Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Frízek

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
4992 válasz a témához

#761 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 28. - 17:27

Az OFF után egy frízes kép: :) 7 hónapos fríz csikó jó származással (eredeti holland tenyészetbõl) így néz ki. :dev: http://kep.tar.hu/vo...1458/27165525#2

Jesszus! :huh:

#762 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 28. - 17:31

Nyugimár!Egyszerûen elõnytelen,ennyi.Ezt bármelyik lóval meg lehet tenni.Mi sem vagyunk minden oldalról fotogének.....

#763 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 28. - 17:35

Hát ölég' gúnár nyaka van csórinak...Roni! Mennyiért vetted ezt a csikót? Persze ha nem vagyok indiszkrét :) Egyébként gyönyörű

Edited by tötõ Zsó, 2006 november 28. - 17:38.

#764 roni

roni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.579 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 28. - 17:44

Nem vagy az. :) Egy ismerõstõl vettem, tehát picit baráti az ár. De a frízhez képest ( ami az én legnagyobb álmom volt már nagyon rég óta, és nem látszott rá esély, hogy egyszer lesz is nekem :) ) nagyon kedvezõ volt. 200.000 -ért.

#765 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 28. - 17:58

:huh: úgy hogy rendesen fríz az apja fríz az anyja? Az tényleg baráti :yeah: Gratula hozzá, sok szép percet kívánok :ang:

#766 roni

roni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.579 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 28. - 18:05

Igen. :) Csak hát ugye nincs holland papír ( ami mondjuk engem egyáltalán nem zavar, mert nem a papírt szeretem, hanem a lovat, de azt nagyon :ang: , meg fedezõménnek sem készül a gyerek). Egy ismerõs bácsinak van egy fríz kancája, akit minden évben befedeztet egy itthoni fríz ménnel, és így minden évben van 1 csikója, akit el szokott adni. ( A képeken a másik fríz a kicsi bátyója. Õ 2 évvel ezelõtti csikó, tehát még nincs 3 éves. :) ) Köszönjük szépen a jókívánságokat, remélem így is lesz. :)

#767 Minó

Minó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.578 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 28. - 18:08

Gratula hozzá, sok szép percet kívánok :ang:

Csatlakozom. :)

#768 roni

roni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.579 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 28. - 18:09

:ang: :) Köszi!

#769 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 28. - 18:56

Ez már több mint baráti ár.Tavaly, vagy azelőtt árultak egy fríz-nóniusz félvér (75% fríz) választási csikót, papírok, sütés nélkül 250 ezerért. De tiszta fríznek nézett ki, amennyit 6 hónapos korában fényképről meg tudtam állapítani. :D

#770 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 28. - 19:07

Gratula!! :yeah:

#771 roni

roni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.579 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 28. - 20:46

Hát igen, ezzel én is tisztában vagyok, és nagyon hálás vagyok az égieknek, hogy Ébennel jó pillanatban és ilyen kedves ember kapcsán hozott össze a sors. :ang: Nagyon jófej kis lovacska egyébként, mén létére különösen. :) És már most olyan vastagok a lábacskái, mint a 4 éves lovamnak. :D

#772 Guest_ZafírLady_*

Guest_ZafírLady_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 28. - 21:04

De jó neked. Gratulálok. :) Valaki tudna tanácsot adni hol lehetne kipróbálni egy frízt? :rolleyes:

#773 Ludmilla

Ludmilla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 170 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 28. - 21:58

Ismerek már egy hazai Ében nevû frízt. :ang: Neki nincs csillag a homlokán.... és kanca.

#774 roni

roni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.579 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 28. - 22:03

:) Hát akkor Õ biztos nem az én Ébenem. ;) Képed esetleg nincs Róla? Merrefele van?

#775 Guest_ZafírLady_*

Guest_ZafírLady_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 28. - 22:13

A fehér folt mennyire megengedett?

#776 Ludmilla

Ludmilla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 170 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 28. - 22:25

A fehér jegyek nem igazán elfogadottak. Az ilyen jegyekkel rendelkezõ csikók nem kapnak jó minõsítést a szemléken és a tenyésszemlén sem kapnak engedélyt. Ennek oka, hogy ki akarják szûrni a fehér jegyeket örökítõ egyedeket a tenyésztésbõl. Van képem Ébenrõl, de fórumos-frízestársam Hubertus engedélye nélkül nem tenném fel. :) Azt lehet tudni, hogy milyen hazai mén a kicsi csillagos Ében apja?

#777 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 29. - 7:44

Engem egyáltalán nem zavarnának azok a fehér jegyek.

#778 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 29. - 11:56

Sziasztok, kicsit eltûntem, nagyon el vagyok havazva!Roni, sok sikert a csikóhoz! Tudom, hogy boldog fríztulajdonosként a következõ soraim érzékenyen fognak érinteni, kérlek bocsáss meg érte, de úgy gondolom, hogy ezt itt el kell mondanom.Én nem vagyok sem iagzán tenyésztõ, kereskedõ meg pláne nem, tehát semmilyen érdeket nem sértettél meg nálam azzal, hogy egy papír nélküli csikót vettél. Csupán egyet. Van egy kancám, amit szeretnék jövõre fedeztetni, holland ménnel. Ha a csikó esetleg eladósorba kerül, akkor vajon hány embert kell majd orrba vernem, azért, mert 200 ezer forintért akarja majd megvenni? Csupán a sperma ára mozog e körül az összeg körül, a szállításról még nem is beszélve.De hadd térjek rá a csikódra.A fején látható csillag még talán még elfogadható lenne, de a bal hátsó lábán található fehér folt már a nem megengedett jegyek kategóriájába tartozik. A hátsó lábállása kissé kardosnak tûnik, de ez abból is adódhat, hogy a kép nem éppen jó pillanatban készült róla.Természetesen a fehér jegyei nem fogják a használhatóságát befolyásolni, és papírok nélkül is fríz marad, ha apja, anjya fajtabeli. De az a véleményem, hogy az, aki egy nem papiros ménnel fedeztet egy (papírral rendelkezõ ?) kancát, az a fríz fajtát nem tiszteli, és nem becsüli a hollandok tenyésztõi munkáját. (Hasonlóan azokohoz, akik itthon zugménekkel rontják a hazai lóállomány minõségét.) És igen, lehet hogy "kívülrõl" egy kis hibával rendelkezõ fríz csikó, de genetikailag vajon mit hozott "belülrõl"? De nem osztom tovább azt észt. Én nagyon sajnálnám, ha erre a gyönyörû fajtára Magyarországon az "elkorcsosulás" sorsa várna, csak azért, mert igény van az "olcsó" frízre. Hozzá kell tennem, hogy az én kancám sem tartozik az elit kategóriába, vannak nála sokkal szebb frízek is. De papírral rendelkezik, és soha nem jutna az eszembe olcsó "frízgyártásba" kezdeni. Még akkor sem, ha csak saját részre nevelnék egyet.Roni, kívánom, hogy ez a csikó ne okozzon neked csalódást, legyen szerencséd hozzá, hogy a fajta minden jó tulajdonsága összpontosuljon benne! És persze szívesen segítek, (amiben tudok) ha bármi kérdésed van a fajtával kapcsolatban. Van ugyanis pár jellemzõ "frízbetegség", amikre érdemes odafigyelni. Leo, szívesen látlak, majd egyeztessünk idõpontot!

#779 LeO

LeO

Törzsvendég

• Moderátor
  • 5.091 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 29. - 12:33

Király. :) Hol van a hely ahol meg lehetne nézni a jószágot ? :)

#780 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 29. - 13:07

Közkívánatra: ;) Matyi és Ében (Tudom, a hackamoret feljebb kellett volna csatolni.)Hubertus és ÉbenÉben a szomszéd felé fülel

#781 Guest_ZafírLady_*

Guest_ZafírLady_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 29. - 14:20

Hubertus gyönyörûszép frízed van!:)Gratulálok ;)

#782 roni

roni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.579 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 29. - 14:21

Kedves Hubertus!Teljesen igazad van abban, amit írsz, megértelek. Viszont annyit hozzátennék, hogy a bácsi nem azért "gyárt" minden évben csikót, mert az olcsó frízigényû ( ez milyen hülyén néz ki leírva :D ) embereket akarja vele kielégíteni, hanem mert szereti a csikókat, és örül, ha van egy az udvarban. Az már egy más kérdés, hogy minden évben el is viszik tõle a kicsiket, pedig nem hirdeti meg sehol. Azt tudom, hogy a lábán a kesely már a nem megengedett jegyek közé tartozik, de engem nem zavar, továbbtenyészteni pedig eszem ágában sincs. ( Többek között pont azért, mert nem szeretném, ha a fajta genetikáját esetleg rossz irányba mozdítaná.) Csupán arra van nekem, hogy szeretgessem, és, hogy boldogok legyünk egymás mellett sokáig. Innentõl pedig nem számít sem a papír, sem a nem megengedett jegyek. Szerintem.Ja, és szerintem, aki ért a frízekhez, és egy papíros csikót szeretne venni, abban fel sem fog merülni, hogy 200E Ft-ért szándékozzon megvenni a majdani csikódat, ha arra kerül a sor. :ang: :) Egyébként csodaszépek a képek! :)

#783 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 29. - 14:37

Köszönöm ZafírLady! De a gyönyörûtõl messze van. Õ a barokkos, zömökebb jellegû frízekhez tartozik, ami Hollandiában nem annyira kedvelt. (Csak parasztlónak csúfolják.) Eddig én is abban a tévhitben éltem, hogy ez a típus az eredeti fríz ló. De nem rég tudtam meg, hogy ez nem így van. Az eredeti ugyanis sportos, nyúlánk alkatú volt. De már nem lennének ezek a fekete csodák, ha a holland gazdák (parasztok) nem vitték volna tovább a fajtát, és nem mentették volna meg a kihalástól. Persze õk a testesebb, erõsebb frízeket helyezték elõtérbe, hiszen azok feleltek meg az õ elvárásaiknak, a mezõgazdasági munkának. Az utóbbi idõben viszont már ismét tudatosan tenyésztik a nyúlánk, sportos frízeket. Roni, azt hiszem megértettél, köszönöm! :) De a bácsi "tenyésztési" tevékenységével akkor sem értek egyet!

#784 Guest_ZafírLady_*

Guest_ZafírLady_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 29. - 14:37

Volt valaki tavaly az Apassionata-n? :)Szép frízek voltak, és milyen okosak... :cool:

#785 Guest_ZafírLady_*

Guest_ZafírLady_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 29. - 14:48

Hubertus honnan szedsz ennyi infót a frízekrõl? Hiába nézek utána bárhol a fajtának, mindenhol egy sémára, ugyan azt írják róla... Így nem sok újat tudhat meg az ember...Errõl a pélányról mi a véleményed? :) Nekem pl kimondottan tetszik...fríz

#786 Mézszín Sörény

Mézszín Sörény

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.324 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 29. - 15:04

Hubi, milyen "frízbetegségekrõl" beszéltél? :confused:

#787 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 29. - 15:07

Zafír, mire lennél pontosan kiváncsi? Ha azt szeretnéd tudni, hogy mik ennek a lónak a hibái, akkor sajnos csalódást kell okoznom, mert ennyire azért nem megy a dolog. Elsõ ránézésre egyébként mutatós, szép ló, megfelelõ szõrzettel. A kép szerintem nem igazán alkalmas arra, hogy ez alapján meg lehetne ítélni, hogy korrekt felépítésû-e a ló. Az infóimat általában német nyelvû honlapokon szedem össze. Szerintem angolul még többet lehetne találni, de abban még csak kezdõ vagyok. ;)

#788 Guest_ZafírLady_*

Guest_ZafírLady_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 29. - 15:11

Gondoltam majd tõled tanulok :pDe megleptél egy frappáns válasszal :DA némettel az a gond hogy nem tanultam sose :D Az angolnál csupán kevés szókincs a gond. Asszem rá kell vennem magam egy kis fordításra... :)

#789 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 29. - 15:12

Elég gyakori a frízeknél a bõrbetegség, pl. az ekcéma. De ennél a fajtánál a fehérjére való allergia is elég gyakori.Azt is jó tudni, hogy a frízeknek kisebb tüdeje van, mint a többi fajtának. De ez nem azt jelenti, hogy nem tudnak vágtázni. Csak több idõre van szükségük, mire elérik azt a kondit, hogy az is jól menjen nekik! ;)Szívesen megosztom veletek, amiket tudok, meg ha találok valami újat, azt is közzé teszem. Csak nem sokat ülök gép elõtt, most a munkám issza a levét az információcserének. ;) Sajnos még én sem tudok annyit, amennyit szeretnék, de dolgozom rajta! Csak nagyon jó lenne, ha egy nap 48 órából állna, és abból minimum 36 óra szebadidõ lenne. :gm:

Edited by hubertus, 2006 november 29. - 15:16.

#790 Guest_ZafírLady_*

Guest_ZafírLady_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 29. - 15:30

Én nem 48 órás napot kívánok, hanem hogy az legyen a munkám hogy frízzel foglalkozom. :kir:

#791 Minó

Minó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.578 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 29. - 18:36

...Az eredeti ugyanis sportos, nyúlánk alkatú volt.

Ilyesmi...? :) Ezt egy falinaptárról koppintottam ezerkilencszázvalahányban. Tudom, a feje kicsit nem stim, nem vagyok akkora mûvész... :kv: De az eredeti fotó egy remek holland ménrõl készült. :)Amúgy a Te barokkos kancádhoz hasonló frízek nekem jobban tetszenek a nyúlánkabbaknál.

#792 Guest_ZafírLady_*

Guest_ZafírLady_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 29. - 19:08

Szerintem legyen szép izmos és arányos, se nem tömzsi, se nem nyúlánk. :) Nem tom de az arany középút jobban bejön. Sörényben is, se nem túl dús, de nem alig sörénykés. :)

#793 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 29. - 20:05

Tojhorz, remek munka! :) Egy ilyesmi példánynak már örülnék. ;) Sajnos Ében elég kicsi (az egyik képen jól is látszik, ahol Hubertusszal együtt van), de azért nem bánom, mert legalább jobban passzol rá a fiam. ;) Bár Hubsi 1,7 körül van, ezért is csalóka egy kicsit a marmagasságbeli különbség.

#794 Ludmilla

Ludmilla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 170 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 29. - 21:25

Hubi! Szerintem Ében valóban nem a túl "modern" -nyulánk típusú fríz, de azért nem is túl tömzsi-barokkos. Pont jó! A testalkata pedig arányos. A magassága miatt pedig valóban passzol a fiadhoz. :) Abban azonban nem vagyok biztos egyenlõre, hogy a legrégebbi frízek nyulánkak lettek volna... Láttam képeket (sajna csak fríz szaklapban -nem tudom ide feltenni) az elsõ fríz tenyész lovakról és azok inkább barokkos típusúak voltak, mint nyulánkak. Nem akarok rossz dátumot írni, de ha emlékeim nem csalnak II. Lajos szintén fríz lovon ment a csatába 1526-ban és az sem volt nyulánk annyira... (A fríz lova miatt fulladt patakba késõbb....)

#795 Guest_ZafírLady_*

Guest_ZafírLady_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 29. - 21:37

Fríz szaklaaaaaaap? Ilyen is van? Hol lehet megrendelni? Hadd találjam ki... nem magyar?!

#796 Ludmilla

Ludmilla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 170 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 29. - 22:00

Nem magyar lap. :( Phryso a magazin címe és Holland.Majd utánanézek a honlapjuknak.

#797 hubertus

hubertus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.809 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 30. - 9:36

Szia Ludmilla! Köszi, aranyos vagy! :ang: Ha lesz egy kis idõm, megkeresem a forrást, hogy honnan szedtem, hogy az eredeti frízek nyúlánk felépítésüek voltak. De erre kérek pár nap haladékot. ;) De ha nincs igazam sem gond, annál büszkébb lehetek az én kis tömzsimre! :gm:

#798 Minó

Minó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.578 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 30. - 10:15

Hubi, köszi! :) Csak még 1: én Ében magasságával is gond nélkül kiegyeznék... :D Pont amiatt, amit Ludmilla is írt, hogy arányos. ;)

#799 Ludmilla

Ludmilla

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 170 hozzászólás

Közzétéve 2006 november 30. - 10:59

Egy ellenpélda a túl kedvezõ árú frízekre:http://www.eladolovak.atw.hu/A ló ára 1,5 millió HUF. :cool: Ezzel szemben megvizsgálva a származási lapját... Megnézve a videót http://eladolovak.at.../menu/film.html .. Hát.. (Szerintem csak 3/4-es fríz. Hubi kérlek javíts ki, ha rosszúl láttam.)

Edited by Ludmilla, 2006 november 30. - 11:01.

#800 Guest_ZafírLady_*

Guest_ZafírLady_*
  • Guests

Közzétéve 2006 november 30. - 11:41

Alapból ekkora a hasa vajon vagy kiscsikója lesz? Vagy csak nekem tûnik nagynak?:)Azér... annyira nem rossz sztem. Bár tény, nem tökéletes.