"N.C-hez hasonlóan megtartom magamnak, amit valójában gondolok az egészről."
Pedig elmúlt Anyáknapja.
Közzétéve 2015 május 4. - 9:58
"N.C-hez hasonlóan megtartom magamnak, amit valójában gondolok az egészről."
Pedig elmúlt Anyáknapja.
Közzétéve 2015 május 4. - 17:49
Napról, napra hálásabb vagyok, hogy mi a Kaposvári dokikkal kezeltetjük a lovakat!
Közzétéve 2015 május 4. - 20:28
Személyesen voltam bent, nekem annyit mondott a laboros, nem elég a ló neve, kell csipszám vagy sütés (vagy útlevélszám, amiben elvileg ott a sütés).
Érdekelne, hogy ugyan a leölt állatokért kártalanít állambácsi, gondolom, azért nem vágóáron, de nem is a csillagos eges áron, viszont ha a liblingje valakinek, és Üllőn kapta el a dögvészt, akkor ki kártalanítja a tulajt???
Közzétéve 2015 május 4. - 21:05
Van egy lány a fészen, aki követte a sztorinkat, és ennek hatására döntött úgy, hogy otthon műtteti ki a lova nyakából a daganatot. Mindez március elején történt. Gondolhatjátok, mit érzett, amikor otthon örült a gyógyult lovának, aki még csak húsevő bacit sem kapott a szakszerűtlen, nemklinikai körülmények között, Üllőn meg éppen égették a faburkolatot.
Kistáltos, a klinika tutira nem kártalanít semmiért, ha erre vagy kíváncsi. Nem szokásuk felvállalni a felelősséget semmiért.
Közzétéve 2015 május 4. - 21:07
Telivér, tök vicces, hogy a lovasok.hu-n az Üllőt szénné égető cikk alatt a Pannon klinika reklámja található Ha még egyszer úgy alakulna, én is oda vinném inkább, még ha messzebb van is, vagy a mobil műtő, vagy ha megtollasodom, akkor Bécs.
Közzétéve 2015 május 4. - 22:46
Hát Bécsnél talán még olcsóbb azért Kaposvár. (bár nem ismerem a kinti árakat pontosan).
De inkább ne alakuljon, őgy, hogy szükség legyen rá ;)
Közzétéve 2015 május 5. - 9:19
ori, az nekem valahogy kimaradt - pedig követtem az eseményeket - hogy húsevő bacit kapott el Z. Ez azért lényeges infó lett volna a kezelés szempontjából.....
Közzétéve 2015 május 5. - 9:20
Nekem is kimaradt, pedig követtem az eseményeket. Nem tájékoztattak róla ugyanis.
Közzétéve 2015 május 5. - 9:29
Emlékszem, hogy valami bacilus nevet mondtak, utána is náztem akkoriban, hogy a trágyában van, de az nem húsevő volt. Azért így utólag sokmindent megmagyaráz, hogy húsevő baktérium volt....
Közzétéve 2015 május 5. - 9:30
Nem mondtak semmit, utólag, amikor már itthon voltunk, akkor mondta Sósdoki, hogy coli volt. Aztán valamikor télen, hogy a baci ette kis a szöveteket.
Közzétéve 2015 május 5. - 10:03
Valamiért úgy emlékeztem, a coli-t mintha az ügyeletes doki mondta volna el véletlenül, de nincs relevanciája az ügy szempontjából A lényeg, hogy Z. alakul
Közzétéve 2015 május 5. - 11:00
Személyesen voltam bent, nekem annyit mondott a laboros, nem elég a ló neve, kell csipszám vagy sütés (vagy útlevélszám, amiben elvileg ott a sütés).
Érdekelne, hogy ugyan a leölt állatokért kártalanít állambácsi, gondolom, azért nem vágóáron, de nem is a csillagos eges áron, viszont ha a liblingje valakinek, és Üllőn kapta el a dögvészt, akkor ki kártalanítja a tulajt???
Elvileg állami kártalanítás mellett történik a "leölés". Gondolom a fertőzést megelőző esetleges kólika műtét árát meg bukja a tulaj...
Bár az érdekelne, hogy ha március óta bent tartják őket, akkor ezt kinek a terhére...
Közzétéve 2015 május 6. - 11:56
http://portal.nebih....-kerult-lovakra
Az Üllői Nagyállatklinikán karanténban tartott három ló közül kettőnél pozitív eredményt adott a harmadik vérvizsgálat fertőző kevésvérűségre. A hatóság ismételten felhívja az állatorvosok és a származási helyükön karanténban tartott lovak tulajdonosainak figyelmét a járványvédelmi intézkedések betartásának fontosságára!
..és a facebookról:
...tekintettel arra, hogy az üllői klinikán karanténban tartott két (???) ló harmadik vérvizsgálati eredménye pozitív lett, elrendelésre került Dóra Major teljes lóállományából történő ismételt vérvétel...
Közzétéve 2015 május 6. - 12:30
Fertőzött állat felfedezése esetén az USA-ban az alábbi eljárási rendet alkalmazzák:
Procedures for Handling Infected Equines
1. Quarantine—When an equine has a positive result on an official test for EIA, the animal must be placed under quarantine within 24 hours after positive test results are known in order to permit confirmation testing and to prevent further exposure of other equines. The equine must remain in quarantine until final infection status and disposition are made. All exposed equines, either individual or within a herd, within 200 yards of the location where a reactor equine is or was maintained must also be placed under quarantine. The quarantine area must provide no less than 200 yards’ separation from all other equines. The quarantine area, and the quarantined equines therein, must be monitored periodically by regulatory personnel to ensure that provisions of the quarantine are not being violated.
2. Repeat testing and removal of reactors—When a reactor is detected in a herd and removed, testing for EIA must be repeated until all remaining equines on the premises test negative. All subsequent reactors must be removed from the herd within 24 hours after positive test results are known. The remaining animals in the herd must be retested at 30- to 60- day intervals, or more frequently, until no new cases are found. Once the remaining equines in the herd have negative test results for a minimum of 60 days, the quarantine may be lifted.
3. Epidemiologic investigation—It is recommended that epidemiologic information be collected for all animals whose EIA test results are positive. Information should be entered on the VS Form 10–12, “Equine Infectious Anemia Supplemental Investigation.” Factors to be investigated should include (a) potential source(s) of infection, (b) the equine’s movement history, © the EIA test history for equines on that premises, (d) the history of the equine’s contact with needles or surgical instruments, and (e) the location of the equine prior to testing. The form should also include a sketch of the EIA reactor’s location relative to major highways and primary and secondary roads. This information will allow for computerized geographic information systems to analyze spatial and biological factors with respect to the presence and maintenance of EIAV 12 in areas where the disease may be localized, and provide an epidemiologic assessment of risk factors associated with new cases.
4. Quarantine release—Equines under quarantine due to exposure to a reactor equine may be released from quarantine when tests on the entire herd have been negative at least 60 days after the reactor equines have been removed. Herd testing during the quarantine period may be conducted to minimize the spread of the disease within the herd and to reduce the threat of exposure to equines adjacent to the quarantined herd.
(Reactor: Any equine that has been subjected to an official laboratory test whose result is positive for Equine Infectious Anemia and confirmed by the AGID or other approved reference laboratory tests if results are not concordant)
Közzétéve 2015 május 6. - 19:46
A google transzlét megvadult ettől.
amennyit kivettem ebből, ha így lenne nálunk, az egész Dóra major bebukta volna. Az meg nekik nem jó.
Közzétéve 2015 május 7. - 7:39
Még hogy a Dóra major. De további 5 ló van házikaranténban, fogadjunk, hogy nem 200 yard távolságban a többitől, és a többi ló szabadon járhat-kelhet versenyekre pl.. Ez csak ami hivatalos, arról ne is beszéljünk, ami fű alatt terjed a lovasok közt, mert senki nem meri nyilvánosan leírni.
Közzétéve 2015 május 7. - 7:51
Pedig nem ártana.
Közzétéve 2015 május 7. - 8:01
Éva, de ártana, annak, aki leírja, a Klinika mindenkit perrel fenyeget.
Közzétéve 2015 május 7. - 8:27
Ha valakinek sok ideje van, és konkrét bizonyítéka, leírhatja. (bár sok olyan lovast nem ismerek, akinek elég ideje van)
Közzétéve 2015 május 7. - 8:34
Annak ártana, aki leírja a tapasztalatait a Klinikával (bármivel) kapcsolatban?
Az, akinek a lova nem megfelelően lett elkülönítve, az nem perel?
Ja, Magyarországon ez így teljesen természetes, csak azt nem értem, hogy miért.
Tény, aki kifizeti a Klinikai kezelést és még ott is pusztul a lova, mindent szeretne de leginkább felejteni, nem még több pénzt beleölni (ügyvédre).
De: az internet igen jó lehetőség arra, hogy tájékoztasson...
Edited by Eva, 2015 május 7. - 8:38.
Közzétéve 2015 május 8. - 6:55
Közzétéve 2015 május 8. - 10:14
Nekem ezeket elmondta telefonon, amikor visszamondtam a műtétet, de az volt a véleménye, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetről való teljeskörű tájékoztatás a hatóság (Nébih) feladata, most már ez is megtörtént.
Ma felkeresem személyesen, megnézem saját szememmel, mi a helyzet, és átbeszéljük a lehetőségeket.
Közzétéve 2015 május 8. - 10:24
Ha bértartásban van a lovad, jelezd bértartónak is.
Közzétéve 2015 május 8. - 13:46
Közzétéve 2015 május 9. - 5:47
Spyro, én eléggé valószínűtlennek tartom, hogy az egész épület túloldalán levő orrtopédban a jelen (a réginél sokkal kedvezőbb) körülmények között a lovadat veszély fenyegetné.
Gondolom, most már a saját érdekükben is extrán odafigyelnek mindenre, mondjuk ideje volt.
Egy Klinikán ez a légyhelyzet elvárható lett volna eddig is, nem kell erre annyira felvágni a doktor úrnak.
Közzétéve 2015 május 11. - 21:12
A
NÉBIH cikkhez nem lehet hozzászólni, pedig csak annyit írtam volna, a vérlabor toppon van, itt volt az eredmény postán 3 hét alatt. Pirospont.
Közzétéve 2015 május 15. - 18:37
Közzétéve 2015 május 19. - 13:28
Kezd komolyra fordulni a dolog, remélem, lassan nem a nyilvánosság lesz a leginkább üldözendő ellenfél.
Közzétéve 2015 május 20. - 6:48
Zaklatás????? Testi épség veszélyeztetés!!!
Közzétéve 2015 május 20. - 6:58
8070-esre pedig: Rohadtul felelőtlen az az állatorvos, aki miatt kialakult a helyzet. Úgy gondolom, nem méltó a címére.
A vérlabortól pedig visszavonom a pirospöttyöt., bár nem ezen okok kapcsán. (Tegnap 2 órát pihentem bent. )
Közzétéve 2015 május 20. - 7:56
Kiváló sebész, jó szakember, de intézményvezetőként az én szememben megbukott. Igazából már szeptemberben, de az FKV ráerősített az akkor kialakult véleményemre.
Közzétéve 2015 május 20. - 11:15
Gyerekek, a helyzet fokozódik.
Közzétéve 2015 május 20. - 11:20
??? Mi történt?
Közzétéve 2015 május 20. - 12:12
Ori, ne csak ennyit írj! mi a helyzet?
Közzétéve 2015 május 20. - 12:28
Én úgy tudom, Fót karantén alá került, vagy kerül.
Az egyik elaltatásra váró ló tulaja egy kicsit jobban felháborodott a megszokottnál, és egyéb nyalánkságok.
A kieresztett fertőzött lovak meg mondjuk, hogy nem voltak teljesen karanténban, szóval már minden lehet.
Egyébként aki úgy gondolja, kommenteljen Dorottya cikke alatt, hogy legyen mit kérdeznie a NÉBIH-től, mert írni akar nekik.
Közzétéve 2015 május 20. - 12:37
"Nincs itt kérem semmi látnivaló, haladjunk tovább!"
Kérdeztem délelőtt a doktoromat, nem kapott-e valami hivatalos információt - de nem. (Valami disznó-mentesség meg a kéknyelv téma.)
A cikk kommentjeiből:
-"A pozitív ló Vilonyán áll jelenleg, Berhidáról ment át bértartásba. Új hely miatt kértek tőle vérvételi eredményt, akkor bukott ki. Vilonyán tuti a karantén. Állítólag Győr környékén is van karanténozott istálló, de a hatósági állatorvos nem ad ki információt!"
-"Olaszfalu, Vilonya, Berhida, Nyíregyháza, Alcsút, Fót, Sóskút, Felsőlajos.
Ezekről a településekről keringenek a mende-mondák a lovasok között, h van náluk fertőzöttségre gyanús ló. Igaz ez?"
-"A NEBIH kozlemeny ezt mondja: "Fertőző kevésvérűség szempontjából veszélyeztetett területről származó lovak esetén győződjenek meg arról, hogy az állaton az indulás előtt elvégezték-e a fertőző kevésvérűség kimutatására szolgáló tesztet, és eredménye negatív lett-e."
En nagyon-nagyon szeretnek jogkoveto allampolgar lenni, de ahhoz nagyjabol tudnom kene, hogy mik jelenleg a veszelyeztetett teruletek. A Klinikan kivul termeszetesen."
-"A foti Aranysomlyo lovarda kerult tegnap teljes zarlat ala. Sajnos az allomanybol egy lonak az elso vervetel pozitiv lett :( nem pletyka. Erintettek vagyunk tobben is akik az elmult idoben onnan koltoztek el. Most tobben is varjuk az eredmenyeket."
/
Edited by N.C., 2015 május 20. - 12:57.