Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Lovardatulajdonosoknak

• Please log in to reply
4016 válasz a témához

#881 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 8. - 22:46

LANDGRAF!Nagy egyetértésben olvastam a fentieket. Feltétlen árpapárti vagyok, amikor lómix szünetet tartok.Bevallom azt is, hogy télen a Lótenyésztõk kézikönyvében megengedett, javasolt energiának sokkal nagyobb mennyiségét is beadom kukorica képében. ;) attól meg rosszul vagyok mikor ilyeneket olvasok, hallok, hogy a ló étke a zab! (bocs, igazi lóbarát) :)

#882 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 8. - 22:53

Blaskovics Úr ezzel a hozzászólásoddal azért harcra kelt volna 100éve RC !Olvass Kincsemrõl és megtudod, hogy a lovai a tenyészetbõl semmit más sem kaphattak mint réti szénát amit legeltek egész nap (mondjuk 120ha legelõn volt mit) és szénát a boxban és annyit zabot amit egyszerre szívesen elfogyasztottak. (napi kétszer kaptak)Akkor is etettek már almát-répát, kukoricát és árpát is a lovakkal és rengeteg tenyészetben kaptak már akkor a mai értelemben vett tápot is a versenylovak, de a már akkor is általánosnak mondható macs etetését sem engedélyezte a Blaskovics istállóan a tulajdonos egészen haláláig. Csak zabot kaphattak az egész napos legelés és az esti széna mellett.P.

#883 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 8. - 23:10

Petya!Én ma kelnék harcra a 6000 Ft/ ló havi abrak költégével. :D

#884 igazi lóbarát

igazi lóbarát

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 825 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 8. - 23:11

Langdraf, rc.!Ahány ház annyi szokás. :) A lónak étke a széna és a zab. Alapétke. Nálunk. :) (Nálunk, az itt, a mi tanyánkon.)Ez a megállapításom nem jelenti azt, hogy mást nem ehet, vagy hogy szerintem ha valaki mással eteti a lovát, az helytelen. Ez az én véleményem. Mint ahogy az is, hogy télen kukoricát, sõt korpát is keverek bele, a hõmérséklettõl függõen, de nem naponta változtatva, és szem elõtt tartva a hirtelen váltás veszélyeit. Majd elfelejtettem, lucernát is adok a lovaknak, de csak kis mennyiséget.A viták és letorkolások megelõzése miatt írom: nem ez az egyetlen üdvözítõ, ahogy mi etetjük a lovainkat, de nálunk ez így bevált. Ami pedig bevált, azon csak akkor változtatunk, ha muszáj. Pl.: nem tudok zabot venni.3 lovunk van, nagy mennyiségben nem tudom tárolni a zabot. A tárolás nehézségeit már felmértem, és lehet, hogy jövõre már merem vállalni, de idén még nem. Az a lovardatulajdonos, aki nagy mennyiségû zabot tud tárolni, biztos, hogy lovanként nem fizet ennyit a zabért. Nem haragszom, ha valakinek más a véleménye, és azt meg is mondja. Sõt! Köszönöm. :)Jav.oka: helyesírás. Kösz feribácsi, de a véleményem fenntartom. :D

Edited by igazi lóbarát, 2007 február 8. - 23:35.

#885 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 8. - 23:22

Most havi 6000Forint körüli öszegbõl egy mázsa agrokomplexes lótápot, illetve két mázsa zabot vásárolhatsz nagyobb mennyiség esetében.Mennyit és mit akarsz ebbõl a pénzbõl és milyen arányban adni a lovadnak azt mind Te döntöd el.Mennyibe kerül a lómüzli egy kilogrammja? (érte tudok menni Ócsára ha még kapható és nagyobb tételben vennék)P.

Edited by Petya, 2007 február 8. - 23:33.

#886 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 8. - 23:35

az is 6000 Ft/ mázsa. egy átlagos ló havi adagja figyelembe véve a szálasfogyasztást kb 60-70 kg.sajnos a kedvezmények megszûntek nekem is, régebben még voltak ugyanis. nagyon sokat gyártanak, mert lassan a fél ország ezt eteti már. csodálkozom is, hogy még nem nyitot rá senki. kamionszámra szállítják, állítólag Alagon és egyéb nagy helyeken is már csak ezt etetik. ráadásul számla nélkül nem is vehetõ, ami egyéb helyeken azért elég ritka. Nem nagyon lehet ugyanis a termelõktõl, zabkupecektõl számlát kapni. négy hónap a szavatossága, de száaz helyen szerintem bármeddig elállhat. mondjuk én hetente hozom, álljon benne az õ pénzük, de nekem csak egy ugrás.

Edited by realcowboy, 2007 február 8. - 23:41.

#887 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 február 8. - 23:45

"Az úgy hibás szemlélet, hogy táp az? ami NEM természetes formájában etetett takarmány?! Aztán a tápon belül lehet hõkezelt magkeverék, préselt granulátum, darakeverék, avagy más egyéb frinci-franci????"nekem igen.nekem a táp, minden olyan lókaja, amirõl csak onnan tudom, hogy MIBÕL van, hogy elolvasom a stanicliját.ha jó zacskóban van, már nyugodt is lehetnék.ezzel szemben a Lómixet ha megvizsgálod, egyenként meg tudod minden szemérõl állapítani, hogy mi is az.az árpadara sem táp, bár a táposnál lehet venni, Posted Image csak darált árpa!de ugye ettõl még nem KÉPZAVAR, hogy nem tápnak nevezem?feribá azt hiszem az ilyen mondataidért csíped sokak szemét. :D

Nem képzavar, dehogy képzavar, hogy lenne már az?!? hiszen a széna sem táp, holott preparált formája a ló által természetesen fogyasztott fûnek......csak kicsit "beindult" a fékezhetetlen agyvelejû nyúl... (nna, kitõl idéztem?!?)

#888 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 8. - 23:46

Ennyi elég egy napi max 1-3 órás munkát végzõ lónak a mûzlibõl? Én napi 2,5-3kg zabot számolok jelenleg egy lóra, de az új jövevények miatt mindig akad 1-3 ló akinek emelt adagot adunk és nem csak zabot mert vagy többet dolgoznak vagy egyszerûen minusz kondival kerültek hozzám. (esetenként mint most is ...került vissza...)

csodálkozom is, hogy még nem nyitot rá senki

Ha megveszel (vagy) a helyszínen felvásárolsz esetleg közelrõl odaszállíttatsz minden alapanyagot és granulálni kezded vagy mûzlivé préseled ahhoz rengeteg KW energia kell. Apám cégének van granulálója, nem is használják 5éve annyira magas már az áram és a gáz ára. Számolgattam 6000/mázsa alatt képtelenség nap/vagonos tételben is elõállítani ha tényleg árpa/zab/borsó/ukorica az alapanyaga. 6000ért esetleg, de alatta semmiképpen sem, ezért nem "nyitottak rá mások"Szénát napi egy egész kisbálát számolok lovanként, ez kb. elég szokott lenni. (15-25kg közt van nálam egy kisbála, de nagy átlagban 18-22kg-os egy bála)ui: könyörgöm feribácsi most kímélj minket ezzel !kösziP.

Edited by Petya, 2007 február 8. - 23:54.

#889 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 8. - 23:54

Ahány ház annyi szokás. :) A lónak étke a széna és a zab. Alapétke. Nálunk. :) (Nálunk, az itt, a mi tanyánkon.)Ez a megállapításom nem jelenti azt, hogy mást nem ehet, vagy hogy szerintem ha valaki mással eteti a lovát, az helytelen. Ez az én véleményem. Mint ahogy az is, hogy télen kukoricát, sõt korpát is keverek bele, a hõmérséklettõl függõen, de nem naponta változtatva, és szem elõtt tartva a hirtelen váltás veszélyeit. Majd elfelejtettem, lucernát is adok a lovaknak, de csak kis mennyiséget.

o.k. így már jobban hangzik.félre ne értsd, távolról sem akarnálak letorkolni, mindazonáltal kíváncsi lennék arra, hogy mikortól mondhatjuk, hogy bevált?S a korpa etetés, hogy kapcsolódik a télhez?És mit szól mindenki ahhoz, hogy milyen kurva drága lett a korpa? A múltkor ki voltam borulva, hogy felemelték az árát, de ma megláttam a liszt árakat is a bótban. :D

#890 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 9. - 0:07

Ennyi elég egy napi max 1-3 órás munkát végző lónak a műzliből? Én napi 2,5-3kg zabot számolok jelenleg

nem tudom. nálunk nincsen napi három órát dolgozó ló. de ha lenne és zabot etetnék, az ilyeneknek minimum 5 kg-ot adnék zabból. szerintem télen napi három óra munka lónyúzás.(lyó tudom, most pár embernek kinyílt a bicska a zsebében) :D Napvilág is kevés van ilyenkor erre. meg tudom, snassz, de nálunk a lótartók, egyébként dolgozó emberek többségében, s egy sem éccakás. ;) viszont van olyan ló nálunk aki nem minden fél évben kap abrakot, nem sodrott, rendes becsületes nagydarab, tömeges sportló, aki max egy kis száraz kenyeret kap a szénája mellé. De nem ő az egyetlen aki nem kap rendszeresen abrakot csak ritkán, s csak télen.az átlagos igénybevétel mellett elég anyi lómix amennyit írtam. van egy lovunk, aki realítve többet van nyúzva, az egy kicsit többet kap.

Edited by realcowboy, 2007 február 9. - 0:08.

#891 igazi lóbarát

igazi lóbarát

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 825 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 9. - 7:11

o.k. így már jobban hangzik.félre ne értsd, távolról sem akarnálak letorkolni, mindazonáltal kíváncsi lennék arra, hogy mikortól mondhatjuk, hogy bevált?S a korpa etetés, hogy kapcsolódik a télhez?És mit szól mindenki ahhoz, hogy milyen kurva drága lett a korpa? A múltkor ki voltam borulva, hogy felemelték az árát, de ma megláttam a liszt árakat is a bótban. :D

A mi esetünkben ez a bevált, másfél éve, mióta itthon tartjuk a lovakat. :) A korpát azért kapják télen, mert télen csak szárazat esznek, kevesebbet is mozognak, amikor fagy van, a víz befagy, tehát nem mindig tudnak eleget inni. Úgy tudom, a korpát ilyenkor a kólika megelõzése miatt keverik az abrakba. (Remélem, most nem írtam butaságot.)Azt nem tudom a korpa mennyibe kerül, mert abból egy zsák nálunk kitart egész télen - ilyen melegben.

Edited by igazi lóbarát, 2007 február 9. - 7:12.

#892 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 9. - 8:32

Nálunk sincs 3 órát lovagolt ló, esetleg nagy elvétve egy 3 órás terep de ilyen is régen volt bizony, sajnos nem ezen a télen. Szûk másfél órát dolgoznak úgy, hogy a ló tanítása miatt Atti rájuk ül, illetve úgy két-három órát karámban ha lovasokat oktatunk az oktatólovakon. (Az aztán gondolhatod mennyire kemény igénybevétel ;) ) De van amelyik lónál én is közel nullára venném a zab adagot amelyik egyébként jól hasznosít és nem dolgozik semmit.P.

#893 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 9. - 11:56

Langdraf, rc.!Ahány ház annyi szokás. :) A lónak étke a széna és a zab. Alapétke. Nálunk. :) (Nálunk, az itt, a mi tanyánkon.)Ez a megállapításom nem jelenti azt, hogy mást nem ehet, vagy hogy szerintem ha valaki mással eteti a lovát, az helytelen. Ez az én véleményem. Mint ahogy az is, hogy télen kukoricát, sõt korpát is keverek bele, a hõmérséklettõl függõen, de nem naponta változtatva, és szem elõtt tartva a hirtelen váltás veszélyeit. Majd elfelejtettem, lucernát is adok a lovaknak, de csak kis mennyiséget.A viták és letorkolások megelõzése miatt írom: nem ez az egyetlen üdvözítõ, ahogy mi etetjük a lovainkat, de nálunk ez így bevált. Ami pedig bevált, azon csak akkor változtatunk, ha muszáj. Pl.: nem tudok zabot venni.Kösz feribácsi, de a véleményem fenntartom. :D

Szó (szinte betû :)) szerint mindennel egyetértek, amit Igazi itt leírt. Én sem tudtam volna többet, mást írni.

#894 aroon

aroon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.679 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 9. - 12:07

Napi két három órát dolgozó lónál, 2x2fandli zab, megroppantva elégséges. Tavaj még az 5kilóval nyomtam, osztán a lovam lábai bedagadtak, a túlzott fehérjebeviteltõl, ugy nézett ki mintha akác oszlopon járna. Doki, injekciók sok pénzért, de most rend van. (Bár lova válogatja)

#895 igazi lóbarát

igazi lóbarát

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 825 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 9. - 12:13

Na, most olyat kérdezek, hogy... remélem nem nagy butaságot. :eek: aroon!A zabtól volt túlzott fehérjebevitel? :confused: Úgy tudom, pont a zab, amitõl nem lehet. (Lucerna, kukorica fehérjedús.)Világosítson fel valaki! :confused:

#896 aroon

aroon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.679 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 9. - 12:15

Mivel a ló nem kapott mást, csak zabot(most a szénát nem számíttom) igen ettõl lett a baj.(Bakker ha most hülyeséget írtam, megverem a dokit.)Akkor így nézett ki(mint egy coca) http://img3.tar.hu/a.../19709882.jpg#3

Edited by aroon, 2007 február 9. - 12:52.

#897 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 9. - 13:07

Napi két három órát dolgozó lónál, 2x2fandli zab, megroppantva elégséges. Tavaj még az 5kilóval nyomtam, osztán a lovam lábai bedagadtak, a túlzott fehérjebeviteltõl, ugy nézett ki mintha akác oszlopon járna. Doki, injekciók sok pénzért, de most rend van. (Bár lova válogatja)

Nem mondta a ló, hogy nem kér annyit? Vagy tömted mint a libát? :D

#898 aroon

aroon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.679 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 9. - 13:10

Nem mondta a ló, hogy nem kér annyit? Vagy tömted mint a libát? :D

Nem kell azt tömni. Valamiért a hasára kényes, s csak annyit eszik amennyit lát. :rolleyes: De komolyan, meglehetne ölni csak a kajával.

#899 igazi lóbarát

igazi lóbarát

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 825 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 9. - 13:12

Megtaláltam a takarmánykiegészítõk, egyebek topikot, próbálok okosodni. :eek: A google-t is nézegetem. :D Megint rosszul fogalmaztam az elõbb. Persze, hogy a zab is tartalmaz fehérjét, de nem tudtam, hogy nagyobb mennyiségû etetése okozhat túlzott fehérjebevitelt. És még most sem tudom. :confused: Ne haragudj aroon, hogy vitatkozom, csak szeretném pontosan tudni. :)Packa! Az én lovam is csak annyit enne amennyit lát. :)

Edited by igazi lóbarát, 2007 február 9. - 13:14.

#900 aroon

aroon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.679 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 9. - 13:14

Ez nem vita. csak beszélgetés. :) Vitéznél okozott, ez tény.

#901 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 9. - 13:18

Mivel a ló nem kapott mást, csak zabot(most a szénát nem számíttom) igen ettõl lett a baj.(Bakker ha most hülyeséget írtam, megverem a dokit.)Akkor így nézett ki(mint egy coca) http://img3.tar.hu/a.../19709882.jpg#3

Érdekes, most megnéztem, (Lótenyésztõk kézikönyve) a zab valóban csaknem azonos mennyiségû emészthetõ nyersfehérjét tartalmaz, mint a lucerna, mégsem hallottam soha kapcsolatba hozni a lábproblémákkal.

#902 aroon

aroon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.679 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 9. - 13:20

Érdekes, most megnéztem, (Lótenyésztõk kézikönyve) a zab valóban csaknem azonos mennyiségû emészthetõ nyersfehérjét tartalmaz, mint a lucerna, mégsem hallottam soha kapcsolatba hozni a lábproblémákkal.

Tudod Mam a jó pap is ........... ;) Nálunk ez volt, de elmult. :)

#903 igazi lóbarát

igazi lóbarát

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 825 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 9. - 13:21

Viszont addig már jutottam a keresésben, hogy másféle fehérjét tartalmaz a zab, mint a lucerna. :)

#904 aroon

aroon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.679 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 9. - 13:25

A láb problémát kiválthatja, s ki is váltotta. Bár a kevesebb bevitellel orvosolható. ;)

#905 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 9. - 13:31

Olyat is olvastam, hogy a zab étvágy szerint adtható, hát.... én ezt nem próbálnám meg.

#906 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 9. - 13:35

Viszont addig már jutottam a keresésben, hogy másféle fehérjét tartalmaz a zab, mint a lucerna. :)

Ahhaaaaaa! Miket tanulunk... :kv:

Olyat is olvastam, hogy a zab étvágy szerint adtható, hát.... én ezt nem próbálnám meg.

Ja-ja, a Lótenyésztõk Kézikönyvében. .... meg hogy nem tud belõle "bezabálni" a ló... :D :rolleyes:

Edited by Ágimam, 2007 február 9. - 13:36.

#907 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 9. - 13:39

Én se, annál inkább a lucernát. Ha belegondolok, hogy az enyémek nyáron zölden eszik, ilyenkor meg hároman két bálát vágnak be 24 óra alatt....

#908 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 9. - 15:01

biztos, hogy a zab volt a hibás? mer lehet alergiás izé,esetleg attól ami közé került, vagy a szénába volt valami, vagy a szalmába. jó minõségû zabtól még nem hallottam ijesmit, egészséges normális lovon. de minden megeshet. :D páldául a szarkalábas "gazos" széna az mérgezõ lehet. nem mindegyik lóra, van amelyiknél semmi, van aminél "szûrõdik bedagad" a lába.csak merén okos vagyok. :D

#909 Franke

Franke

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.861 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 9. - 15:10

de csak csikókorban írják ezt, nem?

#910 aroon

aroon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.679 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 9. - 15:12

Kedves FÕokos barátom. :D :yeah: A doki (dr Tóth András) mindent megvizsgált, és nem talált semmi más okot. Viszont mióta kevesebb zabot kap kedvenc lovam, ilyetén probléma nem fordult elõ. ;)Ori.Ha a zabot a lovam étvágya szerint adnám, valószinü egy talicskával is kevés lenne. :rolleyes:

Edited by aroon, 2007 február 9. - 15:16.

#911 igazi lóbarát

igazi lóbarát

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 825 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 9. - 17:52

biztos, hogy a zab volt a hibás? mer lehet alergiás izé,esetleg attól ami közé került, vagy a szénába volt valami, vagy a szalmába. jó minõségû zabtól még nem hallottam ijesmit, egészséges normális lovon. de minden megeshet. :D páldául a szarkalábas "gazos" széna az mérgezõ lehet. nem mindegyik lóra, van amelyiknél semmi, van aminél "szûrõdik bedagad" a lába.csak merén okos vagyok. :D

Na, ezt megkaptam. :D Én azt olvastam, hogy csikónak étvágy szerint adható. :) Mármint a zab. :) És a széna. :) És most már nincs idõm tovább keresgélni, majd jövõ héten. :) Le akartam írni, hogy... azért sem írom le. Majd utánaolvasok. ;)

#912 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 9. - 18:14

Le akartam írni, hogy... azért sem írom le. Majd utánaolvasok. ;)

Úgy nem ér! Mindig az elsõ gondolat a legjobb. Ha mégse majd kijavítanak. :P

#913 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 9. - 20:05

mit kaptál meg igazi? és kitõl?

#914 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 február 9. - 21:31

ÉN MEGPRÓBÁLTAM, ÉVEKEN ÁT , MINDEN LOVAMMAL, TÖBB TUCAT VOLT, és semmi porbléma :D Lucernát IS lehet etetni, sokan etetik is, tudni kell nehány dolgot, apróságot, nüanszokat, és null porblemo.Minden relatív minden lehet káros és a mérhezõ is lehet akár orvosság...Ez a lótakarmányozás (etetés) VAN OLYAN összetett, mint egy 2550 Élõ-pont feletti partnerek sakkjátszmája...

#915 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 9. - 21:39

én nem tudom elképzelni, hogy ne etessek pillangósókat sosem, viszont zab nélkül remekül tartható a ló.persze szerintem. és különben is, az etetés mindenkinek a maga dóga. ;) a maga élete, a maga dóga, maga tuggya.

#916 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 február 9. - 21:45

:yeah: :yeah: :yeah: sZITTYA LATINUl: de gustibus, non est... szittya hunul: kinek a pap, kinek a papné :D :kocc:Acél, szentesíti az eszközt!!! Ha a lovam jól néz ki, egészséges, ép, poblémamentes, kifogástalan a kondíciója, teljesítménye: KINEK MI KÖZE HOZZÁ, EGÉRSZART, AVAGY csótánylábat ETETEK-É VELE?!? hOGY AZTÁN IGAZAM VAN-É VAGY SEM, AZT ÉN NEM TUDOM... :rolleyes:

Edited by feribácsi, 2007 február 9. - 23:21.

#917 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 9. - 22:46

! Ha a lovam jól néz ki, egészséges, ép, poblémamentes, kifogástalan a kondíciója, teljesítménye: KINEK MI KÖZE HOZZÁ,

lovak! sok lovak és nem csak átmenetileg, hanem tartósan, mindig. ;) meg különben is, édes szájú vagyok, kinek a prali, kinek a praliné!

#918 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 10. - 12:58

A tavalyi év érdekes felfedezése volt számunkra a Zöld pántlikafû, (Phalaris arundinacea , canary-grass) etetése.Felületes megitélésünk szerint azt hittük hogy egy még rendezett területünkön lévõ zöldség gaz, és küzdeni kell majd vele hogy helyette szép vetett fû legyen. Ez kb 20x50 méter lehetett.Az egyik egy tollú indiánt ellátam egy 66 cm -es mexikói bozótvágó késsel és kellõen felizgattam annak érdekében hogy aprítsa a növényt mintha ellenség lenne.Ki is termelt belõle egy mázsát, aztán elfáradt. Na de hová tegyük a munka eredményét, jót a következõ probléma (ezt hegynyi annyagnak kell elképzelni) gondoltam próbáljuk ki eszik e a lovak (néha már okoztak meglepetést különbözõ gazokkal kapcsolatban pld parlagfû).A késõbbiekben ha meglátták hogy közeleg a matéria, a lovak minden legelgetést abbahagyva száguldoztak a taligázó harcos után hogy megfosszák a zsákmánytól)))Ez volt az indítása a dolognak, késõbb persze megtaláltam az irodalomban és a neten is a leírását.TAPASZTALAT: mindennél jobban szeretik, hihetetlen mennyiséget képesek elfogyasztani belõle, aminek kárát nem láttuk. Az említett terület fokozatosan vágva kielégítette a nyári hónapokban a szálas takarmány igényünket 2 lóra számolva. A trágya mennyiség a duplájára nõtt, és mivel sok vizet is tartalmaz a száraz meleg idõben külön élvezték. Egyéb irodalom (egyetem) megfigyelése szerint a különbözõ állatok(juh, ló) által több kirakott mintából elsõnek választottak között van (lucerna versenytársa) viszont nincs vele kockázat.Hátránya hogy csak enyhén vizes területeken nõ jól, de ott nagyon. Érdemes megfigyelni hogy merre található a környéken és aztán bozótvágót használva lehet kényeztetni a lovakat.Zöld pántlikafû(Phalaris /Baldingera arundinacea)A zöld pántlikafû nedves, vizenyõs talajon a hosszan tartó elárasztást is jól bíró, de a száraz viszonyok között is jól fejlõdõ, évelõ, tarackos szálfû. Vízrendezés után a tarackos tippannal és a korcsherével együtt felváltja a sásokat. A zöld pántlikafû tocsogókban, patak menti gyepekben tiszta állományokat alkot. Füve fiatalon vágva elsõsorban nagy tömege miatt értékes takarmány, kései kaszálással azonban a szára megkeményedik, eldurvul. Az utóbbi években nemcsak a nedves és vizenyõs fekvésû területekre, hanem a száraz fekvéshez való jó alkalmazkodását kihasználva, sík és dombvidéki gyepek telepítésére is használják. Elsõsorban szilázsfû elõállítására és készítésére alkalmas, nagy tömeget ad, és igen jól sarjadzik. A nagyüzemi gyepgazdálkodás, egyik jelentõs növénye, a húshasznú állattartás legelõin fontos lehet, foleg tiszta telepítésben. Igen nagy tömeget (50-100 t/ha zöldet) képes teremni.mag: szálka nélküli, hosszúkás- pelyvák fényesek- 1 kalászkában 1 mag- alsó és felsõ részén pillás szõrök- csúszós!- tarackos szálfû- 60-100t/ha zöldtömeg- fülecskéje nincs (csak úgy látszik...)- nyelvecskéje jól fejlett ® ¬ magyar rozsnok- széles pántlikaszerû levelek- bugavirágzat Forrás:SZIE Növénytermesztési Intézet, Gyep

#919 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 10. - 14:53

Most már csak egy kép kéne, hogy hogyan is néz ki ez a lócsemege... :kv:

#920 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 10. - 18:05

Nem konkrét kérdésekre reagálva, de meg kell valljak nektek valamit.Ez a topic, lassan kicsit egy nyugdíjas klubhoz kezd inkább hasonlítani :D