Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Rollkur

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
166 válasz a témához

#41 Lámpás

Lámpás

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 15. - 10:18

Rollkur<---nem tudtam, hogy mit jelent és angolul sem tudok
A fenti hozzászólással tudok azonosulni, amit mégegyszer....

"A kezdõ szemeimmel azt látom, hogy a ló szépen dolgozik, a lovas stabilan ül a helyén, és jól együttmûködnek**. Nem veszekednek, nincs szár-rángatás. Innentõl pedig teljesen mindegy, hogy milyen fejtartással megy a ló - fõleg, hogy két percet láttunk a párosból, és hangsúlyozottan tréninget. Ahol elvileg azzal kezdünk, hogy bemelegítünk, és a késõbbi átengedõségért tornáztatjuk a lovat.." :yeah:

Ez a mi a jó a lónak? állandóan visszatérõ kérdés
Nagyon komolyan gondolom-->
Nagyon nagy füves legelõn, baromira távol a gazdától legeleni!!!

#42 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 15. - 10:24

valahol óvastam, hogy "jutalmazd meg a lovad! Szállj le a hátáról és engedd szabadon legelni!".... :D :ang:

#43 mandula

mandula

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 445 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 15. - 10:28

Jó hírem van egyre inkább úgy tûnik, hogy nemzetközi szinten is történni fog valami az ügyben, ezért nyitottam most a topicot.
Engem jópár éve érdekel a téma, egy ideje már nem is nagyon néztem versenyeket emiatt, annyira elkeserített. Mindenhol ezt látni. Az is igaz, hogyha be is tiltanák akkor sem 2 nap alatt változnának meg a dolgok.
Igaz ez nem a legfrissebb, de azóta hivatalosan is nyújtottak be a FEI-nek dokumentumokat, amikben a 2006 eleji workshop megengedõ állásfoglalását kritizálják!!!
http://www.eurodress...06/rollkur.html

Ami meg Anky lovait illeti: azokon a videókon, amiken éppen melegít, kívétel nélkül mindig természetellenes testtartásban mozognak a lovak, és a Anky a kezét sem éppen úgy használja, ahogy a ringben... :rolleyes: De mondom: elsõsorban nem az érdekel, hogy Anky hogyan lovagol, hanem az, hogy emiatt aztán mindenki, sokszor még a lelkes hobbilovasok is ezzel szadizzák a kis kedvencüket... :hupp:

#44 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 15. - 10:30

Korrekt és nagyon szimpatikus kis leveztés...
... Mondom! én megsüvegelem az okfejtésedet és nem találom elvetni valónak :ang:
csak 1 porbléma van vele...elméletileg megállja a helyét, de mit tegyünk, a gyakorlat NEM ezt preferálja!!!
...sajnálkozni lehet ezen, de a tények makacs dolgok... És szomorúak!

Nem volt rá sok példa, hogy egyetértettem veled, de tisztelet neked Freibácsi azért, mert elismered, ha valami igazán korrekt és "kikezdhetetlen". :ang:

Mellesleg az életbe' nem fogom megérteni, miért olyan "szentírás", ill. megkérdõjelezhetetlenül pozitív valami, ha azt egy befutott híresség, élvonalbeli versenyzõ, stb. csinálja. :rolleyes: :huh:

Edited by Ágimam, 2007 május 15. - 10:31.

#45 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 15. - 10:32

hadd szadizzák... :rolleyes: megvették, fizetik a tartást...nehogymá' a nyúl vigye a puskát, a rács rázza a majmot és a befõtt tegye el a nagymamát... :D remélem, míg én élek, addig még NEM a lovat fogják az ember fölé rendelni, és nem a lóval kitöltetetett kérdõív alapján regulázzák a lótartási-lovaglási szuverenitásomat... :gm:

#46 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 15. - 10:33

Feribácsi! Adj hálát Istennek, hogy nem egy olyan világban születtél, ahol a lovak háziasították az embert! ;)

#47 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 15. - 10:38

Kérlek...azt teszem..legyen a kedved szerént... Olvasni viszont olvastam róla..Swift: Gulliver utazásai a nyihahák földjén....

#48 mandula

mandula

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 445 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 15. - 10:47

Mélyen egyetértek, ezért vannak amikor csak lehet karámban a lovaim :)
Viszont a ló mai formájában nem is létezne, ha mi nem lovagolnánk, rég kihalt volna...
A rollkur esetében nem fejtartásról van szó, hanem nagyon leegyszerüsítve egy olyan edzési módszerrõl, ami a nyak felsõ izmainak túlnyújtását (befelé és oldalra való erõsebb huzogatást) ajánlja. Ha a topicindítóban megadott linken csak az illusztrációt nézed meg, akkor is látni fogod, hogy miért rossz.
Az a gond, hogy normálisan idomított lovat lámpással kell keresni kis hazánkban, sokan kezdõ lovon tanulnak lovagolni is, ezért aztán észre sem veszik, hogy ez nem csak a lónak kellemetlen, hanem a lovasnak sem nyújtja messze azt az élményt, amit lehetne... Remélem egyszer ülsz majd olyan lovon, amin huzogatás nélkül csak tartod a szárat, 20 dekát fog, ha bent tartod a levegõt azonnal megáll, csak elképzeled és ugrik be vágtába álljból, és egyszerûen munkaügetni is olyan vele, mintha elõre és felfelé akarna repülni. És eszedbe se jut, hogy vajon hogy áll az orra, olyan természetes lesz, hogy keretben van. (Szándékosan nem írtam bonyolultabb dolgokat, mert 2 kör ügetés is egészen különleges élmény, és még díjlónak sem kell lennie.)

hadd szadizzák... :rolleyes: megvették, fizetik a tartást...nehogymá' a nyúl vigye a puskát, a rács rázza a majmot és a befõtt tegye el a nagymamát... :D

remélem, míg én élek, addig még NEM a lovat fogják az ember fölé rendelni, és nem a lóval kitöltetetett kérdõív alapján regulázzák a lótartási-lovaglási szuverenitásomat... :gm:

Ne szadizzák, fõleg tudatlanságból ne!!!!!! Nem kell barbiházat venni nekik, csak értelmesen gondolkodni, van aki még a gyerekével se találja meg a - mindent lehet a gyereknek, kussoljon a büdös kölke - közötti egyensúlyt.
Ha hatalomra kerülnének, nos, akkor mindenképpen nagy bajban lennék én is. :huh:

#49 maugly

maugly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.943 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 15. - 10:51

A rollkur esetében nem fejtartásról van szó, hanem nagyon leegyszerüsítve egy olyan edzési módszerrõl, ami a nyak felsõ izmainak túlnyújtását (befelé és oldalra való erõsebb huzogatást) ajánlja.

AhHHA! Ééértem.
Részemrõl maradok a "lassú víz partot mos" módszereknél. :)

#50 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 15. - 10:54

Kérlek...azt teszem..legyen a kedved szerént...

Olvasni viszont olvastam róla..Swift: Gulliver utazásai a nyihahák földjén....

Ez a könyv kell nekem! :kv:

#51 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 15. - 11:08

Könyvtár (go to!) Antikvár (go to!!) fórum (kölcsönözném: S.O.S. topic) örülök, ha seg(g)íthettem... :ang:

#52 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 15. - 11:16

Nos, Hehehe, ha tanultad, akkor írd le, hogy váltod át a lovat rollkurba. És hogyan vissza. Ha ez limitált dolog. Világosíts fel, kérlek. Másfelõl, ha legközelebb itt jár, kérdezd meg Morris bácsit, azt a nevenincs, díjugratásban sikertelen akárkit, mi a véleménye errõl a rollkurról. Harmadrészt, a paraszt azon jogát, hogy a király ruháját értékelje, még a mesében sem vették el. Hálistennek lovas szakemberek is éltek már a látás és a gondolkodás adományával, és milyen jól tették. Negyedszer, nagy embereknek vannak nagy és kis botlásaik. Ez mindig így volt. De ezek tárgyilagos dolgok ám! Ebben semmi beszûkült látókörû, anyázó megjegyzés nem volt. Max. okoskodás. :D Anky videoja? Együttmûködés, olajozva? Maugly, nézd meg alaposabban. Miért dõl hátra? Mert nem tudja függélyesen ülve ennyire húzni a szárat, kiemelné a nyeregbõl (Nézzétek meg a Salinero Clinic videon a passzázsos hosszú fal elejét 4. perc 47-nél). Én még sose láttam ilyen lófarkazást. Ha a farok csapdosása jelent valamit, akkor ez a ló ordít... Egy lóbarát dolgot látok. A feszítõzabla karjának majdnem vízszintes állását. A vízszintes állástól kezdve (pontosabban a szár vonalával azonos állástól kezdve) ugyanis a feszítõzabla már nem tud gorombább lenni. Akkor már nem emel, olyan, mint a csikózabla. És akkor most mi lesz? Nyelvújítás is kell. Mert a feligazítás, hát, abban az igekötõ irányultsága nem véletlenül volt az, ami... A kispályásságom miatt hadd mondjam, a rollkur szerintem nem angol szó.

#53 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 15. - 11:20

Mandela! Mandala!! MANDULA!!! ... :D (CSAK ELTALÁLTAM) MELYIK EDZÉS NEM KELLEMETLEN? melyik nem természetellenes? A szadizást NEM szó szerént értem, a szót idéztem csak, hivatkoztam, 1ébként abszolúte úgy gondolom, a ló RÁNK van bízva, felelõség a miénk!!! DE! (ne mán a nyúl vigye a puskát...sötöbö)

#54 mandula

mandula

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 445 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 15. - 11:29

Átkeresztelkedem! Mandela úgyis jobban illik ránk :D De nem és nem, nincsen igazad!!! A hülyék ne írhassanak a fórumba, és ne lovagolhassanak, és ne legyen lovuk se, pláne, és.... hééé, hová viszik most a lovaimat???? :huh:

#55 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 15. - 11:31

MOST már minden t értek! :rolleyes: Omnia vincit stupidus! :D Igazad kell, hogy legyen, mert nekem már 1 sincs az 1kori tizenvalahányból... :hupp:

Edited by feribácsi, 2007 május 15. - 11:32.

#56 maugly

maugly

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.943 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 15. - 12:44

Ernest, köszönöm. Újranézem. :)

#57 mandula

mandula

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 445 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 15. - 15:39

Remélem azért nem ír senki, mert mindenki egyetért azzal, hogy semmi értelme a rollkur módszernek.
Akinek még vannak kételyei, annak ajánlom ezt nézegetni!!!
http://www.hauteecol...lery.php?gid=25

#58 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 15. - 16:00

Ühüm, ez meg egy meglehetõstmásikvéglet... :D De legalábbis nem ezt a vonalat választanám a rollkurellenes mozgalom magyarázatának. :) (Bocsánat, ha össze-vissza írok, én sem értem néha, de front van, és dögrovás.)

#59 horusszeme

horusszeme

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 31 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 15. - 17:54

Mandula (Mandela), köszönöm. Már kezdtem elveszteni maradék életkedvemet is....

#60 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 15. - 20:36

Remélem azért nem ír senki, mert mindenki egyetért azzal, hogy semmi értelme a rollkur módszernek.
Akinek még vannak kételyei, annak ajánlom ezt nézegetni!!!
http://www.hauteecol...lery.php?gid=25

és vajon mit mondanának erre a mongolok, kazahok, üzbégek (a közép-ázsiai lótenyésztõ nomádok?!? :confused: )

Lyo! a rollkur fika, shit, etc. De mit tartotok akkor a nomád lovaglás gyakorlatáról ("stílusáról"-"technikájáról") az megfelel-é a szakmai ígényesség normáinak-nívójának? :P :D :rolleyes:

#61 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 15. - 20:50

én tudom másképpen értékelni azokat, akik a lovat nem csak használják a mindennapokban, hanem meg is eszik. az más világ, más a ló helyzete, más a karotta lőcs és más a kumisz. :D

#62 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 15. - 20:55

Már megint egy topik amit így lehetne összefoglalni: valaki felvet egy témát, amit sokan lehurrognak, sokaknak tetszik, mindenki megmagyaráz, alátámaszt, cáfol és véleményt nyilvánít, és a vége mégis az lesz, hogy: ne ülj a lóra, hanem csak távolról nézd meraztökjóneki. És különbenis egy rohadt állatkínzó vagy - vagy ha esetleg sportlovas vagy akkor meg különösen! - mert "mit képzelsz hogy pelhammel lovagolsz meg kikötõszárat használsz meg sarkantyút amikor nem is tudsz lovagolni, a pálcáddal meg magadat üssed mert nem szégyelled még magad eléggé" Jajjjjjjjj .......... (bocs de ez már kikívánkozott). :guny:

#63 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 15. - 21:52

én tudom másképpen értékelni azokat, akik a lovat nem csak használják a mindennapokban, hanem meg is eszik. az más világ, más a ló helyzete, más a karotta lõcs és más a kumisz. :D

Oké! Gilt!! nade beszéjjünk má' 1 kicsinyég a tekknikáról is... :rolleyes: Hogy lovagolnak? Hogy építenek kapcsolatot? Hogy suttognak? Hogy haute ecole-znak? ...és 1általán :gm: Mit kéne/lehetne eltanulni tõllük?!? :confused:

#64 Babszem

Babszem

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.972 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 18. - 21:47

(bocs ha beleszólok) A nomádok ISMERIK a lovat..kivülrõl belülrõl és még az ízét is, ez van. Lehet csúnya dolog hogy megerelik megeszik õket jaj jaj ,de hát ott olyanok a lovak mint a tehén vagy a disznó kishazánkban. Természetes az egész. Csak közben nem feledkeznek meg arról hogy míg a disznó semmit sem tesz nem is tiszteljük csak tömjük hogy legyen belõle nagy malac és lehessen vágni, addig a ló egész életükbe is kiséri õket. És ott is megválogatják melyiket pusztítják el. Tanulni meg szerintem lovaglást ha nem is lehet fizikai erõnlétük számomra irígylésre méltó. :) És sokkal többet tudnak róluk mint azt én álmodni merném. Végülis lakva ismerszik meg az ember is , talán a lóval is így van :)

#65 Guest_Vörös Kakas_*

Guest_Vörös Kakas_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 18. - 22:57

Helló Mindenki! Én aztán messze vagyok az elõbb említett profizmustól, de valaha "hamis krágli" kifejezésrõl tanultam a ló szárra állítása kapcsán. Ez a rollkur egy extra-tuning hamis krágli.... Nekem nem tetszik, a ló egy béna, ugráló gnómnak tûnik, ráadásul elgondolkodtató, vajon mit lát az elõtte lévõ térbõl. Nekem a Reiner stílus jobban tetszett. Ankynál valóban összevissza kapálódzik a lovacska a farkával, ez pedig egyértelmûen a feszültség jele. Nem kell szárat rángatni ahhoz, hogy az állat ne szeresse amit csinál. És csinálja a dolgát akkor is, mert egy iszonyú szolgalelkû állat. Kevés van köztük, amelyik igazi ellenállást mer tanusítani lovasával, "ápolójaval" szemben. Véleményt pedig nem árt nyilvánosságra hozni, mert hosszú távon ez befolyásolja a versenyen elvárt stílust. Ne tegyük ezt a gyönyörû állatot egy orraesni akaró, feszülten pattogó bohóccá! Látszódjék a lovon, hogy szívesen efgyüttmûködik a lovassal. ...-szerintem-...

#66 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 19. - 8:50

(bocs ha beleszólok) A nomádok ISMERIK a lovat..kivülrõl belülrõl és még az ízét is, ez van. Lehet csúnya dolog hogy megerelik megeszik õket jaj jaj ,de hát ott olyanok a lovak mint a tehén vagy a disznó kishazánkban. Természetes az egész. Csak közben nem feledkeznek meg arról hogy míg a disznó semmit sem tesz nem is tiszteljük csak tömjük hogy legyen belõle nagy malac és lehessen vágni, addig a ló egész életükbe is kiséri õket. És ott is megválogatják melyiket pusztítják el. Tanulni meg szerintem lovaglást ha nem is lehet fizikai erõnlétük számomra irígylésre méltó. :) És sokkal többet tudnak róluk mint azt én álmodni merném. Végülis lakva ismerszik meg az ember is , talán a lóval is így van :)

Nnna! EZ! az, amit én úgy hívok, hogy terészeti teljesség... :D

És ez a non plus ultra konklúzió :yeah: Lehet bármily csodás, pazar, virtuóz suttogós módszer, az sosem fogja pár tanfolyam, szintvizsga etc. 1ébb mûvi utakon a mûkedvelõt lovassá képezni...

Lovas szó grammatikai értemét jelen esetben az eszes fogalommal rokonítva használom... :D

#67 Babszem

Babszem

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.972 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 19. - 10:02

De a mai ember nem teheti meg hogy a lovaival éljen..Így akit kicsit is érdekel az utánna néz tanulni póbál és minnél többbet megtapasztalni a lovával együtt!!! Ha ilyen hülyeségeket lát mint a rollkur csak hogy ne offoljuk szét a topicot és emellé társul egy hiányos tudás vagyis a ló ismeretének hiánya! akkor van baj mert megzabálják és ezt fogják használni..Ha valaki tisztában van azzal hogy mi a legtermészetesebb a lovának hamar felismeri szerintem hogy mi az amit érdemes hasznosítani, suttogás akkár vagy amit a szomszéd bácsi adott tippet a tanyán, tök mindegy. De aki nem teheti meg hogy a nap 24 órájában tanulmányozza a lovát csak mondjuk nyáron az ezt kompenzálni próbálja mással.

#68 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 19. - 10:58

Egyszer Kövy Andrást kéreztem,hogy tul.képpen mi a baj a rollkurral...merthogy az Isabell Werth-et egy nevesincs szakiró a Sankt Georgban éppen kritizálni merte a rollkur miatt...András a következõt válaszolta nagyvonalakban,hogy az a baj,hogy a profik ebbõl a rollkurból nagyon gyorsan feligazitottá tudják "varázsolni" a lovat,de a sok tehetségtelen amatör csak azt látja,hogy "harapja a vad a szügyét"...és a lényegrõl a csizmák elõrehajtásáról elfeletkeznek( lásd Anky videó...teper a jószág ezerrel elõre)! egyébként a rollkur-módszerével lovagoló lovasok neve legalább olyan illusztris,mint George Morris neve! a teljesség igénye nélkül: Isabelle Werth, Anky van Grusven, Nicole Uphoff...olimpiai és világbajnokok... ...és ebben a témában nálunk nagyobb Istenek sem tudtak megegyezni,kár egymás torkának esni... :ang:

#69 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 19. - 12:28

De a mai ember nem teheti meg hogy a lovaival éljen..Így akit kicsit is érdekel az utánna néz tanulni póbál és minnél többbet megtapasztalni a lovával együtt!!! Ha ilyen hülyeségeket lát mint a rollkur csak hogy ne offoljuk szét a topicot és emellé társul egy hiányos tudás vagyis a ló ismeretének hiánya! akkor van baj mert megzabálják és ezt fogják használni..Ha valaki tisztában van azzal hogy mi a legtermészetesebb a lovának hamar felismeri szerintem hogy mi az amit érdemes hasznosítani, suttogás akkár vagy amit a szomszéd bácsi adott tippet a tanyán, tök mindegy. De aki nem teheti meg hogy a nap 24 órájában tanulmányozza a lovát csak mondjuk nyáron az ezt kompenzálni próbálja mással.

Minden célnak van adekvát eszköze, melynek útján elérhetõ az óhajtott cél, hogyeme enyhe, decens képzavarral éljek... AKi nem hajlandó egész életét testestõl-lelkestõl lóval-lóként leélni, az állandó nyomás (kényszer) alatt van, hogy az idejébõl lóra-lovaglásra szakított töredékeket a lehetõ legnagyobb, maximális profittal tehesse. Ez a nyomás szüli a rollkurt (ha verseny, siker, gazdasági/piaci-üzleti szempontok IS! 6nak), a suttogást, a zablatengert, a bindzsulákat (segédszárak, kiegészítõ kegyszerek), a különbnél különb tréning, kiképzõ stb, módszereket, 1edül üdvözítõ szisztémeket.

Ami az 1iknek hülyeség, a másiknak elengedhetetlen segítség...Ha valaki úgy tudd rollkurral lovagolni, mint pölö Ankyvan...és ennek ellenére, belsõ hittel, tûzzel, meggyõzõdéssel, lobogva elveti, mint szar, lógyilkos módszert, az elõtt megemelem virtuális kalapom...

Ellenkezõ esetben :rolleyes: ...finom leszek és nem fejtem ki :gm: ...csak annyit: Sapienti sat! :D :ang:

#70 Babszem

Babszem

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.972 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 19. - 14:12

Nekem nem a cél a legfontosabb..inkább nem is lovagolnék így még ha bajnok lovam lehetne vagy én is az lehetnék. És minden lelkiismeret furdalásnélkül dobnám el magamtól ha mégis megtettem volna és ráébrednék mit is teszek.. De erre ugyis tudom a választ De gustibus..

#71 Guest_Hehehe_*

Guest_Hehehe_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 19. - 14:49

Még mindig nem vagyok meggyõzve... lehet, hogy ezzel kiérdemlem az állatkínzó nevet, de azt gondolom, hogy valójában a többség fel se fogja mirõl van szó. A mai lovassportba sok minden belefér, ez is többek között. Nem hiszem, hogy több kárt tenne a lóban, mint az eleve, hogy felülünk rá, ugrásra kényszerítjük és egyáltalán elvárjuk, hogy száron menjen. Igazából nem érzem úgy, hogy ebben a topic-ban bármelyik felet is sikerülne meggyõzni, mindenki a saját bevett stílusában, eszközeivel fog lovagolni továbbra is, értelmetlen az egész. Minden esetre kijelentem, hogy aki nem használja a gyakorlatban, soha nem is fogja az elõnyeit látni. Egyetértek Titokkal, ennyi erõvel be lehetne tiltani az összes segédszárat, feszítõzablát, sarkantyút stb. Eddig azt hittem, hogy a ló arra való, hogy használjam, lovagoljak rajta, minél többet elérjek vele és nem pedig lessem azt, hogy minél jobb legyen neki, magamat teljesen alárendelve. Itt mindenki arról próbál meggyõzni, hogy nincs igazam, hanem "jaj szegény pacikának fájadalmai vannak"... Szeretni lehet és kell a lovat, de ez nem azt jelenti, hogy a kitûzött célokat (melyek egészen könnyen teljesíthetõk) meg se közelítsem vele. Azt hiszem, hogy ha egy ló könnyebben lovagolhatóvá vállik a rollkur által, akkor nyilván azzal fogom lovagolni és valahogy nem izgat, hogy a sok okos mit gondol. Csupán ennyit akartam még hozzátenni, részemrõl lezártnak tekintem a vitát.

#72 Babszem

Babszem

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.972 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 19. - 16:19

Én meg örülök, hogy nem mindenki gondolkodik így. Lehet hogy könnyebben érsz a lóval eredményeket és talán gyorsabban is, de hogy hosszútávon nem éri meg az biztos. Meg végülis minek is írni akkor már bármit is ha így állnak hozzá..a téma úgyis le van zárva és mindenki akkor azt gondolja amit eddig és semmi haszna nem volt ennek a topiknak. :yeah: Szép is az emberek nyitottsága. :D

Edited by Babszem, 2007 május 19. - 16:20.

#73 Guest_Haf-Shire_*

Guest_Haf-Shire_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 19. - 16:41

Valóban nehéza rollkur-ról objektív és igazságos véleményt mondani. És valóban: ebben az élen járó lovasok is nehezen tudnak megegyezni. Mindenesetre az biztos, hogy a lovas világnak az a része, aki maga is érintett a témában jól láthatóan két pártra szakadt. 1.) Az egyik oldal körme szakadtáig védi a lovak túlhajlításával, az úgynevezett ’Rollover’ szisztémával történõ bemelegítést: szerintük a módszer igenis jó, megnyújtja a ló izomzatát, ellazítja, rugalmassá teszi a lovat, emellett egyáltalán nem mondható új keletûnek. Az is egy igen fontos tény, hogy ez a típusú mélyre és lefelé történõ lovaglási módszer már a múltszázad elején ismert volt Otto Lörke által. Akkor azonban még a klasszikus kiképzés részeként emlegették, ami lehetõvé teszi, hogy a lovat egy kézzel lovagolja a lovasa. 2.) A velük szembenállók azonban nem csak megkérdõjelezik a módszer létjogosultságát, de egyenesen a ló egészségének maradandó károsodására hivatkoznak. 3.)A kívülállók véleménye viszont egészen más irányba billent el: sokan szent meggyõzõdéssel hiszik, hogy a kemény ellentétek mögött egyszerûen egy háttérbe szorult szakág hatalmas reklámfogása húzódik. Merthogy a kétes hír is hír. Azt is mondhatnánk erre, hogy: ’Tényleg! Mikor írtak ennyit a díjlovaglásról?’ Reálisan mérlegelve azonban láthatjuk, hogy valódi véleménykülönbség feszül a viták mögött még akkor is, ha a háttérben sokszor ott lebegnek a hatalmi és a pénzügyi motivációk is. A tét azonban nem ilyen ’kicsi’: a viták a széthúzás igenis árthatnak a díjlovaglásnak, ha a sportot meghatározó személyek nem találnak hamarosan megnyugtató megoldást. Mert a kétes hír, az bizony kétes hír. A témában érintett személyek mindannyian hatalmas egoval rendelkeznek, ennek ellenére talán több a közös vonásuk, mint azt õk maguk szeretnék. Fontos emellett megjegyezni azt is, hogy nem mindegy ki használja a módszert és milyen megfontolásból, mert ahogy már régen is mondták "majom kezében a borotva...". Szóval, jómagam 4 évvel ezelõtt láttam elõször élõben rollkur-melegítést - természetesen hollandoktól. Azt sem tudtam még akkor, hogy eszik vagy isszák, csak azt láttam (többed magammal, eléggé kibukva), hogy a lovas olyan mélyre engedi a lova fejét, hogy az orra a földet súrolja. Piaffe-ban, passzázsban és sorozatban is. Nem kifejezetten szár mögé volt bújtatva, hanem rettentõ hosszú száron taposta a saját fejét, míg a lovas szinte, esetenként konkrétan a csattot markolászta. Többen vigyorogtak és elhangzottak olyan kijelentések is, hogy "mi lesz ebbõl? Mikor fekteti már le e csikós a jószágot?" Aztán megveregette, bevitte. Másnap jött a avreseny és fene kívácsiak voltunk arra, hogy "tényleg: mi lesz ebbõl?" Emberünk kihozta a lovat és ismét ezt a laza száron fejtaposós játékot adta elõ. Már bemondták a nevét, még akkor is. Hát elmentünk a versenynégyszög köré, hogy jót röhögjünk, szörnyülködjünk (ki-ki vérmérséklete szerint), és meglássuk vajon mit kap erre a producióra. Mire átlábaltunk a másik négyszöghöz, nem találtuk a lovat. Egy másik volt ugyanis ott, amelyik igenis odavaló volt egy világkupára: szállt-repült, laza hátú, hátulról aktív, aki önként vesz támaszkodást lovasa kezén, feligazodik, szinte kiemelkedik lovasa alól. Egy valódi csoda! Fotgattuk a fejünket: hová lett a mi kis vicces satnya jószágubk? Talán belátta és feladta és ez már a következõ lovas? vagy még az elõzõ van itt a négyszög körül? Aztán láttuk, hogy semmi félreértés: ez bizony az a ló és az a lovas ül a hátán... Megszégyenülten bámultuk a csodát, ami végül az elsõ helyre röppent... Hogy én mit szûrtem le ebbõl az egészbõl? Azt, hogy a ló hátát igenis megnyújtotta, lazította. Legalábbis megfelelõ módon, megfelelõ lovassal. Ahogy azóta megtudtam, csak a megfelelõ karakterû lónál mûködik és szabad alkalmazni. Semmiképpen sem való lusta, hajtós lovaknak, csak pörgõs, akítv, vagy akár ideges lényeknek. Aztán láttam másokat is, akik így akartak dolgozni. Nem értették a módszer lényegét és csak a külsõségeket látták, utánozták. Kriminális volt az eredmény: elkedvtelenedett, szár mögött bújkáló, a lovas kezétõl félõ, ütemhibás, változó támaszkodású tragédia. A tanulság? Szerintem több módszer is lehet jó. Köztük ez is. A megfelelõ módon, a megfelelõ lóval, a megfelelõ tapasztalattal, a megfelelõ lovassal és az ismeretek teljes birtokában. A baj, a félinformációk alapján kipróbált mun kával, az önteltséggel, a majmolássasl van. És akkor mindegy, hogy az illetõ milyen módszert követ, vagy akar követni. Szerintem az agresszív lovaglást kellene betiltani és elélni egyes módszerek helyett és a szûklátókörûséget. És mondom ezt azzal együtt, hogy jómagam mégsem értek egyet a rolloverrel...

#74 Titok

Titok

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.786 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 19. - 19:39

Akkor most valaki (H-S? ;) ) plz fordítsa le és foglalja össze a lényeget a rollkurról, azok számára akik nem tudnak idegenül. :) Hogy lovagolja le a lovat olyan mélyre? Használ-e segédeszközöket hozzá? Utána hogyan igazítja föl? Mert gondolom nem arról szól a dolog hogy lekötöm a lábához a fejét, csatnál fogom a szárat oszt bemegyek a négyszögbe és jó lesz. Bevallom, csak nagyon nagy vonalakban futottam át a honlapot, mert ilyen jól nem tudok angolul és elég idõigényes lett volna átnyálazni az egészet. Thx. :ang:

#75 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 19. - 19:41

Nekem nem a cél a legfontosabb..inkább nem is lovagolnék így még ha bajnok lovam lehetne vagy én is az lehetnék. És minden lelkiismeret furdalásnélkül dobnám el magamtól ha mégis megtettem volna és ráébrednék mit is teszek.. De erre ugyis tudom a választ De gustibus..

:yeah: :yeah: :yeah: :D :kocc:

A mai lovassportba sok minden belefér, ez is többek között. Nem hiszem, hogy több kárt tenne a lóban, mint az eleve, hogy ...by hehe (folytatom:én) amit csinálunk vele merõ szeretetbõl, hibás technikával, rossz tudással, kártékonyan az UGYANÚGY (HA nem JOBBAN :yeah:) árt neki :rolleyes:

és ...komklúzióként talán ideillik: Quod licet Jovi, non licet bovi! /Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kis ökörnek) R-go: Olyan módszer nincs, hogy BÁRKI tudástól, tapasztalattól, fölkészültségtõl, ló-kvalitástól függetlenül, bármire, bármikor, bármilyen lovon alkalmazhassa. Aki ezt NEM tudja, és mégis - megfelelõ tudás, fölkészültség, hozzáértés nélkül - alkalmazza, az nyílván hibázik, de ez nem vonatkozik a másik alternatívára...

Edited by feribácsi, 2007 május 19. - 19:52.

#76 Guest_Vörös Kakas_*

Guest_Vörös Kakas_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 20. - 8:43

Bocsi , akkor én nem értem.... Mi köze a rollkurnek a mélyre lovagláshoz? Van egy gondolatom, ami ilyenkor mindig eszembe jut: egy ember, akár gyerek, azért kezd el lovagolni az esetek 99 százalékában, mert nagyon szereti a lovat. Tetszik neki és szeretne közel kerülni hozzá. Aztán megtanul lovagolni, egyre jobban megy és idõvel a céljai már nem azok, hogy eme szép állattal "baráti" viszonyba kerüljön, hanen, hogy teljesítményt érjen el a versebyeken.... bármi áron.... Szeintem az állat szeretete egyben jelenti azt, hogy megadom neki-és magamnak-az idõt a különbözõ feladatok (illetve szintek) elsajátításához, úgy hogy figyelembe veszem a ló kedvét, alkatát, kondiját, tanultsági szintjét...... és így kevésbé váltom ki belõle a feszültséget a munka során, az elmenekülni akarást... A baj csak az, hogy az ember türelmetlen. Ismertem pl. olyan ugrólovat, amely minden egyes akadály után bakolt. A gazdája csak nevetett, hogy ilyen jellemû ez a ló. Persze, minden egyes erõsebb lábsegítségre bakolt... Jókedvében???? És számtalan ilyen példát sorolhatnék. Én is egyetértek azzal a gondolattal, hogy ilyen áron nem akarok bajnok lenni. Inkább várok egy kicsit még, míg a lovam megérik... Persze én luxuséletet élek ilyen szepmontból. Nem kényszerít senki, hogy teljesítményt produkáljak....

#77 Babszem

Babszem

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.972 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 20. - 10:57

Csak egyetérteni tudok. Feribácsi aki merõ szertetbõl lovagol, abban biztos vagyok hogy soha a büdös életbe nem fog belevágni mondjuk csizmával az oldalába, letépni a száját, vagy olyan dologra kényszeríteni amit úgy érez hogy nem helyes a lóval. Ha olyan helyen van ahol ez természetes és így tanítják lovagolni akkor áldozat..valamilyen szinten hiszen ha valaki elmegy és semmit se tud, azt tanulja az ember amit lát amit hall, azt hallja hogy csináld csak erélyesen nem fáj az neki vastag a bõre..stb. Persze hogy árt..De akinek meg csepp fogalma van a lóról az már itt gondolkodni kezd, hogy hoppá hát mit csináltam én eddig na jó akkor ezután máshogy,és figyel és hallgat csak már máshol és okosan kiszûri azt ami számára fontos. Valakinek a rollkur lesz az álma, valakinek valami teljesen más. És nyilván!! mindenki hibázhat, még aki jól felkészült is! Úgy tanul az ember ha látja a dolgokat amig nem találkozik vele addig nem ismeri nem hiszem hogy így eltudja dönteni hogy jó vagy nem. Bár van egy olyan érzésem hogy ezt én nem szeretném látni..na most elítéltem magam :D

#78 Chronos

Chronos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 304 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 20. - 11:17

Most már nem bírom, kénytelen vagyok megszólalni. Óriási különbség van a mandula felvetette "rollkur" és a H. S. által leírt mélyrelovaglás között. Rk. közben a ló nyaka csigává van kunkorítva, legmagasabb pontja a mar, vagy kicsival a mar elõtt van, viszont a nyak legjobban meghajlított szakasza elõrébb van, mint az ideális lenne, azaz az 1-es és a 2-es nyakcsigolya között. Kimarad a csizma, vádli elõrehajtó, illetve koncizületmeghajlító szerepe. (Láttuk a felvéleten, hogy a ló pörgette a farkát, ment ugyan elõre, de inkább a sarkantyútól és nem láttam, hogy "odaszívta" volna a lovas csizmáját. Lábsorrendi problémái is voltak és nem csak az átmenetekben!) Egy másik hatása a rk.-nak, hogy az 1. és a 2. nyakcsigolya eltávolodik egymástól és a ló simán föladja a támaszkodást, elbújik a szár mögé, elköpi a zablát. Mélyrelovaglás hosszú száron, vagy szár nélkül csak megfelelõ, kissé hátrébb helyezett testsúllyal és sok-sok elõrehajtó csizma, valamint átmenetek, hajlítások és csizmára egedések lovaglásával jön létre. Ilyenkor a ló magától "adja föl a hátát", azaz a hátsó lábak egyre jobban a súlypont alá lépnek és a koncizület meghajlása révén a hátizmok megnyúlnak, majd ennek következményeként a nyak is ívesen meghajlik. A legmagasabb pontja a mar, a legjobban meghajlott szakasza pedig a kívánatos 2-3, nyakcsigolya lesz. Mivel a ló támaszkodása folyamatos és a hátsó lábak aktívak, a ló hamarosan elfogadja a szûkebb keretet és a feligazítottságot. A lendülete nem csökken, megõrzi a hosszú nyakkal megnyert tértölelõ mozgást és helyes lábsorrendet az összes jármódban. A ló iskoláztatása közben nem szabad elfelejtkezni az illetõ egyed alkati sajátosságairól és a használati céltól. Minden lótól csak olyan mértékben szabad elvárni a feladat végrehajtását, amilyet a képességei és az aktuális állapota megengednek. Ha többet követelünk tõle, akkor fájdalmai lesznek, ami ellenkezést, vagy hamis kráglit eredményez!

Edited by Chronos, 2007 május 20. - 11:19.

#79 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 20. - 11:54

Hát ezt hogy csináltad, Chronos.... hogy értem? :eek: Én is éééérteeem! :yeah: Nem haragszol, ha elárulom, h. ezt a magas szintû szakmaiságot egyáltalán nem néztem ki belõled? (De csak azért, mert még soha nem fitogtattad! :))

#80 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 20. - 12:09

Én Vörös Kakassal ellentétben a fõ problemát abban látom, hogy NEM szeretetbõl, hanem VONZALOMBÓL kezd el lovagolni-lovazni bárki! A ló, a lovaglás megismerése aztán orientálja, terelgeti õt vagy a ló "használata", az "érzelemmentes funkcionalitás" irányába, vagy a SZERETET irányába. Elõbbit az élvezet, az élmény, a ló eszközként való (ki)használása jellemzi alapvetõen, utóbbit, a lóhoz fûzõ emocionális pszichés kapcsolat, kötõdés... Színezi, bonyolítja, komplikálja a helyzetet, hogy reálisan általában (mint ez szinten mindenre igaz!) a 2 pólus valamennyire keverten, (az 1ik dominanciájával ugyan!) érvényesül... Nem hiszem, hogy elképzelhetetlen lenne, hogy a rollkur és a mélyrelovaglás IS! nem kizárólag vegytiszta voltában létezik, hanem hangsúlyt kap, esetleg idõleges, 1es lovak lovaglásában 1 ideig, azután váltanak... A "komoly" "igazi" lovasokra úgyis az jellemzõ, hogy nem iskolásan lovagolnak, hanem iskolát TEREMTENEK és a vegytiszta stílus-technika náluk mindíg 1edi ízt kapva, sajátos manírként jelentkezik...