Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Frízek

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
4992 válasz a témához

#801 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 30. - 12:41

Nem, 100 % fríz. Csak az anyja csikókönyves volt még akkor (tehát még nem volt szemlézve), amikor ez a kanca született. Vagy valamilyen okból kifolyólag nem is kapott felvételt a kancák törzskönyvébe. Az anyai ágon a nagymama Hb-s, ami nem tudom, hogy mit takar, de kinyomozom! ;)

Edited by hubertus, 2006 november 30. - 12:43.

#802 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 30. - 12:51

ilyenkor ismeretlenek lesznek a felmenõk? (onbekant)

#803 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 30. - 13:38

Igen. Ha a további õsök is csak vb-sek lennének, ahogy az anyuka, akkor is csak annyi lenne bejegyezve a nevük helyett, hogy "Vb".

#804 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 30. - 14:23

Azért én így is elfogadnám!

#805 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 30. - 14:54

Mint laikus, nem voltam elragadtatva ettõl a kancától...sem küllemében, sem mozgásában, a többirõl ne is beszéljünk. Ez szerintem egy modern fríz. Igaz, még fiatal csõdör, tavalyi kép róla:Posted ImagePosted Image

#806 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 30. - 16:01

136 kép fríz rajongóknak

#807 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 30. - 16:59

http://eladolovak.at.../menu/film.html

Jééééézusom :huh: A videó végén a pasi teljesen sokkolt. Hogy lehet így vágtázni? :huh: Hát legalább tanulna meg, nem pedig vágtában könnyûügetni próbálni... atya ég

#808 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 30. - 17:06

A "többi" nálam a nyergelést és lovaglást jelentette.. :dev: :D

#809 pepszin

pepszin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 30. - 20:43

Nem, 100 % fríz. Csak az anyja csikókönyves volt még akkor (tehát még nem volt szemlézve), amikor ez a kanca született. Vagy valamilyen okból kifolyólag nem is kapott felvételt a kancák törzskönyvébe. Az anyai ágon a nagymama Hb-s, ami nem tudom, hogy mit takar, de kinyomozom! ;)

De neki is van a homlokán fehér jegye, ha jól láttam az elsõ kockákon...

#810 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 30. - 20:54

Igen, jól láttad. A homlokon ez még elfogadott, csak nem látják szívesen.Közben megvan az is, hogy mi az a Hb. Ez a "Hilfsbuch" rövidítése, ami ez esetben azt jelenti, hogy a nagymama apukája nem bejegyzett mén.

#811 Méz

Méz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.207 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 30. - 21:08

Egy ellenpélda a túl kedvezõ árú frízekre:http://www.eladolovak.atw.hu/A ló ára 1,5 millió HUF. :cool: Ezzel szemben megvizsgálva a származási lapját... Megnézve a videót http://eladolovak.at.../menu/film.html .. Hát.. (Szerintem csak 3/4-es fríz. Hubi kérlek javíts ki, ha rosszúl láttam.)

Namost ezen jót nosztalgiáztam. :) (Balatonszõlõsi a ló.) És mintha már eccer lefényképeztem volna... Íme Muki.Elég melósnak tûnik az ügetés rajta. Az a vágta pedig szerintem könnyített akart lenni(vagyis a faszi akart kikönnyíteni na). :dev: Lehet, hogy nem vemhes, hanem inkább kövér. Az egyik ottani lóápoló lovagolgatta, mondta nekem, hogy kissé "túlkondícionált". Ami nem csoda: egész évben lucernán van jóformán.

Edited by Méz, 2006 november 30. - 21:11.

#812 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 30. - 21:15

:D Hááát, Ében sem egy nádszálkisasszony! ;) A frízek etetésére igen kell figyelni, jól értékesítenek. :gm: Az kiderül valahonnan, hogy milyen méntõl vemhes? :confused:

#813 roni

roni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.579 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 30. - 21:24

Tényleg, Hubertus, esetleg oda kell valamire külön figyelni a frízek takarmányozásakor? A kis Ébenem is igen jó kondícióban van :D , akkora a hasa, hogy ha nem tudnám, hogy mén, azt hinném, hogy vemhes.. :rolleyes: Elõre is köszi a segítséget! :)

#814 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 30. - 21:41

Ez, mint minden más fajtánál a munka mennyiségétõl is függ. Csikókorban nincs különösebb eltérés a többi fajtához képest. A fehérje mennyiségére vigyázz, az okozhat néha gondot. A te kis lovacskád még fiatal, növésben van. Most elsõsorban sok mozgásra, hasonló korú társakra van szüksége. Ha van rá lehetõséged, akkor legyen minél többet legelõn.

#815 roni

roni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.579 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 30. - 22:24

Ez, ha minden igaz, rövid idõn belül teljesülni fog, mert úgy néz ki, hogy megy legelõre, ahol hasonlókorú csikókkal lesz együtt. Véleményem szerint ez a legjobb minden csikó számára a növekedés és a szocializáció szempontjából is. :)

#816 Guest_Tamtam_*

Guest_Tamtam_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 1. - 2:54

Egy ellenpélda a túl kedvezõ árú frízekre:http://www.eladolovak.atw.hu/A ló ára 1,5 millió HUF. :cool: Ezzel szemben megvizsgálva a származási lapját... Megnézve a videót http://eladolovak.at.../menu/film.html .. Hát.. (Szerintem csak 3/4-es fríz. Hubi kérlek javíts ki, ha rosszúl láttam.)

Nem kéne találgatni, elég ha rákérdezel a hirdetõnél!A ló a Frízudvar Kecskemét "színselejtes" lova volt, eladták egy jóhiszemû embernek , sokkal drágábban, és most Õ is eladja/ta sokkal olcsóbban . Õ egy kis feher pártaszéli foltocska , miatt ilyen "olcsó" Sajnos rosszúl látod, "Hubi" helyett ha az én javításomat is elfogadod, megköszönöm :)

#817 Guest_Tamtam_*

Guest_Tamtam_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 1. - 3:08

Jééééézusom :huh: A videó végén a pasi teljesen sokkolt. Hogy lehet így vágtázni? :huh: Hát legalább tanulna meg, nem pedig vágtában könnyûügetni próbálni... atya ég

Rajta van a tanuláson, a z említett videón éppen már 2 hónapja tanul/t lovagolni! Szerintem ahhoz képest, egész jó nem? ja meg neki van/volt Friz lova... ;)

#818 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 1. - 9:22

Szervusz Tamtam! Köszönjük a hozzászólást!Levonható belõle a tanulság: sajnos nagyon kevesen ismerik ki magukat a frízekkel kapcsolatban, így könnyen át lehet verni a fajta iránt érdeklõdõket. Remélem, hogy utóbbi hozzászólásaimmal egy kis segítséget adhattam azoknak, akik esetleg tervezik, hogy frízt vásároljanak. Én sem tudok mindent, hiszen én is csak pár hónapja foglalkozom a fajtával, de megpróbálok annyi információt összegyûjteni, amennyit csak lehet. És szívesen megosztom bárkivel.A fenti témához csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy nem baj, ha a lovasa éppen kezdõ. Erre a célra fríz megbízhatósága, higgadtsága miatt nagyon megfelel! Talán csak az nem éppen szerencsés, ha egy eladni kívánt lovat, egy kezdõ "prezentál." Mert egész másképp adja magát egy ló, ha egy jó lovas mutatja be. De lehet ezt a másik oldalról is nézni: ez a bizonyíték arra, hogy egy kezdõvel is mekkora türelme van egy fríznek! ;) Tamtam, te is foglalkozol ezzel a fajtával? Szívesen olvasnánk a tapasztalataid! :)

#819 Ludmilla

Ludmilla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 170 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 1. - 11:57

Nem kéne találgatni, elég ha rákérdezel a hirdetõnél!A ló a Frízudvar Kecskemét "színselejtes" lova volt, eladták egy jóhiszemû embernek , sokkal drágábban, és most Õ is eladja/ta sokkal olcsóbban . Õ egy kis feher pártaszéli foltocska , miatt ilyen "olcsó" Sajnos rosszúl látod, "Hubi" helyett ha az én javításomat is elfogadod, megköszönöm :)

Kedves Tamtam!Ha elolvasod az elõzményeket akkor rá fogsz jönni, hogy amit ellenpéldaként írtam az olcsó frízekre azt éppen drágának tartottam. :cool: Sajnos a javításodat több okból nem tudom elfogadni (pedig hidd el szeretném :) ).Azért nem hívtam fel a jóhiszemû tulajdonost, mert amiket láttam és olvastam abból átjött az, hogy vagy nem ért a frízekhez nagyon, vagy olyanoknak akarja eladni azt a lovak, akik nem értenek hozzá..."Kicsit" drága ugyanis az a ló 1,5 M Ft-ért. Sajnálom, hogy a tulaj még ennél is drágábban vette. A piaci árakról: Hollandiából, Németországból díjmentes szállítással már hozzá lehet jutni tenyésztési engedéllyel rendelkezõ, normális származású fríz lovakhoz. Áruk: 4-5.000 euro között mozog. (Persze ezen túl vannak még a prémium kategóriájú, fullosabb származású lovak 8-16.000 euro. körül mozognak)Az említett lónak nem hozzáértõ szemmel valóban "csak kis partaszéli foltocska" hibája van.Hozzáértõ(bb) szemmel azonban a külalakon kívül és a lovaglás közben megmutatkozó "ferdeségen" túl a származási lapon megmutatkozó LEÍRT dolgokat sajnos nem lehet nem észrevenni.Konkrétabban:Apai ágon a származás rendben van. (Az anyai oldalon a nagyapa is OK). Azonban az anyai ágon nem. Anyja fríz, de nincsen tenyésztési engedélye, nem lett leszemlézve, s ez tovább folytatódik az anyai vonalon.. aztán feketén fehéren le van írva, hogy a nagyanyai vonaltól ismeretlen õsöktõl származik. ( lásd: Onbekend) . Ezért írtam, amit írtam.Észrevételeimmel nem az volt a célom, hogy megbántsak valakit! Csupán a fríz, mint nemes és tisztavérû fajta fenntartásának a híve vagyok. Továbbá szeretném, hogy a frízek iránti érdeklõdõ lóimádók korrekt információkkal rendelkezzenek és ha eljutnak odáig, hogy fríz lovat vesznek NE LEHESSEN ÁTVERNI ÕKET!

Edited by Ludmilla, 2006 december 2. - 14:05.

#820 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 1. - 12:55

Ludmilla,honnan tudsz ennyi mindent a frízekrõl? :yeah:

#821 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 1. - 12:57

Me van nekije! :yeah:

#822 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 1. - 15:36

A piaci árakról: Hollandiából, Németországból díjmentes szállítással már hozzá lehet jutni tenyésztésztési engedéllyel rendelkezõ, normális származású fríz lovakhoz. Áruk: 4-5.000 euro között mozog. (Persze ezen túl vannak még a prémium kategóriájú, fullosabb származású lovak 8-16.000 euro. körül mozognak)

Akkor ezek szerint megéri inkább Hollandiából vagy Németországból importálni. Különben te mennyire taksálnád a fent említett hiányos származású lovat?

#823 Guest_Tamtam_*

Guest_Tamtam_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 1. - 15:41

Kedves Tamtam!. A piaci árakról: Hollandiából, Németországból díjmentes szállítással már hozzá lehet jutni tenyésztésztési engedéllyel rendelkezõ, normális származású fríz lovakhoz. Áruk: 4-5.000 euro között mozog. (Persze ezen túl vannak még a prémium kategóriájú, fullosabb származású lovak 8-16.000 euro. körül mozognak)Észrevételeimmel nem az volt a célom, hogy megbántsak valakit! Csupán a fríz, mint nemes és tisztavérû fajta fenntartásának a híve vagyok. Továbbá szeretném, hogy a frízek iránti érdeklõdõ lóimádók korrekt információkkal rendelkezzenek és ha eljutnak odáig, hogy fríz lovat vesznek NE LEHESSEN ÁTVERNI ÕKET!

Abból soha nem lesz sértödés ha valamit azért írsz le , mert úgy van! Remélem Te/Ti se vettétek sértönek az én hozzászólásomat! :)

#824 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 1. - 22:21

Mézszín Sörény! Megérdeklõdtem, hogy a hollandoknál, németeknél mennyit ér egy ilyen jó. Meglepõ válaszokat kaptam, nem akartam hinni a fülemnek, és remélem, hogy nincs valóságalapja a dolognak. Mindjárt rátérek, de elõtte azt szeretném még mondani, hogy nem lenne fair dolog, ennek a lónak a reális árát itt a fórumon közölni. Adjuk meg az eladónak azt az esélyt, hogy el tudja õt adni, esetleg olyannak is, aki a fenti sorokat már olvasta, és tudja, hogy egy "hibás" frízt vesz. A ló használhatóságát nem befolyásolják a jegyei, és azt hiszem, hogy lovas ide vagy oda, a videofelvétel bebizonyította, hogy ez a ló birkaszelíd. És én most erre szeretném a hangsúlyt fektetni! Mint írtam az én kancám sem tökéletes, a papírjai is lehetnének jobbak, de számomra megfizethetetlen, hogy a 10 éves fiammal tudunk együtt terepezni. Igaz lovardában tanul, edzõ felügyelete mellett, de egy-egy tereplovaglás önbizalmat és további motivációt ad, valamint változatoságot jelent az "unalmas" osztálylovaglás után. Kocsiban detto ugyan ez a helyzet. Még soha nem kellett attól tartanom, hogy a ló miatt az árokban kötünk ki. Ha meg is rettenik valamitõl, két lépést "begyorsít", és már vissza is áll az eredeti tempóba. Én ezeket a tulajdonságokat emelném ki. Ha valakinek megér ennyit, hogy biztonságban tud lovacskázni, akár hiányos lovastudás mellett is, akkor nyugodtan adja ki érte ezt a pénzt. Ha ráadásul fedengedélyes frízzel van fedeztetve, akkor a születendõ csikó értékét se feledjük. Visszatérve a fehér foltokhoz. Egy nem megengedett jeggyel születõ fríz a holland tenyésztõknél általában presztízsveszteséggel jár, ezért amennyire csak lehet, próbálják az így született csikókat titokban tartani. Általában "kéz alatt" kerülnek eladásra. Remélem, hogy az csak rémhír, hogy nagyobb százaléka az ilyen csikóknak vágóra kerül. Ezeket az infókat egy kinti fórumról kaptam, ezért nincs rá garancia, hogy valóban így is van-e.Ami viszont tény: a mének után vezetnek egy statisztikát, melyben feljegyzik azt, hogy hány csikó született utána az adott évben. Abból hány kapott elsõ, második, harmadik prémiumot, hány született megengedett fehér jeggyel és hány nem megengedettel. Azt is feljegyzik, hogy hány csikót nem mutattak be abban az évben! A nem megengedett jeggyel született csikók száma mindig alacsonyabb, mint a be nem mutatott csikóké...Miért? Persze ez nem jelent semmit konkrétan, de Hollandiában "hagyománya" van a csikóbírálatnak, és oda általában minden csikóval rendelkezõ egyén elviszi a picurt bemutatni. Ha nem, akkor vajon miért nem? Nem azért, mert annyit kellene utaztatni a csikós kancát... De ez csak az én gondolatmenetem a kapott információkra építve. De semmivel nem tudom alátámasztani, bizonyítani, hogy a be nem mutatott csikók száma azért magas(abb, mint a nem megengedett fehér jegyûek száma), mert vágóra viszik õket.Visszatérve a kancára. Ludmilla téved, hogy ez a kanca nem 100% fríz, hiszen akkor nem lenne fríz (Fohlebuch-ja) csikópapírja, de abban igaza van, hogy az õsök papírjaival nincs valami rendben. Megpróbálom majd pontosan, és részletesen elmagyarázni, hogy mi az, ami nem stimmel, de egy kis idõt kérek hozzá. Meg még azon gondolkodom, hogy hogy tudnék feltenni ide egy excel táblát, amiben nyomonkövethetõ lenne, amit le szeretnék ez ügyben vezetni.

#825 Guest_ZafírLady_*

Guest_ZafírLady_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 1. - 22:40

A múltkor említett szaklapot egyébként itt veszed olyan újságárusnál ahol külföldi lapok is vannak, vagy úgy rendeled?A másik engem érdeklõ kérdés hogy hollandul van, vagy angolul? Nekem úgy rémlik hogy mindkettõ hivatalos nyelv ott, de nem vagyok benne biztos.Engem kimondottanérdekelne :) csak tudjam is elolvasni...

#826 Ludmilla

Ludmilla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 170 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 2. - 14:01

:hupp:

Ludmilla téved, hogy ez a kanca nem 100% fríz, hiszen akkor nem lenne fríz (Fohlebuch-ja) csikópapírja, de abban igaza van, hogy az õsök papírjaival nincs valami rendben. Megpróbálom majd pontosan, és részletesen elmagyarázni, hogy mi az, ami nem stimmel, de egy kis idõt kérek hozzá. Meg még azon gondolkodom, hogy hogy tudnék feltenni ide egy excel táblát, amiben nyomonkövethetõ lenne, amit le szeretnék ez ügyben vezetni.

Valóban nem fogalmaztam meg tökéletesen. Sorry! :hupp: A 100%-os részt törlöm. A többit viszont fenntartom! Pontosan megfogalmazva ismeretlen õsei is vannak. Ennek nem lehet jobban utánajárni. Le van írva. A LÉNYEG, hogy a ló aranyos, kezes és kezdõk által is lovagolható!!! Az ilyen lovak eszmei értéke pedig nagy.Aki meg esetleg frízt akar venni és olvasta írásunkat az majd úgyis odafigyel a papírral kapcsolatos dolgokra is. :) A Ster minõsítésnek kellene utánanézni...

#827 Ludmilla

Ludmilla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 170 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 2. - 14:13

Innen is törölhetnénk a téves állítást. :) Logikusan azért kapott fríz csikókönyvet, mert túlnyomó részt fríz. Tehát valóban 100%-os fríz a csikókönyv szerint, csak abban meg van írva, hogy vannak ismeretlen õsei... Na mind1, remélem jó helyre került már!!!

#828 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 2. - 14:38

A LÉNYEG, hogy a ló aranyos, kezes és kezdõk által is lovagolható!!! Az ilyen lovak eszmei értéke pedig nagy.Aki meg esetleg frízt akar venni és olvasta írásunkat az majd úgyis odafigyel a papírral kapcsolatos dolgokra is. :) ...

Akinek meg "csak" ennyije van frízre, az tenni fog rá, hogy van egy kis foltocskája a lábán. :dev: :D És ezért nem lehet elítélni. ;) Ráadásul kanca, ha befedezteti frízzel, a csikót, kéz alatt, simán el tudja adni.Az viszont durva, ha Hollandiában a színhibás frízeket vágóra adják.Adnák inkább olcsón, kötelezve az csõdöröket a herélésre, a kancák utódait, meg úgysem vehetik frízként...Ettõl még nem hígulna az állomány, viszont az árat valóban leverhetné, de sok ló élete megmenthetõ lenne.Nehéz ügy. Ez olyan, mint, ha most Haramia is vágón végezné, csak mert nem teljes fjord, vagy ha más színe lenne...Pedig kutyáknál a színhibás egyedek többsége új fajtát, vagy színvariációt alkot...

#829 Minó

Minó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.578 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 2. - 18:37

Tamtam, - egyébként - mit csinálsz Te Brandenburgban? :)

#830 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 2. - 19:18

Mézszín Sörény! Megérdeklõdtem, hogy a hollandoknál, németeknél mennyit ér egy ilyen jó. Meglepõ válaszokat kaptam, nem akartam hinni a fülemnek, és remélem, hogy nincs valóságalapja a dolognak. Mindjárt rátérek, de elõtte azt szeretném még mondani, hogy nem lenne fair dolog, ennek a lónak a reális árát itt a fórumon közölni. Adjuk meg az eladónak azt az esélyt, hogy el tudja õt adni, esetleg olyannak is, aki a fenti sorokat már olvasta, és tudja, hogy egy "hibás" frízt vesz. A ló használhatóságát nem befolyásolják a jegyei, és azt hiszem, hogy lovas ide vagy oda, a videofelvétel bebizonyította, hogy ez a ló birkaszelíd.

Remélem, nem hiszed, hogy olyan sznob vagyok, hogy egy fehér pártaszél vagy egy nem tökéletes származás befolyásolna a ló megítélésében. Nálam is elsõdleges szempont a használhatóság. Csak kíváncsiságból kérdeztem, mert tudni szerettem volna, lehet-e majd egyszer reális esélyem egy ilyen "tökéletlen" fríz megvásárlására.

#831 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 2. - 20:22

Remélem, nem hiszed, hogy olyan sznob vagyok, hogy egy fehér pártaszél vagy egy nem tökéletes származás befolyásolna a ló megítélésében. Nálam is elsõdleges szempont a használhatóság. Csak kíváncsiságból kérdeztem, mert tudni szerettem volna, lehet-e majd egyszer reális esélyem egy ilyen "tökéletlen" fríz megvásárlására.

Nem, dehogy hiszem! És maradjunk annyiban, hogy van reális esélyed! ;)

#832 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 3. - 15:18

Akkor erre alkalomadtán majd visszatérünk. ;) Addig meg legalább magánban megírhatnád, mennyi az annyi.

Edited by Mézszín Sörény, 2006 december 5. - 22:14.

#833 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 3. - 21:36

Elég gyakori a frízeknél a bõrbetegség, pl. az ekcéma. De ennél a fajtánál a fehérjére való allergia is elég gyakori.Azt is jó tudni, hogy a frízeknek kisebb tüdeje van, mint a többi fajtának. De ez nem azt jelenti, hogy nem tudnak vágtázni. Csak több idõre van szükségük, mire elérik azt a kondit, hogy az is jól menjen nekik! ;)Szívesen megosztom veletek, amiket tudok, meg ha találok valami újat, azt is közzé teszem. Csak nem sokat ülök gép elõtt, most a munkám issza a levét az információcserének. ;) Sajnos még én sem tudok annyit, amennyit szeretnék, de dolgozom rajta! Csak nagyon jó lenne, ha egy nap 48 órából állna, és abból minimum 36 óra szebadidõ lenne. :gm:

Ekcéma.Adtunk el mostanába lovat egy családnak.Vettek mellé még egyet kintrõl nagyon sok pénzért.Kiderült a lónak csüd ekcémája van és nem gyógyul,hiába kezelik.Állatorvos is látta,de nem tudott rá mit mondani.Megkérdezett minket,hogy hogyan lehetne gyógyítani és mondtunk neki egy-két orvosságot,de semmi.Felhívtuk a hollandiában élõ fríz tenyésztõt aki mondott egy szert és legközelebb hozunk is belõle,de meg nem tudom most mondani a nevét.Holnapra megmondom.

#834 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 3. - 22:04

A csüd-ekcéma és a csüdsömör között mi a különbség?

#835 Csöni

Csöni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 61 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 4. - 15:31

Nekem ez egy kicsit elfuserált fríznek tûnik, amibe jócskán került arab. A pókhasa meg csúnya. :nem:

#836 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 4. - 19:23

Nekem ez egy kicsit elfuserált fríznek tûnik, amibe jócskán került arab. A pókhasa meg csúnya. :nem:

Semmi baj a származásával.Nincs benne arab.Holland törzskönyve is van és csipp száma is,ezért regisztrált.Mondjuk nekem a 0%-os beltenyészeti arány egy kicsit furcsa.Ez egy 1,5 milliós fríz.De nálam a fríz mének amit nemrég Hubertus felrakott ide azoknak az ára 1,7 millió külön.

#837 Guest_Ford_*

Guest_Ford_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 5. - 22:11

.Ez egy 1,5 milliós fríz.De nálam a fríz mének amit nemrég Hubertus felrakott ide azoknak az ára 1,7 millió külön.

Bocsi,elírtam,mert 1,6millió.

#838 Apple

Apple

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 9.533 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 6. - 18:28

Ne haragudjatok, nincs idõm mind a 22 oldalt végignézni.A segítségeteket kérném, hogy tud-e valaki itthon, kis országunkban Fríz ménesrõl? Vagy legalábbis olyan tenyészetrõl, ahol legelõn vannak a lovak? (fotózás miatt érdekes a legelõ)

#839 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 6. - 18:43

Keresd meg Fordot ez ügyben!

#840 Guest_Friesian_*

Guest_Friesian_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 11. - 16:49

Posata teljes mértékben egyet értek veled, imádom ezekt a lovakat!!!Ja amúgy sziasztok, msot találtam rá erre a fórumra, és annyira örültem, mert annyira imádom ezeket a lovakat :D

Edited by Friesian, 2006 december 11. - 16:52.