Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zalaiak

• Please log in to reply
2209 válasz a témához

#841 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 23. - 9:55

Utolsó hozzászólásom jutalomfalat ügyben. Van akinél beválik, van akinél nem. Az enyémek rövid idõ alatt megszokták, hogy nincs. Most már nem is várják. De azért odajönnek. A legkisebb kutyám egy eredményes munka után ott örömködik az ölemben 5 percig. Volt, hogy annyira örültem az elvégzett nehéz munka sikerének, hogy elõkaptam egy darab kolbászt amit magamnak vittem, de le se tojta, fontosabb volt belebújnia a képembe és együtt örülni. Na nekem kb. ez a célom a lovakkal is. (még mielõtt valaki rácsapna, NEM az, hogy az ölembe másszon! :D ) A lovaimról egy kis +info. Brúnó lovardai ló volt, észrevehetõen azok a szabályok rögzültek benne, amik a boxos tartásra, meg úgy általában egy iskolalóra vonatkoznak. Harmat jó pár hónapig, mielõtt hozzánk került, nagyjából szabadjára volt engedve, olyat, hogy etetõtál azon a helyen nem is látott, ráadásul el is lett rontva egy kicsikét. Ezzel a két lóval nem egész 1 ill. 2 hét alatt ha nem is könnyen, de sikerült elérnem azt, hogy nálam nincs kikötés, nincs bezárás, mégis egyre többször az van, amit én mondok. Abból az etetõbõl eszik a ló, amit én kijelöltem, hogy az az övé. És elég rászólnom, békén hagyja a másikat, nem eszi el elõle a kaját. Ha szólok, követ. Ha megyünk a kifutóból a karámba, eszében sincs már szétdúlni a kertet. Szólok, jön, követ, ha akarom megáll, nyugton van. (Harmatra még azért rakok vezetõszárat, de egy hét, és már az se kell.) Brúnót segítséggel átszoktattam az ostoros vezetõszárazásról az ostor nélkülire. Most már tényleg szóra dolgozik. (ostort meg hála az égnek, nem kell vennem :D ) Tegnap Brúnót kicsit keményebben fogva megdolgoztattam, este vacsora után az utolsó ellenõrzésükkor odajött, hozzám dugta a fejét, és megnyalogatta a tenyerem. És minderre rém büszke vagyok! Akkor is, ha emellett tudom, és ki is merem jelenteni, hogy ettõl még nem értek a lovakhoz!

#842 vezer

vezer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.615 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 23. - 10:35

Utolsó hozzászólásom jutalomfalat ügyben. Van akinél beválik, van akinél nem. Az enyémek rövid idõ alatt megszokták, hogy nincs. Most már nem is várják. De azért odajönnek. A legkisebb kutyám egy eredményes munka után ott örömködik az ölemben 5 percig. Volt, hogy annyira örültem az elvégzett nehéz munka sikerének, hogy elõkaptam egy darab kolbászt amit magamnak vittem, de le se tojta, fontosabb volt belebújnia a képembe és együtt örülni. Na nekem kb. ez a célom a lovakkal is. (még mielõtt valaki rácsapna, NEM az, hogy az ölembe másszon! :D )

A lovaimról egy kis +info. Brúnó lovardai ló volt, észrevehetõen azok a szabályok rögzültek benne, amik a boxos tartásra, meg úgy általában egy iskolalóra vonatkoznak.
Harmat jó pár hónapig, mielõtt hozzánk került, nagyjából szabadjára volt engedve, olyat, hogy etetõtál azon a helyen nem is látott, ráadásul el is lett rontva egy kicsikét.

Ezzel a két lóval nem egész 1 ill. 2 hét alatt ha nem is könnyen, de sikerült elérnem azt, hogy nálam nincs kikötés, nincs bezárás, mégis egyre többször az van, amit én mondok. Abból az etetõbõl eszik a ló, amit én kijelöltem, hogy az az övé. És elég rászólnom, békén hagyja a másikat, nem eszi el elõle a kaját. Ha szólok, követ. Ha megyünk a kifutóból a karámba, eszében sincs már szétdúlni a kertet. Szólok, jön, követ, ha akarom megáll, nyugton van. (Harmatra még azért rakok vezetõszárat, de egy hét, és már az se kell.)
Brúnót segítséggel átszoktattam az ostoros vezetõszárazásról az ostor nélkülire. Most már tényleg szóra dolgozik. (ostort meg hála az égnek, nem kell vennem :D )
Tegnap Brúnót kicsit keményebben fogva megdolgoztattam, este vacsora után az utolsó ellenõrzésükkor odajött, hozzám dugta a fejét, és megnyalogatta a tenyerem.

És minderre rém büszke vagyok! Akkor is, ha emellett tudom, és ki is merem jelenteni, hogy ettõl még nem értek a lovakhoz!

Te Stuszi!
Futószárra gondoltál nem??? :kir: a vezetõszár helyett?Nem tudom lehet nem ért velem egyet mindenki,de nem is kell ;) én akkor is azt mondom hogy jól haladtok,és persze ügyesek a lovaid. :kir: Na meg persze te is. :) Igazán a jutifalatot én sem nagyon részesítem elõnyben,mert ugye a természetes lókiképzésnél is azt mondják ,hogy a ló nekem dolgozzon ne a kajának.Na ebbe ne merüljünk el mert nem értek hozzá,csak amit hallottam azt mondom. :) De aztán embere válogatja ki mivel gyõzi meg a lovát hogy menjen oda hozzá. :)
Holnap szüreti lesz nálunk,tök jó mindenhonnan a környékbõl jönnek lovasok,szerintem 15-20 lovas lesz,meg jó nagy buli.Ha valakit érdekel 3-kor kezdõdik a vonulás,gyertek el.Tudom elég messze vagyunk,de azért annyira nem. :yeah:

#843 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 23. - 11:28

Te Stuszi!
Futószárra gondoltál nem??? :kir: a vezetõszár helyett?Nem tudom lehet nem ért velem egyet mindenki,de nem is kell ;) én akkor is azt mondom hogy jól haladtok,és persze ügyesek a lovaid. :kir: Na meg persze te is. :) Igazán a jutifalatot én sem nagyon részesítem elõnyben,mert ugye a természetes lókiképzésnél is azt mondják ,hogy a ló nekem dolgozzon ne a kajának.Na ebbe ne merüljünk el mert nem értek hozzá,csak amit hallottam azt mondom. :) De aztán embere válogatja ki mivel gyõzi meg a lovát hogy menjen oda hozzá. :)
Holnap szüreti lesz nálunk,tök jó mindenhonnan a környékbõl jönnek lovasok,szerintem 15-20 lovas lesz,meg jó nagy buli.Ha valakit érdekel 3-kor kezdõdik a vonulás,gyertek el.Tudom elég messze vagyunk,de azért annyira nem. :yeah:

Jaaa, futószárra persze, csak kicsit hulla vagyok. De amúgy vezetõszáron is ostor nélkül vezetgetem a lovat! :D
Köszi, biztos van sok-sok ember aki gyorsabban, jobban haladna velük, de én így is elégedett vagyok. Fõleg azzal, hogy úgy néz ki, sikerült vennem két olyan lovat, amilyenrõl minden kezdõ lótartó álmodozik. :D (kopp-kopp-kopp...)

Irigyellek, én már látom magam, amint holnap 3-kor trágyát lapátolok, vagy karámot bõvítek, vagy beállót fejezek be, vagy ezeket kombinálva végzem. :( Kezdem érteni miért hülyéztek le jó páran az elmúlt 2 hétben :rolleyes: :D

#844 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 23. - 11:49

Irigyellek, én már látom magam, amint holnap 3-kor trágyát lapátolok, vagy karámot bõvítek, vagy beállót fejezek be, vagy ezeket kombinálva végzem. :( Kezdem érteni miért hülyéztek le jó páran az elmúlt 2 hétben :rolleyes: :D

Üdv a klubban! :kocc:

Kérünk szépen még képeket a lovakról!

Amúgy én is azt mondom, sokkal izgibb egy olyan ló, akinek van saját elképzelése a világról (mint neked Brúnó, Mackónak Aida nekem meg Maláj), akkor is, ha sokkal több energiát, odafigyelést igényel mint a birka másik. :ang: Na persze vannak szituációk, amikor áldom az eszemet, hogy megvettem ezt a kis kancát is, akinek fát lehet hasogatni a hátán, és simán felülök rá több hónapos kihagyással, nagy pocakkal is. Már ha hagyja magát megfogni, és nem kell rendbe tenni az agyát egy 5-10-30 (mikor mennyi?) perces körkarámos tornaórával...

#845 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 23. - 12:27

Üdv a klubban! :kocc:

Kérünk szépen még képeket a lovakról!

Amúgy én is azt mondom, sokkal izgibb egy olyan ló, akinek van saját elképzelése a világról (mint neked Brúnó, Mackónak Aida nekem meg Maláj), akkor is, ha sokkal több energiát, odafigyelést igényel mint a birka másik. :ang: Na persze vannak szituációk, amikor áldom az eszemet, hogy megvettem ezt a kis kancát is, akinek fát lehet hasogatni a hátán, és simán felülök rá több hónapos kihagyással, nagy pocakkal is. Már ha hagyja magát megfogni, és nem kell rendbe tenni az agyát egy 5-10-30 (mikor mennyi?) perces körkarámos tornaórával...

Kösz a sört! :) Ígérem hétvégén rakok fel, csak a hetem az a téli takarmány utáni rohangálással, meg az egyéb, eddig a lovak miatt halogatott teendõk elintézésével telt.

Látom vagyunk páran, akiknek az egyszerû nem jó. :D Remélem a Harmat nekem is "favágós" ló lesz! :kir: A hétvégén megpróbálom kivinni Brúnót terepre. Nem tudom mit fog hozzá szólni... Tudomásom szerint eddigi élete során erdõt csak távolról látott. :D Remélem annyi esze lesz, hogy ha engem el is hagy valamelyik kanyarban, akkor hazatalál! Elõször mondjuk messze nem is megyünk, csak olyan helyekre, ahova be tudnak jönni a mentõsök is. :D Persze elõtte azért mindenképp futószárazom egy kicsit, mert a héten nem mozgott túl sokat, tegnap is látszott, hogy szinte élvezte amikor megkergettem õket kicsit a karámban. :kir: Ha bemelegszenek, nagyon szép, dinamikus mozgása van mindkettejüknek.

#846 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 23. - 13:15

(még mielõtt valaki rácsapna, NEM az, hogy az ölembe másszon! :D )

Oszt méé nem? :gm:

Büszke is lehetsz magadra! :yeah: Lovardai lét után elég nagy a szabadság Brúnónak, és persze, hogy feszegetik a határaikat, mégis csak tudniuk kell, hogy hol a helyük. A heréltek meg általában (bár nem vagyok szakértõ, csak úgy mondják) könnyebben elfogadják a fõnököt.

A mai lovas foglalkozás után nem is értem, hogyan írhattam Aidáról olyan szörnyûségeket! :D Egy angyal! :ang: Teljes nyugiban fel lehetett nyergelni, úgy állt, mint egy boci. Most már eljutottunk oda, hogy nem kell rá kötõfék sem, mert mindent megért, megcsinál.

Én már túl vagyok a napi egy talicska ganyén! :yeah:

#847 lovasz

lovasz

Új vendég

• Fórumtag
  • 3 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 23. - 13:24

[i] Szia ! Igaz,én nem vagyok zalai,csak ott van telkem,de semmi változás.Minden a régi kerékvágásban halad.De,a táj még mindíg gyönyörû :ang:

#848 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 23. - 13:48

Oszt méé nem? :gm:

Büszke is lehetsz magadra! :yeah: Lovardai lét után elég nagy a szabadság Brúnónak, és persze, hogy feszegetik a határaikat, mégis csak tudniuk kell, hogy hol a helyük. A heréltek meg általában (bár nem vagyok szakértõ, csak úgy mondják) könnyebben elfogadják a fõnököt.

A mai lovas foglalkozás után nem is értem, hogyan írhattam Aidáról olyan szörnyûségeket! :D Egy angyal! :ang: Teljes nyugiban fel lehetett nyergelni, úgy állt, mint egy boci. Most már eljutottunk oda, hogy nem kell rá kötõfék sem, mert mindent megért, megcsinál.

Én már túl vagyok a napi egy talicska ganyén! :yeah:

Ha megmutatod elõtte hogy kell ölbe venni, akkor egye fene, belebújhat az enyémbe is. :gm:

Inkább rájuk vagyok ám büszke! :D Ha kifogtam volna két hülyét, na, akkor bajban lennék! De legalábbis az egész falu hallaná, ahogy lovat nevelek. :D Így csak a fél falu hallja. :kir: Úgy nézem, Brúnó kezdi megtalálni, hol a helye. És azt is észrevettem, hogy ha nincs munka, akkor kanászodik elfele.
De közben meg élvezi a munkát! Látom rajta. Még jó, hogy nem "pihentettem" túl sokáig. Már értem miért noszogatott a volt tulajdonosa már második nap, hogy üljek rá. Ennek a lónak az élete a munkáról szólt, és annyira hozzászokott, hogy ha nincs meló, akkor nem tud mit kezdeni magával. Olyankor jön a hülyeség. Viszont biztos, hogy jól bántak vele, ha élvezi a munkát.

Látod, Mackó, minden bosszúságra jön valami öröm! :D Ne is mondd a trágyát, nem tudom mi van az én két lovammal, de tegnap csak a beállóból 2 talicska citromot vittem ki. (Nagy a beálló, takarékoskodni kell a szalmával, különben kétnaponta fordulna tõlem a pótkocsi megrakva... Úgyhogy napi rutinná vált a lókaki meg a hugyos szalma kiválogatása a tisztából. :D )

Lovász! Merre van telked? Itt vannak a befogadott paccok is?

#849 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 23. - 18:17

Mi minden nap összeszedjük, mert olyan domboldalon van a legelõjük, hogy 1 talicska is sok, ha felfelé kell tolni. :gm: Szerencsére a helyüket nem nagyon használják klotyónak, napi egy kupacot azért pottyantanak. Szívesen pisilnek kint is, mert még elég nagy a fû. Amúgy azt szoktam csinálni, hogy reggel, ha van idõm, akkor kitakarítom a helyüket, a két belsõ sarokba összedobom a szalmát (ha tiszta akkor is), így az egész alja tud szellõzni, száradni. Kaja után, vagy este meg eligazítom nekik. Örülök neki, hogy megcsináltuk ezeket a szénaetetõket. Az utolsó morzsáig kiválogatják, szinte semmi veszteség nincs, csak az, amit egyébként sem szívesen esznek meg.

#850 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 25. - 21:06

Stuszi! Ez a hét lóvásárlás nélkül telt? :gm: Mindenkit elragadott a lova, hogy így eltûntetek? :dev:

#851 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 26. - 9:22

Mi minden nap összeszedjük,

Majd elmúlik a kezdeti lelkesedés. :dev: Addig én is szorgalmasan gyûjtögettem, amíg csak egy, majd két lovunk volt. Utána, amikor lett három, majd négy, plusz Ilonka, na akkor adtam fel. :gm: Egész nap szart szedhetnék. Most hogy vannak a tikok, elég jól szétrúgják a kupacokat, így csak az Ilonka-lepényeket gyûjtögetem össze, meg azokat a lócitromokat, amik útban vannak.
Mondjuk a mieink nagy francok, mert ahova egyszer pottyantottak, ott többet nem legelnek, és a terület kb 1/3-a amúgy is "szaróhely", úgyhogy elég érdekesen néz ki a kertünk: vannak tarra, szó szerint 1 mm-esre rágott területek, máshol meg térdig ér a fû. De legalább Ilon nem ilyen finnyás, õ elég jól lerágja amit a lovak meghagynak.

#852 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 26. - 12:46

Stuszi! Ez a hét lóvásárlás nélkül telt? :gm:
Mindenkit elragadott a lova, hogy így eltûntetek? :dev:

Mackó! Most hirtelen nem volt olyan ló, amit nagyon megakartam volna venni. :D

A másodikkal majdnem beletaláltál! Brúnó a nagy lazsálásban, meg zab-zabálásban kicsit tele lett. Futószáron nem volt vele gond, de amikor felültem olyan volt, mintha a kocsiban valaki elvágta volna a fékcsövet... Szerencsére karámon belül voltunk, irányítható maradt, és hirtelen ötlettõl vezéreltetve, folyamatosan "fékezve" nekivezettem merõlegesen a kerítésnek. Na ott kegyeskedett megállni. Nem szeretem a védõfelszereléseket, de ma elkezdtem nézegetni a védõmellényeket... :D

Hitetlen! Én naponta összehúzom kupacokba, 2 naponta pedig összeszedem. Na nem a legelés miatt, hanem (mint a következõ képeken is látjátok) elég csúnya látvány.
Hoztam amúgy pár képet.

Ketten:
Posted Image
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

Itt látszanak a méretbeli különbségek:
Posted Image

Brúnó 10 percig is képes így figyelni a semmire (fõleg ha szólok hozzá, és süketet játszik :D ):
Posted Image

#853 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 26. - 14:07

Kezdeti lelkesedés? cöcöcöcö... :gm: Muszáj tartani a napi tervet, mert ekkora parton megszakadnék. :rolleyes: Stuszi! Látom igaz rátok is, hogy "nincs kettõ négy nélkül", vagyis nincs egy kettõ nélkül! :D

#854 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 26. - 15:36

Hát ez hihetetlen! :eek: Brúnó ebben is Maláj-klón: õ is hosszú percekre kõvé dermed, ha valami érdekeset lát, és én is készítettem róla 2007 januárjában egy ilyesmi képet. Na, meg kell néznem élõben is ezt a gebét. :) A kötõfék mindig rajtuk van, Stuszi? Szerényen javasolnám, majd ha már stabilan behívhatóak/megfoghatóak, akkor vedd le róluk, nehogy beleakadjanak legelés vagy játék közben. Látom, már most jól kikopott a területrõl a fû. :(

#855 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 26. - 18:21

Abban a birkák is sokat segítettek biztos. Tegnap levágta a szomszéd a kukoricaszárat. :yeah: Mozi van a lovaknak, meg traccsparti. :D Látják a falu végén a teheneket, meg a lovakat.

#856 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 27. - 7:34

Stuszi! Látom igaz rátok is, hogy "nincs kettõ négy nélkül", vagyis nincs egy kettõ nélkül! :D

De nincs ám! :D A karám két legtávolabbi pontja sincs messzebb 50-60 m-nél, de képtelen vagyok úgy fényképet csinálni az egyikrõl, hogy a másik ne lógjon bele a képbe...

Hitetlen, gyere, várunk szeretettel! :D Találkozhatsz egy olyan "gebével", amelyik hagyja, hogy akármit csinálj vele, csak épp közben olyan felsõbbrendûséggel mered a semmibe, hogy szinte kegynek érezheted, azt, hogy hagyja magát. Amúgy már nem olyan gebe, szépen eltûntek a bordái a nálunk töltött 2 hét alatt. Asszony meg is jegyezte, hogy dagad a ló. :D

Tegnap végre végeztem a karámmal, most már vége a reggeli-esti vezetgetésnek, csak leakasztok két vezetéket, és mehetnek amerre akarnak. Így már nincs rajtuk kötõfék, csak azért volt, mert ha olyankor lett volna valami zord idõ, amikor nem vagyok otthon, asszony nem biztos, hogy rájuk tudta volna adni, hogy bevezesse õket fedél alá. Mondjuk vasárnap Harmat valahogy leügyeskedte magáról, gõzöm sincs hogyan csinálta, de a karám közepén volt ledobva.

A füvet nem a barik tették tönkre, hanem a két lóállat. Már kapartak maguknak két nagy porfürdõzõ helyet. Tegnap arra mentem haza, hogy nem láttam a két lovat, csak baromi nagy porfelhõt ahogy hempergés után felálltak, és megrázták magukat... Sajnos kicsi a telek, nem legelõnek való, igazából csak arra jó, hogy ne egész nap pár m2-en álldogáljanak. Erõsen gondolkozom, hogy a veteményes felét megszüntetem (lovak mellett úgyse lesz annyi idõm kapálni :D ) és akkor lesz még egy kisebb terület ahova kiengedhetem õket.

Ja, és mielõtt még tévedés lenne, a képeken látható fa tákolmány a barik helye volt, nem a lovaké, (õk a 20 cm-es bundájukkal nem voltak túl igényesek az istálló kialakítására) és csak azért nem bontottam el, mert jó lesz széna vagy szalmatárolónak.

#857 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 27. - 8:52

a képeken látható fa tákolmány a barik helye volt, nem a lovaké,

Pedig tökéletesen megfelelne lóbeállónak is. Na, akkor üt majd meg a guta, ha ezt jobban fogják szeretni mint az atombunkert. :gm:

#858 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 27. - 10:23

Pedig tökéletesen megfelelne lóbeállónak is. Na, akkor üt majd meg a guta, ha ezt jobban fogják szeretni mint az atombunkert. :gm:

Nem szeretik jobban. Alacsony. Brúnó egyszer ment be, beverte a fejét, csak úgy zörgött a cserép. :D Na azóta õ max. a fejét dugja be. Harmat néha bejárkál, de inkább vakaródzónak használja az oldalát. Kíváncsi vagyok mikor szakad össze az egész...

#859 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 27. - 10:34

Ja, és mielõtt még tévedés lenne, a képeken látható fa tákolmány a barik helye volt, nem a lovaké, (õk a 20 cm-es bundájukkal nem voltak túl igényesek az istálló kialakítására) és csak azért nem bontottam el, mert jó lesz széna vagy szalmatárolónak.

Jajaj, én pont azt figyeltem, hogy hol van ebben 1tonna faanyag, meg olyan büszke voltál rá, hát gondoltam nem veszem el a kedvedet, ha rákérdezek, hogy akkor ez milyen munka volt, csak ennyire telt! :gm: Jó, hogy írtad, azért megnyugtatóbb. :D

Kezdenek macisodni a lovak, sûrûsödik, vastagodik a szõrük. :hupp: Jön a tél. De hol az õsz? :rolleyes:

#860 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 27. - 11:24

Kora reggel azért õsz-szag van :ang: , menj csak ki valamelyik nap olyan 7 körül.

Edited by hitetlen, 2011 szeptember 27. - 11:24.

#861 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 27. - 11:36

Jajaj, én pont azt figyeltem, hogy hol van ebben 1tonna faanyag, meg olyan büszke voltál rá, hát gondoltam nem veszem el a kedvedet, ha rákérdezek, hogy akkor ez milyen munka volt, csak ennyire telt! :gm: Jó, hogy írtad, azért megnyugtatóbb. :D

Kezdenek macisodni a lovak, sûrûsödik, vastagodik a szõrük. :hupp: Jön a tél. De hol az õsz? :rolleyes:

Jaj de rendes vagy! :D Ígérem, mihelyst végleg kész leszek vele, csinálok képeket az atombunkerrõl is! De még csinosítgatni kell rajta elég sokat. :( Mivel nyers volt a tölgy deszkaanyag, csak simán egymásra téve felszögeltem az oszlopokra. Mostanra eléggé leszáradtak, összezsugorodtak, egyesével szedem le, éleket gyalulok bele, és átlapolva csavarozom fel õket. Így kis rések maradnak csak, amiken át szellõzni tud a kecó, de a szél nem tud direktbe befújni, csak ha elõtte dupla kanyart vesz :).

Ami a képeken van, az a tetõt kivéve a házunk felújításakor képzõdött hulladék faanyagból lett összeütve. Ha marad energiám meg pénzem, leburkolom osb-vel, mert mégiscsak ronda, de addig a célnak így is megfelel. Még jó, hogy a lovaknak nincsen szépérzéke. :D

Kora reggel azért õsz-szag van :ang: , menj csak ki valamelyik nap olyan 7 körül.

Menjetek ki 6-kor! Én olyankor megyek etetni õket. Lassanként már nincs mit magamra vennem, úgy fázom. :huh:
Az enyémek nem macisodnak. Max. abban hasonlítanak a macihoz, hogy kerekednek. De a szõrük nem nõ. :(

#862 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 27. - 13:47

Biztos az arabusok fázósabbak. :D Mondjuk, az enyéimen van jó vastag fókazsír :D , de ennek ellenére én is látom, hogy bizony, a hideg éjszakákra való tekintettel bársonykabátkát vettek fel. :ang:

#863 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 27. - 14:29

Mikor? :huh: Reggel 7? Az meg mikor van? :gm:

Az enyémek nem macisodnak. Max. abban hasonlítanak a macihoz, hogy kerekednek. De a szõrük nem nõ. :(

Még egy kicsit fázogatnak, aztán rájönnek, hogy jobb bundát növeszteni. :D

#864 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 29. - 12:20

Mikor? :huh: Reggel 7? Az meg mikor van? :gm:
Még egy kicsit fázogatnak, aztán rájönnek, hogy jobb bundát növeszteni. :D

Látom 1eseknek jól megy a soruk... :D Én reggel 6-kor már :kv:
Negyed hétkor meg már kint sorakozik a "ménes", és höhögve sürgetnek, hogy hozzam már gyorsabban azt a zabos vödröt. :D

Érdekes, mennyire más a 2 ló szõre. Brúnóé rövid, de tömött, bársonyos. Harmaté meg hosszabb, de sokkal durvább. Kíváncsi vagyok tudnak-e még szõrt növeszteni mire jön a zima...

#865 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 29. - 16:03

Látom 1eseknek jól megy a soruk... :D Én reggel 6-kor már :kv:

Ha végig tudnám aludni az éjszakát nekem se lenne gond a korai kelés, de 3x ébreszt a gyerek. :gm:
Mi csak 1x etetünk, este. Kicsit kényelmesebb. :D

Ma mentem egy nagyon jó terepet, minden fennakadás, és váratlan fordulat nélkül. Jah, nem, mert szokás szerint megint eltévedtem. :gm: Annyira ciki, hogy nem találok ki a szomszéd erdõbõl. A vérciki pedig az, hogy még nyilak is vannak festve, merre kell menni. :o :D Kedvére is tettem a lónak, mert szaladhatott egy nagyot.

#866 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 29. - 18:55

Amikor jövök hazafelé a 8-as fõúton, néha a Jánosháza tábla alá, oda van akasztva egy kisebb tábla: JÓZSI! ITT KELL JOBBRA FORDULNOD! (és egy nyíl festve abba az irányba). Szakadok a röhögéstõl. :D :D

#867 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 29. - 19:09

:D Ez jó! :D

#868 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 1. - 23:01

Ma ismét baktattam egyet a csacsival! :yeah: És igen, természetesen már megint elkeveredtünk. :gm: Rövidítési szándékkal kerültünk egy tisztességeset. Pedig egybõl megszólalt a vészharang, hogy az "úgy emlékszem, erre jártunk már régen" nem szokott jóra vezetni. De hogyan a /%!%(=!( büdös /%!/!+/-ba vagyok képes ennyire belekeveredni az erdõbe? :rolleyes: Egyébként meg õslakos vagyok, sõt többgenerációs. :D Jó volt újra felidézni, hogy miért is a szívem csücske a Szentpál-Z.boldogfa útvonal. Voltak fennakadások is. Az egyik földesút bejáratát sorompóval zárták le, hogy ne pakolják le a szemetet az erdõbe (megjegyzem nagy takarító munkát végeztek pár éve, és az eredmény még mindig megvan), persze volt egy kitaposott út mellette. Ezt mindig nézegettem a kocsiból, hogy lóval ki lehet kerülni. Erre fel a gazda pár napja körbeárkolta a földjét, egészen a sorompóig! :gm: Elõtte már leküzdöttünk egy hatalmas pocsolyát, szóval a visszafordulás esélytelen volt. A lovak pedig karácsonyoznak, mert ismét térdig érõ fûbõl legelészhetnek. :yeah:

#869 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 2. - 18:38

Mindenki lelépett a térképrõl? :hupp:

Azért hoztam pár képet, igaz, nem valami jól sikerültek.
Egy kis hempergõzés.
2.
3.

#870 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 3. - 14:35

Mindenki lelépett a térképrõl? :hupp:

Azért hoztam pár képet, igaz, nem valami jól sikerültek.

Klasszak a képek! :yeah: Jó dolguk van a csacsiknak. :D

Eltévedésben semmi vagy hozzám képest. Alföldi gyerek vagyok, 20 éves fejjel képes voltam a nagy magyar pusztában úgy eltévedni, hogy egy romos tanyában éjszakáztunk. :D Igaz ami igaz, nagy volt a köd, nem láttuk a falu fényeit, de azért mégiscsak égett a p.fám... Na meg a gyomrunk az éhségtõl, mert nem volt nálunk más, mint egy fél demizson jó kis homoki fröccs, meg fejenként 1 alma...

A 7vége lovas eseménye nálunk: Brúnónak szagértõ segítséggel kicsit helyre lett rakva az agyacskája, meg rá lett döbbentve, hogy ha megpróbálja elvenni a szárat, akkor az neki fáj... Na nem sok kellett neki, okos ló õ, fél óra elteltével szépen felvette azt a gömbölyû formát, ami neki annyira jól áll, és tette a dolgát. :D Na nem alattam persze, én örültem annak is, ha sikerült megtartani azt a pár centis biztonságos távolságot a lábam meg a ló között...

No meg kiderült, hogy az én lovaglótudásom (pontosabban nem tudásom) nem kifejezetten kedvezõ, ha egy ilyen baromi érzékeny lovat lovagolok. A szokásos iskolalovakkal ellentétben nem hogy rugdalni nem kell, de még arra is oda kell figyelni, hogy az ember baromi óvatosan érintse meg az oldalát, mert már arra szépen reagál.

Ma elkezdõdik harmat dolgoztatása, persze elõször csak futószáron. Neki már kicsit tele van mindene, tegnap miután összeengedtük õket, olyan ugrabugrát vágott le, hogy mindkét ló eltûnt a porfelhõben...

#871 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 3. - 16:01

Eltévedésben semmi vagy hozzám képest. Alföldi gyerek vagyok, 20 éves fejjel képes voltam a nagy magyar pusztában úgy eltévedni, hogy egy romos tanyában éjszakáztunk. :D Igaz ami igaz, nagy volt a köd, nem láttuk a falu fényeit, de azért mégiscsak égett a p.fám... Na meg a gyomrunk az éhségtõl, mert nem volt nálunk más, mint egy fél demizson jó kis homoki fröccs, meg fejenként 1 alma...

Pedig pont azon gondolkodtam az erdõben csalingázva, hogy az Alföldön mennyivel egyszerûbb dolga lenne az embernek. :D

Aida engem is leszoktatott a lábhasználatról. Elég neki "szólni", és már jármódot is vált. Irányításnál is elég a testsúly, meg a lábszárral nyomás.

Szombaton szüreti lesz itt. Kíváncsi vagyok, hogy lesz-e valaki olyan kamikaze, hogy lóval beálljon a sorba. :rolleyes: Sajnos nagyon kulturálatlan népség gyûlik össze. Az elsõ fél óra után már olyan részegek, hogy azt sem tudják hol vannak. Végigszemetelik a falut is.

#872 vezer

vezer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.615 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 3. - 16:18

Mackó!Szépek a lovacskáid. :yeah:-és milyen jó helyük van :).Te mész a lovaddal felvonulni?? Nálunk is volt szüreti,hmmmm hadd ne mondjam csak a lovasok voltak józanok,mert senki nem mert bejönni a lovak közzé,inni adni szegény kiszáradt lovas embereknek.Na persze az utasok a traktorokon már nálunk is rövid idõ alatt nem voltak képbe. :kir: Aztán mikor már jól a falú közepénél jártunk,mikor a nénike bejött a lovak közzé,hmmmmm nagyon fincsi borocskája volt,meg nagy volt a meleg is,így gyorsan lecsúszott pár pohárral :D de akkor meg az volt a baj hogy hirtelen ment sok. :D

#873 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 3. - 16:30

Nem, nem. Én nem megyek. 2 éve voltam lóval, na nem a sajátommal. Akkor volt egy "kisebb" baleset. Az egyik kanca éppen sárlott, utánunk jött a fogat. Ez még nem is volt gond, de dombon voltunk, majd egy jó nagy ereszkedõ következett volna, meg újra egy nagy domb, aszfaltos úttal. A kocsis, tele emberrel, úgy döntött, hogy a lovai csak futtában tudják megmászni a dombot, így hangos "félre" felkiáltással megindította a szekeret, mi meg menekültünk amerre tudtunk. A sárló kanca meg bepöccent és nekifarolt a kocsi oldalának, a hátsó kerék meg megcsapta a seggét. Hatalmasat esett, nem tudott a betonon felállni. A lovasnak meg centinken múlott, hogy nem került a kerék alá a nyaka. Halál komolyan mondom, hogy a kobakját súrolta a kerék. A fószer meg meg sem állt a szekérrel, pedig végignézte az egészet, csak felérve a domb tetejére kérdezte meg, hogy minden oké-e. Ha valakinek a saját lovai épsége nem fontos, akkor oda az ember a sajátját már nem viszi el. Józan paraszti ésszel úgy gondolom, hogy ilyenkor azért illenék leszállítani az embereket, hogy nyugodtan fel tudjanak menni a lovak.

#874 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 3. - 18:42

Vidámabb téma:
Most akkor toljam, vagy ne?

#875 vezer

vezer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.615 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 3. - 19:16

Vidámabb téma:
Most akkor toljam, vagy ne?

Ez kérdés??Persze hogy toljad. :yeah: De jó kép. :)

Értem így miért nem viszed a lovad,én sem vinném ilyen lehetetlen társaságba,már bocsánat attól akit megsértek.De hogy lehetnek ilyen felelõtlenségek?Bassszzzz sosem értettem az ilyen embereket. :mad:

#876 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 3. - 21:26

Voltam már jó pár szüretin. A legjobbak lovas szempontból azok voltak, amikor csak egy istálló lovai mentek. Akkor nem volt idegeskedés, idegen lovak. Sokkal nyugodtabbak voltak. Meg aztán vannak a részeg lovasok, akik fel-le vágtáznak a menet mellett, minden kanyarban lefordulnak. :D (Pl. a Náci ivadékok :gm: ) Nálunk még az is a baj, hogy Böröndön megy keresztül a fõút. Szombaton is rengeteg kamion, kiabáló autósok, mert 2 percre meg kell állniuk. Parasztoznak, háborognak. Aki józan, már ettõl is elmegy a kedve. :rolleyes: Minden csak szervezés, és hozzáállás kérdése, mert voltam nagyon jó szüretiken is.

#877 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 4. - 10:03

Pedig pont azon gondolkodtam az erdõben csalingázva, hogy az Alföldön mennyivel egyszerûbb dolga lenne az embernek. :D

Aida engem is leszoktatott a lábhasználatról. Elég neki "szólni", és már jármódot is vált. Irányításnál is elég a testsúly, meg a lábszárral nyomás.

Szombaton szüreti lesz itt. Kíváncsi vagyok, hogy lesz-e valaki olyan kamikaze, hogy lóval beálljon a sorba. :rolleyes: Sajnos nagyon kulturálatlan népség gyûlik össze. Az elsõ fél óra után már olyan részegek, hogy azt sem tudják hol vannak. Végigszemetelik a falut is.

Mondjuk jó pár éve nem kóricáltam azon a vidéken, talán már jobb a helyzet, de a módszerváltás utáni nagy földosztási idõket követõ sok évig az volt a helyzet, hogy a kisebb utak folyamatosan helyet változtattak, ahogy a földek gazdát cseréltek, összevonódtak, szétszabdalódtak, stb.

Brúnónál a lábszárral nyomást leheletfinoman kell elvégezni, különben már menne is. Sztem jókat fogunk küzdeni terepen, ha egyszer lesz elég bátorságom (meg védõmellényem) kivinni... :rolleyes:

Szüretire én itt nálunk tutira nem fogok elmenni soha. Embertelen fejetlenség, komplett õrültekháza. Sztem egy gyengébb idegzetû ló itt kb. 10 perc után kifutna a világból... Amikor szüreti buli van, én még kocsival se szeretek a faluba menni. :(

#878 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 4. - 14:55

Brúnónál a lábszárral nyomást leheletfinoman kell elvégezni, különben már menne is. Sztem jókat fogunk küzdeni terepen, ha egyszer lesz elég bátorságom (meg védõmellényem) kivinni... :rolleyes:

Jobban tartasz tõle, mint kellene szerintem. Nem eszik olyan forrón a kását. Elsõ alkalommal meg bõven elég egy sétálgatós terep, le lehet szûrni, hogy mik a "gyengéi" a lónak.
Azt írtad, hogy szakértõ segítséged is van. Vele mi újság?

#879 vezer

vezer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.615 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 4. - 19:23

Szerintem is vidd el egy laza sétálós terepre,aztán ha nem müxik valamiért akkor is le szállhatsz és szépen vissza vezeted.Nem olyan nagy gáz ez. :) De lehet nem is csinál semmit,csak szépen elnézeget útközben. :)

#880 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2011 október 5. - 11:00

Jobban tartasz tõle, mint kellene szerintem. Nem eszik olyan forrón a kását. Elsõ alkalommal meg bõven elég egy sétálgatós terep, le lehet szûrni, hogy mik a "gyengéi" a lónak.
Azt írtad, hogy szakértõ segítséged is van. Vele mi újság?

Valószínûleg tényleg jobban tartok tõle mint kéne. Féltem a rongy életemet :D A hiba ott van, hogy még nem volt szerencsém lóról esni, és ezért f.sok az eséstõl. Ha az elsõt túlélem, utána már lazábban kezelem a dolgot.

Segítségemmel mi újság? Alatta szépen mûködik a ló, bár vele is kekeckedett egy kicsit vasárnap. De ugyebár van aki tud lovagolni, van aki meg nem. Én ez utóbbi vagyok, de dolgozom az ügyön :D Õ meg sajnos nem lakik túl közel, ritkán tud segíteni, de így is többet tanultam tõle pár alkalom során, mint a lovasiskolában összesen...

Vezér, ha sikerül végre rám való védõmellényt szereznem, kiviszem terepre azon nyomban.