Attól, hogy elolvasod, amit áradoznak róla, még nem tudod, hogy TÉNYLEG milyen... ergo nem jogosan ajánlod.
Vagy ha volt már a lovad szájában és használtad, akkor áradozz te magad róla...
Akkor lehet?
Elõrebocsátom nem vagyok profi lovas. Ellentmondás van a lovastudásom és a lovaim képességei között, és ezt néha nehéz áthidalni. Persze fejlõdünk és fejlesztenek is, a lovak is fejlõdnek, meg erõsödnek és képzõdnek is. Ezt az ellenmondást valahogy kezelni kell. A Mikmar kisérlet ennek a része.
Sikerült egyet szereznem, ilyet Mikmar Combination Bit with Low Port Mouthpiece
http://www.mikmar.co.../combo-bit.html
Ma sikerült alapos felkészülés után a kancámmal tesztelni a szerkezetet.
Azért vele, mert ha valami nem ok akkor is kezelhetõ marad a helyzet.
Nagyon pozitív élmény volt.
Ló komment , mert fontos.
Rendkívül pörgõs sh arab, egy galoppló sebességével lehet vele közlekedni. Együttmûködõ, bonyolult terepakadályok leküzdésére is rá lehet beszélni, imád vágtatni.
Viszont nagy csibész, ha idegen ül rá akkor néha úgy dönt hogy ennyi elég volt a harcosból, és minden teketória nélkül hazamegy vele (de semmi extra rosszindulat, szépen az úton amerre jött, csak fénysebességgel - megteremti magának a lehetõséget a rohanásra). Csak illusztrációként egy füst alatt a saját kedvére Balatonboglár és Fonyód távot teljesítette az épülõ autópálya éppen megfelelõ felületén, és csak éppen hogy volt megelégedve a dologgal - ilyenkor hangal jelzi hogy még menne.
Nem akar ledobni senkit. Ha nincs lemozgatva és fogják, akkor szeret megrémülõset játszani, rókától fácántól megugrani, stb. de ez csak szinház, rá kell szólni és onnantól nem komolytalankodik (kivétel idegen esetén, mert az iskolásan próbál lovagolni rajta, és akkor jön a sebességélmény gyakorlása).
A kislányom lova, egy bálamadzaggal is azt csinál vele amit akar, - de õ kivételezett. Mindenki másnak nincs rá jogosítványa, kivétel vagyok még én, nekem azért megcsinál mindent.
A Mikmar beállítása figyelmet kiván, de nem nagy dolog. Több lehetõség van a szárak csatlakoztatására, most egy szárral vittem ki, a szárat a Nose Rope -ra csatlakoztatva.
Az elsõ két kilométeren a ló láthatóan gondolkodott hogy mi a teendõ, a szárat gyakorlatilag egyáltalán nem használtam, mert kiváncsi voltam mi lesz a reakciója. Amikor elértünk a már általa is ismert tempósabb szakaszra, felvettem a szárat és figyeltem mi lesz. A ló kb tíz perc alatt leszûrte hogy nincs semmi értelme a szokásos játékoknak, egy egy tesztelés részérõl elegendõ volt arra hogy egymással, õ és a zabla megbeszéljék a dolgot, nekem nem kellett igazán beavatkoznom a 2 dekás kontaktuson kívül.
De végre jött egy õz csapat ami alkalmat adott neki hogy komolyabb dolgot is megpróbáljon, megugrott de egy vágtaugrás után újra fegyelmezetten ügetett tovább.
Gyakorlatilag szinte nulla erõvel kézben tartható volt, annak ellenére hogy a rossz idõ, felázott pályák stb miatt egy hete nem ült rajta senki.
Egyszerûen az volt az érzésem hogy egy kisgyereket is fel lehetne rá ültetni ha képes arra hogy nem fejt ki erõt.
A hazafelé tartó szakaszon már aktívan beavatkoztam, hogy lassítsam gyorsítsam a mozgását, és kipróbáljam hogyan reagál. Teljesen kezelhetõ volt, minden extra történést (újabb õz csapat ugrott ki elõttünk) azonnal és finoman lehetett kezelni.
A lényeg hogy szinte nem kell a szárhoz nyúlni a kontaktus fentartásán kívül.
Nyugodtan mondhatom hogy álom szintû lovaglás volt, abszolút stressz mentes, alig akartam leszállni róla.
A ló tökéletesen megértette hogy a lehetõségek tekintetében változás történt, a csikózabla használatával szemben most nem áll nyerésre. Mese nincs, szépen azt kell csinálni amit lehet.
Az igazi teszt persze nem a kanca, hanem egy másik ló, aki egy kicsit izgalmasabb történet lesz, de ha õ is így reagál mint a kanca, akkor a komfort fokozata rendkívül sokat fog javulni. Vele az a gond hogy csikózablával megfogni - ha nincs lefárasztva - nagyon komoly, állandó odafigyelést igényel és jól felkészült lovast. Vele az a módszer hogy menni kell vele napi 40 kilométert és akkor minden ok. Természetesen egyébként õ is megértõ és szóra engedelmes, de szarvassal való találkozáskor vagy egyéb komolyabb konfliktusos helyzetben elvisz bárkit mint a US MAIL.
Zsubaba, csak Te csak Most jöhetsz próbálkozni (választhatóan) a csikózablával...(vagy a Mikmarral )