Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#881 Guest_waldstätten nannerl_*

Guest_waldstätten nannerl_*
  • Guests

Közzétéve 2007 november 30. - 22:36

Zap, mindenki így ismeri, de hivatalos neve is van, gag zabla - így senki nem fogja érteni, mit is keresel.

Gag bit

Minek a' neked? Pólozni méc tán? A kupakot otthon ne hagyd! :dev:

JA, figyelmedbe ajánlom, a merev, magasan tartott nyakat, melyet ez a készség pikk-pakk képes létrehozni.

na mostmár ezt is tudom:) énis csak mosolygóként ismertem és azoknál láttam már akik nagyon nagyon szépen és jól tudnak lovagolni :D vs azt képzelik és elõszeretettel használják.
De én általában 1 szárral láttam, akkor nem olyan durva?

#882 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 1. - 18:51

Az a zabla egyféleképpen nem durva: ha nem teszed bele a lovad arcába. ;)

#883 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 1. - 21:06

Attól, hogy elolvasod, amit áradoznak róla, még nem tudod, hogy TÉNYLEG milyen... ergo nem jogosan ajánlod.

Vagy ha volt már a lovad szájában és használtad, akkor áradozz te magad róla...

Akkor lehet?

Elõrebocsátom nem vagyok profi lovas. Ellentmondás van a lovastudásom és a lovaim képességei között, és ezt néha nehéz áthidalni. Persze fejlõdünk és fejlesztenek is, a lovak is fejlõdnek, meg erõsödnek és képzõdnek is. Ezt az ellenmondást valahogy kezelni kell. A Mikmar kisérlet ennek a része.

Sikerült egyet szereznem, ilyet Mikmar Combination Bit with Low Port Mouthpiece

http://www.mikmar.co.../combo-bit.html

Ma sikerült alapos felkészülés után a kancámmal tesztelni a szerkezetet.
Azért vele, mert ha valami nem ok akkor is kezelhetõ marad a helyzet.

Nagyon pozitív élmény volt.

Ló komment , mert fontos.
Rendkívül pörgõs sh arab, egy galoppló sebességével lehet vele közlekedni. Együttmûködõ, bonyolult terepakadályok leküzdésére is rá lehet beszélni, imád vágtatni.
Viszont nagy csibész, ha idegen ül rá akkor néha úgy dönt hogy ennyi elég volt a harcosból, és minden teketória nélkül hazamegy vele (de semmi extra rosszindulat, szépen az úton amerre jött, csak fénysebességgel - megteremti magának a lehetõséget a rohanásra). Csak illusztrációként egy füst alatt a saját kedvére Balatonboglár és Fonyód távot teljesítette az épülõ autópálya éppen megfelelõ felületén, és csak éppen hogy volt megelégedve a dologgal - ilyenkor hangal jelzi hogy még menne.

Nem akar ledobni senkit. Ha nincs lemozgatva és fogják, akkor szeret megrémülõset játszani, rókától fácántól megugrani, stb. de ez csak szinház, rá kell szólni és onnantól nem komolytalankodik (kivétel idegen esetén, mert az iskolásan próbál lovagolni rajta, és akkor jön a sebességélmény gyakorlása).
A kislányom lova, egy bálamadzaggal is azt csinál vele amit akar, - de õ kivételezett. Mindenki másnak nincs rá jogosítványa, kivétel vagyok még én, nekem azért megcsinál mindent.

A Mikmar beállítása figyelmet kiván, de nem nagy dolog. Több lehetõség van a szárak csatlakoztatására, most egy szárral vittem ki, a szárat a Nose Rope -ra csatlakoztatva.

Az elsõ két kilométeren a ló láthatóan gondolkodott hogy mi a teendõ, a szárat gyakorlatilag egyáltalán nem használtam, mert kiváncsi voltam mi lesz a reakciója. Amikor elértünk a már általa is ismert tempósabb szakaszra, felvettem a szárat és figyeltem mi lesz. A ló kb tíz perc alatt leszûrte hogy nincs semmi értelme a szokásos játékoknak, egy egy tesztelés részérõl elegendõ volt arra hogy egymással, õ és a zabla megbeszéljék a dolgot, nekem nem kellett igazán beavatkoznom a 2 dekás kontaktuson kívül.

De végre jött egy õz csapat ami alkalmat adott neki hogy komolyabb dolgot is megpróbáljon, megugrott de egy vágtaugrás után újra fegyelmezetten ügetett tovább.

Gyakorlatilag szinte nulla erõvel kézben tartható volt, annak ellenére hogy a rossz idõ, felázott pályák stb miatt egy hete nem ült rajta senki.
Egyszerûen az volt az érzésem hogy egy kisgyereket is fel lehetne rá ültetni ha képes arra hogy nem fejt ki erõt.

A hazafelé tartó szakaszon már aktívan beavatkoztam, hogy lassítsam gyorsítsam a mozgását, és kipróbáljam hogyan reagál. Teljesen kezelhetõ volt, minden extra történést (újabb õz csapat ugrott ki elõttünk) azonnal és finoman lehetett kezelni.

A lényeg hogy szinte nem kell a szárhoz nyúlni a kontaktus fentartásán kívül.
Nyugodtan mondhatom hogy álom szintû lovaglás volt, abszolút stressz mentes, alig akartam leszállni róla.
A ló tökéletesen megértette hogy a lehetõségek tekintetében változás történt, a csikózabla használatával szemben most nem áll nyerésre. Mese nincs, szépen azt kell csinálni amit lehet.

Az igazi teszt persze nem a kanca, hanem egy másik ló, aki egy kicsit izgalmasabb történet lesz, de ha õ is így reagál mint a kanca, akkor a komfort fokozata rendkívül sokat fog javulni. Vele az a gond hogy csikózablával megfogni - ha nincs lefárasztva - nagyon komoly, állandó odafigyelést igényel és jól felkészült lovast. Vele az a módszer hogy menni kell vele napi 40 kilométert és akkor minden ok. Természetesen egyébként õ is megértõ és szóra engedelmes, de szarvassal való találkozáskor vagy egyéb komolyabb konfliktusos helyzetben elvisz bárkit mint a US MAIL.

Zsubaba, csak Te csak Most jöhetsz próbálkozni (választhatóan) a csikózablával...(vagy a Mikmarral )

#884 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 1. - 22:28

Na, akkor én is elmesélem röviden. Tegnap szétrágták a kutyák a kantárt. A rosseb egye a dolgukat! És épp most! Miért is ne, hiszen egy lovat -mit lovat, egy táltost!- sürgõsen át kellett vinni egy másik tanyára. Ám a fenenek volt kedve gyalog kísérgetni egy lovat pár kilométere. Majd akinek anyósa van!! Mi a fene legyen, vakartam a fejem. A kötõfék is a fene tudja hol van.. Ám mindíg tudtam: ahol a legnagyobb a szükség ott közel a segítség. Most is így lett. Kapóra jött egy reklámszatyor (márkát nem írok mert mégiscsak vannak szabályok). Csináltam két szûkebb lyukat a füleinek, két nagyobbacskát a szemeinek. meg kissé megtágítottam ahol a nyaka lesz. Egészen elkapott a hév, feléledt az alkotói bénám és kis naturálozást követõen a nemesvad fejibe került a bankrablós jelmez. Némi bálamadzaggal kiegészítve a szereléket már caplattunk is hegyen völgyön keresztül. Rövid leszek, a szegény ráró úgy be volt szarva, hogy mukkanni sem mert. Nála jobban csak a legelõ teheneit viselte meg a látvány. Úgy hallottam estére elapadt a tejük.. Hát aki most azt hiszi hogy ez nagy szám az nagyon téved! Mert az eszköz a lényeg!! S mert a szomszédasszony se látott ilyen vitézt már régen, ráadásként egy szakajtó tojással jutalmazott - amit persze a kicsit kajla reklámszatyorban vittem haza. :rolleyes:

#885 KwszeEdit

KwszeEdit

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 474 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 1. - 22:40

Ez most olyan Gpontosra sikeredet.... :rolleyes:

#886 Szami

Szami

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.001 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 1. - 22:42

:D :D :D Ismét 10 pontos írás volt Fec!

#887 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 1. - 22:49

Ez most olyan Gpontosra sikeredet.... :rolleyes:

libuskám, nem is vagyok a listán!! :nem:

#888 KwszeEdit

KwszeEdit

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 474 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 1. - 23:11

Tudom. De a hangvétele olyan az írásodnak, mint amiket õ kreált...Azt nem állítom, hogy nem igaz amit írtál mert ekár az is lehet. Ja libuskámnak meg még nem hívott senki...de köszi , ez kedves... :gm:

#889 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 1. - 23:22

csak hízelegni akartam, nehari. igazán. de figyi, már támadnak az ufók is. arról lehet felismerni õket h. olyanok mint én. Lya és így írlyák a titkosrelytlyeleket. pszt! neked elárulom. ha ezt látod, figgyelly

#890 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 2. - 8:13

Csak illusztrációként egy füst alatt a saját kedvére Balatonboglár és Fonyód távot teljesítette

az hány km. is? úgy hat-hat és fél? :D

#891 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 2. - 9:14

Tévedsz mint mindig, de a kritika nem jogos (a távolság szempontjából) Cáfolat csak a játék kedvéért (sok betű - copyright by rc) From : Balatonboglar (86) Follow for 8 km To : Fonyod (864) A maporama.com szerint. Ez az igazság, de nem a teljes, mert ez a távolság két városközpontot kénytelen meghatározni. Mi a kettő között vagyunk, és az autópálya kb a két település táblája között max 2-3 km lehet (fejből, nem mértem).)) Tehát ha nagyon precíznek kell lennem akkor Balatonboglár Nyugati településhatára (Ordacsehi bekötő út, Nyugat, 200 méter) és Fonyód Keleti településhatára (Lengyeltóti út, Kelet 100 méter) között szakaszról van szó. De ha a geometriai meghatározásra vagy kiváncsi akkor trapéz (nem egyenlőszárú, nem szimmetrikus trapéz), rövidebb alapja az M7, hosszabb alapja a régi 7.-es főút. Innentől már csak térkép és vonalzó kérdése hogy mennyi a távolság pontosan. Na most ezt nem egyszer hanem sokszor használtuk, mert a talaja ideális volt a ló mozgatásra, abban az építési fázisban (jobbat elképzelni sem lehetett volna), mert a technológia miatt teljesen vízmentesített volt, és hengerelt, de mégis megfelelően puha az ügetéshez és vágtázáshoz.

#892 Guest_waldstätten nannerl_*

• Guests

Közzétéve 2007 december 2. - 13:15

Az a zabla egyféleképpen nem durva: ha nem teszed bele a lovad arcába. ;)

Csak érdekelt hogy ez a csilivili zabla miért is olyan jóóó :D mert non trendi... :eek:

Edited by waldstätten nannerl, 2007 december 5. - 14:02.

#893 Guest_waldstätten nannerl_*

• Guests

Közzétéve 2007 december 2. - 13:25

Na, akkor én is elmesélem röviden.
Tegnap szétrágták a kutyák a kantárt. A rosseb egye a dolgukat! És épp most! Miért is ne, hiszen egy lovat -mit lovat, egy táltost!- sürgõsen át kellett vinni egy másik tanyára. Ám a fenenek volt kedve gyalog kísérgetni egy lovat pár kilométere. Majd akinek anyósa van!!
Mi a fene legyen, vakartam a fejem. A kötõfék is a fene tudja hol van..
Ám mindíg tudtam: ahol a legnagyobb a szükség ott közel a segítség. Most is így lett. Kapóra jött egy reklámszatyor (márkát nem írok mert mégiscsak vannak szabályok). Csináltam két szûkebb lyukat a füleinek, két nagyobbacskát a szemeinek. meg kissé megtágítottam ahol a nyaka lesz.
Egészen elkapott a hév, feléledt az alkotói bénám és kis naturálozást követõen a nemesvad fejibe került a bankrablós jelmez. Némi bálamadzaggal kiegészítve a szereléket már caplattunk is hegyen völgyön keresztül.
Rövid leszek, a szegény ráró úgy be volt szarva, hogy mukkanni sem mert. Nála jobban csak a legelõ teheneit viselte meg a látvány. Úgy hallottam estére elapadt a tejük..
Hát aki most azt hiszi hogy ez nagy szám az nagyon téved! Mert az eszköz a lényeg!! S mert a szomszédasszony se látott ilyen vitézt már régen, ráadásként egy szakajtó tojással jutalmazott - amit persze a kicsit kajla reklámszatyorban vittem haza. :rolleyes:

ehmm :D:D:D

egyébként erre a csodagyors arabra visszatérve meg erre a zablára...
nekem volt szerencsém elég sokáig egy olyan lóhoz hogy egész konkrétan ráülni utáltam mert eddigi életében is az volt a szokása h embereket küldözgetett porfelhõ közepette a talaj felé...
Hát estem keltem énis az elején.. szegény pacinak fogalma se volt a dolgokról...mit jelent egy lovas és együttmûködni.. pedig már 7 éves volt.
Hát úgyhogy dolgozni kezdtem kedves szürke társammal és leszokott a katapultálásról.
Na de hát nem csak ez volt a drága hibája hanem ez az említett na most én sprint és az istenért se állítasz meg... csak az volt a baj h õ ezt a pályán is megcsinálta miután leugrott egy cavalettirõl v bármi csak úgy... és az is baj volt hogy betonút a fránya patkó meg csúszik fénysebességnél..
Hát gondolkoztam mit is tegyek mert ez nem állapot... arra gondoltam hogy megpróbálom megérteni a lovat, hogy mit csinálok rosszul.
Mivel aprócska állat is volt én egy 2x tört csikózablát használtam világ életében (utálom az érzéketlen szájú lovakat) úgyh inkább a többi segítségre próbáltam összpontosítani figyelmét.
Volt hogy eljátszotta ezt az esetet nagyon durván de én úgy döntöttem h nem engedem a beton közelébe és akkor keményen megállítottam.. (egy 2x tört csikózablával??? igen...)
A ló felágaskodott , ugribugrált engem sikerült levágnia... de megállt!!! mert ha esek akkor se adom a szárat (egy kis büntetés neki ha már ilyen jóegyerek)
Hát miután magamhoz tértem visszaültem kedves pajtásra h na akkor vágtázzunk csak szívem aki megpróbálta a mutatványt de még a próbálkozás kezdetén ott helyben megállítottam és megvertem.... soha többet nem próbálta meg... az nap annnyi "osztást" kapott.. h leszokott róla.
Viszont az idõ elteltével olyan szinten együttmûködõ packó lett h szár nélkül ugráltam vele és esze ágában se lett volna irányt módosítani... mert én próbáltam megérteni... és sikerült megértenünk egymást.

#894 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 2. - 15:57

ha én csikózablán kívül mást tennék az én lovam szájába akkor a lovasa már hulla lenne kb... olyan kis érzékeny és nagyon bepörög ha a szájához kell nyúlni, ezért nagoyn kerülöm ezt a területet ilyen szempontból.

Csak érdekelt hogy ez a csilivili zabla miért is olyan jóóó :D mert non trendi... :eek:

Trendi vagy nem trendi ez itt a kérdés!!

Ha a világkupát nézegeted (gondolom sûrûn mert ez a "szakmád" akkor láthatod a nagy embereket amikor a non trendi izével ugrabugrálnak.

Biztos azért, mert pénzt kapnak érte - mondja a jóindulatú szakértõ lovas ))
Lehet hogy kapnak, miért ne, csak ha annyira rossz lenne, azért mégsem kockáztatnák a helyezésüket.

Ennyit az egyszerû logikáról.

Én kiváncsi vagyok és ezért kipróbálom.

Mert valószínüleg nem tudok annyira lovagolni mint Te, és ha nem tanítassz meg akkor nem is fogok. :nem:
De lovagolni azt szeretnék anélkül hogy gondban lennék, meg aztán nem körbe körbe lovacskázok egy lovardában (az is szép), hanem ami belefér a terepen, mert nekem ez tetszik )).

Ez rendben is lenne csak ha mondjuk a gyerekek és a tündéri aranyos lovaskislányok ivfényt húznak idõnként az nem trendi. ezért kell valami érdekesség ami hátha segít mint a C vitamin.
Félreértés ne essék zablából van egy heggyel (örököltem) de azok tényleg rossz reakciót váltottak ki, ezért maradt a csikózabla, eddig, de mostmár irány az archívum, és veszem a következõ Mikmart.

Ma kimentem a lóval másodszorra, és kb olyan volt mint egy tudós, leszûrte a tegnapi meccsbõl hogy ez itt másik világ, és úgy ment mint egy dísszemlén. A szárat le is lehetett volna venni egyébként, mert az automata mûködik magától is.

De, NE VEGYEN SENKI MIKMART. MÉG VÉLETLENÜL SEM. EZ NEM A REKLÁM HELYE.
TÖBB OKBÓL ....

Viszont ha érdekelnek a tapasztalatok, elmondom ))) csak neked

#895 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 2. - 16:52

Én kiváncsi vagyok és ezért kipróbálom.

rosszul teszed!
a zabla sosem a lónak van, hanem a felhasználó lovasnak. olyan, mint a kutyapóráz. veszünk egy új pórázt a kutyának, oszt közben mi örülünk neki. :D

#896 Guest_waldstätten nannerl_*

• Guests

Közzétéve 2007 december 2. - 19:03

a világkupán olyan magasságon, olyan technikás pályán, feles távolságokban már életveszélyt jelenthet az a fél század másodperc is... de sztem az õ kezükben ez a zabla teljesen más mint egy hozzá nem értõ ember kezében.. (h ne legyen off)

Edited by waldstätten nannerl, 2007 december 5. - 14:03.

#897 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 2. - 19:43

persze h a Világkupán nem lovagolhatnak csikózablával...
mert olyan magasságon, olyan technikás pályán, feles távolságokban már életveszélyt jelenthet az a fél század másodperc is... de sztem az õ kezükben ez a zabla teljesen más mint egy hozzá nem értõ ember kezében.. mert egy zabla attól durva h a használója nem tudja használni.
A másik meg hogy ezek a lovak amikor egy versenyre elkerülnek teljesen megváltoznak.
Én tudom mert az én lovam is egy ilyen versenyzõ típus.
Ha meglátja h versenypálya akkor érzed h minden izma megfeszül és alig várja már h ugorhasson és mehessen és teljesen megváltozik, felpörög. (de hozzáteszem h ezek a lovasok otthon nem ezt a zablát használják lvoagláshoz)
Ezt most nem Neked szántam konkrtéan...csak sajnos nagyon sok lovat látok így B kategóriás versenyeken és az otthoni pályán is szaladgálni.. szerintem aki nem tud egy B-s 120as pályán ellovagolni egy lovat pelhalm és hasonló dolgok nélkül az tanuljon még...

Vagy fogja a lovat és rakja be fél év idomítómunkában h ha olyan távolságokban nem tudja visszarövidíteni azt a vágtát...elég nagy gond az...

Az én lovamnak 3,40es vágtája van, iszonyat nagy, mégis ha törik ha szakad elémraknak egy 2 vágtás normál távolságot meg tudom vele csinálni hogy 3ból jöjjön ki...

...én még úgy tanultam,hogy egy normál iskolavágta hossza 3500mm.

és vért izzad a drágám meg énis, de nem kell rángatni sehova... csak lovagolni :) és iszonyat jó érzés egy ilyen összesezdett kézben vágtázó lovat lovagolni amelyik a legapróbb rezdüléseket lereagálja ..
Ennek az egésznek az alapja a jól idomított ló... és a jól képzett lovas.
Honnan lehet nagyon sokat tanulni? a könyvekbõl.. én arra esküszöm!
A jó edzõ sem hátrány.. de nem szabad megelégedni azzal... ha elméletben tudod elõbb v utóbb gyakorlatban is mennie kell kellõ gyakorlás után.
Azért sztem jó érzés az ha el mered engedni a lovat terepen vágtában és nem kell "kapaszkodni" és tudod h akkor áll meg amikor akarod... és ebben az iramban is száron van a ló és nem a lovasa ellen dolgozik hanem a lovasával... ezért csodálatos dolog az idomítás :)

#898 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 2. - 19:55

kedves Mozart kisasszony, lyó szoros versenyben vagy a lovas rendfenntartóval, ami a zabla fedõszó alatt összehordott offokat illeti. :D Land! aki nem tanulta annak elég bármelyik lovaskönyvbe belenézni azért, hogy megtudja az álagos vágtaugrás hosszát. persze ez az igazi suttogóba nem biztos, hogy benne van, de a javában igen. :D

#899 Guest_waldstätten nannerl_*

• Guests

Közzétéve 2007 december 2. - 20:41

igazatok van, tényleg nem jól írtam, viszont a lényegben a lényeg a távolságok aránya volt. méterekben nem vagyok otthon mert én mindig vágtaugrásokban és lépésekben mérek mindent úgyh most ezt tényleg nem kellett volna így írnom. de a többiben kiállok a véleményem mellett ^^ (és röviden..off nélkül)

Edited by waldstätten nannerl, 2007 december 2. - 20:42.

#900 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 2. - 21:05

rosszul teszed!
a zabla sosem a lónak van, hanem a felhasználó lovasnak. olyan, mint a kutyapóráz. veszünk egy új pórázt a kutyának, oszt közben mi örülünk neki. :D

persze.

A kutya példa kitûnõ. A póráz (nagyon bölcs a példád) hasonlít a zablához egyik funkcióját tekintve, és nem kell rángatni egy idomított kutyánál, viszont ha szükség van rá akkor megbízható és biztonságos megállító eszköznek kell lennie - és 100 pórázból 2 az kb.

Fentebb zsubaba (bölcsen) eligazított valakit hogy ne dumáljon ha nem is látott egy eszközt.
Ez tényleg igaz )). Helyesen állapította meg - közvetve, - hogy általános elméleti vagy könyvben stb leírt reklámszövegek alapján nehéz megitélni egy eszközt.

Az eszközöknek célja és funkciója van (vagy csak hiszik és ettõl jól el lehet adni, lásd pld C vitamin: Gyógyítja-e a náthát a C-vitamin? )

Szóval kipróbálni, tesztelni, véleményezni (elõny , hátrány) megvitatni, és folyt köv- nem bölcselkedni ))) tárgy ismeret nélkül.
Szivesen olvasnám a zablákat értékelõ dokumentumokat.. magyarul is..

Ha ez egy zabla csevej, akkor itt a zablákról nem off a szövegelés, talán...

#901 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 2. - 21:18

persze h a Világkupán nem lovagolhatnak csikózablával...
mert olyan magasságon, olyan technikás pályán, feles távolságokban már életveszélyt jelenthet az a fél század másodperc is... de sztem az õ kezükben ez a zabla teljesen más mint egy hozzá nem értõ ember kezében..

(h ne legyen off)

Igazad van, például én diót is tudok vele törni, mert mint zabla erre is nagyon megfelel ))))

Azt viszont nem hinném hogy edzésen másik zablát használnak, mert több alkalmazási módja van, legfeljebb edzésen egy másik módot használ - de ki tudja, kérdezzük meg õket.

Ismétlem mint Ciceró annak idején: senki ne használjon Mikmar zablát ))) több okból ))).

Valahol olvastam egy független bírálatot egy eredményes lovastól, igaz díjlovas, majd elõhalászom és elküldöm neked..

#902 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 2. - 21:23

igazatok van, tényleg nem jól írtam, viszont a lényegben a lényeg a távolságok aránya volt.
méterekben nem vagyok

...azért irtam mm-ben! :D

otthon mert én mindig vágtaugrásokban és lépésekben mérek mindent úgyh most ezt tényleg nem kellett volna így írnom.

...akkor méterárú boltva ne nagyon menj!

de a többiben kiállok a véleményem mellett ^^

(és röviden..off nélkül)

#903 Guest_waldstätten nannerl_*

• Guests

Közzétéve 2007 december 2. - 21:50

Igazad van, például én diót is tudok vele törni, mert mint zabla erre is nagyon megfelel ))))

Azt viszont nem hinném hogy edzésen másik zablát használnak, mert több alkalmazási módja van, legfeljebb edzésen egy másik módot használ - de ki tudja, kérdezzük meg õket.

Ismétlem mint Ciceró annak idején: senki ne használjon Mikmar zablát ))) több okból ))).

Valahol olvastam egy független bírálatot egy eredményes lovastól, igaz díjlovas, majd elõhalászom és elküldöm neked..

a hozzászólást egyébként így nem neked szántam.
de így ezekre a lovakra visszatérve, ismerek egy nagypályás lovat és õt pl pályán ugyanígy nem lehet lovagolni csikózablával mert teljesen bekattan versenyhelyzetben és teljesen más egy pályán mint otthon.
otthon annyira puhán lehet lovagolni egy sima zablával h kb hozzá se kell érni.

Végülis úgysincs minden embernek ideje kitanítani annyira egy lovat és annyit tanulni úgyh ezek a kellékek mindig szükségesek lesznek... és persze nem minden ló azonos képességû...de azért jobb lenne mindig a finomabb módszereknél maradni...ha már van rá lehetõség :)

leesett h mm...tvzek közben úgyh bocs a... ^^ hát igen.

Edited by waldstätten nannerl, 2007 december 5. - 13:59.

#904 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 2. - 22:07

Ez többségében úgy néz ki, hogy ha van mondjuk a lónak versenyzéshez, ugráshoz egy spéci zablája, akkor azt csak az ilyen munkáknál használják, amúgy csikózabla. De van, aki még az otthoni ugrómunkához se mindig teszi föl az extra zablát.

#905 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 2. - 22:08

Szóval kipróbálni, tesztelni, véleményezni (elõny , hátrány)

igen, ha a szomszéd feleségérõl van szó. az ugyanis mindig zöldebb és szemrevételezéssel eldönthetõ, hogy érdemes-e próbálkozni. mármint az eldöntéssel. ha megáll akkor már akár lyó is lehet. :rolleyes:
a lónál viszont ennél bonyolultabb a helyzet. ott kevés, hogy megáll. :D

#906 Guest_waldstätten nannerl_*

• Guests

Közzétéve 2007 december 2. - 22:17

Ez többségében úgy néz ki, hogy ha van mondjuk a lónak versenyzéshez, ugráshoz egy spéci zablája, akkor azt csak az ilyen munkáknál használják, amúgy csikózabla. De van, aki még az otthoni ugrómunkához se mindig teszi föl az extra zablát.

:) ma nem vagyok toppon de énis ezt akartam mondani.

#907 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 9:32

Amit mondassz az biztos úgy van egy általad tapasztalt gyakorlat szerint.

Kérdés: mi a tapasztalat alapja?

Csak logikailag :
a "spéci" zabla miért nem használható a ló edzésére?
1./ nem jó neki?
2./ káros a tartós használat?
3./ nem lesz hatékony a versenyen ha mindig használod?

Ha bármennyire is negatív , akkor a versenyen miért lesz jó? Ott lehet negatív akkor is ha hatékony (megéri?)?

Ha nem negatív akkor miért használsz mást?

Nem játszok a lehetõségekkel, az állítás magyarázat és bizonyítás nélkül csak "Gyakorlat" aminek nem tudhatjuk az alapját (esetleg rossz gyakorlat).

Ennek ellenére bizonyos zablák esetén elfogadhatjuk amit mondassz, mert sajnos károsak lennének a tartós használatra, ez az egy amit indokként eltudok fogadni (de elfogadni nem tudok).

igen, ha a szomszéd feleségérõl van szó. az ugyanis mindig zöldebb és szemrevételezéssel eldönthetõ, hogy érdemes-e próbálkozni. mármint az eldöntéssel. ha megáll akkor már akár lyó is lehet. :rolleyes:
a lónál viszont ennél bonyolultabb a helyzet. ott kevés, hogy megáll. :D

Sajnos ebben nincs tapasztalatom és gyakorlatom sem. A feleség korosztály még nem érdekel.
Így tágranyílt zöld szemmel figyelek rád, mert tanulni nem szégyen.

De elképzelhetõ ha egy comboy mondja aki sosem terelt marhát, és ezért ráért a szomszédok feleségét szemrevételezni, - kezében egy zablával.
Állítólag használják - de szigorúan kétszertört csikózablát, ezüstbõl.

#908 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 9:56

Nem mondtam, hogy nem használható, csak azt hogy ez elég általános. Egyébként én is ezt követem, amikor olyan lovon ülök, amihez ugráshoz, versenyhez erõsebb zablát használok, mert így sokkal kisebb az esélye, hogy beletompuljon, frissebb, figyelmesebb marad a zablára.

#909 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 10:33

a zablákat úgy képzelem el, hogy a csikózabla az általános, mûködhet alap és középfokon. egy jó terepló megöregedhet vele, kellemes érzéssekkel a szájában, ha megtanultad használni. de segítség nélkül, csupán leírásokból, sosem fogod tudni rendesen használni. kell valaki aki megtanít a használatára. sokan vannak akik akik azt érzik, hogy a lovuk teljesen lyól megy csikózablával, de az értõ ember azonnal látja, hogy sokkal jobb is lehetne a használata, ha, ha, ha. ezeket ha-kat csak valakitõl tudod megtanulni, leírások nem elegek hozzá. ez helyzet a magasabban képzett lovakkal is, csak folyamatosan tudod bonyolultabb zablahasználatra fogni õket, ami sokkal finomabb jelzéseket is képes közvetíteni. az már a felsõoktatás része, nem átlépve a közbensõ ismereteket. mások a korrekciós zablák, mert az mindig a visszalépést mutatja. ha valaki szétkapta már a lova száját egy vékonyabb zablával, sikerként könyveli el, ha betesz egy vastagabb szájrészû zablát, holott arra nem lenne szükség, ha megelõzõleg nem rontotta volna el az egyszerûbb zabla használatát. szóval szerintem a bonyolultabb zablák használatát nem lehet levelezõn elsajátítani és nincs is szükség rá, csak magasabb képzettségi fokon. a száz éve használatos nagykantár használatát sem tudod a sufnituning keretében megtanulni rendesen, csak ha megtaníyt valaki rá, közben meg ellenõrzi, hogy mit csinálsz.

#910 Guest_Ezüstke_*

Guest_Ezüstke_*
  • Guests

Közzétéve 2007 december 3. - 11:01

Rc! Ez így van! a száz éve használatos nagykantár használatát sem tudod a sufnituning keretében megtanulni rendesen, csak ha megtaníyt valaki rá, közben meg ellenõrzi, hogy mit csinálsz.

#911 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 12:28

szóval szerintem a bonyolultabb zablák használatát nem lehet levelezõn elsajátítani és nincs is szükség rá, csak magasabb képzettségi fokon.

Az egész zabla téma nagyon érdekes kezd lenni, hogy egyre több irodalmat nézek át.

Sajnos a gondolkodási hibák igen nagy mértékben vannak jelen a profi lovasok irodalmi munkásságában is.

Hiteles egy lovas ha megnyer sok mindent, és persze késztetést érez arra hogy a versenypályán kívül szaktekintélyként is tekintsenek rá.
Itt megy be a csapdába, mert azt már nem tanította meg neki senki, hogy a gondolkodásnak, az elemzésnek és analízisnek is vannak szabályai.

Például nagy ember ír vélemény olyan zablákról amit csak képen látott és vélekedéseket vet papírra. Meg valószínüsít, hogy biztosan így van meg úgy van. Mert kitalálta hogy egy csómó zabláról megírja ahogy mi velük a helyzet. Kiderül hogy ismer párat amit õ használ a többirõl meg beszél.
Szóval semmi gond, nem vagyunk lemaradva.

A másik dolog a cél és funkcionalitás vizsgálata.
Ugyanis ez a lényeg.
Nem lehet függetleníteni az adott ember és az adott ló kapcsolatát a kitûzött céltól.
A zabla csak eszköz, - ha szükség van rá, de akkor a célnak megfelelõt kell használni, ha tudnánk milyen az.

Csak néhány extrém eset: a római lovasság nem használt kengyelt, mert nem volt rá a mûveleteihez szüksége. A nyereg is komolytalan volt.
Aztán persze lemosták õket a keleti népek (mert nem elemezték hogy az adott eszközpark leértékeli õket).

Érdekes módon minden nagy lótudós a katonai tapasztalatokból kénytelen kiindúlni. Mert a funkcionalitás ott jelentkezett igazán élesben, nem a szántás közben.

A tereplovaglás viszont nagyon hasonlít a katonai lovagláshoz, ugyan nem dörögnek az ágyúk (de van helyette crossmotoros), nem rohan rád az ellenséges lovasság (de van helyette szarvas).

Ez nem ugyanaz mint egy izolált fedeles lovardai környezetben mozogni, zavarás néllkül.
A kezdõk és haladók (ki nem az és mikortól nem az?) pedig az adott nem biztos hogy saját és kiismert lóval kell mûködniük (egy huszárnak is az volt a lova amit kapott).
Itt kezdõdnek a problémák, és mivel ez nem megoldott, csökken is a lovasok száma többek között ezért is.
Mert a kockázat csökkentésére hasznos tudást nincs ideje elsajátítani a lovasnak, hamarabb vesz talajmintát, mert hibázik, - terepre akar menni mert az érdekli.

Mert lehet kötél nélkül is sziklát mászni, csak keveseknek sikerül.
---------------------------

The gymnastic training process is centered around the principles of the extended training pyramid, whose core goes back to the famous German Army Riding Instruction from 1912 (Heeresdienstvorschrift 1912, often referred to as "HDV 12"). These principles include:

Rhythm (Takt) and Tempo,

Relaxation/Suppleness (Losgelassenheit),

Flexibility (Biegsamkeit),

Permeability (Durchlässigkeit),

Rein Contact (Anlehnung),

Balance (Gleichgewicht)/Lightness/Self Carriage (Selbsthaltung),

Impulsion (Schwung),

Straightness (Geraderichten),

Collection (Versammlung).

Edited by Cavalry_Ranger, 2007 december 3. - 12:30.

#912 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 12:40

sok betû, zablák tudományához nem sok köze. ;)

#913 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 12:42

Csak néhány extrém eset: a római lovasság nem használt kengyelt, mert nem volt rá a mûveleteihez szüksége. A nyereg is komolytalan volt.
Aztán persze lemosták õket a keleti népek (mert nem elemezték hogy az adott eszközpark leértékeli õket).

Nagy kár hogy nekik nem volt egy ilyen megmondóemberük mint nekünk itt fórumon! Még mindig állna a birodalom :D

#914 NauTiLUS

NauTiLUS

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 461 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 12:53

C_R olyan mint Caenu_Reeves, felcsatlakozik az Mátrixra (Internetre) fél óra múlva "I know kung-fu" felkiáltással mindenrõl katedrai szinten tud nyilatkozni. A Wachowski család álma már 2007-ben megvalósulni látszik.

#915 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 13:24

C_R olyan mint Caenu_Reeves, felcsatlakozik az Mátrixra (Internetre) fél óra múlva "I know kung-fu" felkiáltással mindenrõl katedrai szinten tud nyilatkozni.
A Wachowski család álma már 2007-ben megvalósulni látszik.

Az a gondod hogy Te hiába csatlakozol fel ))) Csak sok betû (copyright by RC)

De egyébként tényleg így van a dolog, ahogy mondod.
Ha megtanulnád az információkat elemezni, akkor kultúráltan tudnál szórakozni a sok irogatón.
Csak ez egy szakma.

Sajnos ez nem annyit jelent hogy beírod a keresõbe a betûket, és kapsz hat millió hülyeséget.
Kicsit bonyolultabb...

Nagy kár hogy nekik nem volt egy ilyen megmondóemberük mint nekünk itt fórumon! Még mindig állna a birodalom :D

Miért? Nem áll? Lemaradtam valamirõl?

sok betû, zablák tudományához nem sok köze. ;)

tévedés. a szabályzatok elrendelik a zabla használatot és nem véletlenül

#916 NauTiLUS

NauTiLUS

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 461 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 13:50

Kapok 6 millió hülyeséget, de bennem nem él a kényszer, hogy az egész világgal megosszam. Illetve, a régi szabály szerint, ami nem rossz azt nem javítom, ezért kell az internetrõl megokosodnom zabla témában sem. Egy zablám van már 5 éve, köszi, jól mûködik minden lóval. Bár egy internetes keresés lehet, hogy nagyságrendekkel növelné a komfortérzetemet. De ezt a keresést rádhagyom.

#917 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 14:12

Bár egy internetes keresés lehet, hogy nagyságrendekkel növelné a komfortérzetemet.

simán. sõt, lehet, hogy akác oszlopkat is lelnél. próbáld meg szerintem. eccer csatlakozz fel.

#918 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 14:25

Kapok 6 millió hülyeséget, de bennem nem él a kényszer, hogy az egész világgal megosszam.

Akkor most minek irogatsz itt?

#919 Guest_waldstätten nannerl_*

• Guests

Közzétéve 2007 december 3. - 14:28

Amit mondassz az biztos úgy van egy általad tapasztalt gyakorlat szerint.

Kérdés: mi a tapasztalat alapja?

Csak logikailag :
a "spéci" zabla miért nem használható a ló edzésére?
1./ nem jó neki?
2./ káros a tartós használat?
3./ nem lesz hatékony a versenyen ha mindig használod?

Ha bármennyire is negatív , akkor a versenyen miért lesz jó? Ott lehet negatív akkor is ha hatékony (megéri?)?

Ha nem negatív akkor miért használsz mást?

Nem játszok a lehetõségekkel, az állítás magyarázat és bizonyítás nélkül csak "Gyakorlat" aminek nem tudhatjuk az alapját (esetleg rossz gyakorlat).

Remélem nem baj hogyha erre én is válaszolok, lehet hogy hosszabban.

Na szóval mivel most ugrólovakról volt szó, akkor maradjunk egy ilyen lónál, amelyik versenyzik.

Vegyünk egy versenyidõszakot... mondjuk a nyarat...amikor általában minden második hétvégén versenyen ugrik a ló.

Az otthoni munka ilyenkor legtöbbször az idomítás.. azt mondják hogy a legtöbb ugrólovas nem szeret díjlovaglni, de ez sztem nincs így!
Ha egyszer rájönnek, hogy miért is jó ez, akkor meg már ugrani alig akarnak mert a ló tud ugrani, megfelelõ a technikája és akkor csak azt kell fejleszteni, de minek lovagoljon otthon pályákat?

Az idomítás lényege ugye többek között az is, hogy a lovat átengedõvé tegye, mélyre lovagolja a lovas a segítségein keresztül.
Minnél gyakrabban teszi az ember elég már a bemelegítés és eléri a kívánt állapotot, majd kezdheti a valódi munkát.
Ha egy lovas elkezd úgy igazán szépen lovagolni és arra figyelni hogy egy laza és nagyon segítségekre állított lovon üljön akkor szinte olyan érzése van hogy fizikailag szinte nemis tesz semmit mert a ló úgy elfogadja az apró mozdulatait, néha szinte már a gondolatait érti meg olyan érzés, és ebben az esetben teljesen felesleges egy erõsebb zabla.

De ha pályán lovagol az ember.. amikor bemész a melegítõre iszonyat fejetlenség, tutira nincs idõd a lovat annyira elengedetetni mint otthon, vagy ha ez sikerül is ez a keret elég gyorsan megváltozik ha elkezdesz ugrani, mert ugye ugráskor nem lehet a lovat mélyre lovagolni hanem fel kell igazítani hogy figyelmes legyen... és már menned is kell a pályára, közben 600an neked mennek majdnem v nekedis mennek, a lovad rúgna össze vissza tiszta ideges és nem tudod eldönteni h te vagy mérgesebb már vagy a ló:D
most erre még megis látja a versenypályát és a versenyzõtípus felpörög 200ra és alig várja h csinálhassa.. ilyenkor jön jól az erõsebb zabla, amit ha ekkor használsz tökéletes, mivel otthon puhán lovagolod kis könnyû zablával és itt pont az a plusz kell amire nincs idõd és ezt a zabla adhatja vissza többek között.

Ha tartósan használnád ezt a zablát akkor a ló szája is változna, még a legjobb lovas kezében is, mivel megszokás az csak megszokás... kevésbé lenne puha és érzékeny...
sokszor a száján keresztül is meg kell büntetni a lovat és ha ezt egy durva zablán keresztül teszed meg tutira nincs jó vége... mert ha büntetsz után azonnal elengedteted...de mármost ha olyan fájdalmat okoz neki akkor hogy fogod elengedtetni... mennyi idõ visszanyerni a bizalmát a kezed iránt.
De egy csikózablával ez néhány mozdulat mégis hatásos a büntetés.

és ide még kiegészítés lehetne a realcowboy által írt finomság... amit persze nem így lehet megtanulni.
Az edzõm úgy hívja ezt az érzést, hogy a valódi lovasérzés, amit nem lehet tanulni, rá kell érezni, és az idõ folyamán csak finomodik. (jóesetben)

Edited by waldstätten nannerl, 2007 december 3. - 14:33.

#920 NauTiLUS

NauTiLUS

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 461 hozzászólás

Közzétéve 2007 december 3. - 14:31

Akkor most minek irogatsz itt?

Hátha észreveszed magad Neo.