Zablák tudománya
Közzétéve 2002 szeptember 30. - 9:25
Közzétéve 2002 szeptember 30. - 10:22
idézet:
Eredeti szerzõ: Bazs:Erdély !Ahány lovat láttam én Erdélyben, kocsiban, az mind bõrkantárral, feszítõzablával volt fölszerelve.[/QUOTE]Tényleg a brutálisabbnál brutálisabb feszít?zabla az általános. Viszont nekem úgy t?nt, hogy a magyarlakta vidékeken el?fordulnak más megoldások is. Ilyen láncos megoldást kétszer láttam. Egyszer Gyimesben, egyszer meg Kalotaszegben. Aztán még láttam egy embert Gyimesben, aki úgy hajtott legnagyobb lelki nyugalommal, hogy a csikózabla nem volt bent a ló szájában.![]()
Közzétéve 2002 október 1. - 11:01
Közzétéve 2002 október 1. - 11:19
Közzétéve 2002 október 6. - 11:23
Közzétéve 2002 október 6. - 15:17
Közzétéve 2002 október 6. - 16:06

Közzétéve 2002 október 6. - 18:30

Közzétéve 2002 október 7. - 22:01
idézet:
Eredeti szerzõ: piaffe:A nagykantár díjlovaglásban használatos, L kategóriában választható, M kategóriától pedig kötelezõ.[/QUOTE]Máshol manapság nem is? Ha jól tudom, régen a lovas hader?nél ezt használták.Azon gondolkoztam, hogy nem e jönne jól, amikor az ember vá?tában térképolvasás közben összeveszik a lovával. (Múltkor majdnem fának mentem így)Persze el?bb 1 saját ló se áratna
![]()
Közzétéve 2002 október 7. - 22:03
Közzétéve 2002 október 8. - 11:10
Közzétéve 2002 október 8. - 13:37
Közzétéve 2002 október 8. - 14:25
idézet:
Eredeti szerzõ: piaffe: [url="http://"http://www.tar.hu/piaffe/Dallos.GIF"]Ezen a képen [/url] Aktion nagyon szépen mozdul, de ha jobban megfigyeljük a képet, akkor a feszítõszáron igen nagy a hangsúly. A feszítõzabla a ló szájába helyezve, elengedett szárakkal a függõlegeshez közelít. Lovagláskor már egy bizonyos szöget zár be, de ha a vízszinteshez kedz közelíteni, az már a túl feszes feszítõszár eredménye és a ló tátogni kezd. Ez elárulja, ha a ló feszes és túl sokat fog a száron.[/QUOTE]Jesssz, én meg azt szeretem benne, hogy nem szarozik, még a Dallosnak is beszól, ha éppen úgy adódik![]()
Közzétéve 2002 október 8. - 14:38
idézet:
Eredeti szerzõ: Haflingi:Én nagykantárral nem mennék terpre.[/QUOTE]Miert nem?idézet:
És ha csak az erõs eszközök segítenekk hozzá, hogy a lovat meg lehessen fogni, akkor egyszercsak majd ehhez is hozzászokna és még erõsebb kellen.[/QUOTE]Pont ezert gondoltam a nagykantarra. A naiv elkepzelesem szerint normal esetben a lo csikozablan megy, de ha nagy gaz van, ott a feszito. Ha nem igy mukodik, akkor legyszi' magyarazd el, hogy hogyan, mert kivancsi vagyok 1000-el.Amugy a velem megesett esetben nem eros eszkozokrol & megfogasrol volt szo, hanem arrol, hogy egy Y alaku elagazasnal a lo ment volna jobbra. En akartam menni balra. Az osszes szar egy kezben volt, igy meg a gyenge eszkoz is gyengebb lett. A lo meg azzal foglalkozott, hogy de igen is o jobbra akar menni, nem pedig azzal a faval ami kozepen kozeledett. (Mindezt persze vagtaban, & ugy, hogy eleinte meg massal is foglalkoztam, & a jobb kezem meg annyira tele volt a terkeppel, hogy bele se tudtam nyulni a szarakba vele)
idézet:
A nagykantárt nem erre találták ki.[/QUOTE]Tenyleg. Mire talaltak ki?idézet:
Különben is minél durvább hatású eszközt használsz a lovaglásban, annál tapasztaltabb lovas kell, hogy legyél. Ezeket nem a lovaglási tudás hiányának ellensúlyozására találták ki.[/QUOTE]Reszben egyetertek. De ha ez teljesen igy van, akkor minek egyaltalan a durva hatasu eszkoz? Pl. minek egyaltalan a kantar? Aki eleg penge az derekbol is felvesz/osszeszed barmilyen lovat & csipobol kontrolal barmilyen lovat. Aki meg nem eleg penge, az meg ne akarjon kantart hasznalni ;) [ 08 Október 2002, 14:55: Az üzenetet átszerkesztette: ImRe ]
Közzétéve 2002 október 8. - 16:36
Közzétéve 2002 október 8. - 17:16
Közzétéve 2002 október 8. - 17:35
Közzétéve 2002 október 8. - 17:51
Közzétéve 2002 október 8. - 17:54
Közzétéve 2002 október 8. - 18:02
Közzétéve 2002 október 8. - 18:05
Közzétéve 2002 október 8. - 18:37
Közzétéve 2002 október 8. - 18:58
Közzétéve 2002 október 8. - 19:36

Közzétéve 2002 október 8. - 19:43
Közzétéve 2002 október 8. - 20:50
idézet:
Eredeti szerzõ: Zsuzska:De Imre! Nem értem!! Gondolod, ha a nagykantárt fogod fél kézzel, akkor majd el fog kanyarodni balra, ha te úgy akarod? :confused: [/QUOTE]Fogalmam sincs. Az regész ötlet onnan jött, hogy a lovasságnál ezt használták, & ott vívtak is. Gondolom, amíg az egyik kezükben a karddal hadonásztak, addig a másikkal valahogy tudták irányítani a lovat. Szóval biztos meg van a technikája, hogy hogy kell nagykantárral egy kézzel irányítani. E felé is próbáltam érdekl?dni. [ 08 Október 2002, 23:08: Az üzenetet átszerkesztette: ImRe ]
Közzétéve 2002 október 8. - 21:09
Közzétéve 2002 október 8. - 23:14
idézet:
Eredeti szerzõ: Zsuzska:Szerintem itt nem a kéz lehet a lényeg, hanem a testsúly, derék, láb.[/QUOTE]Akonkrét esetemben egy picit elvitt a válán a ló. Ezt testsúly + 1/2 kézzel pont anyira tudtam korrigálni, hogy a középen lév? fa felé mentünk.idézet:
Tehát ha így nézzük, teljesen mindegy, milyen kantár van a lovon, mert azért nagyrészt nem azzal kéne irányítani...[/QUOTE]Lehet. Viszont akkor miért volt a seregben nagykantár rendszeresítve, & miért van a rend?rségnél? (Kiváncsiság rulez)
Közzétéve 2002 október 8. - 23:23
idézet:
Eredeti szerzõ: Bazs:Nem beszélve arról, hogy az ütem és az iram két különbözõ fogalom, és azt hiszem, jelen esetben nem az ütem a megfelelõ szó. [/QUOTE]idézet:
Eredeti szerzõ: Orsi:Bocs az ütem a megfelelõ szó. [/QUOTE]Orsi! Most ez a válasz komoly? :confused: Bazsnak és Haflinginak van igaza. De arra kíváncsi lennék, hogy Haflingi mit mondana erre:idézet:
Eredeti szerzõ: Orsi:DE az igaz, hogy minnél nagyobb, annál jobban támaszkodik a ló, és annál több súlyt érzel a kezedben. [/QUOTE]Feltétlenül így van ez?
Közzétéve 2002 október 8. - 23:25
Közzétéve 2002 október 9. - 0:08

Közzétéve 2002 október 9. - 0:48
idézet:
Eredeti szerzõ: mandula:A durva eszközöket eredetileg tleg arra találták ki, hogy "kezelhetetlen" lovakat kézben lehessen tartani. Na igen ám, de amikor ez megtörtént, akkor nem az volt a cél, hogy a lovunk jól érezze magát, meg mi is, hanem az Aból Bbe történõ eljutás.[/QUOTE]Ezt annyival egészíteném ki, hogy a nagykantárt arra a speciális helyzetre fejlesztették ki, mikor A és B között nagyszámú páncélozott gyalogság helyezkedett elEnnek ellenére a katonai lovaglásban nem abszolút követelmény a nagykantár, a történelem legnagyobb birodalmát csikózablával hódították meg.Az egykezes lovaglás és a nagykantár egyébként nem ellentétes. Annyira nem az, hogy volt, vagy talán van is díjlovaglásban olyan kategória, ahol egy kézben kell tartani a szárakat.
Közzétéve 2002 október 9. - 1:00
Közzétéve 2002 október 9. - 1:44
idézet:
Bocsánat!De elõbb két kézzel kell megtanulni lovagolni westernben is.Aztán csikózablával megtanitani a lovat a nyakra fektetett szárra elfordulni,(csak aztán terepre menni )mert szoktam volt mondani:miért akar valaki egy kézzel lovagolni ha még kettõvel sem igazán tud? [/QUOTE]Persze! Én is így értettem, csak siettem és annyira tellette idõmbõl, hogy ennyit írjak: komolyabban kezdjen el a westernnel foglalkozni.Ha a nagykantárral szeretne helyesen bánni, az sem telne kevesebb idõbe, míg megtanulná.Szerintem mindkét fajta tudás megszerzése nagyon idõigényes, csak épp a nagykantár nem egészen erre a célra lett kitalálva. Amit ImRe igazából szeretne, szerintem megvalósíthatató lenne egyszerû csikókantárral is. (De nem azt mondtam, hogy ez rövidebb idõ alatt is menne.)Barefoot!Én nem tudok olyanról, hogy díjlovaglásban bármit is egy kézzel kellene csinálni! (Leszámítva a köszönést...)
Közzétéve 2002 október 9. - 3:08
Közzétéve 2002 október 9. - 9:14
idézet:
Eredeti szerzõ: piaffe:Ha a nagykantárral szeretne helyesen bánni, az sem telne kevesebb idõbe, míg megtanulná.[/QUOTE]Az ido nem akadaly. Elottem az elet(Ha csak nem esek tul nagyot
)
idézet:
Szerintem mindkét fajta tudás megszerzése nagyon idõigényes, csak épp a nagykantár nem egészen erre a célra lett kitalálva.[/QUOTE]Akkor mire? :confused: Legy szi', ne csigazzatok. Jon mindenki ilyen kodos dumakkal, engem meg megesz a kivancsisag.
idézet:
Amit ImRe igazából szeretne, szerintem megvalósíthatató lenne egyszerû csikókantárral is.[/QUOTE]Egyelore ezen dolgozok.[ 09 Október 2002, 09:14: Az üzenetet átszerkesztette: ImRe ]
Közzétéve 2002 október 9. - 9:19
idézet:
Eredeti szerzõ: Barefoot:Ezt annyival egészíteném ki, hogy a nagykantárt arra a speciális helyzetre fejlesztették ki, mikor A és B között nagyszámú páncélozott gyalogság helyezkedett el[/QUOTE]Mi koze a pancelozott gyalogsagnak a nagykantarhoz? :confused:
idézet:
Ennek ellenére a katonai lovaglásban nem abszolút követelmény a nagykantár, a történelem legnagyobb birodalmát csikózablával hódították meg.[/QUOTE]Ja-ja. Meg szittya eleink is ...
idézet:
Az egykezes lovaglás és a nagykantár egyébként nem ellentétes. Annyira nem az, hogy volt, vagy talán van is díjlovaglásban olyan kategória, ahol egy kézben kell tartani a szárakat.[/QUOTE]Allitolag a 3-1 -es szarfogast (nem mintha tudnam, hogy hogy kell csinalni ...) azert talaltak ki, hogy konnyen lehessen 1 kez & 2 kez kozott valtani.
Közzétéve 2002 október 9. - 9:33

Közzétéve 2002 október 9. - 10:20
idézet:
Eredeti szerzõ: Barefoot:De biztos vagyok benne, hogy volt régen olyan program, amiben kifejezetten kötelezõ volt az egykezes szárhasználat. Egy csomó helyen olvastam már, csak tudnám pontosan hol... de majd keresgélek.[/QUOTE]Nem kevered a fogathajtással?
Közzétéve 2002 október 9. - 10:25
idézet:
Eredeti szerzõ: ImRe:idézet:[/QUOTE]Csak annyi, hogy nem csak elõre menni, kanyarodni kell, hanem egyébb harc közbeni mozdulatokat is végrehajtani. Forgások, ágaskodás, oldalralépés, hátrálás, stb...Itt nagy szükség van a ló feletti tökéletes és azonnali kontrollra!De pont egy orosz huszárokról szóló könyvben írta egy fickó, hogy õk még a feszítõ zabláról is leszoktak, és inkább harcban is csikózablát használtak. Sajnos a pontos okot nem írta le, de az eredeti idézetet megkereshetem.
Eredeti szerzõ: Barefoot:Ezt annyival egészíteném ki, hogy a nagykantárt arra a speciális helyzetre fejlesztették ki, mikor A és B között nagyszámú páncélozott gyalogság helyezkedett el[/QUOTE]Mi koze a pancelozott gyalogsagnak a nagykantarhoz? :confused: