Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Erdõk-mezõk gombái

• Please log in to reply
1236 válasz a témához

#801 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 24. - 14:40

Tegnap a majdnemfogadottlányod tereprõl hazatérve egy összegyürkölt gombácskát húzott elõ: lilapereszke. :D Elmondta ugyan, hol találta: "az ötödik dombon túl, a nyolcadik fánál, a harmincötödik fûcsomónál, van sok!" Na, mondom, köszi :P Egyre többen hoznak gombát, tegnap hárman, az egyik ismerõsöm letarolt mindent, amit talált: egy zacsiban vagy ötven faj, susujka a kígyógombával meg õzlábbal, stb. Mondtam, most nem eszik gombapörit, de itt hayta határozni, azzal bajlódok.

#802 shepherd

shepherd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 612 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 24. - 14:49

Tegnap a majdnemfogadottlányod tereprõl hazatérve egy összegyürkölt gombácskát húzott elõ: lilapereszke. :D
Elmondta ugyan, hol találta: "az ötödik dombon túl, a nyolcadik fánál, a harmincötödik fûcsomónál, van sok!" Na, mondom, köszi :P
Egyre többen hoznak gombát, tegnap hárman, az egyik ismerõsöm letarolt mindent, amit talált: egy zacsiban vagy ötven faj, susujka a kígyógombával meg õzlábbal, stb. Mondtam, most nem eszik gombapörit, de itt hayta határozni, azzal bajlódok.

:D Boszorka. :)
Óvatosan az összekeverttel, mert van olyan mérgezõ is, ami elég ha egy ehetõvel érintkezik.
Gyakorlott gombásznál is lehet baj, ha ugyan azzal a késsel vágta a tönköt.
Én már nem kisérletezek. Ráálltam néhány fajtára, ezeken kívül nem szedek mást, ha sok van belõle akkor sem. A tavaly elõtti félelem és reszketés kicsit visszafogottá tett.

#803 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 24. - 15:12

mér reszkettél galambom tavaly? :D

#804 shepherd

shepherd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 612 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 24. - 15:21

A csiperkés buli. Csiperkébõl van sok fajta, van amelyik apró részletekben különbözik a gyilkosgalócától. Kaja után pár órával kezdtem rosszul lenni. Összepakoltam a kis motyómat, igazolványaimat, kezembe vettem a mobilt és vártam. Egész éjjel, hasfájással, néha eredmény nélküli öklendezéssel. Reggelre kezdett múlni, hálistennek nem jöttek a galócás tünetek. Arra nem vitt rá a lélek, hogy csak úgy feltételekre, vagy félelemre alapozva mosassam ki a gyomromból azt a finom pörköltet. Megúsztam. Azóta csak óvatosan. :)

#805 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 24. - 15:28

:D Boszorka. :)
Óvatosan az összekeverttel, mert van olyan mérgezõ is, ami elég ha egy ehetõvel érintkezik.
Gyakorlott gombásznál is lehet baj, ha ugyan azzal a késsel vágta a tönköt.
Én már nem kisérletezek. Ráálltam néhány fajtára, ezeken kívül nem szedek mást, ha sok van belõle akkor sem. A tavaly elõtti félelem és reszketés kicsit visszafogottá tett.

Mondom, kidobtam az egész mixet, mert földes is, csupa törött is, pont ezt magyaráztam neki, ha enni is szeretne, külön szedegessen.

A csiperkét hogy kevered a galócával össze? Alap különbség, hogy a csiperkének a lemezei hússzinûek,a galócáké fehérek.
Csiperkébõl ami rossz szagú, nem ehetõ.

#806 shepherd

shepherd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 612 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 24. - 15:33

Elárulok egy titkot. Amikor repülőorvosin előkerült a babos könyv, tudod, körök és belül más színekből számokat formáznak, én ezt betanultam, mert a memóriámmal nincs baj, de színtévesztő vagyok. :) Nekem a türkiz, a világos kék és a halványzöld egykutya. :) Ennyit a halvány hús színről. :D Ja, az erdőszéli csiperke lemezei gyakran fehérek.

Edited by shepherd, 2012 október 24. - 15:44.

#807 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 24. - 17:26

A csiperkés buli. Csiperkébõl van sok fajta, van amelyik apró részletekben különbözik a gyilkosgalócától. Kaja után pár órával kezdtem rosszul lenni. Összepakoltam a kis motyómat, igazolványaimat, kezembe vettem a mobilt és vártam. Egész éjjel, hasfájással, néha eredmény nélküli öklendezéssel. Reggelre kezdett múlni, hálistennek nem jöttek a galócás tünetek. Arra nem vitt rá a lélek, hogy csak úgy feltételekre, vagy félelemre alapozva mosassam ki a gyomromból azt a finom pörköltet. Megúsztam. Azóta csak óvatosan. :)

értem.
velünk még nem történt semmi, de én idén parázós vagyok.
attól félek, hogy rutinból szedem az ehetõeket, és egyszer nem figyelek eléggé.
mellesleg bejött az is, amit a gombaszaki mondott. gombás rizst jól megpakoltam gombával, pöfivel is, és bizony megviselte az emésztésemet. anyósom, õ ugye az idõsebb, már amúgy is emésztési problémákkal küzdõ rétegbe tartozik, napokig gombát evett gombával, aztán rosszul lett. erre még rájött a para, nekem nem mert szólni, tegnap árulta el, mikor mondtam neki, hogy velem mi történt.
na, de ez ne riasszon el senkit a gombászástól, mert engem már egy bableves is megvisel. :D
vagy fûszeres.
vagy zsíros.

#808 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 24. - 20:12

Nem köll mindent elhozni az erdõrõl-mezõrõl, csak azt ami minden kétséget kizáróan mutatja az ehetõ gomba jegyeit. Ami már egy picit is kétséges azt tudni kell otthagyni. Meg az is segít ha csak pár fajtára pl. õzláb, csiperke van ráállva az ember mert annyi féle ehetõ gomba van aminek van mérges párja, hogy a ritkábban szedhetõ kuriózumszámba illõ alkalmi ínyencségek nagyobb kockázatot jelenthetnek tévedés szempontjából, mint a gyakoribb fajták. Akinek meg ez sem elég, annak ajánlottabb a háztáji termesztés. :)

#809 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 25. - 12:22

Ja, az erdõszéli csiperke lemezei gyakran fehérek.

De csak neked. :D

Learattam a tintákat, jön a hideg, már nem fog nagyobbra nõlni, így is tapossák, lovasok, kirándulók, meg a kutyáim. :o
Így is van vagy két kiló, megy a fagyasztóba.

#810 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 25. - 14:45

Közben, míg lesült a gomba, eszembe jutott: a színtévesztõk feketén-fehéren látnak, nem? akkor tudnod kellene, ami fehér, az nem szürkés... És hogyan mersz szedni lilapereszkét, he? :D

#811 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 27. - 15:54

"Ne kínálja döggombával gyermekeit!
Index
2012. október 27., szombat 15:50

Az elmúlt napok halálos kimenetelû eseteire tekintettel a Nemzeti Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a lakosság, különösen a kirándulók és gombagyûjtõk figyelmét arra, hogy kizárólag gombaszakellenõr által megvizsgált gombát fogyasszanak, emésztõszervi megbetegedésben szenvedõnek, idõs, beteg embernek és kisgyermeknek ne adjanak gombás ételt.

A jelenlegi idõjárás különösen kedvez a gombák növekedésének, és a nem kifejezetten gombatermõ területeken is nagy mennyiségben megjelentek a vadon termõ gombák. Megszaporodott az olyan gombavizsgálati kérelmek száma, amikor ehetõ gombafajok fogyasztása után jelentkezõ megbetegedést kell tisztázni, mert a rosszul elkészített, vagy idõs, beteg embernek és kisgyermeknek adott gombás étel fogyasztása emésztõszervi tünetekkel járt. A nagy õzlábgomba, a pereszkék és a gyûrûs tuskógomba ehetõk, de például rántva a nem kellõ átsütés, hõkezelés miatt okoznak emésztõszervi tüneteket. A napokban hat ilyen esemény kapcsán került a NÉBIH laboratóriumába vizsgálati anyag.
Hasznos tanácsok a hivataltól:

• Házalótól, ismerõstõl gyûjtött gombát ne fogadjon el!

• Hat év alatti gyermeknek gombás ételt ne adjon!

• A gombás ételt elkészülte után a lehetõ legrövidebb idõn belül fogyassza el, ha teheti, ne tárolja.

• Játszótereken, udvarokon a kisgyermekek védelme érdekében fokozottan vizsgálja át a füves és bokros területeket, megelõzve azt, hogy a kíváncsi gyermek az ott növõ gombát megkóstolja.

Megbetegedések miatt az utóbbi hetekben a laboratóriumba küldött minták száma 86 db, melybõl 44 mintában mérgezõ gombát mutattak ki a hatóság szakemberei. 15 alkalommal a nagy döggomba, 8 eseménynél világító tölcsérgomba volt a megbetegedés hátterében, valamint négy esetben elõfordult karbolszagú csiperke és mezei tölcsérgomba is.

A NÉBIH munkatársai diagnosztizáltak továbbá párducgalóca, és retekszagú kígyógomba mérgezést is. 2012-ben eddig összesen 6 mintából regisztrálták gyilkos galóca jelenlétét. Hat esetben kértek vizsgálatot a szabadban, füves területeken felügyelet nélkül hagyott gyermekek nyers gomba evése, megkóstolása miatt.
A NÉBIH honlapján megtalálható a nyilvántartott gombaszakellenõrök listája, továbbá a gyûjtõk és fogyasztók figyelmébe ajánlják a leggyakoribb ehetõ és a hozzá hasonló mérgezõ gombafajok fotóit."

Edited by moon, 2012 október 27. - 15:56.

#812 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 27. - 16:12

Yes! :yeah: Akartam volt említeni, hogy a TIT hétfõnkénti szakköreire is be lehet vinni, a szakoktatók megnézik, de benne van a listában. Kerestem közelben is, van egy, "vizsgálat elõzetes megbeszélés szerint" , csak éppen elérhetõsége nincs. :D Leszedtük a lilapereszkét, kisboszorkánynak nagyon ráált a szeme, én nem is találtam volna meg az avarban, õ meg befért a galagonyabokrok alá is. :D

#813 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 27. - 16:46

6 év alatti gyereknek..... azért én maradok abban, amit a gombaszakim mondott, hogy 2 év alatt ne. lassan már semmit nem lehet e gyerekeknek adni. tele van az erdõ nyárfa pereszkével lépni nem lehet tõle.:(

#814 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 28. - 15:28

Amikor a kölök 6 kisebb volt (már 6 fölött), kezdõ gombászként ismerkedtem a lehetõségekkel, és csak úgy adtam neki gombás ételt, hogy én leteszteltem elõtte :D Feltévedtem a legelõre és kiderült , tele van szegfûgombával. Azt hittem, idén már nem találkozom vele. Gyorsan leszedtem, megmentettem a fagyhalál elõl õket. :)

#815 fafaragó

fafaragó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.036 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 29. - 18:39

Már vagy ötször is találtunk Õzlábat de 10-15db-ot alkalmanként :) Sajnos csak ezt ismerem fel 100%.de tele van az erdõ egyébbel is csak nem merem leszedni :( De jó lenne ha valakitõl tanulhatnák!idáig rántva ettük ,a mai termés pedig pörkölt lesz majd :)

#816 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 29. - 19:05

ha a fagy után még elõjön valami áthívlak gombászni. :) :ang:

#817 kikinda

kikinda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 359 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 30. - 14:05

Fényképeztem ma kb 30 négyzetméternyi területen néhány gombát. két három kép még jó is lett.

Nem étekzési szándékkal kérdezem, hogy miket látunk?

Nyírfák alatt terem a gomba
Posted Image

mellé még néhány felvétel róla, más szögbõl és példányokról:
Posted Image

http://www.kikindai....er_DSC_4989.jpg

Mutatom a többit is, csak megnézem, hogyan illeszti be a képet és a linket a program.

#818 kikinda

kikinda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 359 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 30. - 14:15

Másik gomba:

Posted Image

Ennek a többi képe itt található:

http://www.kikindai....er_DSC_5003.jpg
http://www.kikindai....er_DSC_5004.jpg
http://www.kikindai....er_DSC_5005.jpg
http://www.kikindai....er_DSC_5006.jpg
http://www.kikindai....er_DSC_5007.jpg

Kettõ lépést balra:

Posted Image

És a többi kép róla:

http://www.kikindai....er_DSC_5016.jpg
http://www.kikindai....er_DSC_5018.jpg

mintha nem lenne olyan sok gallérja, bár lehet, hogy nem is kell néki:
http://www.kikindai....er_DSC_5020.jpg

Fenyveserdõ alájban:

Posted Image

és a képek róla:
http://www.kikindai....er_DSC_5023.jpg
http://www.kikindai....er_DSC_5024.jpg
http://www.kikindai....er_DSC_5027.jpg
http://www.kikindai....er_DSC_5032.jpg

Ez meg lehet, hgoy ugyanaz, mint a korábbi, csak nekem markánsabbnak tûnik jóval a lila szín (meg a csiga is jobban szerette ezt) és máshol is volt egy csöppet.

Posted Image

és a széria:

http://www.kikindai....er_DSC_5039.jpg
http://www.kikindai....er_DSC_5041.jpg
http://www.kikindai....er_DSC_5042.jpg
http://www.kikindai....er_DSC_5047.jpg

#819 fafaragó

fafaragó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.036 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 30. - 18:11

ha a fagy után még elõjön valami áthívlak gombászni. :) :ang:

Tyúha ! :ang:
Azt hiszem élnék alehetõséggel ha összejön. :) A héten csak szeda nappal és csütörtök éjszaka dolgozok .utána szabi :)

#820 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 30. - 19:44

az idõtõl függ, nem néztem mit mondanak a jósok. esõ, fagy, s hó után nem sok gomba van. ha tartósan 1 hétig lenne melegebb talán elõjön valami. már ez az idõ elõtt is döntõen csak elérett leszedni nem érdemes gomba volt az erdõben, már ami erre van és tömegével szedhetõ. most az esõ és a fagy azokat szétbomlasztotta. az újaknak kellene fagymentes idõ. bár a gombaszaki szerint az õzláb már nem jön elõ, ha fagyott. nekem nem volt még szerencsém a téli gombákhoz, laskához, fülõkéhez. de ha látom, hogy kedvez az idõ, kinézek és szólok, hogy gyere. :) kinga! a másodikat nem tudom. az elsõ nyárfa pereszke, nem ehetõ. a harmadik tinóru, ehetõ, de elért már. a negyedik vagy melyik, hússzínûek a lemezei csiperke. ha vágásra nem sárgul, és nem pisi szagú ehetõ. az utolsó lilatönkû pereszke, felénk sajnos nincs, így nem volt hozzá szerencsém. ehetõ.

#821 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 31. - 13:21

Nem csak az idõ, a gombák is bolondok! :D Ugyebá szegfûgombának se szabadna már lennie, oszt mégis. Tavalyelõtti esõs évben csak egy-két tintagombát találtam, tavaly meg nem is tudom, lehet, nem. Most tele van vele az út széle, frissek, néhány fiatal csiperkével együtt, pedig már 3. napja mínusz van éjszaka, nappal se sok. A fene se érti... Mindenesetre a kisvödröm megint megtelt.

#822 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2012 október 31. - 14:07

én ki se néztem az erdõbe ilyen idõbe, de ha azt mondod, amit mondasz, ma megpróbálok jármûre szert tenni, is kinézek.

#823 kikinda

kikinda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 359 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 1. - 19:34

Köszönöm a válaszod.

#824 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 2. - 7:40

szívesen. :kv:

#825 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 2. - 9:13

Gyilkos galócát árultak Brfk
"akik a képeken látható személyektõl kaptak, vagy vásároltak ismeretlen eredetû gombát, jelentkezzenek bármely kórház toxikológiai osztályán, illetve a BRFK XIV. kerületi Rendõrkapitányságon tanúkihallgatás céljából..."

#826 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 2. - 10:21

Gyilkos galócát árultak Brfk

Tudja valaki, mekkora a halálos dózis? Mennyit kell etetni az anyóssal, hogy utána ártatlan tágranyílt szemmel mesélhessem a rendõröknek, hogy "én figyelmeztettem a mamát, hogy ne vegyen a közért elõtt áruló cigányoktól bevizsgálatlan erdei gombát..."

#827 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 2. - 17:26

annyit tudok, kezdõ gombász minõségemben, három gyönyörû, méretes gyilkos galócát vittem bevizsgálni a szakinak, ki iszonyodva közölte 15 ember legyilkolására alkalmas mennyiséget szedte, s ki mint maga a sátánt látná: elásni, feltüzelni, megszüntetni mindent amihez hozzáért... ez nem vicc. a galóca 3 napig tünetmenetes, addigra a májban helyrehozhatatlan károkat okoz. máj csere vagy koporsó. a tuskó gomba lehet elírás. cölöpgomba, véralvadás gátló. 2-3 evás után fejti ki a hatását. alattomos sunyi gombák ezek. óvatosság. fegyelem.

#828 juice

juice

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.137 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 2. - 18:12

Ágimamnak mintha lett volna erre egy története...

#829 Kocalovas

Kocalovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.337 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 2. - 18:37

annyit tudok, kezdõ gombász minõségemben, három gyönyörû, méretes gyilkos galócát vittem bevizsgálni a szakinak, ki iszonyodva közölte 15 ember legyilkolására alkalmas mennyiséget szedte,

Vagyis egyetelen egy elég egy egész családra? Hát ez zseniális! Én meg itt áztatgatom a légypapírt meg cipelem a nadragulyát... éljen a galóca!

#830 Fec

Fec

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.878 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 3. - 11:41

...a tuskó gomba lehet elírás...

A tévés bejátszásokat elnézve, mûkedvelõként is ingattam a fejem.
Összevissza beszéltek a bejátszások alatt, amiken olyan gombákat mutogattak, amiknek annyi köze volt az egészhez, hogy ja az is gomba vagymi...

A jóemberek valószínûleg gyûrüs tuskógombával házaltak, amibe benéztek egy-két gyilkos galócát. Légyölõ is rengeteg van most.

(Azokban a napokban mi is gyûjtöttünk vagy 20 kiló tusit pörköltnek. (Felénk ilyenkor az elsõ hideg és csapadékos napok után jelenik meg 4-5 éves irtások tuskóin.) Megfõzve, elrakva frígóba. Próbaevés megvolt. :D )

Ja, került bele szürkehátú fenyõpreszke, tinorú, illatos pereszke, meg pár galambgomba is.

#831 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 3. - 12:12

én már azt sem tudom megdöbbenjek e. minden értelem nélkül vesznek emberek gombákat az útszélén? én csak olyan gombát veszek meg amit ismerek. ez Erdélyben szokott elõfordulni. :D de én mondtam ott is a cigányoknak, hogy hogyan lehet ilyen csúnyán piszkosan gombát szedni, így összetörni, és az egész aprókat minek szedték le. én idén találtam elõször az általad linkelt gombát, a gombaszaki déli tuskógombának mondta. azért az nem tudom elképzelni, hogyan lehet összekeverni gyilkos galócával?

#832 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 3. - 16:34

Posted Image

Téli gomba, nyári gomba: mindez egy napon. Júdásfüle, téli fülõke, laska, szegfûgomba, középen két csiperke és egy lilapereszke. Csak gyõzzem eltenni.
A mai kirándulás eredménye még egy kevés lila, meg néhány érdekes, amit nem tudok hova tenni, egy kapitális zöld harmatgomba, volt sok belõle, lehetne egy jó kis bulit csapni :gm: (hallucinogén anyagot tartalmaz)

#833 moon

moon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.081 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 3. - 22:03

Szép felhozatal, grat! :)

#834 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 4. - 15:18

Kösz. Látom a hallucinos többeket érdekelt. :gm: A mai: fenyõtinóru, fenyõpereszke, lilásvörös nyálkásgombák, egy kiló ma is, nem volt, csak fél órám a szedésre. A fenyõpereszkéktõl lépni se lehet.

#835 emeset

emeset

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.390 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 4. - 16:53

Ma meglepetés ért minket erdei sétánk vége felé: õzlábgombákra vadásztunk (volna, mivel 1 öregedõ, kukacosodó és egy friss példányt találtunk mindössze), mikor megáll mellettünk egy rendõrautó (!) és közli a jármûbõl kiszálló járõr, hogy épp szabálysértést követünk el a Btk. x-edik paragrafusa szerint és 5tõl 50ezerig büntethet a nálunk lévõ gomba miatt. Hoppá! mi vagyunk ilyen tudatlanok vagy mostanában változott a törvény, mert én még úgy tudtam, hogy saját használatra való mennyiséget engedély nélkül lehet szedni. Vagy mégsem?? Akkor a séta alatt megevett kökényt is be kellett volna vallanom, mint szabálysértési tétel?? (rengeteg van felénk, épp azon keztem gondolkodni, hogy pl. lekvárt lehetne-e belõle csinálni???)

#836 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 4. - 17:00

Gombából két kilót szedhetsz, de nem árusíthatod, csak ha gombaszaki ellenõrizte (és árusítható gomba). A zsarunak abban az esetben lehetett igaza, ha - a terület gazdája megtiltotta a gombaszedést -ha több, mint két kiló volt nálatok fejenként -ha védett gombát szedtél (nem hiszem, h a zsaru akkora szaki lenne, bár tévedhetek is :D ) Szerintem szórakozni akart, na. Vagy elijeszteni egy kis gombamérgezéstõl, de hát azért ezt így mégse. Jó tudni a paragrafusokat és kiokítani a rendõrt. :D Ja, igen, a kökényre is vonatkozik valami határ, lehet, az is két kiló? Már nem tudom, annyi van felénk is, itt gaznak számít. Csinálj lekvárt, bár a fanyar íz megmarad, de yoghurtba téve nagyon kellemes.

Edited by Kistáltos, 2012 november 4. - 17:03.

#837 emeset

emeset

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.390 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 4. - 17:28

Õzláb védett? tényleg összesen 2 db volt belõle nálunk, úgyhogy a nagy mennyiség nem játszik, az erdõ tulaja az állam. És a rendõr szerint még örülhetünk is, hogy nem az erdész állított meg, mert õ akkor valami természetvédelmi károsítás miatt jelent fel és nem vagyon elleni szabálysértésért. Tényleg megkeresem az idevágó paragrafust és bemagolom. Az évi 2-3 gombás rántottámról (nagy tétel?? ;) )nem szívesen mondok le.... A kökénylekvárt megpróbálom, izgatja a fantáziámat :D

#838 Terézanyu

Terézanyu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 84 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 4. - 19:04

Erdõtörvény.

VII fejezet. 69. 7) Az erdõgazdálkodó köteles tûrni - ha jogszabály másként nem rendelkezik - az egyéni szükségletet meg nem haladó gomba, vadgyümölcs, gyógynövény állami erdõben való gyûjtését.

#839 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 4. - 19:15

Erdõtörvény: kutyát pórázon, gombát mértékkel, sátrat engedéllyel
"A törvényben szó van arról is, hogy az erdõgazdálkodó köteles tûrni, hogy az erdõlátogatók - egyéni szükségletet meg nem haladó mennyiségben - gombát, vadgyümölcsöt, gyógynövényt gyûjtsenek. És hogy mennyi az annyi? A jogszabály az egyéni szükségletet kielégítõ mennyiséget a gomba, a vadgyümölcs és a gyógynövény esetében is két kilogrammban határozza meg. Ha valaki ennél nagyobb mennyiségben szeretné begyûjteni az erdõ javait, akkor be kell szereznie az erdõgazdálkodó erre vonatkozó engedélyét. Magánerdõben a fent említett erdei melléktermékeket - függetlenül a mennyiségtõl - csak a magángazda engedélyével szabad gyûjteni. A kerékpárosok is kedvelik az erdei terepet, nem árt azonban tudniuk, hogy csak a kijelölt úton kerékpározhatnak, ha arról letérnek - és netán megrongálják az erdei talajt - szabálysértést követnek el."

#840 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2012 november 4. - 19:52

Ma meglepetés ért minket erdei sétánk vége felé: õzlábgombákra vadásztunk (volna, mivel 1 öregedõ, kukacosodó és egy friss példányt találtunk mindössze), mikor megáll mellettünk egy rendõrautó (!) és közli a jármûbõl kiszálló járõr, hogy épp szabálysértést követünk el a Btk. x-edik paragrafusa szerint és 5tõl 50ezerig büntethet a nálunk lévõ gomba miatt. Hoppá! mi vagyunk ilyen tudatlanok vagy mostanában változott a törvény, mert én még úgy tudtam, hogy saját használatra való mennyiséget engedély nélkül lehet szedni. Vagy mégsem??
Akkor a séta alatt megevett kökényt is be kellett volna vallanom, mint szabálysértési tétel?? (rengeteg van felénk, épp azon keztem gondolkodni, hogy pl. lekvárt lehetne-e belõle csinálni???)

nagyon finom a kökénylekvár, ki ne hagyd!
az enyémért meg vannak õrülve kik kóstolták már.
én birsalmával vegyesen készítettem, hogy kissé több legyen, mert majd látod milyen szaporátlan a kökényt szedni.
készítettem úgy is, hogy nem vártam meg megcsípje a dér. ugyan olyan.
aztán olvastam a neten, hogyha 1 napra lefagyasztom az ugyan úgy csökkenti a fanyarságot. nem kell sajnálni a cukrot, mert tényleg ízorgia.
sok erdei gyûjteni való, és recept található a neten, Erdõkóstoló oldalon. :)