"Aki nemzetközi versenyen akarja a lovát indítani, annak a FEI útlevél kiváltásához az egyébként bélyegzéssel már jelölt lovat chippeltetnie kell."
Ezt vitatnám: 3 éve vásároltunk egy asil arab kancát. Németországból érkezett, FEI útlevéllel, többrendbéli nemzetközi 2-3 *-os verseny bejegyzéssel abban az útlevélben. Emellett német útlevéllel, a WAHO-nál bejelentve. SE CHIPJE, SE SÜTÉSE! Aprólékos lódiagram, szín és jegyleírás, DNS kártya viszont igen. Ja, természetesen UELN azonosító is. És így utazhatott és versenyezhetett világszerte.....
Az pedig, h a FEI mit fogad el és mit nem, kizárólag lobbytevékenység következménye..... Szóval ha a magyar érdekképviselet (
ha van ilyen....) kellően kitartó és erőszakos lenne, esetleg még azonos érdekek mentén mozgó (pl spanyol ) szövetségeseket keresne magának, akkor ez nem lenne kőbe vésve. Persze elhiszem, h könnyebb széttárni a kezeket és azt mondani "hát most mit csináljunk, nem hagynak...." és közben fütyülni az egészre. Ha valaki olyan. Hát én nem "olyan" vagyok.... 
"Az olasz vágó is csak chippeltetett lovat fogad."
Erről meg az a véleményem, h majd ha az a ló a vágólókereskedőhöz kerül és ő exportvágóra szánja, akkor tetessen bele az a már meglévő és jól leolvasható egyedi azonosítója mellé egy chipet! Az elmúlt pár év alatt jó pár alkalommal kiderült, h a chip mit ér. Pl ha van belőle egy lóban 2, ne adj Isten 3.....
és kibogozhatatlan káosz keletkezik belőle az olasz vágóhídon...... Merthogy ugye - ellentétben a sütéssel - nem látszik. Leolvasója meg viszonylag kevés embernek van..... pl a rendőröknek sincs, ezért nem is forszírozzák az ilyen jellegű ellenőrzéseket közúti szállítmányok ellenőrzésekor.
Egyszóval - lehet itt chip, meg hozzá ideológia, meg XXI. század.... nekem, ha köztenyésztési csikóm születne, a kötelező azonosításkor egészen biztosan igénybevenném a kötelező chip mellé az - MLOSZ honlapon megkereshető határozat szerint - ingyenesen kérhető egyidejű megyejeles sütést is. Mert az jól látszik, ha buherálják később, az is, és 100 méterről széllel szemben is megállapítható pl. 10 db jegytelen pej herélt közül, h melyik a melyik.