Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Kedvenc ételek topikja

• Please log in to reply
999 válasz a témához

#801 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 20. - 20:31

Nekem van... ;) tejszínes-pezsgõs sült csirke, nálunk tuti befutó. Lehet darabolt v egész csirkébõl,- én daraboltból jobban szeretem -be kell sózni, fehérborsozni és picit szerecsendiózni mondjuk este, és a hûtõben várakozhat másnapig. Akkor öntöttvas lábosban körül szoktam sütni - csak a csirkérõl leszedett zsiradákot kiolvasztom és azon - aztán ráöntök annyi félédes pezsgõt, amennyi épp ellepi, fedõt rá, és sütõbe vele. Elég gyorsan megpuhul, ha puha, akkor leveszem a fedõt, a bõrös részekkel felfelé fordítom, ami esetleg nem úgy volt, picit visszateszem ha sok a lé alatta, és aztán még ráöntök 2 dl tejszínt, megmozgatom az edényt h jól összekeveredjen a leve és visszateszem, h kicsit megpiruljon a teteje. Krumplipürével nagyon jó.

#802 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2010 március 21. - 0:14

Nem merek tanácsokat adni. Bizim van (úgy gondoltam, a táplálkozás egy alap az ember életében) és egyébként is itt mindenki tud még jobbat. Úgyhogy hajrá. Kenegessétek. Nagyot nem lehet tévedni, valami lesz. ;)

Edited by Mongol, 2010 március 21. - 0:17.

#803 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 21. - 0:52

Bizim van (úgy gondoltam, a táplálkozás egy alap az ember életében)

?

#804 spencer

spencer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 70 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 25. - 15:49

hmm. ropogós nagyszemû cseresznye közvetlenül a fáról eszegetve ;)

#805 nuttella

nuttella

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 719 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 25. - 20:53

az még odébb van. :D

#806 spencer

spencer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 70 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 26. - 16:47

az még odébb van. :D

;) Ez igaz de majd annál jobban ízlik, addig beérem a szabadföldi magyar eperrel, most még az sincs :(....

#807 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2010 május 20. - 14:21

Közvélemény kutatás :) A munkahelyi menzán kissé hangosan fejtettem ki elégedetlenségemet a rendkívül változatos vega menü miatt. Legnagyobb meglepetésemre a konyha vezetõje odajött és megkérdezte, mit szeretnék. Abban maradtunk, javaslok neki néhány kaját, amivel leváltható a rántott sajt, ugyanakkor nem vegáknak is vonzók és közüzemi étkeztetésben elkészíthetõk. Én eddig jutottam: Lecsó (virsli, kolbász külön adható) Juhsajttal töltött gomba Gombaparikás Tészta zöldséges-tejszínes szószban Zöldséggel töltött palacsinta (mint a hortobágyi húsos) Zöldséges lassagne Fõzelékek (feltétnek lehet húsos v. hús nélküli) Tojásos nokedli Francia rakott krumpli Káposztás tészta Krumplis tészta Sajttal töltött tortellini, ravioli Túrógombóc Sajtos-tejfölös tészta Lepcsák (tócsni, cicege) Várom vegák egyéb ötleteit és nem vegák véleményét a kajákról. Köszi :ang:

#808 Jucc

Jucc

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.149 hozzászólás

Közzétéve 2010 május 20. - 15:21

paprikás rumli, gyümileves, spenótos (vagy akármilyen) gnocchi, rántott hagymakarika, szójafasírt, rakott kel vagy karfiol, rizsfelfújt, mákos vagy diós guba, (bár ez utóbbiak inkább desszert kategória, de Te is említetted a túrógombócot)

#809 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2010 május 20. - 15:32

köszi :ang: hogy is felejthettem el a gnocchikat? úgy látom, nem csak a madaras topicban vagyunk egy platformon ;)

#810 Jucc

Jucc

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.149 hozzászólás

Közzétéve 2010 május 20. - 15:39

Te is vega, én is vega + határozott vélemények a párkapcsolatokról. ;) Ha egyikõnk férfi lenne, akár járhatnánk is :D :gm:

#811 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2010 május 20. - 15:43

:D

#812 zapolya

zapolya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2010 május 20. - 15:58

+ csõben sült brokkoli (vagy bármi) juhtúrós galuska kínai sült zöldségek rántott cukkini

#813 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2010 május 20. - 16:39

tészta, árpagyöngy szötymõkkel -tejszínes gombás -paradicsom, padlizsán, cukkini -brokkolis, répás, tejszínes -paradicsom, fokhagyma, zöldfûszer rizottó húsnélküli szötymõkkel, bár ez üzemi konyhán veszélyes, mert úgy sem csinálják krémesre egytálétel gazdag sali (sajt, kruton, összesidényzöldség, szötymõ) grillezett zöldségek+ csicseriborsó fõzelék/krém

#814 tango

tango

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 197 hozzászólás

Közzétéve 2010 május 20. - 17:01

Könyörgöm: mi az a szötymõ?

#815 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2010 május 20. - 17:21

szaft, lé, szósz, mártás whatever...

Edited by zulejka, 2010 május 20. - 17:24.

#816 Huxley

Huxley

Fórumgazdi

• Admin
  • 2.920 hozzászólás

Közzétéve 2010 május 20. - 18:29

A whatever az jó, nekem is nagy kedvencem. :D

#817 tango

tango

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 197 hozzászólás

Közzétéve 2010 május 20. - 18:49

A whatever az jó, nekem is nagy kedvencem. :D

:kir:

#818 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2010 május 20. - 19:39

Izé, Juice és Jucc, én is vega vagyok, és határozott véleményem van... :D

#819 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2010 május 20. - 19:42

meg feleséged :P

#820 Szami

Szami

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.001 hozzászólás

Közzétéve 2010 május 21. - 7:56

...

Edited by Szami, 2010 május 21. - 7:57.

#821 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2010 május 21. - 8:46

Köszönöm mindenkinek :)

#822 Jucc

Jucc

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.149 hozzászólás

Közzétéve 2010 május 21. - 9:38

meg egy elmulasztott vizited irányomba :gm:

#823 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2010 május 21. - 10:36

Ez a témakör már bele volt értve a határozott véleménybe... :D

meg egy elmulasztott vizited irányomba :gm:

Csak reszkess. A vizit meg fog valósulni. Tegnapra már elõ volt irányozva, de kiderült, hogy dolgozós vagyok. És pont úgy, hogy szerdán elhatároztam, hogy csütörtökön bemegyek "szabadonválasztottra", pár dolgot megcsinálni. Felhívtam a bentlévõt: Te Jóska, lécci, mondd meg, ki lesz csütörtökön nappalos? Mire õ: Te. :D Nagyon rosszul esett...

#824 Topy Baba

Topy Baba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 659 hozzászólás

Közzétéve 2010 május 26. - 14:29

Valaki kipróbált finom bodzaszörp receptet tud írni nekem? :) (lehet hogy nem ez a legmegfelelõbb topic de mást nem találtam :D )

#825 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2010 május 26. - 14:54

www.mindmegette.hu

www.nosalty.hu

http://grocceni.com/magyar.html

valamelyiken biztos találsz

#826 Topy Baba

Topy Baba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 659 hozzászólás

Közzétéve 2010 május 26. - 14:56

igen ezeket néztem, de nem tudom melyik jó :) hátha van valakinek vmi jól bevált régi receptje ;)

#827 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2010 május 26. - 15:16

Én ezt a peceptet szoktam használni. Inkább askorbinsavval a borkõsav helyett. És kevesebb nátriumbenzoátot. Kb. egy késhegynyit egy fazékba. Ha nem raksz bele, az sem tragédia, úgyis tele van cukorral. :)
Bodzaszörp recept

Hozzávalók:

6 l víz
3 kg cukor
10 dkg aszkorbin-, citrom- vagy borkõsav
3 felkarikázott citrom
10-15 nagyobb bodzavirág(én többet szoktam,jobban
érzõdik a bodza ize kb. 25 db-ot tudok egy hat literes lábasba beletunkolni :) Egyébként ez a mennyiség két hat literes lábasban jól elfér)

Elkészítés:
a cukrot a vízbe keverem, felforralom, és szirupot fõzök belõle. Megvárom, amíg teljesen kihûl, és belekeverem a borkõsavat, a citromkarikákat és a bodzavirágokat. Lefedem, és hûvös helyen (hûtõben, spájzban) 1 hétig tárolom. (ez idõ alatt minden reggel és este átkeverem az egészet) A hét leteltével literenként 1 késhegynyi natrium-benzonátot keverek a fazékba, majd leszûröm és jó alaposan kimosott üvegekbe töltöm a kész szörpöt. Parafadugóval lezárom, és elteszem a spájzba.

Tanácsok:
Azonnali fogyasztásra is jó. Akkor ne rakj bele tartósítót!
Nagyon finom!!!!
Azért üvegbe töltés elõtt kóstold meg, hátha nem elég vagy túl savanykás! Ízlések és pofonok...
Én az egresszószt is ezzel a bodzaszörppel szoktam édesíteni. Hát az valami mámor... :cool:

Edited by Bokorugró, 2010 május 26. - 15:40.

#828 Topy Baba

Topy Baba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 659 hozzászólás

Közzétéve 2010 május 26. - 15:22

Én ezt a peceptet szoktam használni. Inkább askorbinsavval a borkõsav helyett. És kevesebb nátriumbenzoátot. Kb. egy késhegynyit egy fazékba. Ha nem raksz bele, az sem tragédia, úgyis tele van cukorral. :)
...

Köszönöm :)

#829 Topy Baba

Topy Baba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 659 hozzászólás

Közzétéve 2010 május 26. - 22:35

hmmm szörpike áll, még egy hét :hupp: :D de olyan jó illat van a konyhában viszont lenne még egy kérdésem :D szerenádon ettem egy sütit többiek azt mondták hogy püspökkenyér de nem találtam semmi olyan receptet ami olyan lenne. amit én ettem, biztos hogy õzgernic formába sütött volt, kakaós kissé krémes tészta, mazsolával, és nagyon finom :) ötletek hogy mi lehetett? :)

#830 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2010 május 27. - 8:50

Teljesen biztos hogy püspökkenyér volt. ;)

#831 Topy Baba

Topy Baba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 659 hozzászólás

Közzétéve 2010 május 27. - 9:55

Teljesen biztos hogy püspökkenyér volt. ;)

hmm akkor gondolom csak pluszba tettek bele kakaóport. :) na majd kipróbálom :D vagy keresek tovább receptet :gm:

#832 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2010 május 27. - 9:58

Kakaós fajta receptje.

Ennek nagyon sok változata van, mindenkinek megvan a maga kedvenc receptje, nagyon elrontani nem lehet ha változtatsz rajta ízlésed szerint.

#833 Topy Baba

Topy Baba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 659 hozzászólás

Közzétéve 2010 május 27. - 10:21

köszi :) kipróbálom valamikor :)

#834 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2010 május 27. - 10:33

Szivesen. Ha sütsz, főzöl, ne ragaszkodj mindig a mennyiségben előírtakhoz, vagy az összetevőkhöz. Legyél bátor, hallgass az ízlésedre és kóstolgass! A gasztronómia az élet egy nagy ajándéka. :)

Edited by Mongol, 2010 május 27. - 10:34.

#835 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2010 július 5. - 20:10

Eperlekvár. Az idén nem termett sok gyümölcs a közelben, a biztos forrás, a szomszéd gyümölcsöse üres. Pont akkor volt a rossz idõ, mikor virágzott a meggy, sárgabarack. Nem lesz lekvárom, befõttem. A tanya melletti úton több helyen is óriási fekete-eperfák sorakoznak, gyümölcsét eddig csak a kóbor lelkek szedték, bornak, pálinkának. Van, aki eszegete a fáról, nekem nem nagyon ízlett, hagytam. Aztán mondja az ismerõsöm, hogy ez jó lekvárnak is. Mivel más gyümölcsre csak ígéretet kaptam, gondoltam, egy adagot megfõzök, ha nem én, majd a rokonság megeszi. :D Délelõttöm azzal telt, hogy szedegettem. Macerás egy dolog, pici a gyümölcs, lassan telt a vödör. Nem beszélve arról, hogy olyan kék lettem tõle, az avataros mukik elbújhatnak mellettem. Így mentem be a helyi boltocskába is cukorért, mivel a kékség nem jött le semmivel. :D Dél óta kotyvasztom a lét, kb 6 lityi gyümölcshöz tettem másfél kiló cukrot. Kb 6 órát fõztem, még mindíg nem akart szétesni a gyümölcs, gondoltam, összeturmixolom. Egy óvatlan mozdulattal sikerült a konyhát is kék foltosra varázsolnom. :D Mindegy, hangulati elemek az almazöld falon és a sárga pólómon. Szóval kész lett. Gondoltam, csak megkóstolom, jó lett-e a cukor-arány. Hát én még ilyen fínomat nem ettem! A cukor enyhén karamellizálódott benne (picit le is kapott a végére) és isteni íze lett ! Az eddigi lekvárjaim sem voltak ilyen fínomak! Most nyalakodom ki az edényekbõl kézzel a maradékot, sajnálnám így elmosogatni. Azt hiszem, megérte annyit vacakolni vele. Holnap szedem a következõ adagot. Kinek van ötlete, mivel lehet variálni? Gondoltam, a következõ adagot megolondítom egy kis fahéjjal.

#836 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2010 július 5. - 21:43

Savanykás gyümölcsökkel nagyon jó. Ribizlivel pl. Én kipróbálnám piszkével is. :kv: A faeperrõl ezt találtam még, ami hasznos lehet. Kíváncsi vagyok tényleg mûködik-e. :) "Festékanyaguk veszélyes, ugyanis bármit véglegesen megfog, amivel csak érintkezésbe kerül. A népj hagyomány azonban úgy tartja, hogy az éretlen gyümölcs képes a érett szemek által ejtett foltot eltávolítani."

Edited by Bokorugró, 2010 július 5. - 21:45.

#837 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 11. - 8:49

csak gondoltam beszámolok róla. hogy a konyhavezetõnek átadott diplomáciai jegyzék beváltotta a hozzá fûzött reményeket: szépen lassan egyre változatosabb vega kaják vannak, amiket nem meglepõ módon a húsevõk is szívesen esznek. múltkor már elõállt az a (egyébként tipikus) helyzet, hogy mire ebédelni mentem, nem maradt a vega kajából

#838 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 16. - 18:20

Újítottam egyet és a török-görög-mediterrán alapokra összeraktam egy nem túl macerás, de nagyon-nagyon qrvafinom kaját. Paradicsomos, husos padlizsán rozmaringos rízzsel. Nyamm...

#839 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 22. - 19:14

Mert nem minden vega gombászik, berakom ide is. :D

És egy kis gasztro, vegáknak is. :D

"Ma hollószart eszünk, Drágám! "

#840 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2010 szeptember 13. - 19:43

Tudtok ajánlani valami eszetlen finom, sütés nélkül (mert sütõnk nincs) elkészíthetõ tortareceptet?