Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Érdekesség

• Please log in to reply
8980 válasz a témához

#7881 Rontó

Rontó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 632 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 13. - 20:55

Én azt hallottam erre (ez is egy "érdekesség", szóval passzol is az érdekesség topicba), hogy traktor belsőhöz kell kikötni az ilyen lovat, mert az elég erős, hogy ne szakadjon el és mindig visszarántja a lovat, de a ló úgy nem tud megsérülni, mint ha sima kötéllel, vagy borjúkötéllel kötöd ki. Azt már nem tudom elképzelni, hogy a traktorbelső hogy csatlakozik a kötőfékhez...

Az enyém is hajlamos hanyatt verni magát, elszaggatott már pár kötőféket, aztán vetem olyat, amit nem tud elszakítani. teljesen beleül, rángatja kicsit, aztán ha nem szakad el abbahagyja... Lehet, hogy ez nem épp a legjobb megoldás, de egyelőre működik. ha új helyen van be szokott próbálkozni, de a kötőfék és kikötőszár már nem szakad el, ha a lókikötőt se tudja kitépni (volt már, hogy sikerült) akkor nem próbálkozik többet.

Az a baj, hogy csak úgy fogja felfogni, hogy miről van szó, ha megpróbál "elszabadulni" és rájön, hogy nem megy neki. vannak olyan bambák, amik rögtön elfogadják a kikötés tényét, de hát nem mindegyikkel ilyen egyszerű.

• Kistáltos kedvelte

#7882 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 13. - 22:44

Biztos az a "bajom", hogy a mások által kidobott, mások szerint felesleges állatoknak segítek... és nem gondolom úgy, látatlanban, hogy mindenkinek jobb lenne, ha nem lennének.

#7883 Rontó

Rontó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 632 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 14. - 17:11

azt mondjuk néha én is feleslegesnek érzem, hogy 3 lábú 35 éves lovak mentésére és életben tartására költenek adományokból százezreket, miközben a nyereghelyen sütött (nem mintha ettől többet érne az élete, mint egy nullásnak, csak hát ugye hosszú távon lovaglásra/fogatozásra tán alkalmasabb, hiszen tudatos tenyésztés eredménye) kisbéri, meg lipp éves csikók mennek fürtökben a vágóra...

illetve szerintem a probléma, amire itt rámutattak, hogy ez nagyon jó pénzkereseti lehetőség tud lenni sok esetben, amikor nem egy szervezet, hanem az állam, vagy valami külföldi árakhoz szokott segítő fizeti a lovak tartását... gondolom nem "anyagáron" vannak most sem azok a lovak abban a lovardában.

nekem pl nem fáj az, ha egy kehes-sánta-fogatlan lovat megmentenek, de az közben fáj, hogy ezalatt csomó makk egészséges lovat vágnak le.

• Kistáltos és ppr kedveli

#7884 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 14. - 20:16

Még árnyaltabban: a kehes, sánta és sok egyéb nagyon beteg állatra költenek (kunyerálnak ) pénzt (minél betegebb, annál többet lehet!).És abba senki nem gondol bele, hogy csak meghosszabbítják a szenvedéssel teli életét, ahelyett, hogy... (lsd. Rontó befejezését. )

• izland kedvelte

#7885 egyember

egyember

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.011 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 14. - 21:04

Ezek közt némelyik igen jó húsban van, egyáltalan hogyan kerültek a német nöhöz ? Meg Magyarországon lassan már annyi a lómentö, mintha szükség volna rájuk, de romákhoz egyik sem megy kobozni, falrahányt borsó...........

#7886 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 14. - 21:44

Gondolom úgy kerültek oda, hogy a tulajdonosuk lemondott róluk.

Nem tudjuk, hogy milyenek ezek a lovak. Én azon a véleményen vagyok, hogy látatlanban nem kellene rájuk mondani, hogy a hasznosításuk egyetlen módja az, hogy kolbászba kerülnek, lehet közöttük egészséges is. Én sem fogadnék örökbe háromlábú, 35 éves lovat, de ha valaki eltartja a maga örömére, hát tartsa. Senkit nem kényszerítenek adományozásra. Az is lehet, hogy eladja majd, amelyiket lehet.

A szomszéd utcában van egy alapítvány, ahol a háromlábú, öreg kutyákba is beleölik a százezret, ha kell. És van olyan, aki ilyen bevállal. Persze, lehet mondani, hogy nem ló. De azt is meg kell jegyeznem, hogy az örökbefogadók sem magyarok. És hogy szerintem ez egy jó dolog, nem pedig rossz. 

#7887 egyember

egyember

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.011 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 14. - 22:19

Szerinted 60 lórol lemondtak ? Akkár egyenként is ? Naiv vagy , ezeket szépen megvásárolgata mert kellet a bizniszhez, s ennyi , állitásom fent tartom ha védeni akkar valaki kezdjen a romáknál s a galoppon meg az ügetőn.............

#7888 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 15. - 2:23

Biztos az a "bajom", hogy a mások által kidobott, mások szerint felesleges állatoknak segítek... és nem gondolom úgy, látatlanban, hogy mindenkinek jobb lenne, ha nem lennének.

Engem nem háborít fel, hogy te ezt így gondolod, és ezt teszed.

Remélem megbocsájtod nekem, hogy én azért az álláspontomat fentartom.

#7889 Daraby

Daraby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 460 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 15. - 8:25

Senkit nem kényszerítenek adományozásra. 

Nyilván nem, mindenki azt csinál a pénzével, idejével, amit akar. Az viszont csúnya dolog, mikor a jószándékú embert átverik, azt hiszem ezt senki nem vitatja. Most aztán valaki nem hogy feltehetően nem arra költötte a pénzt, amire elkérte, de ráadásul ezek után másoknak kell rendezni a helyzetet, aminek nyilván anyagi vonzata is van. Ez biztos, hogy nem tesz jót az állatvédelem megítélésének, az arra gyűjtő szervezetekbe vetett bizalomnak.

Aztán közben ne felejtsük el, hogy a vélemények ütköztetése onnan indult, hogy több helyen is a cikkek címe feltűnően tartalmazta az "éhezés" kifejezést. Ami akár igaz is lehet, csak hát az egyszeri átlagembernek felszalad a szemöldöke, ha ezek után a mellékelt képeken nagyítóval kell keresni sovány lovat, viszont két akkora almafar jön szembe, hogy ihaj. 

Értem én, hogy így működik a média és kell a szenzációhajhászás, de az ügynek biztos, hogy ez sem tesz jót, nem véletlen, hogy itt is többeket megjegyzésre késztetett. 

#7890 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 15. - 8:36

Na így!

#7891 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 15. - 10:22

A jószándékú embert átverik?
Látni a fotókon, hogy milyen állapotban vannak a lovak. Ha valaki úgy gondolja, éheznek, hát adományozzon. Én nem fogok, az biztos. :)

Egyszer utaltam ismeretlen menhelynek pénzt fuvardíjra, nem kellett volna. Idővel, energiával, befogadással szívesen segítek konkrét, általam ismert, jól dokumentált ügyben, de pénzzel nem. Azért az adományozónak is legyen annyi magához való esze, hogy nem a semmire utal.

Kétlem, hogy az illető megvásárolt hatvan, többnyire lerobbant lovat, hogy aztán meggazdagodjon belőlük, mert annyi adományozó a világon nincsen, ami egy ilyen állomány mellett még hasznot is termelne. Mivel rajta a média szeme, vágóba sem nagyon fogja tudni eladni őket, szóval nem tudom, hogy mire gondolsz.

#7892 egyember

egyember

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.011 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 15. - 10:55

arra, hogy nem itthn gyüjtöt rájuk....hanrm nyugaton s nylván nem annyit kapot mint itthon

#7893 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 15. - 12:08

De most te az előző tulajdonosukról beszélsz? Mert arról nyilván mindenkinek megvan a véleménye. Én a mostaniról beszélek, akiről így látatlanban, ismeretlenül véleményt nyilánítani nem más, mint feltételezés. Nyilván ha én vettem volna át/meg őket, én is elfogadnék adományt, mert ennyi lovat akárcsak rövid időre is eltartani, kezeltetni nem kis pénz, másrészről viszont a többségük nincs olyan állapotban, hogy pénzt lehessen kérni értük állatmentés címszó alatt, szóval szépen fel kéne mérni őket, ami eladható/örökbeadható akár védelmi díjjal is, azokat megfelelő feltételekkel kiadni, a maradékkal kapcsolatban meg nyilvánossá tenni, hogy melyik lónak, mire, mennyi kell és aki akar, az majd segít. Szóval szerintem alapvetően jó dolog, hogy elhozták őket onnan, de kérdés, hogy mit fognak velük kezdeni.

#7894 Tímea

Tímea

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 153 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 15. - 12:45

Az csak most tűnt fel, hogy a svájci szervezet csak finanszírozza az ellátást...hát, ilyennek én nem finanszíroznék egy pohár vizet sem. Ez úgy lenne tiszta, ha átvennék őket.

#7895 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 15. - 18:45

Elnézést, nem egészen ide tartozik, de ez egy aktív csapat.....

.....legnagyobb gond, hogy a legelőn elkeztem abrakolni őket, gondoltam lekötöm, és nem lehet.

Nem tanul belőle, hogy nem enged a kötél, oszlop, kötöfék, vágja magát földhöz. vezetni sem egyszerű, de azt lehet.

Van egy 6 éves nyers kanca is, akit vezetni lehet, de kikötni szintén nem. 

Szia kicsilovas!

Erről a kérdésről már volt itt korábban egy igen komoly hangvételű "beszélgetés".  :smile2:  Lehet, hogy valamelyik nagy leállásnál elveszett.

Lehetőségek:

1. Elfogadod, hogy akadnak lovak, amiket valamilyen oknál fogva nem lehet megkötni. Ezzel akkor együtt kell élni és úgy kialakítani a lovardát, udvart, legelőt, hogy ez ne jelentsen gondot.

2. A másik lehetőség még mindig az, hogy elfogadod, hogy a jószág nem megköthető és megtanítod állni - abrakoláskor azért ez nehezített pálya -  :smile2: .

Most jönnek a nem természetes, meg állatkínzó és egyéb hasonló eljárások. Az én véleményem az, hogy nincs olyan sok ló az equus caballus faj egyedei között, amit ne lehetne megkötni. Az más kérdés, hogy az adott egyed értéke nagyban befolyásolja, a járulékos veszélyek miatt, hogy érdemes-e kockáztatni.

A kötőfék szaggatás hátterében az esetek döntő többségében a sikerélmény áll! A ló megtanulja, hogy el tudja szakítani a kötőféket és "szabad". Az anya nélkül felnőtt csikók természete, - pláne ha nem szakember neveli fel őket - egyébként is problémásabb az esetek döntő többségében. A hat  évesnek meg már elég jól kialakult képe van a világról, és nehéz róla meggyőzni, hogy véglegesen változtassa azt meg.

Tehát:

1. A már fentebb említett gumis módszer, melynek lényege az, hogy a lókikötő és a vezetőszár közé beiktatsz egy gumi belsőt - kiscsikónál bicikligumi is megteszi, de neked ilyen korú problémás lovad nincs -. A lényege az "eljárásnak", hogy a gumi nyúlik, de fáraszt is, ha a ló enged, a gumi is enged, és a ló idővel rájön, hogy állni kényelmesebb, mint "dolgozni". Fontos, hogy se a gumi, se a vezetőszár, se a kötőfék ne tudjon elszakadni, mert akkor megint a ló "győz", és megerősíti az elgondolását. Szerintem másik lényeges dolog, hogy az oszlopon/falon lévő kikötési pont magasabban legyen mint a ló feje, így kisebb erőt tud kifejteni.

2. És van még egy lehetőség de azt nem írom le, mert az - hogy úgy fogalmazzak - tényleg nem finom eljárás.

További két tanács, ha a megkötés mellett döntesz; ne hagyd ott egyedül és mindig legyen nálad egy éles kés, hogy le tudd vágni, ha baj van, illetve mikor meg kötöd, legyen elég helyed ellépni, ha elkezdi verni magát.

A lényeg azonban, hogy egy olyan lónál ami már megtanult "szabadulni", mindig fenn fog állni a lehetősége a "szakításnak"  :smile2: !

• Kistáltos, egyember és fafaragó kedveli

#7896 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 15. - 18:50

u.i.: Azt elfelejtettem leírni, hogy azért a "kötélhúzás" során a ló komolyan meg is sérülhet, akár el is pusztulhat! Erre céloztam amikor a járulékos veszélyekről írtam.

#7897 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 15. - 21:03

http://www.lovasok.h...dex.php?i=91771

#7898 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 16. - 8:19

"és mindig legyen nálad egy éles kés, hogy le tudd vágni, ha baj van"

Hehe, elsőre másképp értettem....

Bár szerintem vannak ilyen szempontból reménytelen lovak, azért egy csikó még sokat tud fejlődni ezen a téren, szóval érdemes foglalkozni vele a fentiek szerint.

Ha a fenekén ülve fojtogatja saját magát, akkor érdemes egy jó nagyot rácsapni a hátsójára (ha nincs nálad semmi, akkor bele is rúghatsz), az kizökkenti és feláll.

• fafaragó kedvelte

#7899 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 16. - 8:29

Vagy leönteni egy vödör hidegvízzel, hogy kizökkenjen a hisztijéből.

• fafaragó kedvelte

#7900 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 16. - 8:54

Mindjárt jönnek az állatvédők... :dev:

#7901 Daraby

Daraby

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 460 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 16. - 9:10

Most miért, hát ha szakszerűen vágják le...?  :rolleyes:

#7902 Cavalier

Cavalier

Mirage :)

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 16. - 10:08

Legdrágább dolog a lóbőr! :D

#7903 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 16. - 11:37

Rúgj bele, hideg víz, vágd le késsel, elég durva tanácsok hangzottak el:)

#7904 furiosojr.

furiosojr.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.299 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 16. - 16:02

De télleg. Nekem western tréner mondta. Lehetőleg a fejére öntsem! Vót nekem is ilyen bogóm. Olyan volt vele a verseny, mint a kutyasétáltatás.

• Rontó kedvelte

#7905 ppr

ppr

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.052 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 16. - 17:47

"és mindig legyen nálad egy éles kés, hogy le tudd vágni, ha baj van"

Hehe, elsőre másképp értettem....

Ez egy olyan tanács, amely több esetben is irányadó lehet!  :P

• juice kedvelte

#7906 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 17. - 8:45

Mert ahogy Kátyus írta egyszer, "van amék csak a füstön viseli jól magát"! :dev:

Furioso Jr. lovára pedig az érvényes, amit Pusi írt, jó lóba kis hobbi belefér. :happy: Egy jól működő sportlónak én is elnéznék ennyit.

Amúgy simán el lehet lenni megkötés nélkül, ha olyanok a körülmények (boxos tartás) és a lóhasználati szokások, nekem nagy gáz lenne, mert csak beálló van otthon, és túrán se lenne könnyű mobilboxot szállíttatni minden pihenőhelyre. :P

• fafaragó kedvelte

#7907 kicsilovas

kicsilovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 123 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 17. - 21:46

Köszönöm, megpróbálom.

A kanca, ha én fogom meg, már le lehet kötni, nyugodtan áll, eszik, amig nem látja, hogy a csikó szabad.

Más nem tudja meg sem fogni, szórakozik velük. A csikó érdekes, odajön ha meglát, szaglászik, de amint emelem a kezem ellép. Ha bent vagyunk a beállóban, ott van a másik oldalt a másik ló, meg tudom fogni. Van amikor úgy gondolja, hogy nem lép, akkor szó szerint nem csinál semmit, de még oldalra sem nagyon tudom kibillenteni az egyensúlyából.  Meg kell tanulnia, mert ha nem, megy a szürkemarhák és a szamarak közé és ott nincs abrak.

A két 2 éves megtanulta 4-5 alkalom után, ők már kifejezetten barátkoznak. Van még a csapatban egy 9 éves, őt kocsizták, és egy 20 éves öreglány.

Érdekes figyelni őket.

#7908 Pipsy

Pipsy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 301 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 18. - 11:08

Az én feleslovam is renitens kikötés-parás.

És igen, benne is az erősítette meg a magatartást, hogy párszor nyert a kötőfék és a karabínerek ellen. Aztán egyszer a marhakötél + kötőfék ellen is. Lehet lánc kellene..? A levágással az a bajom, hogy mivel egy pillanatra sem enged, akkor is hagyatb*ssza magát, ha a feszülő kötelet elvágom

Viszont nem akarok megint hátrabukfencet látni egy 600 kg-os lótól a szekrények közé, semmilyen kötélben már nem bízok, így a "győzzön a jobbik" stratégiát nem merem. Na meg ki akarja más lovát összetörni?

A megoldás az lett, hogy a box elé kikötve évek óta a csak simán rácsavart kötéllel állt, így ha nagy gond volt, engedett. Aztán szépen megtanulta, hogy nincs nagy para a kötélfeszülésből, így már pánikcsomóval kötöm, és résen vagyok, hogy a kis húzástól borul-e az agya vagy nem.

Túrán viszont rendesen oda van kötözve marhakötéllel meg minden szarral, de látni kellene, hogy miközben a többi ló meghúzott vezetőszárral próbál csipegetni, ő is megpróbálja, de mihelyt a kötél feszül, összerezzen és vigyázzba vágja magát. :rolleyes:

Ezt egy órán keresztül is csinálja, én meg stresszelek, hogy mikor fog megint a villanypózna mellett, kikötve, a hátán pörögni, mert elgurult a gyógyszere...

Mondjuk ő különleges eset, mert ha ember húzza meg neki a vezetőszárat, vagy fogja meg a kötőféket -mert a fejéhez engem is csak 1 év után engedett- akkor is már készíti a hátraszaltót.

Egy sör mellett azért elbeszélgetnék azzal, akinél csikókorában volt, hogy mégis hogy volt ez a csikónevelés nála... :biggrin:

Edited by Pipsy, 2014 december 18. - 11:13.

• fafaragó kedvelte

#7909 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 26. - 21:11

Remélem, sem illúziót, sem hangulatot nem rontok! :)

(Nekem érdekes volt, keveset tudok. :unsure: )

http://mult-kor.hu/2...unnep_tortenete

Edited by N.C., 2014 december 26. - 21:13.

• mercedes79 kedvelte

#7910 endy.papa

endy.papa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 751 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 29. - 8:23

10868147_1558227127723541_29966698655773

#7911 endy.papa

endy.papa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 751 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 29. - 8:25

10423924_1555096981369889_33920909333823

• N.C. kedvelte

#7912 endy.papa

endy.papa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 751 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 29. - 8:25

10253855_1552167288329525_52691435188051

• ppr, N.C. és Panka21 kedveli

#7913 endy.papa

endy.papa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 751 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 29. - 8:26

10400816_1551044895108431_27009636739496

#7914 endy.papa

endy.papa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 751 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 29. - 8:33

1009942_1538728836340037_441339688850313

#7915 endy.papa

endy.papa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 751 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 29. - 8:34

10481879_1535576379988616_69688962691753

#7916 endy.papa

endy.papa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 751 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 30. - 8:09

10470622_1537455376467383_40005190941095

#7917 endy.papa

endy.papa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 751 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 30. - 8:27

1465392_1479498732263048_1443180464_n.jp

• ppr, fafaragó és Monda kedveli

#7918 endy.papa

endy.papa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 751 hozzászólás

Közzétéve 2014 december 31. - 13:49

10610830_1520414568171464_31951720001145

#7919 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2015 január 3. - 19:07

http://www.origo.hu/...as-fenevad.html

• egyember kedvelte

#7920 Kyra

Kyra

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 125 hozzászólás

Közzétéve 2015 január 3. - 23:08

https://m.facebook.c...151870588339425

Remélem meg tudjátok nézni, én sokkot kaptam...
Hogy erre mivel vehették rá?!