Ugrás a tartalmakhoz

Akhal

• Please log in to reply
1089 válasz a témához

#881 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2010 november 14. - 8:33

- Azjóazjóazjó! És azt majd mink is láthattyuk?

#882 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2010 november 14. - 17:54

Nos én egyenlõre nem tudom ottan leszek e, ez még alakul, de ha igen akkor biztos.

#883 katalphar

katalphar

Új vendég

• Fórumtag
  • 21 hozzászólás

Közzétéve 2010 november 22. - 10:27

Zsolnai Gábor, aki tavaly hazalovagolt Kazakhsztánból, elõadást tart az úton tapasztalt lótartási, tenyésztési tapasztalatairól, valamint az Akhal-teke fajtáról.
2010. november 22-én 13.30-kor a Gödöllõi Agrártzdományi Egyetem Állattenyésztés szakán.

#884 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2010 november 22. - 11:10

Hmm ez ma már nem jön össze, lehetne legalább egy nappal hamarabb tudni az ilyenrõl?! Lécci! Vegye fel valaki videóra ha az elõadó engedi!

#885 katalphar

katalphar

Új vendég

• Fórumtag
  • 21 hozzászólás

Közzétéve 2010 november 22. - 11:33

Szia Csikasz! De hát a múlt héten mondta Neked, amikor találkoztatok!

#886 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2010 november 22. - 22:20

Szia Csikasz!

De hát a múlt héten mondta Neked, amikor találkoztatok!

jaaa, hogy már mondta?!... akkor mást már ne is érdekeljen?! :)

#887 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2010 december 1. - 14:23

- A mostani állás szerint ( programtervezet) a Vérizzadó Mennyei Lovak bemutatója 3. péntek kb. 11, 4. szombat kb. 10, 20' nagyjából.

#888 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2010 december 1. - 18:04

Kérem valaki vegye fel videóra, mert nem fogok menni a kupára :( .

#889 pelmar

pelmar

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 110 hozzászólás

Közzétéve 2010 december 2. - 18:20

Kérem valaki vegye fel videóra, mert nem fogok menni a kupára :( .

Én is csatlakoznék az elõttem szólóhoz, nincs lehetõségem elmenni, úgyhogy kérem valaki vegye fel! Köszönöm szépen!

#890 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2010 december 26. - 8:25

Mittaláltam, lassan itt a tavasz!
http://ahal-tekini.l...europa/14452299 - sok sok fedezõmén!

#891 bartorsi

bartorsi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 276 hozzászólás

Közzétéve 2011 február 17. - 14:34

:)

#892 Nogajijasz

Nogajijasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 374 hozzászólás

Közzétéve 2011 február 20. - 11:11

Sziasztok! Több lovas ismerõsöm kérdezgeti,hogy miért nem látja ezt a fajtát a military és díjugró sportban a nemzetközi élmezõnyben.Talán mert nem is olyan jó...mondják õk,aztán küldöm nekik többek között ezt a videót is,felhívva a figyelmet a fajta egészen csekély mai létszámára...thats all ;)

#893 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2011 február 20. - 11:26

Nézd meg az orosz oldalakat ott láthatóak, de inkább sík, ill díjugró pályán! Idehaza szerény meglátásom szerint nem érdekel a tenyésztõknek a vesenyben bizonyítani...bár én ismerek olyat aki kizárólag olyan lovakat tart akik már bizonyítottak és versenyezni is fog!

#894 Nogajijasz

Nogajijasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 374 hozzászólás

Közzétéve 2011 február 22. - 11:56

Szia Csikasz! Én elég jól ismerem a fajta hazai tenyésztõit.Nekik érdekük lenne a versenyeztetés,csak valószínû a pénzhiány miatt nem sikerül nekik szerepelni.Inkább más fajta tenyésztõjének nem látom,hogy érdeke fûzõdne ennek a fajtának a meneteléséhez.Ha bármelyikük indít lovat versenyen,sok sikert hozzá! :) Jó lenne viszont,hogy az eladó lovakhoz csatolnának árat lehet az rõfben vagy fontban is akár,bár tudom jobban kedvelik azt ha érdeklõdésre mondják meg. :D üdv!

#895 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2011 február 22. - 18:56

- csak valószínû a pénzhiány miatt nem sikerül nekik szerepelni - tudod a lú ezt nem szereti, akármilyen fajtájú is. Így vagy úgy de nem versenyeznek.

#896 katalphar

katalphar

Új vendég

• Fórumtag
  • 21 hozzászólás

Közzétéve 2011 március 20. - 20:47

Szia Csikasz! Csak most olvastam a tavalyi leveledet.Érdekelne a mén! www.bajvivomagyarok.hu elõre is köszi

#897 Gilice

Gilice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 156 hozzászólás

Közzétéve 2011 április 29. - 13:30

Mahócának üzenem Inkább kérdem! Direkt ideírok nem magánba egy kicsit szeretném öregbíteni a szeretett akhal hírét! Meg van e még Korund vagy sikerült már eladni? Sajnos a honlapotok nincs frissítve szívesen nézegetném néha mi hír a szomszédságban? Szóval nem gyõzöm említeni a kezdõ szót ami a lovazás és az én kapcsolatomat illeti.Lehet hogy van sok ilyen ló mint Korund , lehet hogy csak mindig jó kedve volt mikor találkoztam vele! De Õ az elsõ ló amelyik olyan kedves volt velem mint amilyennek a lovak többségét elképzeltem gyerekkorom óta meg amíg el nem kezdtem lovazni. Ahogy megnyalta a simogatásra nyújtott kezemet, amilyen érdeklõdve nézett rám mikor bementem hozzá a boxba hogy a tereplovaglás után egy kicsit felszárítsam a nyereg helyét egy kevés szalmával, amikor kimentem hozzá a karámba és odajött állt mellettem érdeklõdev majd kicsit megriadt amikor a jégre léptem de aztán mikor egyszer kétszer még direkt ráléptem akkor is állt és érdeklõdött hagyta magát simogatni nem volt tolakodó csak érdeklõdõ! Szóval köszönöm neki és hiányzik a lovardából!na meg nekem!Bár más elfoglaltságom miatt én sem járok mostanába Alberthez!Tehát sokáig leszek kezdõ! Hallotam már Tõled elõadást az Akhalról amibõl sajnos inkább a parazsat evõ vad táltos ló képzete maradt meg a fajtáról. Erre Korund rácáfolt. Tudom nyereg alatt gyors fürge és kitartó. De ezt én még nem próbálta és sokára is fogom! Kivánok minden jót a Bükk eme gyöngyszemén Nektek s a lovaknak Üdv Gilice

#898 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2011 május 20. - 21:32

Szia Csikasz!

Én elég jól ismerem a fajta hazai tenyésztõit.Nekik érdekük lenne a versenyeztetés,csak valószínû a pénzhiány miatt nem sikerül nekik szerepelni.Inkább más fajta tenyésztõjének nem látom,hogy érdeke fûzõdne ennek a fajtának a meneteléséhez.Ha bármelyikük indít lovat versenyen,sok sikert hozzá! :)
Jó lenne viszont,hogy az eladó lovakhoz csatolnának árat lehet az rõfben vagy fontban is akár,bár tudom jobban kedvelik azt ha érdeklõdésre mondják meg. :D

üdv!

Csak tudjátok, a többi fajta tenyésztõi is leginkább az olyan lovakkal szeretnek tenyészteni, akiknek már kis hazájukban vannak eredményeik.

Bármilyen furcsa is, de attól, hogy nekem van egy lovam, amirõl azt gondolom, hogy marha jó, és még két barátom is ugyanezt gondolja, attól még a ló nem válik marha jóvá.
Majd ha az a ló ment egy A1-es ugrópályát, na jó, legyen egy L kategóriás díjlovagló verseny, vagy egy 30 km-es távlovagló verseny, vagy legalább érjen el helyezést egy kislánnyal egy póni ügyességi bajnokságon, akkor mások is el fogják fogadni, hogy mennyire jó a ló.

Annak, hogy az akhal-teke nem érte el méltó helyét a magyar sportlótenyésztésben és a többi fajtában, esetleg mint állományjavító, vagy akár cseppvérkeresztezõ, valóban csak az egyik oka a "nyugati" sportlótípusok tenyésztõinek idegenkedése. De mi az idegenkedésük oka? Az, hogy az akhal-teke nevének említésekor mindegyikük fejében egy keleties küllemû, kissé furcsa alkati sajátosságokkal rendelkezõ, esetenként rendkívül dekoratív, de tüzet okádó sárkány jelenik meg, ami alapvetõen nagyon alkalmas arra, hogy az embernek akhal-tekéi legyenek, de semmi másra. És vajon, ha azt mondjuk, hogy akhal-teke, miért nem a tavalyi military-OB gyõztese ugrik be...? Mert az nem akhal-teke volt... Annak ellenére, hogy a fajta alapvetõen valószínûleg erre a sportra (is) kiemelten alkalmas lenne.

Nekem, mint a fajta kedvelõjének, és mint egy kisbéritenyésztõ egyesületi tagnak, rendkívül tetszik a ló, fõleg, hogy én versenyeztettem akhal-teke félvért, és talán még fogok is, ha sikerül, tisztavérût is. (Bár szintén nem vetett fel a pénz ugyebár, és nem is nyúltam le mindenféle állami támogatásokat, mint nonprofit szervezet, hanem sajnos egy "munka" nevû, fárasztó tevékenységgel kell elõteremtenem a mai napig a lovaim versenyeztetésének költségét. De mindenkinek arra van pénze, amire hajlandó áldozni.) Én látok benne rációt, hogy a fajta versenyezzen a modern sportágakban Magyarországon is, és a világon semmi más nem gátolja ezt meg, mint a szándék. Tudom, hogy nem két fillér egy ló képzése és versenypályán indítása, de nem is olyan iszonyatosan nagy összeg. Szinte irreális, amennyire idegenkednek az egyesület vezetõi ettõl. Senki sem várná el, hogy akinek 50 lova van, mindet kipróbálja sportversenyeken, de a 2-3 legjobbnak meg lehetne adni az esélyt.

Mondjuk, komoly probléma, mert egy objektív szûrõn át nézve olyan igazságok is elõkerülhetnek, amivel az ember nem szívesen szembesül. Mondjuk az, hogy az általa favorizált ló nem is annyira jó, mint hitte. Vagy hogy a másik tenyésztõ lova mégis jobb. Ezzel a problémával viszont egy hat éven felüli embernek már meg kell tudni küzdenie anélkül, hogy összeomlana.

Egy barátnõm, aki az egyik magyar lótenyésztõ egyesület vezetõ tagja, egyszer szó szerint azt mondta nekem errõl: "Alapvetõen idegenkedem olyan lovas tenyésztõegyesületben részt venni, amelyik nem szemléztet és nem versenyeztet, mert az gyakorlatilag nem is tenyészt. Az nem tenyésztõegyesület, hanem csak fan klub."

#899 pelmar

pelmar

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 110 hozzászólás

Közzétéve 2011 június 5. - 17:58

Sziasztok, tudtok egy honlapot ahonnan lehet szerezni az akhal csikómnak türkmén nevet, nõi nevet?

#900 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 2. - 19:57

A Farmer Expo 20 éves fennállása óta idén elsõ évben jelentek meg akhal-tekini fajtájú lovak a kiállításon.
Mihók tanár úr négy ménünkkel hívott meg minket a rendezvényre, azonban a meghívás után két helyet visszamondott, mert két másik lótartó is jelezte, hogy egy-egy ilyen fajtájú lovat lehoznának Debrecenbe. Ezért csökkentett létszámban, csak két ménnel jelentünk meg. A másik két ló egyébként valamilyen oknál fogva nem érkezett meg a kiállításra, boxuk a négy nap alatt üresen állt, a lovas pavilonban egyedülálló módon.

Gindukush-Hon és Patriot nevû ménjeink még csak egy hónapja érkeztek Üzbegisztánból nyersen, teljesen képzetlenül és neveletlenül, meglehetõsen lefogyva. Mégis, a kiállításon igen nagy érdeklõdés övezte õket. Patriot részt vett a felvezetõ versenyen, Gindukush pedig bejutott a szabadonugró verseny döntõjébe.

Bár a két másik mént nem volt lehetõségünk levinni, mivel a boxok "foglaltak" voltak, akit érdekel, megtekintheti õket a www.czirjakfarm.hu honlapon.

http://www.czirjakfa.../Gindukush5.jpg

http://www.czirjakfa...nk/Patriot5.jpg

#901 Kittu

Kittu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 420 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 2. - 21:10

Ezek a színek! Gyönyörûek! Gratulálok a szerepléshez! :yeah:

#902 Enkara

Enkara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 57 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 3. - 21:03

samoca80: Gratulálok a ménekhez, nagyon szépek! Mik velük a távlati tervek? Mi is nagyon szeretjük a fajtát, áprilisban születik majd egy KaraKum apaságú félvér csikónk :D

#903 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 4. - 20:29

Köszönjük szépen mindannyiuk nevében, akik dolgoztak velük eddig is, és akik még fognak! A távlati tervek? Semmi komoly. Megnézzük, hogy mire mennek egy jó ugrólovas alatt, vagy egy jó díjlovas alatt. Azt nem nézegetjük, hogy mit tudnak távlovaglásban, mert az már eldöntött tény... Hozzátenném, hogy direkt választottunk olyan méneket, akiknek még semmilyen elismert eredményük nem volt a lovassportokban, hogy lássuk, mire jutunk velük, ha a nulláról indulunk. Illetve, mindenképpen el szeretnénk zárkózni attól a kényelmesebb szemlélettõl, hogy "kész" lovakat veszünk, amit aztán itthon semmiféle sportkipróbálásnak nem vetünk alá, csak fedeztetünk velük. Ha ezek a fiatal mének elérnek valamit a hazai versenysportban, (bár a tenyésztõi dicsõség nem a mienk lesz, hiszen importált lovak, ) talán arra sarkallja a fajtát nem ismerõ lovasokat, hogy elõítéleteiktõl mentesen, másként vélekedjenek errõl a remek fajtáról. És talán arra ösztönzi a többi akhal-teke tartót és tulajdonost, hogy õ maga is kipróbálja a lovait a versenypsortokban. A jelentõsebb eredményekrõl majd értesítjük az érdeklõdõket, a Fórumon és akit érdekel, a honlapunkon is. Nagyon örülünk neki, ha figyelemmel kíséritek a lovak kiképzésének lépéseit!

#904 Adrienn

Adrienn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.316 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 5. - 7:49

Sok sikert nektek, várjuk a híreket! Jó lenne, ha az adataidnál megadnád a honlapotok elérhetõségét, hogy böngészhessük alkalomadtán! :)

#905 Enkara

Enkara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 57 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 5. - 9:26

Sok sikert! :)

#906 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 8. - 20:04

Nem akarom reklámozni magunkat, de kérésetekre leírom a honlap címét: www.czirjakfarm.hu Mindig igyekszem feltenni a legújabb eredményeket, bár néha vannak idõbeli elcsúszások. Büszkén mondhatom, hogy egyre több olyan lovast hódítottunk meg ezzel a nálunk lévõ négy ménnel, akik eddig csakis és kizárólag a már jól kipróbált "sportlovakra" esküsznek, és akiknek a szemében eddig a ló a magyar sportlónál kezdõdött és a hannoverinél ért véget. Valamilyen szinten ezt tekintjük a "küldetésünknek", vagy a munkánk értelmének.

#907 Nogajijasz

Nogajijasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 374 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 8. - 22:45

Hajrá samoca80 csak így tovább!Örülök,minden "új" achal lónak ami ide kerül Magyarországra! :kocc:

#908 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 9. - 14:50

Sziasztok, tudtok egy honlapot ahonnan lehet szerezni az akhal csikómnak türkmén nevet, nõi nevet?

google türkmén szótár? könyvesbolt török-magyar szótár?

'Everything that is done for us, without us, is not ours.'

#909 pelmar

pelmar

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 110 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 11. - 11:47

google türkmén szótár? könyvesbolt török-magyar szótár?

Igen, köszönöm, a türkmén internetes szótárt megtaláltam még akkor, mostanra így ez a kérdés már nem idõszerû, csak nem tudtam törölni.

#910 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 11. - 14:29

Az elsõ edzései a "kislegényeknek"...

Foto1

Foto2

Foto3

Foto4

Foto5

Kincsõ, félvér akhal-teke kanca edzése

Foto6

Foto7

#911 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 11. - 20:45

Ezek az elsõ nyereg alatt készült képei vagy már belovagolva érkezett?

#912 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 12. - 20:35

Ezek az elsõ nyereg alatt készült képei vagy már belovagolva érkezett?

Mi ültünk rajtuk elõször, korábban senki nem lovagolta õket. Kivéve az egyiküket, akit már próbáltak kinn galoppban. Errõl árulkodott egyébként a hasán látható kiterjedt hevedertörés és a két nyeregtörés a marján. Illetve az, hogy hevederiszonya volt, alig hagyta magát nyergelni, és csak repülõrajttal tudott elindulni elõre, full vágtában.

Vagyis vele egy kicsit nehezebb volt az elején, mint a három másik, nyers társával.

#913 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 13. - 8:19

Samoca - légyszi tedd fell máshova is a képeket, mert én nem facebook - ozom.

#914 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 13. - 12:35

Én viszont igen, találtam is egy képet, hogy mit NE csinálj az akhaloddal.

Edited by forkissima, 2011 szeptember 13. - 12:35.

#915 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 13. - 13:31

-Hát ha elrettentésnek szántad, nálam viszályára fordult... :) Mindig csodáltam ezeket a lényeket - talán kicsit távoltól, de ettõl most nagyon jó lenne egy ilyen valamit simogatni! ( Mintha csak ügyesen ki lenne retusálva a szárnya :ang: )

#916 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 13. - 17:23

Én Forkival értek egyet, annyi kiegészítéssel, hogy semmilyen fajtájú csikóval nem tartom jónak az ilyen gyakorlatokat. Totális alávetett helyzet az ember részérõl...

#917 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 13. - 20:03

Bár tudnám mirõl beszéltek?!

#918 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 13. - 21:16

- Hát bánhatod! :D

Én Forkival értek egyet,...

Természetesen (és racionálisan) igazad van.
Irracionálisan: ha ebben a pozitúrában a fickó helyett a hátára szárnyakat képzelsz, akkor azért más az érzés! :ang:

#919 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 14. - 6:36

Ja, nem tudtam, hogy ekkora esztéta vagy. :D

#920 Adrienn

Adrienn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.316 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 14. - 6:39

(Rossz helyre érkezett az eredeti üzenetem.) De forkival én is mélyen egyetértek :) Az ilyesmi feleslegesen veszélyes játék, bármilyen lóval.

Edited by Adrienn, 2011 szeptember 14. - 6:42.