ezért viszem állatorvoshoz, mert mindneki mást mond, és igazodjak ki rajtuk, én meg ugye nem értek még ehez igazán, csak lehet hogy tényleg sárlik mert ma is láttuk hogy jön belõle valamiQkesz!
Nálam Fernando Zseton és Hadfi Kecses viszi a pálmát. Margaréta nem látszik olyan jól. Élõben is õk a legszebbek? De valójában igen jól sikerült a csipet csapat!
Klaudia!
A tenyésztést gyerekes durcival nem lehet megoldani, egy ultrahang vizsgálat megállapítja hogy a kancád vemhes e vagy sem. És azt is mikor fedeztetheted, van e érett tüszõ stb. A víz létszükséglet a ló számára, különösen ilyen idõjárási viszonyok között, de valójában a bevitt takarmány megemésztéséhez elengedhetetlen, a lovad nem tudná megemészteni és bekólikázna víz nélkül. Nem kell minden ostobaságot meghallgatni. De mindig hallgass a józan eszedre, gondolkodj és hidd el magadtól is rájössz sokszor a helyes megoldásra.

Kisbéri félvérek
Közzétéve 2009 augusztus 2. - 18:24
Közzétéve 2009 augusztus 2. - 18:33
ezért viszem állatorvoshoz, mert mindneki mást mond, és igazodjak ki rajtuk, én meg ugye nem értek még ehez igazán, csak lehet hogy tényleg sárlik mert ma is láttuk hogy jön belõle valami
Milyen színû és állagú ami folyik a kancádból?
Qkesz, elrontottam, nem Kecses, hanem Királylány.
Edited by Backnight, 2009 augusztus 2. - 19:03.
Közzétéve 2009 augusztus 2. - 18:40
fehér és így vékonyan jön belõle, erre mondta ismerõsöm hogy cérnázik, tegnap láttuk meg ma már vagy kétszerMilyen színû és állagú ami folyik a kancádból?
Közzétéve 2009 augusztus 2. - 18:50
Fernando Zseton
Fernando Zseton megint
Fernando Zsáner
Fernando Bojtár
Fernando Királylány
Hadfi Kecses
Hadfi Margaréta
Sziasztok!
Régóta olvasom ezt a topicot, de eddig nem voltam túl aktív. Talán csak párszor írtam.
Qkesz!
Nagyon szépek a csikók, nekem Zseton és Királylány tetszik a legjobban:) Az apákat tudjuk, kik a büszke anyák?
Edited by Gabi91, 2009 augusztus 2. - 18:51.
Közzétéve 2009 augusztus 2. - 19:05
fehér és így vékonyan jön belõle, erre mondta ismerõsöm hogy cérnázik, tegnap láttuk meg ma már vagy kétszer
Hát akkor valószínûleg igaza van, nézesd meg, az a biztos, azért kérdeztem rá, hogy nem zavaros e? De ha nem akkor jó. Teszel fel róla mostani képet?
Közzétéve 2009 augusztus 2. - 19:42
Sziasztok!
Régóta olvasom ezt a topicot, de eddig nem voltam túl aktív. Talán csak párszor írtam.
Qkesz!
Nagyon szépek a csikók, nekem Zseton és Királylány tetszik a legjobban:) Az apákat tudjuk, kik a büszke anyák?
Szia Gabi91!
Zsetonra büszke vagyok, mert már az anyja is saját tenyésztés (Szikrázó Szirom) a nagymama pedig egy arab cseppvérkeresztezés mivel Szellõ egy Teherán nevû arab telivér apától és egy Szikrázó III Mirza anyából származik. Szirom apukája pedig a Szikrázó I Zorán. Szóval a Szikrázó vonalra és a Maxim vonalra is rokon tenyésztett az anyuka, és utána jött ugye a Fernando Zsebtolvaj, és ugye Zseton Szirom nevû kancám elsõ csikója.
Királylány egy másik eset, Õ Jancsi barátomé és a legidõsebb (19 éves) kancánk idei csikója (Ramzes Kincses) Kincses egy Ramzes IV-es vonal béli Szank Ramzes csikója ahol az anyuka egy Maxim VII-es vonal béli kanca (Kemecse-671).
A képtáramban megtalálod ezeket az egyedeket!
Backnight!
Jól látod a Margaréta is egy jó csikasz, bár a fotó nem az igazi... ;)
klaudia16!
Vizsgáltasd meg a kancádat, hogy világosabb legyen a kép! Egy idõs lónál nem minden a "hasalakulás".
Közzétéve 2009 augusztus 3. - 10:38
Szépek a csikók.
Nekem különösen Zseton tetszik, bár az izlésemnek kicsit túl jegyes. A másik akin megakadt a szemem a kis Zsáner.
Csepebaba nem te vagy ezen a képen Zánkán?:
Közzétéve 2009 augusztus 3. - 11:05
A sapkás vagy a pelerines lovasra gondolsz?

Klaudia,
azt az ismerõsödet, aki megállapította, hogy a lovad nem vemhes, még a közelébe se engedd a továbbiakban. A ló NEM iszik túl sok vizet, esetleg ha túlnyalja magát hirtelen adagolt sóval, vagy ha férges (ez még elõfordulhat persze). Annyi vizet iszik, amennyit akar, és punktum.
Ellés/vetélés elõtt sûrûn mutatnak a lovak sárlási tüneteket.
Ha még nem késõ, ne vidd sehova, inkább hívd ki hozzá a legközelebbi állatorvost, aki látott már életében lovat vagy szarvasmarhát, és megmondja, hogy van-e benne csikó. Ezt én is megmondom, mert ha belenyúlok, megharap.

Ha mégse vemhes, legalább megmenekültél egy zugcsikótól.
Közzétéve 2009 augusztus 3. - 11:51
Klaudia,
azt az ismerõsödet, aki megállapította, hogy a lovad nem vemhes, még a közelébe se engedd a továbbiakban. A ló NEM iszik túl sok vizet, esetleg ha túlnyalja magát hirtelen adagolt sóval, vagy ha férges (ez még elõfordulhat persze). Annyi vizet iszik, amennyit akar, és punktum.
Ellés/vetélés elõtt sûrûn mutatnak a lovak sárlási tüneteket.
Ha még nem késõ, ne vidd sehova, inkább hívd ki hozzá a legközelebbi állatorvost, aki látott már életében lovat vagy szarvasmarhát, és megmondja, hogy van-e benne csikó. Ezt én is megmondom, mert ha belenyúlok, megharap.Ellés elõtt ne cipeld már ebben a baromi hõségben, hátha tényleg vemhes.
Ha mégse vemhes, legalább megmenekültél egy zugcsikótól.
Nem viszem, apu beszélt már a dokival délután jön le megnézi, hát attól száralom meg minden ahogy szoktam, amúgy nem is iszik sokat, meg mikor kell mindig elõtte van a víz, csak mikor lejáratom utánna egy óráig elveszem elõle, most már a dokira leszek kíváncsi mit mond, azt mondta telefonba nem biztos hogy 100%-ra megtudja mondani mert nincsen ultrahangja de megnézi.
Tegnap mondtam ugye hogy feldagadt a tõgye, ma reggel megint lejjebb :confused: azt is mondták nekem hogy ellés elõtt már nem sokat eszik mert nem fér belé már annyi a csikó miatt, hát sárinak oan étvágya van hogy egy zsák zabot befalna

Hátha tényleg nem vemhes, akkor belesz fogva szekérbe, és át megyek vele majd a lovasnapra is, akkor kicsit lekéne dolgoztatni a nagy hasát

Közzétéve 2009 augusztus 3. - 12:36
....azt mondta telefonba nem biztos hogy 100%-ra megtudja mondani mert nincsen ultrahangja de megnézi.
Tegnap mondtam ugye hogy feldagadt a tõgye, ma reggel megint lejjebb :confused: azt is mondták nekem hogy ellés elõtt már nem sokat eszik mert nem fér belé már annyi a csikó miatt, hát sárinak oan étvágya van hogy egy zsák zabot befalna(persze nem kap annyit
)
Már meg ne haragudj, de egy elvileg az ellést túlhordó ló esetében mi az hogy nem tudja megnézni a doki, hogy van e benne csikó vagy nem.? Ilyen állatorvos NEM állatorvos! Eleve nem értem azt, hogy, hogy lehet az, hogy elvileg "hetekkel túlhordja a csikót a kanca", aztán most még az is kérdéses, hogy van e benne egyáltalán. Nyilván lehet álvemhes is.... A másik része a dolognak, hogy azért egy kancában nem tud csak úgy elveszni egy csikó, hogy össze lehessen keverni egy "dagi" kancával.
Tessék itt egy kép egy 9 nap plusszos vemhes kancáról.
Itt van még kettõ, õk ráadásul Kisbérik:
(Mókus meg befonja a szemöldökét a sok képtõl!

Közzétéve 2009 augusztus 3. - 12:38

http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg
Közzétéve 2009 augusztus 3. - 12:51
Közzétéve 2009 augusztus 3. - 12:59
Igen, direkt rákérdeztem a régi tulajra, mondta hogy agusztus 9Hát igen. Ez elég érdekes. Csak egy kérdésem lenne. Biztos e a fedeztetési dátum?
Nézzük a régi képeket, októberbe így nézett ki:
Közzétéve 2009 augusztus 3. - 13:24
Szami szembõl
Szami hátulról
3 hónappal az ellés elõtt még gyanakodtam, hogy hátha nem is vemhes, pl ezen a képen alig látszott: Szami február elején
A Te kancád olyan, mintha vemhes lenne, de lenne még pár hónapja. A vételkori pocakja meg simán lehet szalmahas is, nem? (A szakértõket kérdezném errõl, én csak tippelgetek.)
Amúgy Klaudia, nagyon szép állapotban van a lovad, most látszik, hogy a vételhez képest mennyivel szebb, jobb kondija van.

Á, még valami: mikor vettétek meg? Tehát ha pl akkor lett volna fedeztetve kb, akkor most hány hónapos vemhes lenne? (Csak próbálok ötletelni.

Közzétéve 2009 augusztus 3. - 13:32
Öööö az én kancám így nézett ki 1 hónappal az ellés elõtt:
Szami szembõl
Szami hátulról
3 hónappal az ellés elõtt még gyanakodtam, hogy hátha nem is vemhes, pl ezen a képen alig látszott: Szami február elején
A Te kancád olyan, mintha vemhes lenne, de lenne még pár hónapja. A vételkori pocakja meg simán lehet szalmahas is, nem? (A szakértõket kérdezném errõl, én csak tippelgetek.)
Amúgy Klaudia, nagyon szép állapotban van a lovad, most látszik, hogy a vételhez képest mennyivel szebb, jobb kondija van.
Á, még valami: mikor vettétek meg? Tehát ha pl akkor lett volna fedeztetve kb, akkor most hány hónapos vemhes lenne? (Csak próbálok ötletelni.)
decemberbe vettük meg, márciusba hoztuk el addig bértartásba volt ott, de én már tavaly agusztus óta lovaglom, azért is vettük meg mert már ismertem a lovat, és nála jobbat nem leltünk volna, nagyon jó ló!
Volt egy másik kanca ,egy idõs hasasok voltak, az megelett még július eleje fele, annak se volt ekkora hasa mint a képekenek, de azért volt neki, és már két héttel elõtte teljesen felvolt dagadva a tõgye, csak sajnos közbe jött egy oan amire nem számítottunk, és ezért halva ellette meg a csikót.
Közzétéve 2009 augusztus 3. - 17:21
Közzétéve 2009 augusztus 3. - 17:35
Nincs ott egy ultrahangos állatorvos? Merre laksz? A mienk járja az országot, ha nincs ott megírom a tel. számát és hívd fel õt. Nevetséges, hogy nem lehet megmondani.Na most ment el az állatorvos, õ se tudja, azt mondta hogy ha nem lenne ez az agusztus 9.-ei dátum akkor azt mondaná még két hónapja van az ellésig, ultrahangja nincsen így nem tudja megmondani pontosan, azt mondta egy hónapon belül kikellene derülnie, attól függ hogy sárlik e. Azt mondta elképzelhetõ hogy csak a hasa nagy, vagy áll vemhes.
Közzétéve 2009 augusztus 3. - 17:43
Hát nincs, Hajdúbihar megye, NagyrábéNincs ott egy ultrahangos állatorvos? Merre laksz? A mienk járja az országot, ha nincs ott megírom a tel. számát és hívd fel õt. Nevetséges, hogy nem lehet megmondani.
most beszéltem régi tulajjal õ se érti azt mondta 18 napra vissza próbálták és rugta a csõdört, szerdán elviszem hozzá Sárit hogy mit reagál a csõdörre
Közzétéve 2009 augusztus 3. - 17:52
Közzétéve 2009 augusztus 3. - 18:07
Klaudia, azt mondta a mi állatorvosunk keresd dr. Soós Istvánt 06 309432558
Õ kimegy hozzád ultrahanggal
Csak megerõsíteni tudom. Hozzánk is Õ jár. Messze a legjobb állatorvos a környéken, ultrahang, röntgengép, minden van neki ami kell... Nyugodt szívvel ajánlom bármikor bárkinek, akinek jó orvos kell.

Lehet várni kell rá néha, de megéri.
Közzétéve 2009 augusztus 3. - 18:23
Nem, õk mi vagyunk

Közzétéve 2009 augusztus 3. - 18:58
Nem, õk mi vagyunk
Anya a pej kancán, a sárgán pedig én...
Valami közelebbit lehet tudni a lovakról és a "bandériumról"?

Közzétéve 2009 augusztus 3. - 19:10

Közzétéve 2009 augusztus 3. - 19:45
Közzétéve 2009 augusztus 3. - 20:05
Közzétéve 2009 augusztus 3. - 20:24
Klaudia,
ha abbahagytad a mindenféle locsifecsi emberekkel való konzultációt, akik csak azért beszélnek, hogy hallják a saját hangjukat, senkire ne hallgass, csak Soós dokira.
Ha nincs rá pénzed, akkor meg várd ki nyugodtan, míg megellik vagy nem ellik meg, legkésõbb november - decemberig, hiszen akkor vettétek, onnantól ismered az életét. És akkorra eldõl az õszi/tavaszi fedeztetés dilemmája is.
Ne foglalkozz olyan marhaságokkal, hogy a kanca kevesebbet eszik az ellés elõtt meg ilyenek. Ha lenne biztos recept, hogy mirõl lehet akár egy fél nappal is elõre tudni a kanca várható ellését, akkor lótenyésztõk ezrei nem kóvályognának hetekig álmatlanul ellési idõszakban. Igen, lehet, hogy álvemhes, de akkor minek próbáltatod? Az álvemhesség elsõ tünete lehet, hogy 18 naposan elrúgta a mént, hiszen vemhes volt, és a hormonok nem álltak le a magzat felszívódása után. De ugyanúgy lehet vemhes, és az tökéletes, ha a reggeli dagadtabb tõgyét estére eljárja. És megellhet duzzadó tõgy nélkül is, de valószínûbb, hogy még van egy kis ideje az ellésig.
Azért jobban szeretném, ha ez az egész macera legalább egy KISBÉRI csikó miatt lenne.
Jó rendben akkor nem írom, majd a végén hogy mi lett a vége, csak mivel csak kisbéri a lovam valami köze csak van hozzá szerintem , és azért kérdezem itt is mert itt szerintem hozzább értõ emberek vannak mint akikkel élõbe beszélek
Közzétéve 2009 augusztus 3. - 22:02
Közzétéve 2009 augusztus 4. - 7:25
Klaudia,
ha abbahagytad a mindenféle locsifecsi emberekkel való konzultációt, akik csak azért beszélnek, hogy hallják a saját hangjukat, senkire ne hallgass, csak Soós dokira.
Ha nincs rá pénzed, akkor meg várd ki nyugodtan, míg megellik vagy nem ellik meg, legkésõbb november - decemberig, hiszen akkor vettétek, onnantól ismered az életét. És akkorra eldõl az õszi/tavaszi fedeztetés dilemmája is.
Ha lenne biztos recept, hogy mirõl lehet akár egy fél nappal is elõre tudni a kanca várható ellését, akkor lótenyésztõk ezrei nem kóvályognának hetekig álmatlanul ellési idõszakban.
Azért jobban szeretném, ha ez az egész macera legalább egy KISBÉRI csikó miatt lenne. :yeah:
Kutyánál a szuka testhõmérséklete ellés elõtt kb. 24-12 órával elkezd süllyedni 1-2 fokot. Ez elég biztos támpont. Ha emelkedik, vagy többet süllyed, akkor biztos hogy komplikált ellés lesz. Szarvasmarhánál ugyan ez van. Szerintem lónál is, de ezt egy állatorvos jobban megtudná mondani.
Megette a fene az olyan állatorvost, aki nem tudja megmondani egy kancáról a feltételezett 8. hónapban, hogy van e csikó benne. Az egy hónapot is azért mondta, mert ha nem vemhes akkor egy hónapon belül elvben , ha egészséges akkor be kéne ez alatt sárlania. De könyörgöm, ebben mi az orvosi szakvélemény?
Gondolom azért a kiszállást és a vizsgálatot kifizettete.
Egy rövid történet, egy KISBÉRI kancáról ami KISBÉRI ménnel lett fedeztetve:
Közeli ismerõs tulajdonában lévõ ló.
Igen gyenge, szemmel nem látható sárlás után felvette a fenti kanca a mént (1 nap 2X, 2nap pihi, 3.nap 2X, összesen 4 fedezés) . 18-20 napra ménnel visszapróbálva, elrúgta. A viselkedése megváltozott, bújós lett, a gazda szerint munkában is másképp kezdett viselkedni, mindenki biztosra vette hogy vemhes. 40 napra ultrahang kiderült, hogy a kanca üres, bal petefészken sárgatest, jobbon 4 ciszta. Hormon injekció (Receptal), spec. táplálék kiegészítõ. 4 hét múlva UH, baloldal tiszta, jobb oldalon 3 ciszta lelökõdött, 4. felpuhult, kézzel a doki lelökte. Ha a tulaj nem hív állatorvost, mai napig azt hiszik, hogy vehem van a lóban, és számolják a napokat....
Ugyan ez a doki másik kancában 40 nap után életképes magzatot regisztrált másik ismerõsnél, 18 nap után UH-val kimutatható a vehem. Azt mondta a vemhes kanca tulajának, hogy 100-120 nap mulva nem árt egy kontroll, de azt már KÍVÜLRÕL meg tudja mondani, nem kell a végbélen át UH-zni. EZ egy ÁLLATORVOS hozzáállása!!!
No comment.
Ja, még egy kis kiegészítés. UH 2500Ft, (egyszer kellett fizetni, mert a többi a kezeléshez szükséges UH volt, kontroll-nak), injekció pár ezer, táplálék kieg szintén. Az egész cakk-pakk nem érte el árban egy zugmén fedezési díját. Ezt a tulaj mondta. (tudtommal ez 15.000 Ft körül van.)
Közzétéve 2009 augusztus 4. - 11:41
Bocsánat, most látom az elírást, szóval a feltételezett 11. hónapban.

Közzétéve 2009 augusztus 4. - 13:26
Nem, õk mi vagyunk
Anya a pej kancán, a sárgán pedig én...
Bocsi!
Anyudra gondoltam, csak keverem kicsit még a nick neveket.

Vele találkoztam Baracson asszem.

Közzétéve 2009 augusztus 4. - 13:54

Közzétéve 2009 augusztus 4. - 15:39
Ja, még egy kis kiegészítés. UH 2500Ft, (egyszer kellett fizetni, mert a többi a kezeléshez szükséges UH volt, kontroll-nak), injekció pár ezer, táplálék kieg szintén. Az egész cakk-pakk nem érte el árban egy zugmén fedezési díját. Ezt a tulaj mondta. (tudtommal ez 15.000 Ft körül van.)
Küldd hozzám ezt az állatorvost! 2500 egy ultrahang??? Nálunk 6 ezernél kezdõdik. Ezt már elpanaszoltam egyszer-kétszer, mint a mesterséges termékenyítés áldozata (vagyis aki azért nem tud eleget fedeztetni, mert az állatorvosok veszik le a pénz nagy részét).
Közzétéve 2009 augusztus 5. - 9:20

Kettõ belõlük címlapfotó is lehetne

Közzétéve 2009 augusztus 5. - 10:55
Közzétéve 2009 augusztus 6. - 9:40
Sajnos nem tudunk menni Debrecenbe az idén sem :( Köszönöm szépen mindenkinek, aki szállást ajánlott, nagyon kedvesek vagytok, de most nem jön össze. :( (Lakásújítás + az ezzel járó pénzhiány kombó miatt.)
ON
Közzétéve 2009 augusztus 6. - 17:33
FarmerEXPO Debrecen!!! Egyenlõre a programról ennyit tudni:
A tavalyi évhez hasonlóan a Kisbéri és Gidrán Lótenyésztõ Országos Egyesület éves bemutatkozó rendezvénye idén is a debreceni Farmer Expo lesz. Idõpontja: 2009. augusztus 26 - 29. között. Programok (többek között): tenyészállat-elõvezetés, military és szabadonugró bemutató, elõadások az Egyesület megalakulásának 20. évfordulója alkalmából, valamint felvezetõk versenye.
A hónap közepére talán lesz majd részletesebb program is! ;)
Ja az elõadáson, én az elõadók között szereplek! Mivel az idõ kevés, kérném aki az elmúlt 20 évben kiemelkedõ KISBÉRI fajtájú (béjegzésû) lóról tud, az írjon nekem róla, és akkor beleveszem az elõadásomba. Itt érdekes lehet minden olyan egyed amelyik országos bajnokságon "A" kategóriában eredményesen versenyzett. (díjugratás, díjlovaglás, military, fogat és egyéb szakág). Kellene a ló eredménye, származása, lovasaneve, tenyésztõje, tulajdonosa. Az se baj ha majd képet is tud küldeni, de ezt egyeztetnünk kell! Az infók jöhetnek magánban, vagy a qkesz@citromail.hu-ra, telefonon a 30/99-70-350-en elérhetõ vagyok! A segítségeket elõre is köszönöm!

Résztvevõk:
-Qkesz
-GJani
-Fecó
-Mókus77
-???
Edited by Qkesz, 2009 augusztus 6. - 17:42.
Közzétéve 2009 augusztus 7. - 12:57
Közzétéve 2009 augusztus 7. - 15:39
Hány % esély van arra, hogy két ugyanolyan nevû kanca legyen(pl: MAxim Böbe)?
Sok!

Közzétéve 2009 augusztus 7. - 16:03
És akkor ki tud??? :confused:
FarmerEXPO Debrecen!!!
Résztvevõk:
-Qkesz
-GJani
-Fecó
-Mókus77
-zulejka + 1 fõ (bár mi csak lelkes lovasok vagyunk, meg én expoturista is)
-???
Közzétéve 2009 augusztus 7. - 17:41