Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Kedvenc ételek topikja

• Please log in to reply
999 válasz a témához

#761 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2009 február 26. - 14:31

valami hasonló a "mackó" is, gyerekkoromban ettük, csak sajnos már nincs, akitõl megkérdezzem a receptet :(

#762 Apple

Apple

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 9.533 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 4. - 18:08

Tegnap csokis muffintsütöttem, emígyen:

Hozzávalók (12 db-os sütõformára számolva) :
15 dkg liszt
15 dkg cukor
15 dkg margarin
2 tojás
1/2 cs. sütõpor
1 csipet szódabikarbóna
1 tálba tejcsokoládé

Az egyik tálban a lisztet, sütõport, szódabikarbónát és a feldarabolt csokit vegyítem össze, míg egy másikban a 15 dkg margarint mikróban felolvasztom (de ne melegedjen túl!). Ebbe belekeverem a tojásokat és a cukrot. Miután csomómentes lett, összekeverem a "száraz" összetevõkkel, majd muffinpapírral kibélelt formákba öntöm.
5-ös fokozaton (=180 fok) elõmelegített sütõben megsütöm. Én bevallom, jó sokszor ránézek, mert még nem isertem ki az új sütõt, és nem tudom, meddig hagyhatom benn a muffinokat. Rendszerint szénné égetem õket, de közben kiderült, hogy vaószínûleg már a teflon-forma öregedett el, a papírkák megoldották a gondomat :)

#763 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 21. - 13:36

Még soha nem ettem tintahalat, de ennek tényleg ilyeg gumicukor-szerûnek kell lennie? vagy én szúrtam el. :gm:

#764 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2009 március 22. - 15:07

Sajtban párolt csirkefalatok burgonyapürével Hozzávalók: 60 dkg csirkemell 30 dkg sajt 2,5 dl tejszín 20 dkg kukorica 20 dkg ananász 80 dkg burgonya 10 dkg vaj 2-3 dl tej Elkészítés: A csirkemellbõl 3-4 dkg-os szeleteket vágunk, sózzuk, borsozzuk, és olajban kisütjük. A kukoricát és az ananászt a visszamaradt olajban rövid ideig megfuttatjuk, hozzáöntjük a tejszínt, és ha felforrt, hozzákeverjük a sajtot is. Állandó keverés mellett megvárjuk, hogy a sajt felolvadjon, majd visszatesszük a húst, amit rövid ideig párolunk. A burgonyát megfõzzük, összetörjük, vajjal és tejjel simára keverjük. Még forrón tálaljuk a sajtos csirkefalatok mellé.

#765 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2009 július 18. - 13:34

Most találtam:
http://www.nlcafe.hu...kolades_kehely/

#766 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 10. - 23:15

Szóval kenyér: 5 dkg élesztõt kézzel egy nagyobb tálba morzsolunk, ráöntünk kevés épp langyos vizet, és elkeverjük. Azután rászórunk 1 kg lisztet, majd hozzáöntünk fél l langyos vizet, amibe elõzõleg tettünk 4 púpos mokkáskanál sót és egy púpos mokkáskanál cukrot. Jól összedolgozzuk, és közben hozzá adagolunk még kb. 2,5 dl langyos vizet, h kissé ragacsos lágy tésztát kapjunk. Jól kidagasztjuk, aztán kedvünk szerinti formában liszttel megszórva, letakarva kelni hagyjuk. Ha kb a duplájára kelt,meglisztezett gyúródeszkára borítjuk, felülrõl lefelé, majd jobbról balra is félbehajtjuk és tepsibe ( zsírpapírra v fóliára ) borítjuk. Megint kelni hagyjuk, közben begyújtjuk a sütõt közepes lángra (az enyém gáz, 1-8 fokozatú, 5 és 6 között sütöttem ) tesszük. Amikor megkelt, vizes késsel bevágjuk a tetejét, aztán sütõbe vele, és kb 50-60 percig sütjük.( Az én sütõm alulról nagyon éget, ezért a tepsi alá tettem 1 másik tepsit, amibe öntöttem kb fél l vizet, nagyon szép lett így az alja is. )

#767 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 18. - 9:04

Múltkor valamelyik topicban szót ejtettem az áfonyáról. Amit dobozban vettem, és lengyel import volt, és az volt ráírva, hogy kapitaliszticseszkij amerikanszkij afonyki vengerpolakdvabratanki. Erre valaki aszonta, nagy mérgesen, hogy az áfonya itt is õshonos, csak mindenki hülye az áfonyához. Most vettem a Cskálapiacon vájdlingból, és ennek egészen más íze van. Nem lehet, hogy mégiscsak van amerikai áfonya is, meg magyar is, külön? :D Ha nincs, akkor az aszomorú hírem van, hogy hazafiatlan nemzetáruló módon ezentúl a dobozost veszem, mert az édes volt, emmeg savanykás. Savanyának ott az élet. :dev:

Edited by Ernest, 2009 október 18. - 9:06.

#768 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 18. - 9:41

Megoldás egy perc wikipedia után: amit mi áfonyának hívunk, az ángliusul bilberry, az amerikai rokona meg blueberry. Két különbözõ, de rokon csoportot jelöl mindkettõ. Ha savanyú volt az itthoni, annak két magyarázata lehet: 1. vörös áfonya volt 2. éretlen volt.

#769 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 18. - 10:08

Én még olyan zamatos, iszonyatosan finom áfonyalekvárt sohasem vettem bótban (teljesen mindegy milyen gyártmányút), mint amilyet a nagyapám testvérei csináltak Kolozsvárott, a saját pici kis kertjükbõl szüretelve a gyümölcsöt. Savanykás, de viszonylag sok cukrot raktak bele és, hát... egyszerûen nincsenek rá szavak, olyan jó ízû volt az! :cool: Engem gyerekkoromban folyton az asztal körül kellett kergetni, hogy egy pár falatot egyek. De mikor ott voltam, imádtam a reggeliket a sok házi dzsemmel meg lekvárral. Nem bírtam betelni velük. Õk meg örültek, hogy végre eszem valamit. :) Lassan eszegettem és kértem az összes megbontott lekvárból. Úgy dél felé aztán rám szóltak, hogy most már hagyjam abba a reggelizést, mert mindjárt ebédelünk. :D Nosztalgia rulez.

Edited by Bokorugró, 2009 október 18. - 10:22.

#770 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 18. - 10:17

Amibe egyszer belenyaltam, áfonyás pálinkába vagy mibe, erdélyibe, az is édes volt, és nagyon finom. Elgondolkodtam, hogy legyek-e az íz kedvéért alkoholista. Egyébként szerintem Te mondtad, hogy itt is õshonos, nemcsak Ámerikában. :D

#771 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 18. - 10:21

Igen, én voltam. :) Sopron és környékén õshonos.

#772 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 18. - 10:27

És az milyen? Savanykás, vagy édeskés?

#773 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 18. - 10:34

Szerintem mindegyik savanykás, még az érett gyümölcs is, de ezért kell kicsit több cukorral felfõzni, ahogy a meggyet is. Izlés kérdése. Én kifejezetten szeretm a savanykás gyümölcsbõl készült édességeket. Az egresszószt is imádom. Na az erdélyi minták alapján aztán most már megcsinálom én is, pont olyanra, mint az volt, csak a saját somogyi biokertembõl szedem hozzá a piszkét. Nem tudom a soproniak hogy csinálják/ták, de az erdélyi lekvárok egyébként is s cukortartalmukról voltak híresek. Volt annyi bennük, hogy símán megállt a kanál benne. Legalább 50-60%-a cukor volt. Ez persze azért is kellett bele, mert nem tettek hozzá tartósítószereket. Másképp meg is romlott volna. A román, bolgár lekvárok még ma is ilyen sok cukorral készülnek, akár nagyüzemileg is. Nah..., megyek, csinálok egy rántott husit, majonézes krumplival, uborkasalátával. Ez a topic árt nekem... Rögtön fõzni kezdek. :rolleyes: :D :o

Edited by Bokorugró, 2009 október 18. - 11:01.

#774 gidrángirl

gidrángirl

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 726 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 18. - 18:04

Nem tudom, ismeri-e valaki a penne veronese-t? Penne tészta, rá olajban megpirítva egy fej apróra vágott vöröshagyma, rá fõzõtejszín és ebbe apró kockákra vágott márványsajt. Ezekbõl lesz a szósz. És ekkor jön rá a lényeg: vágott dió és brokkoli. Egyszerûen mennyei :kir:

#775 nuttella

nuttella

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 719 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 19. - 6:17

Ma kipróbálom! Köszönöm! :)

#776 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 22. - 17:07

Megoldás egy perc wikipedia után: amit mi áfonyának hívunk, az ángliusul bilberry, az amerikai rokona meg blueberry. Két különbözõ, de rokon csoportot jelöl mindkettõ.
Ha savanyú volt az itthoni, annak két magyarázata lehet: 1. vörös áfonya volt 2. éretlen volt.

Ja, a legjobb tán itt, a "Species" alatt.

Sopron és környékén õshonos.

Az áfonya magashegységekre jellemzõ növény, úgyhogy annyi van Magyarországon, amennyi magashegység :dev:

#777 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 22. - 19:14

Szerintem mindegyik savanykás, még az érett gyümölcs is...

No hát ez az, akkor végy egy lengyel importosat, azt bizony szemenként répacukorinjekcióval fújhatták fel, mert egyszerûen édes. Úgyhogy akkor ez csak más.

Edited by Ernest, 2009 október 22. - 19:14.

#778 nuttella

nuttella

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 719 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 22. - 22:40

Bocsánat, de növénytermesztõ ismerõseimtõl tudom: az áfonyát M.o.-on is lehet termeszteni, de csak savanyú talajon. Úgyhogy van. Magashegységtõl függetlenül. Hogy milyen ízû a hazai, nem tudom. De a termesztett szedernek is teljesen más íze van, mint a vadnak. Kinek mi izlik, nekem a vadszeder az igazi.

#779 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 31. - 12:23

Képzeljétek, van a Milkának étcsokoládéja.

#780 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 31. - 13:11

Persze hogy van. A dobozos desszertjeik között vannak vegyesek.

#781 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 31. - 17:25

Képzeljétek, van a Milkának étcsokoládéja.

Van bizony, ét-tehénbõl készül. :gm:

#782 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2009 október 31. - 19:28

...a buborékos boci felfúvódott bornyúból? ...a sportszelet? :eek:

#783 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2009 november 11. - 20:36

Tüttyölt Ratyli recept Kategória: Reform ételek Hozzávalók: Másfél kiló nyersratyli egy jókora pese 2 csobolyó gönyézde (ha lehet pörögõsi) 3 csipet cihánta 4 ölej csikmány kb.5 zamecsli 1 suttyonyos petrecel 1 véka vatyek Elkészítés: A nyersratylit fertályórát posvásztjuk a gönyézdével, míg csurmot nem erszt, közben a vatyekot megdicsikicseljük. Szépen höllyén megpicskázzuk, a nyesedékbõl pedig apró csulmákat gyúrunk, ezek kerülnek a koshadtba. Közben a pocadékot meg peccsentjük, a ratylit pedig hagyjuk slottyanni. Tüttyölni csak akkor kezdjük, ha már jó vatyálós. A pesét lesolyvasztjuk, aztán már csak röttyengetjük, mart hamar odakaphat. Végül a suttyonyos petrecelt belebibározzuk a 4 ölej csikmányba majd jól összegyöröszjézzük. Várunk amíg a széle be nem tockosodik és rádurungoljuk a cihátát. Tanácsok: Döntsétek el hogy megcsináljátok-e, mindenképpen olvassátok el. Kannásbor illik hozzá.

#784 Mézesmálna

Mézesmálna

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 75 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 28. - 18:10

Az Unicumos pulyka receptje Hogyan készítsük el a pulykát? 1. Vegyünk egy pulykát! 2. Egy pohár unicum. 3. Tegyük a pulykát a sütõbe! 4. Még két unicum. 5. Állítsuk a hõfokot 190 sütõre! 6. 3 unicum további. 7. Süssük a kapcsot be! 8. Most még tovum 4 univáb. 9. Pulykázzuk meg a zsírt! 10. Unicumot a másik palackot még. 11. Dugjunk pulykákat a hõmérumba! 12. Poharazzunk még egy unicumot az öntbe! 13. Süssük az unicumot még egy óráig! 13+1. "Gyöngyvirágos kék ibolya-a-a-a!..." 14. Pulykáljuk meg az puha unicumját! 15. Vegyük ki a pulyákot az unicumból! 16. "Édes anyám, sirhalmomra-a-a-a!..." 17. "Kiskút, kerekes kút..." 18. Szeletum a pulyák darabbal többe! 19. Pusztuljunk tásztátum 20. Palackoljunk még egy unicum vevétet! 21. "Nyílára uccásik a krocsmrasumity!..." 22. Állítsuk meg a teritumot és pulykoljunk még egy terítéket! 23 . Leterít az unipulyák, és fogyjunk el!

#785 Morgenrot

Morgenrot

Csikó

• Fórumtag
  • 62 hozzászólás

Közzétéve 2009 december 28. - 19:25

Ezt meg honnan vetted? :D :D

#786 Mézesmálna

Mézesmálna

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 75 hozzászólás

Közzétéve 2010 január 2. - 17:56

INTERNET :rolleyes:

#787 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 8. - 15:48

Mostanában rászoktam a magam kotyvasztotta, hozzáadott cukrot nem tartalmazó turmixokra. Épp egy ilyen banán-ananász-vérnarancs cuccot kotyvasztottam. Hát ez valami eszetlen jó! :cool: Ebédre meg betoltam egy adag rakottkelt. Abból akármennyi lecsusszanna :rolleyes:, de gyelõre disztingválok. Csak jól el kell rakjam, ne legyen szem elõtt, mert... :o :D

#788 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 11. - 12:11

A töltött káposzta mióta szlovén étel?

#789 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 13. - 9:35

A szerbek szerint a töltött káposzta szerb étel, szárma néven futtatják, meg a görögök és törökök is, csak kicsit más fûszerezéssel. Úgyhogy a united in diversity nevében balkáni étel. :)

és ha már kedvenc étel, lesz jövõ nyáron egy hatalmas fesztivál Berlinben ami az EU-s népeket kívánja összefogni, a gasztro része it található http://www.thefestival.eu/?p=438 egyelõre nincs fent túl sok minden, mert a verseny még folyik, remélem nem a burger lesz a nyerõ európai étel, ha igen, nagyon mérges leszek.

'Everything that is done for us, without us, is not ours.'

#790 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 16. - 21:01

SOS segítséget szeretnék kérni! Vadnyúlpörköltet szeretnék holnap csinálni, mindenki mond mindent, csak sosem ugyanazt. Egyelõre ott tartok, hogy megabáltam a húst. A vízben boróka, babérlevél, só(nagyonkevés), bors, zeller, répa, gyökér és icipici kakukkfû. Nem mertem benne hagyni a vízben, és attól is féltem, hogy ha kipakolom a húst, akkor kiszárad. A mogyorónyi agyam annyit adott ki, hogy beraktam befõttesüvegbe a húst, iciri lével az alján, majd lezártam. Holnap reggel akarom feltenni a pörtköltet, a délelõttöt szánom rá. Lesz ebbõl még egyátalán valami? Nagyon félek, elég visszás kapcsolatom van a vörös húsokkal.

Edited by zulejka, 2010 március 16. - 21:02.

#791 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 16. - 21:39

:D Még nem csináltam vadnyúlból pörit, de minden hús jobb ízû, ha benne hagyod a páclében. Csak az a lényeg, hogy hûtsd ki lével együtt és rakd be a fridzsibe. :) Mindjárt megnézem, mit ír a szakácslexikon.

#792 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 16. - 22:01

Azt mondja a "nagyokos", hogy a nyulat 6-12 órát pácoljuk páclében vagy íróban. kiváló páclé 1kg húshoz: 1 üveg fehérbor, 750ml, 125ml (1/8l) borecet, 251ml (1/4l) olaj, 2 karikára vágott hagyma, 1 szál karikára vágott póré, 1 szál fehérrépa karikázva, 1/4 felkockázott zellert, 2 babérlevél, 5 szem borókabogyó, 6 szem feketebors, 2 szem szegfûszeg, ízlés szerint majorannát, kakukkfüvet és fokhagymát. Namost... Ha pöri lesz, akkor a bort ki is hagyhatod, helyette vizet használnék vagy tejet. Viszont a vadhúsok elég szárazak, úgyhogy ajánlott szalonnát pirÍtani alá. Jobb lesz a szaftja. :) Hajrá! :)

Edited by Bokorugró, 2010 március 16. - 22:02.

#793 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 16. - 22:17

A bor és a szalonna tervben volt holnapra. Mivel a levet kiöntöttem, azt találtam ki, hogy a fûszereket és zöldségeket, amikkel nem csináltam semmit és ott árválkodnak a lábos alján, felöntöttem annyi vízzel, hogy az még sûrû maradjon. Felforraltam, összeturmixoltam és most beletöltögetem a dunsztba. Aztán állnak ott egy éjszakát. Talán ér ez is. Köszönöm a segítséget, ha marad és nem szégyellem, felugorhatsz megkóstolni. ;)

#794 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 16. - 22:22

Köszi, de beérem azzal is ha elmeséled, milyen volt. :) Tényleg kíváncsi vagyok. Lehet, hogy jó bele egy kis bor is, de én tutti nem raknék egy egész üveggel bele a pöribe, mert az nagyon durva. Legfeljebb 1-2 decit. Különben olyan hányás íze lesz... :dev:

#795 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 16. - 22:22

Bizti? Farkasrét nincs olllyan messze :D

Edited by zulejka, 2010 március 16. - 22:23.

#796 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 16. - 22:29

Bizti. :) De köszönöm szépen! :) Adalékként elmesélem, hogy életem legjobb nyúlját vadasan a párom mamájánál ettem. Pácolta egy éjszakán át, aztán megpirította szalonnán, megcsinálta hozzá a vadasszószt, ahogy kell és egy nagy öntöttvas sütõbe berakta a szósszal leöntve. Lassú tûznél megsütötte és a végén a zsemlegombócokat is hozzárakta kicsit sülni. Hááát..., eskü, hogy életemben olyan jó vadast nem ettem még... :szájátnyalogatósmegemlegetõs:

Edited by Bokorugró, 2010 március 16. - 22:30.

#797 Bokorugró

Bokorugró

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.786 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 18. - 0:35

No?... Milyen lett a pöri? :)

#798 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 18. - 0:40

Vagy épp gyomormosáson van, vagy jóllakottan fetreng a kanapén :D De ahogy most az idõt nézem hirtelen, a legnagyobb esély arra van hogy alszik. :D

#799 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 18. - 10:08

Ittvagyook :D Nagyon finom puha lett. Hugom kicsit kukacoskodott, hogy sok benne a babér, boróka stb, amitõl kicsit édeskés lett, szvsz ettõl vad a vad. Elfogytak a krumplis, juhtúrós, vajas pogácsák is. Most pedig a teraszon teázok pizsiben, takaróban a reggeli napsütésben. Jaj, de jó nekem :ang:

Edited by zulejka, 2010 március 18. - 10:11.

#800 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 20. - 16:52

Nagyon megköszönném ha valaki megosztana velem valami tuti sült csirke receptet.. Valami különleges pácra vágyom, a megszokottak már túl unalmasak, töltött csirke is uncsi már, valami extrát szokott valaki csinálni? Neten keresgéltem de többféle pácot sehol nem sorolnak fel, mindenhol csak besózatni bepácoltatni akarja a húst, na de én pont ebben akarok valami újat.. Néztem ananászos csirkét, a csirke belsejét meg kell tölteni ananásszal, a többit mellé tenni a tepsiben és az ananász kisült levével locsolgatni, talán ezt megpróbálom de örülnék ha lenne valakinek valami tuti recepjte :)