Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Csikó

• Please log in to reply
1299 válasz a témához

#841 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2009 július 1. - 12:55

Kátyus nagyon sajnálom és részvétem, ez az év nekem is tele tragédiákkal, így nagyon megértem a bánatotokat.

Mik történtek?

#842 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2009 július 1. - 22:16

Mik történtek?

Hát kezdõdött Myrával. Nem tudta megelleni a csikót, mert az egyik elsõ lába hátra volt fordulva. Nem tudtuk visszafordítani, elõször a csikó pusztult el, 2,5 óráig bírta, aztán az anyját kellett elaltatni. Múlt héten Shadow betegedett meg, de õ úgy néz ki rendbejön, kopp...koppp.... 40 fokos láza lett és mind a 4 lába beszûrõdött oszlop vastagságúra. Nem tudjuk mi baja, de az antibiotikumra reagált, már láztalan, már rúgja a box oldalát amikor a szomszéd kapja a zabot. Sose hittem hogy egyszer ennek is örülni fogok!!!!!
Most a kis imádott pónink beteg. Porallergiás, de ez most valami más is. Az egész belsõ berendezése kifordul az erõlködéstõl vizeletnél vagy trágyázásnál. Ma vártam az állatorvost mert reggel rohama volt , fetrengett stb, de reggel 7 órától estig nem ért ide, ha holnap se jön akkor elviszem egy állatkórházba.

#843 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2009 július 2. - 13:39

Akkor gondolom Te is úgy vagy, mint sokan, hogy sírunk, nevetünk, mikor mit ad a lovasélet. Egyébként sok kis két hetes meghalt itt felénk és hallom Szilvásváradon is. Jövõre több szerencsét és áldást kívánok Neked, nekünk, mindenkinek. Nekem is van egy kehes kis pónikám, és persze õ a legkedvesebb. Szurizom ha nagyon keheg.

#844 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2009 július 3. - 21:59

Nekem még két kancám fog elleni ebben az évben és jövõ áprilisban 1. Úgy hogy van miért izgulnom. Most ideges is vagyok. Myra a 2. kancám akit az ellés vitt el. Pedig micsoda öröm egy kiscsikó születése. :) És most olyan bizonytalan érzés van bennem, nem is várom, nem is örülök, inkább feszült vagyok, hogy megint milyen próba elé állít az élet.

#845 Gabi75

Gabi75

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 282 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 23. - 7:34

Jól nevelt kiscsikó :)

#846 Ritmus

Ritmus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 157 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 29. - 12:48

Van egy 1,5 éves Nónius kanca csikónk. Nemrég (09.21.) került hozzánk egy nagyon rossz helyrõl.
Két hete beteg! Feldagadt a bal alsó állkapocs területe. Nehezen evett. Majd kifakadt egy tályog az áll alatt. Nagyon bûzös gennyes váladék ürült. Antibiotikumot kapott és kezeltük a sebet Betadinnal. Mára már a dagadás elmúlt. A váladékozás majdnem meg szünt és nem is bûzös, de a csikó még mindig nehezen eszik és bágyadt, levert. Szájába nem tudunk bele nézni, mert nem engedi. Állatorvosunk nem ért a lovakhoz. Pénzel nem vagyunk eleresztve nem tudjuk a csikót Állatkórházba szállítani.
Adjatok valami jó tanácsot!

#847 LLotti

LLotti

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.028 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 29. - 13:23

Most nem jut eszembe hogy mi lehet a tályog neve, de van vmi tipikus csikókra jell betegség....Amikor a "mi" csikónknak volt, hyperollal kezeltük, szépen elmúlt.

#848 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 29. - 14:27

én is egybõl arra gondoltam, hogy hyperollal kimosogatni naponta, de tutit úgyis csak egy lovas állatorvos tudna mondani, de a nem lovas is kell tudja, hogyan kell egy ilyet kifertõtleníteni.

#849 pupák

pupák

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 235 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 29. - 15:25

Esetleg csikókeh? Minden ló átesik rajta még csikó korában, fertõtleníteni és elmúlik magától.

#850 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 29. - 16:26

egyik csikóm se esett át rajta és nem is láttam olyat, amelyik igen.

#851 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 29. - 19:00

Van egy 1,5 éves Nónius kanca csikónk. Nemrég (09.21.) került hozzánk egy nagyon rossz helyrõl.
Két hete beteg! Feldagadt a bal alsó állkapocs területe. Nehezen evett. Majd kifakadt egy tályog az áll alatt. Nagyon bûzös gennyes váladék ürült. Antibiotikumot kapott és kezeltük a sebet Betadinnal. Mára már a dagadás elmúlt. A váladékozás majdnem meg szünt és nem is bûzös, de a csikó még mindig nehezen eszik és bágyadt, levert. Szájába nem tudunk bele nézni, mert nem engedi. Állatorvosunk nem ért a lovakhoz. Pénzel nem vagyunk eleresztve nem tudjuk a csikót Állatkórházba szállítani.
Adjatok valami jó tanácsot!

Mirigykór? Azon viszont tényleg majdnem minden csikó átesik. Az enyém is anno. Az antibiotikum és a helyi fertõtlenítés jó rá. Ijesztõ kicsit, de jól gyógyul. Ha még bágyadt, levert a csikó, mérjetek lázat! Majd jön állatorvos és mond valamit.

#852 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 29. - 19:18

Filly, a Te lovadnak nem is olyan durva. Nekem egy lovam kapta el, az öklöm befért a sebébe, amikor felfakadt, mindkét oldalon. hyperollal kezeltem a krátert, plusz néhány napig antibigyó injekció, és gyorsan rendbe jött. Bár nem volt nagyon lerobbanva, viszonylag jó volt az étvágya végig.

#853 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 29. - 19:39

Ja, itt még nem volt kifakadva, de tényleg nem volt olyan durva, csak kábé diónyi gennyes seb volt az álla alatt.

#854 LLotti

LLotti

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.028 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 29. - 21:57

Amit én láttam, az ennél kicsit kisebb volt, de ez a szó nem jutott eszembe....

#855 pupák

pupák

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 235 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 30. - 9:37

A mirigykór a csikókeh csak más néven, pedig elvileg minden ló átesik rajta,vagy legalábbis kéne neki. Egy ismerõsömnek van két lova,a hidegvérû 5éves és nem esett át,a nóniusz csikója pedig 1éves és átesett rajta. Illetve egy másik ismerõsömnél a 2 csikó is,csak nem volt látványos.

#856 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 30. - 11:56

Tényleg? 8 saját csikóból csak egynek volt... Vagy nem vettük észre.

#857 Ritmus

Ritmus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 157 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 30. - 12:35

Köszönöm a segítségeteket. Most megnyugodtam!!!! :yeah: Tényleg elég ilyesztõ elsõ látásra!!!

#858 Dóryy

Dóryy

Új vendég

• Fórumtag
  • 23 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 12. - 16:03

Sziasztok. Volna néhány kérdésem. Mennyibe kerül (átlagban) ménesbe adni a csikómat? Egy fríz méncsikónak is jót tesz a ménes? (Ugyértem nem fakul ki a szõre vagy ha kifakul, vissza lehet csinálni stb...) Milyen lehetõségek vannak még egy csikónak? (azt nem szeretném, ha 2 évig a karámban/istállóban unatkozna...) Elõre is köszi: Dóry

#859 mercedes79

mercedes79

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.435 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 12. - 21:53

....szerintem vedlik a fríz is...eső mostaszélfútta, majd ledobja....évente többször is....

" Félj, de légy bátor! "

www.szolohegyilovastanya.hu

#860 Lótuszvirág

Lótuszvirág

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.260 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 12. - 21:58

tényleg az volt a kérdés, hogy kifakul e a csikó a legelõn? :) ez aranyos

#861 nuttella

nuttella

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 719 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 12. - 22:22

A legjobb megoldás pici helyre bezárni, hogy szél se borzolja két évig... :gm:

#862 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 12. - 22:29

esetleg lelakkozva kivezetheted az istállóból, de semmiképp se elõvigyázatlanul. vagy kizárólag éjszaka, de csak akkor, ha nem esik az esõ. még a végén lemossa.

#863 KisbérisDíjlovas

KisbérisDíjlovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.507 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 12. - 22:34

:eek: :eek: :kir: :rolleyes:

#864 Annie90

Annie90

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.552 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 12. - 22:38

Én meg rájöttem, hogy a fakó lovam akkor eredetileg fekete volt, csak kint volt 1 évet nemrég ménesben és kiszívta a nap :D Csak furcsa módon télresem sötétült vissza, de akkor veszek majd hajfestéket rá :gm:

#865 KisbérisDíjlovas

KisbérisDíjlovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.507 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 12. - 22:43

Miért nem szilveszterkor vettél fújósat ? azzal gyorsabban megvan :D

#866 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 12. - 22:49

azt lemossa a víz... igaz, másképp hogy lennének a keselyes lovak? patamosás rulez.

#867 Annie90

Annie90

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.552 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 12. - 22:50

Hát errõl már lecsúsztam, de majd legközelebb :gm: Bár enyhén hülyének néznének :rolleyes:

#868 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 13. - 7:35

Sziasztok. Volna néhány kérdésem.
Mennyibe kerül (átlagban) ménesbe adni a csikómat? Egy fríz méncsikónak is jót tesz a ménes? (Ugyértem nem fakul ki a szõre vagy ha kifakul, vissza lehet csinálni stb...) Milyen lehetõségek vannak még egy csikónak? (azt nem szeretném, ha 2 évig a karámban/istállóban unatkozna...)

Elõre is köszi: Dóry

Dóry, a csikó fekete színe ki fog fakulni a napon, de ennek semmi jelentõsége nincs. Az elvetemültebb holland fríztenyésztõk szokása az, hogy csak este engedik ki a lovakat a karámba, vagy nappalra takarót dobnak rá, mert a szemlén sok pontot jelenthet a holló fekete szín.
Eldöntheted, hogy mit szeretnél, fekete vagy inkább nyaranta egy kissé barnásabb, de a megfelelõ körülmények között nevelkedõ csikót? ;)

#869 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 13. - 8:51

Jaj, ne cseszegessétek már szegény lányt. Jó, hülyeséget is kérdezett, de legalább ki akarja ménesbe tenni a csikót,hogy normális körülmények között teljen ki. Megint az lesz, hogy senki nem kérdezhet meg semmit,mert minden régi júzer pökhendi bunkó.

#870 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 13. - 8:58

De ha fel is nevelkedik így, semmi jelentõsége, mert, ha ragaszkodsz a hollófekete színhez, akkor amikor már lovagolod, megteheted az óvintézkedéseket, amiket hubertus írt. Vissza fog feketedni. Tehát menjen a ménesbe.

#871 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 13. - 9:07

Zulejka, én nem úgy érzem, hogy cseszegettem, inkább segíteni próbáltam. Vagy akinek nem inge, ne vegye magára? ;)

#872 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 13. - 9:29

Hubertus, nem a te inged...

#873 Dóryy

Dóryy

Új vendég

• Fórumtag
  • 23 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 13. - 21:15

Hali! Nem vettem cseszegetésnek... ;) De a fõ kérdésem az volna, hogy úgy kb. mennyibe kerülne? Igazából még nincs csikóm, csak szeretnék 1et ezért vagyok ilyen tudatlan... De hát mégse vágnék ugy bele, h nem tudom a dolgokat... Pici helyrõl szósem lehet!!!!! Láttam egy (mén!!)csikót igy felnevelkedni és állatkinzás sztem :( ...

#874 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 13. - 21:25

á, végülis semmi közöm hozzá... de a fríz csikó nem kevés pénz :) ahhoz képest semmiség a ménesi tartás. 20-30 ezer körül simán találsz.

Edited by Unicorn, 2010 január 13. - 21:26.

#875 Foltoscsikó

Foltoscsikó

Alvó forradalmár

• Fórumtag
  • 792 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 13. - 21:27

Dóryy, szerintem gyorsan töröld a regedet, mert az agyad könnyen kifakulhat, ha még sok hasznos tanácsot kapsz. :D Hiába, ez egy vendégszeretõ hely. A lovasnál nagyobb rohadék nemigen van ugyanis :D

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.954 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 13. - 21:31

Hogy mennyibe kerül, az attól függ, hová viszed... Vidék, Bp. környéke, lovarda színvonala, stb., ugyanúgy, mint a felnõtt lovak bértartásánál, változóak az árak. Továbbá a méncsikónak - ha nem herélteted még ki, bár elõbb-utóbb gondolom, ki szeretnéd - értelem szerûen olyan ménes kell, ahol hasonszõrû tökikkel lehet együtt, hiszen idõvel kellemetlen meglepetésekbe torkollhat kancákkal együtt tartani egy fiatal csõdört. :) Én személy szerint 20-25 ezer Ft-ért ismerek ilyen helyeket Budapest tágabb vonzáskörzetében. Nekem is van egy másfél éves csõdörcsikóm, aki most szintén ilyen körülmények között nevelkedik, 2-3 éves méncsikók között ridegtartásban. (Van ugyanott egyébként egy siheder fríz is. ;) Az a példány spec. még csak ki sem fakult a nyáron. :kv:)

#877 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 13. - 21:50

Off. Nekem inkább a kérdés feltétele alapján más problémám van. Ha egy csikó nevelésérõl CSAK ez a kérdés vetõdik fel, lehet, hogy ott mélyebb problémák is lehetnek, már ami a csikótartás gyakorlati részére vonatkozik. Vajh mennyi tapasztalata van a csikónevelésben? Ha van, akkor ez a kérdés feltevõdik-e? Válaszolni nem kell, csak mormogtam magamban. :)

#878 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 13. - 23:45

szerintem sem méncsikóval kéne kezdeni a lótartást...

#879 Saby

Saby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.953 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 14. - 0:18

Egy büdös szóval se mondta hogy méncsikót akarna venni...

#880 Gisari

Gisari

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.724 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 14. - 0:28

Egy fríz méncsikónak is jót tesz a ménes?