Ori, te ezt hol lolvasod???
(csak nálam nem jelennek meg a hozzászólások a lovasok.hu-n?)
Közzétéve 2015 május 20. - 12:37
Ori, te ezt hol lolvasod???
(csak nálam nem jelennek meg a hozzászólások a lovasok.hu-n?)
Közzétéve 2015 május 20. - 13:02
a lovasok.hu-s cikk alatt vannak a kommentek. Milyen böngésződ van? vagy ha esetleg telefonról nézed, lehet azért sem jeleníti meg
Közzétéve 2015 május 20. - 13:11
.. .eh... céges rendszer, letilt mindent...
(telefonról már látom - csak nincs nagyon időm azt is bizergélni)
Közzétéve 2015 május 20. - 13:22
Én az infok egy részét privátban kapom egy bennfentes csajtól. Ő mondta, hogy támogassuk meg Dorottyát, hogy a nevünkben tehesse fel a kérdéseit.
Az N.C. által kiemelt mondatot meg a mi jó Meggyesünk írta.
Közzétéve 2015 május 20. - 13:48
Kiváló sebész, jó szakember...
Részletes háttér információk nélkül írom, amit gondolok!
Apropó: - De tényleg miért is nem rendelkezünk megfelelő információkkal az ügyről? ( A kérdés csak költői volt...)
Hát szerintem meg legjobb esetben is csak egy ügyes-kezű ipari dolgozóról van szó.
Egy szakember tisztában van a következményekkel, tudja mikor kell védeni a mundér becsületet és mikor kell intézkedni.
Ennek az embernek fogalma sem volt (vagy egyáltalán nem érdekelte) mit tesz, és az milyen károkat okozhat - persze azt gondolta nem neki, de még szerintem ezt is rosszul mérte fel -.
Edited by ppr, 2015 május 20. - 13:57.
Közzétéve 2015 május 20. - 13:53
https://www.facebook...?type=1&fref=nf
Ppr, kicsit nekem zavaros, amit írtál, de biztosan igazad van.
Edited by ori, 2015 május 20. - 13:53.
Közzétéve 2015 május 20. - 13:59
Nem értem, hogyan költözhettek el lovak a karanténba került lovardák-ból, mert, ha jól olvasom:
A. a fertőzött ló tartási helyét és a szomszédos istállókat is karantén alá vonták.
Edited by Eva, 2015 május 20. - 14:00.
Közzétéve 2015 május 20. - 14:05
MIért, Üllőről hogy költözhettek el annak idején?
Közzétéve 2015 május 20. - 14:07
Ugyanakkor (még mindig csak találgatok) érdekes, hogy mindenki azt panaszolja az ország kelet felől "nyitott", a betegség mégis úgy tűnik nyugatról terjed, ráadásul olyan lovaknál mutatják ki először, akik nem érintkeznek idegen lovakkal. Az első fertőzést talán még a szúró legyekkel se lehet magyarázni, bár a tél enyhe volt.
Közzétéve 2015 május 20. - 14:09
Ppr, kicsit nekem zavaros, amit írtál, de biztosan igazad van.
Mert a tach-pad közbe szólt és a felénél elküldte a hozzászólást!
Közzétéve 2015 május 20. - 14:15
Akkor ahol karantén van:
Üllő
Fót
Vilonya
Berhida
Olaszfalu
és ami még szóba került:
Sóskút
Nyíregyháza
Alcsút
Felsőlajos
Közzétéve 2015 május 20. - 16:10
Közzétéve 2015 május 20. - 16:44
Amit én tudok: Sóskút és Tirpákia még csak pletykaszint, a többit megerősítették. 3 klinikás és három "sima" fertőzött ló miatt van karantén.
Igen Éva jó lenne, de a szabálykövető magatartást kezdhetné mondjuk a szakma. Ők engedtek ki lovakat egy a jelek szerint erősen fertőző, vérző, stb. ló mellől.
Nem is beszélve a Románia felőli beléptetésről, mindenki jár-kel, ahogy akar.
Közzétéve 2015 május 20. - 17:10
Közzétéve 2015 május 20. - 17:12
Közzétéve 2015 május 20. - 17:28
Közzétéve 2015 május 20. - 19:45
Éva, én nem is a tulajokat vádoltam, akik gyorsan hazarepítették a lovaikat.
Közzétéve 2015 május 20. - 21:15
"...mert a fóti lovarda pár perce posztolt...'
Hol? Mit?
Közzétéve 2015 május 20. - 21:50
a Minden ami western fb bejegyzése alá kommentben, de bemásolom:
"Kedves Mindenki! Varga Imre vagyok, a fóti Arany Somlyó Lovassport Egyesület gazdasági alelnöke. Szeretnék mindenkit tájékoztatni, hogy az egyesület tagok számára, az üllői események miatt kötelezővé tett FKV szűrés elvégeztetése során valóban egy elsőre pozitív mintát produkáló pacit találtunk az állományunkban, erről a vérminták elemzése után ezen a héten hétfő este értesített minket a hatóság. A váci hatósági állatorvos kedd reggel bejárást tartott, és megvizsgálta az érintett lovat. A ló teljes mértékben tünet mentes, így vagy a második vizsgálat, melyre jövő héten kerül sor megcáfolja az első vizsgálat eredményét, vagy amennyiben megerősíti, akkor is csak a kevéssé virulens úgymond áthangolódott állapotról van szó. A hatóság által előírt óvintézkedéseknél többet hajtottunk végre, úgymint az érintett lovat még aznap éjszakáig megépített szúnyoghálóval teljes mértékben lefedett izolációs boxban helyeztük el. Ezzel a vérszívók általi úgynevezett vektoros fertőzés teljes mértékben kizárható. Mivel a ló tünet mentes, nem vérzik, így a vérzéssel átadható fertőzési módról nincs szó. A tovább fertőzés esélye így gyakorlatilag nulla. Semmilyen ló nem hagyta el, és a karantén fenntartásáig nem is fogja elhagyni az egyesületi tanya területét. Ezzel párhuzamosan hatósági eljárás keretében minden lovunk újabb szűrése megtörténik, így majd a karantén feloldásával elmondhatjuk, hogy egyesületünk területén GARANTÁLTAN CSAK FKV MENTES lovak tartózkodnak. Őszintén remélem, hogy hasonló alapossággal, és előrelátással minden magyarországi lótartó elvégezteti a szűrést, és amennyiben pozitív mintát produkáló lovat talál soraiban, hasonló gondossággal, a többi még egészséges ló érdekeit maximálisan szemmel tartva hozza meg a szükséges óvintézkedéseket. Egyesületünk tagságának nevében őszintén drukkolunk a fertőzés gyanús lovunknak, hogy ez csak tévedés legyen, és továbbra is jó egészségben sorainkban tudhassuk. Amennyiben bárkinek kérdése van még ez ügyben, szívesen állok rendelkezésére. Megjegyzem, hogy mint illetékest engem ezidáig a minden ami western oldaltól senki nem keresett meg, ezért tartottam fontosnak az események objektív leírását."
Közzétéve 2015 május 20. - 21:55
Végra valaki, aki megértette a helyzet komolyságát, és ennek tudatában cselekdett! Az Üllői Klinika orvosai példát vehetnének róla! Ő egy Ember, egy Lovas Ember, aki előtt megemelem a kalapom!
Közzétéve 2015 május 21. - 6:31
" Félj, de légy bátor! "
www.szolohegyilovastanya.hu
Közzétéve 2015 május 21. - 6:57
"a Minden ami western fb bejegyzése alá kommentben, de bemásolom:"
Köszönöm.
Közzétéve 2015 május 21. - 7:36
Megint közélet, de az illetékesek ne olvassák!
Az itt írottakat fenntartom.
A kialakult helyzet eléggé alkalmas lenne, hogy a "Lovas nemzet" szlogen mögé némi felelősségteljes tartalmat is töltsenek.
A vérvizsgálatra kérhető támogatás (EU).
Ha 80 000 lovat feltételezünk és a vérvizsgálat 10 000 Ft-ba kerül, akkor az egész álomány egyszeri teljes vizsgálata 800 000 000 Ft (800 millió Ft), legfeljebb egy-két stadionban elmarad a gyep cseréje, arról nem is beszélve, hogy egy része EU támogatásból megoldható, van ÁFA és egyéb adó tartalma is.
Mennyibe kerül egy akreditált labor felszerelése az ilyen vizsgálatokra? Milyen kapacitású egy ilyen labor? Milyen kapacitású a Lóútlevél iroda (inkább milyen lehetne)? Mibe kerülne a megyei lófelügyelők megerősítése (kapacitás bővítése)? Az alaposan megtámogatott NÉBIH nem fordíthatna némi aprót ezen ügy rendezésére? Vagy nem az ilyesmi a feladata?
Az olvasgatók sokféle szakterületről valók, sokrétű tapasztalatokkal. Lehet ötleteket halmozni a minél kedvezőbb, hatékonyabb, gazdaságosabb megoldások kialakításához. Ne csak sportoló, ne csak állatvédő, ne csak hatóság, ne csak tulajdonos, ne csak a lovas szolgáltatásból élők szempontjából nézzük, lehetne némi kompromisszumos (minő álom Mo-on a közéletben!), végrehajtható megoldást találni. Közös érdek.
Közzétéve 2015 május 21. - 12:07
Vilonya - Berhida
Nos a sztori ugy kezdődött, h barátnőm Vilonyán bértartó a két lovával. A lovardába pár hete új ló érkezett a szomszédos Berhidáról, mely lónak semmiféle véreredménye ezidáig nem volt. Barátnőm féltve saját lovait, szó szerint kiharcolta, hogy az új lónál ha már beengedte végezzenek vérvizsgálatot... Aztán az új ló pozitív lett...így 90 nap karanténos kaptak...
Ez elég kellemetlen. Nem lennék most a helyükben az biztos.
Szerencsére, még itt a déli régiókban nincsen gyanús eset, és nagyon remélem, hogy így is marad.....
Közzétéve 2015 május 21. - 13:03
Robit
Közzétéve 2015 május 21. - 14:24
Kíváncsi lennék, Terembura magában mire jutott a ló megfertőződése kapcsán. Biztos a hivatalos "nyomozástól" függetlenül is végigjátszotta magában a lehetőségeket......
Közzétéve 2015 május 21. - 16:55
https://www.facebook...516062738645071
Valóban már kár azon morogni, vétett-e a klinika, de a többiben igaza van. Annyit elértem én is, hogy itthon már egy-két ember vért vetetett, holott évek óta nem tette ezt.
Közzétéve 2015 május 22. - 11:15
Szerintem ezen sose kár vizsgálódni, de tény és való, hogy van igazsága a többi kérdést illetően.
Közzétéve 2015 május 23. - 22:31
Szerintem meg kb. semmiben nincs igaza, de ez is csak egy vélemény. A többit inkább kitöröltem.
Közzétéve 2015 május 24. - 7:18
Sajnos a képeken a várt lovak lemaradtak, de az "őshazába" vezető túrára ajánlom fafaragónak.
Közzétéve 2015 május 24. - 14:46
Szerintem meg kb. semmiben nincs igaza, de ez is csak egy vélemény. A többit inkább kitöröltem.
Na jó, abban igaza van, hogy előtérbe került a vizsgálat (és az azonosítás), ez (sajnos) az ő érdemük. És +3 ló halála árán.
A fészen az egyik lovas hölgy beírásából besúgói hálózat indulására lehet következtetni, a nem jelölt (és nem vizsgált ) lovak okán. Ez azért durva lenne, de érdekes, hogy még mindig senki nem szólja meg a sok lóeladós hirdetőt, akik papírok (és vizsgálat) nélkül árulják lovaikat.
Közzétéve 2015 május 24. - 19:33
A többit inkább kitöröltem.
Kár...
Közzétéve 2015 május 25. - 8:29
Közzétéve 2015 május 25. - 8:42
Közzétéve 2015 május 25. - 9:10
És milyen igazad van.
Közzétéve 2015 május 25. - 14:11
Nem nagyon akartam a személyes tapasztalataimmal itt előjönni, úgyis megvan mindenkinek a maga baja...
5-6 éve csak vérvétellel rendelkező kancákat fogadok fedeztetésre, és csak ilyen ló jön be az udvarba - ez azóta is így van. Ezt nem csak a fertőzésveszély miatt döntöttem el - akkor ez még nem tűnt igazán fenyegetőnek, - hanem úgy gondoltam, hogy aki nem képes ennyi figyelmet fordítani a lovára, azzal én nem nagyon akarok foglalkozni.
Na most ezzel a fedeztetett kancalétszám a 20-25 körüliről a 10 körülire változott.
Idén is volt pár telefon - a mént ismerik - mondom: friss vérvétel!!! - Aha, aha...
Aztán vagy a nem ennyire akadékoskodó fed.ménes kolléga, vagy zugmén.
Nekem mértékadó tapasztalatú és tájékozottságú emberekkel beszélgetve azt gondolom,(gondoljuk?), hogy a magyar lóállomány:
- negyede-harmada a teljes "illegalitásban": azonosítás és minden nélkül,
- hasonló arány valamilyen - időnként hamis - azonosítással de papírok nélkül,
- a maradék rendezett papírokkal - és ennek mondjuk fele az áll.eü. előírásoknak valóban megfelelve.
Van kancatulajdonos, aki tőlem hallott először a kötelező vérvételről:
- Há' persze, persze, ha maga ezt kéri, megcsináltatom!
- Ember! Nem én kérem - ez kötelező!
- Jó van na.. eddig nem mondták!
Nem egy és nem csak a kevés iskolát járt.
Hol a tájékoztatás, amikor azt mondja a volt állami mének fed.állomásvezetője, hogy neki ezt nem mondták? (nyilván ez így nem igaz, de a hatékonyságot nem segíti )
Ne keltsünk pánikot!
Nekem is mondták, de csak kiment egy köremail a megyei lovasklubjainknak meg még a csatolt listára - nem csinálhatunk úgy, mintha semmi nem történt volna; ne adj 'Isten, történik.
Egyébként a fene nagy titokvédelem nem nagyon vált be, mert az osztrák lovasoldalon előbb kint volt a hír, mint ahogy a Magyar Lovassport Szövetség lehozta a Nébih-közleményt.
Ezúton is köszönet a Lovasok.hu-nak , Magyar Dorottyának !!!
Közzétéve 2015 május 25. - 18:07
Én a magam részéről sérelmesnek tartom, ahogy most ránk mutogatnak ujjal, holott a hatóság ugyanolyan lazán kezelte a kérdéskört eleddig, mint az gonosz hobbisták.
A magamfajta felelős tartó semmiféle támogatásra nem számíthatott a környezetével folytatott küzdelemben. Gondoljunk csak Bogár esetére a nemkívánt csikóval. A felügyelők egyöntetűen állították, hogy, hogy azért nem érdemes utánajárnia, mert a Nébih szoftvere az egész kérdéskört nem azonosítja, mint megoldandó problémát.
Kérdezem én, mivel voltam előrébb a nagy szabálykövetésemmel, mint az, aki a jelöletlen, állatorvost sose látott zugménjét egy szakadozott pányva végére leparkolta a kancáim mellé?
Aztán. A határon át zavartalanul ki és be közlekedő lovasoknak tán önként kellett volna karanténba helyezni a lovaikat? Mert ami negatív papírral kimentek, azzal vissza is jöhettek, senki által fel nem tartóztatva.
Az a doki, aki fertőzött lovakat ereszt szélnek a klinikájáról, nekem ne ossza az észt felelős lótartásról.
Dorottyának sokat köszönhetünk, még ha ezt nem is látja be mindenki.
Edited by ori, 2015 május 25. - 18:10.