Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Jurta...

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
140 válasz a témához

#41 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 7. - 18:10

Jurtaállítás a Terebess Centerben

#42 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 7. - 18:14

Ez is jó.

#43 dumdum

dumdum

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.267 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 7. - 19:22

Edited by dumdum, 2006 szeptember 16. - 14:05.

#44 tötõ Zsó

tötõ Zsó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 12.966 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 7. - 19:24

Az egyik a lakásjurta, a másik a garázs lehet. A jurták mögötti háttérposzter meg az ikeából. :)

Hozzászólás megtekintése

És különbenis az egész a kertben van :D :D

#45 Kedd

Kedd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 578 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 7. - 19:39

Való igaz, Mongóliában nagyon száraz a levegõ. Nyáron olyan meleg van, hogy a gyertya elfolyik a sátradban és mégsem izzadsz meg! Az autók szinte egyáltalán nem rozsdásodnak, és a nemez sem punnyad be. Érdekes adalék, hogy az oroszok amikor "ideiglenesen" ott állomásoztak, megsajnálták szegény "primitív" mongolokat, hogy a macerás elõállítású, drága nemezt használják a jurtáikhoz, ezért korszerû nylonból gyártottak nekik jurtaborítást. Azon a télen ( -40 C > átlag) több család megfagyott, így felhagytak a korszerûsítéssel.A fenti kép nagyon jól jellemzi az Ulan - Bator környéki mongol tájat.Képzeljétek el, hogy ezek a "plüssel" borított hegyek körbevesznek egy sík katlant és ha átlovagoltok egy ilyenen, akkor egy ugyanilyen katlanba juttok és ezt lehet folytatni naphosszat. Az állandóan fújó szél vadvirág illattal tölti meg a tüdõtöket és egész nap nem hallani emberi zajt, csak a mormoták füttyögését és a sáskák reszelését.A folyók gyors folyásúak, kegyetlen hidegek és kristálytiszták.Csodálatos hely a nomádoknak!Bocs az off-ért, elõtörtek az emlékek.......

#46 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 10. - 10:41

Kedd, miért lenne ez off? :confused:Nagyon klassz volt, amit írtál, folytathatnád! :)

#47 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 12. - 13:16

Smoft??? :confused:

#48 Kedd

Kedd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 578 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 12. - 13:21

Igazából ez a téma a jurtaállításról indult, nem pedig a mongóliai élménybeszámolókról... :rolleyes:

#49 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 12. - 14:13

Ez a téma a jurta mindennapos használatáról indult, amibe a mongol beszámolók kiválóan beleférnek.

#50 Keszi

Keszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 258 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 12. - 14:37

Nem akarom off irányba terelni a témát, de Kedd, ezek nagyon érdekes történetek, ha nem is ide, de valahol megoszthatnál velünk még sok pár ilyet :kocc:

#51 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 12. - 15:33

DEIGENIS IDE!(Én nyitottam a topikot, hadd tudjam már, hogy mi tartozik ide! :mad: :ang: :kir:)

#52 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 12. - 19:04

Smoft most idõhiányban szenved, de nemsokára jövök, töltök föl egy-két képet, és akkor beszámolok. Egyébként elõzetesként annyit, hogy nem volt hideg. ;)

#53 Kedd

Kedd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 578 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 12. - 19:21

Ittatok már kumiszt?Mert ha nem, hát nagyon meglepõdtök az elsõ alkalommal.A kumisz gyönyörûen habzó, vakítóan fehér ital. Azután kitöltik neked az elsõ csészével, persze elõtte kicsit kipöckölve belõle hüvelyk és mutatóujjal, ahogy a vallás megkívánja.Azután az ajkadhoz emeled a csészét és jön a döbbenet!Valahol már érezted ezt az illetot, illetve szagot. Hol is?Igen megvan, egy alapos rosszullét után, mikor megszabadultál a rókabõrtõl. És az íze is emlékeztet a dologra....Szóval néhányszor neki kellett futnom, mire sikerült viszolygás nélkül leküldenema kumiszt, amit korábban annyira szerettem volna megkóstolni. Viszont egy idõ után már arra is rájöttem, hogy kumisz és kumisz között legalább akkora különbség van, mint a fémkupakos zöldszilváni és a tokaji aszú között. Ha jó kumiszt akartok inni, akkor javaslom Ulan Batorban a buddhista fõtemplomot, ahol bizonyos szertartás során a templomba látpogatók meríthetnek a hatalmas kumiszos üstbõl, illetve vidéken a ménesgazdát, aki feji a kancáit és akinél a saját használatra fenntartott kumiszostömlõbõl kell kortyolni. Na azok már értékelhetõek. Ha nem is elsõre......A másik érdekes ital a szühte caj. Ez faggyús, sós - tejes tea. Van ahol faggyút nem raknak bele, de a só és a tej kötelezõ. Ezt annyira megkedveltem, hogy még haza is hoztam az alapanyagokból. A forrázott tea a víz fertõtlenítése miatt praktikus, a só pedig pótolja a melegtõl elvesztett sómennyiséget nyáron.( Télen gondolom meg melegít, de télen egyszer sem voltam kint.)

#54 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 13. - 10:52

:)

#55 Tyda

Tyda

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 316 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 14. - 21:20

Itt egy kép, egy Vermes Pityu vmint a hozzá járó lelkes lovasíjásztanoncok által készített jurtáról.

Edited by Tyda, 2005 október 14. - 21:20.

#56 Kedd

Kedd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 578 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 14. - 21:38

Ilyenkor sajnálom, hogy nincs szkennerem!Ha vóna, tudnék én is mellékelni 1 - 2 muzeális szinesképet.....

#57 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 16. - 20:40

Na, akkor a beszámoló - illetve inkább pár jótanács: mit és hogyan NE: :)A jurtába beállítottunk egy kályhát, a füst kivezetésére több megoldást is kipróbáltunk. Mivel nem volt kéznél megfelelõ hosszúságú zománcos kályhacsõ, egy nem éppen alkalmatos eternitcsövet tettünk a helyére, mely nemsokkal a próbabegyújtás után bebizonyította, hogy nem odavaló: lerobbant róla a külsõ réteg - éppen körülötte söpörgettem, a szívbajt hozta rám...Ezek után vadonatúj alumíniumcsõ került a kályha végére: fölül kõzetgyapottal körbetekertük - de NAGYON figyelni kell arra, hogy még véletlenül se érjen hozzá semmi a jurta borításából, mert felgyullad... :rolleyes: Újabb frász.Aztán este még egy kis szívroham volt: huzatot kapott a kályha, belobbant és az alucsõ alja egyszerûen megolvadt. Izzott, mint a fene, és oldalt behorpadt. Szerencsére nem történt semmi baj, de ez teljesen egyértelmûvé tette, hogy ez sem a legjobb megoldás. Talán a zománcos csõ a legalkalmasabb, de akkor is nagyon körültekintõnek kell lenni, ha az ember biztonságban akar aludni.Már ha egyáltalán alszik, ugyanis a tüzet egész éjjel táplálni kell... Én személy szerint nem fáztam, de voltak osztálytársaim, akik majd megfagytak. Szerintem túlságosan beöltöztek - egy rakás melegítõ, két hálózsák, három pokróc... Minél több réteg, annál jobban fázik. Mindegy. Az viszont fontos, hogy az összes lyukat jól be kell tömni zsákokkal, bõrrel, akármivel, mert a jurtában alul-oldalt nagyon jön a hideg. Valamint az ajtó elé felfüggesztettünk egy lópokrócot, ami egészen a földig ér - nagyon jól szigetel.Matracokon (szivacsok, kanapébetét-szerûségek, alattuk deszkalapok) és polifoamokon aludtunk, a világítást pedig elektromosan oldottuk meg. (Hosszabbító, elosztó, amirõl a hûtõ is mûködött, dugalj, foglalat, égõ...) Nagyon hangulatos volt, fõleg a hajnal, ami egyszerûen gyönyörû volt. Abban viszont egyhangúan megállapodtunk, hogy õseink okosabbak voltak, mint mi - õk tudták, hogy kell jól és biztonságosan befûteni. ;)Képeket egyelõre nem tudok feltölteni, amint megvan, mutatom.

#58 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 17. - 13:35

Smoft, köszi a beszámolót, a képeket meg alig várom...Kedd, talizzunk, add oda a képeket, oszt majd én felteszem õket!

#59 Kedd

Kedd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 578 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 17. - 16:55

Smoft, köszi a beszámolót, a képeket meg alig várom...Kedd, talizzunk, add oda a képeket, oszt majd én felteszem õket!

Hozzászólás megtekintése

Jójó, de mikor jársz Te Gyõrben?Mert én mostanában mindenféle okok miatt eléggé röghöz kötött vagyok néhány hétig - hónapig.....

#60 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 17. - 17:41

Jajjjjj, Gyõrben annyira nem járok mostanság :( Pedig már kezdtem örülni, hogy személyesen is megismerhetlek :rolleyes: Nem jössz Ágimamékhoz avart szagolni?

#61 Kedd

Kedd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 578 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 17. - 18:31

Sajnos Ágimamnál nem találkozunk... :( Megkérdezem majd LeOt, hogy õ megy - e.Kicsit persze féltem a fotókat, eléggé fájlalnám, ha elkeverednének, tehát a visszajuttatásuk is kérdéses.Lehet, hogy posta lesz belõle?

#62 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 18. - 10:52

Az is jó.

#63 Kedd

Kedd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 578 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 18. - 19:02

Az is jó.

Hozzászólás megtekintése

Akkor küldd el magánban a címedet.Hány fotót külgyek??

#64 dumdum

dumdum

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.267 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 20. - 14:14

Edited by dumdum, 2006 szeptember 16. - 13:58.

#65 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 21. - 20:24

Gyurta...A Magyar Értelmezõ Kéziszótárban az áll, hogy a "jurta" szó a magyarba az oroszból került (?), oda pedig a törökbõl. Utánanézek, hátha van más forrásom is kézközelben.

Edited by smoft, 2005 október 21. - 20:26.

#66 dumdum

dumdum

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 1.267 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 21. - 21:08

Edited by dumdum, 2006 szeptember 16. - 13:52.

#67 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 24. - 13:14

Dum2, mérges leszek nagyon, ha szétbarmolod a topikom! :mad: Tessék megtölteni értelmes, témába vágó tartalommal a hozzászólásaidat! Köszi!

#68 Gumilovas

Gumilovas

Halasi Vénusz

• Fórumtag
  • 2.159 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 24. - 14:29

JurtaállításNem találtam hirtelen, hogy valaki belinkelte-e neked ezt a képtárat. De inkább kétszer, mint egyszer sem. :)

#69 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 24. - 17:15

Köszi! :kocc:

#70 Kedd

Kedd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 578 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 24. - 17:25

Hahó Filly!Szóljál, hogyha megérkeztek a fotók!Kíváncsi vagyok, hogy ebben a minõségben használhatóak-e?

#71 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 24. - 18:33

Oké.- Na, most telefonált a nagyapám, hogy megjöttek a képek! :kocc: -

Edited by Filly, 2005 október 24. - 19:17.

#72 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 24. - 22:07

Nem könnyû ám a nomádok élete. Ma pl egész nap padlót csináltam másodmagammal egy jurtához (igazából gerhez). Hát mit mondjak, kifingtam úgy rendesen. A vacsorámat is alig bírtam megenni, mert a villa kezelésétõl görcsölt a kezem :D

#73 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 25. - 17:27

Talán off, de remélem elfér: egy kis jókedvrederítõ Mongóliából. ;)

#74 Keszi

Keszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 258 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 25. - 18:12

Iszonyú aranyos :ang:

#75 Keszi

Keszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 258 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 25. - 18:39

Képek Mongóliáról:http://www.kiku.com/...gol/nature.htmlVajon miért imádom a mongol kiskölyköket? :ang:

#76 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2005 október 26. - 10:24

Keszi, nagyon jók a képek! Smoft, sajnos nekem ez az swf-es dolog nem jön be :(

#77 Kedd

Kedd

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 578 hozzászólás