Az Európa Bajnokság szervezõi, az osztrák Hörby és a svájci Suzie a Silveradon is többször járt osztrák NRHA vezetõtõl, Wolfgang Scmidttõl hallották, hogy Magyarországon van egy idióta lasszó buzi, aki mindenhova lasszóval a kezében jár. Tavaly Liebenauban, a Közép Európa Kupán is állandóan lasszózott, mivel csak a lánya versenyzett ott, õ meg unatkozott. Az e-mail címemet is õ adta meg Hörbynek, aki elküldte nekem az EB versenykiírását. Szóltam Rangernek, Dödének és Kastélynak, hogy menjünk, versenyezzünk! Végül csak Rangerrel ketten neveztünk, s csütörtökön este érkeztünk a helyszínre, a Bécshez közeli Hollabrunn nevezetû, osztrák városkába. Az autópályán sietnünk kellett, mert napközben mind a ketten dolgoztunk, jóval dél után indultunk csak el, s a kiírás szerint kizárólag ezen a napon, délután 3-5 között lett volna lehetõség gyakorolni az akadálypályán. Sajnos nem volt egyértelmû a kiírás, ahol csak a szervezõ Hörby lakáscíme szerepelt felismerhetõen, maga a versenyhelyszín csak Pro-Pferd Hollabrunn néven volt említve. Ezért ezerrel elautóztunk Hörby lakhelyéig, Siegersdorf-ig, ahol megtudtuk, hogy oda vagy 100 km Hollabrunn, a verseny helyszíne (200 km + kerülõ), s át kell vergõdni Bécsen is. Le is mondtunk az aznapi gyakorlásról.
Este 6-7 között értünk a tetthelyre. Keresni kezdtük a "mieinket", hogy lejelentkezzünk. Nem volt nehéz dolgunk, mert talpig cowboynak voltunk öltözve, a kezünkben lasszó, s minden utunkba akadó rögtön mutatta az irányt, hogy merre van a többi tökkelütött hülye. Maga a rendezvény egy lovas kiállítás volt, olyan félúton egy hazai utazás kiállítás és a Fieracavalli kirakodóvására között. Az egyik fedett csarnok mellett megtaláltunk a lasszósokat. Vagy húsz autentikus figura dobálta a lasszót különféle célokra. Ekkor majdnem hazajöttünk. Ott úgy dobáltak a fickók, de még a csajok is, ahogyan nemhogy nem láttunk még lasszót dobni, de ami a fizika törvényeinek is símán ellentmondott. Azonnal láttuk, hogy nekünk itt semmi keresnivalónk, mi olyan kis nyuszikák vagyunk ezekhez az emberekhez képest, hogy egyenesen szemtelenség a jelenlétünk. De még mielõtt elmenekülhettünk volna, észrevettek, s nagyon kedvesen összeismerkedtek velünk, körbevezettek, s gyakorlásra biztattak. Nem volt mit tenni, beálltunk közéjük. Látták, hogy mit tudunk (mi mindent nem), s elkezdtek segíteni. Mi idehaza kizárólag overhand dobással dolgoztunk eddig. Ez a technika használatos a lovon való lasszózáskor a texasi stílusban. De itt gyalogos lasszózásról volt szó, s mexikói/kaliforniai stílusú vaquero dobásokra volt szükség a versenyen. Olyanokról, mint backhand, offside, side warm, side warm open, houlihand, dei vianto, blackwelt, hip shot, stb. még nem is hallottunk, nemhogy ilyesmit dobni lettünk volna képesek. Elkezdtünk hát bénázni, s a profi ropingosok nagyon sportszerûen szívvel-lélekkel segítettek minket. Mire besötétedett, már egész jól ment a 15 fajta dobás némelyike, s a többi is sikerült hébe-hóba.
Másnap reggel a greenhorn kategórával kezdõdött a verseny. Összesen 5 kategória volt egyébként meghirdetve: greenhorn, parkour, advanced, vaquero, team parkour. Ebbõl eredetileg 4-re adtuk be a nevezést még az interneten keresztül, de a helyszínen, látva, hogy mi mindent kell dobni, visszakoztunk. A vaquero számról eredetileg is gondoltam, hogy valószínûleg megoldhatatlan lenne számunkra, hiszen láttam már mexikói charreria döntõt filmen, s az tényleg nem fehér embernek való dolgokat ígért. Úgy gondoltuk, hogy a grean horn és az kadálypálya számokat azért bevállaljuk, ha már itt vagyunk, a haladó és a vaqueró számot azonban meg sem próbáljuk.
A green hornban az igazi nagymenõk nem indultak (talán nem is indulhattak?), hiszen ez csak az elsõ versenyükön részt vevõk számára került meghirdetésre. Igen egyszerû versenyszám volt, feküdt nekem is, Rangernek is. Egy mûborjúra kellett 8 különbözõ pozícióból dobni, s teljesen mindegy volt, hogy milyen dobási módon dob az ember. Meglepetésemre holtversenyben az élen végeztem, s az összevetést, ahol növelték a dobótávot, igen nagy fölénnyel megnyertem. Amikor már biztos volt az elsõségem, akkor az utolsó dobásra dobtam egy olyat, hogy majd leszakítottam a boci fejét. Olyan Silveradosat!
Ebben a versenyszámban nem volt nehéz dolgom, mert ilye feladatokat Silveradon is sokat gyakoroltam, s csak side warm open és overhand dobásokat vállaltam be. Csak head shot dobás volt, ami a legegyszerûbb. (Nyakat kell megfogni, ellentétben a két szarv egyidejû megfogásával vagy a far (hip) és a hátsó lábak egyidejû megfogásával.
Még ugyanazon a napon lement az egyéni parkour verseny is, ami gyakorlatilag egy terepverseny volt, különféle akadályokkal. Itt nem voltunk valami nagy spílerek, hiszen a sikeres szerepléshez itt már dobni kellett houlihandet, backhandet is, hiszen voltak nagyon csalafinta akadályok is, amelyeket nem lehetett másképp leküzdeni. A parkour versenyen a középmezõnyben végeztünk Rangerrel. Itt már mindenki, vagy 20-25 versenyzõ részt vett. (Az utolsó napon -természetesen versenyen kívül- többször is hibátlant mentünk ugyanezen a pályán, mert addigra begyakoroltuk magunkat rajta. Jövõre ebben a számban már méltó ellenfelei leszünk bárkinek. Ebben biztos vagyok.)
Szombaton reggel az advanced kategórával kezdõdött a mûsor. Itt nagyobb távról kellett ugyancsak 8 pozícióból megdobni a borjút, de elõre meg volt adva, hogy melyik pontról miféle dobások közül lehet választani, s a választást elõre, még a verseny elõtt meg kellett tenni, s felírták a nevezési lapra. Itt már mindenképpen kellett a head shot mellett hip shot-ot is dobni, s nem volt elég csak overhandet dobálni, hiszen ilyet talán ha 2 pozícióból lehett egyáltalán választani. De nem is nagyon volt értelme könnyû elemeket bevenni a repertoárba, mert azok kevesebb pontot értek. S ott volt még az idõkorlát is, amely jóval kevesebb volt, mint a greenhorn számban. Ide ugye nem akartunk nevezni, de a svájciak legjobbja(akit mi csak Chayenne /jól írtam?/ néven emlegettünk, mivel kiköpött utánzata volt a Volt egyszer egy Vadnyugat fõszereplõjének) rábeszélt az indulásra. Addigra vérszemet is kaptunk, hiszen kora reggel óta gyakoroltuk az új dobásokat, s már kezdett egész jól menni. Elsõ versenyzõként indultam, s hótt nyugodtan jöttem le a pályáról, mert kettõt is hibáztam, s csak 18 pontom volt. (Minden versenyzõvel aláíratták a szereplése végén a pontozó lapját, s innen tudtam a pontjaim számát.) Gondoltam, hogy ez édes kevés lesz a végelszámolásnál ebben a magas szintû kategóriában. El is mentem gyakorolni, meg sörözni, hiszen gondoltam, hogy a többség úgyis lever, mint a tököt. Amikor mindenki lement, összehívtak párunkat, s közölték, hogy összevetést kell menni a harmadik helyért valakiknek. Gondoltam: mi közöm nekem ehhez, minek hívtak ide? Láttam is, hogy nem nekem kell összevetésre menni. Ranger nagy röhögve szólt rám, hogy mit bambulok itt, örüljek inkább, hogy megnyertem ezt a számot is. A 2. helyezettnek 14 pontja volt, a harmadikaknak 12. Mit mondjak? Kicsit megörültem. Próbáltam telefonon szétkürtölni a világba, hogy mekkora nagy ász vagyok, de senki nem vette fel a telefont az ismerõseim közül. Nagy sokár Anikónak tudtam elújságolni a boldogságomat, s õ nagyon megértõ volt. "Nebazki! Háezkurvajó! De tényleg komoly?" Nem akarta elhinni. Ittunk azért pár sört a roping mezõnnyel, fizettem egy rundot ugyanis örömömben. Õk érdekes módon velem örültek. Pedig lehetett volna bennük egy kis keserûség. Idejön egy kuka fickó valahonnan a sötét balkánról, csütörtökön még azt se tudja, hogy mi az a ranch roping, a houlihand közben minduntalan a nyakára tekeredik a lasszója, backhandnél pénteken még a nézõket találja el a borjú helyett, aztán szombaton meg ugyanezek a dobásai úgy ülnek, mint valami cowboykodásba beleõszült texasi csókának. Meg kell mondjam, hogy nekem savanyú lett volna egy kicsit a szõlõ a helyükben. De ez a társaság valami hihetetlenül önzetlen, segítõkész és nagyszerû emberekbõl áll. Európa roping iránt érdeklõdõ cowboyai kevesen vannak ugyan, de nagyon családias, jó hangulatú és összetartó társaság. Nagy megtiszteltetés számunkra, Rangerrel, hogy befogadtak maguk közé bennünket.
Szombat délután lement a vaquero szám is. Itt már tényleg csak a legjobbak álltak rajthoz. Még messzebbrõl kellett dobni (gyakorlatilag az én hill rope lasszóm nem is lett volna elég hosszú ehhez a számhoz), s volt pár addig még csak nem is említett dobásféle is. Jövõre ebben a számban is versenyezni fogunk Rangerrel, s szorgalmas gyakorlás után nem is leszünk teljesen esélytelenek. Az igazi Európa Bajnok, a ranch roping versenyszám koronázatlan királya a mi kontinensünkön, ennek a számnak a gyõztese, a rendkívül szimpatikus német nemzetiségû Klaus, aki a legtöbb segítséget nyújtotta nekünk a 4 nap folyamán. Õ elsõsorban roping tréner, másodsorban van valami lényegtelen polgári foglalkozása is. Igazi megszállott. Az elõzõ napi parkour versenyt is õ nyerte.
Az utolsó napon a team parkour verseny került megrendezésre. Ide teljesen megalapozatlan, ám vérmes reményekkel készültünk Rangerrel. Eddigre már vagy 48 órát lasszóztunk ész nélkül, s akár hibátlan pályára is képesek voltunk. Az eltelt napokban ugyanis vagy versenyeztünk, vagy gyakoroltunk. Reggeltõl estig. Megállás nélkül. A kezünket már alig bírtuk emelni. Hatalmasat fejlõdtünk. Persze nem csak mi lasszóztunk egész nap. Az összes versenyzõ. Mind idióta volt, nem csak mi. Ha már valaki teljesen belepistult a houlihand dobásokba, a keze tõbõl akart kiszakadni, s nem volt jártányi ereje sem, s le akart rogyni valahova, akkor odaállt elé valemelyik tökkelütött, s megkérdezte: Te, dobtál már offside-ból indítva dei viantot? Nézd csak, szerintem meg lehetne csinálni! S a félhalott ipse vagy csajszi, neki állt próbálgatni valami új marhaságot.
A team parkourt végül természetesen nem nyertük meg. A mezõny elsõ felében végeztünk, de ennek nincs jelentõsége. Hullafárdtak voltunk már eddigre, s mindjárt azzal kezdtük a dolgot, hogy Ranger a lehetõ legkönnyebb dobást, amit odahaza bekötött szemmel a bal lábával fogva a lasszót is megcsinálna, rögtön elcseszte. Ez mindkettõnknek megadta az alaphangot, s végül egyformán sokat hibáztunk, aminek köszönhetõen az eredményünk csak az 5. helyre volt elég. Csütörtök este ujjongva örültünk volna ennek az eredménynek, ha megjósolják, de közben vérszemet kaptunk, s nem voltunk túl elégedettek. De nem is vettük a szívünkre, hiszen láttuk, hogy a svájci vagy a német menõk is sokat hibáztak, ugyanis õk is fáradtak voltak eddigre (naponta 14 óra lasszózás, megfejelve minden nap egy sörözéssel), s végül pár hiba után elhülyéskedték az utolsó számot. Olyan figurákat dobáltak 4-5 hiba után, amit csak minden mindegy alapon vállal be az ember. Amikor már látszott, hogy nem tudnak nyerni, átváltottak örömlasszózásra.
Vasárnap este ünnepélyes eredményhirdetésre, kupák, oklevelek kiosztására és nehezen végrehajtott búcsúzásra került sor. Mindenki fáradtan indult a dolgára, otthonába. Az esti sörözések során megmutattuk laptopról a roping hazai fellegvárát, Silverado-t. Fényképeket és a Rancherék által készített Silverado Trail filmet nézegettük, s a verseny minden résztvevõje egyetértett azzal a Hörby és Suzie által felvetett ötlettel, hogy kollektíven látogasson el a teljes európai roping mezõny hozzánk idén õsszel, tartsunk itt egy ranch roping és trükk roping kurzust együtt, s jövõre meg Magyarország adjon otthont az EB-nek. Nem lesz könnyû dolgunk ez utóbbival, hiszen az osztrák Hörby, neje Michaela, és a svájci Suzie-ék nagyon magas színvonalon rendezték meg a versenyt, komoly kupákkal, oklevelekkel, díjakkal. Ha valóban ide lehet hozni ezt a rangos és látványos versenyt, akkor fel fogunk nõni a feladathoz.
Egyelõre így állnak a dolgok.
Az egyéni akadálypálya
Edited by Aniko, 2008 április 14. - 15:38.