Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Kisbéri félvérek

• Please log in to reply
15121 válasz a témához

#9361 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 1. - 8:30

Héra származása ezekszerint megegyezik a Híres I-1-es ménével.

#9362 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 1. - 8:39

Így van, de én úgytudom a két hátsó a két Híres kanca, a ha jól tévedek, akkor a jobb oldali a Híres I Kati, de ma rákérdezek olyannál, aki személyesen ismerte a lovakat. Egyébként a két Híres kanca Dunaszentgyörgyrõl lett felvásárolva másik két, szintén sárga csikóval együtt, a Híres I tm utáni volt mind a négy.

Igazad van! Kati a jegytelen, Héra a hókás....

Héra származása ezekszerint megegyezik a Híres I-1-es ménével.

Hérának Pusztaberényben 4 csikója született Szikrázó I-tõl, ebbõl a 91-es méncsikóját megvették állami ménnek.....róla tud valaki valamit?

Hérát 22 évesen Vörös Jóska vette meg, nem tudom, sikerült-e még csikót fognia tõle?

#9363 enying20

enying20

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 126 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 1. - 10:29

Nekem olyan emlék is felsejlik, hogy az egyik kanca Cipra volt. Hadfi II után nevelt csikója sokáig a helyi plébánosunk tulajdonában volt.

#9364 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 1. - 10:45

Nekem olyan emlék is felsejlik, hogy az egyik kanca Cipra volt. Hadfi II után nevelt csikója sokáig a helyi plébánosunk tulajdonában volt.

Lehetséges. Hadfi II a Maxim IX-10-es után került Paksra. Annak idején állítólag 4 csikóját vásárolták fel állami tulajdonba a paksi Dunamenti MgTsz-tõl. Ebbõl az egyik a sokat emlegetett Hadfi IV. tm, a másik a Paks Hadfi-2 (Hadfi II (e. Orosháza Hadfi-5) után egy Csipkés nevû kancából), a másik kettõre nem emlékszem.

#9365 lilith

lilith

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.846 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 1. - 11:30

Keresnék némi infót egy Széplak Sziszi (Szikrázó SzélvészXSzéplak X) nevû kancáról. Azt megtaláltam, hogy Hódmezõn tenyészették, és ha jól keresgéltem, szemlézve is volt, ezért inkább személyes benyomásra lennék kiváncsi, ha valaki látta, és emlékszik rá. Ezen kívül érdekel a családfa/származás is. Köszönöm! :ang:

#9366 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 1. - 12:17

Keresnék némi infót egy Széplak Sziszi (Szikrázó SzélvészXSzéplak X) nevû kancáról.
Azt megtaláltam, hogy Hódmezõn tenyészették, és ha jól keresgéltem, szemlézve is volt, ezért inkább személyes benyomásra lennék kiváncsi, ha valaki látta, és emlékszik rá.
Ezen kívül érdekel a családfa/származás is.

Köszönöm! :ang:

Lilith!

Nem ez az a kanca amit a lovasokon hírdetnek? De az apja nem az öreg X-es, hanem a fia a Széplak X-117-es.

Sziszi anyja azthiszem megegyezik azzal a Szikrázó Szélvésszel, aki az Ozora I Szélkakas mén anyja, és Lóska János kancája volt. Maga a kanca egy a Szikrázó telivér után született kanca egy 187 Stormalong nevû kancából (Stormalong xx X 141 Slieve Gallion V). A származásából látható, hogy klasszikus Kisbéri tenyészelvû kiemelkedõen magas telivérvérhányadú kanca.
Érdekes vonulata az általad írt Sziszinek a származásában Szikrázó, ha az apai vonalat is megnézed, mert a X-117-es a kifejezetten jó ugróörökítõnek tartott Széplak X (aki maga is Széplak rokontenyésztés volt) fia egy Szikrázó I Simeoni kancából (Szikrázó I x Fácán). További érdekesség, hogy A származásban lévõ Fácán nevû kanca maga is Széplak származású, lévén az apja a Széplak I-13-as. (persze a Szikrázó I-nél ismét megjegyezném a telivérezettséget, és a nagy etalonként számontartott 167 Shannon IV kancát, aki ugye megint csak egy autentikus Kisbéri)
Származásról én ennyit, Qkesz, és enying20 a Széplak X-es kapcsán, talán ki tudja egészíteni még pár nyalánksággal. Személyes tapasztalatom nincs

Edited by kedves, 2010 március 1. - 12:39.

#9367 lilith

lilith

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.846 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 1. - 12:19

De az ;) És igen, csak a 117-et lehagytam a végérõl a nagy másolásban :D Köszönöm ;)

Edited by lilith, 2010 március 1. - 12:44.

#9368 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 1. - 17:48

Nos akkor! Parádés okfejtésem olvasása után "kémeim jelentették", hogy a Széplak Sziszi származásában szereplõ Szikrázó Szélvész nem egyezik meg a Lóska féle Szélvésszel (Szélkakas anyjával). Fent említett Szikrázó Szélvész egy Hódmezõvásárhely Szikrázó-136 nevû mén után született egy Maxim XII Bájos nevû kancából egy hódmezõvásárhelyi tenyésztõnél. ( a két kanca az 1086 és az 1087-es sorszámot viseli a regiszterben.) Már annak is feltûnõnek kellett volna lenni, hogy a Lóska J. féle kanca 1976-os születésû, tehát nehezen hihetõ, hogy a 2004-es kancát 28 évesen ellette. Hiába no. Még olyanok is hibáznak, akik "atomreaktort kezelnek". :gm:

Edited by kedves, 2010 március 1. - 17:55.

#9369 Szikrababy

Szikrababy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 643 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 1. - 18:54

:D

#9370 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 1. - 19:22

Lilith!

Hallottam a kancáról, ha jól tudom karórágó és nem valami jó kocsis, bár tudom neked nem arra kell, vagy kellene, az a herélt még mindig jó lenne neked, de te jobban hiszel a szarvasiakban! ;)

#9371 lilith

lilith

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.846 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 1. - 20:29

Jaj, dehogy hiszek a szarvasiakban :D Semmire sem kellett volna, utána néztem, mert KISBÉRI, és sajnáltam, hogy ilyen helyen van....De, mint megtudtam, megvan ennek az oka. Irnál nekem magánban errõl a heréltrõl? Felkeltetted az érdeklõdésem mostmár ;)

#9372 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 1. - 21:27

Jesszus! Ez Cseh Peti!!!

A lovait illene tudnom de sajna nem emlékszem a nevekre mind, de az biztos, hogy. mind kanca volt A bal szélsõ elöl Obajan, középen szerintem Kati, a többi egyenlõre nem ugrik be.

Cseh Petit és fogatát Sütõ Ödön mindenestül megvette Balatonfenyvesre a lovasbemutatókhoz, talán 86-87-ben. Tehát nem is biztos, hogy ugyanezek voltak a lovai.

Ami eszembejut: Héra (Híres I-Gidran "B" VIII)
Kati (Híres I-1 - Manci) az õ fia a Hadfi IV törzsmén,

A képen Cseh Péter látható, bár abban az idõben volt egy másik hajtója is az ötösnek.

A képen látható lovak, mind az öt kanca:
Nyerges: Héra
Rudas: Kati
Láncos: Komancs
Gyeplõs: O' Bajan
Ostorhegyes: Julcsa

Az ötösnek voltak tartalék lovai is, de a két hátsó Híres kanca mindíg fix volt, a többieknél idõsebbek, és jólképzett, tanult fogat lovak voltak.
O'Bajan-t Cseh Péter édes apja tenyésztette Tengelicen.
Az információt azonban még vissza ellenõrzik, ha valami nem stimmel majd megírom.
Addig is két 2003-as kép a Tamási lovasnapokról. Valószínûleg már csak a hajtó ugyanaz, bár mind az öt Kisbéri bélyegzésû ló volt:

Posted Image
Posted Image

(A kép minõsége sajnos a papírkép scan-elésének köszönhetõ)

#9373 messi

messi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.935 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 1. - 23:26

Jó látni Híres Katit, elvégre rokony :) (Kép lementve az archívumomba :) )

#9374 Bereki

Bereki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.114 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 2. - 7:41

A képen Cseh Péter látható, bár abban az idõben volt egy másik hajtója is az ötösnek.

A képen látható lovak, mind az öt kanca:
Nyerges: Héra
Rudas: Kati
Láncos: Komancs
Gyeplõs: O' Bajan
Ostorhegyes: Julcsa

Az ötösnek voltak tartalék lovai is, de a két hátsó Híres kanca mindíg fix volt, a többieknél idõsebbek, és jólképzett, tanult fogat lovak voltak.
O'Bajan-t Cseh Péter édes apja tenyésztette Tengelicen.
Az információt azonban még vissza ellenõrzik, ha valami nem stimmel majd megírom.
Addig is két 2003-as kép a Tamási lovasnapokról. Valószínûleg már csak a hajtó ugyanaz, bár mind az öt Kisbéri bélyegzésû ló volt:

Ez már egy másik fogat szerintem (vagy az évszám nagyon nem stimmel)

Peti olyan 2000 körül elment a cégtõl, megnõsült. O'bajant vitte magával (most már legalább tudom, miért kötõdött hozzá annyira)

Héra '94-ben Vörös Jözsef tuulajdonába került 22 évesen, Kati '75-ös születésû, õt a ménes 91-ben adta el.

A felsõ képen biztos, hogy nem Peti áll a lovakon, már mikor Fenyvesre került se volt egy cingár gyerek :dev: tekintélyes pocakja volt, mikor utoljára láttam.

#9375 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 2. - 11:46

Hát egy pár dologról lemaradtam. Örömmel üdvözlöm Híres Katit. Tele vagyok Hadfi IV-csikókkal, úgyhogy igencsak rokon. Kedves, köszi a cecei képet! Szerettem ott dolgozni, bár egy pesti lánynak ott vidéken nem volt könnyû dolga. Ha meg akartam tanulni valamit, úgy kellett ellesnem. Az elõdöm egy öreg orosz félvér ember volt, aki pár évvel késõbb egyszer kijött a méneshez fogattal. Mondtam neki, nézzen csak körül nyugodtan, én addig vigyázok a lovára. Mire az öreg: "Nem hagyom itt a lovamat, asszonyszemélyre ilyesmit nem lehet rábízni..." Én voltam a Tsz-ben a ló- és juhtenyésztési ágazatvezetõ. Sajnos fogalmam sincs, hova tegyem azt a kisbéri kancát azon a fekete-fehér képen, bár a könyv nekem is megvan, nagy kincsnek tartom. A Hölderlin-témához: Én nagyon berzenkedtem Hölderlin ellen, mégis utólag azt kell mondanom, hogy sokkal jobb csikói voltak, mint Hohensteinnek. Jobban beleillettek a fajtába, sokkal jobb mozgásúak lettek, tehát legalább kárt nem csinált. Késõbb eladták külföldre, talán Olaszországba military-lónak. Kent még mindig Nagyrécsén van, egy darabig Hercegfalvi Tibor versenyzett vele militaryban, aztán a tulajdonos lánya díjlovagolta, de nem sokat fedezett. Már talán nem is szerzõdnek rá, mint fedezõménre. Árulták, de túl magas árat kértek érte. Jó ló nagyon, kár, hogy elkallódott.

Edited by Mókus77, 2010 március 2. - 11:48.

#9376 tom the black

tom the black

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 68 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 2. - 12:34

Sziasztok!

Nekem tetszik a Hölderlin Jámbor és ez a csikó is nagyon jól néz ki amit Mókus77 feltett!
Az apjával a Hölderlinnel mi újság van? Fedez még vagy már nincs is az országban? Mert már rég hallottam róla!
Tudja valaki?

Sziasztok!

Hölderlint tényleg elkerült egy olasz militaris nõhöz miután egy versenyen kinézte magának.
Hohenstein-nel ellentétben neki No.-ban is volt fed. engedélye tehát nem lehet vele egy lapon emlegetni, az ajpa Michelangelo aki kiválóan örökíti a jó mozgást és a trakiban kiemelt fed.mén.

#9377 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 2. - 12:45

Sziasztok! ... és Jackson apai testvére (Hölderlin). Ö is kiváló ló. Hölderlint sajnos az elején díjlovaglásra használták, ami nem tett jót neki. Régebben nagy ellenérzést váltott ki Igéret. Örülök, hogy megváltozott a vélemény, legalábbis sokakban. :)

#9378 Léda

Léda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 129 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 2. - 21:04

Ér saját lovakat mutogatni? Csak az nézze meg, akit érdekel.
Kancám, 1,5 éve csikójával. :-))
http://img2.tar.hu/l.../73051377.jpg#3

#9379 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 3. - 6:34

Ér saját lovakat mutogatni? Csak az nézze meg, akit érdekel.
Kancám, 1,5 éve csikójával. :-))
http://img2.tar.hu/l.../73051377.jpg#3

Ér!
KI a csikó apja?

#9380 shutterfly

shutterfly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 347 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 3. - 9:34

Sziasztok!

Hölderlint tényleg elkerült egy olasz militaris nõhöz miután egy versenyen kinézte magának.
Hohenstein-nel ellentétben neki No.-ban is volt fed. engedélye tehát nem lehet vele egy lapon emlegetni, az ajpa Michelangelo aki kiválóan örökíti a jó mozgást és a trakiban kiemelt fed.mén.

Hohenstein II-nek meg a teljes testvére a kiemelt trakheneni fedezõmén, akit a hannoveri tenyészkörzet is használ.
Félre téve az "egymásra licitálást", nem értem, hogy a néhány éve még vonalalapítóként emlegetett Hohenstein II hogyan lett ennyire kegyvesztett. Ma már ott tartunk hogy nemhogy nem használják, hanem már szinte üldözik. Pedig azért ennél talán többet érdemelne szegény. Egyáltalán fedez még? A ménelhelyezésekben nem találtam sehol.Esetleg már elpusztult?

#9381 csepebaba

csepebaba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 503 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 3. - 10:06

Sziasztok! Köszönöm az infókat a Hölderlinrõl! Én személy szerint sajnálom, hogy nincs már az országban. Léda! Hû de egyformák! Ki a papa?

#9382 csepebaba

csepebaba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 503 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 3. - 10:36

http://img1.tar.hu/c...ef013cd74288fd1
http://img1.tar.hu/c...e2/73063958.jpg
http://img1.tar.hu/c...e2/73063959.jpg

Egy kis havas nosztalgia akit érdekel: Az elsõ képen a kancám, a 2. képen a csikójával, Veganum után, és a 3. képen pedig a csikó, a "kis Vega".

#9383 Szikrababy

Szikrababy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 643 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 3. - 14:07

Egy kis kérésem lenne, ha nem terhellek vele Titeket. A következõ lovakról szeretnék képet/festményt/grafikát látni (ha csak néhányról van, az is tökéletes): - Nasrullah xx - 1337 Maxim II-1 - 1074 Tiszatelek Filou-421 (Filou VI. tm.) - Filou VI Orsolya - 136 Ibsen Õk a lovam felmenõi :) , és róluk még sosem láttam képet. Segítségeteket elõre is köszönöm! :ang:

#9384 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 3. - 14:58

Ibsen-t tudok küldeni, ha adsz magánban egy e-mail címet (aztán ha akarod, felrakhatod ide is), a Filou VI-ot pedig megtalálod a kisbéri honlapon a kisbéri mének archív képei között (Filou törzs).

Edited by furioso, 2010 március 3. - 14:59.

#9385 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 3. - 16:28

Furioso !

Az Ibsen képre én is igényt tartanék!

Nusrallah xx:
Posted Image
Posted Image

Én azonban az apját, Nearco xx-t sokkal fontosabbnak tartom, igen nagyhatású telivér volt, alapot adott sok ugró vonalnak:
Posted Image
Posted Image

#9386 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 3. - 17:40

Kedves! Nincs másik e-mail címed? A citromos visszadobálja az üzeneteimet...

#9387 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 3. - 18:00

Szövi honlapról másolom: "A közelmúltban alakult /az MLLSZ nevet változtatott és alapszabályt módosított, az átláthatóbb szakmai mûködés kereteinek kialakítása érdekében/ Magyar Lótenyésztõk Országos Szövetsége elnöke Zilahy István és Lázár Vilmos a kapcsolatok további bõvítésérõl több alkalommal tárgyalt. /A megbeszélések alapja: a tenyésztés és sport történeti kapcsolatrendszere, egymásrautaltsága, illetve az együttmûködés kölcsönös szándéka / Erre – egyebek között – azért is szükség van, mert a közel egy tucat lóval foglalkozó, – vagy vele kapcsolatban álló – szervezet jelenleg legfeljebb konzultációs viszonyban van egymással. Mindenki tiszta átlátható, jól szervezett, vezetett, kommunikált szakmai munkát kíván végezni a saját területén. Ezért határoztuk el közösen az MLLSZ átalakítását. Sikeres együttmûködés csak jól mûködõ szervezetek között képzelhetõ el. Ezen dolgoztunk – eredményesen - az elmúlt másfél, két évben. Megteremtettük a modern együttmûködés alapjait. Elsõrendû szakmai kérdés a lovassport, lótenyésztés, lóversenyzés együttmûködése, ezért mozgunk ebben a hármas körben intenzíven. A cél: a lovaságazat – és benne a lovas-, a lósport, a lótenyésztés valamint a többi lovasszervezet – együttes érdekeit szem elõtt tartó – lazább, vagy szorosabb – irányító és szolgáltató /így együtt!/ átlátható, ellenõrizhetõ, egységes /ezért megtakarításokkal is járó/ szervezet körvonalazása, majd megszervezése, életre hívása. / én ma inkább szervezeti és gazdasági együttmûködésrõl, klaszterrõl beszélnék, bár lényegileg teljesen egyetértünk / A Lázár-Zilahy megbeszéléseken körvonalazódtak a két Szövetség együttmûködésének fontosabb területei. A közös tartalmi elemek: * a lovassport, lótenyésztés társadalmasítása; * nemzetközi kapcsolatépítés; * az ágazati együttmûködés modern rendszerének kiépítése; * az ágazat önfinanszírozó képességének fokozása; * állami támogatások rendszere; * ágazati szakmai programok, rendezvények kidolgozása, rendezése, finanszírozása; * jogszabályalkotás, a rendeleti környezet módosítása, /Pl. Állattenyésztési Törvény, Oktatási Törvény, Erdõtörvény, 14/2008./XII.20./ önkormányzati miniszter rendelete a lovas-szolgáltató tevékenységrõl stb./ * lovas szellemi tudásközpontok kiépítése, mûködtetése; * a tantervbe iktatott iskolai diáksport szakmai segítése; * teljesítményvizsgálat a lovasversenyek alapján /is/; * adatbázis-kezelés, tenyészértékbecslés / elsõrendû kérdés, több évtizedes lemaradást pótolva lépünk egy fajsúlyosat /; * hagyományõrzés; * tájékoztatás, közvéleményformálás, ágazati kommunikáció, lovas PR,. A módszer:Rendszeres kapcsolattartás, szakmai egyeztetés, közös fellépés, közös PR "

#9388 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 3. - 20:39

Hohenstein II-nek meg a teljes testvére a kiemelt trakheneni fedezõmén, akit a hannoveri tenyészkörzet is használ.
Félre téve az "egymásra licitálást", nem értem, hogy a néhány éve még vonalalapítóként emlegetett Hohenstein II hogyan lett ennyire kegyvesztett. Ma már ott tartunk hogy nemhogy nem használják, hanem már szinte üldözik. Pedig azért ennél talán többet érdemelne szegény. Egyáltalán fedez még? A ménelhelyezésekben nem találtam sehol.Esetleg már elpusztult?

Cecei Tsz-beli éveimbõl az akkori fõnököm örökérvényû mondása volt: "Rendes asszonynak is lehet qrva lánya". Ez a véleményem Hohenstein I-rõl és Hohenstein II-rõl.

Nem hiszem, hogy egymásra licitáltunk volna, igazából Tom the Black, aki a trakehneni fajta nálam sokkal képzettebb ismerõje, megerõsítette a bizonytalanul megfogalmazott, saját tapasztalaton alapuló véleményemet.

Az pedig, hogy úgy érzed, Hohenstein II kegyvesztett lett, szinte kizárólag az én sokszor eltúlzott kritikámnak és nagy számnak köszönhetõ. Nem annyira kegyvesztett, mint amennyire én vágom, mindenesetre véleményem szerint csak annyiban volt jobb hatással a kisbéri-félvér fajtára a 60-as évek NDK hannoveri importjainál, hogy nem rontotta (túlságosan) a küllemet.
Egyébként megvan még, valahol a Pilisben fedez, ha rátalál valaki a sportló-ménkatalógusban.

#9389 tom the black

tom the black

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 68 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 3. - 21:39

Kedves shutterfly!

Csatlakozva Mókushoz egyáltalán nem Hohenstein II szapulása volt a célom csak a tényeket közöltem. Voltam olyan szerencsés, hogy mindkét Hohensteint saját kezemmel simogathattam és vezethettem és hidd el, hogy látszik a 2-3 millió euros külömbség közöttük. Ettõl függetlenül a tények azt mutatják, hogy Hohenstein II a mozgáson átlagban nagyon halványan, küllemben már markánsabban mutatott javító hatást a kisbériben. Egy aspektusból azért látszik, hogy testvérek mert mindkét mén egy-két kivételtõl eltekintve kifejezetten rontott az ugróképességen. lsd. www.trakehner-verband.de
Igazán megértem azokat (valamikor magam is) akiket ehomályosított a marketing a származás, meg hogy német stb... de éppen ezért írtam azt, hogy összemérhetettlen külünbség van egy mén amit nem heréltek ki a korung után és valaki megvette, illtve a korung gyõztes között vagy akár egy kint fed. engedélyt kapott mén között.

#9390 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 4. - 6:01

Jó reggelt!

Posted Image
Ibsen xx

#9391 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 4. - 7:25

Sziasztok Kisbérisek!

Na, jahhhh! Hohenstein-rõl ha így visszaemlékszem már korábban is elõjöttek ezek az észrevételek, és többen véleményt formáltak. Az biztos, hogy sok mén örülhetett volna annak, ha ekkora szerephez tud jutni a Kisbéri fajtában mint Õ. Szégyen, nem szégyen...az én véleményem is az, hogy sajna nem hozta a várva várt elképzeléseket.
:kir:

#9392 Léda

Léda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 129 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 4. - 8:07

Kedves, Csepebaba! Veganum a csikó apja, õ Veganum Fédra. :) Csepebaba olyan édes a csikód. Bár ez már kiskorában is látszott.

#9393 Léda

Léda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 129 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 4. - 8:27

Havas nosztalgia.
http://www.kep.tar.h...9648/73086442#2
http://www.kep.tar.h...9648/73086441#2
:-))

#9394 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 4. - 8:36

Kedves, Csepebaba! Veganum a csikó apja, õ Veganum Fédra. :)
Csepebaba olyan édes a csikód. Bár ez már kiskorában is látszott.

Talán az elsõ Vega csikó, ami igazán tetszik. Persze én nem igazán rajongok a figurás lovakért, és Veganum azért ebben eléggé élenjár. Persze ez szubiektív dolog, attól még, hogy a színük ált. nem tetszik, láttam már szép Vega csikókat.

#9395 shutterfly

shutterfly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 347 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 4. - 9:23

Kedves shutterfly!

Csatlakozva Mókushoz egyáltalán nem Hohenstein II szapulása volt a célom csak a tényeket közöltem. Voltam olyan szerencsés, hogy mindkét Hohensteint saját kezemmel simogathattam és vezethettem és hidd el, hogy látszik a 2-3 millió euros külömbség közöttük. Ettõl függetlenül a tények azt mutatják, hogy Hohenstein II a mozgáson átlagban nagyon halványan, küllemben már markánsabban mutatott javító hatást a kisbériben. Egy aspektusból azért látszik, hogy testvérek mert mindkét mén egy-két kivételtõl eltekintve kifejezetten rontott az ugróképességen. lsd. www.trakehner-verband.de
Igazán megértem azokat (valamikor magam is) akiket ehomályosított a marketing a származás, meg hogy német stb... de éppen ezért írtam azt, hogy összemérhetettlen külünbség van egy mén amit nem heréltek ki a korung után és valaki megvette, illtve a korung gyõztes között vagy akár egy kint fed. engedélyt kapott mén között.

Teljesen igazad van, és nehogy valaki azt higgye, hogy Hohenstein II különösebb hatással lett volna rám.A "költõi kérdésemmel" csak a mén megítélésében beállt kontrasztot szerettem volna érzékeltetni.Ugyanis: nem az a baj hogy miután egy ménrõl kiderül hogy nemhogy javít, hanem inkább ront a fajta átlagán,nem használják, hanem az, hogy mielõtt az örökítõképességérõl bármi információnk lett volna, a "fél országot végig fedezte" ( a kifejezés nem tõlem származik) és gyakorlatilag a kisbéri félvér falta újkori regenerátoraként volt kezezlve.Ha valakit hát engem nem homályosít el a marketing, meg hogy német stb...de a www.trakhener-verband.de-t, vagy a www.gestuet-haemelschenburg,de-t böngészve nem értem, hogy a kisbériben miért Hohenstein II-t, Hölderlint. Sixtust használjátok, amikor Freudenfest, Exclusiv, Alter Fritz de még Gribaldi, Kostolany, vagy Silvermoom is nagyságrendekkel kevesebbért fedez mint a hasonló kategóriájú holsteini vagy hannoveri mének, és klasszisokal jobb lovak, mint a fent említett trakheneniek, sõt még az örökítõképességükrõl is komoly inrormációmennyiséget találunk.

Edited by shutterfly, 2010 március 4. - 9:24.

#9396 K.1

K.1

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 541 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 4. - 9:36

Hohenstein II-höz én is hozzászólnék, Mókus77 írta, hogy keressük a sportló ménkatalógusban, ez engem is érdekelt, megnéztem, ott sem szerepel már. Anno azért a kisbéri fajta, eléggé favorizált ménje volt. Szerintem született neki elég jó és valóban közepes és gyenge utódja is. Minden fajtának vannak felsztárolt lovai, ez ezek közé tartozott. De õ utána született jó sportló és kérdezem én itt olvasgatva az írásokat és minden negyedik hozzászólásban megtalálom Veganumot és megkérdezem, szerintetek a tirke-tarka színen felül lesz neki legalább annyi sportló utódja, mint általatok kikiáltott szarnak, Hohenstein II-nek? Mert õ ugyanúgy megtelíti a fajtát, mint Hohenstein II. Ahogy mostanában jobban odafigyelek és tanulmányozom a kisbéri méneket, azért az a megállapításom, hogy õnáluk sokkal jobb mének szerepelnek a listákon. Shutterfly-hoz hozzászólva, ugyanezen a véleményen vagyok, hogy sokkal, sokkal jobb trakheneniek vannak, mint a shutterfly által fent említett lovak. Volt szerencsém látni egy pár Sixtus csikót, hát õszintén, borzasztóak.

#9397 Szikrababy

Szikrababy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 643 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 4. - 11:57

Nagyon köszönöm a képeket! :D

#9398 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 4. - 20:16

Sziasztok Kisbérisek!

"Tévedni emberi dolog! Mondta a sündisznó, és lemászott a sárkeférõl!" :kir:
Egyébként Vegánumról sincs jobb véleményem mint a Hohenstein II-rõl...de ez ezt nem a mostani háborgás miatt mondom... :kir:
Sajna nem látom bennük az elõbbre jutás lehetõségét....ha visszább olvastok talán olvasható is....persze tévedhetetlen sem vagyok, és csak bízok benne, hogy a mai elképzeléseim a jövõben majd igazolásra találnak.
Sajna a lótenyésztésben az elképzelések nem mindig és sokszor csak késve (évek múltán) kerülhetnek igazolásra! Ezért fontos a generációkban való gondolkodás! Illetve túl nagy hangsúlyt fektetünk a ménkiválasztásra és minden javítást csak tõlük várunk, így háttérbe szorítjuk a kancacsaládokat-vonalakat.
Meg lehet az elvárások is sokszor eltúlzottak!

Edited by Qkesz, 2010 március 4. - 20:19.

#9399 tom the black

tom the black

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 68 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 4. - 21:16

Teljesen igazad van, és nehogy valaki azt higgye, hogy Hohenstein II különösebb hatással lett volna rám.A "költõi kérdésemmel" csak a mén megítélésében beállt kontrasztot szerettem volna érzékeltetni.Ugyanis: nem az a baj hogy miután egy ménrõl kiderül hogy nemhogy javít, hanem inkább ront a fajta átlagán,nem használják, hanem az, hogy mielõtt az örökítõképességérõl bármi információnk lett volna, a "fél országot végig fedezte" ( a kifejezés nem tõlem származik) és gyakorlatilag a kisbéri félvér falta újkori regenerátoraként volt kezezlve.Ha valakit hát engem nem homályosít el a marketing, meg hogy német stb...de a www.trakhener-verband.de-t, vagy a www.gestuet-haemelschenburg,de-t böngészve nem értem, hogy a kisbériben miért Hohenstein II-t, Hölderlint. Sixtust használjátok, amikor Freudenfest, Exclusiv, Alter Fritz de még Gribaldi, Kostolany, vagy Silvermoom is nagyságrendekkel kevesebbért fedez mint a hasonló kategóriájú holsteini vagy hannoveri mének, és klasszisokal jobb lovak, mint a fent említett trakheneniek, sõt még az örökítõképességükrõl is komoly inrormációmennyiséget találunk.

Nehéz pár mondatban reflektálni a fentiekre mert keverjük a tenyéztési irányokat valamint Hohenstein és Hölderlin Mo. fedezett a többi csak kintrõl érhetõ el, egyébként Hölderlin újból elérhetõ NO. 500 eur. -ért vajon a németeknek mért jó? A Kosztolany család ma a díjló elõállítás csúcsán van (a világon) Gribaldi révén és megkockáztatom hogy pár év múlva veri Sadro Hit-et, Donnerhalt, Florestant, .... így ha trakiról van szó akkor biztosan vele fedeztetnék ha díjlovat szeretnék. De ha valaki díjugratás vagy military irányú szelekcióban gondolkozik akkor elfelejtheti a Freudenfest, Exclusiv, Alter Fritz Gribaldi, Kostolany Silvermoom sort. Hölderlin military versenyeken jól szerepelt és kevés számú kisbéri ivadékáról nem lehet semmi rosszat elmondani. Hamár Sixtus említettük õ maga NO.-ban S kategóriában többször gyõzött, apai fétestvére egy telivér után Windfall a világ legjobb military lova volt talán 2003 és az athéni olimpián is mellesleg 12. volt stb.. valamint a legtöbb fedezõmént adja jelenleg a trakiban Buddenbrok, Axis stb...
Félve jegyzem meg egyébként, hogy Sixtusnak apai nagyapja kisbéri kancából született.

K.1.
Õszintén kiváncsi lennék, hogy hol láttál gyenge Sixtus csikókat mert talán két kivétellel mindet ismerem Mo.-on. és azt gondolom, hogy mélyebb ismeretek nélkül a levegõbe beszéltek. :confused:

#9400 Léda

Léda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 129 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 5. - 1:28

Sziasztok Kisbérisek! "Tévedni emberi dolog! Mondta a sündisznó, és lemászott a sárkeférõl!" :kir: Egyébként Vegánumról sincs jobb véleményem mint a Hohenstein II-rõl...de ez ezt nem a mostani háborgás miatt mondom... :kir: Sajna nem látom bennük az elõbbre jutás lehetõségét....ha visszább olvastok talán olvasható is....persze tévedhetetlen sem vagyok, és csak bízok benne, hogy a mai elképzeléseim a jövõben majd igazolásra találnak. Sajna a lótenyésztésben az elképzelések nem mindig és sokszor csak késve (évek múltán) kerülhetnek igazolásra! Ezért fontos a generációkban való gondolkodás! Illetve túl nagy hangsúlyt fektetünk a ménkiválasztásra és minden javítást csak tõlük várunk, így háttérbe szorítjuk a kancacsaládokat-vonalakat. Meg lehet az elvárások is sokszor eltúlzottak![/font][/color][/size] [/quote] Qkesz! Én nem vagyok szakértõ tenyésztõ, csak laikus. Tanács alapján fedeztettem Veganummal. Annyi biztos, hogy ilyen kedves csikót még nem sokat láttam, mint amilyen ez. És ezt tuti nem az anyjától örökölte. Meg az is biztos, hogy hobbilóként a kedvesség nem válik kárára. A többi meg engem nem érdekel. :-))

Edited by Léda, 2010 március 5. - 1:30.