Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Lovardatulajdonosoknak

• Please log in to reply
4016 válasz a témához

#801 Guest_Galadroh_*

Guest_Galadroh_*
  • Guests

Közzétéve 2006 augusztus 1. - 10:07

Eggyütt érzek veled kikinda! Sajnos vannak ilyen emberek,akik nem fogják föl hogy Csak Jézusnak sikerült csodákat véghezz vinnie. Nem tudom mit várt a nagyi, de 6 nap alatt lehet hogy azt várta, hogy a csikós programot mutatják be a gyerkõcõk?! Én is voltam számtalanszor lovastáborban és ha reálisan vesszük nem pénz kidobás az az x forint, mert a kölyöknek enni adnak van valamennyi lovaglás oktatással és még van hol aludnia is, ennek ez az ára.........Máshol egy 10 alalmas bérlet ennyi és itt ha jól számoltam a dupla idõt töltöttek a gyerekek lovon........Nem akarok pálcát törni az idõsek fölött, ugyanis van velemszemben 40-50 év tapasztalatuk, de megfigyelhetõ, hogy némelyikük mindenkinél mindent jobban tud és ha hiába tudsz valamit jól, azt mondják hogy nem így van mert te még kis seggdugasz vagy...........APEH ellenõrök,nagyimat z irígy szomszéd jelentette fel, az öregasszony féltékeny volt mindenre ami az övé volt. Fél évig 2 naponta jártak hozzá, de nem találtak semmit, viszont mindenrõl számlát kellett adni nekik visszamenõleg! Nagyon pofátlanok voltak.....Ez Magyarország a kicsiket cseszegetik, de aki tényleg nagy zsivány azt békén hagyják...vaj miért?Kitartást kívánok!

#802 Pendemonium

Pendemonium

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.407 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 1. - 12:01

Túl vagyok fizetve! Szerintem mindenki el tudja dönteni, kinek, mikor és mit segít. Lehet, hogy arról nem tudsz, hogy nekem már sokszor kellett segítség és HH-ékra mindig számíthattam!

#803 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 1. - 12:41

Túl vagyok fizetve! Szerintem mindenki el tudja dönteni, kinek, mikor és mit segít. Lehet, hogy arról nem tudsz, hogy nekem már sokszor kellett segítség és HH-ékra mindig számíthattam!

Hozzászólás megtekintése

Vannak akiknek a normális emberi kapcsolatok egyszerûen felfoghatatlanok. Így aztán csicskásoznak, poénkodnak...

#804 Dél-Alföldi

Dél-Alföldi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 608 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 1. - 15:05

Látom mire a gépemhez értem , megelõzött Kikinda .Tegnap reggel felhív az újságiró , hogy kaptak egy ilyen panaszos levelet , szeretné ha válaszolnék rá .Tök normális volt és azt irta le amit mondtam , a magán véleménye ugyan az volt mint nekem .A nagyi levele kicsit bõvebb volt , mint amit az újság leírt .Gyanús konkurenciára utaló megjegyzést találtam a második mondatban , ami úgy szólt , hogy még jó hogy ilyen nagy a meleg mert ha esne az esõ elmaradna a lovaglás mert még nem építettünk fedelest .Veszélyeztettük az unokája életét azzal , hogy szerinte nem szakoktatók foglalkoztak a szerencsétlennel .És én mint tulajdonos és a lovarda vezetõ nem voltam jelen a bemutató lovagláson a záró napon - pedig ott voltam - lehet hogy a nagyi nem volt ott ?A kutyákat kínozzuk mert be vannak zárva egész nap és ez igy volt egész héten , sõt kettõ van egy kennelbe zárva amikor ott van mellette üresen a másik .Egy komondor meg egy roti van bezárva együtt - imádják egymást külön csukva üvöltenek . De ha az unokája mellé feküdt volna szegény kutya akkor azért írt volna panaszos levelet .Kezd üldözési mániám lenni , valaki elhatározta hogy kicsinálja a lovardát valamilyen eszközzel .Veletek is fordult már ilyen elõ ? Mi lett a vége ?

Edited by Dél-Alföldi, 2006 augusztus 1. - 15:08.

#805 dumdum

dumdum

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.267 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 1. - 15:08

Edited by dumdum, 2006 szeptember 15. - 16:22.

#806 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 1. - 15:11

Bocs,hogy beleszólok,de télleg nincs papírja az oktatónak? :eek:

#807 Guest_Kameleon_*

Guest_Kameleon_*
  • Guests

Közzétéve 2006 augusztus 1. - 15:50

Kezd üldözési mániám lenni , valaki elhatározta hogy kicsinálja a lovardát valamilyen eszközzel .Veletek is fordult már ilyen elõ ? Mi lett a vége ?

Hozzászólás megtekintése

Engem erkölcsileg kicsináltak egyesek itt a pci.hu alatt, sikerrel, csak az a szerencsém hogy a pénzemet nem csak lovazással kerestem. :hupp: éppen ezért megértlek, hogy milyen nehéz is igy élni... :kocc:

#808 Dél-Alföldi

Dél-Alföldi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 608 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 1. - 19:02

Bocs,hogy beleszólok,de télleg nincs papírja az oktatónak? :eek:

Hozzászólás megtekintése

Amennyiben elolvastad a cikket , ott leírja , hogy az egyik lovasoktató végzettségû , a másik rajt engedély vizsgával rendelkeõ lovas versenyzõnk és mindkettõ a lovarda vezetõ irányítása mellett végzi a munkáját akinek agrár mérnõk és edzõi végzettsége valamint 40 év tapasztalata van .Én annak a fellelõsségét nem vagyok hajlandó a nyakamba venni , hogy olyan embert foglalkoztassak akinek nincs szakképzettsége arra amit csinál , mert ez nálunk nem pénz kérdése , hanem szemlélet .

#809 Dél-Alföldi

Dél-Alföldi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 608 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 1. - 19:06

Kezd üldözési mániám lenni , valaki elhatározta hogy kicsinálja a lovardát valamilyen eszközzel .Veletek is fordult már ilyen elõ ? Mi lett a vége ?

Hozzászólás megtekintése

Engem erkölcsileg kicsináltak egyesek itt a pci.hu alatt, sikerrel, csak az a szerencsém hogy a pénzemet nem csak lovazással kerestem. :hupp: éppen ezért megértlek, hogy milyen nehéz is igy élni... :kocc:

Hozzászólás megtekintése

Na én sem a lovazásból élek mert akkor lehet , már éhen haltam volna .Nekem ez ,, drága ,, hobbi , szeretem a lovakat , az embereket már régen nem .Annyit már elértek , hogy nem nagyon diskurálok a lovas vendégekkel , ki tudja ki mikor mit forgat vissza ellenem a szavaimból !

#810 Dél-Alföldi

Dél-Alföldi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 608 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 1. - 19:09

Kezd üldözési mániám lenni , valaki elhatározta hogy kicsinálja a lovardát valamilyen eszközzel .

Hozzászólás megtekintése

A felbujtót keresd. Zsolt a keresztneve. (Mást nem árulok el...és ne írj magánt.)

Hozzászólás megtekintése

A férjem felajánlotta , hogy elküld két szekrény emberkét és elbeszélgetnek a Zsolttal , de én valami nemesebb bosszúra vágyom .Nem írok magán és nem foglak kérdezgetni , de ezek szerint nem bírta magában tartani és eldicsekedett vele .

#811 aroon

aroon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.679 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 2. - 5:23

Valahogy nálunk is hasonló helyzet van, csak még az ujságcikk hiányzik! Elmennek a bértartók, eltünnek a tanulók! Ami érdekes az egészben, mind ugyanannál a lovardánál köt ki! Valaki(valakik) a háttérbõl irányítja szálakat! Tiszta maffia! Csak az nem fér a fejembe, hogy az aki aljas, gané, nemtelen módon csinálja mindezt, minek örül!? Menjen az ilyen jellemtelen f.sz a ......................-ba! Ennél nagyobb öröme ne legyen az életbe!!!!!

#812 Guest_Kameleon_*

Guest_Kameleon_*
  • Guests

Közzétéve 2006 augusztus 2. - 6:23

Kezd üldözési mániám lenni , valaki elhatározta hogy kicsinálja a lovardát valamilyen eszközzel .

Hozzászólás megtekintése

A felbujtót keresd. Zsolt a keresztneve. (Mást nem árulok el...és ne írj magánt.)

Hozzászólás megtekintése

A férjem felajánlotta , hogy elküld két szekrény emberkét és elbeszélgetnek a Zsolttal , de én valami nemesebb bosszúra vágyom .Nem írok magán és nem foglak kérdezgetni , de ezek szerint nem bírta magában tartani és eldicsekedett vele .

Hozzászólás megtekintése

Na ez aztán nagyon jó! :guny: A Nagyit Zsoltnak hívták? :confused: Mi a bizonyíték hogy dumdum Zsoltja (a nagyival :D ) egyenlö?Én meg azt mondom hogy a Sanyi meg a Jenö voltak, de ne kérdezd hogy melyik?Gyerekek!De ez nem így müködik ugye? :)

Edited by Kameleon, 2006 augusztus 2. - 6:32.

#813 kikinda

kikinda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 359 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 2. - 7:29

Valahogy nálunk is hasonló helyzet van, csak még az ujságcikk hiányzik! Elmennek a bértartók, eltünnek a tanulók! Ami érdekes az egészben, mind ugyanannál a lovardánál köt ki! Valaki(valakik) a háttérbõl irányítja szálakat! Tiszta maffia! Csak az nem fér a fejembe, hogy az aki aljas, gané, nemtelen módon csinálja mindezt, minek örül!? Menjen az ilyen jellemtelen f.sz a ......................-ba! Ennél nagyobb öröme ne legyen az életbe!!!!!

Hozzászólás megtekintése

Aroon!nem ismerlek, a konkurenciádat sem és a helyzetedet sem. Mivel te voltál az elsõ a "kettõtök vitájában", az ember neked kénytelen hinni, de azt az egyet még áruld el, hogy a konkurenciádtól jobb vagy mindenben? Mert ekkor ényleg maffia. Sok sikert kívánok.kikinda

#814 Dél-Alföldi

Dél-Alföldi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 608 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 2. - 11:12

Úgy döntöttem ma reggel , hogy megnézem magamnak a Nagyit .Felhívtam az újságírót aki elõkereste a levelet és a borítékról lediktálta a címet .Elmentem ,becsöngettem senki nem nyitott ajtót .Az irodámba utánna néztem ki lakik abban a házban - Szabó Sándorné -Felhívtam telefonon , felvette, idõs néni 84 éves , nagyon meglepõdött és nehézkesen beszélve mivel nagyon beteg , elmondta hogy Õ semmilyen levelet nem írt .Érdekes !!Felhívtam az újságírót és kiderítettük , hogy a levelet a helyi fõpostán adták fel 27.-én sürgõsségivel .A 29.-én tartott gyerekügyességi verseny miatt az említett Zsolt nevû egyén 27-tõl már itt volt a városban .Névvel írt névtelen levelek ! Az Apeh is megírta egy pár hete , hogy számít a magyarok feljelentõ kedvére !

#815 Guest_Galadroh_*

Guest_Galadroh_*
  • Guests

Közzétéve 2006 augusztus 2. - 12:05

Hála az égnek nem éltem az elõzõ rendszerben de ez kezd arra hasonlítani! :eek:

#816 Guest_Kameleon_*

Guest_Kameleon_*
  • Guests

Közzétéve 2006 augusztus 2. - 12:33

Úgy döntöttem ma reggel , hogy megnézem magamnak a Nagyit .Felhívtam az újságírót aki elõkereste a levelet és a borítékról lediktálta a címet .Elmentem ,becsöngettem senki nem nyitott ajtót .Az irodámba utánna néztem ki lakik abban a házban - Szabó Sándorné -Felhívtam telefonon , felvette, idõs néni 84 éves , nagyon meglepõdött és nehézkesen beszélve mivel nagyon beteg , elmondta hogy Õ semmilyen levelet nem írt .Érdekes !!Felhívtam az újságírót és kiderítettük , hogy a levelet a helyi fõpostán adták fel 27.-én sürgõsségivel .A 29.-én tartott gyerekügyességi verseny miatt az említett Zsolt nevû egyén 27-tõl már itt volt a városban .Névvel írt névtelen levelek ! Az Apeh is megírta egy pár hete , hogy számít a magyarok feljelentõ kedvére !

Hozzászólás megtekintése

Hát ja... de még mindig semmi nem bizonyított azon kívül hogy ott volt...semmi léppen nem jó dolog :mad:

#817 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 5. - 17:32

Hitelrontásért feljelentést tennék ez esetben, az újságtól pedig helyreigaztást követelnék a jóindulatú Zsolt nevét is feltüntetve.Ha megjelent cikkel kapcsoltban derült ki mindez akkor az újság igen nagy terjedelemben helyesbít mivel a per ilyen esetekben gyorsan lemegy és igen kellemetlen )sõt az újságnak biztos bukta)P.

#818 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 5. - 18:07

Sziasztok !Végignéztem az elejétõl ezt a topikot, láttam itt korábban egy linket ami acélvázas csarnok építésére szakosodott cég weblapjára mutat.Sos kérnék segítséget, mert holnap estére egy 20x40es fedeles lovarda épületének cca. költségvetését kéne prezentálnom. Olyan volt a cég weboldala ahola csarnokok vázszerkezetét is mutatta rajz. Olyan alapján már tudok anyagmennyiséget számolni.Elõre is köszi !P.

#819 Zsubaba

Zsubaba

Csendes Patak

• Fórumtag
  • 10.126 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 6. - 13:34

http://www.frisomat.hu ?

Edited by Zsubaba, 2006 augusztus 6. - 13:35.

#820 Dél-Alföldi

Dél-Alföldi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 608 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 6. - 17:50

Hitelrontásért feljelentést tennék ez esetben, az újságtól pedig helyreigaztást követelnék a jóindulatú Zsolt nevét is feltüntetve.Ha megjelent cikkel kapcsoltban derült ki mindez akkor az újság igen nagy terjedelemben helyesbít mivel a per ilyen esetekben gyorsan lemegy és igen kellemetlen )sõt az újságnak biztos bukta)P.

Hozzászólás megtekintése

Másnap megtörtént az újság részérõl a kiigazító cikk - csak rajtam kívül senki nem olvasta .

#821 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2006 augusztus 6. - 19:40

Hát linkeljed be, azt' jól elolvassuk! :D

#822 dumdum

dumdum

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.267 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 6. - 14:34

Edited by dumdum, 2006 szeptember 15. - 9:58.

#823 szmöre

szmöre

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 122 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 12. - 14:48

Legelõ fûmag keveréket keresek!!!Már két fajtát telepítettem a zalabérit, és letenyeit. Ennek az utóbbinak keresném az elérhetõségét, mert ez bevált. Csak sajna sehol nem találom. Ha valaki ismerné, v. tudná az elérhetõségét, és megosztaná velem:)))Elõre is köszönettel...

#824 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 14. - 12:57

Viszik a TRÁGYÁÁÁÁÁÁÁT!! :yeah: Már a negyedik fordulóval megy a kocsi. Az a gazda viszi el, akitõl kb. harmadik éve vesszük az egész évi takarmányt. Õ volt az, akire "rátanátam" annó, mikor egyszer kora tavasszal elfogyott a szénánk. Akkor a lovaskocsijával - mintegy " a "lovai jártatásaként :D - ingyenfuvarral elhozta a lómentõ elemózsiát...:)Azt hittem, állam leesik, mikor megláttam a két befogatolton kívül a három másik lovat. Egyik kicsi, másik pici, se megkötve, sesemmi, csak jöttek a kocsi után végig, igaz hátsó - kertek aljai - utakon. (6-8 km. ide Noszlop.) Esszmééletlen egy fazon. Nagyon bírom a búráját. A felesége azon ritka nõk egyike, aki igazi partnere a párjának mindenben, ami koszlatt, dzsuvás, macerás-problémás dolog csak van a mezõgazdaságban. Egy tanult, csinos kis nõ, de ha kell, fogja a trágyásvillát, vezeti a traktort, meg amit csak kell. Ma is õ vezette a kis markolót idáig, és este, ha végez a Gazda, õ is viszi vissza. Azért is szerencsés és ideális a helyzet, mert neki van kis markolója, és trágyaszórós kocsija, innen egybõl viszi a földjére, kidarálja, betárcsázza, jön a következõ adagért. A vicc az egészben, - mondtam is Ernõnek :D - hogy a föld most visszakapja, ami az övé. Azokra a kaszálókra viszi ugyanis a 3 éves, zsíros-feketére érett lótrágyát, ahonnét eladja nekem az éves szénát-szalmát... :kv: Meséltem már nektek, milyen jól "egymásra találtunk", mint partnerek, nekem megvan a biztonságom, (tudom, hogy honnét, hogy mindig biztosan meglesz, fixre jó minõségû, rendkívül barátságos áron, odafigyelve a betakarításra, egyenesen a földrõl, stb.) neki meg megvan a biztos kuncsaftja 200.000,- Ft-nyi takarmányra minden évben. Kérdezi is mindig, nem akarok e még legalább egy lovat venni... (Reménykedik! :rolleyes: ) de mindig kiábrándítom szegényt. A box-istálló bejárata feletti tetõ is készülget. Tán emlékeztek rá, tavaszig odáig jutottunk, hogy mi Gáborral kiástuk a régi akácoszlopokat, és lebetonoztuk az újakat. Fecó múlt vasárnap eddig jutott, már csak a lécezés, és az átlátszó hullámlemez felrakása, (ugyanilyen lesz, mint itt a teraszon), ill. a tetõcserép visszabûvészkedése van vissza. A boxtól nem lesz elvéve a fény, mégis tetõ lesz ott is a fejük felett, és megszûnik végre a szügyig érõ sár is. Egy ócska kõmûvesvésõvel faragta be a gerendákat az oszlopokra,, mert valahogy lába kélt a favésõnek. :rolleyes: A boxistálló ki van meszelve, a 3 éves trágya eltûnik végre, és készen lesz a tetõ is egy hónapon belül, ha Isten is úgy akarja. A lovaknál idénre éppen ennyit terveztünk. :ang:

#825 Muki

Muki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.078 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 15. - 14:25

Erre mondjak hogy az anyag nem vesz el csak atalakul. Nemhiaba mondta nagytatam, hogy az allattartas abbol all hogy ahany villa szenat bedobsz a valyuba annyi villa tragyat dobsz ki aloluk. Epp a multkor filoztam azon hogy hanyszor emel meg az ember minden egyes szenaszalat. Tehat kezdodik az egesz a kaszalassal, ami ha kezzel tortenik mint nalunk leggyakrabban, eleg faraszto munka. Utana szetrazas, ha vastag a rend, forgatas, osszehuzas, boglyaba rakas, szekere felrakas, szekerol lerakas szenatartoba, szenapadlasra, innen behordas az allatok ele. Es meg ezutan jon a ciklus masodik resze, mert ugye ami bemegy az ki is kell jojon, tehat tragyat a talicskara, talicskarol a tragyadombra, innen a szekere, szekerol a mezore, ott meg szepen szetszorni. Tiszta ingyenmunka, dehat akinek lo kell az legyen felkeszulve a legnehezebbre.

#826 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 szeptember 15. - 14:50

Hát igen. A körforgás örök - hál'Istennek. Tegnap tizenháromszor fordult a trágyaszóró (tudod, az a magasított, hátul ilyen tárcsák, a platón láncok, stb.), pedig hatalmas mennyiség belefér. Már sötétben kapartuk tisztára a karámot. Most megint jött, folytatja, még szerintem 6 kocsi, és kész - vééégeeeeeee! :yeah: Írtam már egyszer itt arról, mekkora gond volt nekünk mindig a trágyaelszállítás. Most még az utánfutót is eladtam, mert lejárt a mûszakija, és egyébként is, Fecó kocsiján van csak vonóhorog, azt meg nem lehet kivárni, mire õ hazakerül. Próbálkoztam gombásoknál, mindenütt, hirdettem, stb. Egyszer három szõlõsgazda osztozott azon a mennyiségen, ami az elsõ két éves adag volt. (Akkor még csak két lovunk volt.) Ide vitték a Somlóra. De azt mondták, még így háromfele osztva is a markoló és teherautó költségét, hiába adom ingyen, nem éri meg, - még mindig olcsóbb a mûtrágya. :( De ezentúl ez a - bennünket takarmánnyal ellátó - jó gazda mindig el fogja vinni a földjeire. A kamerám közben megint elromlott, nem tudok képet csinálni a kupac helyérõl, de eszméletlen egy mennyiség volt, már szinte családi-háznyi tömeg. Gábor valahol kaszál. Mikor jött a traki, láttam az ablakból. Szaladtam, hogy kikapcsoljam a villanypásztort, és beengedjem, meg leszereljem a tegnap este visszahuzalozott szalagokat. Annyira kapkodtam, hogy közben a lovakat el sem zártam. Már jött befele a traktor, amikor Herceg (a legkíváncsibb!) beindult hátrafelé. :eek: Ernõ (aki ugye szintén lovas ember) csak jött a traktorral, arra gondolva, a ló úgyis megijed attól, és visszaszalad a szénázó elé. Frászt! (Nesze, bátorságpróbák! Merugye kiskorukban mi mindkét autónkkal sokszor bejöttünk, a barátainkat is - akit lehetett - megkértük, jöjjenek be a karámba, dudáljanak, stb., hogy szokják a lovak. Egy ilyen alkalomkor pl. az egyik traktorról lenyalta Herceg a rendszámtáblát, egy másik autóról meg a visszapillantó tükröt... :kir: ) Szóval esze ágában nem volt menekülni. Az volt a szerencse, hogy azért a telekvég elég távol van, és õ el volt foglalva azzal, hogy a trakit bámulja, aztán sikerült (kötõfék, vezetõszár nélkül!) a helyére vezetnem. Csak alulról felnyúltam a nyaka túloldalárla, és odasétáltunk a szénázóhoz. :yeah:

#827 igazi lóbarát

igazi lóbarát

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 825 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 11. - 10:09

Mi a véleményetek errõl? Persze csak ott alkalmazható megoldás, ahol kevés bálát kell tárolni. http://img.tar.hu/ig.../25934400.jpg#3http://img.tar.hu/ig.../25934399.jpg#3

#828 igazi lóbarát

igazi lóbarát

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 825 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 11. - 11:27

Azóta továbbfejlesztettük, hétvégén arról is teszek mellé képet.Azon tanakszunk, ilyen tárolót használva letakarjuk, vagy ne? (Nálunk a fóliát kitépik a macskák, amikor a bálák tetejérõl lesik az egereket. Az egerek is kirágták a fóliát. :( Így tavaly a szakadt fólián beesett az esõ, végigáztatta a szénát, ami szépen meg is rohadt, ahol vizes volt.)

#829 Muki

Muki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.078 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 11. - 12:27

En mindenkeppen lefednem, mert lefedetlenul azert beazik majd a teteje. Egyetertek viszont Hosszuhomlokkal, hogy ezt egyszerubben is meg lehetet volna oldani harom lefektetet gerendavval. A folia takaras helyet lehet nadat vagy kukoricaszarat hasznalni, de egyet igy magaban foliaval a legegyszerubb szerintem. Hogy az eger-macska veszelyt hogy lehetne elkerulni nem tudom, nalam ilyen gond sose volt. Nalam a hideg az ami tonkreteszi a foliat, ezert a foliat egy szalma vagy nad reteggel takarom le, valamint a szena-folia kozze is rakok egy reteg szalmat, ami az esetleges beazasokat kifogja.

#830 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 11. - 13:09

Esetleg a fólia helyett lehet takaróponyvát is használni, nem olyan borsos az ára, de szerintem többet bír.

#831 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 11. - 14:07

A nagyguriga tárolása a világ legegyszerûbb dolga. Csak alulról kell védeni, nálunk amikor tartósabb elhelyezést igényel, akkor teherautó gumikon áll egyenként. Akár két évig is elácsorog hibátlanul. Letakarni nem szabad, mert a légnedvességtõl, plusz nap, hideg, megint napsütés a takarás alatt rohadni kezd, míg takaratlanul kiszárad, illetve lefolyik róla a víz. A régi tanyánkon megmaradt egy két éves szalmaguriga, most felhoztuk az új helyre is érdekességbõl, mert hibátlan száraz állapotban van.Természetesen ez fõleg a hibátlan jól bálázott gurigákra értendõ. A hálós meg kifejezetten jól ellenáll az esõnek, hónak. Én már annyit szoptam kisbálákkal, fóliákkal, vasúti ponyvákkal egerekkel, macskákkal stb, hogy mást nem is használunk. :D

#832 Muki

Muki

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.078 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 11. - 14:50

Igaza van Rc nek, ha jol ossze van preselve nem azik be. A folia nagy hatranya viszont tenyleg az hogy foleg nagy melegben, valosaggal izzad alatta a szena, es mivel a viz nem tud a folia miatt elparologni,lecsapodik a foliara, ahol aztan szepen peneszedik majd a szena. Ezert is iktattam en be a folia es a szena kozze a szalmareteget, mert azalat meg szelozik a szena, meg az esetleges kicsapodo para is igy csak a szalmat karositja. Viszont ha tobbet egymasra rak az ember, akkor szerintem csak be kell fedni, mert az alakjanak koszonhetoen egesz jol bevezetheti a vizet a tobbi koze a felso sorban levo bala. Egyebkent , hany kilo kb egy ilyen bala? Nalunk nem nagyon elterjedt, egy ,ket helyen lattam csak, ott is traktorral emelgetek fel a szenahordo potkocsira.

#833 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 11. - 15:47

Én már annyit szoptam kisbálákkal, fóliákkal, vasúti ponyvákkal egerekkel, macskákkal stb, hogy mást nem is használunk. :D

Nyilván van hozzá emelõgéped, vagy 3-4 purucod akik emelgetik, gurgatják. :)

#834 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 11. - 16:04

Nyilván van hozzá emelõgéped, vagy 3-4 purucod akik emelgetik, gurgatják. :)

Ezt nem értem most.Miért kéne emlegetni?Három hetente hozzák a szénát. Mindenhol el tud menni a póttal az autó és a karámok mellé a helyére guritjuk a szénát, mert a szénásunk emberei ott lökik le ahol kérem. Szinte az etetõhelyeken.A karám mellõl könnyen be lehet gurítani a lókhoz amikor kell. Nem kell ahhoz olyan nagy erõ, egy 70 kilónál nehezebb pasi, vagy két nõ simán közlekedik velük.Ahol lehet, ott kikapcsolható, oldható az alsó villanymadzag, ott simán be lehet lökni, nem kell hozzá feleslegesen tornázni. Négy -öt ló van max. egy helyen, 3-4 naponta újat gurítunk be, oszt kész. :D

Egyebkent , hany kilo kb egy ilyen bala? Nalunk nem nagyon elterjedt, egy ,ket helyen lattam csak, ott is traktorral emelgetek fel a szenahordo potkocsira.

A régi fajta nagyguriga az lehet 3 és fél 4 mázsa is talán, ugyanez lucernából jóval nehezebb. A hálós mivel elég feszesre van tekerve nagyon jól gurul és a súlya kb 280- 320 kiló vagy néha több.Az egymás tetejére pakolt bálák csak a téeszes szarvasmarha telepen jók. Azt tényleg takargatni kell és a fólia is drága, meg, mint beszéltük amúgy is szarrá megy hamar.

#835 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 11. - 18:45

Ezt nem értem most.Miért kéne emlegetni?Három hetente hozzák a szénát. Mindenhol el tud menni a póttal az autó és a karámok mellé a helyére guritjuk a szénát, mert a szénásunk emberei ott lökik le ahol kérem. Szinte az etetõhelyeken.A karám mellõl könnyen be lehet gurítani a lókhoz amikor kell. Nem kell ahhoz olyan nagy erõ, egy 70 kilónál nehezebb pasi, vagy két nõ simán közlekedik velük.Ahol lehet, ott kikapcsolható, oldható az alsó villanymadzag, ott simán be lehet lökni, nem kell hozzá feleslegesen tornázni. Négy -öt ló van max. egy helyen, 3-4 naponta újat gurítunk be, oszt kész. :D

Az más. Nincs kazal, nincs szétszedés. Csak úgy egészbe be a karámba? Láttam már ilyet, rendesen pocsékolósnak tûnt. :confused:

#836 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 12. - 10:42

Csak úgy egészbe be a karámba? Láttam már ilyet, rendesen pocsékolósnak tûnt. :confused:

Ne hidd. Huszonhat ló eszik nálunk így. Elõfordulhat, hogy elõször lepusztítják gyorsan, de amikor beállnak arra, hogy mindig van széna, akkor igény szerint fogyasztanak.A szénán amúgy sem lehet spórolni, etethetsz bárminõ abrakot, ha szálas nem jó, vagy kevés és nincs a lónak a ballasztigénye kielégítve, akkor sosem néz ki igazán jól.Lehet, hogy egy kicsivel több fogy, mint mikor te adagolod ki, de az nem baj. Ha kint szénáznának és porciózol, akkor óhatatlan, hogy a gyorsabban evõ, vagy erõszakosabb ló eleszi a másik elõl. Ugyanannyit költesz, mégsem az hízik akinek kellene. Nálunk 4-5 ló van maximum egy helyen, így mindenki odafér, esetleg, ha valaki kicsit elnyomottabb, akkor ha a genyóbb jóllakott, akkor áll oda, de mindenki mindig enni tud. Hosszú távon megéri, ha kicsit több széna is fogy, mert nem kell idõre etetni, nem tud a ló "eléhezni". Ha jó minóségû a széna, akkor nem turkálják, tapossák, csak a háló marad meg utána.

#837 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 12. - 11:02

Ne hidd. Huszonhat ló eszik nálunk így. Elõfordulhat, hogy elõször lepusztítják gyorsan, de amikor beállnak arra, hogy mindig van széna, akkor igény szerint fogyasztanak.A szénán amúgy sem lehet spórolni, etethetsz bárminõ abrakot, ha szálas nem jó, vagy kevés és nincs a lónak a ballasztigénye kielégítve, akkor sosem néz ki igazán jól.Lehet, hogy egy kicsivel több fogy, mint mikor te adagolod ki, de az nem baj. Ha kint szénáznának és porciózol, akkor óhatatlan, hogy a gyorsabban evõ, vagy erõszakosabb ló eleszi a másik elõl. Ugyanannyit költesz, mégsem az hízik akinek kellene. Nálunk 4-5 ló van maximum egy helyen, így mindenki odafér, esetleg, ha valaki kicsit elnyomottabb, akkor ha a genyóbb jóllakott, akkor áll oda, de mindenki mindig enni tud. Hosszú távon megéri, ha kicsit több széna is fogy, mert nem kell idõre etetni, nem tud a ló "eléhezni". Ha jó minóségû a széna, akkor nem turkálják, tapossák, csak a háló marad meg utána.

Letaposva láttam sok szénát a bála körül. Nálam is állandóan elõttük van a szálas (Mostanság olyan 50-60 százalékos lucerna), de a beálló egyik oldalán lévõ jászolba kapják. Így is sok kerül kivülre és belülre is. Amit maguk alá szornak, annak annyi is....Persze huszonhat ló nem három ló. Huszonhatnál lehet, hogy én is elgondolkodnék, hogy érdemes e pakolgatni a jászolba.

#838 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 12. - 11:44

Ne hidd. A szénán amúgy sem lehet spórolni

Asszem pontosítanom kell, talán az elõzõbõl nem derült ki egyértelmûen.Nem úgy értettem a pocsékolást, hogy a lú megeszi a szálast, hanem úgy, hogy letapossa.

#839 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 12. - 12:42

Én csak arról beszélek le mindenkit, hogy kisbálát megfelelõ tárolószín nélkül bespájzoljon. Egy luk a fólián és húsz magasan is szétáznak, szétrohadnak a bálák. Ráadásul a kurva egerek a madzagokat elõszeretettel rágják szét. Amúgy a legjobb a kisbála lenne, mind munka, mind pedig adagolás szempontjából.

#840 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 október 12. - 13:44

Csak az a baj, hogy a környékünkön szinte már kisbálázót sem nagyon látni :( , így kénytelen vagyok körbálát vásárolni. Ahhoz viszont, hogy a lovakat egyedül is el tudjam látni, "gépesítenünk" kellett. A takarmányunk tetõ alatt van 2 illetve 3 sor magasan rakva, de onnan nem tudnék etetni, így van egy külön kis tetõ is, ami alatt 1-1 széna illetve szalmabálát már szétbontva tárolunk. Ehhez kellett a traki, hogy az egyik helyrõl a másikra tudjam rakni a bálákat, de ezzel viszem ki hétvégenként az összegyûlt ganét is.