Ugrás a tartalmakhoz

Akhal

• Please log in to reply
1089 válasz a témához

#801 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 19. - 7:38

2011-tõl Magyarországon fedez Mualim Shael!

Posted Image
www.czirjakfarm.hu

Ez a honlap tök jó, de engedj meg egy észrevételt.

sehol egy cím, egy telefonszám, egy térkép.. :(

#802 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 19. - 19:33

"Címünk: 2364, Ócsa, Czirják Tanya Dr. Gaál Ágnes: 06-30-433-9384 Németh Attila: 06-20-389-3886 E-mail: czirjakfarm@yahoo.com Megközelíthetõség: Ócsáról Inárcs felé haladva az "öreg országúton" a második lámpás vasúti átjáró elhagyása után kb 2 kilométerre található a tanyához vezetõ bekötõút jobbra. Tábla jelzi! " Tudjátok kedves Akhalosok ebben a topikban csak az a szép, hogy ti mindenkiben az " ellenséget, a csalót, meg az átverõst" látjátok - én meg csak megnyitottam a holapot ;) ! Nincs harag, csak nem értem miért ne hozhatna be bárki egy ilyen minõségû mént, ha van ré zséje, meg tehetsége, meg ismeretsége????

Edited by Csikasz, 2010 augusztus 19. - 19:37.

#803 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 19. - 20:01

"Címünk: 2364, Ócsa, Czirják Tanya

Dr. Gaál Ágnes: 06-30-433-9384

Németh Attila: 06-20-389-3886

E-mail: czirjakfarm@yahoo.com

Megközelíthetõség:

Ócsáról Inárcs felé haladva az "öreg országúton" a második lámpás vasúti átjáró elhagyása után kb 2 kilométerre található a tanyához vezetõ bekötõút jobbra. Tábla jelzi! "

Tudjátok kedves Akhalosok ebben a topikban csak az a szép, hogy ti mindenkiben az " ellenséget, a csalót, meg az átverõst" látjátok - én meg csak megnyitottam a holapot ;) ! Nincs harag, csak nem értem miért ne hozhatna be bárki egy ilyen minõségû mént, ha van ré zséje, meg tehetsége, meg ismeretsége????

Köszi Csikasz...! :yeah:

Esetleg tarthatnánk egy rövid internetes gyorstalpalót az internet használatáról...?

A honlapokank van egy furcsa tulajdonsága: az oldalt szereplõ menüpontokra rákattintva újabb oldalak jönnek elõ. Biztos hasonlóan léptél be, hihi, ebbe a topikba is. Szóval, ha ráklikkelsz a "Kapcsolat" fülre, elõjön mindaz, amit Csikasz feltett...

#804 lilith

lilith

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.846 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 19. - 20:07

A weboldalon a bal oldalon legördülõ menü alsó sora nem minden monitortipuson látható ;) Elõször én sem találtam, a másik gépen bejött.

#805 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 19. - 20:22

Köszi! :D TÉNYLEG nem találtam!!! :D BOCSÁNAT!!! Megnézem újra!!! :D Megnéztem, de nekem csak ezek jönnek be: Bemutatkozás Bértartás Lovasoktatás Lovaink Tenyésztés Akadálykészítés És legördülõ menü sincs. :( Mozzillával nézem, lehet, hogy más böngészõ kéne?

Edited by hihi, 2010 augusztus 19. - 20:25.

#806 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 19. - 20:35

Köszi Csikasz...! :yeah:

Esetleg tarthatnánk egy rövid internetes gyorstalpalót az internet használatáról...?

A honlapokank van egy furcsa tulajdonsága: az oldalt szereplõ menüpontokra rákattintva újabb oldalak jönnek elõ. Biztos hasonlóan léptél be, hihi, ebbe a topikba is. Szóval, ha ráklikkelsz a "Kapcsolat" fülre, elõjön mindaz, amit Csikasz feltett...

Nem, félreértesz, jóindulatból írtam, csak már fáradt voltam és elfelejtettem megfelelõen fogalmazni.
Bocsánat a félreértésért. Közben megnéztem explorerrel is, úgy sem látok "Kapcsolat" menüpontot, valószínûleg nálam van a hiba, majd megoldom. :)
Már ott van ez a gyönyörûség?
Nagyon jól néz ki ezen a képen!!

#807 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 19. - 20:41

Nem, félreértesz, jóindulatból írtam, csak már fáradt voltam és elfelejtettem megfelelõen fogalmazni.
Bocsánat a félreértésért. Közben megnéztem explorerrel is, úgy sem látok "Kapcsolat" menüpontot, valószínûleg nálam van a hiba, majd megoldom. :)
Már ott van ez a gyönyörûség?
Nagyon jól néz ki ezen a képen!!

Azt hiszem, megvan a gond!
Ha kisebb felbontásban nézed, a legalsó menüpont már nincs a képernyõn, és pont ez a "Kapcsolat".
Majd ha a saját gépem közelébe kerülök, amin tárolom a honlap adatait, átszerkesztem!

Mualim egyelõre "kémcsõben" utazik sajnos Magyarországra, évente csak 3-4 dózis sperma formájában. A gazdája, Maria barátnõm Devonban él, és megegyeztünk, hogy korlátozott számban magyar tenyésztõknek is a rendelkezésére bocsátjuk. A másik mén - a trakehneni - fizikailag is nálunk van, a tanyán. Hamarosan teszek fel mindkettõrõl részletes adatokat (több fotót, videót, az elért eredményeket, bírálati eredményeket, származási lapot.)

Mualimot a tisztavérû akhal tenyésztésén kívül meleg szívvel ajánlom elit sportló tenyésztésére is, a testalkata ugyanis garantáltan mentes az akhaloknál gyakran hibaként látható túlzott szarvasnyaktól és laza ágyéktól. Absent vérvonal.

#808 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 19. - 20:43

Élõben szívesen megnéztem volna. :( :( Pedig már reménykedtem, hogy egyszer fényképezhetek ilyen fajtát is. :(

#809 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 19. - 20:55

Élõben szívesen megnéztem volna. :( :(
Pedig már reménykedtem, hogy egyszer fényképezhetek ilyen fajtát is. :(

Az még könnyen megeshet Veled! :) Nekem is lesz Mualim csikóm.

#810 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 19. - 20:59

Remélem ilyen szép lesz õ is!!!! Mikorra várjátok?

#811 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 19. - 23:04

"csak az a szép, hogy ti mindenkiben az " ellenséget, a csalót, meg az átverõst" látjátok " Köszi.... :gm: Azért én mégis felhívnám a figyelmedet az állattenyésztési törvényre. És samocáét is.Merthogy létezik ilyen törvény, kedves internet virtuózok (utalva a kedves weblaphasználati "útmutatóra"), és attól, h ti nem tudtok róla, Uram bocsá' be sem tartjátok, másokon még számonkérik. Pl rajtunk, az ahal kapcsán. És teli van a hócipõm azzal, h évek óta ilyen esetek után "moshatom a mundért" mások trehánysága és nemtörõdömsége miatt felebaráti szeretetbõl. Úgy gondolom, ha bárki normálisan KÉRDEZETT akár privátban, akár telefonon, akár személyesen, mindig mindenki szívesen és normálisan adott felvilágosítást. Egyéb esetekben meg kár felhorkanni, fõleg olyannak, aki szemlátomást nem tudja, mirõl beszél. És akkor konkretizálnám, mielõtt további felzúdulásra kerül sor... 1. Bármilyen fajtához tartozó, bármilyen fed. engedéllyel bíró mén SEM lehet engedélyezett tenyészállat Mo.-n, amíg nincs honosítva, illetve nincs egy tenyésztõ egyesület, aki felvállalja az adott szezonra és hazai fed. engedélyt ad neki. Addig zugmén, és ha lebukik, akkor elméletileg hatóságilag kiherélik és a forgalmi értékének a 2x-ese a büntetés. Jó reggelt kivánok.... 2. Nem kell nagyon megsértõdni, ha a hazai tenyésztõk nem ugranak nagy boldogan egy perlino ménért, fõleg ha tekintetbe vesszük, h ménellátottság szempontjából kiváló itthon a helyzet, van egy rakás olyan mén, akiknek a MAAK által igazolt sajátteljesítménye és számos ellenõrizhetõ ivadéka van. Kb 5-6 regisztrált kancára jut egy mén.... Ráadásul ez a szín nagyban behatárolja a használhatóságát. Amúgy a youtube-s videok tanusága szerint szimpatikus lovacska, kiváncsi leszek a pontszámaira. Ja, olyan, h "Abszent" vonal, nincs. Azt úgy hívják, h 26 Arab vonal. ;)( A 26 Arab vonalból különben van már kis hazánkban sokkal komolyabb mén, akit még kint is nemzeti kincsnek nyilvánítottak.) A szárm.lapja szerint egyébként sem Arab, hanem Poszman vonalú. ;) Szóval mindenki hozhat be "egy ilyen minõségû mént, ha van ré zséje, meg tehetsége, meg ismeretsége" és utána azt csinálhat vele, amit a törvény megenged....

Edited by melodia91, 2010 augusztus 19. - 23:26.

#812 Karakhán

Karakhán

Új vendég

• Fórumtag
  • 6 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 20. - 0:17

Szajak Kanca csikó 1.5 hónapos

Kép

Edited by hihi, 2010 augusztus 20. - 21:20.

#813 Karakhán

Karakhán

Új vendég

• Fórumtag
  • 6 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 20. - 7:49

Ménküd 2.5 hónapos mén csikó

Kép

Edited by hihi, 2010 augusztus 20. - 21:20.

#814 Karakhán

Karakhán

Új vendég

• Fórumtag
  • 6 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 20. - 8:24

Pazyryki kurgánba lévõ diszek a Kurultájon Seil és Ménküd

Kép01

Kép2

Kép3 Seil

Kép4 Targap

Edited by hihi, 2010 augusztus 20. - 21:23.

#815 Karakhán

Karakhán

Új vendég

• Fórumtag
  • 6 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 20. - 8:46

KhrustalKép

Edited by hihi, 2010 augusztus 20. - 21:24.

#816 Karakhán

Karakhán

Új vendég

• Fórumtag
  • 6 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 20. - 10:43

TaygaKép

#817 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 20. - 14:53

A lótenyésztés egy nagy csoda!! Jéééééé mégis mennyi idegen spermából született magyar ló van...gondolom a tulajdonos, spermabehozó tisztában van a törvényekkel, hisz ezért teszi amit tesz. Melodia -nincs itt semmi baj, de hagyjuk már hogy más is közel férjen az akhalokhoz úgy ahogyan õ akar!

#818 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 20. - 21:04

"csak az a szép, hogy ti mindenkiben az " ellenséget, a csalót, meg az átverõst" látjátok "

Köszi.... :gm: Azért én mégis felhívnám a figyelmedet az állattenyésztési törvényre. És samocáét is.Merthogy létezik ilyen törvény, kedves internet virtuózok (utalva a kedves weblaphasználati "útmutatóra"), és attól, h ti nem tudtok róla, Uram bocsá' be sem tartjátok, másokon még számonkérik. Pl rajtunk, az ahal kapcsán. És teli van a hócipõm azzal, h évek óta ilyen esetek után "moshatom a mundért" mások trehánysága és nemtörõdömsége miatt felebaráti szeretetbõl.
Úgy gondolom, ha bárki normálisan KÉRDEZETT akár privátban, akár telefonon, akár személyesen, mindig mindenki szívesen és normálisan adott felvilágosítást. Egyéb esetekben meg kár felhorkanni, fõleg olyannak, aki szemlátomást nem tudja, mirõl beszél.

És akkor konkretizálnám, mielõtt további felzúdulásra kerül sor...
1. Bármilyen fajtához tartozó, bármilyen fed. engedéllyel bíró mén SEM lehet engedélyezett tenyészállat Mo.-n, amíg nincs honosítva, illetve nincs egy tenyésztõ egyesület, aki felvállalja az adott szezonra és hazai fed. engedélyt ad neki. Addig zugmén, és ha lebukik, akkor elméletileg hatóságilag kiherélik és a forgalmi értékének a 2x-ese a büntetés. Jó reggelt kivánok....
2. Nem kell nagyon megsértõdni, ha a hazai tenyésztõk nem ugranak nagy boldogan egy perlino ménért, fõleg ha tekintetbe vesszük, h ménellátottság szempontjából kiváló itthon a helyzet, van egy rakás olyan mén, akiknek a MAAK által igazolt sajátteljesítménye és számos ellenõrizhetõ ivadéka van. Kb 5-6 regisztrált kancára jut egy mén.... Ráadásul ez a szín nagyban behatárolja a használhatóságát.

Amúgy a youtube-s videok tanusága szerint szimpatikus lovacska, kiváncsi leszek a pontszámaira.
Ja, olyan, h "Abszent" vonal, nincs. Azt úgy hívják, h 26 Arab vonal. ;)( A 26 Arab vonalból különben van már kis hazánkban sokkal komolyabb mén, akit még kint is nemzeti kincsnek nyilvánítottak.) A szárm.lapja szerint egyébként sem Arab, hanem Poszman vonalú. ;)

Szóval mindenki hozhat be "egy ilyen minõségû mént, ha van ré zséje, meg tehetsége, meg ismeretsége" és utána azt csinálhat vele, amit a törvény megenged....

Kedves Melodia!

Kifejtenéd esetleg, hogy a perlino szín miben korlátozza a használhatóságot?! Nem látszik a hóban...?!

Nekem inkább valóban úgy tûnik, hogy nem képviselhetnek olyan rendkívül "kiemelkedõen" nagy értéket a "kiváló" hazai mének, ha ilyen agresszív választ vált ki belõletek, hogy Mualim Shaelt jövõre Mo.-on elérhetõvé kívánjuk tenni.

Nem is gond, mert ha bármi probléma lesz az engedélyeztetéssel, legalább tudom, hogy kinek NEM érdeke egy új tenyészmén. Majd továbbítom a tulajdonos, és a szponzor, az Akhal Teke UK felé. Biztosan elcsodálkoznak, amikor az MAAK megpróbálja felülbírálni az õ ítéletüket egy fedezõmént illetõen...

Én igazán azt gondolom, hogy mindenki azzal fedeztet, amivel akar. Én magam is tisztában vagyok a jelenleg Magyarországon elérhetõ dilúciós akhal-teke fedezõménekkel. Egyikkel sem fedeztetnék.

Nekem volt szerencsém egy olyan akhal félvért lovagolni, aki 190 centit ugrott. De az õ apja, Karador már sajnos nincs az élõk sorában. Ehhez képest a most elérhetõ mének teljesítménye vicc.

#819 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 20. - 21:20

"2011-tõl Magyarországon fedez Mualim Shael! " Így kezdõdött a történet, nemde? Egyébiránt pedig mindenki úgy fér ahalhoz, ahogy akar/tud, és úgy sáfárkodik vele, ahogy a józan esze/lelkiismerete diktálja. És ennek függvényében leszünk vele partnerek, vagy nem. Ennyi. "Majd továbbítom a tulajdonos, és a szponzor, az Akhal Teke UK felé. Biztosan elcsodálkoznak, amikor az MAAK megpróbálja felülbírálni az õ ítéletüket egy fedezõmént illetõen..." Azért javasolnék vmit. Igazán segítõ szándékkal... Írd be a google-ba, h MAAK, ha nem megy az orosz, kattints az angol verzióra, és olvasd el, amit ott találsz... :D :D :D Lehet, h Karadorról picit többet tudok, mint te, hiszen én voltam az egyik tulajdonosa, nem kevés csikója született nálam, hivatalból a többit is zömmel ismerem, és ma is 2 tv fia áll nálunk. A többire nem is reagálok, mert egyszerûen annyira nem vagy képben, h kár is... ;)

Edited by melodia91, 2010 augusztus 20. - 21:30.

#820 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 20. - 21:35

Látom, válasz nem születik, csak vádaskodás. Tehát mi a gond a perlino színnel? Mi a gond Mualim Shael, egy MAAK által nemzetközileg regisztrált mén spermájával Magyarországon, kedves "tenyésztõ"? Kérlek, mondj egyetlen törvényi, tenyésztési vagy állatorvosi okot, amely kizárja, hogy egy magyar tulajdonos 2011-ben Mualimmal fedeztessen. Vagy amely alapján egy magyar tenyésztõ egyesület felülbírálhatja egy nemzetközi tenyésztõegyesület döntését. Mostmár igazán ne hagyj minket tudatlanul. Lehet, hogy a spermabehozatali rendeletnek volt külön egy cikkelye, amit figyelmen kívül hagytam volna? Mondjuk az, hogy "a fentiek alól kivétel Mualim Shael, akinek a spermáját tilos forgalmazni"? "Azért javasolnék vmit. Igazán segítõ szándékkal... Írd be a google-ba, h MAAK, ha nem megy az orosz" Ja, igazad van, korrigálom a sietségben elkövetett hibát (bár utólag is szerkeszthetném a hozzászólást, ahogyan Te): ...az Akhal-Teke Lótenyésztõk Magyarországi Egyesülete elutasítaná a lovat az az MAAK-kal szemben? És még mindig várom, hogy mi a gond a perlino színnel. Nagyon várom. Hátha az orvosi végzettségem kevés hozzá, hogy a színek genetikáját igazán felfogjam.

#821 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 20. - 21:48

- Állat vagy ember?

#822 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 20. - 21:53

Örülök, hogy Karador egyik tulajdonosával végre beszélhetek! Nem tudod, mi történt Kámmal, a Karador×Csongrad-Absatz csikóval? Remek mén volt, kár, hogy félheréjûséget örökölt, nem az anyai oldalról, úgyhogy mûteni kellett. Még nagyobbat ugrott, mint a teljes testvére, aki ma is díjugratásban versenyez, igen eredményesen... Mindig érdekelt volna, hogy Karador a behozatala után milyen eredményeket ért el Magyarországon. Nem a magyar tenyésszemlékre gondolok, hanem sporteredményekre. Mert a csikói alapján - bár sose merném magam veled tenyésztõkkel egy napon említeni - igazán kiemelkedõ képességû ló lehetett. Nem értem, hogy az importja után miért csak a tenyésztésben vett részt. Mindenféle rosszindulatú pletykákat lehet errõl is hallani.

#823 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 20. - 21:54

A MAAK, kedves szamóca, regisztrálja a világban az ahalokat - ez szépkevés, ha nem ad mellé nközi fed. engedélyt. És az is szépkevés, ha a magyar jogrendszer szerinti állattenyésztési törvény elõírásainak valaki nem tesz eleget.(Amihez nekünk semmi közünk, így döntöttek a törvényhozók, ez van.) Olyan spermát hozol be és úgy legalizálod, amit és ahogy akarod. Meg ahogy sikerül...Sok szerencsét...(ezt az utat kb 15 éve mi is kiútnak hittük, hát, mit mondjak, elég rögös...) A perlino színrõl: azt gondolom, h mivel az ahal tenyésztése már így is elment a show irányába és a kancatulajdonosok zömének gõze sincs a színöröklésrõl, illetve az ezzel párhozamosan felmerülõ eü problémákról, ez a szín nem kívánatos.( Persze én nem vagyok orvos, csak egy mezei lótenyésztõ a tanyárl. Ja, bocs, lehet, h még az se... ) De persze az általam nemrég említett potenciális új vevõkörnek biztosan jó lesz, csak õk nem használati lovat akarnak. Szerencsére ez nem az én problémám. A magyar tenyésztõegyesület egyébként a MAAK-on kívül BÁRMELYIK más tenyésztõ egyesület döntését felülbírálhatja, amint azt korábban meg is tette. Ezért olyan a tenyésztési szabályzatunk, amilyen. (Nem egy ember, hanem egy 5 tagú bizottság. 5-10-20 év ahalos tapasztalattal a hátuk mögött. Neked mennyi van, h ilyen bátran kinyilatkoztatsz? Ez meg engem érdekelne. "Nagyon"... :gm:

#824 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 20. - 21:55

- Állat vagy ember?

Ezt max. pü-ben, mert ismerhetjük egymást így is, úgy is.

#825 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 20. - 22:09

6 év akhalos, 20 év lovas. Ha akarod, gyûlölködhetünk még, de értelmét nem látom.

Nos, ha a tenyésztõ egyesületnek nem érdeke, hogy bejöjjön a sperma, mint akhal-tekében elfogadott mén, nem gond. Akkor bejön, mint mfv, ha akhal-tekében nem lesz elfogadva, magyar félvérben el lesz.

Én éppenhogy nem a show és performance miatt gondolom értékesnek a lovat, sõt!

A tulajdonossal, Mariával rengeteget beszélgetünk arról, hogy az akhaltenyésztés is mennyire elment a külsõségek felé, és elõbb-utóbb sajnos fennáll az a veszély, hogy a fajta évezredes jó tulajdonságai elvesznek olyan küllemi hülyeségek miatt, amik a használhatóság szempontjából semmit sem érnek. Hobbiló lesz, ha így folytatja, ami egy nagyon-nagyon csúnya vég lenne egy ilyen remek fajta számára.

A világért sem akarnám az arab telivértenyésztõket szekírozni, de ha szétnézel, a mai arabtenyésztés is már mire megy ki: teljesen torz, szinte lovagolhatatlanságig romlott küllemi jegyekkel túlzsúfolt arabokat hirdetnek "show és performance" célra.... És közben elvész az, ami miatt az arab ló értékes volt.

Ami a színt illeti: a dilúciós gén a lovaknak egy különleges tulajdonsága. Jelenleg a shagyában sem elfogadott a dilúciós szín (izabellafakó, zsufafakó, füstfekete). Ebbõl eredõen a dupla dilúciós sem (cremello, perlino, smokey cream). De... az alapító mén egy dilúciós arab mén volt.

A dilúciós szín nem jár semmiféle használatbeli korláttal. A "letális fehér" gén, és a "fehércsikó szindróma" nem kötõdik ehhez a cremello génhez, hanem egy olyan albinizmushoz kötõdik, ami a tarkából alakul ki. Ezért nincs értelme a cremello gén teljes vagy parciális hordozóit kizárni a tenyésztésbõl.

A MAAK, kedves szamóca, regisztrálja a világban az ahalokat - ez szépkevés, ha nem ad mellé nközi fed. engedélyt. És az is szépkevés, ha a magyar jogrendszer szerinti állattenyésztési törvény elõírásainak valaki nem tesz eleget.(Amihez nekünk semmi közünk, így döntöttek a törvényhozók, ez van.)
Olyan spermát hozol be és úgy legalizálod, amit és ahogy akarod. Meg ahogy sikerül...Sok szerencsét...(ezt az utat kb 15 éve mi is kiútnak hittük, hát, mit mondjak, elég rögös...)

A perlino színrõl: azt gondolom, h mivel az ahal tenyésztése már így is elment a show irányába és a kancatulajdonosok zömének gõze sincs a színöröklésrõl, illetve az ezzel párhozamosan felmerülõ eü problémákról, ez a szín nem kívánatos.( Persze én nem vagyok orvos, csak egy mezei lótenyésztõ a tanyárl. Ja, bocs, lehet, h még az se... ) De persze az általam nemrég említett potenciális új vevõkörnek biztosan jó lesz, csak õk nem használati lovat akarnak. Szerencsére ez nem az én problémám.

A magyar tenyésztõegyesület egyébként a MAAK-on kívül BÁRMELYIK más tenyésztõ egyesület döntését felülbírálhatja, amint azt korábban meg is tette. Ezért olyan a tenyésztési szabályzatunk, amilyen. (Nem egy ember, hanem egy 5 tagú bizottság. 5-10-20 év ahalos tapasztalattal a hátuk mögött. Neked mennyi van, h ilyen bátran kinyilatkoztatsz? Ez meg engem érdekelne. "Nagyon"... :gm:

Ami pedig a tenyésztést illeti: nekem nem az az érdekem, hogy a csikóm egy magyar akhal-shown maximális pontot kapjon, mint a legszebb kétéves. Pontosan tudjuk, hogy ezeken az úgynevezett "szemléken" a legtöbb dolog elõre eldõlt... Hanem a sporteredmény.

Hosszú távon pedig az, hogy a lovam még 20 éves korában 4 db csontszáraz lábon álljon, és kettõt se köhögjön, nem pedig már 12 évesen kehesen, gyulladt ízületekkel kelljen "nyugdíjba" küldeni, mert ez volna a ló igazi, és tenyésztõ bizottságoktól független valódi értékmérõje... nem pedig az, hogy a feje a nyakra pontosan 46,5 fokos szöget zár be.

Edited by samoca80, 2010 augusztus 20. - 22:10.

#826 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 20. - 22:11

Örülök, hogy Karador egyik tulajdonosával végre beszélhetek!

Nem tudod, mi történt Kámmal, a Karador×Csongrad-Absatz csikóval?
Remek mén volt, kár, hogy félheréjûséget örökölt, nem az anyai oldalról, úgyhogy mûteni kellett. Még nagyobbat ugrott, mint a teljes testvére, aki ma is díjugratásban versenyez, igen eredményesen...

Mindig érdekelt volna, hogy Karador a behozatala után milyen eredményeket ért el Magyarországon. Nem a magyar tenyésszemlékre gondolok, hanem sporteredményekre. Mert a csikói alapján - bár sose merném magam veled tenyésztõkkel egy napon említeni - igazán kiemelkedõ képességû ló lehetett.

Nem értem, hogy az importja után miért csak a tenyésztésben vett részt. Mindenféle rosszindulatú pletykákat lehet errõl is hallani.

És még hány félheréjû Karador csikó született? Mert én ilyenrõl nem tudok... Ellenben Ausztriában pl fedezõmén fiáról Vadegér nagyállási kanca után igen....Meg féltestvéreirõl a mai napig Türkmenisztánban, az elnöki tenyésztelepen.... Az összes nálam született csikója hegyet tudott/tud ugrani, ehhez képest '99-tõl a sportlótenyésztõk nem adtak a csikóira nyt bélygzést, mert "nem fér bele a modern sportlóba"... Soha nem is érdeklte õket, mert nem német/holland/francia sportló volt...
A behozatala után pl volt "kipróbáláson" Sükösdön távlovaglásban, de még az udvarból sem tudtak vele kimenni - egy olyan lóval, aki '89-ben a volt SZU 5 legjobb lova között volt az Ashgabadi Hyppodromban produkált eredményei alapján.Sztem Sükösdön sem a lóban volt a hiba.
Amúgy nem hiszem, h a továbbiakban sportkipróbálással kellett volna nyúzni, mert ilyen genetikai értékû lovat az ember nem kockáztat, lévén nem nközi sportló, akit ha ér valami, lehet mazsolázni a testvérei, le-és felmenõi között, h kit fog az ember tenyésztésbe helyette. A kis létszámú fajtáknál ez nagy probléma. Ha baj éri, nincs másik... Nekünk így is megfelelt, mi nem sportolni vettük.

Edited by melodia91, 2010 augusztus 20. - 22:12.

#827 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 20. - 22:27

- Megint én nem tudok valamit, úgy látszik. Azt hittem, hogy" magyar félvér" mint elfogadott, önálló fajta nincsen is. ( Dehát én nem értek az akhalhoz)

#828 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 20. - 22:28

Ami pedig a tenyésztést illeti: nekem nem az az érdekem, hogy a csikóm egy magyar akhal-shown maximális pontot kapjon, mint a legszebb kétéves. Pontosan tudjuk, hogy ezeken az úgynevezett "szemléken" a legtöbb dolog elõre eldõlt... Hanem a sporteredmény.

Hosszú távon pedig az, hogy a lovam még 20 éves korában 4 db csontszáraz lábon álljon, és kettõt se köhögjön, nem pedig már 12 évesen kehesen, gyulladt ízületekkel kelljen "nyugdíjba" küldeni, mert ez volna a ló igazi, és tenyésztõ bizottságoktól független valódi értékmérõje... nem pedig az, hogy a feje a nyakra pontosan 46,5 fokos szöget zár be.

Ilyen jellegû "magyar akhal-show" nem is volt, és nem is lesz. Pont ezért. Amilyet mi tervezünk, ott a használati tulajdonságokra tesszük a célt.
Ami a cremellokat illeti, nekem sajnos más a tapasztalatom. A nyári napsütés bizony okoz gondokat. És azt se szeretném nézni, amikor a cremello lovam (nincs ilyen, de másénál láthattam) nyáron csak félig nyitja ki a szemét, mert bántja a fény. A túlzott jegyesség is épp elég gondot okoz, ez viszont saját tapasztalat is. Viszont még senkit nem kellett idõ elõtt nyugdíjba küldeni, 22 éves kanca is ellett már (Karador) csikót nálunk kint a legelõn.

#829 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 20. - 22:43

Én is ezt a Sükösdi sztorit hallottam, de nem tudtam, hogy igaz-e.

Kám, a fia egy kezelhetetlen vadállat volt. De csodálatos sportló lehetett volna belõle. A lánya, Kincsõ, pedig életem legjobb lova. Sajnos, már nincs nálam. De ez egy másik történet. Kincsõt is azért adta el a tenyésztõje, mert a lánynak, akirõl úgy gondolta, hogy majd belovagolja, eltörte a gerincét... Ettõl függetlenül én imádtam. Nézd meg az eredményeit a dijugratas.hu-n.

Kellett volna sportban nyúzni Karadort, szerintem, és az utódai nyereghelyen sütöttek lennének. Valójában a nyakon sütött, de ismert apaságú ló ugyanannyit ér, ha kiemelkedõ a sportteljesítménye, mint a nyereghelyen sütött. Csak az a lényeg, hogy ne nullás legyen.

Én láttam Mualimot, és tudom, hogy miért vele fogok fedeztetni akkor is, ha csak nyakon sütött lesz a csikóm. Ha más nem tenyészt vele, ám legyen. Maria felajánlotta, hogy a spermát a magyar tenyésztõknek is a rendelkezésére bocsátja, ha lesz rá igény. Ha nem, vagy megfúrják az engedélyét, akkor csak nálam lesz Mualim csikó, nyakon sütött félvérként. :)

Ilyen jellegû "magyar akhal-show" nem is volt, és nem is lesz. Pont ezért. Amilyet mi tervezünk, ott a használati tulajdonságokra tesszük a célt.
Ami a cremellokat illeti, nekem sajnos más a tapasztalatom. A nyári napsütés bizony okoz gondokat. És azt se szeretném nézni, amikor a cremello lovam (nincs ilyen, de másénál láthattam) nyáron csak félig nyitja ki a szemét, mert bántja a fény. A túlzott jegyesség is épp elég gondot okoz, ez viszont saját tapasztalat is. Viszont még senkit nem kellett idõ elõtt nyugdíjba küldeni, 22 éves kanca is ellett már (Karador) csikót nálunk kint a legelõn.

Nekem volt cremellom, és nem érdekelte a napfény. Nálunk minden karám napos, és abszolút nem ment árnyékba, sõt. Simán elállt benne, az egyedüli, amit észleltem, hogy ha tûzõ napról bevezettem az istállóba, kellett neki 1-2 perc, mire megszokta a szeme a fényváltozást. Viszont sötétben nagyon szeretett rohangálni!

Tudod, hogy Karador is dilúciós volt, vagyis cremello gén hordozó?
Tudnod kellett, ha a gazdája voltál.

#830 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 20. - 22:56

Sõt, Musztafa 53 is, máskülönben nem lehetett volna a perlino csikója, Henna. Hogyhogy nem volt dupla dilúciós lovad? Henna is az. Vagy nem a ti lovatok? Azt hittem, Ópusztaszerrõl vagy.

#831 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 20. - 23:43

A díjugratásban jelenleg is versenyzõ Karador-csikóról, Kincsõrõl egy tréning videó nálunk, tavalyról.
A szintoxer magassága minden felvételnél egyre nõtt, az utolsó képsorokon 160 cm-en volt.

http://www.youtube.c...;feature=search

Ha Karadornak ilyen utódai voltak – márpedig Kincsõ és Kám példája önmagáért beszél – hová hagytuk veszni ezt az értéket? Miért nem versenyeznek a Karador csikók jelenleg is a magyar díjugratás élvonalában?

Kincsõ vételára annak idején kereken 650 000 Ft volt, mert "csak" félvér akhal... Persze, akkor még nem derült ki róla ez :gm:

#832 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 21. - 8:02

Ménküd 2.5 hónapos mén csikó

Kép

Karakhán, gyönyörûek ezek a lovak!!!!!!!

#833 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 21. - 9:33

Sõt, Musztafa 53 is, máskülönben nem lehetett volna a perlino csikója, Henna.

Hogyhogy nem volt dupla dilúciós lovad?
Henna is az. Vagy nem a ti lovatok? Azt hittem, Ópusztaszerrõl vagy.

Hát rosszul hitted. Mint ahogy rosszul tudod a Magyarországon fedeztetési engedéllyel rendelkezõ mének sportteljesítményét is. Ha kapcsolatba lépsz az egyesülettel, biztos szívesen tájékoztatnak, többek között arról is, hogy a szarvasnyak egy akhalnál nem számít küllemi hibának.

Ez a perlino mén nemzetközi fed engedélyes és mesterséges megtermékenyítésre is érvényes az engedélye?

Az alábbi szabály miatt kérdezem, mert ha ennek nem felel meg, a MAAK nem fogja beregisztrálni az utódait:

An offspring produced by A.I. can be registered in the "Register of Young Stock" and entered in the StudBook under the dam's name only if it is sired by a stallion approved for A.I. by the selection centre. An official document confirming artificial insemination as well as data on immunogenetic and DNA tests of both offspring and parents must be presented. Registration of such offsprings is more expensive.

Ja, és a MAAK annyira nem rajong a mesterséges megtermékenyítésért, alapszabályként az élõ fedeztetés az érvényes, a fenti kitétel nem véletlen.

'Everything that is done for us, without us, is not ours.'

#834 samoca80

samoca80

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 78 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 21. - 15:08

Kérdéseidre a válasz (ismét):

IGEN. Mualim Shael MAAK által mesterséges megtermékenyítésre regisztrált fedezõmén, spermája fagyasztott állapotban elérhetõ.
Még leírhatom egypárszor.

Mualim méncsikója, Muromets idén a British Equestrian Federation tenyésszemléjén 55 indulóból 14.-ik helyezést ért el sportló kategóriában, 8,57 ponttal, ami kimagasló eredményt jelent.

Persze, ez messze elmarad a jelenleg Magyarországon elérhetõ akhal fedezõmének és utódiaik eredményeitõl, igaz?

http://www.nedonline...s.aspx?event=30

Ezek pedig az általam szintén szívesen emlegetett Karador-csikó, Kincsõ eredményei, akit éveken át tartottam és lovagoltam:

http://www.dijugrata...t...en=&ev=2010

De ez szintén nem érdemel említést, hiszen minden második akhal-tekének vannak ilyen sporteredményei Magyarországon.

Gondolom, az általatok képzett, tenyésztett és lovagolt akhal tekék és akhal félvérek a fentieknél jóval kimagaslóbb eredményeket tudnak felmutatni, úgyhogy nem is fárasztanálak Titeket a jövõben ezeknek a vacak lovaknak a bemutatásával.

Maria Marquise-szal, Mualim gazdájával megvitattuk a dolgot, és beláttuk, hogy nem érdemes Magyarországon egy ilyen színvonaltalan mén spermáját elérhetõvé tenni, hiszen a saját eredményei Endurance Riding-ban és a csikói eredményei a tenyésszemléken nem vehetik fel a versenyt a hazai ménállomány kimagasló teljesítményével. Ellenben a vacak, semmihez sem értõ brit tenyésztõknek maximálisan megfelel, de tudjuk, hogy az õ tenyésztésbeli és sportbeli eredményeik nem mérvadóak.

További kellemes társalgást kívánok nektek ezen a topicon és kívánom mindannyiatoknak, hogy minél szebb, jobb és eredményesebb akhal-tekéket tenyésszetek, a saját igényeiteknek megfelelõen.

Edited by samoca80, 2010 augusztus 21. - 15:08.

#835 lelkiismeretemmiatt

lelkiismeretemmiatt

Új vendég

• Fórumtag
  • 5 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 22. - 10:15

Sziasztok Akhalosok! Elõször is gratulálnék a fenti képeken lévõ lovakhoz! Gyönyörû állatok! Viszont megütközéssel vettem tudomásul Melódia nevezetû tenyésztési szakértõnk hozzászólását, aki kizárólag egyetlen fénykép alapján mond ki ítéletet !!!!!!!!! Kérdezem Én, létezik ilyen ember, aki csak így a net-en keresztül egyetlen kép alapján, anélkül, hogy mozgásban, vagy akár csak élõben egyszer is látta volna, megítélje ezt a lovat illetve lovakat? Ráadásul a teljesítményét, amelyet kizárólag komoly teljesítmény teszteken lehet csak is és kizárólag megítélni? Az pedig, hogy ennyire ódzkodik a fent említett mén spermájától, mint ördög a szentelt víztõl, az azt bizonyítja, hogy fogalma sincs róla pontosan, milyen ménrõl is van szó, és mely eredményekkel rendelkezik. Õ bizony kizárólag egy fotó alapján ismét döntött " show ló - nincs mögötte teljesítmény". :( Samoca, ha te szeretnéd a kancád a Mualin-nal berakatni, semmi de semmi akadálya sincs, hiszen ez egy nemzetközi engedéllyel rendelkezõ fed-mén, így a hazai egyesület csak asszisztálhat a regisztrációjához. KÍVÁNOK SOK SIKERT A LEENDÕ CSIKÓHOZ! Szeretném tudni, ha Melódia 20 éve tenyészt lovakat, hol vannak a lovai? Hol van a teljesítmény? Volt-e egyetlen versenyen is a lova? És ha igen, milyen eredményekkel? Kérem, mutasson csak egyetlen lovat, amely mögött valós teljesítmény van. Azt gondolom, nem itt a net-en kell virtuskodni, hanem meg kell mutatni a valós életben az igazi eredményeket. Az úgynevezett show lovakról! Meg kell nézni Mondjuk Parti Imrét, aki bizony nem itt tölti az idejét, hogy ossza töménytelen eszét! HANEM DOLGOZIK és tenyészt szakértelemmel, és bizony azokon a fránya show-kon elég eredményes lovai vannak, és meglepõ módon azok a semmire való show lovak aztán elindulnak versenyeken, és bizony igen jó eredménnyel! Meglepõ igaz? Ha egy szép és korrekt küllemû ló nyerni is tud? Aki nem hiszi járjon utána! Kedves akhal tenyésztõk ennyi évi tenyésztés után bizony már igen komoly eredményeket kellene tudni felmutatni! Csak meg kell nézni a CSEHEKET, õk bizony rendeznek versenyeket, van egy közös honlapjuk ahol minden egyes csehországi ló fent van, és tudnak együtt dolgozni a fajta érdekében, ellentétben velünk! Viszont szerintem ez a lófajta sokkal de sokkal többet érdemelne itthon is!!!!!!!!!!!!!!!!!! Fõleg, hogy a génvizsgálatok bebizonyították, hogy õseink is ilyen lovakon állták meg a helyüket a világban!!! Itt a feladat, felül kell emelkedni saját magunkon, és azt nézni, hogyan lehet elõbbre jutni KÖZÖSEN! KIÁLLÍTÁSOKAT, VERSENYEKET RENDEZNI, megmutatni a fajtát a többi embernek is, akik még nem látták ill. nem ismerik. Megmérettetni a lovakat és a teljesítményük alapján majd eldõl kinek van igaza, és melyik a helyes irány. Ha pedig kevesek vagyunk, ne féljünk olyan emberek véleményét kérni akiknek nagyobb tudásuk, tapasztalatuk van ezen a téren. Bocsánat ha bárkit is megbántottam, de a vélemény szabadsága már csak ilyen?!

#836 melodia91

melodia91

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 454 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 22. - 18:05

Hát.... kizárólag a "lelkiismeretem miatt" válaszolok erre a kis szösszenetre, mert sajnálattal látom, h vannak itt olyanok, akiknek az egyszerû olvasás-szövegértés is nehézséget okoz :D

Sziasztok Akhalosok!

Elõször is gratulálnék a fenti képeken lévõ lovakhoz!
Gyönyörû állatok!

Viszont megütközéssel vettem tudomásul Melódia nevezetû tenyésztési szakértõnk hozzászólását, aki kizárólag egyetlen fénykép alapján mond ki ítéletet !!!!!!!!!
Kérdezem Én, létezik ilyen ember, aki csak így a net-en keresztül egyetlen kép alapján, anélkül, hogy mozgásban, vagy akár csak élõben egyszer is látta volna, megítélje ezt a lovat illetve lovakat? Ráadásul a teljesítményét, amelyet kizárólag komoly teljesítmény teszteken lehet csak is és kizárólag megítélni?

-kedves barátocskám, olvasd el mégegyszer, légyszíves a te Mualimoddal kapcsolatos hsz-imat.... De hogy megelõzzem ismételt nehézségeidet, segítek:
1. "http://www.avatstud.com/Mualim.html "
2. "Amúgy a youtube-s videok tanusága szerint szimpatikus lovacska, kiváncsi leszek a pontszámaira.
Ja, olyan, h "Abszent" vonal, nincs. Azt úgy hívják, h 26 Arab vonal. ( A 26 Arab vonalból különben van már kis hazánkban sokkal komolyabb mén, akit még kint is nemzeti kincsnek nyilvánítottak.) A szárm.lapja szerint egyébként sem Arab, hanem Poszman vonalú. "

Lehet, h még mindig nem tünt fel, ezért még érthetõbben megfogalmazom: bárki beütheti a google-ba vagy más keresõbe a ló nevét, és végignézheti, amit ott talál. Nem ördöngõsség... Sehol, egyetlen szóval nem kritizáltam személy szerint ezt a lovat. A véleményem továbbra is uaz, amit korábban leírtam, vagyis h e videok alapján jópofa lovacska. De továbbra is érdekelnének a MAAK pontszámai, mert az azért már informatívabb.... ;)

Az pedig, hogy ennyire ódzkodik a fent említett mén spermájától, mint ördög a szentelt víztõl, az azt bizonyítja, hogy fogalma sincs róla pontosan, milyen ménrõl is van szó, és mely eredményekkel rendelkezik.
Õ bizony kizárólag egy fotó alapján ismét döntött " show ló - nincs mögötte teljesítmény". :(
Samoca, ha te szeretnéd a kancád a Mualin-nal berakatni, semmi de semmi akadálya sincs, hiszen ez egy nemzetközi engedéllyel rendelkezõ fed-mén, így a hazai egyesület csak asszisztálhat a regisztrációjához.

- a hazai egyesület nem asszisztál hozzá, megvonja a vállát és fütyül rá.... ennyi. :D ( te viszont ülj le, egyes, mert még mindig nem érted, h nem az egyesület, hanem a törvény szabályozza ezt :D )

KÍVÁNOK SOK SIKERT A LEENDÕ CSIKÓHOZ!
Szeretném tudni, ha Melódia 20 éve tenyészt lovakat, hol vannak a lovai? Hol van a teljesítmény? Volt-e egyetlen versenyen is a lova? És ha igen, milyen eredményekkel?
Kérem, mutasson csak egyetlen lovat, amely mögött valós teljesítmény van.

- Sem én, sem az egyesület bármely más tagja nem tartozik beszámolási kötelezettséggel noname billentyûvirtuózok felé. Sem. Mindenesetre én 15 éve kezdtem el versenyeztetni az elsõ, saját tenyésztésû (NEM mástól vásárolt...) lovamat. Egész jó eredménnyel, mert minden versenyén szalagozva volt. Akkor te még nem is hallottál ahalról sztem, bár az is lehet, h még egyszárú nadrágot hordtál... :gm: De ha érdekelnek valós teljesítmények, akkor pl : Musztafa Dáma, Musztafa Kisegér, Marietta, Mele Szakar Hedvig, 1879 Musztafa-53, vagy h a te idõdbõl nézzük, Aidyn, Karakán, Aranyló...
Vagy a samoca által egyetlen mondatban összefoglalóan lesz...ozott hazai ménállományból pl Makat, akinek a sajátteljesítménypontszáma 7! ( na ilyet mutass még egyet, ha már olyan vájtfülû vagy ;) )a MAAK szerint (NEM szerintünk....) és nközi értékelések szerint a Toporbaj vonal ma élõ egyik legkiválóbb képviselõje. Vagy Karakum, aki a 18 éve dacára a mai napig pályrekordot tart Ashgabadban... A saját lovamat nem dícsérem, mondjuk rá, h õ az übersz.... - szerintetek. Szerencsére nem fog gondot okozni senkinek, mert kifelé nem fedez, így majd csak mi "fulladunk be" a showcsikójaitól.... :D ) Vagy Kazbek, aki ugyan nem a szívem csücske pár dolog miatt, de az interneten is megtekinthetõk képek a ménvizsgájáról, pl az ugróban nyújtott teljesítményérõl.

Azt gondolom, nem itt a net-en kell virtuskodni, hanem meg kell mutatni a valós életben az igazi eredményeket.

- Gratulálok, nagy megállapítás!

Az úgynevezett show lovakról!
Meg kell nézni Mondjuk Parti Imrét, aki bizony nem itt tölti az idejét, hogy ossza töménytelen eszét! HANEM DOLGOZIK és tenyészt szakértelemmel, és bizony azokon a fránya show-kon elég eredményes lovai vannak, és meglepõ módon azok a semmire való show lovak aztán elindulnak versenyeken, és bizony igen jó eredménnyel! Meglepõ igaz? Ha egy szép és korrekt küllemû ló nyerni is tud?
Aki nem hiszi járjon utána!

- itt megint baj van a szövegértéseddel, Imre eredményeit senki nem vonta kétségbe, sõt, sztem pl õ a legjobb példa arra, h elsõ a fizikai teljesítmény, és h a jó ló tenyésztése elõbb utóbb szép lovakat eredményez. Csak a sorrend ez kell legyen és nem fordítva.

Kedves akhal tenyésztõk ennyi évi tenyésztés után bizony már igen komoly eredményeket kellene tudni felmutatni! Csak meg kell nézni a CSEHEKET, õk bizony rendeznek versenyeket, van egy közös honlapjuk ahol minden egyes csehországi ló fent van, és tudnak együtt dolgozni a fajta érdekében, ellentétben velünk!
Viszont szerintem ez a lófajta sokkal de sokkal többet érdemelne itthon is!!!!!!!!!!!!!!!!!! Fõleg, hogy a génvizsgálatok bebizonyították, hogy õseink is ilyen lovakon állták meg a helyüket a világban!!!
Itt a feladat, felül kell emelkedni saját magunkon, és azt nézni, hogyan lehet elõbbre jutni KÖZÖSEN!

- ez egy nagyon jól hangzó szöveg, akár lehetne is egy választási szórólapon... :yeah: De ha már ilyen királyi tsz. 1. személyt használsz, engedd meg, h megkérdezzem: te hogy jösz a képbe? Miben és miért is kéne veled közösen elõbbre jutnunk? Az egyesület - néhány vadhajtást leszámítva - eddig is közösen dolgozott, a kitûzött céljainkért mindenki megtette, ami rajta állt. (A csehekkel való összehasonlítás azért sántít, mert ott évekre visszamenõleg kb egy nagyságrenddel több ló volt, mint itthon.)

KIÁLLÍTÁSOKAT, VERSENYEKET RENDEZNI, megmutatni a fajtát a többi embernek is, akik még nem látták ill. nem ismerik. Megmérettetni a lovakat és a teljesítményük alapján majd eldõl kinek van igaza, és melyik a helyes irány.

- "Kiállításokat, VERSENYEKET" - ???? Igen, tizenpár ember rendezzen.... A vakok javára, persze. És aztán adjuk oda felebaráti szeretetbõl és a kipróbálás szükségességétõl hajtva szeretett lovainkat önjelölt titánoknak, akik majd kipróbálják és ezzel reklámot csinálnak nekünk.... :D Na ebbõl megintcsak megjöttünk már....
Jó lenne, ha körbeérne a fejekben, ha megmérettetés NEM kizárólag a versenypályán zaljik. Sõt! Õseink magasról és nagy ívben tettek volna rá, h a lovuk egy ugrópályán v a négyszögben mit produkál. Jó esetben még nevettek is volna. Egy keleti mentalitással, elvárásokkal kitenyésztett fajtát a nyugati, jelenlegi elvárások szerint értékelni és abba az irányba tenyészteni semmi mást nem erdményez, mint azt, h kapunk "egyet a sok közül" miközben elveszítjük az eredetit. Ki lehet próbálni aszerint IS. De az ott elért eredmény csak egy szegmense az elvárások körének. Aki ezt nem érti, az maradjon felhasználó, és nagy ívben kerülje el a tenyésztést.

Ha pedig kevesek vagyunk, ne féljünk olyan emberek véleményét kérni akiknek nagyobb tudásuk, tapasztalatuk van ezen a téren.

- Na ez nagyon jó megállapítás, kezdheted magadon a kipróbálását..... ;) :D :D :D

Bocsánat ha bárkit is megbántottam, de a vélemény szabadsága már csak ilyen?!

#837 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 22. - 18:59

.......

Edited by kátyus, 2010 augusztus 22. - 19:05.

#838 lelkiismeretemmiatt

lelkiismeretemmiatt

Új vendég

• Fórumtag
  • 5 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 22. - 22:30

Sziasztok! Kedves Melodia! Látom nagyon szívedre vetted a dolgot! Hidd el, nincs értelme. Azt gondolom, felnõtt emberként lehetnél kissé tárgyilagosabb. Nem akarlak én téged bántani, az életedre törni, csak véleményt szeretnék ütköztetni kulturált módon. Nos, nem kizárólag Mualimmra vonatkozik azon megállapításom, hogy kizárólag fényképek alapján hozol ítéletet, hanem ha emlékeznél rá, akkor volt fent egy kép egy cremello csikóról, és egy nagyon szép fakó kancáról. Rémlik valami? Nos ott is a fénykép alapján döntöttél úgy, hogy ezen lovak kizárólag showra valók, de teljesítmény nincs bennük. Esetleg láttad már õket élõben is? (Bocsánat, megnéztél néhány youtube felvételt is, így igazán képben vagy!)Vagy tudod ki fia borja? Mert azt látom, hogy számodra igen fontos a származás, és a szülõket emlegeted nagyon helyesen, de lehetnek bármilyen felmenõi is annak a szerencsétlen állatnak, ha õ maga nem bizonyított, hogyan is mondjunk rá véleményt? Nyilván te is tudod, most volt Franciaországban egy világkiállítás. Tényleg, miért nem volt ott egyetlen magyar ló sem? Te kedves Melódia ott voltál? Fogsz-e valaha is saját lovat kiállításon megmérettetni? Vagy pedig inkább nem, hiszen a világ minden részébõl odasereglõ szakemberek nem értenek hozzá, köztük az általad emlegetett Klimuk AKI MA A FÖLD NEVÛ BOLYGÓN LÉVÕ LEGJOBB STUD FARMNAK A VEZETÕJE? Vagy mondjuk mit mondasz Raibovára? Vagy esetleg a felvidéken élõ oroszhoz, Klabajevhez, akinek ma nyugat Európában a legtöbb elit minõsítésû lova van? Õk is szakmai dilettánsok, akik csak a showra tenyésztenek? Azt írod, a teljesítmény mindenek felett, és azt is, hogy sem négyszögben, sem galopp és egyéb versenyeken sem lehet ezt a fajtát kipróbálni, mert azt a nyugati lovakhoz találták ki! Ez egyszerûen nevetséges!!!!!!:):):) Nem is értem, akkor mihez valók? Mond meg kérlek, milyen tesztek alapján lehetne õket lemérni? Vagy nem az Abszent volt olimpiai bajnok díjlovaglásban? VAGY NEM A Karakum volt 2000 m-en pályarekorder Pitagorszkban? " és nem Ashgabatban"? Kicsit jobban kéne tájékozódni. Egy kicsit sántít és ellentmondásos, hogy azt írod milyen jól ugranak a Karador csikók, de persze ugróban sem lehet õket kipróbálni! Esetleg talán táv versenyen, hm? Vagy ott sem? Ja, és errõl jut eszembe, valami olyasmit írtál, hogy Türkmenisztánban félheréjû lovakat tenyésztenek? Voltál te már ott? Láttad már az állományukat? Szerinted hány tenyészállatuk van? No de térjünk kicsit vissza arra a bizonyos teljesítményt próbáló módszerre! Nos kíváncsian várom milyen verseny kéne ahhoz, hogy a keleti típusú lovaknak is megfeleljen:) Volna valami ötleted, kedves Melódia? Ja, vagy azt már nem, hiszen nem azért tenyésztünk, hogy csak pénzt tegyünk bele, és ki is próbáljuk, vagy mások próbálják ki! Majd valakik még a végén megvennénk tõlünk, és mások is lovagolhatnának ilyen lovakon! Azt már nem! Nehogy már másnak is legyen ilyen lova! A tenyésztõi szervezet vadhajtásait pedig vágjuk le! Máglyára az eretnekekkel ! A föld bizony lapos, és mindenki, aki mást állít az hazudik! Jaaa, és mi pedig egy nemzeti kinccsel fedezünk, igen, nem is akarták az oroszok odaadni, de végén csak csak! :) Hogyne adták volna oda, mikor olyan szépen kértük! A NEMZETI KINCSET!?!?! nekünk magyar testvéreiknek!!!!!!!!!!!!!!!!!! Na hagyjuk már!!!!!!!!:):):) Egyébként van errõl valami papír csak úgy mellékesen? Az sem baj ha oroszul. Csak hogy lássuk, mi igaz és mi nem. Egyébként láttam a képet az egyik Karador csikódól, nagyon szép jószág, gratulálok hozzá, büszke lehetsz rá, de a puding próbája az evés. Be van már lovagolva? Mennyi idõs? 7-8 éves? Nos, ezek szerint a tenyésztõi egyesület, ha hozzájuk fordulok mint írod " megvonja a vállát és fütyül rá". Na ez szép akkor minek is van, ha nem azért, hogy segítsen mindenkit aki ilyen fajtát szeretne? Vagy tényleg csak saját magának saját célra jött létre, amolyan belsõ kör, és mindenki aki kívül van azon a bizonyos belsõ körön, az "vadhajtás" amit le kell vágni? Tényleg erre mit tudsz mondani? Te például pontosan milyen szerepkörben vagy a szervezeten belül? Mit tudtok, mint hivatalos magyarországi egyesület segíteni mondjuk Szamócának abban, hogy tudjon ilyen lovat tenyészteni? Esetleg ha Én vennék ilyen lovat, milyen segítséget tudnátok nyújtani számomra? Gondolom ezek után már semmilyent sem. Vagy mégis, ha megígérem jó leszek? Kicsit furcsa ez az egész. Mégis mi lenne, ha MAAK -nál megtudnák, hogyan is folynak itt a dolgok? Megvonjuk a vállunkat és fütyülünk rá!!!!!!!!!!!!!!? Ez aztán komoly tenyésztõi egyesület. Ne is haragudj Melódia, de ez nem korrekt! Te mit szólnál hozzá ha mondjuk pincsit tenyésztenél, de a magyarországi pincsi tenyésztõi egyesület ahelyett hogy segítene, inkább azt mondaná az általad behozott kutyára fénykép és persze youtube videó felvétel alapján, hogy NEM JÓ! és csak a vállát vonogatná és fütyülne rád? Várom megtisztelõ válaszod!

#839 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 23. - 7:20

Mik azok a sebhelyek rajta? És a köldöke?

csikó

#840 pelmar

pelmar

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 110 hozzászólás

Közzétéve 2010 augusztus 23. - 8:40

Mik azok a sebhelyek rajta? És a köldöke?

csikó

Nekem két dolog jut róla eszembe, vagy kiálló dolgok vannak a területén, pl szög; vagy egy csõdörcsikó nevelkedik mellette...