Elnézést, nem egészen ide tartozik, de ez egy aktív csapat.....
.....legnagyobb gond, hogy a legelőn elkeztem abrakolni őket, gondoltam lekötöm, és nem lehet.
Nem tanul belőle, hogy nem enged a kötél, oszlop, kötöfék, vágja magát földhöz. vezetni sem egyszerű, de azt lehet.
Van egy 6 éves nyers kanca is, akit vezetni lehet, de kikötni szintén nem.
Szia kicsilovas!
Erről a kérdésről már volt itt korábban egy igen komoly hangvételű "beszélgetés".
Lehet, hogy valamelyik nagy leállásnál elveszett.
Lehetőségek:
1. Elfogadod, hogy akadnak lovak, amiket valamilyen oknál fogva nem lehet megkötni. Ezzel akkor együtt kell élni és úgy kialakítani a lovardát, udvart, legelőt, hogy ez ne jelentsen gondot.
2. A másik lehetőség még mindig az, hogy elfogadod, hogy a jószág nem megköthető és megtanítod állni - abrakoláskor azért ez nehezített pálya -
.
Most jönnek a nem természetes, meg állatkínzó és egyéb hasonló eljárások. Az én véleményem az, hogy nincs olyan sok ló az equus caballus faj egyedei között, amit ne lehetne megkötni. Az más kérdés, hogy az adott egyed értéke nagyban befolyásolja, a járulékos veszélyek miatt, hogy érdemes-e kockáztatni.
A kötőfék szaggatás hátterében az esetek döntő többségében a sikerélmény áll! A ló megtanulja, hogy el tudja szakítani a kötőféket és "szabad". Az anya nélkül felnőtt csikók természete, - pláne ha nem szakember neveli fel őket - egyébként is problémásabb az esetek döntő többségében. A hat évesnek meg már elég jól kialakult képe van a világról, és nehéz róla meggyőzni, hogy véglegesen változtassa azt meg.
Tehát:
1. A már fentebb említett gumis módszer, melynek lényege az, hogy a lókikötő és a vezetőszár közé beiktatsz egy gumi belsőt - kiscsikónál bicikligumi is megteszi, de neked ilyen korú problémás lovad nincs -. A lényege az "eljárásnak", hogy a gumi nyúlik, de fáraszt is, ha a ló enged, a gumi is enged, és a ló idővel rájön, hogy állni kényelmesebb, mint "dolgozni". Fontos, hogy se a gumi, se a vezetőszár, se a kötőfék ne tudjon elszakadni, mert akkor megint a ló "győz", és megerősíti az elgondolását. Szerintem másik lényeges dolog, hogy az oszlopon/falon lévő kikötési pont magasabban legyen mint a ló feje, így kisebb erőt tud kifejteni.
2. És van még egy lehetőség de azt nem írom le, mert az - hogy úgy fogalmazzak - tényleg nem finom eljárás.
További két tanács, ha a megkötés mellett döntesz; ne hagyd ott egyedül és mindig legyen nálad egy éles kés, hogy le tudd vágni, ha baj van, illetve mikor meg kötöd, legyen elég helyed ellépni, ha elkezdi verni magát.
A lényeg azonban, hogy egy olyan lónál ami már megtanult "szabadulni", mindig fenn fog állni a lehetősége a "szakításnak"
!