Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Csikó

• Please log in to reply
1299 válasz a témához

#761 KwszeEdit

KwszeEdit

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 474 hozzászólás

Közzétéve 2007 április 6. - 22:39

Nagyon sajnálom.Szörnyû érzés lehet..

#762 roni

roni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.579 hozzászólás

Közzétéve 2007 április 11. - 23:04

Április 10-én este 22.24 perckor megszületett Zafírom kislánya, Runaway. Papája Ravallo. Nagy, erõs, sokjegyes ( 3 láb kesely, hóka), pej kanca. :ang: Ott voltam a születése elsõ pillanatától kezdve - a kezeim között jött a világa ez a Gyönyörûség. Most jöttem világra. :) A mami nyalogat. :ang: Mit kell csinálni ezekkel a hosszú izékkel? :D Szép vagyok, mi? :) Hmmm... fincsi! A mami helyett most valami kétlábú melegít... Ki lehet?.. ;)

Edited by roni, 2007 április 11. - 23:08.

#763 Shába

Shába

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.647 hozzászólás

Közzétéve 2007 április 12. - 10:20

Gratulálok Roni! :kocc: Nem tudtam kinézni mi történik az elsõ képen. :D De igazán szép, nagy csikó, a többin látszik. Aranyosak vagytok együtt. :) Ja, és igazi szép magyar nevet kapott. :gm: :dev: Na de hozzá vsz. ez illik. ;)

#764 roni

roni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.579 hozzászólás

Közzétéve 2007 április 12. - 14:07

Köszi, Shába! :ang: Az elsõ képen épp kibújt a mamiból, csak mivel rossz helyen feküdt Zafír, így csak annyira tudtuk elfordítani, hogy az istálló folyosójára esett ki a gyerek. :) Hát igen, a neve sajnos nem magyar lett, de ez nagyon illik Hozzá. Ugyanis olyan jelentése is van, hogy elszabadult ló. :) Hát, Õ már az elsõ napján bizonyította a "nomen est omen" tézis létjogosultságát. :D

#765 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2007 április 12. - 15:11

A mami nyalogat. :ang:

Ez nagyon aranyos. Rég láttam olyan képet, amiről ennyire süt, hogy kancáról készült. Ennyire kancafejű képet :)Meghitt, szép pillanat.

Edited by BoKa, 2007 április 12. - 15:12.

#766 Aniko

Aniko

Törzsvendég

• Főmoderátor
  • 6.637 hozzászólás

Közzétéve 2007 április 12. - 15:19

Milyen érzelgős lettél BoKa! :DEz már közel egyéves fotó, de erre ugyanezt el lehet mondani, amit te eggyel feljebb írtál...

#767 BoKa

BoKa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.718 hozzászólás

Közzétéve 2007 április 12. - 15:24

Milyen érzelgõs lettél BoKa! :DEz már közel egyéves fotó, de erre ugyanezt el lehet mondani, amit te eggyel feljebb írtál...

Nem, õ csak a földet nyalogatja, takarít :dev:Érzelgõs, mert lekancáztam egy kancát?

#768 meggyes

meggyes

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.035 hozzászólás

Közzétéve 2007 április 12. - 15:32

Gratula, roni! Gyonyoru gyerek!(csak nem Pecelen van a lovad? Ez a hoka olyan jellegzetes :D )

#769 malibu

malibu

Új vendég

• Fórumtag
  • 4 hozzászólás

Közzétéve 2007 április 12. - 20:34

Ma már vágtázott a kicsike a karámban,a gazdi nagy örömére igaz Roni

#770 roni

roni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.579 hozzászólás

Közzétéve 2007 április 12. - 20:46

Igen -igen, ma már kimentek a Mamival egy órácskára a körkarámba a szépséges napsütésben, és olyan virgonc volt, hogy nem hitték el róla, hogy még nem egész 2 napos. :ang: Vágtázott, bakolt, ügetett sokat... :) Meggyes! Hmm... Ismerjük egymást? Pécel nyert. :DBoka! :ang: Köszi! :) Valóban gyönyörű pillanatot sikerült elkapnom. :)

Edited by roni, 2007 április 12. - 20:48.

#771 meggyes

meggyes

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.035 hozzászólás

Közzétéve 2007 április 12. - 21:01

Roni, szerintem nem talalkoztunk, csak a lovad hokajan ugy megakadt a szemem, mikor egyszer ott jartam :D

#772 Shába

Shába

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.647 hozzászólás

Közzétéve 2007 április 12. - 21:03

Most utánanéztem hátha nekem is van ilyen érzelgõs képem, de nincs, az én kancám nem kancás. :D Na de ez. :ang: Itt a máj. 12.én 2éves nagycsikóm még csak 1 napos, és olyan kis édes. :) Ez az egyik kedvenc képem Délcegrõl.

#773 roni

roni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.579 hozzászólás

Közzétéve 2007 április 12. - 22:26

Na itten van néhány kép Runaway elsõ sétájáról. :) Runny :)

#774 Mocca

Mocca

Csikó

• Fórumtag
  • 870 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 23. - 17:36

Kislovam testvére nemrég látta meg a napvilágot.
Nagyon nagy,jegytelen pej kanca. :)
Kiccsaj
Kiccsaj

Edited by Mocca, 2007 május 23. - 17:37.

#775 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 6. - 22:13

Ilyen sûrûn ne írjatok e helyre! :kir: Vagy senkinek nem született csikója? Értekezhetnénk, meg okosakat írhatnánk is a csikó tartásáról, tanításáról stb. :kv:

#776 Szehmet

Szehmet

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.201 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 7. - 14:39

Hát szerintem,nagyon kevés emberkének születik csikója nyár közepén.Ilyenkor meg pláne.Mindenki tavaszra idõzít :) Habár nekem régen volt szeptemberi csikóm is.Jó sokat foglalkoztam velük(több csikóm is volt),két hetes korukban már annyit tudtak,mint az anyjuk(kikötés,vezetgetés,lábfelvétel..stb.) :eek: Én szívesen írogatok ide is :cool:

#777 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 9. - 13:38

Kéthetes korukba? :hu:

#778 Jaina

Jaina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 110 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 9. - 14:53

Hát szerintem,nagyon kevés emberkének születik csikója nyár közepén.Ilyenkor meg pláne.Mindenki tavaszra idõzít :) Habár nekem régen volt szeptemberi csikóm is.Jó sokat foglalkoztam velük(több csikóm is volt),két hetes korukban már annyit tudtak,mint az anyjuk(kikötés,vezetgetés,lábfelvétel..stb.) :eek: Én szívesen írogatok ide is :cool:

A csikóm is szeptemberi, párom öreg kancája meg januárban született. :)
De anno mondjuk mi is tavaszra idõzítettünk - mondjuk most olvasom a másik topicban, hogy milyen problémák lehetnek ellésnél, mi még olcsón megúsztuk a koraszülött csikóval.

#779 Szehmet

Szehmet

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.201 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 9. - 19:03

A csikóm is szeptemberi, párom öreg kancája meg januárban született. :)
De anno mondjuk mi is tavaszra idõzítettünk - mondjuk most olvasom a másik topicban, hogy milyen problémák lehetnek ellésnél, mi még olcsón megúsztuk a koraszülött csikóval.

Szerencsére,ellésnél nálam sem volt gond sose.Csak utána.Egy csikóm köldökfertõzést kapott,nem tudni,hogyan(ott voltam végig,ott "aludtam"a boxajtóban),le lett fertõtlenítve meg minden,És 4 hetes korában el kellett altatni,mert már Bucsy doki sem tudott rajta segíteni.Meg ismerettségi körben is történtek horror-dolgok.

Kátyusnak!

Miért hihetetlen,hogy két hetes korában kezelhetõ volt?Kicsi túlzással,ki sem bújt az anyjából,már rajta volt a kötõfék.Aztán következõ nap már szedegettem a lábait.És,mikor elõször kivittük,nem volt anyuci utáni rohangászás-kötõfék,madzag meg hátulról egy kis tili-toli,és tök hamar rájött,mit akarunk tõle.A kikötés:elõször anyucihoz(nyakló-amit kocsilovakhoz használnak),majd szilárdabb dologhoz(lókikötõ).És ilyen kicsi korban baromi hamar megtanulják,és nagyon erõszakoskodni sem kellett velük. :)

#780 Jaina

Jaina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 110 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 10. - 7:48

Szerencsére,ellésnél nálam sem volt gond sose.Csak utána.Egy csikóm köldökfertõzést kapott,nem tudni,hogyan(ott voltam végig,ott "aludtam"a boxajtóban),le lett fertõtlenítve meg minden,És 4 hetes korában el kellett altatni,mert már Bucsy doki sem tudott rajta segíteni.Meg ismerettségi körben is történtek horror-dolgok.

Kátyusnak!

Miért hihetetlen,hogy két hetes korában kezelhetõ volt?Kicsi túlzással,ki sem bújt az anyjából,már rajta volt a kötõfék.Aztán következõ nap már szedegettem a lábait.És,mikor elõször kivittük,nem volt anyuci utáni rohangászás-kötõfék,madzag meg hátulról egy kis tili-toli,és tök hamar rájött,mit akarunk tõle.A kikötés:elõször anyucihoz(nyakló-amit kocsilovakhoz használnak),majd szilárdabb dologhoz(lókikötõ).És ilyen kicsi korban baromi hamar megtanulják,és nagyon erõszakoskodni sem kellett velük. :)

Nálunk annyi történt, hogy az egyik csikó majdnem három héttel korábban jött a kelleténél. A kancának egy csepp teje nem volt, és úgy kellett kimenekíteni alóla a csikót, mert rúgta, ahol érte. Az állatorvos azt mondta, hihetetlen, hogy nem tört csontja, megúszta egy monoklival (akkor kapta szintén a dokitól a Tyson nevet). Aztán cumisüveg, csikótáp, tiszta háziló lett, volt, hogy bennt mászkált a konyhában ha nyitva maradt az ajtó. Kicsit félre is lett szocializálva, nem teljesen volt tisztában azzal, hogy ló, de ezt mára kinõtte :) Most már majdnem négy éves, kisebb mint a többi ló, jóval lassabb is, de egészséges :)))

Ez a kötõfékes dolog (ha íg beledumálhatok) sztem jó ötlet, kicsi korukban sokkal gyorsabban tanulnak. Mi Diegoval a méncsikónkkal jól megszenvedtük, amikor megvettük, több mint fél évesen még embert se látott, nem hogy kötõféket....

#781 csacsacsa

csacsacsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 433 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 10. - 10:11

Hát igen, az ellés mindig izgi dolog, nálunk sajnos úgy alakult, hogy a legelsõ csikónk beszorult az anyjába (az egyik elsõ lába hátul maradt), és nem tudta kiszedni a doki, úgyhogy a kanca fel a futóra, irány Kaposvár (Szekszárdról). Éjfélkor kezdett el elleni, és 10re darabolták ki belõle a hatalmas csikót. Elképesztõ szerencse, hogy a kanca megúszta.
Ez az eset azért eléggé rányomta a bélyeget az ellések elõtti hangultra, és még ki is alakult egy tendencia, ami tartotta magát 3-4 évig(de már vége, koppkopp), hogy minden évben pusztult el csikó. Koraszülés, vagy volt, hogy nem voltunk ott, és a legelõn ellett meg 2 héttel korábban, és belefulladt a csikó a burokba... Ezek szomorú dolgok nagyon, 11hónapnyi várakozás után... :(
De ezek mellett azért többségében segítség nélkül pottyantak ki, és voltak nagyon szerencsés csikók is, pl amelyiket egy 2 éves kanca ellette(átlógott a kanca a méncsikókhoz évesen, nem vettük észre, csak akkor, amikor már túl nagy volt a hasa), miatta izgultunk, hogymileszhogylesz, de egyedül, gond nélkül elette meg a gyönyörû csikót :ang:

#782 Chilly

Chilly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.552 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 10. - 10:30

Kéthetes korukba? :hu:

Sõt, még korábban. :) Pár napos korukban már rajtuk van a kötõfék.

#783 messi

messi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.935 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 10. - 10:57

Mi most várjuk az elsõ saját csikót, jövõ április végére. :) Elhatároztam, hogy a kezdetektõl próbálom úgy nevelni, úgy foglalkozni vele, hogy jól szocializált, emberben bízó lovacska legyen. Így megszokja az embert, a simogatást, a lábfelvételt, a kötõféket, a lóevõ esernyõt, a lóevõ teszkós zacskót, a lóevõ vizes árkot, akármit. És nem kell 3-4 évesen küzdeni vele, mert addigra bõven megbízik bennem. Nyilván könnyû nekem, mert egy lovam van és nem 15 másikkal együtt kell foglalkoznom vele, amikor persze nem lenne úgy idõ. Szóval ez a terv a jövõre nézve. :) Annyit tudok, hogy vigyázni kell, hogy engem ne tekintsen lónak, mert érdekes lenne, ha 500 kilósan pl felrugdosna, mert "játszunk". Szerintem valahogy ki lehet okoskodni azt, hogy az egyensúly tartható legyen. Ami lesz is, hiszen sajna nem tudok minden áldott nap vele lenni - habár még addigra az is elõfordulhat :) - viszont ménesi körülmények közt fog nevelkedni, szóval a lovakkal is tud szocializálódni. Már nagyon várjuk...! :)

#784 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 16. - 16:07

Sõt, még korábban. :) Pár napos korukban már rajtuk van a kötõfék.

Oké. Ezt értem. Vki csinálja azt a csikó kipottyanása utáni "csatlakoztatást", tudom, hogy nem az de nem akartam most itt órákig keresni a neten, hogy mi a pontos neve a dolognak, egyszer olvastam valahol, ha így senki nem tudja megkeresem. Szóval megszületik és a késõbbi gondozója vagy tulaja leül, az ölébe veszi..???? :confused:
Tudjátok ennek a pontos menetét és hogy mire jó ez? :confused:

#785 Szehmet

Szehmet

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.201 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 16. - 18:50

Oké. Ezt értem. Vki csinálja azt a csikó kipottyanása utáni "csatlakoztatást", tudom, hogy nem az de nem akartam most itt órákig keresni a neten, hogy mi a pontos neve a dolognak, egyszer olvastam valahol, ha így senki nem tudja megkeresem. Szóval megszületik és a késõbbi gondozója vagy tulaja leül, az ölébe veszi..???? :confused:

Én igazából nem"csatlakoztatást"csinálok,csak nem akarok a gyerekkel késõbb birokra kelni,mert késõbb már õ az erõsebb.Ráadásul addig kell kihasználni a pillanatot,amíg gyerek nem tudja hol van. :)
Én még azt is tettem ellene,hogy születése utáni nap az anyját egyedül kiteszem a karámba 5-10 percre,addig csikóra valaki vigyáz bent a boxban.3 nap után már egyik sem izgul a másik után.Így a leválasztásnál sincs nagy trauma,meg,ha nagyobb terepet akartam menni,akkor sem volt gond. :)

#786 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 17. - 14:49

Én igazából nem"csatlakoztatást"csinálok,csak nem akarok a gyerekkel késõbb birokra kelni,mert késõbb már õ az erõsebb.Ráadásul addig kell kihasználni a pillanatot,amíg gyerek nem tudja hol van. :)
Én még azt is tettem ellene,hogy születése utáni nap az anyját egyedül kiteszem a karámba 5-10 percre,addig csikóra valaki vigyáz bent a boxban.3 nap után már egyik sem izgul a másik után.Így a leválasztásnál sincs nagy trauma,meg,ha nagyobb terepet akartam menni,akkor sem volt gond. :)

Ez nagyon jó! Mivel nekünk állandó probléma ez a csikó nem akar az anyja nélkül lenni és bonyodalmak, én is így fogom csinálni ahogy leírtad! :guny:

#787 Szehmet

Szehmet

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.201 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 17. - 16:55

Aztán,majd értesíts,hogy hogy vált be a dolog. :) Biztos,hogy sokkal könnyebb dolgod lesz :) :)És,ha segítség kell,nyugodtan írj,szívesen segítek

Edited by Szehmet, 2008 december 17. - 16:55.

#788 Csöpke

Csöpke

Új vendég

• Fórumtag
  • 29 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 17. - 17:44

Nálatok hogy zajlott a leválasztás? Kiváncsi lennék néhány történetre :)

#789 G.Anikó

G.Anikó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 659 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 17. - 19:16

Vki csinálja azt a csikó kipottyanása utáni "csatlakoztatást", tudom, hogy nem az de nem akartam most itt órákig keresni a neten, hogy mi a pontos neve a dolognak, egyszer olvastam valahol, ha így senki nem tudja megkeresem. Szóval megszületik és a késõbbi gondozója vagy tulaja leül, az ölébe veszi..???? :confused:

Bevésõdés, imprinting.

Van lányomnak egy kancája, neve Csinos, kb 145 centi marmagasságú kicsi ló - ellése és a baba véletlenszerû "bevésõdése" a következõképp alakult:
A csikó idén május 2-án született, hajnal 1 felé. Volt egy kis probléma, nehezen jött ki a csikó a kisló anyukából. (elsõ ellés)
Szamiék már csak akkor szóltak, amikor sikerült elõbújnia. Hajnal fél háromra kint voltunk az istállóban,
Ella lányom örömében egyszerre sírt és nevetett. http://kep.tar.hu/ga...3377/34496156#2
Hol anyukát, hol a babát dédelgette. Melange - mert így hívják a pici mén csikót - tehát az elsõ pillanattól megszokta Ella közelségét.
Aztán napközben Csinos, Melange és Ella együtt voltak szépen a boxban. Bár aggódtam, hogy az ember közelsége zavarhatja a lovat, anya-gyermek kapcsolatát, a gondozási ösztönét de nem így történt.
A kanca jóízûen aludt, míg Ella a csikót babusgatta, sõt, amíg Ella leült a sarokban, a csikó az ölében aludt el. Lábaival szétterülve, fejével a kislány ölében. Késõbb is, ha aludt a csikó és Ella bement hozzájuk, még fel sem kelt, csak ránézett, aludt tovább. Csinos annyira természetesnek vette az ember segítségét, hogy amikor másnap kivittük a rétre, nem is foglalkozott a babával, jóízûen legelt.
Másnap és harmadnap sem zavartatta magát, hagyta, hogy mi szaladgáljunk a gyermeke után. http://kep.tar.hu/ga...3377/34508448#2
http://kep.tar.hu/ga...3377/34507782#2 http://kep.tar.hu/ga...3377/34524886#2
A negyedik napon Lacinak olyan ötlete támadt, hogy Csinos minket pótanyának tekint, jobb lenne inkább a többi lóhoz vinni õket. Ez be is vált, amikor Csinos észrevette, hogy nem mi (emberek) vagyunk körülötte, hanem lótársai, azonnal elkezdte magához böbögni pici fiát és az anyai aggódás egyértelmûen látszott rajta.
Tehát nem rontottunk el semmit, nem érte kár az anyai ösztönöket, legfeljebb Csinos néha pihenhetett az elsõ nehéz napokon.
A méncsikó pedig azóta is olyan Ellával, mint egy nyugodt plüssálatka: hagyja felvenni a lábait, kefélgetni, símogatni, ölelgetni.
Velünk is kedves, de Ellával belsõségesebb kapcsolata van http://kep.tar.hu/ga...1179/36025259#2
Egyébként nagyon nyugodt jószág, három hónapos lehetett, amikor kivezetve õket az istállóból inkább megállt a zabosnál és onnantól nem érdekelte anyu, csak tömte fejét... úgy kellett a seggecskéjét kitolni. Négy hónaposan otthagyta anyut a karámban iskolázás közben és õ fogta magát, bement az istállóban a helyére, a boxban majszolta a szénát - mikor megláttam, hogy bement, még vittem neki zabot is.
Hat és fél hónapos korában leválasztottuk, (november 15) már kezdett úgy kinézni, mint egy sodri, anyukája pedig egy kicsit fogyni. Szerencsére csak kicsit kezdett fogyni, mert egyébként gömbölyded alkat http://kep.tar.hu/ga...1179/36705153#2 http://kep.tar.hu/ga...1179/36705130#2
A leválasztásnál 2 napig mérges volt a kisfiú, anya kb egy hétig kereste fiát, de nem volt gázosan hisztis... Csinos azért még fogyott 1-2 hétig, de a következõ 3 hét alatt szépen összeszedte magát megint. Persze jól jött a sok pihi a sár miatt. Nincs tapasztalatom, hogy másnál hogy megy ez.
Mára minden rendben rendben, Melange fiú jól elvan az óvodában a féltesójával.
Még mindig kedves és türelmes Ellával, babusgatni hagyja magát, Ella felveszi lábait, kefélgeti, simogatja, nem ugrál, nem szertelenkedik. Majd meglátjuk, késõbb hogy alakul.

#790 Szehmet

Szehmet

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.201 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 17. - 20:48

Nálatok hogy zajlott a leválasztás? Kiváncsi lennék néhány történetre :)

Nálam tök egyszerû volt.Eldöntöttem,hogy holnap leválasztom,és másnap különzártam õket.A karámozásnál volt egy kis nyûg,mert nem lehetett összerakni õket,de semmi extra.Ja,és a kancát sem fejtem soha,két napig magától folyt a teje,aztán szépen elapadt.Nem is értek egyet a fejéssel,mert,szerintem nehezebben apaszt el.Inkább a több mozgatásnak vagyok híve.Nekem beváltak ezek a dolgok :)

#791 csacsacsa

csacsacsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 433 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 17. - 21:08

Mi se szoktunk fejni, nem kap zöldet, akkor gyorsabban apaszt. Akkor a legjobb, ha több csikó van, a mieink 2-3hónaposan sem aggódnak az anyjuk után, elrosszalkodnak egymással :) Nálunk az volt gond, hogy leválasztottuk a csikót, de egy karámban volt egy nála fiatalabb csikó anyjával, és simán odament szopni hozzá :) Idén is van olyan csikó, aki 2 kancánál is szopik. Mi nem tudunk nagyon külön karámozni, nem is tudom, idén hogy lesz, mióta itt vagyunk, csak egy csikó volt, de õt az anyja rúgta el magától, amikor már növekedett a hasában az újabb csikó...

#792 Szehmet

Szehmet

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.201 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 17. - 21:31

Én egyszerre csak egy csikóval"bajlódtam",így könnyebb dolgom volt.Akinek már több kancája van,csikóval,lehet,megérné a csikókat külön karámba tenni,meg a kancákat is.És szoptatós kanca mellé nem betenni leválasztott csikót.Persze,nem ismerem az adottságokat,így,lehet,könnyen jár a szám,de valahogy biztos meg lehet oldani,hmmmmm :confused: :huh:

#793 Csöpke

Csöpke

Új vendég

• Fórumtag
  • 29 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 18. - 8:10

Köszi a válaszokat :) És Szehmet, a külön karám villanypásztoros volt, vagy fa karám? Össze tudott szagolni az anya kancával? Mennyi idõ után lehetett õket össze engedni anélkül, hogy ne kezdjen újra "anyuci kicsi csikója"-ként viselkedni?

#794 csacsacsa

csacsacsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 433 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 18. - 9:56

Szehmet! Azért volt együtt szoptatós kancával, mert a leválasztott csikó kora tavaszi volt, a másik pedig nyár végi, õt még nem lehetett leválasztani, de a másiknál már igen esedékes volt, eléggé leszívta az anyját. Idén nálunk 3 csikó van, ebbõl 2 csõdör, õk úgyis mennek külön, a kis kancával meg nem lesz gond, nem olyan anyás, 2 hónaposan ott lehetett hagyni a karámban a többiekkel 1-1 órára anélkül, hogy kereste volna az anyját. (mondjuk az anyja is elég rutinos, tudja, hogy jó helyen van a gyerek :) ) Csöpke! jobb, ha nem tud összeszagolni, a legjobb lenne, ha nem is hallanák egymást, de ez eléggé megoldhatatlan a legtöbb helyen... Azt csikója és kancája is válogatja, hogy mennyire ragaszkodnak egymáshoz. Volt olyan, aki egyáltalán nem foglalkozott a másikkal, de volt olyan kanca, aki a 2éves csikóját is pátyolgatta, és utána az unokáját is :) Ezt nem úgy kell érteni, hogy nem lehetett szétszedni õket, azzal nem volt semmi gond, csak a legelõn keresték egymást társaságát, illetve a kanca védte a sarjait :) A legutóbb leválasztott csikónk is nagyon anyás volt, õ még féltékenykedett a kistesójára is :) De a legjobb, ha a csikónak van más társasága, akár idõsebb csikók, akár önjelölt óvónénik/bácsik, akkor utna nem keresi annyira az anyja társaságát.

#795 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 18. - 15:52

Mi se szoktunk fejni, nem kap zöldet, akkor gyorsabban apaszt.
Akkor a legjobb, ha több csikó van, a mieink 2-3hónaposan sem aggódnak az anyjuk után, elrosszalkodnak egymással :) Nálunk az volt gond, hogy leválasztottuk a csikót, de egy karámban volt egy nála fiatalabb csikó anyjával, és simán odament szopni hozzá :) Idén is van olyan csikó, aki 2 kancánál is szopik.
Mi nem tudunk nagyon külön karámozni, nem is tudom, idén hogy lesz, mióta itt vagyunk, csak egy csikó volt, de õt az anyja rúgta el magától, amikor már növekedett a hasában az újabb csikó...

Olvastam valahol; a vadlovaknál megfigyelték, hogy a kanca alatt együtt szopott a tavalyi csikója az ideivel. Egyébként is másfél éves csikójukat választják le a vadon élõ kancák. :guny:
Mi emberek nem választunk le túl hamar? Azt is olvastam, hogy a korai leválasztás nem tesz jót a csikónak, megviseli a lelkivilágát, és az idegrendszerének sem jó? :confused:

Egyébként azért nagyon jó, amit Szehmet és G.Anikó írt, mert mi pl. úgy jártunk a leválasztással, hogy repültünk is, bírkóztunk is... Bevittük a körkarámba az anyát és a csikót, és ki szerettük volna hozni az anyát. Na ez nagyon nehezen ment, csak testtel lehetett a tomboló csikót legalább annyira visszatartani, hogy a kancát ki tudjuk a kapun vezetni. Aztán annyira örjöngött, hogy majd felmászott a körkarám tetejére, így végül ki kellett emgedni, mert nem akartuk, hogy összeverje magát. Ezután következtek a kikötések, és hogy pár méterre elvisszük tõle az anyját...mindenféle kötéllel próbálkoztunk mind szakadt. Végül bezártuk egy boxba és elszállítottk a kancát a szomszéd tanyára. Napokig ordított utána a csikó. Egy hónap múlva hoztuk vissza a kancát, akkor már nem engedte magához a csikóját, de még így is sok idõ volt mire a csikó értett a szóbol és nem molesztálta az anyucit. Nem régen külön raktuk a csikókat a felnõtt lovaktól. Nos ez a csikó még most is ordít az anyja után, ha mennek ki a legelõre. Most sajnos el kell mennem, de legközelebb leírom, hogy hogyan viselkedik egy 7 éves kancánk, akit soha nem választottak le az anyuról, hanem meghalt mellõle. :kocc:

#796 Szehmet

Szehmet

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.201 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 18. - 17:08

Köszi a válaszokat :)

És Szehmet, a külön karám villanypásztoros volt, vagy fa karám? Össze tudott szagolni az anya kancával? Mennyi idõ után lehetett õket össze engedni anélkül, hogy ne kezdjen újra "anyuci kicsi csikója"-ként viselkedni?

Fa karám,kombinálva villanypásztorral.De bent a boxban is egymás mellett álltak,de,gondolom,köszönhetõen a nem mindig együttlétnek,nem volt semmi gond.Kb.egy,másfél hónap múlva lehet újra összeengedni õket,addigra teljesen elapaszt.Persze,ez kancacsikóra vonatkozik.Méncsikót nem javasolt összeengedni az anyjával :)

#797 Csöpke

Csöpke

Új vendég

• Fórumtag
  • 29 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 18. - 20:57

Értem , köszi :) Majd ha megtörtént a leválasztás mesélek, h simán ment-e :gm:

#798 csacsacsa

csacsacsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 433 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 19. - 9:15

Olvastam valahol; a vadlovaknál megfigyelték, hogy a kanca alatt együtt szopott a tavalyi csikója az ideivel. Egyébként is másfél éves csikójukat választják le a vadon élõ kancák. :guny:
Mi emberek nem választunk le túl hamar? Azt is olvastam, hogy a korai leválasztás nem tesz jót a csikónak, megviseli a lelkivilágát, és az idegrendszerének sem jó? :confused:

Nem tudom, Kincsi elrúgta a csikóját kb 6-7 hónaposan...
Ha nem használjuk a kancát, akkor szoktuk hagyni tovább a csikót mellette.

#799 Jaina

Jaina

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 110 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 19. - 11:09

Nekünk csak az egyik csikónál volt aktuális az elválasztás (a másikat, ahogy meséltem cumisüveggel neveltük fel - azóta is vonzódik a pezsgõsüvegekhez). De viszonylag könnyen ment, nem volt túl nagy hiszti :) Meg már a kanca sem nagyon hagyta a csikót szopni, el-elrúgta magától. Szelcsit 10 hónaposan hoztam el az anyjától, akkor már nem szopott de nagyon anyás volt. Úgy hoztuk el, hogy akitõl vettük hozta a kancát is magával. Bár lelépni nehezen tudtak, mert elsõ blikkre Szelcsit vitt mindent, karámot, villanypásztort, amit ért. Aztán rájött hogy jé, itt van még ló, aztán az izgibb volt, az elõzõ gazdi meg kihasználta a csikó figyelmetlenségét és hazament :)

#800 haha

haha

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.050 hozzászólás

Közzétéve 2008 december 19. - 11:55

Bevésõdés, imprinting.

Van lányomnak egy kancája, neve Csinos, kb 145 centi marmagasságú kicsi ló - ellése és a baba véletlenszerû "bevésõdése" a következõképp alakult:
A csikó idén május 2-án született, hajnal 1 felé. Volt egy kis probléma, nehezen jött ki a csikó a kisló anyukából. (elsõ ellés)
Szamiék már csak akkor szóltak, amikor sikerült elõbújnia. Hajnal fél háromra kint voltunk az istállóban,
Ella lányom örömében egyszerre sírt és nevetett. http://kep.tar.hu/ga...3377/34496156#2
Hol anyukát, hol a babát dédelgette. Melange - mert így hívják a pici mén csikót - tehát az elsõ pillanattól megszokta Ella közelségét.
Aztán napközben Csinos, Melange és Ella együtt voltak szépen a boxban. Bár aggódtam, hogy az ember közelsége zavarhatja a lovat, anya-gyermek kapcsolatát, a gondozási ösztönét de nem így történt.
A kanca jóízûen aludt, míg Ella a csikót babusgatta, sõt, amíg Ella leült a sarokban, a csikó az ölében aludt el. Lábaival szétterülve, fejével a kislány ölében. Késõbb is, ha aludt a csikó és Ella bement hozzájuk, még fel sem kelt, csak ránézett, aludt tovább. Csinos annyira természetesnek vette az ember segítségét, hogy amikor másnap kivittük a rétre, nem is foglalkozott a babával, jóízûen legelt.
Másnap és harmadnap sem zavartatta magát, hagyta, hogy mi szaladgáljunk a gyermeke után. http://kep.tar.hu/ga...3377/34508448#2
http://kep.tar.hu/ga...3377/34507782#2 http://kep.tar.hu/ga...3377/34524886#2
A negyedik napon Lacinak olyan ötlete támadt, hogy Csinos minket pótanyának tekint, jobb lenne inkább a többi lóhoz vinni õket. Ez be is vált, amikor Csinos észrevette, hogy nem mi (emberek) vagyunk körülötte, hanem lótársai, azonnal elkezdte magához böbögni pici fiát és az anyai aggódás egyértelmûen látszott rajta.
Tehát nem rontottunk el semmit, nem érte kár az anyai ösztönöket, legfeljebb Csinos néha pihenhetett az elsõ nehéz napokon.
A méncsikó pedig azóta is olyan Ellával, mint egy nyugodt plüssálatka: hagyja felvenni a lábait, kefélgetni, símogatni, ölelgetni.
Velünk is kedves, de Ellával belsõségesebb kapcsolata van http://kep.tar.hu/ga...1179/36025259#2
Egyébként nagyon nyugodt jószág, három hónapos lehetett, amikor kivezetve õket az istállóból inkább megállt a zabosnál és onnantól nem érdekelte anyu, csak tömte fejét... úgy kellett a seggecskéjét kitolni. Négy hónaposan otthagyta anyut a karámban iskolázás közben és õ fogta magát, bement az istállóban a helyére, a boxban majszolta a szénát - mikor megláttam, hogy bement, még vittem neki zabot is.
Hat és fél hónapos korában leválasztottuk, (november 15) már kezdett úgy kinézni, mint egy sodri, anyukája pedig egy kicsit fogyni. Szerencsére csak kicsit kezdett fogyni, mert egyébként gömbölyded alkat http://kep.tar.hu/ga...1179/36705153#2 http://kep.tar.hu/ga...1179/36705130#2
A leválasztásnál 2 napig mérges volt a kisfiú, anya kb egy hétig kereste fiát, de nem volt gázosan hisztis... Csinos azért még fogyott 1-2 hétig, de a következõ 3 hét alatt szépen összeszedte magát megint. Persze jól jött a sok pihi a sár miatt. Nincs tapasztalatom, hogy másnál hogy megy ez.
Mára minden rendben rendben, Melange fiú jól elvan az óvodában a féltesójával.
Még mindig kedves és türelmes Ellával, babusgatni hagyja magát, Ella felveszi lábait, kefélgeti, simogatja, nem ugrál, nem szertelenkedik. Majd meglátjuk, késõbb hogy alakul.

Jaj, olyan jó ezt olvasni... :))) csak ilyenkor ráájövök hogy mennyire hiányzik az egész... :hupp: