Érdekesség
Közzétéve 2016 július 31. - 8:09
- Ernest kedvelte
Közzétéve 2016 július 31. - 8:36
"Mond meg az igazat, betörik a fejed." Tartja a mondás, és ha a doki szemszögéből nézed, még inkább így van. Nem fog beszélni, mert lehet, hogy a lovardában több lovat is kezel,s ettől a bevételtől elesne.
És ez számít - neki.
Barátinak mondható dokim kezelte azt a kutyát, akit nyilvánvalóan éheztettek, ezáltal súlyos bőrbeteg lett. Innentől kezdve még kevesebbet kapott enni,mert a "spéci" táp rohadt drága.
Mikor említettem, hogy (a doki) javasolja a tulajnak, adjon több ételt a nagytestű kutyának, azt mondta, nem teheti, nem adhat tanácsot... HOGY MI??? meglepődtem, én is úgy gondoltam, az állat érdeke az előbbre való. Hát nem.
Edited by Kistáltos, 2016 július 31. - 8:36.
Közzétéve 2016 augusztus 1. - 18:05
Majd jól seggberúg a kamara.
Nekem is van lábam .
Közzétéve 2016 augusztus 5. - 17:53
Az elmúlt nyolc évben próbáltam újra átélni ezt az élményt. Először egy húsvétkor jártunk fenn, akkor még nem volt kihajtás. Másodszor mikor voltunk három lovat találtunk, akik próba legeltetésen voltak. Előző évben voltak ugyanis a mérgezéses elhullások. Ma ismét fenn voltunk, de lószart se találtunk. A futóistálló udvarát felverte a gaz.
Úgy látszik a "Bükk hófehér sziklái" már csak egy legenda. A mai utódok már karámokban cseperednek.
Közzétéve 2016 augusztus 8. - 9:01
Szintén gyerekkoromban voltam utoljára, de a ménest nem láttuk.
Osztálykirándulás volt, csak a ménistállóra emlékszem, és arra, hogy a gyerekcsivitelés különös hatással volt a lovakra. Akkor még a lovakat őrző bácsinak elhittük, hogy "az az ötödik lába."
Készülök a Bükkbe én is, de megint meghiúsult a túra, mint ahogy tavaly, tavalyelőtt is. :(
Közzétéve 2016 augusztus 10. - 21:01
Ne készülj! Menj el!
- Kistáltos kedvelte
Közzétéve 2016 augusztus 14. - 13:10
- Fifikusz és N.C. kedveli
Közzétéve 2016 augusztus 15. - 12:33
a 3. lófejes képen jól látom, hogy véres nyál csöpög a ló szájából?
Közzétéve 2016 augusztus 15. - 12:58
ne higgyetek a piszok disznó állatkínzónak :-( sajnos az elejétől követjük jó páran az eseményeket a facebookon, s a sajtóban, igaz, mind olyanok, akik a kezét vágnánk le az ilyen lovasnak.
A 19 éves ló 2013 óta szívritmusszabályzóval él.
A 19 éves lónak ez a második olimpiája, ami annyit jelent, hogy több mint 12-15 éve rója a homokot a szügyébe húzott fejjel, kényszertartásban.
A 19 éves lónak a verseny előtti nap negyvenfokos láza volt. Az alsó állkapcsán pedig lovasának finom, érző keze okozott hajszálrepedést.
Ez a lovas, aki lassan évtizedek óta kínozza négylábú társát a saját becsvágya érdekében, hullat krokodilkönnyeket, várja el, hogy lovasemberként fejet hajtsunk előtte.
S tudom, hogy ez a vesszőparipám, de NEM, NEM, NEM!, erre nincs mentség...
S nem ő az egyetlen
- N.C., melodia91 és Annamari kedveli
Közzétéve 2016 augusztus 15. - 13:03
Közzétéve 2016 augusztus 15. - 13:23
Ugyanakkor legalább VÉGRE kizártak két díjugratót durva pálca/sarkantyűhasználat miatt. (sajnos a csapatversenyben indulhatnak :( )
- telivér és N.C. kedveli
Közzétéve 2016 augusztus 15. - 21:26
Ne ahargudjatok, idő hiányában nem mentem jobban bele, hogy mi az adott ló-lovas páros előélete....
Közzétéve 2016 augusztus 17. - 10:12
egyikünk sem támadásból írta azt, amit.
én sajnos már egy szavát nem hiszem el az élsportolóknak, így a lovasoknak sem, ha edzésről és naaagy nagy bociszemes "lemondásokról" és önfeláldozásról van szó.
kamaszként vonzott a díjlovaglás, űztem is az ipart, de mára -jobb később, mint soha jeligére- felnyílt a szemem, és kezdem elítélni ezt az összecsomagolt túlhajszolást.
nekem ez a lovaglási ág már nem az összhangról és a helyes idomításról szól, hanem az abnormális mozgású, ívbe feszített lovakról, amikből trágya helyett pénz ürül.. ennek a cikknek az apropóján megnéztem egy régebbi Werth-Gigolo videót, majd egy mostanit Bella Rose-zal. nagy a kontraszt, na...
Edited by The Oldenburgi, 2016 augusztus 17. - 10:13.
- börni kedvelte
Közzétéve 2016 augusztus 17. - 15:00
Pont most ment a facebookon némi szócsata a fentiek miatt, vagy abból kiindulva. Az ún. lovas élsportot én se bírom, egyre jobban kezdem utálni. Régen, mondjuk úgy tizenéve, még kikérték maguknak a díjlovasok, díjugratók, ha a galoppot, ügetőt lovassportnak hívták. Ma már ugyanúgy kihasználják a lovakat.
És annyira el vannak tolódva egy irányba, hogy nem is veszik észre mennyire rossz lehet a lónak. Megmagyarázzák azzal, hogy ez kell, hogy azokon a pályákon jól szerepeljenek. Meg nem is tépett bele a szájába, csak egy erősebb felvétel volt. (a felvételen látni, hogy lendületet véve, teljes erővel húzza meg a szárat) Ja, de hogy az ott muszáj volt, különben beleállna az akadályba.
Aztán meg jönnek azzal, hogy bezzeg a dilettáns hobbilovasok sokkal több kárt csinálnak, meg hogy én mit szólok bele, ha sose mentem olyan pályán, akkora akadályon.
Nekem meg ez nem tetszik, meg az se, hogy ezek a lovak életük nagy részét boxban, edzésen, lószállítóban, versenyen töltik, karámba alig, terepre talán sose jutnak ki.
Lovasemberként érezni kéne, hogy a lovunk jól érzi-e magát, az én múltamban is van olyan, ami miatt szégyellem magam, de próbálok úgy tenni, hogy több ne legyen. Figyelek rá, érzem, ha nem akar valamit, ha vágtázni akar, hagyom, ha amúgy nem veszélyes, ha nem akar, nem hajtom bele. Megállunk legelészni is, az is belefér.
Szóval, én ezt így gondolom, szabad máshogy gondolni.
- börni, Tom Forest, Fifikusz és még 2 felhasználó kedveli
Közzétéve 2016 augusztus 17. - 20:50
Nézni sem bírom a ló- és lovassportokat, holott a galopp hozta az életembe Meglepit. Undorító állatkínzás az egész, akárki is állítja az ellenkezőjét. Az emberi kapzsiság, ignorancia és egoizmus megtestesítője. Cavhoz csatlakozom, nem azért adtam le az "igényeimből", mert savanyú a szőlő, vagy mert lusta vagyok, hanem mert szeretném, ha a lovak nem menekülnének, hanem odajönnének hozzám, ha megyek értük a legelőre. Meglepi Alagon már a nyergeléskor totál leizzadt, annyira stresszelt, "nehéz lovaglás", mondta a munkalovas. Most kéne látnia... A nyugalom megtestesítője, vicces, érdeklődő, készséges. Laza száron csatangolunk az erdőben, közben hazalátogatunk a kertbe egy kis frissfű legelésre (nem itthon lakik a drága). Állítom, hogy legalább olyan jókedvvel csinálja, mint én Az is igaz, nem kell pénzt keresnie számomra!
- fafaragó kedvelte
Közzétéve 2016 augusztus 17. - 21:30
"Lovasemberként érezni kéne, hogy a lovunk jól érzi-e magát, az én múltamban is van olyan, ami miatt szégyellem magam, de próbálok úgy tenni, hogy több ne legyen."
Igen, így!
"Szóval, én ezt így gondolom, szabad máshogy gondolni. :D"
De szabad így is.
A mostani Pegazusban van írás a Nemzetek Díjában összevetést lovagló olaszról is.
Hazahozom a lovaktól holnap és pár dolgot bemásolok,
Közzétéve 2016 augusztus 19. - 12:53
Néha elgondolodom, mivel tehetnék jobbat a lovamnak.
Lehet, hogy ez a sportoló most először életében nézett tükörbe és tette ugyanezt. A cikk meg csak egy bulvárosan giccses sajtótermék az eseményről.
(Legalább reméljük, hogy így történt. )
Közzétéve 2016 augusztus 19. - 14:08
Nézni sem bírom a ló- és lovassportokat, holott a galopp hozta az életembe Meglepit. Undorító állatkínzás az egész, akárki is állítja az ellenkezőjét. Az emberi kapzsiság, ignorancia és egoizmus megtestesítője. Cavhoz csatlakozom, nem azért adtam le az "igényeimből", mert savanyú a szőlő, vagy mert lusta vagyok, hanem mert szeretném, ha a lovak nem menekülnének, hanem odajönnének hozzám, ha megyek értük a legelőre. Meglepi Alagon már a nyergeléskor totál leizzadt, annyira stresszelt, "nehéz lovaglás", mondta a munkalovas. Most kéne látnia... A nyugalom megtestesítője, vicces, érdeklődő, készséges. Laza száron csatangolunk az erdőben, közben hazalátogatunk a kertbe egy kis frissfű legelésre (nem itthon lakik a drága). Állítom, hogy legalább olyan jókedvvel csinálja, mint én
Az is igaz, nem kell pénzt keresnie számomra!
Oké,de szabad-e durván általánosítani? hiszem, hogy vannak kivételek, nemcsak egy-kettő. Mert azért vagyunk,akik a lovat is szeretjük, nem csak a pénzt.
http://envokazoregsa...mpaign=blhshare
Edited by Kistáltos, 2016 augusztus 19. - 14:09.
- fafaragó kedvelte
Közzétéve 2016 augusztus 22. - 20:14
Oké,de szabad-e durván általánosítani? hiszem, hogy vannak kivételek, nemcsak egy-kettő. Mert azért vagyunk,akik a lovat is szeretjük, nem csak a pénzt.
Ez utóbbiról semmi kétségem Magdi.
Közzétéve 2016 augusztus 23. - 10:40
"Rakománykultuszok gyakran valamilyen krízishelyzetben alakulnak ki; szociális problémák idején egy meggyőző vezetővel új vallási mozgalmak indulhatnak. A vezetőnek általában valamilyen látomása lesz, de az egész mozgalom valamilyen megfogható tárgyi jóság megszerzésére irányul. Közös jellemzőjük, hogy konfliktust okoz az őslakosok és a betelepültek között, és az égiek segítségét várják, akik majd minden rossztól megszabadítják őket."
Közzétéve 2016 augusztus 23. - 21:50
Nna, ideértem a Pegazussal -e havi, 13.old.- benne Luca Maria Moneta (Ő lovagolt a Nemzetek Díjában összevetést az olaszoktól) :
"...
Gyakran mondom azt a tanítványaimnak, hogy ha egyszer betettük a lábunkat a lovardába, az azért van, mert szeretjük a lovat.Ezt nem szabad soha elfelejteni! Minden versenynek, eredménynek csak ezután szabad következnie.
...
A lovak legtermészetesebb megközelítése az lenne, ha csak ülnénk a legelőn és figyelnénk a viselkedésüket. Viszont a legtöbben szeretnénk lovagolni is a hátukon, ezért megpróbáltam találni egy olyan jó kompromisszumot, hogy a lovak körül lehessünk anélkül, hogy megtörnénk a lelküket, elméjüket és testüket.
..
Minden kiképzési módszer mögött vannak lovasemberek, és olyanok, akik nem azok.
...
... és nagyon sokat segített nekem: legyünk tisztában azzal, a három dologgal, amely miatt a ló nemet mond. Ez a három dolog a félelem, a meg nem értés és a fájdalom. Bármikor, ha úgy érezzük, gondunk van a lóval, álljunk meg, gondolkozzunk el ezen a három dolgon, adjunk időt, és ne harcoljunk. ..."
És akkor egy régi saját történet: még huszonévesen kaptam ezt az instrukciót egy öreg huszártól:
" Fiam! Ne a lovaddal harcolj, hanem az ellenséggel !"
Edited by N.C., 2016 augusztus 23. - 21:58.
- ppr kedvelte
Közzétéve 2016 augusztus 23. - 22:08
Sokszor felteszem a kérdést én is, mikor "éllovardákban" "elitlovasokat" látok, hogy vajon mikor és miért felejtették el, hogy miért kezdtek el lovagolni? Mert nekem azért szent meggyőződésem - bár lehet naiv vagyok -, hogy a nagy többség még mindig azért kezd el lovagolni, mert csodálja, szereti ezeket a gyönyörű lényeket.
Közzétéve 2016 augusztus 23. - 22:51
Érzésem szerint sajnos nem a nagy többség. Az elején még talán, aztán már megjelenik a státusz karonfogva a szinbólummal (mint anno a donovaly-i síelés). És erre a "sport", főleg a "élsport" csak rásegít.
Igazából a mai embereket nem "lovagolni" kellene megtanítani, hanem "lovazni".
- Fifikusz kedvelte
Közzétéve 2016 augusztus 24. - 8:15
...
... és nagyon sokat segített nekem: legyünk tisztában azzal, a három dologgal, amely miatt a ló nemet mond. Ez a három dolog a félelem, a meg nem értés és a fájdalom. Bármikor, ha úgy érezzük, gondunk van a lóval, álljunk meg, gondolkozzunk el ezen a három dolgon, adjunk időt, és ne harcoljunk. ..."
És mi van a lovast nem tisztelő, dacból ellenkező fírgekkel? Azért túlzott szentimentalizmus lenne azt állítani, hogy ilyenek nincsenek. Hogy itt a fórumon réges régen elhangzott klasszikust idézzek: "A lovak nem bárányok."
Bocs, de most épp egy ilyen csikóval küzdök karitatíve, pusztán a lovaglás, lóval való foglalkozás "élményéért".
- tipara kedvelte
Közzétéve 2016 augusztus 24. - 9:20
Talán alaptétel,hogy a ló és ember kapcsolatában (alá-főlé rendelt viszony) már csikókora óta minden rendben van.
- melodia91 kedvelte
Közzétéve 2016 augusztus 24. - 9:56
Talán alaptétel,hogy a ló és ember kapcsolatában (alá-főlé rendelt viszony) már csikókora óta minden rendben van.
Nem tudom mit értesz csikókor alatt, de az én delikvensem is csak 3,5 éves. Nem én kezdtem el vele foglalkozni, én már akkor kerültem a képbe, amikor a drága már jól megtanult szembe menni az emberrel.
Nem tudom, hogy az ilyen ló már tetűnek születik, vagy rosszul szocializálódik (állítólag nem egyedül nőtt fel), vagy van egy született konok hajlama, aztán a belovaglás során van néhány próbálkozása, amit a lovas nem kezel a helyén, és rákap a "jóra". Vagy a három közül bármi lehet.
Közzétéve 2016 augusztus 24. - 11:02
"Nem én kezdtem el vele foglalkozni, én már akkor kerültem a képbe, amikor a drága már jól megtanult szembe menni az emberrel."
... vagyis már (nagy valószínűséggel) megvolt a "meg nem értés" vagy a "fájdalom" - vagy akár mindkettő. Vagy pusztán csak az, hogy az eddigi ló-ember kapcsolataiban nem az ember volt a rangsorban előbb. De - mint azt Kassai Lajos mondotta volt - 100 lóból max. 1 hülye, míg 100 emberből max. 1 normális.
Közzétéve 2016 augusztus 24. - 12:00
"A trénernek egy pillanatra sem szabad megfeledkeznie arról,
hogy a ló nem tud rosszat tenni; és hogy a ló összes cselekedete-
különösen a fiatal, indítatlan lóé- minden valószínűség szerint
a tréner tetteinek következménye!"
Vagyis mindig valamilyen emberi hatás a forrás, illetve a ló természetéhez igazodó tartás hiánya.
- börni kedvelte
Közzétéve 2016 augusztus 24. - 13:29
Örülök, hogy ti mindig megértően kezeltétek a nem nálatok felnőtt csikók esetleges támadó fellépését, és ezt sikerült megértéssel saját dominanciátokká fordítani.
Én csak két hétig próbáltam megértő lenni arra, hogy az előre hajtó csizma, derék, hang segítségekre a ló vissza harap, megáll, ágaskodik, bakol, és véletlenül sem indul előre. Ha a földről hajtja közben valami, akkor semmi gondja. Gyakoroltuk is egy darabig, de nem cirkuszos lónak szánták, hogy a porondmester ott álljon mindig a manézs közepén, és motiválja.
Közzétéve 2016 augusztus 24. - 13:47
Azért ha az általad tapasztaltnál többet bakol érdemes megnézni nincs-e valamilyen hátfájdalma, ami sajnos már 3,5 éves csikónak is lehet.
- Kistáltos kedvelte
Közzétéve 2016 augusztus 24. - 13:52
Véleményem szerint a fajta legnagyobb erénye a több száz éves természetes és kisebb részben ember általi szelekció. Amelyik túléli a telet, a farkasokat az szaporodik, aztán az is kell hogy lovas alatt normális legyen (amelyik nem, azt ugye megeszik).
- ppr és tipara kedveli
Közzétéve 2016 augusztus 24. - 14:22
Azért ha az általad tapasztaltnál többet bakol érdemes megnézni nincs-e valamilyen hátfájdalma, ami sajnos már 3,5 éves csikónak is lehet.
Ezt én azért zártam ki, mert akkor úgy is fájna neki, ha valaki a földről terelgeti, miközben lovas ül a hátán. De így gond nélkül működik.
Meg inkább az ágaskodás dominál. Én meg ölelgetem serényen a nyakát.
Még mielőtt valaki felhozza, ha mást nem is, de az előre hajtó hangsegítséget mindenképpen ismernie, értenie kellene, mert minden felülés előtt futószárazom, s szóra működik (lép, megáll, üget, vágtázik)
Edited by furiosojr., 2016 augusztus 24. - 14:29.
Közzétéve 2016 augusztus 24. - 14:23
Véleményem szerint a fajta legnagyobb erénye a több száz éves természetes és kisebb részben ember általi szelekció. Amelyik túléli a telet, a farkasokat az szaporodik, aztán az is kell hogy lovas alatt normális legyen (amelyik nem, azt ugye megeszik).
A 18 éves hölgy tulajdonos nem biztos, hogy támogatná a jószág bélbe töltését.
Közzétéve 2016 augusztus 24. - 14:44
És azért mi európaik vagyunk, és a kultúrlovak nem e célból kerülnek szelektálásra. Habár ha nem bírnak egy lóval általában a vágóban végzi.
De nem hinném, hogy itt ilyen súlyos lenne a helyzet.
Közzétéve 2016 augusztus 24. - 14:46
Mit keres egy 3.5 éves lovon lovas?
Szerintem azt még a 'földről kéne terelgetni'...
Bár ha a 'kis' tulajdonos nem ezt akarja?
Edited by börni, 2016 augusztus 24. - 14:47.
Közzétéve 2016 augusztus 24. - 14:55
A 18 éves hölgy tulajdonos nem biztos, hogy támogatná a jószág bélbe töltését.
Pedig éppen Kátyust akartam idézni: "Van, amelyik csak a füstön tanul meg viselkedni.."
(Persze, ez vicc.
Szerintem van olyan, hogy a jószág alapból nem túl együttműködő, és ez az emberrel való munka kezdetén billenhet erre is és arra is. Sajnos nem jó kezekbe kerülvén csak tovább romlik/romolhat a helyzet. És a "nem jó kezek" nem automatikusan ütést-verést jelent, a túlzott putyulgatás és határozatlanság éppoly káros, mint az ok nélküli durvulás.
Mindenesetre kitartást a lóhoz, talán meglesz hozzá a kulcs, amivel elmozdultok a holtpontról.
Nekem egy olyan hafi csikóval volt tapasztalatom, ami csak vezetgetésre ment, sehogy máshogy nem mozdult. Nem volt durva, se rosszindulatú, de mivel a gazdaasszony ehhez szoktatta, máshogy nem lépett egy felet se. Se futószáron, se ráülve, se szépen, se csúnyán meg nem mozdult, ha nem ment mellette valaki..... Aztán először másik ló mellől, aztán másik lóról kezdtük vezetgetni lovassal, és apránként elment másik ló után, és így végül eljutottunk az önálló lovaglásig, de igen hosszú játék volt, sok-sok türelemmel..... )
- Annamari kedvelte
Közzétéve 2016 augusztus 24. - 15:01
Mit keres egy 3.5 éves lovon lovas?
Szerintem azt még a 'földről kéne terelgetni'...
Bár ha a 'kis' tulajdonos nem ezt akarja?
Ha rajtam múlik én sem ülök négy évesnél fiatalabb róla. De ha már egyszer elkezdték...
Egyébként a lovas alatti munka pillanatnyilag annyi, hogy üget mindkét kézen 3-4 kört. Ha ez meg van, akkor békén hagyom. A hangsúly most a hogyanon van.
- izland, Kistáltos és Annamari kedveli