Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Erdõk-mezõk gombái

• Please log in to reply
1236 válasz a témához

#881 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 19. - 21:46

Ma keresgélés közben akadtam rá erre a receptre itt (hátha valakinek hasznos lesz):

"Egészben sült fenyõalja

Hozzávalók: fenyõalja-gomba, fokhagyma, só, zsír, tejföl

Elkészítés: Szép, fiatal gombákat válogassuk. Mossuk meg elõször hideg vízben, majd forrázzuk le, és szárazra csöpögtessük. Zománcos vagy cseréptepsit vastagon kenjük meg fagyos zsírral. A lecsepegtetett gombákat rakjuk szorosan egymás mellé úgy, hogy a tetejük legyen alul. Minden gomba közepébe tegyünk egy kiskanál tejfölt és szórjuk meg sóval. Kevés étolajjal is megkenhetjük. Amikorra a tejfölt elsüli, megpuhul. Zöldséges burgonyával vagy rizzsel tálalhatjuk."

Edited by Mackó, 2012 november 19. - 21:50.

#882 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 20. - 19:44

Majd egy éve nem voltam a csodaerdõmben. Ma végre ellovagoltam odáig, nem viselt meg nagyon, de ehhez hozzájárult az is, hogy egy különlegességet sikerült lelnem.
Megint a sors keze...
Egy hosszú kukorica tarló vezet a helyszínre, amin végig vágtáztam volna, de lovam bepörgött, így csak rövid vágta lett majd a föld szélére kimentünk lépni. És ott volt! Hazahoztam, szerencsére túlélte az utat, vágtában-ügetésben is, nagyon szívós faj. Persze egy könyvben sem találtam, az indexen is kaptam egy téves meghatározást, de aztán jött a jó válasz, ez: http://gombak.eu/alszomorcsog/ Igen érdekes remélem, találok még, most már tudom, hol keressem. :D
A többi szépséget már le se írom, elhomályosodtak. :D

#883 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 26. - 22:57

Tévés félre-tájékoztatás. Volt alkalmunk megnézni a gombamérgezéses híradót. Egy magát szakembernek kiadó kétlábú mutogatja, milyen a gyilkos galóca. Csakhogy: amit mutogat, nem az, mikor a neten felelõsségre vonták, a válasz: akkor nem volt az erdõben ilyen. Ciki. Ciki, hogy a tévések nem a valóban hozzáértõket kérdezik, akiknek még van is otthon liofilizált gombájuk, bemutató céljára. A szakma lejáratása... Még egy pici titok: A "sárga" könyvbõl gombászom, nagyon jónak tartom, de furcsa volt, hogy amit a tanfolyamon mondtak, miszerint a pókhálósgombákat nem nagyon esszük, a könyv sok példányt ehetõnek ítél. A fordításra felkért szakellenõrök és egyéb szakik javaslatot tettek a kiadónak, mit változtassanak meg a magyar viszonylatokhoz képest. Ezt a kiadó nem fogadta el. Ezért más végezte a fordítást. (Ne bízz senkiben.)

#884 Ybrik

Ybrik

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 254 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 26. - 23:40

A cimborám könyvében a szürke tölcsérgomba nem ehetõ. Az enyémben igen -persze felhívják a figyelmem ,hogy nem mindenki bírja.... Úgy emlékszem nem ez volt az egyetlen ilyen eset.

#885 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 30. - 15:26

Persze. Ráadásul a szürke tölcsérgomba, mint olyan, több könyvemben más faj. Biztos tájékoztatást csak latin névvel lehet, ahhoz meg sokszor mikroszkóp is kell. (a fajmeghatározás nem mindig sikeres a külalak alapján, biztos csak a spórapor . Sõt, van, hogy az sem. ) Szedegetjük a kis lila pereszkéket (a könyv szerint ez szürkéslila pereszke, nem az "igazi LILA") és minden vágyam, ogy találjak egy "nagyot" is. Idén vettem tavalyi szénát, talán lehet tavalyelõtt is is, nem túl extra, de ez van, ezt kell szeretni. Bontom a bálát, az alja elég szöttyös, ott hagyom, nem hordom ki, majd. Másnap a szottyadt szénából kinõtt egy óriási lilaperszeke, 3 növendékkel együtt! Ugye, volt értelme a régi szénának is! Összegyûjtöttem az egész vacakot, és szépen beraktam a galagonyabokrok alá, reménykedve, hogy szépen elszaporodik itt is ez a fajta. :)

#886 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 13:46

Pösten a Tattiban a fák tele vannak laskával. De szerintem senki nem veszi észre. :D

#887 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 15:30

Szerintem én is találtam laskát egy fán a környéken: ezt
Az lehet? (van róla még egy kép.)
És egy ilyet is. (egy darabot), de már mindkettõ meg volt fagyva, le sem tudtuk szedni a fáról, annyira.

#888 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 15:36

Azaz! Kicsit fagyasztva szárított. :) Még így is jó lehet, szerencsére nem romlik gyorsan a laska. De ha most "kitavaszodik", lehet, találsz még. A másik a júdásfüle, az is nõhet még, ha enyhébb és párás az idõ.

#889 Sütyi

Sütyi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.457 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 15:41

Én is júdásfülére gondoltam, nagyon okos vagyok az egyik szuper könyvbõl, tök jó. :) (Persze ezek mással nem igazán összetéveszthetõek. :gm: ) Nem tudom mikor megyek legközelebb arra, de majd megnézem, hátha. Aztán várom a tavaszt, és felfedezünk. (Csak az a baj, hogy a kutyám amint lehajolok jön, hogy vakargassam, és naná, hogy mindig a gombákra fekszik rá.)

#890 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 17:28

http://hosszuhomlok..../kurzus_047.htm - Kistáltos csak neked :) .

Ja és egy kérdés. Rengeteg tuskón látok rozsda színû gombákat, alul is az, lemezes, tölcséres forma, de könyvben nem látom...vagy csak nem ismerem meg. Holnap lefotózom és megmutatom!

#891 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 18:50

:yeah: Lehet, hogy gyûrûs tuskógomba, az "aktuális" még. De csak egy tipp. :) Lássuk a fotót!

#892 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 19:19

A téli fülõke keverhetõ? Ma találtam sok csokrot egy lombhullató tövénél, szinte biztos vagyok benne, hogy téli fülõke. De megfogadtam magamnak, hogy gomba esetén a szinte az nem elégséges kitétel. Pl képrõl hasonlít rá a fenyõ tõkegomba, ami halálos. Bár annyira nem hasonlítanak, hogy könnyen keverhetõek legyenek. Mindenesetre le akarom nullázni az esélyét annak, hogy megpusztítsam a családot.

#893 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 19:57

Posted Image

ez volt, telefonnal készült, sötétedéskor. ennél jóval világosabb volt a gomba. 3-4 cm-es átmérõjú volt.

#894 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 5. - 20:33

A lemezek és a tönk is nagyon fontos. A téli fülõke lemezei világos sárgásak, a spórapora fehér. (a hasonló mérgezõ faj spórapora sötét.) A tönk sötétbarnába hajlik, sokszor bársonyos. A téli fülõke halszagú, vizesen erõsen nyálkás. Ez a négy jellemzõ már erõsen behatárolja. Egyébként a téli fülõke nehezen keverhetõ, mert téli idõjárást kedveli. De idén ez az összevissza tavasz-tél elõhozta a hasonló fajokat is. Úgyhogy észnél kell lenni. :)

#895 shepherd

shepherd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 612 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 6. - 9:43

A lemezek és a tönk is nagyon fontos. A téli fülõke lemezei világos sárgásak, a spórapora fehér. (a hasonló mérgezõ faj spórapora sötét.) A tönk sötétbarnába hajlik, sokszor bársonyos. A téli fülõke halszagú, vizesen erõsen nyálkás. Ez a négy jellemzõ már erõsen behatárolja.

Egyébként a téli fülõke nehezen keverhetõ, mert téli idõjárást kedveli. De idén ez az összevissza tavasz-tél elõhozta a hasonló fajokat is. Úgyhogy észnél kell lenni. :)

Fénykép alapján ne. Ha nem egyértelmû, akkor ne együk meg. Ennek akkor van csak jelentõsége, ha valami sok kilós mennyiségrõl beszélünk, akkor lehet belemenni az ehetõ vagy nem eldöntésébe. Kistáltosnak igaza van, már az évszaki gombák is össze-vissza jönnek ki.
Fenyõtinórut találtam decemberben. Óvatosan barátaim!

#896 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 6. - 18:36

http://hosszuhomlok....mba/gomba_1.jpg
http://hosszuhomlok....mba/gomba_2.jpg

Kistáltos itt a gombaaaaaaaaaaa.

#897 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 6. - 18:40

Halszagú? Akkor ez a téli fülõke lesz. Kicsit öreg már, nagyon barna a tönkje, de látszik, hogy szép, bársonyos.

#898 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 6. - 20:04

Hát amit szétnyomtam az érdekes szagú volt, de ennek nem vót mert fagyos a lelkem! Igen azt láttam hogy elöregedett...de lesz még majd ottan! No kiengedett , benedvesítettem, hát csúszik és halszagú :) tehát tényleg az! Jó ez egyébként bármire?

#899 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 7. - 9:22

Posted Image

tegnap visszamentem a lelõhelyre, rengeteg volt ebbõl a fülõkébõl és találtunk júdásfülét is, pedig nem kerestünk.
:yeah:

#900 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 7. - 11:34

Júj de irigy vagyok egy picit :) !

#901 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 7. - 13:31

:yeah: Ne feledd, a téli fülõke tönkjét nem esszük, mert keserû.

#902 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 7. - 15:22

mosás után csak a kalapokat tettem be a dobozba. nekem ez a gombás dolog teljesen új, de nagyon szép dolog. anyukámat is sikerült megvadítani. karácsonyra kapott gombahatározót. vasárnap reggel kirángattam magammal, hogy sétáljon a friss levegõn legalább. elõször úgy volt vele, hogy õ bizony nem szed semmit, nem akar meghalni. aztán mondtam neki a Kistáltos féle 4es definíciót, amikor mind a négyet megtalálta, akkor magabiztossá vált és mindenhol meglátta a gombát. teljesen feltüzelõdött. de csak ennyit hoztunk el, jó lesz majd késõbb meg jusson másnak is. a júdásfüle pedig tényleg baleset volt. rengeteg babagombát találunk a fákon, anyukám már ki is találta, hogy ilyen fán szeret, de olyanon tuti nem, meg figyelj csak, amin van moha, ott nincs gomba. meg mondogatta, hogy ezek már jövõ héten jók lesznek, jön haza a húgom, mindenképpen sétáljunk ki újra. megmondom õszintén nem is annyira az "étkeknek" örülök, inkább annak, hogy fel lehet anyukámat valamivel tüzelni. bár továbbra sem hajlandó egyedül kimenni, pedig szerintem a gombavadászat nagyon jó idegnyugtató terápia.

Edited by zulejka, 2013 január 7. - 15:24.

#903 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 7. - 15:29

Eznemér :( Nézegetem a képeiteket (tudom, úgy kell nekem) és úgy megkívántam valami jó kis erdei gombás ételt. :ang: Nem, nem a termesztett csiperkét, hanem olyan igazi fûszeres erdei gombát. Esetleg mezeit :D Sajnos a belvárosban egyik se terem

#904 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 7. - 15:37

nefájjon, ezek nem fûszeresek! :D

#905 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 7. - 15:39

sajnos attól az agyamban már elindult a vezérhangya :D

#906 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 7. - 15:52

hmmm... mondd meg a vezérhangyának, hogy én ma rament fogok fõzni belõlük :gm:

Edited by zulejka, 2013 január 7. - 15:55.

#907 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 7. - 15:55

nem tolmácsolnám, hogy a vezérhangya mit mondott :D

#908 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 7. - 16:51

Sajnos a belvárosban egyik se terem

Juice: :D

Pösten a Tattiban a fák tele vannak laskával. De szerintem senki nem veszi észre. :D

Bár valószín, a fajsúlya nagyobb lehet az ólom miatt.

Edited by Kistáltos, 2013 január 7. - 16:53.

#909 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 7. - 19:56

Juice - Vámházkörúti nagycsarnok aljában kapsz minden féle szárított gombát a Kínai boltban!

#910 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 7. - 21:07

Posted Image

az elsõ ramenem a friss gyûjtésbõl és 2 szem vargányából :ang:

#911 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 8. - 12:51

Pötyögd ide a receptet gyorsan :)

#912 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 8. - 13:18

ramen

nem volt se shitake-m, se szezámolajam. az elsõt vargányával (illatanyag miatt), a másodikat olivaolajjal pótoltam.
az elején vigyázni kell, mert a gyömbér és a fokhagyma azért könnyen odakap. én egyébként mindkettõbõl sokkal többet használtam, hogy érzõdjön, szeretem az ízüket. tésztából se volt a boltban, ezért rizstésztával pótoltam.
a végén meg is csípõsöztem.

Edited by zulejka, 2013 január 8. - 13:21.

#913 Lótuszvirág

Lótuszvirág

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.260 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 8. - 13:24

Tyhûû Zulejka, hát én nagyon remélem hogy eszünk egyszer együtt. Valahogy nagyon eltalálod mindig az ízlésemet, nem is értem hogy csinálod.

#914 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 8. - 13:44

Csatlakozom Lótuszvirághoz :yeah:

#915 Ybrik

Ybrik

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 254 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 8. - 16:38

Szilveszterkor szedtünk judásfület és némi laskát. A cimborám készítette el savanyúkáposztával levesnek, amit tejfölösen ettünk.(finom volt) A gombák jegesek voltak szedéskor... - Ja most jut eszembe a kabátzsebembe is maradt néhány füllencs:) Holnap megkergetem a kis kalaposokat és szabadtûzön fogom õket jobb belátásra bírni. A fülõkéhez van valami tuti receptetek? Ui: Bírom a vezérhangyákat.

#916 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 9. - 17:46

Köszi, Zulejka, ahogy kedvem támad rá, kipróbálom. :) Most kissé gombamentes az étrendem, pedig van még tartalék, az elmúlt "tavaszi" idõben se jutottam ki gombászni, de nem is nagyon hajtottam magam. Lehet, hogy a kucsmagombára vár a gyomrom? Pár nap és itt a március, amennyi csapadék volt most, nem létezik, hogy ne sikerülne idén találnom. :D

#917 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 10. - 14:25

No mi van nekem???? Egy egész fafülgomba telepem, elmentem messzire beszereztem és most kisérletezek a házi termesztéssel, lefotóztam, majd ember felrakja, minden tanácsot szívesen látok!

#918 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 10. - 22:23

Posted Image

#919 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 11. - 11:10

Ez direkt termesztésre "felkent" fa? Megéri júdásfülét termelni? Az ázsiai típusú leves és szaftos dolgokon kívül mire lehet használni?

#920 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2013 január 11. - 12:11

Csikasz, jól néz ki. :) Tavalyelõtt jártam a bozótost, szedtem a júdásfülét, oszt itthon kiderült, a pusztulóban lévõ diófa telistele van vele. Idén kidõlt, a nagyját elvitték. Lehet, a maradék ágakat érdemes lenne locsolnom. Zulejka, a júdásfüle nem jellegzetes ízû gomba, így bármilyen ételbe jól belesimul. Egyik kedvenc kajám a fasirt, legtöbbször kerül bele gomba is, de töltött húsokba, levesgombócba, stb- bele lehet aprítani. Ezenkívül lehet még kandírozni is, a gévagombával együtt (nem emlékszem, még milyen fajtát említettek a gombászok) és kandírozott cuccként felhasználni süteménybe, mondjuk püspökkenyérbe. A gévagombát kandíroztam én is, de nem jutott el a süti-állapotig. Nagyon finom volt. :) Volt egy elõadás a konyhai felhasználásról, irtó ötletes receptek voltak, elõször jegyzeteltem, de nem lehetett követni, elkezdtem fotózni a vetítést. Csak tudnám, hova süllyesztettem el a képeket. :rolleyes: