Mikor megszolal a szirena, akkor mar könnyü megtalalni.. es leverni.. kilöni.
Igy szoktak.
nos erre annyit akartam csak reagálni, hogy régi nagy vita a riasztók körül, hogy hangos v. néma riasztás legyen a betörés helyén. mindkettõ mellett és ellen is vannak érvek. talán most igy végigolvasva a hozzászólásokat, jobb ha a tanyán némariasztás van és csak vagy a tulajnak v. a központnak jelez a kütyü...
Csak úgy tudnál rálépni ha a földön járnál. Jó szándékú naivitás, ördögdora a neved.. ;)
bocsika

ez van, de azért talán a semminél többet ér, mert szerint itt most elég sok használható dolog került a figyelem központjába.
egy biztos. a roszszándék ellen tényleg szinte lehetetlen védekezni (lsd. Peter 13 hozzászólását), de az is biztos, hogy ezek az elkövetõk az esetek nagyrészében igen aluliskolázott, nem túl logikusan és kidolgozott tervvel érkezõ, egyszerûbb haragosok. kivéve a maffia
ha akkor most kizárjuk a védhetetlen tüzeket, akkor szorítkozzunk arra, amit ki tudunk védeni. erre pedig OSH és Filly is elég pontos és leutánozható védelmi rendszereket irt le. szerintem azért minden egyes lovardában igenis igényelnünk kéne nekünk, akik ott tartjuk a lovainkat, hogy azért valamilyen védelem legyen.
továbbra is a kutyás megoldást sem tartom teljesen kiiktathatónak, fõleg ha nem 1-2 kutyáról beszélünk. igenis 4-5 kutya, pld.: azok a fajták, akik önállóan képesek nyáj mellett dolgozni (pireneusi) amig világos van, fát lehet a hátán apritani, de szürkülettõl csak aki a nyájhoz tartozik mozoghat! nem kell megkötni, több száz éve szabadon, nagy területek õrzését végzik, nem csavarognak, és mint az oroszlánok, csapatban dolgoznak, KÜLÖN KIKÉPZÉS NÉLKÜL!!! azért egy "egyszerû" gyujtogatót csúnyán meg tudnak lepni....
ha egy védelmi eszközt a marha nem kapcsol be, bár van, megérdemli hogy megtörténjen ami ellen védekezni akart. az ilyen vessen magára...
írta valaki, hogy baj esetén nem mennek ki a lovak. tényleg nagyon naiv lennék, ha néhányszor a reggeli kiengedéskor (ott, ahol esetleg az istállóból karámba lehet engedni õket) a tulaj szirénát kapcsol??? "pavlov"

ha a katonaság lovai a trombitajeleket mind meg tudták tanulni, a mi kis lovacskáink ezt az egy jelzést és az utána következõ kirohanást csak meg tudják tanulni. az én lovam a legelõ leghátuljából is egy ostorpattintásra robog a boxába, mert tudja, jön a vacsi.... tehát kifelé a karám felé, szerintem mûködhetne.... melós. csinálni kell, s ha egy új ló érkezik, akkor ismételni kell a sulit...
még egy: ott, ahol van vezetékes viz, ott nem lehet tûzcsapot felszereltetni??? mert ha volna nagynyomású, bõséges viz (nem slag és vödrözés), locsolótömlõvel, azzal talán, ha egy kezdõdõ tûzet már az ottlakók komoly vízzel elkezdenek oltani, ha nem is tudják teljesen eloltani, de késlelteni, idõtnyerni lehetne... nem???? na mindjárt keresek egy tûzoltót!
Edited by ördögdora, 2009 augusztus 12. - 11:18.