Érdekesség
Közzétéve 2014 december 6. - 22:53

Közzétéve 2014 december 7. - 9:20
Hm... Ha vissza lehetne keresni, akkor visszakeresném egy kb 2007-es hozzászólásomat, amiben linkeltem egy youtube videot erről a dologról. Gyakorlatilag minden összeöntve. Alapvetően terepversenyt képzelj el (ez persze csak akkor működik, ha a néző ezredleges, mert ha nézőkre bazírozunk, akkor össze kell egy pályányi területre zsugorítani), természetes és mesterséges akadályokkal, aminek van egy pár szokásos trail akadálya, meg egy reining pálya is. Mármint akkor ez így látszott. Aztán a linkelésemre Sheriff csinált egy ilyent Silveradon a következő (?) évi szokásos versenyen - és jött több.
Ez most egy "hivatalosabb" szervezet, járja a maga útját, buktatókkal, kitérőkkel - mint minden más e világon.
És igen, a Facebookon erről többet lehet megtudni. Az én fényképeim is ott vannak.
(a képeket nézve már nem kell szót ejteni az akadályok leírásáról) bár nem mindegyik mostanábani versenyen voltam ott.
És igen, akár lehetne EXCA-s topic itt is.
Edited by Ernest, 2014 december 7. - 9:21.
Közzétéve 2014 december 7. - 17:49
Ha egy illetékes elvtárs csinálna.
Közzétéve 2014 december 7. - 20:50
Tudtommal bármely, legalábbis bármely nem "új vendég" státuszú fórumos nyithat topikot. Hajrá.
Közzétéve 2014 december 8. - 0:56
Én is úgy tudom, ha nem így van, elb@sztam.
- juice kedvelte
Közzétéve 2014 december 8. - 9:24
Ma találtam ezt a videót, és egyszerűen nem tudok betelni ezekkel a fülekkel!!!!
Lenne több hozzáfűznivalóm. Nem a fülekhez.
Közzétéve 2014 december 8. - 9:58
Csak rajta, hadd tanuljak!
Közzétéve 2014 december 8. - 12:01
A lról most nem, csak a terepes szabályokról:
Hazafelé nem vágtázunk. Persze, le lehet sétáltatni az állatot a karámban is, de nyilván nagyobb megnyugvás neki, ha hazáig van meg a 10-15 perc séta. Nem beszélve arról, hogy így lehet a legkönnyebben rászoktatni a lovat, hogy ha megunja a banánt, csumivágtában hazarohanjon (Ugye a ló otthon érzi biztonságban magát , ezért hazafelé törekszik. Ki ne érezte már, hogy a fele úttól jobban megy???)
Forgalom, lakott terület, emberek, kutyák, kerékpárosok mellett nem vágtázunk. Főleg lovak mellett nem!!! Látható, hogy felpörögnek,ha bepánikolnak, mi az az 1,50-es karámmagasság? Kiugrálhatnak, nekirohanhatnak a karámnak, magukra és a környezetre is veszélyesek.
Persze ez megint olyasmi, nem tudjuk a videó készítőjének a körülményeit, lehet saját tanyája, saját lovai, és akkor azt tesz, amit akar.
Csak így másokat nem tanít a kulturált lovaglásra. Sőt.
- Ernest kedvelte
Közzétéve 2014 december 8. - 13:30
Tökéletesen egyetértek. Ezeket már mind tudom én is, eszerint lovazgatunk. Nem is mernék ilyet csinálni, én nagyon óvatos duhaj vagyok. Idén pl. egyetlen egyszer sem vágtáztam odakint Meglepivel, mert úgy ítéltem, nem vagyok a helyzet magaslatán, Mulan nyugisabb ebből a szempontból, vele próbálkoztam néha.
A csaj védelmére hadd mondjam el, hogy oktató, a többi videóját elnézve szimpatikus, felelősségteljes, azokat nézegetve akadtam erre is. Azt hiszem az ő lovai az ő tanyáján a többiek is. Ezt a saját mulatságára csinálta, és el voltam bűvölve, ahogy a lova kommunikált vele.... Ezt gondolom, nem oktatóvideónak szánta, csak amolyan örömlovaglásnak.
- rongyo kedvelte
Közzétéve 2014 december 8. - 14:21
Ma találtam ezt a videót, és egyszerűen nem tudok betelni ezekkel a fülekkel!!!!
Lenne több hozzáfűznivalóm. Nem a fülekhez.
Szerintem ez saját tanyája és nekem úgy tűnt hogy nem hazafelé tart ,inkább vágtázik egy kört a tanyája körül. Azért gondolom,mert én is megtettem néhányszor.
Közzétéve 2014 december 8. - 14:50
Miért vágtáztál néhányszor a csaj tanyája körül?
- ppr kedvelte
Közzétéve 2014 december 8. - 15:19
Kötekedünk, kötekedünk?
- Ernest kedvelte
Közzétéve 2014 december 8. - 19:01
Na jó, én is tettem már ilyet, csumivágtában hazafele, nem is egyszer... viharban, sötétben (emlékeztek a nem tudom, melyik aug. 20.-ára, amikor katasztrófa volt a tüzijáték? Na, akkor például. )
A haladó lovas (és aki úgy gondolja, hogy haladó) saját belátására van bízva, mit tesz (mondjuk a másik ló melletti elvágtázás nem lehet kivétel).
A kételkedők okulására: került hozzám már elrontott ló, aki hazarohant a lovasával, nehéz volt leszoktatni róla, és ahogy a kezdőbb tulaj felült, újra megpróbálta.
A legutóbb egy félig tanítványom (felnőtt) "felejtette" el az intelmeimet, medencetöréssel megúszta...(?) Biztos vagyok benne, ha hallgat rám, nem történik meg.
U.i. Fifikusz,nem kel a csajt védelmedbe venni, mindenki maga dönti el, hogy mit lehet.
Edited by Kistáltos, 2014 december 8. - 19:10.
Közzétéve 2014 december 8. - 19:07
Ez a videós sztori hasonlít ahhoz a huculos - hidas videóhoz, amihez írtam, nem kellene mutogatni a szűk hídon való átmenetelt, mert a nem tapasztalt lovas etalonnak veszi.
És lám: (igaz, nem a videó hatására) idén is megtörtént városunkban, hogy egy lovas felment a gyalogos vashídra, amire épeszű lovas nem megy fel! 25 év alatt ez a harmadik.
Csak most a ló belehalt. :(
Közzétéve 2014 december 8. - 19:28
Na jó, még egy, azán kikapcsolok, mert túl sok minden jut eszembe.
Mindenki követ el idiótaságot, mikor már azt hiszi,krvajó lovas.
Talán két éve lovaztam, egyedül terepeztem és akkor nekem is az volta csúcs,ha minél gyorsabban fut a lovam. (mára megváltozott a helyzet,nem ez a lényeg. )
Hogy terepen "felturbózzam " az állatot, autóút mellett indítottam, amikor elhúzott mellettem egy kocsi. Ez "vitte "a lovat. Le szerettem volna mérni, mennyivel megy: ha az autók 70-el..hűha....! De a szakirodalom szerint a telivér se megy annyival. Megcsináltam ezt szőrén, lejtőn lefele szántásban, és tisztában voltam vele, ha felborul, megdöglök.
Aztán rájöttem, hogy a vonat sokkal jobb.
Ugyanezt játszottam vasúti sín mellett. Addig, míg egyszer a ló gyorsabb volt, és a hazafele vezető út a sorompón keresztül ment, átrongyolt a vonat előtt. Utána meg tudtam állítani (utána tudtam csak megállítani ) Ha a kezem kinyújtom a sínen, megérintem a vonatot... A vonat is vészfékezett...
Egyet furcsállottam, nem pergett le az életem.
22 éves voltam akkor.
Közzétéve 2014 december 8. - 19:44
Miért vágtáztál néhányszor a csaj tanyája körül?
Gondolom most azt hiszed nagyon vicces vagy!
- Ernest kedvelte
Közzétéve 2014 december 8. - 21:29
Egyet furcsállottam, nem pergett le az életem.
Mert akkor fel sem fogtad, hogy mi történik. Utána az oldaladon érezhetted a mozdony szelének súrolását, a szádban pedig az adrenalin ízét.
22 éves voltam akkor.
Ez csak holnap után lesz.
Közzétéve 2014 december 8. - 23:35
Kistáltos miatt emelkedik az ár Nem elég, hogy a termés rossz volt, de a kereslet is nagyon magas....
Közzétéve 2014 december 9. - 7:02
Gusztustalan egy pasi. A nutellát és minden finomságot lassan, minél tovább élvezni kell.
Közzétéve 2014 december 9. - 7:03
(folytatódik a kétszerelküldés? Nem jó jel. )
Edited by Kistáltos, 2014 december 9. - 7:04.
Közzétéve 2014 december 10. - 22:57
ezek nem ugy néznek ki mintha éheznének
- canossa kedvelte
Közzétéve 2014 december 11. - 11:39
Azért jobban járhattak, hogy most hozták el őket, nem később az ATEV.
Közzétéve 2014 december 11. - 12:02
Gusztustalan egy pasi. A nutellát és minden finomságot lassan, minél tovább élvezni kell.
A nutellát nem. A nutellát annyi ideig kell enni, mintha lassan élvezné az ember, de olyan sokat és nagy tempóban, hogy kitartson annyi ideig.
Közzétéve 2014 december 11. - 22:13
Azért jobban járhattak, hogy most hozták el őket, nem később az ATEV.
Fene tudja , enegem is dühit hogy mószerolt a pénzekel, de nem védjünk már ugy állatot hogy szegény még egy oltást sem kapot, vagy hasonlóan kreált hülyeségel, miért nem lehetet felszólitani hogy ba.... valamit a lovaknak mert baj lesz ? Rögtön az elkobzás, nekem simma lótolvajlásnak tünnik a dolog.
Jó idök vannak , már az évszakhoz képest s sok vagy mondhatnám rengeteg ló van még legelön azok sem mind néznek ki küllömben, vegyük el tölük ? Nem hiszem .Jah s nem szeretnék vitát generálni
- Kistáltos kedvelte
Közzétéve 2014 december 11. - 22:35
Közzétéve 2014 december 12. - 0:30
Azért az érdekelne, hogy szakember mit mond a német hölgy elmeállapotára. Mert hiányos forrásokkal mentett állatokat összeszedegetni és aztán a mentés ürügyén katasztrofális helyzetbe hozni őket, az is egy dolog. (Aki kutyával/macskával csinálja ezt, azt kedvesen "állatgyűjtő"nek szokták titulálni.) Nemlétező karitatív tevékenységre pénzadományokat gyűjteni és abból vígan élni, az egy másik dolog, ezt sajnos idehaza több szervezet és magánszemély is csinálja; az állatvédelemtől távol eső példaként csak a Gyermekrák Alapítványt említeném... De hogy valaki egyfelől adományokat meg céges pénzt sikkasszon, másfelől meg a legkülönbözőbb helyeken halmozza nem megfelelő ellátással és minimális ráfordítással azokat az állatokat, amelyeknek az ürügyén gyűjti a pénzt - hát ez valami egészen speciálisnak látszik.
- N.C. és egyember kedveli
Közzétéve 2014 december 12. - 9:13
A fotók alapján nem fedeztem fel lesoványodott lovat...
Közzétéve 2014 december 12. - 9:37
Nézd meg ezen a bal oldali hafit például.
vagy itt az előtérben lévő naagy fekete fenéken kívül bármelyik állatot:
Ezek nem telivérek, NEM kéne hogy vonalban kiálljon a gerincük...
Itt vannak a vaol.hu cikkei, bővebb galériával:
http://vaol.hu/hirek...csokban-1664334
http://vaol.hu/hirek...nkaszra-1665004
Ja és még azt is megérteném, hogy mentett lovak, és még nem volt idejük kikerekedni; de akkor nem kéne jobb körülmények között elhelyezni őket, mint ahonnan - minden bizonnyal - mentve lettek?... Azért az osztrákoknál meg németeknél nem hiszem, hogy az a stílusú lótartás dívik, mint nálunk bizonyos körökben (lekötve, hasig érő "mélyalom"...).
És a legfrissebb, a hátteret elég részletesen kitárgyaló vaol.hu cikk:
http://vaol.hu/hirek...tatodik-1665337
Közzétéve 2014 december 12. - 11:28
Nah rakjuk rendbe a dolgokat, lehet igazatok van hogy kobbozni kellet hogy ne folytasa tovább a csalást s faszságait , de ezek a lovak állapota nem követelte ezt meg, amiröl te beszélsz az nem soványság hanem izom szegénység ami egy nem dolgozó lónál ne feltétlen nagy gond de lehet ez genetikai alapon is, s szeretném felhivnia figyelmtek hogy a szappan hobbilovak nem feltétlen jók etalonnak. Mert pld réggebem volt a Zemplém nevü fedmén azt lehetet volna kobozgatni 2 naponta .A telivéreknek sincs kint a gerinc vonaluk feltétlen csak a marjuk szokik, de az sem minden példánynak ez azért durva álltalániositás.
Közzétéve 2014 december 12. - 11:46
Közzétéve 2014 december 12. - 12:08
" Nah rakjuk rendbe a dolgokat, lehet igazatok van hogy kobbozni kellet hogy ne folytasa tovább a csalást s faszságait , de ezek a lovak állapota nem követelte ezt meg,"
Rakjunk:
Az utolsó linkelt cikk (nem tudom idézni) azt írja, hogy a jegyzői határozat a tartási hely- és körülmények megváltoztatásáról intézkedik, a tulajdonjogot nem érintik.
Közzétéve 2014 december 12. - 12:08
Hát, lómentősen sovány lovat én sme látok a fotón, akkor sem, ha ezek amúgy húsfajták. Ami a tartási körülményeket illeti, Üllőn 3 lovat tartottak ennél sárosabb karámban, amibe az épület ereszeinek összes vize ömlött eső esetén. Azt a szénát vagy mit ették, amit a pacienseknek szégyelltek odalökni, márpedig én a javával sem voltam elégedett.
Szóval a tartási körülmények nem jók, de magyar viszonyokat nézve nem kiugróan rosszak.
Ugyanakkor a hölgy gyűjtőszenvedélye már minősített eset, ahogy olvastam kezelés alatt áll - kérdés, hogy ez felhatalmaz-e bárkit a kobzásra.
Amit Egyember feszeget, hogy józanul nézve a ló egészségére károsabb a hobbisták körében elterjedt kóros túlsúly, mint egy kis bordásodás, ménesi kondi - az igaz.
Edited by ori, 2014 december 12. - 12:09.
- Kistáltos kedvelte
Közzétéve 2014 december 12. - 15:34
Egyetértek, leginkább ezzel: "Szóval a tartási körülmények nem jók, de magyar viszonyokat nézve nem kiugróan rosszak."
Ez megint felfújás, valamit írni kell, de ez nem fog segíteni a tényleg rossz sorban levő lovakon. Majd a hobbyállatvédők vadászni kezdenek a sárban álló lovakra, hátha újsághír lesz belőlük.
Nem szeretem ezeket az "állatvédős "sztorikat". Bezzeg akkor senki nem rohant menteni, mikor a pónicsikóval huzatta a dagadt kan***** a legnagyobb lovaskocsit.
- egyember kedvelte
Közzétéve 2014 december 12. - 20:08
Hát akkor én tovább árnyalom a képet!
A tartási körülmények nem jók, de a magyar és az Egyesült Államokbeli viszonyokat nézve nem kiugróan rosszak! - Mielőtt bárki felhördülne, igen én is láttam már lovas filmeket meg szép, hangulatos naptárakat, fotókat Amerikából.
Aztán számomra az is érdekes, hogy mért nem takarmányt visznek akkor a lovaknak? Persze miután egy svájci szervezet, vállalta a költségek finanszírozását érthető, hogy egy közeli lovarda vállalta a 60 ló tartását, ami számomra azért érdekes, mert én még nem jártam olyan lovardában, ahol csak úgy "elfekvőbe" lett volna ekkora létszámnak megfelelő erőforrás.
Arról nem is beszélve, hogy hol volt ez a sok aggódó és segítőkész "lószerető ember", mielőtt a svájci hölgy megérkezett a pénztárcájával? Nincs nagy baj azzal, amit ezek a magyar "állatvédők" csinálnak, csak akkor nevezzük nevén a gyereket.
Az hogy a német "állatvédő" hölgy nem tiszta fialás és maga is gondoskodásra szorul, nem kérdés.
Ugyan akkor tudomásul kell venni; Ahol gyalulnak, ott hullik a forgács! Ezért nekem most is az a véleményem, hogy fel kellene hagyni ezzel az álszent viselkedéssel, ami az utóbbi húsz évben divatba jött, és azokat a lovakat, amikre senkinek nincs szüksége, a lovaságazat minden egyes résztvevője érdekében - beleértve a lovakat is -, az élelmiszer iparban kellene tovább hasznosítani.
- börni, Kistáltos, Ybrik és még 3 felhasználó kedveli
Közzétéve 2014 december 13. - 11:31
Miért baj az, hogy elhozták ezeket a lovakat? Probléma, hogy valaki ebbe invesztál?
Honnan tudjuk, hogy a 60-ból nincs egy sem, amelyik gazdásodva még hosszú, boldog életet élhetne?
Imádom az ilyen "hol voltak az állatvédők akkor, amikor..." beszólásokat... Miért? Szólt nekik valaki?
60 lovat nem sok magyar alapítvány tudna eltartani, tán egy sem. Hogy a hölgy mihez kezd velük, mihez nem, az már az ő dolga.
A sajtó meg felfújja az ügyet, de hát az "éhező", "szenvedő", "megmentette" kulcsszavak hozzák a kattintást.
Közzétéve 2014 december 13. - 16:39
Itt lakom 2 km-re attól a zalalövői istállótól, ahova vitték őket, úgyhogy amint lesz rá lehetőségem, átmegyek, körülnézek. A srác akinél vannak, jó ismerős, szóval ha van kérdésetek, amire a médiából nem kerül válasz, ide vele, megkérdezem tőle.
Közzétéve 2014 december 13. - 18:00
Miért baj az, hogy elhozták ezeket a lovakat? Probléma, hogy valaki ebbe invesztál?
Honnan tudjuk, hogy a 60-ból nincs egy sem, amelyik gazdásodva még hosszú, boldog életet élhetne?
Imádom az ilyen "hol voltak az állatvédők akkor, amikor..." beszólásokat... Miért? Szólt nekik valaki?
60 lovat nem sok magyar alapítvány tudna eltartani, tán egy sem. Hogy a hölgy mihez kezd velük, mihez nem, az már az ő dolga.A sajtó meg felfújja az ügyet, de hát az "éhező", "szenvedő", "megmentette" kulcsszavak hozzák a kattintást.
Neked mibajod ?
- Kistáltos kedvelte
Közzétéve 2014 december 13. - 18:22
Elnézést, nem egészen ide tartozik, de ez egy aktív csapat.
Elég rossz körülmények közül vettünk lovakat, nem így indult, de sajnáltuk otthagyni őket, legelő és széna van, igy elhoztuk.
A lovakat aki gondozta, egy nagyon rendes srác volt, de nem lovas. Boxajtó kinyit, karámig elsétáltak, este be, bent kaptak takarmányt, pucolva voltak, lábukat adják. Kikötve nem voltak, bár azt mesélte, hogy a kovács egyedül körmölt, akkor ki voltak kötve, de ezt nem tapasztalom.
A gond, egy egy évet betöltött csikóval van, akinek az anyja ha igaz elléskor elpusztult. A futóra feltenni és érdekes volt, de ami a legnagyobb gond, hogy a legelőn elkeztem abrakolni őket, gondoltam lekötöm, és nem lehet.
Nem tanul belőle, hogy nem enged a kötél, oszlop, kötöfék, vágja magát földhöz. vezetni sem egyszerű, de azt lehet.
Van egy 6 éves nyers kanca is, akit vezetni lehet, de kikötni szintén nem.
Nem tudom mit csináljak velük, 6 ló van együtt, nem fog menni, ha ez a kettő, vagy akár egy is bóklászik abrakolás közben.
Eddig amikor csikókat tanítottunk lekötni, 1-2 alkalom után nem volt gond, főleg akkor ha abrak is volt előtte.
De ez nem tanul. Még megpróbálom, hogy fogom vezetőszárral még eszik, de amig a többinek adom az abrakot zavarja őket, vagy kell még valaki.
Valami jó ötlet kellene.
Köszönöm.