Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zalaiak

• Please log in to reply
2209 válasz a témához

#801 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 14. - 8:12

Pont a kukoricaszár menti meg az éhenhalástól. Erre készülj fel, mert mindig lesznek "okosabbak", akik aztán mindent tudnak, és már az anyatejjel szívták a 150-es IQ-t. :rolleyes: Azt azért mindenképpen add a tudtukra, hogy semmi közük a lóhoz. A lónak meg adj egy kis idõt. Ha munkaundora van, akkor inkább mást csinálj vele, mint olyat, amit utál. Na, a tegnapi nap tényleg nem a lovazásról szólt nálam sem. Cizával kezdtem, letettem neki a körkarámba pár rudat, hogy lássam, mit szól hozzájuk... pedig irtó türelmes ember vagyok... úgy felment a vérnyomásom tõle, hogy közel voltam az agyvérzéshez. Amikor lehetett azonnal abbahagytam vele. Aida meg megérne egy pecsenyesütõt. Teljesen elment az esze. Kiugrott mellettünk, amikor vezettem vissza Cizát. Meg akartam fogni, erre bevágta a bunkó fejet, és egyszerûen nem hagyta magát. :mad: Ilyen nincs, gondoltam, teljesen hülyére vett. Bent járt a virágaim között, megtaposta a rózsáimat. Átpréselte magát a villanypásztor meg a kocsi között (van kb fél méter hely, ott tuti, csapkodta a menykû is). Az a vicc, hogy nem is hajtottam, nem is bántottam, bepöccent, felpörgött. Bement két farakás közé, ott meg tudtam szorítani. Utána persze megbeszéltük a dolgot a körkarámban. Helyre is zökkent az agya. Eddig is tudtam, hogy túl elnézõ, finom vagyok vele, de komoly ellenszegülése még nem volt. Hát, ez is eljött. Lovaglásilag felmentést adott magának, mert hevederhelyen kilyukasztotta magát.

#802 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 14. - 8:27

Stuszi, idegeskedni annyi, mint mások hülyeségéért magunkon bosszút állni. pár év múlva csak mosolyogni fogsz ezen, és nem állsz le vitatkozni senkivel.Amúgy jobb helyeken, pl. ménesekben a kukoricaszárat fel szokták bálázni és télen beteszik a lovaknak. :) Ha lesz rá kereted majd kerítsd körbe a lovakat és a villanypásztort egy méterrel beljebb tedd, akkor nem tudják piszkálni a lovakat vagy csinálj élõsövényt, mert különben mindenfélével megetetik õket, azzal is amivel nem kéne. A szomszéd pl. lemérgezte a kerítés mellett a füvet, az arra járó emberek meg letépik és kínálják a lovaknak, szóval erre vigyázni kell.

#803 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 14. - 9:40

Hitetlen ha hétvégén támadok a macsekokért az neked jó????Melyik nap??nekem szombat délután,vasárnap egész nap. :) Mennyi almát vigyek??1 zsák?vagy??Lovaknak akarod vagy megenni?mi vegyesen használjuk esszük a lovakkal,fincsi édes. :yeah:

Szombaton egész nap vagy vasárnap délelõtt jó. Egy zsák az hány kg? Valahogy úgy kellene, hogy sok legyen az alma, de keveset kelljen fizetni :D , azt úgy nem tudod megbeszélni ott az almáskertben? ;) Viccet félretéve, lehet hogy most inkább mégsem kell alma, mert nagyon gányul állok anyagilag, majd õsszel szerzek Andrásfáról, talán addigra kicsit egyenesbe jövök. :(

Ezen én is nagyon gondolkodom, de Ákos szerintem tuti nem bírná. :rolleyes:

Igen, épp abban a korban vannak, amikor még egész nap sétálni nem buli, viszont meg sem ülnek a seggükön hogy végignézzenek egy fél órás lovasbemutatót mondjuk.

úgy felment a vérnyomásom tõle, hogy közel voltam az agyvérzéshez.

Na ez az, amit Rólad nem tudok elképzelni. :eek: Nagyon hülyék lehettek a lovak, ha kihozták belõled az állatot! :D

Nálunk tegnap járt a kovács, megkörmözte Ilonkát is :D, Gilmore-nak pedig ma jöttek meg a patkói, amit fel kellett volna tegnap ütni rá. Mindegy, végülis nem vészes, kicsit reped a patája, ha száraz az idõ, jobban szétnyílik, azért akartam biztos ami biztos megpatkoltatni, hogy megelõzzünk egy esetleges mélyebb és hosszabb repedést, mint Belmondonak volt (egészen pártaszélig, és nem is nõtt le). Most a Peti bereszelte neki, aztán figyeljük, ha esetleg tovább indulna, akkor felüti rá a vasat.

#804 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 14. - 14:30

Ákosnál az alváshiány is elég brutálisan nyilvánul meg. :gm: Ahhoz meg elég messze van, hogy ne csak pár órát tudjon ott lenni az ember. Nemrég leteszteltem Aidát, hogy mit fogott rajta a tegnapi malõr. Hátõõ, mintha kicserélték volna. Ha ezt sikerül tartani, akkor nagyon elégedett leszek. Persze tudom, hogy nem lesz mindig így, mert akaratosság szorult bele bõven. :gm: Az almakérdés nálunk szerencsére megoldódott, mert szembe háznál, ahol meghalt a néni, nagyon szép almafa van! :D

#805 Zebrabara

Zebrabara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.806 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 14. - 14:34

Az a ház egy kincsesbánya! De kár lenne érte ha összedõlne. :(

#806 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 14. - 14:45

Sajnos nem áll messze tõle, mert tetõ már lassan 3éve nincs rajta, lyukas az egész, és a bejárati ajtó is lassan betemetõdik, ahogy omlik a vakolat. Az önkormányzatnál azt mondták, hogy nem tudják felszólítani a tulajt, mert azt sem tudják, hogy ki az! Jó, mi? :rolleyes:

#807 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 15. - 18:28

Stuszi! Mi újság nálatok?

#808 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 16. - 14:21

Stuszi! Mi újság nálatok?

Szia Mindenki!

Még élek, csak kicsit leterhel az újdonság varázsa. :) Még kiforratlan minden, de majd rendezõdik. Asszony mindenesetre megsértõdött, hogy többet vagyok a lóval, mint vele...
Lovacskázást még kihagytuk, többen tanácsolták, hogy egy hétig hagyjuk békén. Mindenesetre eldöntöttem, hogy szombaton azért megpróbáljuk felküzdeni magunkat a hátára. Persze, ha megjön az új lovacska (HA megjön), akkor lehet hogy ez vasárnapra tolódik, de majd kiderül.

Amúgy egyelõre jól viselkedik a lovacska, egy-két ilyen "hagyjál békén" megmozdulása volt csak, de vérkomoly makacskodást EDDIG nem mutatott. Nagyon jó szándékú, a fiam már egyedül vezetgeti. A szivacstól elõször félt, mert eddig csak slaggal mosták, de aztán rájött, hogy nem is olyan szörnyû, amikor a melegben az embert (lovat) langyos vízzel dörzsölgetik. :kir:
Ha az ember ott van mellette, egy rossz mozdulata sincs, komolyan olyan érzésem van, mintha vigyázna ránk. Helyét már megszokta, a napirendet is tudja nagyjából. Szóval eddig meg vagyok elégedve õkelmével.
Remélem nem lesznek olyan bekattanásai mint Aidának, mert akkor egy világ omlik össze bennem!

Szomszédokkal azóta mosoly- és kommunikációs szünet. Nem is bánom. Legalább nem rájuk kell figyelnem, ha hátramegyek a kertbe. :gm:

Jut eszembe, elfelejtettem pár kérdésre válaszolni.

Szóval a paci Taszárról származik egy lovasiskolából. A másik ló külön "cég". (csak ma épp nem érem el a gazdáját, szóval még semmi se biztos...)

Hitetlen! Ismerem az Andrásfaiakat, beszéltem velük, november közepéig lesz léalma, nem kell elkapkodnod. Én is tõlük hozom majd.

#809 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 16. - 15:36

Én is azt tanácsolom, hogy 1 hét nyugi azért nem árt neki. Rendesen szokja meg a helyét, és ne mindjárt munkával kezdje. Arra is figyelj majd, hogy a környéket sem ismeri, ha kilovagolsz vele. Ha bármi történne, lehet, hogy nem tudja merre van a hazafelé. Szóval elsõ idõben csak óvatosan (na jó, késõbbi is :D ). Amiatt ne aggódj, hogy olyan lesz, mint Aida. 6 évesen vettem, és addig 7 gazdája volt, persze ez csak az, amirõl tudok. :rolleyes:

#810 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 16. - 16:42

Én is azt tanácsolom, hogy 1 hét nyugi azért nem árt neki. Rendesen szokja meg a helyét, és ne mindjárt munkával kezdje. Arra is figyelj majd, hogy a környéket sem ismeri, ha kilovagolsz vele. Ha bármi történne, lehet, hogy nem tudja merre van a hazafelé. Szóval elsõ idõben csak óvatosan (na jó, késõbbi is :D ).

Amiatt ne aggódj, hogy olyan lesz, mint Aida. 6 évesen vettem, és addig 7 gazdája volt, persze ez csak az, amirõl tudok. :rolleyes:

Mackó, amerre a ló elmegy azon az úton vissza is talál.

#811 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 16. - 18:06

Az lehet, hogy visszatalál, de ha nem arra akar menni... Még anno, amikor tanultam lovagolni, akkor a lovardában volt egy ló, amelyik lényegében ott nevelkedett, 10 éven keresztül abban a faluban lakott, és egy 1000x végigjárt útvonalon meglépett a lovas alól, 2 napig keresték, és nem hazafelé ment. Egyébként igen, én ilyen szempontból mindig a legrosszabbra gondolok, mindent túlaggódok. Amikor ide költöztek a lovak, ne tudjátok meg, hogy miket álmodtam. :rolleyes: Zegen a rendõrséggel sötét éjszaka kerestük õket, aztán volt olyan, hogy itt a közeli erdõkben futottam, kerestem õket. :D Brrrr :D

#812 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 16. - 21:36

Áh , így nem szabad, mert azt mondják hogy akkor be is következik. Pozitívan kell gondolkodni. :) Persze a gyerekekkel és az állatokkal kapcsolatban az a biztos ha az ember elõre gondolkodik, hogy mik történhetnek meg és ezeket igyekszik megelõzni különbözõ óvintézkedésekkel.

#813 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 17. - 19:08

Nálam pozitívabb gondolkodású? Nincs is. :D De tényleg. Csak aggódós vagyok, és szeretem a biztonságot! :D Ettõl függetlenül ez alatt a pár tereplovaglás alatt sikerült lovas pályafutásom legveszélyesebbjét túlélnem! :gm:

#814 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 17. - 19:26

Mi történt?

#815 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 17. - 20:44

Két erdõ között van egy sor villanyvezeték, amit kb 20-30 méter szélesen szépen kipucolnak mindig. Ennek a sávnak a közepén vannak az oszlopok, lényegében dombra fel, majd le a völgybe vezet. A felfelé szakasz is elég hosszú. Aida meg kívánta a vágtát, és miért ne. Elég rendesen beindult, fénysebességre kapcsolt. :D Az egyik oszlopot kerülni kellett jobbról, majd éppen hogy elhagytuk volt egy út be az erdõbe. Ahogy annak a rendje, és módja, full vágtába bekanyarodott. Nagy szerencsém volt, mert egy pillanattal a manõver elõtt én is észrevettem, számítottam rá. Úgy nézhettünk ki, mint a rajzfilmekben, amikor kell pár másodperc, hogy a lovas is bevegye a kanyart a ló után. :rolleyes: Irtó nagy szerencse, hogy soha nem szoktam kikönnyíteni vágtában, akárhogy is teker a ló, inkább kiülöm. Félek a felbukástól.

#816 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 17. - 22:36

Nakéremszépen!

Ma megjött Brúnó legújabb barátja, Harmat személyében! :yeah: Képzeljétek, a 2 herélt kb 5 perc alatt eldöntötte a rangsort, 1 óra múlva már 2 méternél messzebb nem mentek egymástól, este meg már egymást vakargatták! :yeah: :kir: :yeah: SÕT! Együtt eszik ugyanazt a kupac szénát, hiába raktam ki a veszekedést elkerülendõ 2 külön helyre is a karámba. Szóval ebbõl a szempontból egy :ang: mind a kettõ.

http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

Õ egy arab félvér herélt amúgy, a teljes nevét ne kérdezzétek, kimondhatatlan, és még nem sikerült megtanulnom. :rolleyes:

Brúnóra ma nyereg is került, meg lovas a hátára, szerény személyemben. Hááát, most vagy nem értettük meg egymást, vagy nagyon tele volt a ló 2 heti munkamegvonás, meg a tápról zabra való átállás következtében, vagy mind a kettõ, de igencsak kapaszkodni kellett, hogy ne siessen. No meg kiderült, hogy lovaglás terén õ professzor hozzám képest, szóval van mit fejlõdnöm, hogy legalább hozzávetõlegesen egy nyelvet beszéljünk...

Mindent összevetve 1elõre nem kell félteni, hogy nem jön haza, ugyanis karámon kívülre egyhamar szerintem nem viszem egyiket sem...

Na, nem jó linket adtam meg

Béna vagyok, sorry.

Ez talán kicsit nagyobb kép lesz:

#817 vezer

vezer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.615 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 18. - 12:26

Gratulálok a 2 lovacskához és sok boldog együtt lovagolt évet nektek.Szépek mind a 2 jól választottál! :yeah: :yeah:

#818 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 18. - 12:46

Gratulálok a 2 lovacskához és sok boldog együtt lovagolt évet nektek.Szépek mind a 2 jól választottál! :yeah: :yeah:

Köszi, majd ma csinálunk kicsit jobb képeket. (Már ha érdekel valakit :D ) Itt van unokanõvérkém, aki hobbifotós, kicsit jobban kezeli a gépet, mint én.

Ma lehet röhögni rajtam. A melegre való tekintettel, átvezettük a 2 lovat a beállójukhoz. Természetesen a villanypásztort asszonypajtás lekapcsolta. Ennek eredményeképpen Harmatot 5 percig "kergettem" körbe-körbe a veteményesben, a szomszédok nagy (kár)örömére, mert lazán átbújt a Brúnóhoz méretezett felsõ szalag alatt, a többi meg nem volt még visszaakasztva. Szerencsére talált egy kupac ledobott kukoricaszárat, és ott a hasa gyõzött a hülyeségre kész agya felett. :D

Amúgy ez a két ló 1 nap alatt úgy összenõtt, hogy nem tudom mi lesz késõbb, amikor csak egyikõjüket viszem ki az udvarból... :rolleyes:

#819 vezer

vezer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.615 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 18. - 18:17

Köszi, majd ma csinálunk kicsit jobb képeket. (Már ha érdekel valakit :D ) Itt van unokanõvérkém, aki hobbifotós, kicsit jobban kezeli a gépet, mint én.

Ma lehet röhögni rajtam. A melegre való tekintettel, átvezettük a 2 lovat a beállójukhoz. Természetesen a villanypásztort asszonypajtás lekapcsolta. Ennek eredményeképpen Harmatot 5 percig "kergettem" körbe-körbe a veteményesben, a szomszédok nagy (kár)örömére, mert lazán átbújt a Brúnóhoz méretezett felsõ szalag alatt, a többi meg nem volt még visszaakasztva. Szerencsére talált egy kupac ledobott kukoricaszárat, és ott a hasa gyõzött a hülyeségre kész agya felett. :D

Amúgy ez a két ló 1 nap alatt úgy összenõtt, hogy nem tudom mi lesz késõbb, amikor csak egyikõjüket viszem ki az udvarból... :rolleyes:

Engem érdekelnek mééééééééééééééég képek. :yeah: Maradt valami a még benn levõ veteménybõl??? :kir:
Végül is bemutatkozott már a második nap a pejkód. :yeah: :kir:

#820 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 18. - 18:41

Nagyon szépek, és teljesen mások! :yeah: Lehetne hallani/olvasni az õ történetét is? Én a hivatalos nevére is kíváncsi vagyok ám. :gm: A külön lovaglástól én is féltem, de semmi probléma nem volt. Ciza teljesen vizesre futja magát, amikor õ marad itthon, de amikor egyhuzamban 5 napot mentem ki, akkor azért 4. alkalommal már szépen beállt a kapuba, és várt minket. Aida meg csak diszkréten üget a kapu elõtt, és nyerít. :D

#821 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 19. - 14:18

Vezér, a veteményes nagyjából túlélte, csak pár tõ paradicsom vált pürévé, meg a cukorrépa levelei lettek kicsit hiányosak, de azoknak lassan már úgyse kell, pár hét, és felszedjük. Bemutatkozott a pejkó? de még hogy! Elõször is egy zabagép, kajával bármikor le lehet kötni. :D Másodsorban meg egy kis mocsok, mert ha különzárom amikor Brúnót lovagoljuk, és nem rakok elé kaját, akkor folyamatosan hívja Brúnót, gyõzöm lekötni a ló figyelmét. Mackó! Mire vagy kíváncsi? A hivatalos neve Koheilan Harmat, nyereghelyen sütött 11 éves arab félvér. Apja Koheilan Nagyvezér. Õ is Kaposvár mellõl származik, csak éppen egy másik faluból. Képeim sajnos még nincsenek a 7végérõl, mert unokatesóm hiper-szuper fotómasinájáról nem egyszerû letölteni... Tegnap este lovagoltunk egy keveset, nagyon nem nyúzzuk Brúnót, mert a fullos méretû kantár is kicsi a fejére, majd venni kell valami rávalót, ezt meg megkapja Harmat. Hááát, kicsit "betett" nekünk a zab, meg a pihi. Elõzõ helyén fõleg tápozták, de kérésemre átállították zabra. 2 hete zabozik, meg nem dolgozik. Ha arab lenne, már valahol Debrecen környékén járnánk :D Tegnap kicsit helyre tettem a 2 lovat (sztem a fél falu hallotta :kir: ), futószáraztam, meg kicsit lelovagoltam Brúnót, aztán futószáron meglovagoltattam feleségem, meg unokanõvérem is. Szép lassan leszokik a ló az ostorról szerencsére. Én nem szeretem se a pálcát, se az ostort, de elõzõ helyén ostorral mutatták neki mit kell csinálnia. Most már megy ostor nélkül is. Szóval alakulunk, mint púpos gyerek a prés alatt. :kir:

#822 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 19. - 16:47

Köszönöm Stuszi! Teljesen kielégítõ választ kaptam! :D Harmat milyen lovaglás ügyileg? Nem hinném, hogy a zab hajtja ennyire, egyszerûen csak nem ehhez a laza munkához van szokva. Ki van véve a mókuskerékbõl, és szabadabbnak érzi magát.

#823 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 19. - 21:49

Köszönöm Stuszi! Teljesen kielégítõ választ kaptam! :D Harmat milyen lovaglás ügyileg?
Nem hinném, hogy a zab hajtja ennyire, egyszerûen csak nem ehhez a laza munkához van szokva. Ki van véve a mókuskerékbõl, és szabadabbnak érzi magát.

Na ezt hogy is kezdjem? Harmat nem egyszerû eset, neki kell valaki, aki helyreteszi egy kicsit. Nem tudni még mi lesz belõle. Békés jószág amúgy, nem árt a légynek se, bújós, nem túl ijedõs, csak ne akarjunk a hátára ülni... Szóval kel neki egy belovagló, aztán pár alkalom után kiderül hogy teljesen elment az agya, vagy csak idõlegesen. :D

Nem értek a lovakhoz, de szerinem Brúnónál nem csak a szabadságról van szó. Még el kell néha magyarázni neki, hogy ki a fõnök. Ma pl megázott, fújt a szél, rá akartam tenni egy takarót. Ma már a szalmacsutak se tetszett neki, de azért nehezen elértem, hogy nyugton maradjon amíg nagyjából megszárítom. De a takaró elõl addig forgott, amíg felhúzta Harmatot is, meg engem is, össze-összekaptak, úgyhogy úgy döntöttem, fagyjon meg ha ilyen hülye. Én nem fogok szürkületben 2 kötõfék nélküli lóval birkózni egy 5*3 m-es beállóban, az biztos.

Sajna nem sikerült még mindig normális képet csinálni róluk, de Harmatról legalább van egy, amin jobban látszik:

Posted Image
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

#824 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 20. - 7:54

Nem értek a lovakhoz, de szerinem Brúnónál nem csak a szabadságról van szó. Még el kell néha magyarázni neki, hogy ki a fõnök. Ma pl megázott, fújt a szél, rá akartam tenni egy takarót. Ma már a szalmacsutak se tetszett neki, de azért nehezen elértem, hogy nyugton maradjon amíg nagyjából megszárítom. De a takaró elõl addig forgott, amíg felhúzta Harmatot is, meg engem is, össze-összekaptak, úgyhogy úgy döntöttem, fagyjon meg ha ilyen hülye. Én nem fogok szürkületben 2 kötõfék nélküli lóval birkózni egy 5*3 m-es beállóban, az biztos.

Nem merem azt írni, hogy "mintha csak Aidát látnám"! :gm: Rosszindulat nélküli "finom" ellenállás. Szabadon van, nincs lekötve, bezárva, nyugodtan tud, és mer is kommunikálni. Erre lenne nagyon jó egy elkülönített karám, ahonnét nem látnák egymást, de legalábbis nagyobb lenne a távolság. Ott könnyebben le lehetne vele játszani ezeket.

Nem szükséges õket takarózni ilyen idõben. Ha már megázott, akkor meg nem is szabad, majd a szél megszárítja. Igaz, hogy eddig istállózva voltak Brúnóék, de az ilyen hirtelen változásra a mi lovaink sincsenek felkészülve, bajuk viszont nem lesz tõle. Csutakolni sem szabad, mert akkor meg átszellõzteted a bõrét. Ha megfigyeled, megemeled az ázott szõrt, az alja teljesen száraz, a bõrükig már nem áznak át.

#825 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 20. - 10:49

Nem merem azt írni, hogy "mintha csak Aidát látnám"! :gm: Rosszindulat nélküli "finom" ellenállás. Szabadon van, nincs lekötve, bezárva, nyugodtan tud, és mer is kommunikálni. Erre lenne nagyon jó egy elkülönített karám, ahonnét nem látnák egymást, de legalábbis nagyobb lenne a távolság. Ott könnyebben le lehetne vele játszani ezeket.

Nem szükséges õket takarózni ilyen idõben. Ha már megázott, akkor meg nem is szabad, majd a szél megszárítja. Igaz, hogy eddig istállózva voltak Brúnóék, de az ilyen hirtelen változásra a mi lovaink sincsenek felkészülve, bajuk viszont nem lesz tõle. Csutakolni sem szabad, mert akkor meg átszellõzteted a bõrét. Ha megfigyeled, megemeled az ázott szõrt, az alja teljesen száraz, a bõrükig már nem áznak át.

Sajnos kicsi a hely, nagy lovaskomplexum kialakítására nincs lehetõségünk. Ez van, de majd apránként hozzászoknak, hogy ha bunkóznak, azt megszívják.

Lecsutakolni muszáj volt. Olyan esõben vezettem be õket, hogy 10 méterre se lehetett ellátni, brutálisan eláztak, Brúnó meg nekiállt remegni minta kocsonya. A csutakolás után meg pár perc alatt megszáradt, és onnantól nem is remegett.

#826 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 21. - 20:17

Majd idõvel kialakul, hogy hogyan lehet õket kezelni, mi lesz a legjobb foglalkozási mód. Nálunk a két ló totál más, de az életük sem volt egyforma persze. Cizát a párom ménesbõl vette, utána a lehetõ legjobb módon, módszerrel lett képezve. Rossz élménye emberrel, és úgy általában semmivel nincs. Könyörög, hogy foglalkozzon vele az ember, élvezi bármi van. Most minden délben kezelve van a sömör a lábán, több, mint egy hónapja (szerintem nem egy kellemes dolog), de minden nap, ebben az idõben már ott figyel a kapuban. Aida meg? :gm: Lényegében utál mindent. Neki az az ideális, ha az ember min. 10 méterre van tõle, és eszébe sem jut vele foglalkozni. Ha bent állnak a helyükön, és valaki megy be a kapun hozzájuk, akkor beleharap Ciza seggébe, hogy "mennyé' má', biztos érted jöttek", õ meg bent sunnyog. Persze eddig sem voltam vak, tudtam, hogy milyen, de amíg nem költöztettük haza õket, addig jegeltem a problémát, és igazán ráfért a hosszabb idejû békén hagyás is. (Eljött a haza költözés is.) Nagyot hibáztam, hogy vártam addig, amíg randalírozott egyet. Sõt, az is hiba volt, hogy úgy gondoltam, ha elnézõ leszek, és pajtáskodok vele, akkor változik õ is. Hát jó nagy szembeköpés volt, amikor egyszerûen nem tudtam/ nem hagyta magát megfogni. Soha nem szerette se a nyergelést, se a kantározást, inkább csak elviselte. Itt is hibáztam, mert ez sem volt rendben. Most körkarámozunk, földrõl beszélgetjük meg a dolgainkat. Nagy szó, de kantárral a kezemben is követ bárhova, felteszem rá, leveszem, és nincs problémája, igaz, hogy akár 1 percet is kell várni mire elfogadja a zablát, de lesz még jobb is. Ugrálok az oldala mellett is, mintha fel akarnék rá ülni. Azért nem lehet átverni, mert jobbról nem zavarja a dolog, balról viszont... elég tisztességesen belém csípet, csapkodott a farkával. Most már "csak" a fejét emelgeti. Legelõtakarításkor lejelentkezik, elácsorog mellettem, ha nálam a kötõfék, akkor is megvár. Páromnak nem hagyja magát megfogni, pedig õ aztán nem piszkálta soha, még pucolás szintjén sem. Ezek ellenére, vagy inkább pont ezek miatt nagyon szeretem. Megtaláltam a második másik felemet! :dev: Szerencsére a rosszindulat hiányzik belõle, azzal nem tudnék mit kezdeni. Ha pl rúgna, vagy harapna... fogalmam sincs. Na, jó hosszi lett! :gm: Tessen másnak is ilyen szófosást kapni! :o

#827 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 22. - 11:55

Majd idõvel kialakul, hogy hogyan lehet õket kezelni, mi lesz a legjobb foglalkozási mód.

Nálunk a két ló totál más, ...

Hallod Mackó, Aidát nem irigylem tõled! :D De ahogy mondod, lehet ha "normális" lenne, nem is szeretnéd ennyire. :kir:

Én is úgy vagyok vele, hogy majd alakul. Kénytelenek vagyunk együtt tanulni. Az én lovas "múltammal" (ami tulajdonképpen nincs is) lesznek pofára esések, de majd átvészeljük valahogy.
Igyexem bepótolni a kimaradt 10-20 évet. Most jövök rá, mekkora hiba az, mikor úgy kezelik az embert a lovardában, hogy még a nyerget levenni se hagyják a lóról. Röhögni fogtok, vasárnap volt a napja, amikor életemben elõször nyergeltem-kantároztam tök egyedül. Gyerekkoromban ugyanis nem voltak ilyen puccos dolgok, volt lópokróc, esetleg valami rissz-rossz patrac, kantározni meg mindig a felnõttek kantároztak. Lovardákban meg mindig alám toltak egy kompletten felszerszámozott lovat, aztán had menjen...

Tegnap beszereztem az idényre való zabjukat, a télire való szénát/szalmát, kukorica meg annyi lesz, hogy gyõzzék megenni, szóval éhen halni már biztos nem fognak. :D

Kis lépésekben, de azért napról napra haladunk. Ma reggel már kb 3 perc volt a 2 ló kötõfékezése, és átvezetése a karámba. Örültem mint majom a farkának mert eddig Harmattal mindig kergetõztünk egy jót a beállóban, mire rá tudtam tuszkolni. Sõt, ma reggel végre elértem, hogy két külön etetõbõl egyenek, mert eddig elõször megették az egyikbõl, aztán kollektíven átvonultak a másikhoz. (Tudom, ki kéne kötni õket, de ha meg tudom oldani enélkül is, akkor minek.)

Ma elkezdjük gyakorolni Brúnóval a "kikötlek, maradj ott nyugton" játékot. Õ az elõzõ helyén nem volt kikötve sose, nem tudom mennyire fog tetszeni neki. Harmat egyelõre pihin van, az alap dolgokhoz szoktatgatjuk csak hozzá.

Mióta ketten vannak, Brúnó tartózkodóbbá vált, reggel nem is köszön, csak Harmat. Én is beleestem elõször a haverkodás hibájába. Ennek eredményeképp szinte minden nap van egy pillanat, amikor kicsit helyre kell tenni az agyát, mert próbálkozik. Na nem nagyon, csak úgy finoman, de az épp elég ahhoz, hogy éreztessem vele, közel jár a mafláshoz. Persze utána már tud normálisan viselkedni. Pedig én csak egy hetet haverkodtam vele, aztán itt az eredmény. :(

Harmatnak vannak fura dolgai. Reggelente mikor megyek hozzájuk, komótosan kiballag a beálló elé, és nyújtózik olyat, mint a macskák szoktak. Csak úgy ropognak a csontjai. Lótól ilyet még nem láttam, hogy minden reggelt ezzel kezdje. Este meg meg tud õrjíteni. Még nincs fix világítás a beállójukban, gyakran fejlámpával megyek hátra. Elsõ nap félt a lámpától, azóta meg folyton csipkedi a fejemen, ha nem vigyázok baseball-sapkástól leszedi. :kir:

Majd idõvel kialakul, hogy hogyan lehet õket kezelni, mi lesz a legjobb foglalkozási mód.

Nálunk a két ló totál más, ...

Hallod Mackó, Aidát nem irigylem tõled! :D De ahogy mondod, lehet ha "normális" lenne, nem is szeretnéd ennyire. :kir:

Én is úgy vagyok vele, hogy majd alakul. Kénytelenek vagyunk együtt tanulni. Az én lovas "múltammal" (ami tulajdonképpen nincs is) lesznek pofára esések, de majd átvészeljük valahogy.
Igyexem bepótolni a kimaradt 10-20 évet. Most jövök rá, mekkora hiba az, mikor úgy kezelik az embert a lovardában, hogy még a nyerget levenni se hagyják a lóról. Röhögni fogtok, vasárnap volt a napja, amikor életemben elõször nyergeltem-kantároztam tök egyedül. Gyerekkoromban ugyanis nem voltak ilyen puccos dolgok, volt lópokróc, esetleg valami rissz-rossz patrac, kantározni meg mindig a felnõttek kantároztak. Lovardákban meg mindig alám toltak egy kompletten felszerszámozott lovat, aztán had menjen...

Tegnap beszereztem az idényre való zabjukat, a télire való szénát/szalmát, kukorica meg annyi lesz, hogy gyõzzék megenni, szóval éhen halni már biztos nem fognak. :D

Kis lépésekben, de azért napról napra haladunk. Ma reggel már kb 3 perc volt a 2 ló kötõfékezése, és átvezetése a karámba. Örültem mint majom a farkának mert eddig Harmattal mindig kergetõztünk egy jót a beállóban, mire rá tudtam tuszkolni. Sõt, ma reggel végre elértem, hogy két külön etetõbõl egyenek, mert eddig elõször megették az egyikbõl, aztán kollektíven átvonultak a másikhoz. (Tudom, ki kéne kötni õket, de ha meg tudom oldani enélkül is, akkor minek.)

Ma elkezdjük gyakorolni Brúnóval a "kikötlek, maradj ott nyugton" játékot. Õ az elõzõ helyén nem volt kikötve sose, nem tudom mennyire fog tetszeni neki. Harmat egyelõre pihin van, az alap dolgokhoz szoktatgatjuk csak hozzá.

Mióta ketten vannak, Brúnó tartózkodóbbá vált, reggel nem is köszön, csak Harmat. Én is beleestem elõször a haverkodás hibájába. Ennek eredményeképp szinte minden nap van egy pillanat, amikor kicsit helyre kell tenni az agyát, mert próbálkozik. Na nem nagyon, csak úgy finoman, de az épp elég ahhoz, hogy éreztessem vele, közel jár a mafláshoz. Persze utána már tud normálisan viselkedni. Pedig én csak egy hetet haverkodtam vele, aztán itt az eredmény. :(

Harmatnak vannak fura dolgai. Reggelente mikor megyek hozzájuk, komótosan kiballag a beálló elé, és nyújtózik olyat, mint a macskák szoktak. Csak úgy ropognak a csontjai. Lótól ilyet még nem láttam, hogy minden reggelt ezzel kezdje. Este meg meg tud õrjíteni. Még nincs fix világítás a beállójukban, gyakran fejlámpával megyek hátra. Elsõ nap félt a lámpától, azóta meg folyton csipkedi a fejemen, ha nem vigyázok baseball-sapkástól leszedi. :kir:

Na tessék, Mackó utasításának megfelelõen szófosást kaptam én is :D

#828 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 22. - 12:01

Sajnálom ha felidegesítettelek hozzászólásommal, vedd úgy hogy nem szóltam semmit. Amúgy ezt jutalomfalatnak hívják és minden idomításnál használják.

Edited by Backnight, 2011 szeptember 22. - 13:00.

#829 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 22. - 12:20

Na tessék, Mackó utasításának megfelelõen szófosást kaptam én is :D

Nagyon jól tetted! :o

Nálunk sincsenek lekötve etetésnél. Igaz, nincs is haverkodás, ha kajáról van szó. :gm: Megszokott helyük van, hogy melyik hol eszik.
Azzal vigyázz, hogy a karámban "veszekedj" valamelyikkel is, mert egyértelmûen a ló van ott elõnyben. Valami finom harapnivaló nem árt, és olykor-olykor közlekedj köztük kötõfékkel a kezedben, válladon.

Ma délben bent voltam a körkarámban a lóval, mellettünk játszótér van. Jöttek a dolgozók, hogy szednek szilvát, ami közvetlen a karám mellett van. Elég kicsi fák, szóval... :gm: a néni teljes vehemenciával nekiállta rázni. :D Szerencsére nem szívbajos a ló, na de hát, khmmm. :rolleyes:

#830 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 22. - 12:50

Stuszi arra még nem gondoltál hogy összevágj almát, sárgarépát és mikor meg akarod fogni a kergetõzés helyet inkább azt kínáld neki? Nekem még nem volt lovam aki nem jött volna oda. Egy idõ után meg ha meglát rohan oda hozzám akár van nálam akár nincs. Eszembe se jutna kergetõzni. :)

Hát, biztos lehet úgy is. Mindenki másképp gondolkodik.
De hogy az én lovaim nem a kajáért fognak odajönni hozzám, az is tuti. Egy almával 10 szabadon sétáló lóból 8-at odahívok, akárkié is. Akkor mi a különbség a gazdája meg köztem?
Meg amúgy is. Engem egy ló ne nézzen egy két lábon járó etetõvödörnek!

Arról nem is beszélve, hogy gyere el hozzánk, megnézem hogy eteted meg Harmatot kézbõl úgy, hogy Brúnó ne verje el onnan, vagy legalább a s.ggébe ne csípjen. :D

És mint látod (ha elolvasod amit írtam) 4 nap alatt kaja nélkül is elértem a lóval azt, hogy odajön, nyugton marad, hagyja magát szerszámozni. Egy olyan ló, aki ezt az elmúlt hónapokban nem túl soxor élte át, és amikor átélte, az néha valami kellemetlenséggel járt együtt. Akkor minek is kéne nekem alma, meg répa? Azt megkapják az etetõvödrükbe és slussz.

Nagyon jól tetted! :o

Nálunk sincsenek lekötve etetésnél. Igaz, nincs is haverkodás, ha kajáról van szó. :gm: Megszokott helyük van, hogy melyik hol eszik.
Azzal vigyázz, hogy a karámban "veszekedj" valamelyikkel is, mert egyértelmûen a ló van ott elõnyben. Valami finom harapnivaló nem árt, és olykor-olykor közlekedj köztük kötõfékkel a kezedben, válladon.

Ma délben bent voltam a körkarámban a lóval, mellettünk játszótér van. Jöttek a dolgozók, hogy szednek szilvát, ami közvetlen a karám mellett van. Elég kicsi fák, szóval... :gm: a néni teljes vehemenciával nekiállta rázni. :D Szerencsére nem szívbajos a ló, na de hát, khmmm. :rolleyes:

Nálunk is az lesz (megszokott hely), csak azért idõ kell, míg megszokják, mi a megszokott :D . Remélem egy hét múlva ez a probléma már nem lesz probléma.
Bemegyek közéjük mindennel, nem zavartatom magam, sõt, mivel az alsó karámrúd alatt szoktam bebújni, általában a 2 ló ott áll fölöttem mikor felegyenesedek. De nem bántanak õk, én csak attól az egytõl szoktam tartani, nehogy összerúgjanak, és egymás helyett engem találjanak el. Amúgy még sose vertem meg õket, de ha felemelem a hangom, akkor már húzzák is arrébb a belüket. De többnyire simán könnyedén el tudom tolni õket ha útban vannak, vagy szügyre tett kézzel helyben tudom tartani. :D

#831 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 22. - 14:06

A veszekedés alatt nem a fenyítést értem, hanem amikor Te is akarsz valamit, meg õ is, és az nem egyezik. A karámban nagyobb a tér, ha õ úgy dönt, hogy nem akarja, akkor napestig lehet körözni! :D Gondolom azért nem fogtad ki a legmakacsabb, legakaratosabb lovat, szóval ilyenektõl csak nem kell tartani. :)

#832 vezer

vezer

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.615 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 22. - 14:09

Azért Stuszi nem semmit haladtál :yeah: grat hozzá,de komolyan. :)

#833 Stuszi

Stuszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.045 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 22. - 14:44

Sajnálom ha felidegesítettelek hozzászólásommal, vedd úgy hogy nem szóltam semmit. Amúgy ezt jutalomfalatnak hívják és minden idomításnál használják.

Backnight, nem az ötlet mérgesített fel, hanem a szarkasztikus utolsó mondat, meg az, hogy nem azt láttad meg a hozzászólásomban, hogy mennyit haladtam elõre, hanem csak azt, hogy az elején mennyit küzdöttem.

Amúgy az egyetemen 2 félévvel ezelõtt tanultam kutyakiképzést (tudom a kutya nem ló), de ott is soxor elmondták a nálam sokkal okosabbak, hogy a jutalomfalattal vigyázni kell de piszkosul, és ha nem muszáj, inkább ne alkalmazzuk.
És nem mindenhol használják. Nézz meg egy komolyabban idomított vadászkutyást. Nem látsz nála se jutalomfalatot, se klikkert, se semmi biszbaszt. És a kutyája mégis örömmel dolgozik.

Mackó! Neeem, azért nem olyan akaratosak ám! Csak épp annyira, hogy kihívás legyen minden nap. :D
Sajnos még külön van a beálló/kiskarám meg a nagyobbik karám, nincs összenyitva, úgyhogy egyelõre tanulom a balettet két lóval. :D De azért nem olyan gázos a szitu, jó kis lovak ezek, csak épp mindenkinek új a helyzet, szoknunk kell még egymást. De alakulunk, mint púpus gyerek a prés alatt. :D

Vezér! Köszi a dícséretet! :D Kis lépések ezek, de egy kezdõ lótartónak minden kis lépés öröm.

#834 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 22. - 17:03

A jutalomfalat kérdése mindig vitás dolog lesz. A kutyák esetében ha egyszer már elkezdte a gazda, akkor kutya kötelessége :gm: mindig adni, mert szerintem egyéb esetben becsapja az ebet, aki a 100. után már joggal várja el. A kutyának szerintem többet ér, ha a helyesen végrehajtott feladat után együtt örömködhet a gazdájával. Lónál meg bele lehet futni abba, hogy kunyerálós lesz, csipkedõs. Én jobban szeretem vakargatni a sörényélét, szügyét, fülét, hasát...

#835 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 22. - 17:20

Nézd Mackó, én azt tudom hogy ha a lovaim 200m-re vannak tõlem és kiáltok nekik rohannak oda hozzám, 10 esetbõl mondjuk 5x van valami nálam, 5x meg nincs, ennyi idõ alatt szerintem már megszokták hogy lehet hogy kapnak, lehet hogy nem. Egy biztos én nem kergetem soha õket, fogok valamit, egy csõ kukoricát vagy akármit amit szeret ha nem akar jönni és akkor jön. Egyik lovam se csipkelõdõs . Eljöhetsz megnézheted õket. Tegnap volt nálunk az ovi kis csoportja lovagolni. Megrohanták az összes lovat , ezer kis kéz nyúlkált feléjük a szájukhoz stb. Nem kellett féltenem a kicsiket még a legkisebb csikótól sem.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Edited by Backnight, 2011 szeptember 22. - 17:39.

#836 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 22. - 18:37

Jajaj, de hát senki nem írta, hogy tuti, hogy csipkelõdni fognak, de akár az is elõfordul, lova válogatja. Mi semmit nem adunk nekik, mégis füttyszóra jönnek fel hozzánk. Ha kezelve vannak, a türelmük próbára van téve, vagy körmölésnél, akkor mi is adunk nekik valami finomságot. Sõt, kutyát is tanítottam jutalommal, semmi baja nem lett, de nem tarthatok mindig magamnál valamit. Kutyasuliban is jutalomfalatozni kell, aztán van, akinek óra felére már elfogy. Tényleg nincs vele semmi gond, ha beválik tök jó, erre is, arra is van példa.

#837 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 22. - 19:15

Jajaj, de hát senki nem írta, hogy tuti, hogy csipkelõdni fognak, de akár az is elõfordul, lova válogatja. Mi semmit nem adunk nekik, mégis füttyszóra jönnek fel hozzánk. Ha kezelve vannak, a türelmük próbára van téve, vagy körmölésnél, akkor mi is adunk nekik valami finomságot. Sõt, kutyát is tanítottam jutalommal, semmi baja nem lett, de nem tarthatok mindig magamnál valamit. Kutyasuliban is jutalomfalatozni kell, aztán van, akinek óra felére már elfogy. Tényleg nincs vele semmi gond, ha beválik tök jó, erre is, arra is van példa.

Jaj, hát én se azt írtam hogy mindig kapnak, csak egy ötlet volt részemrõl, ami nekem nagyon jól bevált. Különösen egy új lónál, nem ismer még, csak azt tudja kiszakították a megszokott környezetbõl. Ilyen olyan hatások érték az élete folyamán az emberek részérõl és ha odajön hozzám és én általában megsimogatom és adok valami nasit akkor jobban bízik bennem ill.hamarabb alakul ki a bizalom irányomban. Leila kancám bizalmát pl. nagyon nehéz volt megnyerni . Évekig tartott, mert nagyon sok rosszat kapott az emberektõl, 10 év alatt 10 gazdája volt.Az elsõ idõben el is akartam adni, mert szinte kezelhetetlen volt. Aztán sokat foglalkoztam vele, késõbb gyerekek közé vittem és lassan-lassan én se vettem észre mikor egyre jobban ragaszkodott hozzám, ma már megbízik bennem, 7. éve van nálam.Imádja a gyerekeket. Keményen megküzdöttem ezért a bizalomért. Most Kelly-vel vannak ki a fõnök vitáink. A többi ló itt született , azokkal sokkal könnyebb és tapasztalatom alapján a csikókorban kezdõdõ kapcsolatok az igaziak. Amikor a ló már a szemem villanásából is tudja mit akarok , milyen a hangulatom és feltétel nélkül bízik bennem.

#838 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 22. - 20:09

Most komolyan? Hiszen teljesen egy véleményen vagyunk! :D Van, amikor megyek be hozzájuk, és viszek magammal két almát nekik. Aidát eleinte én is mindig soron kívül tömtem valamivel, de ha oda kellett volna jönnie érte, akkor inkább nem is kérte. Hát igen, az ilyen "szerencsés" sorsú lovakkal teljesen másképp kell.

#839 Backnight

Backnight

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.556 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 22. - 21:22

Most komolyan? Hiszen teljesen egy véleményen vagyunk! :D Van, amikor megyek be hozzájuk, és viszek magammal két almát nekik. Aidát eleinte én is mindig soron kívül tömtem valamivel, de ha oda kellett volna jönnie érte, akkor inkább nem is kérte. Hát igen, az ilyen "szerencsés" sorsú lovakkal teljesen másképp kell.

Ahogy írsz róla, ez az Aida egy egyéniség lehet, egyre jobban tetszik. Gondolom azért idõnként rendesen felidegesít. Szépnek viszont nagyon szép mind a kettõ, mivel láttam élõben õket, ez biztos. :) Én ezeket a jutalom dolgokat meg is szoktam fordítani. Tudod vannak olyan boxok amik elõtt kifutó van. Itt a lovaknak, csikóknak meg kellett tanulni hogy addig nem kapnak enni míg be nem mennek a boxba és ott várják a kaját. Erre azért volt szükség mert belemásztak a zabba és a szénába leborították stb. Nem, tanuljon meg viselkedni. Ha látják hogy viszem a kaját rohannak és oda állnak az etetõ elé. Erre is úgy szoktak rá1-3 alkalom után hogy vittem a kaját és mondtam:helyedre! Ha nem ment be a boxba akkor letettem és otthagytam és a többi ló kapott enni. Ezt többször eljátszottam velük, hamar ,megtanulták ha kell a kaja bemennek a helyükre. Kelly-nél még ez nem mindig mûködik szabályosan, rendszeresen, idõrõl idõre próbálkozik, hozzá viszem ilyenkor az ostort, ha azt meglátja már gond nélkül rohan a helyére és várja a kaját. Még 50%-ban Kelly bepróbálkozik, pedig már 1 hónapja itt van. Nehéz eset, nagyon el van kanászodva. 2 évig azt csinált amit akart.

#840 Mackó

Mackó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.168 hozzászólás

Közzétéve 2011 szeptember 22. - 22:21

2 évig azt csinált amit akart.

Ez nálunk is így volt.
Kellyvel is csak az lehet, hogy fogalma nincs, mi a helyzet most. Van rendszeresség, elvárás, meg munka. Nagy változás, és valahogy inkább befordulnak ilyenkor.
Egyébként azt veszem észre, hogy Aida azért szereti, ha foglalkoztatva van, szívesen is csinálja, csak vannak problémás dolgai is. Valószínû, hogy egygazdás is, csak azt nem tudta eddig, hogy mi az a gazda! :gm:
Néha az a baj, hogy túl nyugodt vagyok, és türelmes. Szóval nem nagyon tudnak felidegesíteni. :D