Rollkur
Közzétéve 2007 május 15. - 10:18
A fenti hozzászólással tudok azonosulni, amit mégegyszer....
"A kezdõ szemeimmel azt látom, hogy a ló szépen dolgozik, a lovas stabilan ül a helyén, és jól együttmûködnek**. Nem veszekednek, nincs szár-rángatás. Innentõl pedig teljesen mindegy, hogy milyen fejtartással megy a ló - fõleg, hogy két percet láttunk a párosból, és hangsúlyozottan tréninget. Ahol elvileg azzal kezdünk, hogy bemelegítünk, és a késõbbi átengedõségért tornáztatjuk a lovat.." :yeah:
Ez a mi a jó a lónak? állandóan visszatérõ kérdés
Nagyon komolyan gondolom-->
Nagyon nagy füves legelõn, baromira távol a gazdától legeleni!!!
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 május 15. - 10:24

Közzétéve 2007 május 15. - 10:28
Engem jópár éve érdekel a téma, egy ideje már nem is nagyon néztem versenyeket emiatt, annyira elkeserített. Mindenhol ezt látni. Az is igaz, hogyha be is tiltanák akkor sem 2 nap alatt változnának meg a dolgok.
Igaz ez nem a legfrissebb, de azóta hivatalosan is nyújtottak be a FEI-nek dokumentumokat, amikben a 2006 eleji workshop megengedõ állásfoglalását kritizálják!!!
http://www.eurodress...06/rollkur.html
Ami meg Anky lovait illeti: azokon a videókon, amiken éppen melegít, kívétel nélkül mindig természetellenes testtartásban mozognak a lovak, és a Anky a kezét sem éppen úgy használja, ahogy a ringben...

Közzétéve 2007 május 15. - 10:30
Nem volt rá sok példa, hogy egyetértettem veled, de tisztelet neked Freibácsi azért, mert elismered, ha valami igazán korrekt és "kikezdhetetlen".Korrekt és nagyon szimpatikus kis leveztés...
... Mondom! én megsüvegelem az okfejtésedet és nem találom elvetni valónak
csak 1 porbléma van vele...elméletileg megállja a helyét, de mit tegyünk, a gyakorlat NEM ezt preferálja!!!
...sajnálkozni lehet ezen, de a tények makacs dolgok... És szomorúak!

Mellesleg az életbe' nem fogom megérteni, miért olyan "szentírás", ill. megkérdõjelezhetetlenül pozitív valami, ha azt egy befutott híresség, élvonalbeli versenyzõ, stb. csinálja.

Edited by Ágimam, 2007 május 15. - 10:31.
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 május 15. - 10:32

Közzétéve 2007 május 15. - 10:33
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 május 15. - 10:38
Közzétéve 2007 május 15. - 10:47

Viszont a ló mai formájában nem is létezne, ha mi nem lovagolnánk, rég kihalt volna...
A rollkur esetében nem fejtartásról van szó, hanem nagyon leegyszerüsítve egy olyan edzési módszerrõl, ami a nyak felsõ izmainak túlnyújtását (befelé és oldalra való erõsebb huzogatást) ajánlja. Ha a topicindítóban megadott linken csak az illusztrációt nézed meg, akkor is látni fogod, hogy miért rossz.
Az a gond, hogy normálisan idomított lovat lámpással kell keresni kis hazánkban, sokan kezdõ lovon tanulnak lovagolni is, ezért aztán észre sem veszik, hogy ez nem csak a lónak kellemetlen, hanem a lovasnak sem nyújtja messze azt az élményt, amit lehetne... Remélem egyszer ülsz majd olyan lovon, amin huzogatás nélkül csak tartod a szárat, 20 dekát fog, ha bent tartod a levegõt azonnal megáll, csak elképzeled és ugrik be vágtába álljból, és egyszerûen munkaügetni is olyan vele, mintha elõre és felfelé akarna repülni. És eszedbe se jut, hogy vajon hogy áll az orra, olyan természetes lesz, hogy keretben van. (Szándékosan nem írtam bonyolultabb dolgokat, mert 2 kör ügetés is egészen különleges élmény, és még díjlónak sem kell lennie.)
hadd szadizzák...
megvették, fizetik a tartást...nehogymá' a nyúl vigye a puskát, a rács rázza a majmot és a befõtt tegye el a nagymamát...
![]()
remélem, míg én élek, addig még NEM a lovat fogják az ember fölé rendelni, és nem a lóval kitöltetetett kérdõív alapján regulázzák a lótartási-lovaglási szuverenitásomat...
Ne szadizzák, fõleg tudatlanságból ne!!!!!! Nem kell barbiházat venni nekik, csak értelmesen gondolkodni, van aki még a gyerekével se találja meg a - mindent lehet a gyereknek, kussoljon a büdös kölke - közötti egyensúlyt.
Ha hatalomra kerülnének, nos, akkor mindenképpen nagy bajban lennék én is.

Közzétéve 2007 május 15. - 10:51
AhHHA! Ééértem.A rollkur esetében nem fejtartásról van szó, hanem nagyon leegyszerüsítve egy olyan edzési módszerrõl, ami a nyak felsõ izmainak túlnyújtását (befelé és oldalra való erõsebb huzogatást) ajánlja.
Részemrõl maradok a "lassú víz partot mos" módszereknél.

Közzétéve 2007 május 15. - 10:54
Ez a könyv kell nekem!Kérlek...azt teszem..legyen a kedved szerént...
Olvasni viszont olvastam róla..Swift: Gulliver utazásai a nyihahák földjén....

Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 május 15. - 11:08

Közzétéve 2007 május 15. - 11:16

Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 május 15. - 11:20

Közzétéve 2007 május 15. - 11:29

Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 május 15. - 11:31

Edited by feribácsi, 2007 május 15. - 11:32.
Közzétéve 2007 május 15. - 12:44

Közzétéve 2007 május 15. - 15:39
Akinek még vannak kételyei, annak ajánlom ezt nézegetni!!!
http://www.hauteecol...lery.php?gid=25
Közzétéve 2007 május 15. - 16:00

Közzétéve 2007 május 15. - 17:54
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 május 15. - 20:36
Remélem azért nem ír senki, mert mindenki egyetért azzal, hogy semmi értelme a rollkur módszernek.
Akinek még vannak kételyei, annak ajánlom ezt nézegetni!!!
http://www.hauteecol...lery.php?gid=25
és vajon mit mondanának erre a mongolok, kazahok, üzbégek (a közép-ázsiai lótenyésztõ nomádok?!? :confused: )
Lyo! a rollkur fika, shit, etc. De mit tartotok akkor a nomád lovaglás gyakorlatáról ("stílusáról"-"technikájáról") az megfelel-é a szakmai ígényesség normáinak-nívójának?

Közzétéve 2007 május 15. - 20:50

Közzétéve 2007 május 15. - 20:55
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 május 15. - 21:52
Oké! Gilt!! nade beszéjjünk má' 1 kicsinyég a tekknikáról is...én tudom másképpen értékelni azokat, akik a lovat nem csak használják a mindennapokban, hanem meg is eszik. az más világ, más a ló helyzete, más a karotta lõcs és más a kumisz.

Közzétéve 2007 május 18. - 21:47

Guest_Vörös Kakas_*
Közzétéve 2007 május 18. - 22:57
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 május 19. - 8:50
Nnna! EZ! az, amit én úgy hívok, hogy terészeti teljesség...(bocs ha beleszólok) A nomádok ISMERIK a lovat..kivülrõl belülrõl és még az ízét is, ez van. Lehet csúnya dolog hogy megerelik megeszik õket jaj jaj ,de hát ott olyanok a lovak mint a tehén vagy a disznó kishazánkban. Természetes az egész. Csak közben nem feledkeznek meg arról hogy míg a disznó semmit sem tesz nem is tiszteljük csak tömjük hogy legyen belõle nagy malac és lehessen vágni, addig a ló egész életükbe is kiséri õket. És ott is megválogatják melyiket pusztítják el. Tanulni meg szerintem lovaglást ha nem is lehet fizikai erõnlétük számomra irígylésre méltó.
És sokkal többet tudnak róluk mint azt én álmodni merném. Végülis lakva ismerszik meg az ember is , talán a lóval is így van

És ez a non plus ultra konklúzió :yeah: Lehet bármily csodás, pazar, virtuóz suttogós módszer, az sosem fogja pár tanfolyam, szintvizsga etc. 1ébb mûvi utakon a mûkedvelõt lovassá képezni...
Lovas szó grammatikai értemét jelen esetben az eszes fogalommal rokonítva használom...

Közzétéve 2007 május 19. - 10:02
Közzétéve 2007 május 19. - 10:58

Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 május 19. - 12:28
De a mai ember nem teheti meg hogy a lovaival éljen..Így akit kicsit is érdekel az utánna néz tanulni póbál és minnél többbet megtapasztalni a lovával együtt!!! Ha ilyen hülyeségeket lát mint a rollkur csak hogy ne offoljuk szét a topicot és emellé társul egy hiányos tudás vagyis a ló ismeretének hiánya! akkor van baj mert megzabálják és ezt fogják használni..Ha valaki tisztában van azzal hogy mi a legtermészetesebb a lovának hamar felismeri szerintem hogy mi az amit érdemes hasznosítani, suttogás akkár vagy amit a szomszéd bácsi adott tippet a tanyán, tök mindegy. De aki nem teheti meg hogy a nap 24 órájában tanulmányozza a lovát csak mondjuk nyáron az ezt kompenzálni próbálja mással.
Minden célnak van adekvát eszköze, melynek útján elérhetõ az óhajtott cél, hogyeme enyhe, decens képzavarral éljek... AKi nem hajlandó egész életét testestõl-lelkestõl lóval-lóként leélni, az állandó nyomás (kényszer) alatt van, hogy az idejébõl lóra-lovaglásra szakított töredékeket a lehetõ legnagyobb, maximális profittal tehesse. Ez a nyomás szüli a rollkurt (ha verseny, siker, gazdasági/piaci-üzleti szempontok IS! 6nak), a suttogást, a zablatengert, a bindzsulákat (segédszárak, kiegészítõ kegyszerek), a különbnél különb tréning, kiképzõ stb, módszereket, 1edül üdvözítõ szisztémeket.
Ami az 1iknek hülyeség, a másiknak elengedhetetlen segítség...Ha valaki úgy tudd rollkurral lovagolni, mint pölö Ankyvan...és ennek ellenére, belsõ hittel, tûzzel, meggyõzõdéssel, lobogva elveti, mint szar, lógyilkos módszert, az elõtt megemelem virtuális kalapom...
Ellenkezõ esetben

Közzétéve 2007 május 19. - 14:12
Guest_Hehehe_*
Közzétéve 2007 május 19. - 14:49
Közzétéve 2007 május 19. - 16:19

Edited by Babszem, 2007 május 19. - 16:20.
Guest_Haf-Shire_*
Közzétéve 2007 május 19. - 16:41
Közzétéve 2007 május 19. - 19:39

Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 május 19. - 19:41
Nekem nem a cél a legfontosabb..inkább nem is lovagolnék így még ha bajnok lovam lehetne vagy én is az lehetnék. És minden lelkiismeret furdalásnélkül dobnám el magamtól ha mégis megtettem volna és ráébrednék mit is teszek.. De erre ugyis tudom a választ De gustibus..
:yeah: :yeah: :yeah:

A mai lovassportba sok minden belefér, ez is többek között. Nem hiszem, hogy több kárt tenne a lóban, mint az eleve, hogy ...by hehe (folytatom:én) amit csinálunk vele merõ szeretetbõl, hibás technikával, rossz tudással, kártékonyan az UGYANÚGY (HA nem JOBBAN :yeah:) árt neki

és ...komklúzióként talán ideillik: Quod licet Jovi, non licet bovi! /Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kis ökörnek) R-go: Olyan módszer nincs, hogy BÁRKI tudástól, tapasztalattól, fölkészültségtõl, ló-kvalitástól függetlenül, bármire, bármikor, bármilyen lovon alkalmazhassa. Aki ezt NEM tudja, és mégis - megfelelõ tudás, fölkészültség, hozzáértés nélkül - alkalmazza, az nyílván hibázik, de ez nem vonatkozik a másik alternatívára...
Edited by feribácsi, 2007 május 19. - 19:52.
Guest_Vörös Kakas_*
Közzétéve 2007 május 20. - 8:43
Közzétéve 2007 május 20. - 10:57

Közzétéve 2007 május 20. - 11:17
Edited by Chronos, 2007 május 20. - 11:19.
Közzétéve 2007 május 20. - 11:54

Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2007 május 20. - 12:09