Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Parasztélet

• Please log in to reply
9440 válasz a témához

#7761 fafaragó

fafaragó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.036 hozzászólás

Közzétéve 2016 március 27. - 10:51

Sajnos nem tudok videót feltenni pedig volna mit..tegnap szántottunk Csinossal  :rockon: Igaz először kocsizásnak indult

12074721_916136598484195_868977938991821

Szép komótosan ,öregesen,lépésbe :kir: De láttam rajtuk mikor végeztünk hogy még korán sincs lefárasztva,Na gondoltam itt a jó  alkalom hogy kcsit fényesítsük az ekevasat  :dev: úgy is elég jó rozsdás meg ha már annyira tele van energiával legalább kicsit lejárja magát :) Elővettük az egyes ekét és úgy ahogy volt rozsdásan kenetlenül befogtuk elé a lovat és irány a parlag föld.először nem értette hogy miért nem akar gurulni utána az a valami :unsure: meg miért kell neki a barázdába menni ,mikor az olyan kényelmetlen :makacs: ,de gyorsan beletörődött a sorsába és a végén már egész szép egyenes barázdákat húztunk :smile2: Néha kilépett az istrángból és ilyenkor tudtam nagyon értékelni hogy ilyen szépen adja a lábát. :smile2: Mivel csak tanulási szándékkal csináltuk ,így kb fél óra után abba is hagytuk mert egyrészt szépen együtt működött,más részt meg tényleg kicseszés olyan ekével szántanai ami nincs kifényesítve,és nem csak a lóval hanem azzal is aki az ekét fogja :biggrin:

• izland kedvelte

#7762 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2016 március 27. - 11:47

"...azzal is aki az ekét fogja "

Milyen lóbarát dolog, ha nem szokta/bírja a paraszt a szántást.

• izland és fafaragó kedveli

#7763 fafaragó

fafaragó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.036 hozzászólás

Közzétéve 2016 március 28. - 8:07

Tanítási szünet van amit abból is tudok ,hogy ilyenkor  megszaporodik nálam a gyerek sereg :kir: A legtöbbjét személyesen ismerem ,de van amelyiknek csak a barátját vagy rokonát.Igy fordulhatott elő hogy az egyik városi gyereknek aki a nagyszülőknél volt lent rokon látogatóba,és kicsit ódzkodott még közelebb menni a lovakhoz,bezzeg a többiek már pucolták fonták farkát sörényét :kir: mondom a kis srácnak hozzál már addig két villahegy szénát oszt rakd be nékik a jászolba...jó,de mi az a villa hegy meg a jászol? :unsure: Mivel amúgy talpra esett gyereknek tünt ezért őt tettem fel először Csinosra ,amit annyira élvezett hogy alig akart leszállni ,a többiek nem kis bosszúságára :biggrin: Mikor végre nagy nehezen elmentek én is lovagoltam egy kicsit csak levezetés képpen. :smile2:

• Kistáltos és Monda kedveli

#7764 grumimaci

grumimaci

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 81 hozzászólás

Közzétéve 2016 március 28. - 14:09

Ezért : 12894575_1022942894444399_1028950125_o_w
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

Őt hozta a húsvéti nyusz Sári : 12896404_1023019147770107_1421469331_o_w

jav_tott_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

#7765 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 1. - 10:53

Ezt most véletlenül találtam :

http://www.tankonyvt..._1/ch10s04.html

Azt mondja a lányom, hogy pár jó lovas szakkönyv is fönt van,( pl. ' A ' Kovácsi - Monostory  is ) érdemes kutakodni!

#7766 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 1. - 12:13

Tehenes demonstráció

Fránya egy dolog a piac. Nem csak kifelé nyitott, befelé is.

Tán kafetéria keretében kötelező tejjegyet kellene osztogatni (EU kompatibilitás?), amit csak bizonyos cégek tejére lehet beváltani. De ha készpénzesítik (kétszintű adózás az egykulcsosban), már megint a piac dönt.

#7767 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 1. - 13:07

Ez nem csak a kifelé-befelé nyitott piac kérdése, hanem az egyenlő versenyfeltételeké is:

" Az állattartók az élelmiszerhamisítónak és adócsalónak tartott importőrök tevékenysége ellen demonstrálnának. A kereskedőktől azt követelik, hogy függesszék fel az üzletelést a tisztességtelen piaci szereplőkkel. A NAV-tól és az élelmiszerlánc-felügyelettől pedig összehangolt, öt évre visszamenő ellenőrzéseket várnak a kifogásolt cégek, illetve kereskedelmi partnereik ellen.

...

az élelmiszerhamisító és áfacsaló importőröket azonnali hatállyal zárják ki a termékpályáról, illetve teljes importportfóliójuk átvizsgálásáig függesszék fel működésüket. Emellett felszólítják a szövetség tagjait arra is, hogy a holland, belga, francia, spanyol mintán alapuló, azonnali piacvédelmi intézkedésekben legyenek partnereik "

Az Unióban vannak - főleg a mezőgazdaság terén - elfogadott, a helyi piac/termelő kedvezőbb helyzetbe hozására szolgáló intézkedések, amiket mi nem tudunk/akarunk átvenni.... Olyan ez kicsit, mint az olajszőkítés - a döntéshozók nehezen találják meg a hatékony megoldást. :mellow: / :D (lásd pl.: szlovák kilós kiszerelésű kristálycukor a magyar áruház polcán a gyári önköltségi ár alatt)

Másik anomália:

Egy ismerős tehenes családtól (igen szépen, tisztán fejnek - kis, négy standos fejőház, rendes tőgymosás, a tej a tehénből közvetlen  a hűtőtankba, minden ahogy kell! ) a tejüzemes gyakran "vitt" olcsóbb  másodosztályú (vagy  Kás?) tejet, aminek magasabb volt a csíraszáma - ezt ugye ő mérte, vagy mérette be...

Majdnem bedobták a törölközőt, de aztán most megy két tejautómatájuk - és még soha!!! nem volt gond.

Hasonló a gabonánál: a fölvásárló csak takarmánynak méri -fizeti a búzát; aztán megy hozzá némi 'javító' (vagy a mondás) és lesz príma étkezési/kenyér liszt...

Aszongyák, a franciáknál úgy van, hogy csak annyi liter tejet lehet eladni/fölhasználni első osztályúnak, amennyit annak is vettek meg ; illetve annyi búza megy a malomba, amennyit malminak vettek meg.

Néha nem csak szidni kéne a zúniót, hanem utánozni is.

#7768 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 1. - 14:44

"Majdnem bedobták a törölközőt, de aztán most megy két tejautómatájuk - és még soha!!! nem volt gond."

Gondolom, nem is marad a nyakukon a tej.

Van erre egy tejes. Az előző nagy tejválság idején, mikor a mesterségesen gerjesztett túltermelés miatt nem vették át tőle a tejet, gondolt egyet, egy furgonba beszerelt egy tartályt és elkezdte árulni maga a tejét. Az akkori átvételi ár több, mint duplájáért. Mivel nem tudott eleget kivinni, növelte az állományt (utolsó infóm szerint 400 felett volt már) és eladta az utolsó literig. Több kocsija több településen menetrend (nyitvatartás) szerint megbízhatóan jelen van. Később elkezdett tejterméket is előállítani (kényszer szünnapok miatt), az is elfogy. Nem a legolcsóbb, de kelendő. A takarmányt is maga állítja elő. Nem svindler, on-line kasszás, papíros. Valami ilyesmi, mikor az igény és a lehetőség mindkét fél megelégedésére találkozik. 

Az úniós szabályok jórésze azért nem az uborkagörbületes (ezt is eltúlozták) szinten áll. A szabályok átvételénél azért a szó szerinti átvétel okoz sok kalamajkát, mivel a feltételek sem azonosak. Lásd pl. trágyázási előírások, más éghajlati, domborzati viszonyok, más művelési módok. Az idén például a szabályok szerint kaszálóra, legelőre nem igen volt lehetőség szervestrágyát kijuttatni, marad a műtrágya.

#7769 fafaragó

fafaragó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.036 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 3. - 2:16

11219706_981120605308528_323790837695725

Majd csak elkészül ! :rockon:  :kir:

12670659_981120631975192_436657208015370

Edited by fafaragó, 2016 április 3. - 2:18.

#7770 N.C.

N.C.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 4.563 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 3. - 16:18

Csak úgy.... nyugodt, stresszmentes falusi életvitel...

( A fogat a 85. főúton kocogott hazafelé, a fotósunk meg lekapta.)

944695_1043639719035330_7658998537612254

#7771 fafaragó

fafaragó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.036 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 3. - 18:29

Ha már nyugodt falusi stressz mentes élet,ezeket ma készítettem :

12321395_862761110501624_380967960928168

12472773_862761220501613_336766228440045

de ezeket is ! :wot: 12963821_1158636097488862_76570795885053

Néha csak azon múlik hogy mire figyelünk! :smile2:

• izland, juice és Kistáltos kedveli

#7772 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 4. - 7:51

Lásd pl. trágyázási előírások, más éghajlati, domborzati viszonyok, más művelési módok. Az idén például a szabályok szerint kaszálóra, legelőre nem igen volt lehetőség szervestrágyát kijuttatni, marad a műtrágya.

Kb 20 éve dolgoztam Ausztriában 2 nyarat, egy kis lovardában. Bentlakásos lovastábor volt, heti átlag 10-12 gyerekkel. Az ajtón kint lógott a tábla: biogazdaság.

És hogy ez miben nyilvánult meg?

Többek között

- az udvar közepén állt a trágya, és mivel minden lejtőn volt, így a lé folyt lefelé. Nem volt szigetelt beton tároló meg csurgaléklégyűjtő tartály, csak egy nagy halom trágya, meg egy csomó légy, ami senkit nem zavart.

- az sem, hogy ott jött-ment x gyerek, a tulaj kutyája meg leginkább ott szeretett ásni..., a kutyát meg nyaggatta mindenki

- az emberi szennyvízet egy az egyben az emésztőből egyenesen kiszórták a legelőkre, azokra a rétekre, ahol a lovak legeltek (szórás után pár napig másik legelőt használtak), meg a hol az x gyerek jött-ment egész nyáron. (A wc-ben ki volt írva, hogy miket nem szabad beledobni, ha nem akarja az ember, hogy a lova elcsússzon rajta a réten...). Azt nem mondom, hogy nem volt bűz egy-egy ilyen akció után, de szemmel láthatóan ez rajtam kívül nem zavart senkit.

És ott ez így volt/van jól, tudtommal a lovarda azóta is üzemel.

Ha itthon valami hasonlónak csak a gondolata felmerülne egy lovarda tulajában, sztem helyben kivégezné legalább 8 hatóság.... :mellow:

#7773 telivér

telivér

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 802 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 4. - 21:01

Mondjuk azért mert biogazdaság még lehetne normálisan tárolni a trágyát, és kezelni a trágyalét. Ez nem csak ember, de természetvédelmi szempontokból sem mindegy. És most nem kekeckedni akarok. Sajnos idehaza a tökéletes se elég, de azért a szabadság, és szabadosság között is van különbség. 

#7774 egyember

egyember

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.011 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 4. - 21:20

Mondjuk azért mert biogazdaság még lehetne normálisan tárolni a trágyát, és kezelni a trágyalét. Ez nem csak ember, de természetvédelmi szempontokból sem mindegy. És most nem kekeckedni akarok. Sajnos idehaza a tökéletes se elég, de azért a szabadság, és szabadosság között is van különbség. 

Ez hülyeség, persze a trágyalé csinál amit csinál de ez a természet rendje majd visszaáll az egyensúly , olyan ez mint a juhásznak megtiltani hogy tüzet gyújtson a pusztán  mert kiég a tűz alatta a fű , s a vörösiszap katasztrófa felelősei úgy mond még élnek mint hal a vízben 

#7775 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 5. - 8:25

Ahol a lovaim állnak, itt Bajorországban, a gazda nem tárolhatja még pár napig sem (!) a trágyát az udvarban, amíg kiviszi a földjére, mert az út másik oldalán az árokban esővíz elvezetés folyik, és az udvari betontalajban van egy lefolyó, ami a trágyás esővizet esetleg belemoshatja az árokba. Úgyhogy a traktor kanalába (vagy hogy hívják) meg egy utánfutóba borítjuk a trágyát, amit egy héten egyszer aztán kifuvaroz a földjére. Az árokban futó esővizet rendszeresen kontrollálják mintavétellel :unsure:

• fafaragó kedvelte

#7776 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 5. - 10:39

. Az árokban futó esővizet rendszeresen kontrollálják mintavétellel :unsure:

És akkor azt nem is írtam, hogy az ivóvíz valami ciszternákban gyűlt (hogy forrásból vagy honnan, azt nem tudom), amik szintén a trágyázott legelők alatt voltak....

Én nem mondom, hogy ez normális volt úgy, ahogy volt, de hogy az egész téma nem volt túllihegve, az is biztos.

És még annyi a trágya témában, hogy a munkahelyemen Eu-s előcsatlakozási pályázatból újították fel a marhatelepet, és a trágyatároló rész (atombiztos szigetelt beton...) kb annyiba került, mint a telep többi része együtt, mert nem messze van egy nagy halastó. Amióta nem folyik oda a trágyalé, azóta hetente jönnek érte, és hordják bele a halaknak. :kir:

(Volt nálunk otthon nitrát terhelési ellenőrzés, kijött a jóember a talajvédelmi szolgálattól 60 km-ről kocsival, kitöltött 20 (!!!) oldal papírt 2 példányban, a földekre nem ment ki, az állatok nem érdekelték, így a trágya és annak tárolása sem, sem otthon sem a földeken. Akkor ki szennyezi a környezetet??)

• N.C., egyember és fafaragó kedveli

#7777 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 5. - 12:34

A trágya a természetes körforgás része.

A szervezet felépítése anyag felvétellel, átalakítással, anyag ürítéssel, majd a szervezet lebontásával jár. Az anyag nem vész el, csak átalakul.

A trágya keletkezése szükségszerű és hasznos folyamat. A problémát a koncentráltsága okozza. Míg nem volt ennyi húsfogyasztó és általuk terméketlenné beépített terület, a keletkezett trágya inkább áldás volt, nem átok.

A szervestrágya "egészségesebb" a talajnak, mint a műtrágya, bár a termelékenységet nem fokozza annyira, de a talaj szerkezetét, összetételét javítja a műtrágyákkal ellentétben.

A szerves anyagok lebomlása lehet oxigén jelenlétében (korhadás - komposztálás), oxigén hiányában (rothadás - trágyaérés).

A komposztálás áll egy bakteriális folyamatból és egy második részből, ahol a talajlakók végzik a dolgukat. A jó trágyában is van talajlakó (pl. giliszta...).

Ha betonbunkerbe rakjuk a lebontandó szerves anyagot, akkor ezek hogyan kerülnek bele? Így készül a műistállótrágya?

Én azért komolyabb különbséget tennék a keletkezés koncentráltsága alapján (létszám, tartásmód, környezet...).

Ha a szabályozás alapja a balkezes huszárok részére készülő lovarda, akkor lehet felkészülni a csempézett, rozsdamentes állattartásra. Nem csak nosztalgiából nem vágyom erre.

• N.C., egyember és fafaragó kedveli

#7778 telivér

telivér

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 802 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 5. - 20:49

Köszönöm Robi, megfogalmaztad azt amit én is mondani akartak, csak a fáradtságom nem engedte ennyire összeszedetten leírni ;)

#7779 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 6. - 8:50

Ha betonbunkerbe rakjuk a lebontandó szerves anyagot, akkor ezek hogyan kerülnek bele? Így készül a műistállótrágya?

Kénytelen mindenki betonbunkerbe tenni, mivel ez az előírás...

És mivel szintén előírás, hogy mikor lehet kijuttatni a földbe, addig is tárolni kell valahol. Mert ugye minden nap keletkezik.

És mivel az emberiséget folyamatosan etetni kell, így - sajnos - egyre koncentráltabbak a telepek, egyre több állat van egy-egy telepen, ergo egyre több a koncentrált trágya.

Viszont - szintén sajnos - ez nem azt jelenti, hogy egyre több szerves trágyát használ a mezőgazdaság, mert macera, tárolni kell, hordani kell, (feljelentenek a szomszéd faluban, hogy büdös, amikor szórják....), és így végül többe kerül a gyorsan elillanó hatóanyag kijuttatása és bedolgozása, mintha elegánsan csomagolt kis fehér golyókat szórnának ki.

Uh ahol nincs állat, ott csak a műtrágya megy, hiába teszi tönkre a talajt, hiába termelnek vele egy csomó szemetet (zsákok, stb), hiába drága. Persze, majd' elfelejtettem, sokkal jobb a marketingje. :P

• N.C. kedvelte

#7780 telivér

telivér

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 802 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 6. - 19:14

Na igen. Aztán a legmegdöbbentőbb, és legleszomorítóbb, mikor állattartó farmokon, hátul ott áll a jó minőségű, szerves istállótrágya, és a gazda műtrágyával szórja a földjeit :unsure:  . 

Edited by telivér, 2016 április 6. - 19:15.

#7781 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 7. - 8:01

Na igen. Aztán a legmegdöbbentőbb, és legleszomorítóbb, mikor állattartó farmokon, hátul ott áll a jó minőségű, szerves istállótrágya, és a gazda műtrágyával szórja a földjeit :unsure:  . 

És még ennél is elszomorítóbb, hogy ha az állattartónak nincs földje, akkor hatalmas nyűg a trágyától való megszabadulás. Nemhogy könyörögni, de fizetni kell azért, hogy valaki elvigye.... :sad:  

#7782 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 7. - 9:48

Ennél csak az a jobb, mikor az állattartónak van földje és nincs állata, de a földet mástól privatizált trágyával szórja. Ez megjelent a nitrátjelentésben?

Ezekbe a viszonyokba az elmúlt évek intézkedései eléggé belekavartak.

#7783 telivér

telivér

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 802 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 7. - 20:37

Ne haragudj, ezt nem egészen értem: állattartó, és nincs állata?

#7784 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 7. - 21:16

Mikor pályázni lehetett földre, kritérium volt, állattartó legyen, maga művelje a földet, max 300 ha.

Volt, aki úgy nyert 1300 ha-t, hogy nem volt állata (azóta még gyarapodott). 2012. 11. 24-én más trágyáját használták fel.

De elég sok aranykalászos ügyvéd tulajdonos is van. Meg műkörömépítő, meg gázszerelő, meg... És így előfordul, hogy az állattal rendelkezők nem maradt hová hordani a trágyát, na ezen "segít" a trágya... (nem írom végig, mert közéleti).

• Kistáltos és N.C. kedveli

#7785 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 8. - 12:31

"...sok településen nem jutottak földhöz az állami földárveréseken olyan gazdák, akik ott helyben élnek, vettek viszont földet 50-100 kilométerre élő városiak..."

#7786 fafaragó

fafaragó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.036 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 9. - 8:27

Ha már úgy is a trágya a téma:

Lütyőke a szomszédom,látom kint kuszmérkodik a legelőn valamit szed vödörbe....kézzel.

#7787 fafaragó

fafaragó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.036 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 9. - 8:54

Hoppá a fele lemaradt!

Mikor közelebb érek látom hogy a friss lószart szedi. :wot:

Mondom neki miért nem viszel éretett talicskába adok szívesen amennyi kell.Erre azt mondja:-nem ,mert a friss sokkal jobb mert abba még benne vannak a nyomelemek. :PP Csak szét kell morzsolni beáztatni és mehet is a muskátli alá.Ez a legjobb! Oké de miért nem húzol legalább egy kesztyüt? -Engem nem zavar ,lehet hogy te több szemetet megeszel a tartósitott élelmiszerekkel ,mint én :) Lehet...de vagy ő hülye,vagy én ,de egyikünk nem normális az biztos. :dev:  :kir:

• egyember kedvelte

#7788 Kistáltos

Kistáltos

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 8.053 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 12. - 14:07

Frászt kapok attól, hogy növendék kislányka kijön a steril lakásból, büdös neki a lószar, alig nyúl a lóhoz, mert poros lesz a keze, de lovagolni akar, mert a tévében ezt látja. :P

Bezzeg a régiek! :D Tízzel ezelőtti csapatom, akkoriban  süldő lánykák (és lányom), ülnek a porban, ott bottal rajzolt négyzetrács, lógolyókkal. Kérdem: "Mit csináltok? "

"Társasjátékozunk. " -Hangzott a válasz. :D

#7789 fafaragó

fafaragó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.036 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 12. - 15:11

Féreghajtás letudva,Munka díjba kaptam valami spéci olasz féreghajtó pasztát amit csak azért fogadtam el ,mert egyrészt úgy is vennem kellett volna más részt meg így nem kellett a pénzemre várni :dev: De milyen jó döntés volt mert bár tavaly kétszer is féreg hajtóztam és most se utalt rá semmi hogy lenne bennük féreg,ehhez képest viszont egy napig nem volt olyan kupac amibe ne lett volna féreg.Sőt kétféle is! :wot: A hosszú fehér szalagos meg egy piros ovális alakú !Biztos ami biztos egy hónap múlva rá ismételek úgyan ezzel az anyaggal.

#7790 Fifikusz

Fifikusz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.276 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 12. - 20:00

Lehet tudni a hatóanyot? (anyagokat)

#7791 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 13. - 8:51

Engem is érdekelne, a régi és az olasz is.

#7792 fafaragó

fafaragó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.036 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 13. - 9:29

Majd este lefényképezem a dobozát. 

Tegnap volt nálam a kovács ,megkörmöltettem őket.Így legalább egy barabig teljesen rendben vannak.Szíriusztól kicsit tartottam ,hogy hogy fog viselkedni,De ahhoz képest hogy csikó szinte végig állt normálisan,csak a vége felé unta már meg a dolgot,de addigra már szinte kész volt. :smile2:

#7793 Cavalier

Cavalier

Mirage :)

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 13. - 9:43

Ha galandféreg volt benne, és kihozta, akkor gondolom prazikvantel és ivermektin. Pl. equimax, vagy ilyesmi. Egy hónap múlva még felesleges újra adni, inkább 2-3. 

• fafaragó kedvelte

#7794 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 13. - 10:27

A "hosszú, fehér, szalagost" azonosítottad galandként?

• fafaragó kedvelte

#7795 Cavalier

Cavalier

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 13. - 13:46

Arra tippelek, de kérdés mit jelent a hosszú. :D 

• fafaragó kedvelte

#7796 fafaragó

fafaragó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.036 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 13. - 19:42

Na jó,nem vagyok egy lóparazita szakértő ,de utána néztem a neten :smile2: a szalagos, fehér ,kb 10cm hosszú az galandféreg,a másik az meg lóbagócs lárva.Ami meg sikerel felveszi velük a harcot IVERMAX,A hatóanyag ivermectine,szóval Cavaliernél a pont. :kir:

#7797 Cavalier

Cavalier

• Admin
  • 6.369 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 13. - 21:58

Hm, az csak ivermectin hatóanyagú, viszont ha galandféreg, akkor legközelebb kéne neki equimaxot adni, ami prazikvantelt is tartalmaz, a galandféregre az jó igazán. Jó eséllyel most csak egy darabja jött le, a galandféreg úgy működik, hogy megtapad a beleken, és ahogy nő, esnek le róla darabok, amikből a legelőkön szépen ottmaradnak a peték, hogy aztán atkák testében lárvává fejlődjön, és visszakerüljön a lóba. 

tapewormlifecycle.jpg

(hogy ezektől én hogy undorodom, amikor férges volt az egyik kutya, akkor az összeset féreghajtóztam és mindent mostam, fertőtlenítettem mint Ágnes asszony... :D

• fafaragó kedvelte

#7798 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 14. - 6:59

Halgass Cavra, a galandra kombináltat kell adni.

Én időnként be is vizsgáltatom a trágyát, nem túl drága, és megnyugszom tőle.

• fafaragó kedvelte

#7799 izland

izland

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.571 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 14. - 7:39

Had kérdezzem meg, van olyan féreghajtó is, ami nem paszta? (A sárgánk ugyanis elég profi módon tartogatja akár fél óráig (!) is a csukott, magasan tartogatott, bekötözött :gm:  szájában, mielőtt kiköpné.... Pedig olyan hátra nyomjuk, ahogy lehet. És ha kap valami finomat, amit elvileg le kéne nyelni, akkor mindenestűl köpi ki az egész összerágott fehér masszát..... :angry: )

Talán tablettában vagy valahogy máshogy bele lehetne varázsolni. Vagy esetleg van olyan, ami "jó izű"?

(Bezzeg a másiknál arra kell figyelni, hogy a tubust ki tudjuk időben húzni a szájából, mielőtt azt is lenyelné. :D ) 

Másik téma:

tegnap kaptuk pár utcával arrébbról egy kis zöldet az állatoknak.

Reggelre a takarófólián ennyi spanyolcsiga volt :wot:

20160414_060936_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Van valakinek valami bevállt módszere ellenük?

Otthon nem gond, mert nincs kert, de ha már most ennyi van, akkor félő, hogy előbb-utóbb a hegyre is feltalálnak...

Hallottam sörről, sóról, fóliáról, van, akinek bevált valamelyik? (Kacsa nem jöhet szóba, mert nincs állandó felügyelet, meg fix kerítés sem.)

#7800 Robi

Robi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.806 hozzászólás

Közzétéve 2016 április 14. - 9:16

Equimax Tabs féreghajtó tabletta a Virbac-tól