Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Lovardatulajdonosoknak

• Please log in to reply
4016 válasz a témához

#841 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 3. - 19:25

Na felhozom.

#842 Guest_gabóca_*

Guest_gabóca_*
  • Guests

Közzétéve 2007 február 5. - 8:36

Hihi - hamár felhoztad ?Hétvégén voltam a gyerekügyességi és Póni szövetség közgyûlésén , és érdekes megvilágításba került egy téma számomra .Egy fedeles nem fedeles - két fedeles az FEDELES !!!Kedves Lovarda Tulajdonosok ! Szeretnélek megkérdezni titeteket hogy aki versenyt is rendez a fedelesében annak kettõ van belõle .Ugyan is a Sáli Úr azt mondta , hogy csak olyan létesítmény alkalmas gyerekügyességi verseny rendezésére ahol a verseny fedeles mellet melegítõ fedeles is található .Egyetértek az elvekkel , de a gyakorlatban azt látom , hogy a lovarda tulaj örül ha egyre telik és az még méreteiben legalább 20 x 40-es is , akkor használható verseny rendezésre .

#843 Lámpás

Lámpás

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 5. - 11:15

Hát. hogy mi lenne az ideális?Szegény ember azzal fõz ami van! ;)MÁS....Tényleg ennyire felment a zab ára és igaz a hír, hogy nincs? :eek:

#844 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 február 5. - 12:29

Hát. hogy mi lenne az ideális?Szegény ember azzal fõz ami van! ;)MÁS....Tényleg ennyire felment a zab ára és igaz a hír, hogy nincs? :eek:

Hogy mennyire ment föl, és hogy mennyire kapható azt nem tudom, de cavalry_ranger fórumtárs vmi sépci olcsó tápot etet min. zab MELLETT a lovaival és szuperek...Gabóca: PÁTY!!!! 2 fedeles is van, hogy tuggyanak póniversenyeket rendezni :yeah: :D :kocc:

Edited by feribácsi, 2007 február 5. - 12:30.

#845 igazi lóbarát

igazi lóbarát

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 825 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 5. - 12:39

Tényleg ennyire felment a zab ára és igaz a hír, hogy nincs? :eek:

Mennyire? Örkényben 46 Ft/kg, és még van. Hm. Két hete még volt. Ma megtudom változott-e a helyzet.

#846 Guest_gabóca_*

Guest_gabóca_*
  • Guests

Közzétéve 2007 február 5. - 12:55

[Gabóca: PÁTY!!!! 2 fedeles is van, hogy tuggyanak póniversenyeket rendezni :yeah: :D :kocc:[/quote]Jó nekik .Én is jónak tartom , hogy kettõ legyen .De a Pátyiakon kívül nem soknak van szerintem .A Hódmezõgazda Rt-nek is kettõ fedelese van , de azt már bezárták . Most gabonát meg gépeket tárolnak benne . One lovaglás és lóverseny .

#847 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 5. - 13:37

Mennyire? Örkényben 46 Ft/kg, és még van. Hm. Két hete még volt. Ma megtudom változott-e a helyzet.

azt gondolom, hogy csõdhelyzetben kifosztottként, élném meg, ha ennyiért kellene zabot vennem.bár mostanában hallottam a kukoricára is 45. Ft-ot mondani

#848 balymo

balymo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 515 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 5. - 14:10

Sziasztok! Debrecenben élek, apámmal együtt tartunk lovakat, tizenkettõt. De a lovakkal való foglalatoskodás az én reszortom, apám építési vállalkozó, õ adja a pénzt :) Szeretném ha tanácsokat adnátok, mit csináljak, mit ne. Mozgássérült vagyok van egy edzõm aki nekem segít lovagolni. Rajta kívül van egy fiatal lány aki szintén segít nekem a lovak körül. Valamint lehet lesz egy oktatónk is :) Szeretném ha a lovaim a maximális kiképzést kapnák. Ehhez kérném a tanácsaitokat :) Most :)

#849 igazi lóbarát

igazi lóbarát

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 825 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 5. - 16:28

azt gondolom, hogy csõdhelyzetben kifosztottként, élném meg, ha ennyiért kellene zabot vennem.bár mostanában hallottam a kukoricára is 45. Ft-ot mondani

Ma Dabason 50 Ft/kg a zab ára. Azt mondták, elfogyott, külföldrõl hozzák be, ezért ilyen drága. :(

#850 Lámpás

Lámpás

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 5. - 17:26

3600 Ft-ot fizettem q-ért, azt mondta az eladó nem lesz több (sajnos 20-25 q-nál nem tudok többet betárazni).Azt hiszem szépen, lassan akaratlanul is rá fogunk szokni a lótáp etetésére :( Sajnos egyre nehezebb megbízható partnereket találni akik jó minõségû takarmányt és zabot tudnának rendszeresen szállítani.Nálatok hogy van ez?

#851 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 február 5. - 17:51

Kérdezd meg magánban cavalry_rangert, neki úgy tudom van készlete, ill. tud hozzáférést, ha jól emlékszem olcsóbban is... :rolleyes:

#852 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 5. - 18:05

Sziasztok! Debrecenben élek, apámmal együtt tartunk lovakat, tizenkettõt. De a lovakkal való foglalatoskodás az én reszortom, apám építési vállalkozó, õ adja a pénzt :) Szeretném ha tanácsokat adnátok, mit csináljak, mit ne. Mozgássérült vagyok van egy edzõm aki nekem segít lovagolni. Rajta kívül van egy fiatal lány aki szintén segít nekem a lovak körül. Valamint lehet lesz egy oktatónk is :) Szeretném ha a lovaim a maximális kiképzést kapnák. Ehhez kérném a tanácsaitokat :) Most :)

Pontosan mit szeretnél?

#853 Guest_Emsemammy_*

Guest_Emsemammy_*
  • Guests

Közzétéve 2007 február 5. - 20:06

Döbbenten olvasom milyen zabárakról beszéltek :hu: Nálunk 2500-3000 ft/q a zab és van is belõle, most elgondolkodtam,hogy felpakolok egy kamionnyit, és Nálatok ledobom 40% nyereséggel ;) A kukorica ára hasonló, mint a zabé, de 2 éveset 2000-ért is lehet venni jó minõségben :D

#854 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 5. - 20:11

Biztosan ott veszi a dabasi simlis is. Szerinte Kaposvár már külföld. :DKözben informálódtam, hogy én mennyiért veszem. :D Roppantott zab az időjárás függvényében "megdobva" némi roppantott kukoricával és szintén roppantott búzával 42 Ft/kg.

Edited by Filly, 2007 február 6. - 13:44.

#855 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 6. - 9:25

balymo Elösször is olyan karámrendszert alakíts ki amelyben a lovak ha megriadnak és neki szaladnak nem sérüljenek meg.A lovaknak különösebben nem szükségletük a kiképzés, de ha munkába fogjátok õket csak fokozatosan terheljétek, a munka viszont rendszeres legyen és a ló erõnlétének megfelelõ.Mit csináltok a lovakkal?verseny vagy hobbi sport, fogat vagy nyereg alatti munka?Istálózó vagy rideg tartásban tartjátok õket?

#856 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 6. - 12:58

Nálunk, a több szempontból hátrányos helyzetû Nagykunságban õsszel 2000 Ft-ért vettem mázsáját (nem poros, elég jó minõségû).Lehet, nekem is járni kellene az agglomerációba értékesíteni :dev: Úgy általában elképesztõ, milyen árak vannak Pest környékén (bértartás, stb.)

#857 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 február 6. - 13:05

Vegyük figyelembe, hogy amint 1 métert mozdul a zab (bármi) a termelõtõl (depóból) máris hjorribilis munkadíj (rakodás) szállítási díj (üzemanyag) adódik a kindulási alapárhoz... ;) Budapesten és környékén meg nem a mezõgazdassági termelés a jellemzõ :rolleyes: . Ha meg vki termel, az a keresletet látva, vidáman tornázza és tartja magasan az árakat... :yeah:

#858 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 6. - 16:04

Igazából ha aratáskor megvesszük az egésszet és saját hely hiányában bértárolást választunk, a fuvar a tárolási díj és hipp - hopp 3500 Ft /mázsa körül járunk, nem számolva súlyveszteséget.Érdemes megállapodni valamelyik gazdával hosszabb távra és akkor kölcsönös elõnyök alapján( biztos piac) elfogadható áron lehet zabhoz jutni. Itt a Nagykunságban 2000 - 2300 Ft között volt a zabaratáskor.ori ! Hol van a Te hátrányos helyzetû Nagykunságod?

#859 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 7. - 9:52

Gondolom, ez költõi kérdés volt.Karcag és térségének hátrányait hosszan lehetne ecsetelni, lovas szempontból a nívós lovardák hiányát említeném, jól képzett oktatót, belovaglót nehéz lenne találni, Debrecenbõl meg nem fognak kijönni annyi pénzért, amennyit én fizetni tudok. Viszont tényleg olcsón hozzá lehet jutni mindnefél takarmányhoz, és ezen a nyavalyás sziken jó minõségû széna terem. Nem is értem, minek szántják föl, mert amúgy meg kemény, mint a beton. (talajmintavétel lóhátáról pl. nem túl kellemes).

#860 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 8. - 8:28

Igen a kérdés költõi volt, és arra akartam rávilágítani, hogy bár a térségünkbenviszonylag olcsóbb a lovazás/ lótartás a takarmány az abrak és a munkabér miattvalahogy nem akarják felfedezni. Pedig Budapestrõl másfél- két óra az út vonattal, szállás 2500 Ft/fõ éjszakánként és mégsem.Volt egy reménybeli próbálkozás szolnokról, hogy rendszeresen jár le egy csapat 8 -10 fõlovagolni képzett lovasoktatóval, de a terepre mindíg nekem kellett kivinni a csapatot a " képzett lovasoktató" a fûtött gépkocsiból próbálta követni a csapatot.Mivel sajna erre nekem nincs elég idõm és Õ nem vállata be a terepet hát ellaposodott.Az utánpótlás kérdése pedig katasztrofális. Az ingyenes lovasoktatásra is lasszóval kellett a gyerelkeketfogni miután elmondtuk csak azt fogadjuk aki rendszresen legalább hetente egyszer szombaton az oktatásra és hétköznap egyszer délután egy kis ( 2-óra )lovardai munkára ki kell jönn.Csak fel a lóra és ha leszáltunk irány a bringa haza a Tv elé.

#861 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 8. - 8:56

Érdekes, nálunk fordított a helyzet. Sok gyerek és fiatal felnõtt szeretne lovagolni az ismerõsöm lovain. Sõt még idõsebb, mozgássérült anyuka is megirigyelte a kisfiát, és felkérezkedett az oktatólóra.A gond az, hogy a lótulajdonos fõállásban dolgozik egy cégnél, és kevés szabadideje van. Annyi pénzt nem kérhet a lovagoltatásért, hogy megérje neki, esetleg még az infrastruktúrát is fejlessze belõle. Merthogy a lelkes társaság elég rosszul van eleresztve anyagilag. Hozzám is sokan jönnek, hogy "haddüljönmárfel a gyerek", de én csak annyit merek vállalni, hogy vezetgetem alattuk. Összességében az itteniek nagyon szeretik a lovakat, és lenne is igényük sok mindenre, de nem tudnak annyit fizetni oktatásért, bértartásért, belovaglásért, hogy bárkinek megérje ezzel foglalkozni.Ugyanakkor a nyári táborokba sokan jönnek Pestrõl, Debrecenbõl.

#862 balymo

balymo

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 515 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 8. - 9:46

balymo Elösször is olyan karámrendszert alakíts ki amelyben a lovak ha megriadnak és neki szaladnak nem sérüljenek meg.A lovaknak különösebben nem szükségletük a kiképzés, de ha munkába fogjátok õket csak fokozatosan terheljétek, a munka viszont rendszeres legyen és a ló erõnlétének megfelelõ.Mit csináltok a lovakkal?verseny vagy hobbi sport, fogat vagy nyereg alatti munka?Istálózó vagy rideg tartásban tartjátok õket?

Szia bianko!A lovak ridegtartásba vannak. 2 karám van, egy körkarám és egy nagyobb ahol lovagolok meg ahol elvégezzük a kiszemelt ló tanítását, a többiektõl elzárva.Hobbyra lesznek belovagolva, a verseny más tészta :)

#863 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 8. - 10:25

Csak kérdezem: ha ennyire drága a zab akkor miért nem etettek árpát? pl.

#864 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 február 8. - 10:28

Yesss!!!! :yeah: :yeah: :yeah: Már épp kérdeni akartam, de mondom, más dárdájával.... :rolleyes: Én sokáig kizárólag árpát etettem,noha volt zab is, azonos árban... Szerintem nagyon jó, de ...gustibus :rolleyes: :D

#865 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 8. - 13:47

oria rosszul eleresztés itt is áll. A lelkesedés viszont lohadt.balymoHosszúhomlok intelmei nagyon lényegretöröek. és megszívlelendõk.Sérülések bármikor a legnagyobb körültekintés mellett is elõfordulnak, éppen ezérttarts Betadin vizes oldatot, 1literes kiszrelésben is lehet kapni a száj és a szem sérüléseikivételével minden sebt el lehet sõt el kell látni vele, igy elkerülhetõk a gennyes gyulladások, sõt csûdsömörre is jó.Persze komolyabb esetekben rögtön az állatorvos.( hátha varni is kell )Ha lovakat megkérdezem a zab már csak zab míg az van addig az árpa........

#866 igazi lóbarát

igazi lóbarát

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 825 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 8. - 13:52

Csak kérdezem: ha ennyire drága a zab akkor miért nem etettek árpát? pl.

1. Mert lónak zab való. Elsõsorban. 2. Mert még meg tudom fizetni.

#867 Rena

Rena

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 194 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 8. - 14:02

Üdv!Nálunk csak 4 ló van, de mi nem zabbal etetünk. A közeli malomban állítanak össze olyan tápot ,amibe roppantot kukorica, zab, borsó, lucerna meg ilyesmi van. Szinte ugyanazon az áron jön ki mint a zab. És ahogy észrevettem a lovak jobban szeretik, könnyebben emésztik és legalább meglátszik rajtuk :)

#868 Szélvészcsajszi

Szélvészcsajszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.112 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 8. - 14:11

kicsit takarmányozunk nem baj......!!!!én zab és árpa keverékét adom a lovaimnak... sokat gondolkodtam már rajta hogy nézzek e esetleg valami tápot is a lovaknak de végül mindig meggondolom magam... meg hát azon szerencsés lótartók közé tartozom akinek saját földjén terep az abraknak való... az árpa tudtommal "lassítja" a lovat.. és ugyebár van a tavaszi és az õszi... a tavaszit rokan nem szeretik mert áll szúrósabb a másiknál... :rolleyes: vagy fordítva?? evvel nem mindig vagyok tisztában....

#869 Szélvészcsajszi

Szélvészcsajszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.112 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 8. - 14:24

HH-nak 1000%ban igaza van... nem tudom hogy van e már ilyen Topic de megérdemelne egyet a téma...váltogatni nem szabad...sokan mondták már hogy szegény ló minden nap uazt a kaját eszi.. hát nem tudom én is tényleg mindig uazt a kaját adom a lovaknak és mindig nyihogva várják... na jó fel feldobom egy kis répával almával sütőtökkel de a szemesen nem szoktam változtani... :)

#870 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 február 8. - 15:02

A ló takarmányozása, abrakolása kettõs kérdés: gazdasági és élettani (táplálkozástudományi) ügy. A kecske is jól lakjon, meg a káposzta is megmaradjon ;) ...az irányelvMinden abraknak más az íze, a ló a zabot eszi a legszívesebben, de táplálkozástudományilag KORÁNTSEM a zab a legelõnyösebb. A lucernát pl imádja a ló, holott veszélyes a fehérjéinek lebontási mellékteméke: mérgezõ, patairha gyulladást okoz(hat) A ló takarmányozása, abrakok elõállítása külön tudományt-iparágat fejlesztett ki és szinte reménytelen lépést tartani az újabbnál újabb erdményekkel, fejlesztésekkel.Egy viszont biztos! CSAK annyit és azt tudunk etetni, amit meg tudunk fizetni!!! Ha a zab drága és nincs, jöhet más is! Ha van és olcsó: ----bevált, minek variálni... :D :kocc:

#871 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 8. - 16:16

Igazi lóbarát!egy lóról beszélsz vagy egy lovardáról...mert nem mindegy!Ha meg tudod fizetni akkor semmi baj...csak a bértartóid háborognak majd,ha a takarmányköltségekre hivatkozva emeled a bértartást...azonkivül évtizedes lótartási tapasztalatom azt mondja,hogy az árpát roppantva etetni sokkal jobb a jószágnak,mint gondolnád!( megjegyzem: lovasszakirodalom szerint 0.75kg árpa=1 kg. zab,ha már helyettesitésrõl beszélünk...)...azokkal mi van akik zabos-kukoricán és nem kukoricás-zabon tartják a lovaikat...igaz,hogy kisebbségben vannak,de Õk nagyon hamar rájöttek,hogy sovány lovat nem lehet eladni és dolgozni sem tud!...még ha gidránok is! :D ( ez vicc volt, és csak nekem teccik!)

#872 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 8. - 19:00

Árpa• „az arab ló zabja”• Zabnál magasabb fehérje tartalom• Külsõ burka szorosan kapcsolódik a belsejéhez• Etetése zúzva, lehetõleg zabbal keverve javasolt etetniÁrpa: Külsô burka szorosabban kapcsolódik a maghoz, mint a zab esetében. Ez az oka annak, hogy az árpát zúzott állapotban tanácsos etetni. Energiatartalma a zabánál nagyobb (13-15 MJ DE/kg), mintegy 10% az emészthetô nyersfehérje- és 5-6% a nyersrostszintje. Kalcium- és foszfortartalma hasonló a zabéhoz, de nyerszsirt csak 1.8%-nyit tartalmaz. Tapasztalt tenyésztôk szerint a lovak vérmérsékletére tompítólag hat, elzsírosodást okozhat, így inkább csak igás, vagy vágólovak takarmányadagjába javasolják.

#873 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 8. - 21:29

de táplálkozástudományilag KORÁNTSEM a zab a legelõnyösebb. Feribácsi, már ne is haragudj, de ez úgy baromság, ahogy van! (Ha tévedtem, elnézést fogok tõled kérni.)Egy viszont biztos! CSAK annyit és azt tudunk etetni, amit meg tudunk fizetni!!! Ha a zab drága és nincs, jöhet más is! Ha van és olcsó: ----bevált, minek variálni... :D :kocc: Igazad van, Feribácsi, nem az a megoldás, hogy nem tartok lovat, ha nem tudom megfelelõen táplálni, hanem majd azt eszik, amit kap. Ha túléli, ok., ha nem, tévedtünk.... :rolleyes: Most gondolkodóba estem, van egy kis maradék palacsinta... :gm:

Igazi lóbarát!egy lóról beszélsz vagy egy lovardáról...mert nem mindegy!Ha meg tudod fizetni akkor semmi baj...csak a bértartóid háborognak majd,ha a takarmányköltségekre hivatkozva emeled a bértartást...azonkivül évtizedes lótartási tapasztalatom azt mondja,hogy az árpát roppantva etetni sokkal jobb a jószágnak,mint gondolnád! kifejtenéd, hogy miért, milyen szempontból? :rolleyes: ( megjegyzem: lovasszakirodalom szerint 0.75kg árpa=1 kg. zab,ha már helyettesitésrõl beszélünk...) Ja-ja... igás és vágólovaknak valóban nem árt, ha árpával keverik a zabjukat! Landgraf, te se hari, de szerintem nem mindegy, hogy többlet-energiát akarsz a lónak adni, hízlalni akarod, vagy rendesen akarod táplálni. Mint ahogy az sem, hogy mennyire van igénybevéve egy ló. Tehát - így általánosságban - kijelenteni, hogy az árpa sokkal jobb a lovaknak...... :rolleyes: ...azokkal mi van akik zabos-kukoricán és nem kukoricás-zabon tartják a lovaikat...igaz,hogy kisebbségben vannak,de Õk nagyon hamar rájöttek,hogy sovány lovat nem lehet eladni és dolgozni sem tud!...még ha gidránok is! :D ( ez vicc volt, és csak nekem teccik!) Ha vicc, ha nem, nekünk, akik most itt beszélgetünk egymással, közünk sincs azokhoz az emberekhez. (Remélhetõleg.)

AGROBEEEEEEEEEE! (Segélykiáltó smyle)

#874 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 8. - 21:43

Üdv!Nálunk csak 4 ló van, de mi nem zabbal etetünk. A közeli malomban állítanak össze olyan tápot ,amibe roppantot kukorica, zab, borsó, lucerna meg ilyesmi van. Szinte ugyanazon az áron jön ki mint a zab. És ahogy észrevettem a lovak jobban szeretik, könnyebben emésztik és legalább meglátszik rajtuk :)

Rena!Amit említesz nem táp, hanem hõkezelt magkeverék!bár bezáródott az errõl szóló topic, de érdemes belenéznima sem tudok jobb kaját a lónak.üdv, egy szomszéd. ;)

#875 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 február 8. - 22:01

...sok eltérés, lényeges különbség lehet szakanyagok között azok idõbeni sorrendje szerémt... A legújabb kutatások-közlések, mutatnak jellemzõ eltérést számszerû adatok és értékelõ következtetések terén IS. Ha én olvasok egy 20006-ban publikált cikket, oiacra bevezetett termék leírását, ismertetõjét, találhatok benne olyasmit, ami ellentétben áll egy nehány évvel korábbi közleménnyel... Az idõ nem áll meg, a kutatás halad, a tudomány, a fejlesztések újraírják az ereményeket, bizony sok régi, megszokott, begyökezett dolog átérktékelendõ...Ha vaki NEM talál meg vmi hivatkozott dolgot, akkor az még azért (legalább elvileg!) lehetésges...(((Annak azért örülök, hogy vmi vVAN ami állandó! A "baromság"om! :D D :yeah: )))[quote name='realcowboy' post='451092' date='2007.02.08, 21:43']Rena!Amit említesz nem táp, hanem hõkezelt magkeverék!bár bezáródott az errõl szóló topic, de érdemes belenéznima sem tudok jobb kaját a lónak.üdv, egy szomszéd. ;)------------------- --------------------------- ------------------------ -------------------Az úgy hibás szemlélet, hogy táp az? ami NEM természetes formájában etetett takarmány?! Aztán a tápon belül lehet hõkezelt magkeverék, préselt granulátum, darakeverék, avagy más egyéb frinci-franci????

Edited by feribácsi, 2007 február 8. - 22:03.

#876 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 8. - 22:05

Jaaaaj, Feribácsi, nelegyémáilyen szókiforgató! :D Akkor másképp fogalmazok.... szerintem az butaság... vagy akkor legyen dõreség. De ha jobban tetszik, azt is írhatom, hogy biztos okos dolog, amit írtál, de szerintem akkor sem úgy van. Írod: " Ha én olvasok egy 20006-ban publikált cikket, oiacra bevezetett termék leírását, ismertetõjét, találhatok benne olyasmit, ami ellentétben áll egy nehány évvel korábbi közleménnyel..." Ez így igaz. Azonban nem bizonyítéka annak, hogy az a szentírás... ;) Bár Langdraf tapasztalatról írt, (na, látod, ennek már könnyebben hinnék) és ha alá is támasztja, meg is erõsíti (nem fontos nagyon tudományosan :)), amit állít, lehet a végén el is hiszem neki.

#877 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 8. - 22:22

"Az úgy hibás szemlélet, hogy táp az? ami NEM természetes formájában etetett takarmány?! Aztán a tápon belül lehet hõkezelt magkeverék, préselt granulátum, darakeverék, avagy más egyéb frinci-franci????"nekem igen.nekem a táp, minden olyan lókaja, amirõl csak onnan tudom, hogy MIBÕL van, hogy elolvasom a stanicliját.ha jó zacskóban van, már nyugodt is lehetnék.ezzel szemben a Lómixet ha megvizsgálod, egyenként meg tudod minden szemérõl állapítani, hogy mi is az.az árpadara sem táp, bár a táposnál lehet venni, Posted Image csak darált árpa!de ugye ettõl még nem KÉPZAVAR, hogy nem tápnak nevezem?feribá azt hiszem az ilyen mondataidért csíped sokak szemét. :D

#878 Szami

Szami

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.001 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 8. - 22:22

15 éve vagyok lovak körül, jelenleg 30 lovam van. Nem tudom,hogy ez sok vagy kevés, de etetem öket minden nap és az eredményt is ismerem. Én még úgy tanultam, hogy a zab a ló specifikus takarménya, de az elsö ami helyettesitheti, az árpa. Én zabot, korpát etetek, de amelyik sokat dolgozik, kap tápot is. Söt! Szörváltáskor kapnak egy kevés napraforgómagot, ezt-azt.Szivesebben etetnék azonban árpát!Idén zab jött össze jobban, ez van. Nem fogalmaznék ugy, hogy az árpa lassitja a lovat. Esetleg ugy, hogy kevésbé pörög töle, mint a zabtól.Én lovagoltatok egész évben, nem igénylem,hogy pörögjenek, azt viszont igen, hogy legyen kondijuk. Ha valaki hözöng a zab ellen, nyomjon végig egy kemény szezont csak zabbal és szembetuno lesz az eredmény. Elönyös persze, ha lehet keverni...Még soha nem volt komoly kolikánk, patairhánk és a lovaink sincsenek sem elzsirosodva, sem lelassulva, pedig szivesen etetek árpát. Söt! Nagy hidegben adok nekik kukoricát is. Én galád! :) Takarmánnyal szerencsésen állunk, van hely tárolni és aratáskor meg tudom venni. Idén inkább a szalma van kevés...

#879 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 8. - 22:27

Ágimam!Ha már lovat tartok szeretem,ha jól nézz ki! És nem csak a "gazdaszeme" hizlalja a lovat...de ez köztudomású!Nos,ha jól emlékszem a zabban van valami aminosav v. valami hasonló amitõl bizonyos nyugati sportlovaskörökben nem nagyon szeretik zabbal etetni a lovat...állitólag túlfütöttek lesznek tõle...ezért inkább árpát adnak! ( Nem akarok teljesen hülyénektünni,mert már az vagyok,hogy ennyit gépelek,de asszem militarysok etették.Gõdöllõn Mészáros Gyula csinálta egy idõben ,amikor ott volt lovardavezetõ és melaszt is adod akkor a lovaknak mellé. Hogy aztán meddig azt nem tudom!)Hogy csak igás és nehéz lovak takarmányába kell keverni?Nos,hogy akkor egy számomra klasszikust idézzek...Schandl: Lótenyésztés c. könyvébõl ( azért nem A lótenyésztõk kézikönyvébõl,mert az szerintem úgy sz.r ahogy van! De még mielõtt az a vád érne,hogy talán nem azt irja amit mondani szeretnék utána nézek,de vissza a klasszikushoz): Téves azonban az a hiedelem,hogy a zab a nélkülözhetetlen volna a lovak táplálásában, sõt ujabban azt is kétségbevonják, hogy a ló vérmérsékletére,munkaképességére stb. különös hatása volna. Közismert,hogy a Földközi-tengert környezõ országokban és Ausztráliában még a versenylovakkal sem etetnek zabot.......Az árpa 1-5kg mennyiségben etethetõ. Egy kg árpa 1,2 kg zabbal egyenlõ táphatású,mit Nils Hansson gyakorlati kisérletekkel igazolt. Szemesen de csak szecskával keverve adjuk a ló elé. Az árpa lisztfinomságú õrleményének is az a veszélye,hogy az emésztõcsõben labdákká csomósodik és igy kólikát okoz. Erre a veszély annál nagyobb, minél nagyobb a napi adag,minél mohobban eszik a ló és minél rosszabbak a fogai. Ezért a szecska elengedhetetlen! A dohos árpadara természetesen kólikát okoz.A friss árpa is könnyen kólikát és patairhagyulladást okoz. Görög- és Spanyolországban,Arábiában emberemlékezet óta a legáltalánosabban etetett lóabrak.Újabban már nálunk is eteteik és egymagában,3-5 kg-os adagokban futólovak részére is kifogástalan abraknak találták...idézet vége.Szerintem kimeritõ.(gépelni legalábbis)Néhány kiegészités: A szecskázás helyett jó a roppantás,bár nem pótolja,mert nem ua. a kettõ. A Földközi.tenger melléki árpa héja valamelyest keményebb. A futólovak azok a mezõgazdaságban használt könnyû kocsilovak voltak,amelyek a mezõgazdászt hurcolászták a határban,napi 50-80 km.Nos akkor a Lótenyésztõk kézikönyve szerint: Az árpa külsõ burka szorosabban kapcsolodik a maghoz,mint a zabé. Ez az oka annak,hogy az árpát zúzott állapotban tanácsos etetni.Energiatartalma a zabénál nagyobb(13-15 Mj DE/kg),mintegy 10% az emészthetõnyersfehérje és 5-6% a nyersrost tartalma. Ca és P tartalma hasonló a zabéhoz,de nyerszsirt csak 1,8%-nyit tartalmaz. Tapasztalt tenyésztõk szerint a lovak vérmérsékletére tompitólag hat,elzsirosodást okozhat,igy inkább csak igás v. vágólovak takarmányadagjába javasolják. ...Na ezt irja a másik könyv...megjegyzéseim: Kik a tapasztalt tenyésztõk,mert ha hivatkozunk akkor névvel illik. A zabtól a könyv szerintmagasabb energiakonc.-ja (1-3 MJ DE/kg) és alacsonyabb nyersrost tartalma(-5-6%) különbözteti meg. A zab ,mint olyan e könyv szerint, csak magasabb nyersrost tartalma miatt etethetõ aggálynélkül...nade...mit is irt Schandl? Szecskával keverve!Azonkivül: e könyv elsõ részében van egy szép kis egyenlet és néhány táblázat... össze lehet állitani egy 600 kg-os közepes munkát végzõ ló napi takarmány adagját zabból a táblázat szerint. Annyi engedményt adok,hogy Futort lehet hozzá keverni!(de ugy se fog kijönni!)De tényleg ennyit nem ér az egész...u.i. megpróbáltam átolvasni,de szar a monitorom és kisül a szemem...bocs mindenkitõl a hibákért

Edited by LANDGRAF, 2007 február 8. - 22:35.

#880 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 8. - 22:44

A szomszéd faluban, tõlünk 5kilóméterre van az ország legnagyobb tápgyára. Gyártanak lótápot is, és bár nincs a honlapjukon fent de versenyteve tápot is. Aki tehát versenytevét tart nem kell megijedni, be tud szerezni neki Zichyújfaluban tápot a pupuhátasának.A tápboltban, tehát jócskán a kisker árréssel felsrófolva lehet 2860forintért megvenni (Áfával együtt) egí 40kg-os zsákot amiben valóban 40kg töltõtömeg van amit nem lehet elmondani minden ás lótápról meg használtam egy-két félét és nem átallottam lemérni õket.Az agrokomlpex lótápja 3 féle lótatrtási célra van kialakítva, de kukkantsatok rá a weblapjukra :www.agrokomplex.hu (Az Agrokomplex-Central Soya a világ legnagyobb tápgyártója és tõlem 5km.-re van az országban lévõ legnagyobb telepük)Raklapnyi mennyiségben már lehet venni jóval, min 15-20%kal még olcsóbban a gyárból is, mert amennyit én szoktam venni az újonnan hozzám került vékonyabb lónak azt az 1-2 zsákot a helyi tápboltból szerzem be. Teljes értékû lótáp, nem kell mellé zabot etetni a felirat szerint. Kinézetre granulátum, alig van fél maréknyi por a kiüresedõ zsák alján, jól eltartható nálam az egerek sem rágták meg.Tudom ajánlani. A zabbal egyenlõ mennyiségben etetve egy mázsa belõle elég egy hobbilónak aki nincs napi 1-3 órai rendszeres munkánál többet lovagolva. Tegyük fel, hogy a gyárból 2400Ft.-ért meg lehet venni zsákját (véleményem szerint ennél jóval olcsóbban) akkor 6000Ft/1 mázsa bõven elég a lónak egy hónapra belõle.Ha érdekel valakit a raklapos ára, vagy a lehetõ legolcsóbb megoldás a BIG-bag zsákos ömlesztett kiszerelés akkor ezt is meg tudom kérdezni, úgyis akarok venni én is megint. Én a zabot felfúvattam egy gabonatároló toronyba az istálló mellett ahonnan mindig az etetõvödrükbe engedünk le ey bizonyos mennyiséget reggel-este. Ajánlom ha ömlesztett tápról-zabról gondolkodtok a tárolására a fém konténert. A targonca-béka könnyen tudja mozgatni és az alján van egy garat, könnyen alá lehet tenni a vödröket és csak megnyitni-elzárni kell a garat reteszét. Nem rágnak szét az egerek semmit és csak egyszer kell megvenni a fém kalodát és máris belefér egy tonna táp ami egy évre majdnem elég egy lónak. (Ezért érdemes utána a zabot is esetleg a tápot is ölesztve megvenni és hazafuvarozva beleönteni a fém konténergaratba) Pofon egyszerû kezelni.P.