugyanis a tenyésztés alapfeltétele, hogy valamilyen célnak fokozottan megfeleljen a születendõ egyed, és az nem túl messze mutató "tenyészcél" hogy aranyos legyen. Ezt a fajtát, a Kisbérit, meghatározott irányelvek szerint tenyésztik több mint 150 éve, ezeket az elveket szem elõtt kell tartani azoknak is, akik csak saját örömükre szeretnének csikót nevelni, de ebbe a fajtába tartozót lovat szeretnének. Mellesleg nem kell egyetlen kancának sem "atyaúristen származás", ha az a fajtába beillõ származású, és még csak véletlen sem feltételeztem soha, hogy bárkinek satnya lova lenne. Idéznék ide egy öreg csikóst is, aki azt mondta " a ló apja széna, anyja abrak, a többi meg, hogy mit tud!", tehát a származás az égadta világon semmit nem jelent, ha az a ló jó tulajdonságokkal rendelkezik. Ha még a fajtába beillõ származású az csak egy plusz a fajtát tenyésztõk számára, mert akkor a késõbbiekben használható a fajta tenyésztésére. Egyébként nem egészen értelek az után, hogy épp a Te kancád csikóját dícsértem meg, és azért az szerintem tisztán látszik, hogy az anyja többet adott a csikóba.
A kipirosított részt meg egyszerû háborgásnak veszem, hirtelen felindulásból elkövetve, ezért nem is reagálnék rá. Teszem ezt többek között azért, mert ezen a fórumon eddig sem, és remélem ezután sem lesz divat a gyerekes cívódás, és sárdobálás.
Az viszont kifejezetten bántó, ha úgytetszik kikérem magamnak, hogy egyáltalán feltételezed rólam, rólunk, hogy így viselkednénk azokkal, így kezelnénk azokat, akik pusztán örömükben, vagy a sors keze által tartják ezt a remek fajtát, minden különösebb szakmai indíttatás nélkül. Ha ezt mégis így értelmezed, akkor vagy nem olvastad az eddigi megnyilvánulásaimat, tehát nem ismersz errõl az oldalamról, vagy én csinálok valamit rosszul, mióta ide írok, itt beszélgetek.

Kérdezz meg engem. Nem is leszek sose gazdag.

Az már egyszer megtörtént! Itt az eredménye AZ EGYETLEN kancánk hasában! :gm:

#9409 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 6. - 19:56

Én így képzelek el egy igazi sportlovat. Mellesleg származásában kettõ kisbéri idegen ló van, a többi mind kisbéri, Toborzó és Goldstern.

Honlapom

csak az apja meg az anyai nagyapja fajtaidegen? :D :D

Egyébiránt tényleg kár a Hohesteinen ennyit szõrözni. Mellényúlás volt,van ilyen ...lehet korrigálni!
Mellesleg tegnap este olvastam a 2003-as méneskönyvet.Egy szakdolgozatot is,amibõl kiderült,hogy EREDETI kancacsalád csak egy van a kisbériben (a 8-as). Az összes többi 19 elveszett.(kihalt) na ezt nem is tudtam...érdekes.

#9410 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 6. - 19:59

Posted Image

Ismét egy kép a paksi ötösrõl, ezúttal egy autentikusnak mondható forrásból.
Enying20 által említett Cipra a láncos, Péter õt hívta Komancsnak. Az ötös tagjai és helyük megegyezik a másik képen lévõvel.

#9411 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 6. - 21:07

Sziasztok Kisbérisek!

Héééééé! Gyerekek! Nem kell itt a hiszti!
Hobbi lovat nem kell tenyészteni! Az születik! És nem is lehet tenyészcél vagy tenyészirány sem!
Azért mert én nem vagyok jó véleménnyel több ménrõl, még nem azt jelenti, hogy támadom azokat akik azzal fedeztetnek. Hogy nem tartom jó dolognak, hogy nem olyan mén van kiemelt és könnyen elérhetõ helyen (Üllõ) ami elõbbre viszi a fajtát, megint csak egy állapot! Persze mindenki abból fõz ami a rendelkezésére áll, anyagi lehetõségei biztosítják...stb...

shutterfly, K.1, tom the black!
Szerintem nem egymás torkának kellene esni és vitatkozni! Hanem a tapasztalatokat megvitatni! Igaz ketten nem vagytok KB tenyésztõk, de a vannak nagyon jó tapasztalatitok, amiket mi KISBÉRI tenyésztõk tudnánk hasznosítani! Gondolom ezért is írtátok amit írtatok ide a topikba!
Azt is tisztán kell látni, hogy a tenyésztõk (KISBÉRI) zöme, többsége 1 vagy 2 kancás tenyésztõ! Kevés köztük a nagy létszámú egyeddel bíró tenyésztõ. Így nekik más lehetõségeik vannak! Nekik a saját lehetõségeiknek megfelelõen kell tudni cselekedni. Ha...ebben tudtok segíteni szívesen vesszük!
Sokan vagyunk és többféle képen látjuk a megoldást! Ez benne a szép! Van aki nem tud és akar elõrelépni, van aki megelégszik a környezetében 10-20 Km-re levõ ménnel és elfogadja a kínált lehetõségeket, van aki ezen folyamatosan próbál javítani és egyre jobb-és jobb méneket elérni (fajtán belül), van aki a fajtához passzoló fajták egyedei közt keresi és várja a megoldást, van aki a fajtát háttérbe szorítva keresi a megoldást. Így kerek a világ! Nehéz bármelyikre is azt mondani, hogy vakvágány. De, ez egy másik történet....amirõl már sokszor volt szó ebben a TOPIC-ban.... :kir:

Ami lényeg! Egymást segítve tudunk csak elõre lépni!

Edited by Qkesz, 2010 március 6. - 21:09.

#9412 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 6. - 21:17

Posted Image

Ismét egy kép a paksi ötösrõl, ezúttal egy autentikusnak mondható forrásból.
Enying20 által említett Cipra a láncos, Péter õt hívta Komancsnak. Az ötös tagjai és helyük megegyezik a másik képen lévõvel.

:kocc:

Ezért nem emlékeztem egyáltalán a Cipra névre......a Komancs már beugrik. :D

#9413 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 6. - 21:45

Honlapom

Ki csinálta az ugróképet? :rolleyes:

#9414 K.1

K.1

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 541 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 6. - 23:20

Ki csinálta az ugróképet? :rolleyes:

Professzor Hajdú Kriszti, ismered? :cool: Nagyon jófej, és még jól is fotóz! :yeah: :kir:

#9415 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 6. - 23:31

A doktort kifelejtetted! :D

#9416 messi

messi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.935 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 7. - 0:08

Höhö, Mákos Nadlinál (miért nem Nudli? :D) is "kanalas" csikó született :D
(Az én csikóm hókáját a férjem egy mûanyag kanálhoz hasonlította, möhöhö... :) Szegény csikót egy ideig Kanálnak is hívta, de az olyan, mint a Lavór - vagy mi is volt az az eszetlen marha név, Mókus? - és így megkértem, hogy ugyan már ne híjja úgy aztat a luvat má'. :D )

#9417 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 7. - 12:07

Höhö, Mákos Nadlinál (miért nem Nudli? :D) is "kanalas" csikó született :D
(Az én csikóm hókáját a férjem egy mûanyag kanálhoz hasonlította, möhöhö... :) Szegény csikót egy ideig Kanálnak is hívta, de az olyan, mint a Lavór - vagy mi is volt az az eszetlen marha név, Mókus? - és így megkértem, hogy ugyan már ne híjja úgy aztat a luvat má'. :D )

Lavór bizony! L'Amour volt eredetileg, de annak mi értelme? (Mielõtt valaki ráugrik, NEM az olimpiát járt militarys L'Amourt becézgettük Lavórnak.)

#9418 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 7. - 19:24

Hoztam nektek pár ajándékot! Ma Regölyben voltam egy nyergesmester hölgynél. Az alábbi képek lógnak a falon a mûhelyben, többed magukkal:

Posted Image
A regölyi Tsz négyesfogata valamikor a hetvenes években. Hajtó a nyerges hölgy nagypapája. Késõbb talán megkapom a 4 kanca nevét is, ami biztos, hogy a rudas egy Híres kanca.

Posted Image
A nyerges hölgy édesapja, Kovács Péter, hivatásos belovagló, valamikor a határõr Dózsa lovasa, (késõbb a regölyi Tsz traktorosa, mikor már nem volt igény a lovas szaktudására).

Aztán úton Döbrököz felé, ismét a sokszor látott és mindíg keser-édes látvány. Sütvény 2010:
Posted Image
Posted Image

Ha vissza emlékszetek a nemrég feltett sütvényi újságcikkre 1985-bõl:

Akkor:
Posted Image

És most:
Posted Image

#9419 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 7. - 20:20

Na, mi meg kisbéri kancák segítségével (2-vel nyeregbõl, 2-vel kocsiban) részt vettünk a télûzõ és tavasz köszöntõ lovas felvonuláson! :)
Rendõri felvezetéssel, maszkabálos ruhákben felvonulva (volt ott királylány, csikós, bohóc, Zorro...stb) bõ 3 órán kersztül jártuk a kisváros utcáit. SZólt a zene, meg ilyenek. Kellõképpen elfagytunk azért a nap végére...de remélem pár hét múlva jön a jó idõ...meg majd a csikók! A vemhes kancák most is jól teljesítettek és messze a legszebbek voltak a kavalkádban. ;)

#9420 Léda

Léda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 129 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 8. - 9:47

Léda!

Kérlek olvass figyelmesebben! Egyszerûen párhuzamot vontam a két tenyésztett faj (ló illetve kutya) tenyésztési problémái között, mivel én már átéltem egy hasonló korszakot a kutyázás területén minden buktatójával együtt.
Nem állt szándékomban az egy-két kancás tenyésztõket (és nem hobby tenyésztõket) bántani, vagy sarazni. Ennek több oka is van, és elsõsorban nem az, hogy én/mi is egy kancás tulajdonosok vagyunk, hanem az, hogy a környezetemben elég sok olyan, valóban (évtizedek óta) tenyésztõ barátom van, akinek általában két, de van, hogy egy kancája van. Szeretném azért leszögezni, hogy véleményem szerint olyan nem létezik, hogy hobbytenyésztõ, ugyanis a tenyésztés alapfeltétele, hogy valamilyen célnak fokozottan megfeleljen a születendõ egyed, és az nem túl messze mutató "tenyészcél" hogy aranyos legyen. Ezt a fajtát, a Kisbérit, meghatározott irányelvek szerint tenyésztik több mint 150 éve, ezeket az elveket szem elõtt kell tartani azoknak is, akik csak saját örömükre szeretnének csikót nevelni, de ebbe a fajtába tartozót lovat szeretnének. Mellesleg nem kell egyetlen kancának sem "atyaúristen származás", ha az a fajtába beillõ származású, és még csak véletlen sem feltételeztem soha, hogy bárkinek satnya lova lenne. Idéznék ide egy öreg csikóst is, aki azt mondta " a ló apja széna, anyja abrak, a többi meg, hogy mit tud!", tehát a származás az égadta világon semmit nem jelent, ha az a ló jó tulajdonságokkal rendelkezik. Ha még a fajtába beillõ származású az csak egy plusz a fajtát tenyésztõk számára, mert akkor a késõbbiekben használható a fajta tenyésztésére. Egyébként nem egészen értelek az után, hogy épp a Te kancád csikóját dícsértem meg, és azért az szerintem tisztán látszik, hogy az anyja többet adott a csikóba.
A kipirosított részt meg egyszerû háborgásnak veszem, hirtelen felindulásból elkövetve, ezért nem is reagálnék rá. Teszem ezt többek között azért, mert ezen a fórumon eddig sem, és remélem ezután sem lesz divat a gyerekes cívódás, és sárdobálás.
Az viszont kifejezetten bántó, ha úgytetszik kikérem magamnak, hogy egyáltalán feltételezed rólam, rólunk, hogy így viselkednénk azokkal, így kezelnénk azokat, akik pusztán örömükben, vagy a sors keze által tartják ezt a remek fajtát, minden különösebb szakmai indíttatás nélkül. Ha ezt mégis így értelmezed, akkor vagy nem olvastad az eddigi megnyilvánulásaimat, tehát nem ismersz errõl az oldalamról, vagy én csinálok valamit rosszul, mióta ide írok, itt beszélgetek.
Az már egyszer megtörtént! Itt az eredménye AZ EGYETLEN kancánk hasában! :gm:

Sajnálom. Azt hiszem félreértettelek. Bocsánat.

#9421 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 8. - 11:10

Sajnálom. Azt hiszem félreértettelek. Bocsánat.

Semmi baj! ;)

#9422 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 8. - 12:12

Posted Image
A regölyi Tsz négyesfogata valamikor a hetvenes években. Hajtó a nyerges hölgy nagypapája. Késõbb talán megkapom a 4 kanca nevét is, ami biztos, hogy a rudas egy Híres kanca.

Jav. Az ostorhegyes a Híres kanca :gm:

Edited by kedves, 2010 március 8. - 12:12.

#9423 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 9. - 6:43

Jav. Az ostorhegyes a Híres kanca :gm:

Valahogy sejtettem! ;)

#9424 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 9. - 7:09

Valahogy sejtettem! ;)

Méé? Mee az a böszme? :gm:
Vagy azért, mert a rudas gyakorlatilag nem látszik? :kir:

Edited by kedves, 2010 március 9. - 7:11.

#9425 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 9. - 21:47

Méé? Mee az a böszme? :gm:
Vagy azért, mert a rudas gyakorlatilag nem látszik? :kir:

:)

#9426 Széphajnal

Széphajnal

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.862 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 9. - 22:18

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni,hogy ez a ló Kisbéri volt?Ismeri valaki?
http://www.youtube.com/watch#!v=XQhODE...feature=related

#9427 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 10. - 12:28

Sziasztok!

Nem tudom a ló ki, de a nyereg olyan mint az én nyergem! :gm:

#9428 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 10. - 12:31

Én még a lovast is felismertem: Zenthe Ferenc... :D

#9429 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 10. - 13:24

Én még a lovast is felismertem: Zenthe Ferenc... :D

A közeli képeken, vagy a vájúugrós távolikon! :kir:

(költõi kérdés :gm: )

#9430 enying20

enying20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 126 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 10. - 14:20

Sziasztok!

Egy öreg barátom lovas statisztaként vett részt a felvételeken, az õ halványuló emlékei szerint Zenthe Ferenc lovát Kiskunhalasról hozták, s egy magyar félvér volt. A filmben szereplõ többi ló között viszont volt hat békáspusztai, melyek kisbéri származásúak voltak.

#9431 Fecó

Fecó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 522 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 10. - 16:40

Az én faterom is többek között lovas statsztaként rész vett ebben a filben is de errõl nem sokat mesélt. Rákóczy hadnagyában viszont nagyonsok lovas jelenet van,errõl sok élmény beszámolót mesélt sok kisbéri lóval õ is egy kisbéri kancát lovagolt,igaz labanc mundérban,beszámolói alapján szivesen átélnék hasonló élményeket. Viszont ha már igy belemerültünk a filmek világába a Ménesgazda cimu filmben a két mén mikor veszekszik álitólag a szürke mén egy Lajoskomárom II kisbéri.Errõl esetleg valakine van infója.

#9432 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 10. - 17:20

Az én faterom is többek között lovas statsztaként rész vett ebben a filben is de errõl nem sokat mesélt. Rákóczy hadnagyában viszont nagyonsok lovas jelenet van,errõl sok élmény beszámolót mesélt sok kisbéri lóval õ is egy kisbéri kancát lovagolt,igaz labanc mundérban,beszámolói alapján szivesen átélnék hasonló élményeket.
Viszont ha már igy belemerültünk a filmek világába a Ménesgazda cimu filmben a két mén mikor veszekszik álitólag a szürke mén egy Lajoskomárom II kisbéri.Errõl esetleg valakine van infója.

Toponáron forgatták ill. Répáspusztán. Nem 2 arab volt?

#9433 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 10. - 17:24

Az én faterom is többek között lovas statsztaként rész vett ebben a filben is de errõl nem sokat mesélt. Rákóczy hadnagyában viszont nagyonsok lovas jelenet van,errõl sok élmény beszámolót mesélt sok kisbéri lóval õ is egy kisbéri kancát lovagolt,igaz labanc mundérban,beszámolói alapján szivesen átélnék hasonló élményeket.
Viszont ha már igy belemerültünk a filmek világába a Ménesgazda cimu filmben a két mén mikor veszekszik álitólag a szürke mén egy Lajoskomárom II kisbéri.Errõl esetleg valakine van infója.

Biztos hogy nem! Horváth Vince barátom azon a telepen volt akkor friss agrármérnök a lovak körül. Alig tudták szétszedni õket utánna. Két arab volt, az egyik biztosan O'Bajan. Ha kell rákérdezek.

#9434 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 10. - 19:25

Rákérdeztem. A filmet Répáspusztán forgatták (ahogy Ladgraf is írta). A filmben harcoló két mén egyike egy szürke O'Bajan mén, a másik egy fekete magyarfélvér vegyes, fõként arab származással. Mindkét mént a lótenyésztési felügyelõség biztosította, egyébiránt is selejtezésre szánták õket. Az öreg szürke kifejezetten agresszív ló volt, goromba. Barátomat egy alkalommal úgy fejen vágta (állal), hogy a smici sapka alatt szétrepedt a fejbõre. Párba sem lehetett fogni kocsiba, megtámadta a mellé fogott lovat.

Edited by kedves, 2010 március 10. - 19:26.

#9435 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 10. - 21:29

Rákérdeztem. A filmet Répáspusztán forgatták (ahogy Ladgraf is írta). A filmben harcoló két mén egyike egy szürke O'Bajan mén, a másik egy fekete magyarfélvér vegyes, fõként arab származással. Mindkét mént a lótenyésztési felügyelõség biztosította, egyébiránt is selejtezésre szánták õket. Az öreg szürke kifejezetten agresszív ló volt, goromba. Barátomat egy alkalommal úgy fejen vágta (állal), hogy a smici sapka alatt szétrepedt a fejbõre. Párba sem lehetett fogni kocsiba, megtámadta a mellé fogott lovat.

Hát ilyenek ezek a f....-k! Még szerencse, hogy nem KISBÉRIEK! :kir:

A Zente Feribácsi lovát elfogadnám! Szép egy jószág! :)

#9436 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 11. - 16:00

Kicsit offnak tûnik, vagyis inkább Nóniusznak (ezért oda is beteszem), de hivatkozás szintû a dokumentum és elég érdekesnek tartom, az eredetit egy aukciós portálon találtam, 1920-as keltezéssel hírdetik:

Posted Image
Posted Image

#9437 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 11. - 16:52

Mókus77! Köszönjük a csomagot!!! Az állam leesett, mikor kibontottam! Le a kalappal, nagyon szép munka!

#9438 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 11. - 18:25

Mókus77!

Köszönjük a csomagot!!! Az állam leesett, mikor kibontottam! Le a kalappal, nagyon szép munka!

Aki esetleg nem tudná: a 2010. évi kisbéri és gidrán ménkatalógusról, valamint az Egyesület 20 éves jubileumi kiadványáról van szó.
Köszönöm a dícséretet az Egyesület operatív vezetõsége nevében.

#9439 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 11. - 18:30

Hát...igen a Kisbéri és Gidrán Lótenyésztõ Országos Egyesület megint villantott egyet! Én is nagyon büszke vagyok a két kiadványunkra, ami szerintem "nyugati" szemmel is megállja a helyét! Sõt!

#9440 Gabi75

Gabi75

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 282 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 11. - 18:35

Mókus77!

Köszönjük a csomagot!!! Az állam leesett, mikor kibontottam! Le a kalappal, nagyon szép munka!

Csatlakozom az elõttem szólóhoz :)