Csikó
Közzétéve 2007 április 6. - 22:39
Közzétéve 2007 április 11. - 23:04

Edited by roni, 2007 április 11. - 23:08.
Közzétéve 2007 április 12. - 10:20

Közzétéve 2007 április 12. - 14:07

Közzétéve 2007 április 12. - 15:11
Ez nagyon aranyos. Rég láttam olyan képet, amiről ennyire süt, hogy kancáról készült. Ennyire kancafejű képet :)Meghitt, szép pillanat.
Edited by BoKa, 2007 április 12. - 15:12.
Közzétéve 2007 április 12. - 15:19

Közzétéve 2007 április 12. - 15:24
Nem, õ csak a földet nyalogatja, takarítMilyen érzelgõs lettél BoKa!
Ez már közel egyéves fotó, de erre ugyanezt el lehet mondani, amit te eggyel feljebb írtál...

Közzétéve 2007 április 12. - 15:32

Közzétéve 2007 április 12. - 20:34
Közzétéve 2007 április 12. - 20:46

Edited by roni, 2007 április 12. - 20:48.
Közzétéve 2007 április 12. - 21:01

Közzétéve 2008 december 6. - 22:13

Közzétéve 2008 december 7. - 14:39

Közzétéve 2008 december 9. - 13:38

Közzétéve 2008 december 9. - 14:53
Hát szerintem,nagyon kevés emberkének születik csikója nyár közepén.Ilyenkor meg pláne.Mindenki tavaszra idõzít
Habár nekem régen volt szeptemberi csikóm is.Jó sokat foglalkoztam velük(több csikóm is volt),két hetes korukban már annyit tudtak,mint az anyjuk(kikötés,vezetgetés,lábfelvétel..stb.) :eek: Én szívesen írogatok ide is
A csikóm is szeptemberi, párom öreg kancája meg januárban született.

De anno mondjuk mi is tavaszra idõzítettünk - mondjuk most olvasom a másik topicban, hogy milyen problémák lehetnek ellésnél, mi még olcsón megúsztuk a koraszülött csikóval.
Közzétéve 2008 december 9. - 19:03
A csikóm is szeptemberi, párom öreg kancája meg januárban született.![]()
De anno mondjuk mi is tavaszra idõzítettünk - mondjuk most olvasom a másik topicban, hogy milyen problémák lehetnek ellésnél, mi még olcsón megúsztuk a koraszülött csikóval.
Szerencsére,ellésnél nálam sem volt gond sose.Csak utána.Egy csikóm köldökfertõzést kapott,nem tudni,hogyan(ott voltam végig,ott "aludtam"a boxajtóban),le lett fertõtlenítve meg minden,És 4 hetes korában el kellett altatni,mert már Bucsy doki sem tudott rajta segíteni.Meg ismerettségi körben is történtek horror-dolgok.
Kátyusnak!
Miért hihetetlen,hogy két hetes korában kezelhetõ volt?Kicsi túlzással,ki sem bújt az anyjából,már rajta volt a kötõfék.Aztán következõ nap már szedegettem a lábait.És,mikor elõször kivittük,nem volt anyuci utáni rohangászás-kötõfék,madzag meg hátulról egy kis tili-toli,és tök hamar rájött,mit akarunk tõle.A kikötés:elõször anyucihoz(nyakló-amit kocsilovakhoz használnak),majd szilárdabb dologhoz(lókikötõ).És ilyen kicsi korban baromi hamar megtanulják,és nagyon erõszakoskodni sem kellett velük.

Közzétéve 2008 december 10. - 7:48
Szerencsére,ellésnél nálam sem volt gond sose.Csak utána.Egy csikóm köldökfertõzést kapott,nem tudni,hogyan(ott voltam végig,ott "aludtam"a boxajtóban),le lett fertõtlenítve meg minden,És 4 hetes korában el kellett altatni,mert már Bucsy doki sem tudott rajta segíteni.Meg ismerettségi körben is történtek horror-dolgok.
Kátyusnak!
Miért hihetetlen,hogy két hetes korában kezelhetõ volt?Kicsi túlzással,ki sem bújt az anyjából,már rajta volt a kötõfék.Aztán következõ nap már szedegettem a lábait.És,mikor elõször kivittük,nem volt anyuci utáni rohangászás-kötõfék,madzag meg hátulról egy kis tili-toli,és tök hamar rájött,mit akarunk tõle.A kikötés:elõször anyucihoz(nyakló-amit kocsilovakhoz használnak),majd szilárdabb dologhoz(lókikötõ).És ilyen kicsi korban baromi hamar megtanulják,és nagyon erõszakoskodni sem kellett velük.
Nálunk annyi történt, hogy az egyik csikó majdnem három héttel korábban jött a kelleténél. A kancának egy csepp teje nem volt, és úgy kellett kimenekíteni alóla a csikót, mert rúgta, ahol érte. Az állatorvos azt mondta, hihetetlen, hogy nem tört csontja, megúszta egy monoklival (akkor kapta szintén a dokitól a Tyson nevet). Aztán cumisüveg, csikótáp, tiszta háziló lett, volt, hogy bennt mászkált a konyhában ha nyitva maradt az ajtó. Kicsit félre is lett szocializálva, nem teljesen volt tisztában azzal, hogy ló, de ezt mára kinõtte

Ez a kötõfékes dolog (ha íg beledumálhatok) sztem jó ötlet, kicsi korukban sokkal gyorsabban tanulnak. Mi Diegoval a méncsikónkkal jól megszenvedtük, amikor megvettük, több mint fél évesen még embert se látott, nem hogy kötõféket....
Közzétéve 2008 december 10. - 10:11
Ez az eset azért eléggé rányomta a bélyeget az ellések elõtti hangultra, és még ki is alakult egy tendencia, ami tartotta magát 3-4 évig(de már vége, koppkopp), hogy minden évben pusztult el csikó. Koraszülés, vagy volt, hogy nem voltunk ott, és a legelõn ellett meg 2 héttel korábban, és belefulladt a csikó a burokba... Ezek szomorú dolgok nagyon, 11hónapnyi várakozás után... :(
De ezek mellett azért többségében segítség nélkül pottyantak ki, és voltak nagyon szerencsés csikók is, pl amelyiket egy 2 éves kanca ellette(átlógott a kanca a méncsikókhoz évesen, nem vettük észre, csak akkor, amikor már túl nagy volt a hasa), miatta izgultunk, hogymileszhogylesz, de egyedül, gond nélkül elette meg a gyönyörû csikót

Közzétéve 2008 december 10. - 10:30
Kéthetes korukba?
Sõt, még korábban.

Közzétéve 2008 december 10. - 10:57

Közzétéve 2008 december 16. - 16:07
Sõt, még korábban.
Pár napos korukban már rajtuk van a kötõfék.
Oké. Ezt értem. Vki csinálja azt a csikó kipottyanása utáni "csatlakoztatást", tudom, hogy nem az de nem akartam most itt órákig keresni a neten, hogy mi a pontos neve a dolognak, egyszer olvastam valahol, ha így senki nem tudja megkeresem. Szóval megszületik és a késõbbi gondozója vagy tulaja leül, az ölébe veszi..???? :confused:
Tudjátok ennek a pontos menetét és hogy mire jó ez? :confused:
Közzétéve 2008 december 16. - 18:50
Oké. Ezt értem. Vki csinálja azt a csikó kipottyanása utáni "csatlakoztatást", tudom, hogy nem az de nem akartam most itt órákig keresni a neten, hogy mi a pontos neve a dolognak, egyszer olvastam valahol, ha így senki nem tudja megkeresem. Szóval megszületik és a késõbbi gondozója vagy tulaja leül, az ölébe veszi..???? :confused:
Én igazából nem"csatlakoztatást"csinálok,csak nem akarok a gyerekkel késõbb birokra kelni,mert késõbb már õ az erõsebb.Ráadásul addig kell kihasználni a pillanatot,amíg gyerek nem tudja hol van.

Én még azt is tettem ellene,hogy születése utáni nap az anyját egyedül kiteszem a karámba 5-10 percre,addig csikóra valaki vigyáz bent a boxban.3 nap után már egyik sem izgul a másik után.Így a leválasztásnál sincs nagy trauma,meg,ha nagyobb terepet akartam menni,akkor sem volt gond.

Közzétéve 2008 december 17. - 14:49
Én igazából nem"csatlakoztatást"csinálok,csak nem akarok a gyerekkel késõbb birokra kelni,mert késõbb már õ az erõsebb.Ráadásul addig kell kihasználni a pillanatot,amíg gyerek nem tudja hol van.
![]()
Én még azt is tettem ellene,hogy születése utáni nap az anyját egyedül kiteszem a karámba 5-10 percre,addig csikóra valaki vigyáz bent a boxban.3 nap után már egyik sem izgul a másik után.Így a leválasztásnál sincs nagy trauma,meg,ha nagyobb terepet akartam menni,akkor sem volt gond.
Ez nagyon jó! Mivel nekünk állandó probléma ez a csikó nem akar az anyja nélkül lenni és bonyodalmak, én is így fogom csinálni ahogy leírtad! :guny:
Közzétéve 2008 december 17. - 16:55

Edited by Szehmet, 2008 december 17. - 16:55.
Közzétéve 2008 december 17. - 17:44

Közzétéve 2008 december 17. - 19:16
Vki csinálja azt a csikó kipottyanása utáni "csatlakoztatást", tudom, hogy nem az de nem akartam most itt órákig keresni a neten, hogy mi a pontos neve a dolognak, egyszer olvastam valahol, ha így senki nem tudja megkeresem. Szóval megszületik és a késõbbi gondozója vagy tulaja leül, az ölébe veszi..???? :confused:
Bevésõdés, imprinting.
Van lányomnak egy kancája, neve Csinos, kb 145 centi marmagasságú kicsi ló - ellése és a baba véletlenszerû "bevésõdése" a következõképp alakult:
A csikó idén május 2-án született, hajnal 1 felé. Volt egy kis probléma, nehezen jött ki a csikó a kisló anyukából. (elsõ ellés)
Szamiék már csak akkor szóltak, amikor sikerült elõbújnia. Hajnal fél háromra kint voltunk az istállóban,
Ella lányom örömében egyszerre sírt és nevetett. http://kep.tar.hu/ga...3377/34496156#2
Hol anyukát, hol a babát dédelgette. Melange - mert így hívják a pici mén csikót - tehát az elsõ pillanattól megszokta Ella közelségét.
Aztán napközben Csinos, Melange és Ella együtt voltak szépen a boxban. Bár aggódtam, hogy az ember közelsége zavarhatja a lovat, anya-gyermek kapcsolatát, a gondozási ösztönét de nem így történt.
A kanca jóízûen aludt, míg Ella a csikót babusgatta, sõt, amíg Ella leült a sarokban, a csikó az ölében aludt el. Lábaival szétterülve, fejével a kislány ölében. Késõbb is, ha aludt a csikó és Ella bement hozzájuk, még fel sem kelt, csak ránézett, aludt tovább. Csinos annyira természetesnek vette az ember segítségét, hogy amikor másnap kivittük a rétre, nem is foglalkozott a babával, jóízûen legelt.
Másnap és harmadnap sem zavartatta magát, hagyta, hogy mi szaladgáljunk a gyermeke után. http://kep.tar.hu/ga...3377/34508448#2
http://kep.tar.hu/ga...3377/34507782#2 http://kep.tar.hu/ga...3377/34524886#2
A negyedik napon Lacinak olyan ötlete támadt, hogy Csinos minket pótanyának tekint, jobb lenne inkább a többi lóhoz vinni õket. Ez be is vált, amikor Csinos észrevette, hogy nem mi (emberek) vagyunk körülötte, hanem lótársai, azonnal elkezdte magához böbögni pici fiát és az anyai aggódás egyértelmûen látszott rajta.
Tehát nem rontottunk el semmit, nem érte kár az anyai ösztönöket, legfeljebb Csinos néha pihenhetett az elsõ nehéz napokon.
A méncsikó pedig azóta is olyan Ellával, mint egy nyugodt plüssálatka: hagyja felvenni a lábait, kefélgetni, símogatni, ölelgetni.
Velünk is kedves, de Ellával belsõségesebb kapcsolata van http://kep.tar.hu/ga...1179/36025259#2
Egyébként nagyon nyugodt jószág, három hónapos lehetett, amikor kivezetve õket az istállóból inkább megállt a zabosnál és onnantól nem érdekelte anyu, csak tömte fejét... úgy kellett a seggecskéjét kitolni. Négy hónaposan otthagyta anyut a karámban iskolázás közben és õ fogta magát, bement az istállóban a helyére, a boxban majszolta a szénát - mikor megláttam, hogy bement, még vittem neki zabot is.
Hat és fél hónapos korában leválasztottuk, (november 15) már kezdett úgy kinézni, mint egy sodri, anyukája pedig egy kicsit fogyni. Szerencsére csak kicsit kezdett fogyni, mert egyébként gömbölyded alkat http://kep.tar.hu/ga...1179/36705153#2 http://kep.tar.hu/ga...1179/36705130#2
A leválasztásnál 2 napig mérges volt a kisfiú, anya kb egy hétig kereste fiát, de nem volt gázosan hisztis... Csinos azért még fogyott 1-2 hétig, de a következõ 3 hét alatt szépen összeszedte magát megint. Persze jól jött a sok pihi a sár miatt. Nincs tapasztalatom, hogy másnál hogy megy ez.
Mára minden rendben rendben, Melange fiú jól elvan az óvodában a féltesójával.
Még mindig kedves és türelmes Ellával, babusgatni hagyja magát, Ella felveszi lábait, kefélgeti, simogatja, nem ugrál, nem szertelenkedik. Majd meglátjuk, késõbb hogy alakul.
Közzétéve 2008 december 17. - 20:48
Nálatok hogy zajlott a leválasztás? Kiváncsi lennék néhány történetre
Nálam tök egyszerû volt.Eldöntöttem,hogy holnap leválasztom,és másnap különzártam õket.A karámozásnál volt egy kis nyûg,mert nem lehetett összerakni õket,de semmi extra.Ja,és a kancát sem fejtem soha,két napig magától folyt a teje,aztán szépen elapadt.Nem is értek egyet a fejéssel,mert,szerintem nehezebben apaszt el.Inkább a több mozgatásnak vagyok híve.Nekem beváltak ezek a dolgok

Közzétéve 2008 december 17. - 21:08

Közzétéve 2008 december 17. - 21:31

Közzétéve 2008 december 18. - 8:10

Közzétéve 2008 december 18. - 9:56

Közzétéve 2008 december 18. - 15:52
Mi se szoktunk fejni, nem kap zöldet, akkor gyorsabban apaszt.
Akkor a legjobb, ha több csikó van, a mieink 2-3hónaposan sem aggódnak az anyjuk után, elrosszalkodnak egymássalNálunk az volt gond, hogy leválasztottuk a csikót, de egy karámban volt egy nála fiatalabb csikó anyjával, és simán odament szopni hozzá
Idén is van olyan csikó, aki 2 kancánál is szopik.
Mi nem tudunk nagyon külön karámozni, nem is tudom, idén hogy lesz, mióta itt vagyunk, csak egy csikó volt, de õt az anyja rúgta el magától, amikor már növekedett a hasában az újabb csikó...
Olvastam valahol; a vadlovaknál megfigyelték, hogy a kanca alatt együtt szopott a tavalyi csikója az ideivel. Egyébként is másfél éves csikójukat választják le a vadon élõ kancák. :guny:
Mi emberek nem választunk le túl hamar? Azt is olvastam, hogy a korai leválasztás nem tesz jót a csikónak, megviseli a lelkivilágát, és az idegrendszerének sem jó? :confused:
Egyébként azért nagyon jó, amit Szehmet és G.Anikó írt, mert mi pl. úgy jártunk a leválasztással, hogy repültünk is, bírkóztunk is... Bevittük a körkarámba az anyát és a csikót, és ki szerettük volna hozni az anyát. Na ez nagyon nehezen ment, csak testtel lehetett a tomboló csikót legalább annyira visszatartani, hogy a kancát ki tudjuk a kapun vezetni. Aztán annyira örjöngött, hogy majd felmászott a körkarám tetejére, így végül ki kellett emgedni, mert nem akartuk, hogy összeverje magát. Ezután következtek a kikötések, és hogy pár méterre elvisszük tõle az anyját...mindenféle kötéllel próbálkoztunk mind szakadt. Végül bezártuk egy boxba és elszállítottk a kancát a szomszéd tanyára. Napokig ordított utána a csikó. Egy hónap múlva hoztuk vissza a kancát, akkor már nem engedte magához a csikóját, de még így is sok idõ volt mire a csikó értett a szóbol és nem molesztálta az anyucit. Nem régen külön raktuk a csikókat a felnõtt lovaktól. Nos ez a csikó még most is ordít az anyja után, ha mennek ki a legelõre. Most sajnos el kell mennem, de legközelebb leírom, hogy hogyan viselkedik egy 7 éves kancánk, akit soha nem választottak le az anyuról, hanem meghalt mellõle. :kocc:
Közzétéve 2008 december 18. - 17:08
Köszi a válaszokat
![]()
És Szehmet, a külön karám villanypásztoros volt, vagy fa karám? Össze tudott szagolni az anya kancával? Mennyi idõ után lehetett õket össze engedni anélkül, hogy ne kezdjen újra "anyuci kicsi csikója"-ként viselkedni?
Fa karám,kombinálva villanypásztorral.De bent a boxban is egymás mellett álltak,de,gondolom,köszönhetõen a nem mindig együttlétnek,nem volt semmi gond.Kb.egy,másfél hónap múlva lehet újra összeengedni õket,addigra teljesen elapaszt.Persze,ez kancacsikóra vonatkozik.Méncsikót nem javasolt összeengedni az anyjával

Közzétéve 2008 december 18. - 20:57

Közzétéve 2008 december 19. - 9:15
Olvastam valahol; a vadlovaknál megfigyelték, hogy a kanca alatt együtt szopott a tavalyi csikója az ideivel. Egyébként is másfél éves csikójukat választják le a vadon élõ kancák. :guny:
Mi emberek nem választunk le túl hamar? Azt is olvastam, hogy a korai leválasztás nem tesz jót a csikónak, megviseli a lelkivilágát, és az idegrendszerének sem jó? :confused:
Nem tudom, Kincsi elrúgta a csikóját kb 6-7 hónaposan...
Ha nem használjuk a kancát, akkor szoktuk hagyni tovább a csikót mellette.
Közzétéve 2008 december 19. - 11:09

Közzétéve 2008 december 19. - 11:55
Bevésõdés, imprinting.
Van lányomnak egy kancája, neve Csinos, kb 145 centi marmagasságú kicsi ló - ellése és a baba véletlenszerû "bevésõdése" a következõképp alakult:
A csikó idén május 2-án született, hajnal 1 felé. Volt egy kis probléma, nehezen jött ki a csikó a kisló anyukából. (elsõ ellés)
Szamiék már csak akkor szóltak, amikor sikerült elõbújnia. Hajnal fél háromra kint voltunk az istállóban,
Ella lányom örömében egyszerre sírt és nevetett. http://kep.tar.hu/ga...3377/34496156#2
Hol anyukát, hol a babát dédelgette. Melange - mert így hívják a pici mén csikót - tehát az elsõ pillanattól megszokta Ella közelségét.
Aztán napközben Csinos, Melange és Ella együtt voltak szépen a boxban. Bár aggódtam, hogy az ember közelsége zavarhatja a lovat, anya-gyermek kapcsolatát, a gondozási ösztönét de nem így történt.
A kanca jóízûen aludt, míg Ella a csikót babusgatta, sõt, amíg Ella leült a sarokban, a csikó az ölében aludt el. Lábaival szétterülve, fejével a kislány ölében. Késõbb is, ha aludt a csikó és Ella bement hozzájuk, még fel sem kelt, csak ránézett, aludt tovább. Csinos annyira természetesnek vette az ember segítségét, hogy amikor másnap kivittük a rétre, nem is foglalkozott a babával, jóízûen legelt.
Másnap és harmadnap sem zavartatta magát, hagyta, hogy mi szaladgáljunk a gyermeke után. http://kep.tar.hu/ga...3377/34508448#2
http://kep.tar.hu/ga...3377/34507782#2 http://kep.tar.hu/ga...3377/34524886#2
A negyedik napon Lacinak olyan ötlete támadt, hogy Csinos minket pótanyának tekint, jobb lenne inkább a többi lóhoz vinni õket. Ez be is vált, amikor Csinos észrevette, hogy nem mi (emberek) vagyunk körülötte, hanem lótársai, azonnal elkezdte magához böbögni pici fiát és az anyai aggódás egyértelmûen látszott rajta.
Tehát nem rontottunk el semmit, nem érte kár az anyai ösztönöket, legfeljebb Csinos néha pihenhetett az elsõ nehéz napokon.
A méncsikó pedig azóta is olyan Ellával, mint egy nyugodt plüssálatka: hagyja felvenni a lábait, kefélgetni, símogatni, ölelgetni.
Velünk is kedves, de Ellával belsõségesebb kapcsolata van http://kep.tar.hu/ga...1179/36025259#2
Egyébként nagyon nyugodt jószág, három hónapos lehetett, amikor kivezetve õket az istállóból inkább megállt a zabosnál és onnantól nem érdekelte anyu, csak tömte fejét... úgy kellett a seggecskéjét kitolni. Négy hónaposan otthagyta anyut a karámban iskolázás közben és õ fogta magát, bement az istállóban a helyére, a boxban majszolta a szénát - mikor megláttam, hogy bement, még vittem neki zabot is.
Hat és fél hónapos korában leválasztottuk, (november 15) már kezdett úgy kinézni, mint egy sodri, anyukája pedig egy kicsit fogyni. Szerencsére csak kicsit kezdett fogyni, mert egyébként gömbölyded alkat http://kep.tar.hu/ga...1179/36705153#2 http://kep.tar.hu/ga...1179/36705130#2
A leválasztásnál 2 napig mérges volt a kisfiú, anya kb egy hétig kereste fiát, de nem volt gázosan hisztis... Csinos azért még fogyott 1-2 hétig, de a következõ 3 hét alatt szépen összeszedte magát megint. Persze jól jött a sok pihi a sár miatt. Nincs tapasztalatom, hogy másnál hogy megy ez.
Mára minden rendben rendben, Melange fiú jól elvan az óvodában a féltesójával.
Még mindig kedves és türelmes Ellával, babusgatni hagyja magát, Ella felveszi lábait, kefélgeti, simogatja, nem ugrál, nem szertelenkedik. Majd meglátjuk, késõbb hogy alakul.
Jaj, olyan jó ezt olvasni...