Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#841 Pendemonium

Pendemonium

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.407 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 14. - 10:51

csak nehéz megcsinálni a seggeden ülve

Mi máson tudsz még?

#842 Vacskamati

Vacskamati

Új vendég

• Kizárt tag
  • 26 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 14. - 11:37

Ez tényleg hatásos lehet, csak nehéz megcsinálni a seggeden ülve, elhomályosuló tekintettel bámulva az egyre távolodó kedvenc után. :D

VISSZAJÖN!!! :yeah: tutira! ha szereted, igazi, szeretetkapcsolat van köztetek (nem akarod vágóra adni! :yeah: ), kellõen megsuttogtad...csak fut egy kicsit, 1-2 kört és VISSZAJÖN!!! :D Hát hadd mozogjon kicsinyég az állatka, a lónak úgyis lételeme a mozgás.

#843 Zemann

Zemann

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 661 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 14. - 12:15

VISSZAJÖN!!! :yeah: tutira! ha szereted, igazi, szeretetkapcsolat van köztetek (nem akarod vágóra adni! :yeah: ), kellõen megsuttogtad...csak fut egy kicsit, 1-2 kört és VISSZAJÖN!!! :D Hát hadd mozogjon kicsinyég az állatka, a lónak úgyis lételeme a mozgás.

Te még ferit is ûbereled.

:D :yeah:

Király!

Ferkó vs Vacskamati.

nem hari!! :)

#844 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 14. - 12:28

VISSZAJÖN!!! :yeah: tutira! ha szereted, igazi, szeretetkapcsolat van köztetek

Igen, igen, igen. SÕT! Enyimé EL SE MEGY! Amikor lezúdulok róla és elterülök, rögtön jön puszilgatni. Annyira szeret! Minap, amikor kicsinykét lepihentem róla és hosszabban ejtõztem a vadvirágos réten a szokottnál, a nagy elnemmenésben megéhezett, de akkor sem ment el, mert én vagyok a lételeme, nem a mozgás, úgyhogy lezabálta alélt testem körül a füvet, olyan volt, mint amikor a hullát krétával körberajzolják, és napokig búcsújáró hely volt a lenyomatom, ilyet még az ufók sem tudtak gabonakörileg, szóval, most minõsítik kegyhellyé, Porvai Fûangyal lesz a neve. Én pedig õrzöm a nagy titkot, hogy nem Szûzmária hagyta lenyomatát a mezõn. De ez mellékszál. A lényeg, hogy SZERET és NEM MEGY EL!

#845 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 14. - 18:07

Amikor lezúdulok róla és elterülök

Akkor te, amikor lehajol hozzád, megpróbálhatnád a nyakán kersztbevagyhogy rakni a szárakat.
Csak, hogy a témánál maradjunk. :)
Azt hallottam akkora volt a Fûangyal lenyomata, hogy egy megrakott szénásszekér simán megfordult benne úgy, hogy nem érintette a széleit... :D

#846 Natos

Natos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.925 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 14. - 19:44

Jaja, és a jövõ héten a lenyomaton rendezik a falunapot.... :gm:

#847 wadmallatz

wadmallatz

Új vendég

• Kizárt tag
  • 7 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 15. - 9:58

Hm... :confused: Akkor most olyan kicsi a falu népessége, vagy olyan nagy a lenyomat? :gm:

#848 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 25. - 7:05

Nemtudom, h kérdezték már -e !? De kíváncsi vagyok rá, h mekkora a zabla méretek legnagyobbja amit boltban árulnak? Nekem van egy igennagy zablám. Tudtommal 14,5-es vagy 15-ös. Majd megmérem ;) . Vagy amilyet rendelnek, akkora van? :D (Bocsi a "furcsa" kérdésekért...) Petra

#849 Botos

Botos

Új vendég

• Fórumtag
  • 18 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 25. - 8:49

Petra én való színûnek tartom vannak ilyen méretû zablák, volt nálam olyan ló akkora volt a feje,hazugság nélkül mint én deréktól felfelé.nem mura valami más,1948-ig vissz menõleg megvoltak a felmenõi német papírokon.én hiszem,hogy van Petra én való színûnek tartom vannak ilyen méretû zablák, volt nálam olyan ló akkora volt a feje,hazugság nélkül mint én deréktól felfelé.nem mura valami más,1948-ig vissz menõleg megvoltak a felmenõi német papírokon.én hiszem,hogy van

#850 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 25. - 14:14

Értem... Nagyon szépen köszönöm a megerõsítést! :ang:

#851 Guest_viki007_*

Guest_viki007_*
  • Guests

Közzétéve 2007 szeptember 25. - 18:05

Sziasztok! Az ágaskodó zablával kapcsolatban szeretnék kérdezni.
A lovam izomhúzódás miatt 1 hónap boxfogságra van ítélve és naponta 10-15 percre lehet csak kivinni kézen vezetve sétáltatni. Mivel a ló valami brutális módon tele van (amúgy is egy temperamentumos telivér kancáról van szó), rendszerint úgy végzõdik a sétáltatás, hogy a nyakamba akar ugrani. Ágaskodik, ugrál és végül kitépi a kezembõl a vezetõszárat/kantárszárat. Próbáltam már kantárral, de nem hatja meg különösen. Szimplán kötõfék+vezetõszárral egyenesen életveszély, ha rátekerem az orrára a vezetõszárat, egy fokkal jobb, de úgy is veszélyes. Mivel sokszor nincs segítségem és már napi rendszerességû, hogy a ló 4 perc után 60km/h-val rotyózik be az istállóba, ezért vettem neki ma egy ágaskodót szíjjal. Ki fogom nemsoká próbálni. Tudom, ezzel nagyon óvatosan kell bánni, mert könnyen seggre ültethetem a lovat, de egyszerûen nem tudok mást tenni. :( Kicsit gáz, hogy ezt eredetileg fedezõménekre találták ki és pont nekem kell az 5 éves kancámat ezzel sétáltatnom, aki amúgy alapvetõen egy teljesen jószándékû kancacsikó...

Mik a vélemények, tapasztalatok errõl a zabláról??

Az ha életveszélyes a lovad azzal nagyon sûrgõsen tenned kell vmit,az hogy a lovad a nyakadba ugrik az a tiszteletlenségnek a jele,tedd be szépen azt a zablát és egyszer ültesd le!!!ezt most nagyon komolyan mondom,mert ha nem lépsz fel vele egy kicsit határozottabban akkor tényleg a nyakadba köt ki.nekem ez a véleményem!az a gáz ha nem tudsz a lovaddal olyan kapcsolatot kialakítani ami kell,ne a ló legyen a fõnök,ne te menj utána,a lónak kell engedelmeskedni,nem neked a lónak.érted?

#852 greyhound

greyhound

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 755 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 25. - 19:18

Az ha életveszélyes a lovad azzal nagyon sûrgõsen tenned kell vmit,az hogy a lovad a nyakadba ugrik az a tiszteletlenségnek a jele,tedd be szépen azt a zablát és egyszer ültesd le!!!ezt most nagyon komolyan mondom,mert ha nem lépsz fel vele egy kicsit határozottabban akkor tényleg a nyakadba köt ki.nekem ez a véleményem!az a gáz ha nem tudsz a lovaddal olyan kapcsolatot kialakítani ami kell,ne a ló legyen a fõnök,ne te menj utána,a lónak kell engedelmeskedni,nem neked a lónak.érted?

Köszi, de ezen már rég túl vagyunk... ;) A hozzászólás július 16-án kelt....

Nincs probléma a kapcsolatunkkal. Köszönjük, jól kijövünk egymással. Szerintem 1 hónap boxfogság után nem tiszteleet kérdése, hogy a "nyakadba ugrik" a ló vagy sem... :ang:

#853 Celtica

Celtica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 129 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 26. - 10:02

syastok! nem nagyon szoltam még hozzá a témához de most nem birom ki :D viki007!ugye ezt viccböl irtad?bár lehet még annak is rossz volt.milyen kapcsolatrol beszélsz,h alakitsa ki a loval mikor te az ágaskodo!!zablával valo leültetést javasolod?igaz,lehet utána ujabb problémával irna be greyhound h a lo meglátja a zablát és nem a nyakába hanem a falra mászik.bár öszintén gondolom h fel sem merül benne h egy ilyen "tanácson" akár elgondolkodjon..utána azt tanácsolnád h üsse le és talán rárakja a kantárt? :cool: mert kb egy szint lenne az általad leirtakkal.az ilyen tipusu zabláknak nem az a feladata h minnél brutálisabban hass a lora,és visszaélj vele.megnéznélek esküszöm egy honap szobafogság után,ahol nincs unalomüzö tényezö,mikor kimehetsz az utcára,kicsit se lennél begözölve:)azt jol szájbavágnának h mit képzelsz magadrol h be vagy zsongva,közbe meg lehet egy kiegyensulyozott vki lennél,ha nem lettél volna bezárva egy honapig.tedd hozzá h a lonak a mozgás a lételeme.ha kicsit belelátnál a dolgokba rájöhetnél h rengeteg problémát lehet a rendszeres mozgással kiküszöbölni és nem ültetni kell a lovat..bocsi mindenkitöl :)

#854 chyki

chyki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.686 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 26. - 10:33

Uhh, na ezen most én is leizzadtam... Nem lennék a lovad, na. Attól hogy megmutatod a lónak hogy tudsz te fájdalmat okozni nem is kicsit, attól csak félni fog tõled, de tisztelni nem. És a zablától pánikszerûen félõ állat elvisz bizony még templomkilinccsel is a szájában. Pláne játékból rádmászik stb. A lovamon próbáltam már ezerféle zablát, 2xtört, réz, almaízû, olív pelham... de tudod mi vált be? a GUMIS VAGY A SEMMI. Nálunk meg van a rangsor, de amikor 1 hónapig boxfogságon volt, ott is volt ágaskodás, kirúgás stb. És? Játszottunk. Ha hátraléptettem akkor megértette hogy mi a helyzet. Hidd el, én végigjártam már azt az utat is, és helytelen, gyûlölöm magam azért h. voltam bunkó a lovammal holott nem érdemli meg, sõt most is oda kell figyeljek hogy ne büntessem meg ha én vmit nem jól csinálok és a végeredmény nem az lesz amit szeretnék, henm gondolkodjak, mi az ami nem jó. Sajnos az emberi természeten nehéz felülkerekedni, de ha meg se próbálod... Ha kivívod a lovad tiszteletét, soha nem lesz szükséged arra hogy végigcsengesd a száját. De az biztos hogy nem azzal fogod kivívni h. fájdalmat okozol. Azt csak eltûri max. Mást úgyse tehet. Tegnap ugyan felkantároztam, de tettem egy szíjat a nyakába és bizony azzal lovagoltam el Attayr lovamat. 7végén pedig 3 órás terepet mentünk kötõfékkel. Ha fütyülök felvágtat a legelõrõl és egy szíjjal a nyakában pucolom, nem megy sehova, nyugodtan áll. Ja, pedig csõdör.

Edited by chyki, 2007 szeptember 26. - 10:51.

#855 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 26. - 13:24

Ez mind szép, de egy két lábon járó lovat elég nehéz hátraléptetni.

#856 greyhound

greyhound

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 755 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 26. - 13:41

Celtica, tulképp leírtad helyettem a gondolataimat, köszi. ;) De azért tisztázzuk még egyszer: nem szívesen használtam abban a pár hétben az ágaskodót a napi 10 perces sétánkhoz, de kénytelen voltam. Nem elsõsorban a saját testi épségem megõrzése érdekében, sokkal inkább a lovamé miatt. Mivel egy nagyon csúnya izomhúzódással pihentettük, féltem, hogy a kantárt kitépi a kezembõl és nekiáll örjöngeni a pályán ezzel kárt okozva saját magában. Ilyenkor nagyon könnyen újra meghúzzák magukat. Egyébként egy alapvetõen borzasztó jóindulatú ló az enyém (nem csak ezért, mert az enyém... :dev: ) és nem az a direkt nyakamba ugrálós típus. Tény, hogy fiatal és temperamentumos és telivér, de sosem volt olyan jellegû problémánk, hogy le kelljen tépnem az állkapcsát... Mikor az ágaskodót használtam, akkor is olyan óvatosan bántam vele, amennyire csak lehet. Éppen hogy csak egy picit kellett belehúznom, mikor kezdett emelkedni a talajtól :gm: és onnantól tudta a ló, hogy az van a szájában, nem is csinált semmit. Persze lehet úgy is használni az ágaskodót, hogy az fájjon a lónak. Láttam már ágaskodóval futószáron vágtázó lovat is... :hupp: Az utána biztos zablaiszonyos lett. De az enyém nem az! Sõt! Elvbõl a legegyszerûbb közepesen vastag, 1x tört, üreges csikózablát használom. Ha váltani fogok, akkor csakis a Chyki által említett gumisra. Hogy még puhább legyen... Ja és Viki! NEM életveszélyes a lovam. :ang:

#857 apcuk

apcuk

Új vendég

• Kizárt tag
  • 17 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 26. - 21:55

Minden a kéztõl függ! Ha az finom, akkor semmi probléma! Akármit lehet finoman használni, ágaskodót is, futószáron is, vágtában is. Ha tudod. Nincs abszolút módszer! Nincs abszolút HELYTELEN módszer. Vannak elõnyök, vannak hátrányok, rizikófaktorok, észzerüségi fokozatok. Ezeket kell ismerni, nem dogmatikusan tiltani/elõírni egyes eszközök-módszerek használatát.

#858 Celtica

Celtica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 129 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 26. - 22:35

persze,igen ezt irta chyki,greyhound meg én is,h lehet használni naná,de ha el lehet kerülni(mert bizonyos lovaknál lehet,de itt nem is állandoan fent állo problémárol irtak,hanem ideiglenes megoldást kerestek),ne egyböl a legdurvábbat használja,mert sztem arra is idö kell h átszokjon egy keményebb zablához a lo.és amint olvashattuk greyhoundnak ez ideiglenesen arra az idöre megoldást hozott és nem hinném h nagyobb "kárt",frusztráciot okozott volna a lovának a kiméletes használatával mint maga amit a bezártság okozott(az meg elkerülhetetlen volt és megérte ezekszerint türelemmel lenni). apcuk!igazad lehet,de gondolj bele viki007böl kinézed az általad leirtakat? :) jo amit irsz,csak sztem egy vérprofi lonevelönek irhatsz ilyet,nem érdekli,az ö modszere a tuti,meg remélem egyedülállo :dev: egy szonak is 100 a vége,lehet sok esetben használni,de szerintem még az ültetés gondolata is szánalmas h igy akarnánk hatni a lora..ha a joérzés és a lo iránt érzett szeretete nem tartja vissza a hatalmas probléma-megoldo embereket,akkor csak futna át az agyán h mi van akkor ha pici pacink akivel lecsücsülve probáltunk kapcsolatot kialakitani :D egyszer ugy gondolja majd h megint itt az idö leülni egy csevelyre,csak most ö lesz a kezdeményezö fél :yeah: de az is a lo hibája lesz h nem tisztel a szemétje,hogyan is képzeli :) jav.oka:kihagyott gondolat

Edited by Celtica, 2007 szeptember 26. - 22:42.

#859 tango

tango

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 197 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 26. - 23:18

Ismerek itt egy hölgyet, Natos kisasszonyt, akinek a lova közel fél évig gipszben állt, noha alapból sem volt idegileg okés a lóállat, sõt, tulajdonképpen egy hisztérikus szörnyeteg volt, s a bezártságal csak fokozódott természetének eme nem kifejezetten bájos oldala. A lovászok csak úgy voltak hajlandók kipucolni a karámját-boxát, ha Natos elvitte sétálni, márpedig akkoriban a ló jó esetben. 200 métert volt képes megtenni, azt sem négy lábon... No, ezt a vadállatot néhány alkalom alatt ültetés, kapálás. locsolás nélkül,sikerült összeszednie úgy, hogy azóta egy túlnövéses pulikutyaként liheg gazdája körül. Szóval a kéz a fontos, nem a haj(cihõ) :)

#860 greyhound

greyhound

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 755 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 26. - 23:38

Ismerek itt egy hölgyet, Natos kisasszonyt, akinek a lova közel fél évig gipszben állt, noha alapból sem volt idegileg okés a lóállat, sõt, tulajdonképpen egy hisztérikus szörnyeteg volt, s a bezártságal csak fokozódott természetének eme nem kifejezetten bájos oldala. A lovászok csak úgy voltak hajlandók kipucolni a karámját-boxát, ha Natos elvitte sétálni, márpedig akkoriban a ló jó esetben. 200 métert volt képes megtenni, azt sem négy lábon... No, ezt a vadállatot néhány alkalom alatt ültetés, kapálás. locsolás nélkül,sikerült összeszednie úgy, hogy azóta egy túlnövéses pulikutyaként liheg gazdája körül. Szóval a kéz a fontos, nem a haj(cihõ) :)

Na ugye...mi is így vagyunk. Mármint a lóóóm & me. :ang: Sõt, a mai teljesítményünktõl is el vagyok ájulva. Szóval lehet, kissé elfogultan írok. :D De egyszerûen annyira ügyi-bügyi, hogy azt nem tudom definiálni. :rolleyes: Nem vagyok egy überfaxa lovas, de nincs szükségem feszítõzablára, hogy összeszedjem a jószágot. Persze neki is vannak k*csög napjai, ahogy bárkinek, de olyankor is elõbb vagy utóbb ellazul. Még egyszer mondom: 1x tört, középvastag csikózablával.
Szóval igaza van apcuknak. Minden a kéztõl függ. Mikor feszültebb vagyok, nyílván a kezem kicsit "durvább", ezért õ is feszesebb. De folyton tudatosan figyelek a kezemre és az eredmény bámulatos tud lenni a lónál. Egyébként belõle a durva kéz észnélküli rohanást vált ki. Levezetésként pedig sokszor úgy ügetek, hogy lassan rágatom ki a szárakat a kezembõl, míg nem hosszú száron ügetek. A lónál ugyanúgy folyamatos marad a támaszkodás. Aztán ha felveszem a szárakat, egybõl 'beadja a fejét". Nem kell ráncigálni, húzogatni, tépni...mint ahogy azt sok lovas társamnál látom. :(

Egyébként pedig a múltkor is ráraktam az ágaskodót, mert 3 napig nem volt lovagolva és meglehetõsen tele volt a s*gge és a rossz idõ miatt is jó kedve volt :gm: , tehát átvittem a fedelesbe, hogy ott elengedjem kicsit rohangálni. A fedeles a zsákutca végén van. Nem nagyon volt még kint egyedül, fõleg nem kézen vezetve. Jobbról, balról kerítést szaggató lóevõ kutyák és szomszéd bácsi. Úgyhogy biztosra mentem és ráraktam a kötõfék fölé. Kb. úgy jött mellettem, mint egy idõzített bomba. A nyakát meggörbítette, farkát fölvágta és úgy "döcögött" mellettem. Néha kicsit dobálta a farát. A poén az volt, h többnyire laza volt a vezetõszár...

Edited by greyhound, 2007 szeptember 26. - 23:44.

#861 Celtica

Celtica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 129 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 26. - 23:59

csak összejönnek a végére a vélemények :) kicsit jobb ezeket olvasni és nem hajat tépni :dev:

#862 greyhound

greyhound

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 755 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 27. - 1:56

csak összejönnek a végére a vélemények :) kicsit jobb ezeket olvasni és nem hajat tépni :dev:

Ja! :ang: De amúgy most konkrétan mire gondoltál? :)

#863 Celtica

Celtica

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 129 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 27. - 2:56

hát h ujra épkézláb megoldások és irások születtek végre a multbeli problémádra,azt az egyetlen agybeteget kivéve :) további sok sikert az eddig is életveszélyes lovadhoz :D :)

Edited by Celtica, 2007 szeptember 27. - 3:01.

#864 greyhound

greyhound

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 755 hozzászólás

Közzétéve 2007 szeptember 27. - 3:09

hát h ujra épkézláb megoldások és irások születtek végre a multbeli problémádra,azt az egyetlen agybeteget kivéve :) további sok sikert az eddig is életveszélyes lovadhoz :D :)

Ja értelek! :) Hát mit mondhatnék...Köszi! :dev:

#865 Bebcsi

Bebcsi

Új vendég

• Fórumtag
  • 2 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 15. - 16:25

Shagya! Én szivesen elmennék 1-2 ilyen kurzusra... :) én kb 3-4 hete fedeztem fel a neten Nevzorov videóit,meg képeit, és azóta turkászok, hogy hátha találok valami tanfolyamot vagy valamit amire el tudnék menni. És teljesen egyetértek ezzel a módszerrel, jó nem mondom hogy "állatkínzás" zablát használni pl, de tudom hogy nem mindegy mire, milyen módszerrel tanítom meg a lovat... és még nemnagyon tudom hogy kell ilyeneket megtanítani, viszont eddig 1 valamivel próbálkoztam amit tudtam hogy kell, és minden erõszak vagy fenyítés nélkül meg tudtam tanítani neki,csak türelem kellett hozzá... na szóval lényeg,h jó lenne,ha többet is tudnék errõl az egészrõl, szóóóóval engem érdekelnének ezek a kurzusok na... :) Meg valahol még olvastam,h neked megvan nevzorov filmje... igaz h egy szót nemtudok se oroszul,se angolul, azért megnézném,ha valahogy esetleg le tudnád másolni,és eljuttatni nekem (persze kifizetném,csak beszéljük meg :)) Szóval hogyha megoldható légyszi írj e-mailt, mert ide nemtom milyen gyakran tok felnézni!!! (bebcsi@citromail.hu) Köszi!!!

Edited by Bebcsi, 2007 október 15. - 16:27.

#866 Bebcsi

Bebcsi

Új vendég

• Fórumtag
  • 2 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 16. - 15:49

Jah, tom h már régesrégen elhagytátok ezt a témát,csak én most olvastam bele... kb 10 oldallal ezelõtt... :D Nah mindegy :) (Bebcsi)

#867 Cavalry_Ranger

Cavalry_Ranger

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.439 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 20. - 17:27

Zablatudósok!

A legnagyobb tisztelettel fordulok minden zablatudomány ismerõjéhez aki él és mozog.

Ha valaki zablatípusonként elvégezne egy áttekintõ kis szakdolgozat félét
amely cél és funkció szerint felsorolná a zablatípusokat, majd ha képes rá a használatuk célszerû módját is akkor megpróbálok mindent hogy sikeresnek tekintse a fáradozását, maj d megegyzünk.
Angol irodalom van, és megadom a linkeit is de az más.

Tehát
cél
funkció
elõny
hátrány
használat
mire kell vigyázni
kinek jó kinek nem (lovaglás típusok)
ki ne használja (pld kezdõ)
kinek ajánlott
stb stb.

Sok az ellentmondás a szövegekben és hiedelmek is vannak szépen.
Hasznos lenne mindenkinek ha egy ilyen munkát közzétennénk.

Itt találhattok némi gyüjtemény hogy ezzel ne keljen fáradni
http://www.pointerne...eles/index.html

Amit írtok az is ide kerülhet (nem kellene mindenkinek mindennel foglalkozni csak azzal amihez ért)

Hálából az írónak lehetõséget adunk saját reklám (fizetõs is lehet) elhelyezésére, ami szép pénzt is hozhat /nap. Van olyan hirdetés amelyik kattintásonként 16 USD jövedelmet hoz - csak elrettentésül.

Edited by Cavalry_Ranger, 2007 október 20. - 17:28.

#868 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 31. - 13:08

Egy nagyon sürgõs kérdésem van. Van valakinek képe az ún. "mosolygó"-ról. Hol lehet kapni?

#869 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 31. - 13:39

Ezt ismerem mosolygóként, van ennek valami "rendes" elnevezése?

#870 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 31. - 14:22

nincs

#871 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 31. - 14:41

Mijen bõbeszédûek vagyunk ma... :gm: :D

#872 Old Shatterhand

Old Shatterhand

A nagy vadász

• Fórumtag
  • 4.354 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 31. - 14:44

Zap, mindenki így ismeri, de hivatalos neve is van, gag zabla - így senki nem fogja érteni, mit is keresel.

Gag bit

Minek a' neked? Pólozni méc tán? A kupakot otthon ne hagyd! :dev:

JA, figyelmedbe ajánlom, a merev, magasan tartott nyakat, melyet ez a készség pikk-pakk képes létrehozni.

Edited by Old Shatterhand, 2007 október 31. - 14:47.

#873 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 31. - 14:57

Köszi szépen, mindenkinek. Különösen a leírást. OSH! Szerencsére nem nekem kell, szép is lenne, olyan lóra nem ülök fel, amelyiket csak ezzel lehet "megfogni". (Ha jól értettem a leírást.) Gyáva @ vagyok, ez az igazság. Kobak nélkül nem ülök lóra (csak öszvérre). :D

#874 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 31. - 15:01

Anno elõzõ lovamnál egy "kedves-okos" oktató ajánlott ilyet és én anno "okos" kezdõ lótartó ilyet vettem. A lovam nem lett jobb, nem lehetett jobban megállítani max. a szügyébe harapott és úgy vitt el. :(

#875 Old Shatterhand

Old Shatterhand

A nagy vadász

• Fórumtag
  • 4.354 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 31. - 15:13

:)

#876 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2007 október 31. - 15:16

Nyehhe... Nálunk most gyûrtek meg egy lovat egy ilyesféle 3 karikás zablával. Nyami... Azóta csapkodja a fejét, ha csak sima egyszertört van a szájában. Hát igen, aki nem ért hozzá, az ne is tegyen ilyet a ló szájába... (közöm nem volt hozzá, bárcsak lehetett volna... :( )

Edited by Merénylõ, 2007 október 31. - 15:17.

#877 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 1. - 13:50

A 4 karikás zablát (Pessoa - fölül 1 kicsi, lent 2) ne szidjátok, az egy szuper dolog.

#878 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 1. - 14:18

általában ne a zablákat szidjátok!
bilincset se csak a bûnözõk viselnek. :D

#879 Merénylõ

Merénylõ

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.964 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 1. - 14:49

A bilincset azt sokfelé használják... :gm:

De aki nemtudja használni ezt a zablát, azt igenis szídom. Nem a zablát szidtam, ugyanis minden zabla jó, megfelelõ tudással rendelkezõ kezében

szerk.oka.: nemtudok írni... ;)

Edited by Merénylõ, 2007 november 1. - 14:51.

#880 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2007 november 3. - 21:24

bizony ez így van.