Én úgy tudom, hogy a Klinika egésze nincs, csak a kólikás szárny, ahol elvileg még van egy fertőzött, és egy negatív ló.

Érdekesség
Közzétéve 2015 május 29. - 9:59
Közzétéve 2015 május 29. - 10:07
"A harmadik Üllőn karanténozott ló eredménye továbbra is negatív."
... egyenlők közt is egyenlőbbek.
Közzétéve 2015 május 29. - 10:17
Kéknyelvnél eleve más az előírt intézkedés-sorozat az eltérő járványtan miatt - nem csak a tartási helyet vonják zárlat alá hanem annak 20 kilométeres körzetét; plusz 100 illetve 150 kilométeres körzetben is bizonyos fokú forgalmi korlátozás van. Ez két megállapított esetnél is rengeteg települést tesz érintetté; ezért van fent térkép, településlista, satöbbi.
Üllőn a 90 napos, eleve júniusig tartó zárlatot meghosszabbították még 30 nappal; hogy miért nincs fent a felsorolásban, az vélhetőleg szimpla trehányság.
Közzétéve 2015 május 29. - 11:12
Vagy tudatos reklámfogás.
Ki vinné akkor a lovát üllőre "kezeltetni"?
- N.C. kedvelte
Közzétéve 2015 május 29. - 11:48
Mi bent vagyunk már egy hete, karanténon kívül, magunk által vállalt "karanténban".
Közzétéve 2015 május 29. - 11:49
Vagy csak mert úgy gondolták, ez evidencia.
Reklámfogás: a lovasok.hu oldalán az Üllőt égető cikkekbe beágyazzák a Pannon Lóklinika hirdetését. Ügyes.
Közzétéve 2015 május 29. - 11:51
Spyro, és hogy sikerült a műtét? MIt jelent az általad vállalt karantén? Nem akarod hazavinni, amíg meg nem győződsz róla, hogy nem szedtetek-e össze valamit? Azért azt vedd figyelembe, hogy a Klinikán nem csak fkv-t lehet begyűjteni, hanem klassz multirezisztens mindenfélét is....
Közzétéve 2015 május 29. - 12:08
Tudom, ismerem a történeteteket És igen, valóban úgy néz ki, bent kell hagynom 90 napig és csak negatív leletekkel mehetek haza. Sajnos a környékbeliek annyira félnek a fertőzéstől, hogy csak így járultak hozzá, hogy bevigyem a lovat. Annyira nem örülök neki, mert ha elkapunk valamit, az nagy valószínűséggel nem amiatt az egy szem fertőzött ló miatt fog megtörténni, ami a karanténban van. Kevésbé szeretem, hogy jönnek-mennek a lovak körülötte. De egyébként most úgy gondolom, rendben van a benti helyzet.
A műtét sikerült, de sajnos olyan mértékű porckopás alakult ki, amin már nem biztos, hogy lehet segíteni.
Közzétéve 2015 május 29. - 12:12
Kitartást neked és a lónak is a 90 naphoz! Most az fkv miatt biztosan a megszokottnál jobbak a körülmények, de azért légy résen!
Közzétéve 2015 május 29. - 12:14
Spyro, ez azt jelenti, hogy mindenen felül plusz 90 napot kifizetsz az ott tartózkodásért?
Esetleg kiviheted valamelyik istállóba addig csak haza nem?
Edited by Eva, 2015 május 29. - 12:15.
Közzétéve 2015 május 29. - 12:19
Ori, köszönjük
Eva, nem tudom, ki fogadna be minket jó szívvel... Bár én boldog lennék, ha a rehab időszak után legalább egy karámba kikerülhetne. A 90 napig bértartást fizetek, ami nem lesz kevés, főleg, hogy én egyébként otthon tartom a lovakat.
Közzétéve 2015 május 29. - 12:26
Ööö... Hát az nem lesz olcsó mulatság.
Ezt úgy annyira nem vágom, mert, ha otthon tartod a lovad, akkor senkinek nincs beleszólása, de értem a logikát, (talán még egyet is értek), de remélem értékelik a szomszédaid, azt amit teszel.
Mindenesetre, ha nem haragszol meg érte: vigyél magaddal váltó cipőt vagy cipő védőt és más lovakhoz nem menj ugyanabban a ruhában/cipőben, mint amiben a klinikán jártál, kézmosás stb...
Közzétéve 2015 május 29. - 13:11
Tenyészetkód rendben. A bejutás hosszabb volt, mint az ügyintézés (mivel a bejáratnál a "cég" nincs igazán láthatóan kitáblázva).
A portástól az ügyintézőig segítőkészek, gyorsak voltak. Azért érdemes előtte időpontot egyeztetni.
Közzétéve 2015 június 2. - 6:50
Tényleg nem találtam volna ki.
Közzétéve 2015 június 2. - 12:55
Minden jó szándék mögött ott a rossz szándék.
Közzétéve 2015 június 2. - 13:38
Minden jó szándék mögött ott a rossz szándék.
Vagy inkább a rossz szándék (érdek) jónak feltüntetve. Mostanában eléggé ismert megoldás.
Közzétéve 2015 június 3. - 21:58
Robi által linkelt cikkből:
"Az előző évekhez képest annyi a különbség, hogy a mostani eset nagyobb nyilvánosságot kap, illetve most a beteg ló melletti lovak is megfertőződtek. Ezeket leszámítva a monitoring vizsgálathoz kapcsolódóan összesen öt esetnél tartunk most az első félévben, ami az előző évek számaihoz képest teljesen megegyező - mondta Nemes Imre."
Nincs itt semmi látnivaló, haladjunk tovább!
Valamelyik nap beszélek egy fazonnal a dologról. ( Jól fésült, kimosakodott lovas, II.o. edző, saját lovashely fedelessel, asszony programmenedzser-pályázatíró - az ember azt gondolná, valami esze csak van.)
Azt mondja:" az a baj a nagy/obb nyilvánossággal ,a pánikkeltéssel, hogy többen vetetnek vért, így több lesz a pozitív minta is, és nagyobb lesz a keverés."
... sajna, mire ezt földolgoztam, elhajtott haza a rakott lószállítóval.
telivér által linkelt cikkből:
" ... azonban vannak, akik nem jelentik be a lovukat, nem váltják ki a lóútlevelet.
Dr. Nemes Imre, NÉBIH: Ilyen lovak – elméletileg – nem is létezhetnének. Minden lónak, amelyik elhagyja a tartási helyét, lóútlevéllel kell rendelkeznie. Lovak adás-vétele tehát létre sem jöhetne lóútlevél nélkül."
... és ehhez most mit írja, hogy a moderátorok ne tegyenek indexre?
A lovasok.hu nagyot nőt a szememben.
"..
- Kistáltos kedvelte
Közzétéve 2015 június 4. - 7:06
N.C. , én úgy látom, ebben a szakmában sose az a gond, ha baj van, hanem az, ha kiderül.
A "pánikkeltés" hatására az eddig láthatatlan réteg egy része is vizsgálva lett-lesz, de látom már, hogy sokaknak jó vót ez úgy, ahogy vót, hogy valójában gőzünk se volt semmiről, mert amiről nem tudunk, azt nem kell lejelenteni.
A nébi' zöld számát azért kipróbálom egyszer.
- melodia91 kedvelte
Közzétéve 2015 június 4. - 7:27
N.C. , én úgy látom, ebben a szakmában sose az a gond, ha baj van, hanem az, ha kiderül.
De nem csak ebben, sajnos ....
Egyszer azt mondta az állatorvosunk, hogy a "lovasok egy kuplerájos banda". Akkor kissé zokon vettem, hogy miért mondja ezt, de most már látom, hogy van némi igazsága.
És ő sem elsősorban a kupecekre gondolt, hanem sportolókra, "komoly" lovasokra.
Más állatfajoknál secperc alatt rendet tudtak tenni, mert egy mozdulattal meg lehet akadályozni a hús-tej-akármi értékesítését, vagy a legapróbb hiányosságért is rögtön megvonhatják a támogatást.
A lónál ugye más a helyzet, ha akarja, pont lesz@rja a lóvevő vagy szolgáltatást igénybevevő az akármilyen előírást, ezért szinte képtelenség megfogni, ellenőrizni, büntetni.
Uh, ha a lovas társadalom saját maga nem akar rendet tenni, akkor nem is lesz rend.
Márpedig a lovasok között ritka nagy szokott lenni az összefogás....
Közzétéve 2015 június 4. - 7:34
Viszont kezdek osszezavarodni.
A jelenleg fertozott vagy csak gyanus allatok kozul hanyan jartak meg Ullot vagy kerultek onnan eljovo loval kapcsolatba? A cikkek azt kozvetitik, hogy a tobbsegnek semmi koze a Korhazi mulasztashoz.
Valaki felvilagositana?

Edited by The Oldenburgi, 2015 június 4. - 7:35.
Közzétéve 2015 június 4. - 8:33
Oldenburgi, én fentebb leírtam az én verziómat, ami annyiban tér el a Nébih-étől, hogy azt a fóti pónit is Üllőhöz kapcsoltam.
Az én számolásom szerint a Klinikán 2, otthon 3 olyan ló van, aki a Klinikán fertőződött meg. Ettől függetlennek mondott, de azért "micsoda véletleneket produkál az élet" kategóriába sorolható a fóti fertőzött lovacska, aki istállótársa az Üllőn karanténozott, egyelőre negatív póninak. Az olyan rosszhiszemű emberekben, mint amilyen pl. én is vagyok felmerül, hogy nem-e a gazdi hurcolta haza a betegséget egy látogatás során, tekintettel az akkoriban mindenfelé patakzó fertőzött vérre.
Ez eddig 6.
EZen kívül 3 vagy 4 a Klinikától valóban független fertőzött ló van, ami mondjuk, hogy május végén nem mondható emelkedésnek a tavalyi számokhoz képest. Szóval pánikra nincs ok, mert ez így nem járvány. Félelemre talán van, mert ha mégis lenne a járvány, akkor láthatjuk, hogy az illetékes szervek milyen kompetenciával kezelnék a helyzetet. Magyarország járványügyi helyzetéről bármit mondani úgy, hogy az állomány túlnyomó többsége tűt nem is látott - ez nem is tudom, hogy micsoda.
Edited by ori, 2015 június 4. - 8:33.
Közzétéve 2015 június 4. - 9:49
Nos, egész évben volt eddig 6-7, most jun elejére van 4 + a klinika által véletlen ránk szabadított 5, akkor semmi pánik.
"ebben a szakmában sose az a gond, ha baj van, hanem az, ha kiderül." Ez de szép mondat!!!
Más.
Donna Summer nyilván süket és vak : http://www.hippson.s...htm?__refresh=1
- rongyo és Bereki kedveli
Közzétéve 2015 június 4. - 14:09
Annyi vassal a számban, bökővel az oldalamban meg felkarikázott nyakkal én sem ugrálnék
Közzétéve 2015 június 4. - 14:55
Börni, az a sok vas és bökő nem tart vissza sok lovat az ugrálástól, s még fűrész se kell hozzá.
Közzétéve 2015 június 5. - 13:10
Nem irigylem a lovakat. De legalább stadion nem épül nekik.
A kalapverseny nyertese mögötti mosolyok megérnek egy citromdíjat.
Közzétéve 2015 június 5. - 13:15
A FKV- n pörögve.
A facen az egyik oldalon megy a sztori, az egyik hozzászóló akinek nem tudom a foglalkozását, azt írja, milyen rendesek vagyunk, hogy a póniknak megcsináltattuk, mert a kollegája szerint azoknak nem kell.
Ugyebár a póni is ló. És én úgy tudom, lovak és lófélékre vonatkoznak a szabályok. Tegnap hív egy ismerős, a szamarait tesztelné, jött a kérdés, őket isa lótenyésztési felügyelő csipeli? Nem tudom. Ti igen?
Közzétéve 2015 június 5. - 13:16
"Más állatfajoknál secperc alatt rendet tudtak tenni, mert egy mozdulattal meg lehet akadályozni a hús-tej-akármi értékesítését, vagy a legapróbb hiányosságért is rögtön megvonhatják a támogatást."
Sajnos ez sem ennyire egyszerű. Mikor a telepet felügyelő, hatósági állatorvos szájából hangzik el a következő mondat., miszerint: "Egy telep, addig számít mentesnek, ameddig nem csinálunk szűrővizsgálatokat..." addig nem kell sokat gondolkodni azon, hogy mennyire igaz, egy telep státusza. Sajnos a törvény, és a hatóságok, nem ellenőrzik megfelelően őket, így simán meg tudják oldani, hogy nem küldenek be mintákat, és nem kapnak büntetést.
Ha összességében nézzük, akkor az azért igaz, hogy a haszonállatoknál, még mindig jobb a helyzet, mint a lovak terén. De ezek után, viszont érthető, ha ilyen az állatorvosok hozzáállása (tisztelet a kivételnek), akkor a vidéki lovas gazda, aki nagyapáitól tanulta a lótartást, nem fog szűrővizsgálatot csinálni, mert hisz a doki is megmondta, hogy fölösleges.
Hallottam olyat is, aki a Klinikán történtek miatt nem meri szűretni a lovát. Mert fél,hogy elveszik tőle, a családtagját, aki nem mutat tüneteket, vagy félre nézik az eredményét.
A Klinika evvel az egésszel többet ártott, mint azt gondolná, vagy mint amennyit jelenleg látunk belőle....
N.C.-hez: A lovaspolot sose szerettem. Nem tudom megérteni, hogy ez miért jó a lovaknak? Nekem nem tűnik másnak, mint "úri", ficsúr mulatságnak.
Közzétéve 2015 június 5. - 13:35
N.C.-hez: A lovaspolot sose szerettem. Nem tudom megérteni, hogy ez miért jó a lovaknak? Nekem nem tűnik másnak, mint "úri", ficsúr mulatságnak.
Melyik ló-, vagy lovas sport jó a lovaknak, vagy jobb annál, mintha szabadon nyugodtan legelésznének?
- Fifikusz és Monda kedveli
Közzétéve 2015 június 5. - 18:47
Melyik ló-, vagy lovas sport jó a lovaknak, vagy jobb annál, mintha szabadon nyugodtan legelésznének?
Ebben egyetértek. Bár szerintem azért vannak fokozatok, és a polo az durvább kategória szerintem, egy díjlovaglásnál. Bár tény, hogy minden a lovastól függ, és mindent lehet normálisan, és durván is művelni.
Közzétéve 2015 június 5. - 21:02
"Tegnap hív egy ismerős, a szamarait tesztelné, jött a kérdés, őket isa lótenyésztési felügyelő csipeli? Nem tudom. Ti igen? "
Igen.
- Kistáltos kedvelte
Közzétéve 2015 június 5. - 21:28
a vidéki lovas gazda, aki nagyapáitól tanulta a lótartást, nem fog szűrővizsgálatot csinálni,
- Az hamarabb csináltat, ha megmondják neki, hogy most is kötelező - mert régebben tényleg az volt. Az állatorvos államköltségen 3 évente MINDEN lónak levette a vérét - mondjuk nem is nagyon volt más választás.
- Megmondom őszintén, nem olvastam el a cikket - csak mint érdekességet tettem be, hogy van lovas, lótartó, akinek még megy valahogy!
![]()
- melodia91 kedvelte
Közzétéve 2015 június 6. - 7:06
Bereki, köszönöm.
Szerencsére a pólóban csak 2-4 percet mennek a lovak, más szakág 6-10 percével szemben.
Mint olvasom, ez is egyfajta harci kiképzés volt, a mostani huszárkodással is lehetne párhuzamot vonni, az se lóbarát. És akkor eljutunk oda, hogy minek ülünk rá.
Edited by Kistáltos, 2015 június 6. - 7:08.
Közzétéve 2015 június 6. - 7:07
A Hir TV-ben volt ez a beszélgetés, - a videó első 12 perce - szerintem érdemes végignézni!
http://mno.hu/zoldov...szelyei-1288955
Közzétéve 2015 június 6. - 13:11
Na, ez egész jó volt, a hölgy is csak egy vicceset mondott (Üllői Úti Klinika), az állatvédő úr meg sok mindent felvetett, amiről mi itt morgunk.
Közzétéve 2015 június 7. - 10:04