Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Kisbéri félvérek

• Please log in to reply
15121 válasz a témához

#7641 csacsacsa

csacsacsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 433 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 14. - 21:49

"Meg arra is számolni kell, hogy lehet több cikluson keresztül is termékenyíteni kell a kancát, mert nem lesz csikó az "elsõ látásra". De az is lehet, hogy igen. Szóval nem árt idõben kezdeni." - Ezt úgy érted, hogy egyik évben nem fogan meg, ezért a következõ évben újra kell próbálni?

Nem, szerintem úgy értette, hogy visszasárlik, és a következõ hónapban/ciklusban újra kell fedeztetni. Mi is így csúsztunk ki, ráadásul nem is egybõl sárlottak vissza a kancák, hanem több hónapra rá. Így lettek tavaszi csikók helyett augusztus-szeptemberiek...

#7642 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 14. - 22:07

Köszönöm szépen a sok segítséget :) Hát akkor valószínű az lesz, hogy április-május körül fedeztetek, vagy jövőre, vagy jövő után, és első körben megkérdezem az állatorvosunkat, hogy mi a véleménye a megtermékenyítés módjáról és költségeiről. Mivel hobbiló-tartó vagyok (max. 2 lovam szokott lenni egyszerre, de most csak egy van), azért az anyagiak sem utolsó szempont.

Mént tudnátok esetleg ajánlani? A legfőbb szempont a nyugodt természet, mert a kanca meglehetősen heves vérmérsékletű. Illetve az anyagiak sem elhanyagolhatóak sajnos.

Van még valami, amit tudnom kell a fedeztetéshez? Akkor ha tegyük fel, 2 év múlva (18 éves korában fedeztetném), mikor kell hozzákezdenem az előkészületekhez (orvosi vizsgálat stb.)? (Tudom, hogy az még nagyon odébb van, de addigra szeretnék kiokosodni :) )

"Meg arra is számolni kell, hogy lehet több cikluson keresztül is termékenyíteni kell a kancát, mert nem lesz csikó az "első látásra". De az is lehet, hogy igen. Szóval nem árt időben kezdeni." - Ezt úgy érted, hogy egyik évben nem fogan meg, ezért a következő évben újra kell próbálni?

Szép a képeslap! :)

Hogy lehessen bármit is ajánlani a lovadhoz...ahhoz látni kellene (legalább képen, de jobb lenne személyesen). Volt szemléztetve? Mikor? Hol? Ha nem akkor meg le kellene! Pl: Július 17 péntek Baracs!
Illetve jellemezned kellene pár szóban...és a csikóval való elvárásodat is....és akkor lehet ajánlani.
...nagy orvosi előkészítést nem kell csinálni...csak amit egyébként is...rendszeres oltások, féregtelenítés...és egészségesen tartás, a lényeges. Illetve az is lényeges, hol tartod a lovad és mennyire vagy mozgékony az esetleges fedeztetés érdekében, vagyis milyen messzire vinnéd el a kancádat a megfelelő ménhez...meg az anyagiak...ugye.
A ciklusoknál nem évekre, gondoltam, hanem havira...bocsi, ha félrevezettelek. De mivel nő vagy azt hittem egyszerűbb ha így fejezem ki... ;)

Mókus77!
Illetve akik voltak a ménvizsgán! Valami beszámoló? Képek? Videó? :kir:

Remélem mindenkinek szemet szúrt! 2009. július 17. péntek Baracs KISBÉRI tenyésszemle!

Edited by Qkesz, 2009 június 14. - 22:09.

#7643 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 15. - 7:32

Remélem mindenkinek szemet szúrt! 2009. július 17. péntek Baracs KISBÉRI tenyésszemle!

Na akkor Qkesz megfosztva hagyományos tervezett jelenléti listájától :kir: :

2009.07.17. Baracs Kisbéri szemle:

-Qkesz
-Mókus 77
- Kedves (Szokásos másod-harmad magával)
....

#7644 messi

messi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.935 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 15. - 7:42

Kedves, nagyon klassz a képeslap! :yeah:

2009.07.17. (péntek) Baracs , kisbéri szemle:

- Qkesz
- Mókus 77
- messi (vélhetõen + Zoli)
- ...

Tavaly is nagyon klassz volt a baracsi szemle, szívesen megyek :)
Mikor kezdõdik? 9 óra körül?

#7645 gidrángirl

gidrángirl

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 726 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 15. - 9:49

...

Szemléztetve volt, de még az elõzõ tulajánál; 1. osztályú törzskanca. A bíráltai lapjai viszont sajnos már nincsenek meg (Mókus77 megpróbálta nekem elõkeresni egyszer, de valszeg már nincs meg sajnos... :rolleyes: ) Rövid jellemzése: az egyetlen nagyobb hibája a vérmérséklete, nagyon rohanós és elég önfejû. Teljes neve 992 Széplak Szilaj. Apa: Széplak XIII, anya 1726 Maxim Baba.
Itt van róla két darab videó, illetve kép, ha valakit érdekel :) A csikó valószínû csak hobbiló lesz, esetleg amatõr díjló, szóval az elvárásom csak annyi, hogy egy testileg-lelkileg megfelelõ adottságú kis ló legyen belõle, komolyabb küllem-vagy jellemhibák nélkül.
A rendszeres oltások, féregtelenítés, egészségesen tartás megvan. A kanca Szigetújfalun (Csepel-sziget) lakik, és azt, hogy milyen messzire vinném el a fedeztetés érdekében, csak az befolyásolja, hogy minél messzebbre, annál költségesebb, szóval ha egy mód van rá, akkor jobban örülnék, ha nem az ország másik végébe kéne... :rolleyes:

#7646 lilith

lilith

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.846 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 15. - 10:10

2009.07.17. (péntek) Baracs , kisbéri szemle:

- Qkesz
- Mókus 77
- ...

lilith+ 1 fõ biztosan, ki nem hagynám, tavaly is nagyon jó volt. Gondolom csak kancaszemle, ugye? Vagy lehet tudni valamit a tervezett programokról?Hallottam emlegetni valami ugróbemutatót..., ezt sikerül kivitelezni?

#7647 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 15. - 10:18

Szemléztetve volt, de még az elõzõ tulajánál; 1. osztályú törzskanca. A bíráltai lapjai viszont sajnos már nincsenek meg (Mókus77 megpróbálta nekem elõkeresni egyszer, de valszeg már nincs meg sajnos... :rolleyes: ) Rövid jellemzése: az egyetlen nagyobb hibája a vérmérséklete, nagyon rohanós és elég önfejû. Teljes neve 992 Széplak Szilaj. Apa: Széplak XIII, anya 1726 Maxim Baba.
Itt van róla két darab videó, illetve kép, ha valakit érdekel :) A csikó valószínû csak hobbiló lesz, esetleg amatõr díjló, szóval az elvárásom csak annyi, hogy egy testileg-lelkileg megfelelõ adottságú kis ló legyen belõle, komolyabb küllem-vagy jellemhibák nélkül.
A rendszeres oltások, féregtelenítés, egészségesen tartás megvan. A kanca Szigetújfalun (Csepel-sziget) lakik, és azt, hogy milyen messzire vinném el a fedeztetés érdekében, csak az befolyásolja, hogy minél messzebbre, annál költségesebb, szóval ha egy mód van rá, akkor jobban örülnék, ha nem az ország másik végébe kéne... :rolleyes:

gidrángirl!
Ez igen ezt már szeretem, mikor ilyen gyorsan jön értékelhetõ anyag! :)
Látom jó egészségnek és kondíciónak örvend az 1993. születésû nagycserkeszi tenyésztésû kancád amely tényleg nagyon jó származási (35), küllemi (76,5), és mozgási (36) pontokkal rendelkezik. Mérete sem rossz, sõt a nagycserkeszi tenyészet méretesebb egyedei közé tartozik. Mivel ugye írod, hogy nem szeretnéd az anyagiak végett sem a világ végére szállítani, akkor érdemes Pest megyében és környékén keresni. Üllõt, Gyúrót, Baracsot tudnám nagy hirtelen ajánlani...de szét lehet még nézni...Például ugye jön a baracsi szemle (17-én) így lehet, hogy érdemes lenne lejönnöd, mert akkor ott már a környékbeli KISBÉRI mének után ivadékokat is tudnál látni. ;)

Baracsi résztvevõk:
- Qkesz
- Mókus 77
-lilith+1 fõ
- ...

A pontos programot nem ismerem még...de amennyire a házigazdát (Tónit) ismerem biztos lesz valami plussz! :yeah:

Edited by Qkesz, 2009 június 15. - 10:22.

#7648 gidrángirl

gidrángirl

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 726 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 15. - 10:47

Qkesz, köszi :) Elvileg ráérek júli 17-én (júli ugye?), szóval ha minden összejön, megyek arra a szemlére, és körülnézek. Üllõn és Gyúrón kivel érdemes kapcsolatba lépnem, ha meg szeretném nézni az ottani méneket / ivadékaikat is? + így, hogy már látod (látjátok), hogy milyen jó egészségben és kondícióban van, mit gondoltok, melyik évben kéne fedeztetnem? Ez azért fontos kérdés, mert anyagilag sokkal jobban járnék, ha 2 év múlva fedeztetném, de ha kockázatos, akkor végül is jövõre is belefér...

#7649 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 15. - 11:04

....anyagilag sokkal jobban járnék, ha 2 év múlva fedeztetném, de ha kockázatos, akkor végül is jövõre is belefér...

Az emelkedõ takarmány-, feddíj- és állatorvosi költségeket tekintve a fentiek nem feltétlen helytállóak. Gyúrón mindenek elõtt Mókus 77 az illetékes. Meg egyébként is. :gm:

#7650 Dorcoo

Dorcoo

Új vendég

• Fórumtag
  • 7 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 15. - 12:36

Kedves Fórumosok és tenyésztõtársak!
A Reál-Száll Bt. regionális kancaszemlét tart július 17-én, 10 órai kezdettel!
Címünk: Baracs, Szitányi Sétány 1.
Minden érdeklõdõt szeretettel várunk!

#7651 messi

messi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.935 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 15. - 12:40

2009.07.17. (péntek) 10:00 óra, Baracs, kisbéri szemle a Reál-Száll Bt rendezésében:

Fórumos résztvevõk:
- Qkesz
- Mókus 77
- lilith + 1
- ...

#7652 tom the black

tom the black

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 68 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 15. - 12:54

Kedves gidrangirl!

Csak a jószándéktól vezérelve írok neked és mindenkinek .
Hobbi lovat nem kell tenyészteni jön az magától is, teli van velük a padlás, és az ilyen mentalitás miatt tartunk ott, ahol tartunk!
Kedves ló tartó társunk!
Gondolj bele, hogy a fedeztetés költségei a ló 3 éves korára mekkora tételt tesznek ki kb. 10-15% és nem mindegy, hogy akkor egy "öszvéred vagy egy lovad" van, mellyel akár mi történhet késõbb, esetleg el kell adni, vagy akár komolyabb szándékaid lesznek vele, ne adj isten meg akarsz vele jelenni valahol és ne azt mondják a lovadra, hogy megint egy ...... kisbéri.
Nem mindegy hogy a tenyésztett ló 2- vagy 8 százezer Ft ér esetleg vágóra kerül vagy A1-ben bukdácsol.
Kérek mindenkit, hogy gondoljon bele mekkora kárt okoz a tenyésztõ szervezetnek, magának!!!! és azoknak a tenyésztõknek akik jelentõs áldozatokat vállalnak a fajta felemelkedése érdekében dolgoznak, az átgondolatlan szaporítás.

A konkrét esetrõl:
Csak a kancához illõ és azt javító ménnel fedeztess ami az orvosi költségeket is figyelembe véve min 100000 Ft-tól kezdõdik. ha a kiválasztott mén távolabb van, akkor vegyék le tõle a spermát és menj el érte ez nem lehet gond. Én ezt Németo. is meg tudtam oldani friss spermával. Ha kell jó állatorvos akkor tudunk neked ajánlani egyet-kettõt.
Amit a pontszámokból ki lehet olvasni az, hogy a külleme átlagosnál valamivel jobb, de a mozgáson sokat kell javítani. Cél a 168-172 cm bottal mért magasság, kiváló küllem, és mozgás, a többi csak mellé beszélés. Jó lenne, ha volt csikója, arról információt szerezni. (mibõl mi lett? ez sokat tud segíteni)
Csak kiemelt besorolású ménnel fedeztess (Cenzor Zeusz????) ez némi garanciát ad e fent említett gondokra, de ettõl még meglehet a "vágyott hobbi ló".

A fentieket talán érdemes megszívlelni a saját érdekedben is, és ebbõl az következik, hogy inkább ne fedeztess ha nincs meg minden feltétel "fegyver, pénz, paripa"

#7653 messi

messi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.935 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 15. - 14:25

A gidrán topikból indulva - ha vki nem olvasná esetleg - egy jó ötlet:

Az egyesületi honlapra minden olyan infó felkerül, amit dokumentálva kér valaki, hogy kerüljön fel.

Majd nyitok egy olyan részt, hogy sporteredményeink, és amelyik sporteredményrõl tudok, azt felteszem. De mivel nem vagyok ott minden versenyen, és nem biztos, hogy folyamatosan a sporteredményeket böngészem, azok fognak felkerülni, amelyekrõl informál valaki.

Szóval érdemes lenne a sportban eredményesebb kisbérieink/gidránjaink (magyar, nemzetközi) eredményeit is közzé tenni a honlapon. Aki tud infót, adja át Mókusnak. Reméljünk szépen fognak gyûlni az elért sikerek. :)

#7654 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 15. - 14:51

tom the black!

Sok igazság van abban amit írsz, amivel egyet is értek...de egy fiatal tenyészteni vágyót, aki legalább mer kérdezni, és nem is butákat...azért nem kellene egybõl lebeszélni...
Azért kifejtenéd mi számodra pontosan a "kiemelt besorolású"? Nehogy félreértsem, mert sejtem...de egy másik TOPIC-ban hasonlóból már volt félreértés...ezért kérem. Mert hivatalosan és I. Tenyésztésre ajánlott II. Tenyésztésre elfogadott III. A fajtában kizárólag engedélyezett célpárosításra használható mének (íg szerepel a katalógusban a felosztás). Bár a legújabb Tenyésztési programban (2008) a következõ kategóriákat taglalja: 1. ajánlott mének 2. elfogadott mének 3. Célpárosításra engedélyezett 4. Cseppvér-keresztezésre engedélyezett mének.
Az egyesület tenyésztõ bizottsága az I. vagy ha így jobb az 1. kategóriába sorolja azon ménjeit amelyek utódaitól a fajtában számottevõ elõrehaladás, minõségi javulást prognosztizál.
Persze mivel a mének és a kancák kipróbálása, tenyészértékbecslése nem vethetõ össze a némettel...nehéz egyértelmûen biztosat mondani, mert számomra még így is sok a szubjektivitás a rendszerben. Persze, remélem, hogy majd lesz még jobb, tökéletesebb. :)
Én is mentem évekkel ezelõtt kocsival egy nap több mint 500 Km-t a hûtõtáskával a zsákomban a kiszemelt mén és a kanca közt...vagyis azt vallom Magyarországon nem akkorák a távolságok, hogy ne lehetne a legeldugottabb mént is elérni...
Sõt az is biztos, hogy a fajtánk elõrelépésében a mozgás javítása lehet az egyik kulcs momentum.
Hobyálat tenyésztés szerintem sincs...bár a lovak nagy része azért ebben a kategóriában lesz használva...de nem lehet tenyészcél.
Sõt, ha valaki csak egy kedves csikót szeretne és csak az anyagiakat nézi, rentábilisabb (kifizetõdõbb) ha vesz egy neki tetszõt!
De, aki ezen ismeretek birtokában mégis szeretné magát kipróbálni (a rögös út ellenére) azt én úgy gondolom segíteni kell a döntésében...és nem lebeszélni róla...mert ez a tenyésztés nem matematika...talán ez benne a szép.

A konkrét példáról, pedig (nem szeretek véleményt mondani személyes ismeretség, látás nélkül), de az eddig látottak alapján a 992 Széplak Szilaj nevû kanca ildomos lehet arra, hogy tenyésztésben álljon a fajtában, fõleg akkor ha erre megvan a tulajdonosi szándék és lehetõség. Mondom ezt annak ellenére, hogy én is jobban örülnék, ha az én csikómat vásárolná meg egy hasonló vevõ...
De...ez most nem errõl szól...illetve nem szabadna. Aki pedig segítséget kér annak meg kell adni a kért információt döntés elõkészítésben, a döntés felelõssége pedig úgy is a tulajdonosé. Jelen esetben gidrángirl-é. Aki remélem az elkövetkezõ idõszakban felvértezi magát a döntéséhez megfelelõ információkkal, és ha elérkezettnek látja az idõt majd dönt. Persze ehhez nem árt, ha minden oldalról körbejárja a témát.
tom the black! Azért köszönöm, hogy ezt is megemlítetted, mert így ebbõl a szemszögbõl is adtál infót az ifjú KISBÉRI tulajdonosnak! :)

#7655 tom the black

tom the black

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 68 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 15. - 16:05

tom the black!

Sok igazság van abban amit írsz, amivel egyet is értek...de egy fiatal tenyészteni vágyót, aki legalább mer kérdezni, és nem is butákat...azért nem kellene egybõl lebeszélni...
Azért kifejtenéd mi számodra pontosan a "kiemelt besorolású"? Nehogy félreértsem, mert sejtem...de egy másik TOPIC-ban hasonlóból már volt félreértés...ezért kérem. Mert hivatalosan és I. Tenyésztésre ajánlott II. Tenyésztésre elfogadott III. A fajtában kizárólag engedélyezett célpárosításra használható mének (íg szerepel a katalógusban a felosztás). Bár a legújabb Tenyésztési programban (2008) a következõ kategóriákat taglalja: 1. ajánlott mének 2. elfogadott mének 3. Célpárosításra engedélyezett 4. Cseppvér-keresztezésre engedélyezett mének.
Az egyesület tenyésztõ bizottsága az I. vagy ha így jobb az 1. kategóriába sorolja azon ménjeit amelyek utódaitól a fajtában számottevõ elõrehaladás, minõségi javulást prognosztizál.
Persze mivel a mének és a kancák kipróbálása, tenyészértékbecslése nem vethetõ össze a némettel...nehéz egyértelmûen biztosat mondani, mert számomra még így is sok a szubjektivitás a rendszerben. Persze, remélem, hogy majd lesz még jobb, tökéletesebb. :)
Én is mentem évekkel ezelõtt kocsival egy nap több mint 500 Km-t a hûtõtáskával a zsákomban a kiszemelt mén és a kanca közt...vagyis azt vallom Magyarországon nem akkorák a távolságok, hogy ne lehetne a legeldugottabb mént is elérni...
Sõt az is biztos, hogy a fajtánk elõrelépésében a mozgás javítása lehet az egyik kulcs momentum.
Hobyálat tenyésztés szerintem sincs...bár a lovak nagy része azért ebben a kategóriában lesz használva...de nem lehet tenyészcél.
Sõt, ha valaki csak egy kedves csikót szeretne és csak az anyagiakat nézi, rentábilisabb (kifizetõdõbb) ha vesz egy neki tetszõt!
De, aki ezen ismeretek birtokában mégis szeretné magát kipróbálni (a rögös út ellenére) azt én úgy gondolom segíteni kell a döntésében...és nem lebeszélni róla...mert ez a tenyésztés nem matematika...talán ez benne a szép.

A konkrét példáról, pedig (nem szeretek véleményt mondani személyes ismeretség, látás nélkül), de az eddig látottak alapján a 992 Széplak Szilaj nevû kanca ildomos lehet arra, hogy tenyésztésben álljon a fajtában, fõleg akkor ha erre megvan a tulajdonosi szándék és lehetõség. Mondom ezt annak ellenére, hogy én is jobban örülnék, ha az én csikómat vásárolná meg egy hasonló vevõ...
De...ez most nem errõl szól...illetve nem szabadna. Aki pedig segítséget kér annak meg kell adni a kért információt döntés elõkészítésben, a döntés felelõssége pedig úgy is a tulajdonosé. Jelen esetben gidrángirl-é. Aki remélem az elkövetkezõ idõszakban felvértezi magát a döntéséhez megfelelõ információkkal, és ha elérkezettnek látja az idõt majd dönt. Persze ehhez nem árt, ha minden oldalról körbejárja a témát.
tom the black! Azért köszönöm, hogy ezt is megemlítetted, mert így ebbõl a szemszögbõl is adtál infót az ifjú KISBÉRI tulajdonosnak! :)

Kedves Qkesz!

Köszönöm a kiigazítást természetesen a Tenyésztésre ajánlott ménekre gondoltam.
Remélem a hozzászólásomból nem gondolta senki, hogy a "tenyésztésrõl" szeretném õt lebeszélni, sõt, de, a legtöbb amit a neten keresztül tudunk neki segteni az a szemlélet kialkítása, és az a közös érdekünk, hogy õ 10 év múlva is kisbérit szeressen tartani, és erõsítsen minket akik hiszünk ebben a fajtában. Ehhez nem elég a név, kell hogy siker élménye legyen, a felhasználás, tenyésztés stb. szintjén. Írom e sorokat annak a tudatában, hogy ez nálam bevált. Egyébbként nem kell semmi más, csak egy kíváló mén és egy még annál is jobb kanca.

#7656 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 15. - 16:17

Kedves Qkesz!

Köszönöm a kiigazítást természetesen a Tenyésztésre ajánlott ménekre gondoltam.
Remélem a hozzászólásomból nem gondolta senki, hogy a "tenyésztésrõl" szeretném õt lebeszélni, sõt, de, a legtöbb amit a neten keresztül tudunk neki segteni az a szemlélet kialkítása, és az a közös érdekünk, hogy õ 10 év múlva is kisbérit szeressen tartani, és erõsítsen minket akik hiszünk ebben a fajtában. Ehhez nem elég a név, kell hogy siker élménye legyen, a felhasználás, tenyésztés stb. szintjén. Írom e sorokat annak a tudatában, hogy ez nálam bevált. Egyébbként nem kell semmi más, csak egy kíváló mén és egy még annál is jobb kanca.

Ebben maximálisan egyetértek veled! És örülök neki, hogy felvetetted ez itt a TOPIC-ban! :)
Légy üdvözölve a KISBÉRIS TOPIC-ban ahol mindig szívesen veszem, és azt hiszem a többiek nevében is nyilatkozhatok, hogy vesszük az építõ jellegû javaslatokat, kritikákat! :yeah:
Ha, megkérhetlek légyszíves mutasd be nekünk állományod, lovaid, csikóid! :) Hisz az egyének sikerei viszik tovább a fajtát is! :)

#7657 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 15. - 17:17

Tom the black! Üdv, Új Hús! Végre nyilvánosan is vitázhatunk! Egy kicsit hosszú már a kisbéri topic, szerencsére, mert aktív a társaság. De ugye nemcsak az utolsó 3 oldalba pillantottál bele? Ha nem, akkor láthatod, hogy a sportló/hobbiló témát hányszor rágtuk már csontig. Pro és kontra. Lényegileg teljesen egyetértek veled, de egy kérdés nem hagy nyugodni. Az a jó modern mentalitás, hogy csak az lehet jó, ami drága, és lehetõleg külföldi. Ebben a kérdésben különösen érintett vagyok mindkét ménemmel, amelyek állami apaállatok, maximált fedeztetési díjjal. Ezek közül az egyik (Hadfi IV) nem a mai kívánatos sportló (hacsak a fogatot nem vesszük sportnak, khm...), viszont tökéletes a sportló-tulajdonságok egyik-másikának (kezelhetõség, szervezeti szilárdság, jármódok ütemessége) javítására. A másik (Boszporusz) pedig évekig eredményesen száguldozott akkora pályán, amit a mai tenyésztõk még csak nem is láttak, azt hiszik, csak Világkupa-versenyeken van ilyen. Mindkettõnek 30 ezer a fedeztetési díja, és nem azért, mert bármelyik is alábbvaló olyan német lovaknál, amiket azért fogad el az egyesület, mert 60 éve ebbõl a fajtából behoztak 3 mént, amelyekbõl kettõ máig élõ vonalat alapított (azóta semmi), és mi magyarok tiszteljük a hagyományokat. Cenzort, ivadékait látva, az indokolatlan importoknál sokkal többre tartom, nagy kár, hogy már nem él. Példa másik fajtából: Hallottatok már Chasseur II-rõl? Az egyik legjobb sportló mén jelenleg az országban, tavaly 50 ezer forintért fedezett - viszont nem volt ott az összes lovasújság címlapján. Mégis aki látta megmozdulni, azonnal párosított hozzá 1-2 kancát. Nem papírt, nem reklámfüzetet kell venni, hanem jól meg kell nézni, vagy inkább jól megismerni a kancánkat és a mént, amivel fedeztetni szeretnénk. Tudni kell, hogy mit akarunk, és úgy választani hozzá a tenyészanyagot (Tom, ez utóbbi nem neked szólt, mert tudom, hogy te pontosan tudod, mit mivel és miért fedeztetsz). Qkesz, készül az anyag a ménvizsgáról, ma este már valamit láthatsz a honlapon.

#7658 Unicorn

Unicorn

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.663 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 15. - 17:28

egy véletlen folytán kimentem chasseur II-höz és fotóztam. nagyon impozáns mén, 10 évesnél nem nézett ki többnek (valahol 20 körül járt tavaly nyáron), de karámozása nehézkes, mert mindenhonnan kiugrott. már visszavitték németországba. ausztriában láttam pár lányát, õket viszont nem nevezném extrának, szerintem hobbylónál kicsit jobb kategóriák csak, de az anyjukról semmit sem tudok.

#7659 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 15. - 17:41

Példa másik fajtából: Hallottatok már Chasseur II-rõl? Az egyik legjobb sportló mén jelenleg az országban, tavaly 50 ezer forintért fedezett - viszont nem volt ott az összes lovasújság címlapján. Mégis aki látta megmozdulni, azonnal párosított hozzá 1-2 kancát. Nem papírt, nem reklámfüzetet kell venni, hanem jól meg kell nézni, vagy inkább jól megismerni a kancánkat és a mént, amivel fedeztetni szeretnénk. Tudni kell, hogy mit akarunk, és úgy választani hozzá a tenyészanyagot

Mert a nagyoknak (akik annak gondolják magukat) csak egy pej ló...a szakértelem ami meg régen még a (jó értelemben vett) "paraszt bácsikákban" is meg volt, ma már csak a múlté, és csekély nyomokban lelhetõ fel. :( Meg "ócsó is" és ez nem trendi...meg messz is van az a Kerkateskánd. :cool:
Nekem is meg van a magam elképzelése, és például ezért is használok egy egyenlõre "csak" ajánlott és nem "kiemelt" és "csak" 26 eFt fedeztetési díjjal rendelkezõ fedezõmént! :yeah: Igaz nem is vagyok nagy! :kir:

Qkesz, készül az anyag a ménvizsgáról, ma este már valamit láthatsz a honlapon.

Már nagyon várom! :)

Edited by Qkesz, 2009 június 15. - 17:43.

#7660 tom the black

tom the black

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 68 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 15. - 18:42

Tom the black!

Üdv, Új Hús! Végre nyilvánosan is vitázhatunk!

Egy kicsit hosszú már a kisbéri topic, szerencsére, mert aktív a társaság. De ugye nemcsak az utolsó 3 oldalba pillantottál bele? Ha nem, akkor láthatod, hogy a sportló/hobbiló témát hányszor rágtuk már csontig. Pro és kontra.

Lényegileg teljesen egyetértek veled, de egy kérdés nem hagy nyugodni. Az a jó modern mentalitás, hogy csak az lehet jó, ami drága, és lehetõleg külföldi. Ebben a kérdésben különösen érintett vagyok mindkét ménemmel, amelyek állami apaállatok, maximált fedeztetési díjjal. Ezek közül az egyik (Hadfi IV) nem a mai kívánatos sportló (hacsak a fogatot nem vesszük sportnak, khm...), viszont tökéletes a sportló-tulajdonságok egyik-másikának (kezelhetõség, szervezeti szilárdság, jármódok ütemessége) javítására. A másik (Boszporusz) pedig évekig eredményesen száguldozott akkora pályán, amit a mai tenyésztõk még csak nem is láttak, azt hiszik, csak Világkupa-versenyeken van ilyen. Mindkettõnek 30 ezer a fedeztetési díja, és nem azért, mert bármelyik is alábbvaló olyan német lovaknál, amiket azért fogad el az egyesület, mert 60 éve ebbõl a fajtából behoztak 3 mént, amelyekbõl kettõ máig élõ vonalat alapított (azóta semmi), és mi magyarok tiszteljük a hagyományokat.

Cenzort, ivadékait látva, az indokolatlan importoknál sokkal többre tartom, nagy kár, hogy már nem él.

Példa másik fajtából: Hallottatok már Chasseur II-rõl? Az egyik legjobb sportló mén jelenleg az országban, tavaly 50 ezer forintért fedezett - viszont nem volt ott az összes lovasújság címlapján. Mégis aki látta megmozdulni, azonnal párosított hozzá 1-2 kancát. Nem papírt, nem reklámfüzetet kell venni, hanem jól meg kell nézni, vagy inkább jól megismerni a kancánkat és a mént, amivel fedeztetni szeretnénk. Tudni kell, hogy mit akarunk, és úgy választani hozzá a tenyészanyagot (Tom, ez utóbbi nem neked szólt, mert tudom, hogy te pontosan tudod, mit mivel és miért fedeztetsz).

Qkesz, készül az anyag a ménvizsgáról, ma este már valamit láthatsz a honlapon.

Kedves mókus77

Sajnos már nem vagyok valami új hús.
Rágtuk rágtuk ezt a témát, 10 éve ott ülök a közgyûléseken de még mindig van kb. 120 fed. ménünk amibõl ha két tucatot engedélyeznék (de ezt már átbeszéltük) akkor sokat mondtam (az enyimét is bele értve), milyen jó lenne ha gidrangirl csak becsukná a szemét és rábökhetne az egyikre és meg lenne az áhított eredmény.
Sajnálom, hogy van sok jó kancánk amit nem fedeztetünk, és még több gyengébb amit néha igen, van kontra szeklekció stb. stb. stb. stb. Mi már nem nagyon változunk, de az új tagok talán.

Az említett mének tudtommal pedig az Ajánlott kategóriákba tartoznak (Hadfi, Boszporusz) úgyhogy nem arra buzdítottam, hogy Németo. hozzunk spermát mert az csak jó lehet (egy pár körungot hidd el végig ültem). Egyébbként talán elgondolkoztató az, hogy 60 év alatt küzdöttünk küzdöttünk, de csak nem bírtuk ezt a két vonalat kiszorítani a tenyésztésbõl.

Lehet, hogy Zeuszt így a távolból botorság volt említeni (ezért is tettem kérdõjelet utánna) de rosszul mozgó, "kevés" lovat azért mûvészet lenne utánna tenyészteni.

Qkesz!

Büszkén mondhatom, hogy csak egyszer sikerült 2. helyezést elérnem az országos tenyészen egyébbként mindig nyertem ami jó érzés, jól lenne ha gidrangirl vagy bárki más is így járna mert emelkednének a lovaink értéke (az enyimé is) és mindenkit ez aztán tényleg inspirálna.

Ja ezt nem azért írtam Mókus77, hogy az összel lehuzzatok ;)
Ha ez kell ennek a hülyének hát megkapja. Köszi.......

ui.
Gidrangirl!
Remélem nem haragszol meg így ismeretlenül, hogy a te felvetésed miatt jött ki az ami már rég óta kikívánkozott belõlem.

#7661 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 15. - 18:50

tom the black!

Sejtettem, hogy ki vagy...de így jó volt a te szádból hallani! ;) Egyébként 2 éves korában szerettelek volna attól a "csak" II. helyezést szerzõ kancádtól megszabadítani, amikor még Mányban ménesezett! (ha így emlékszel) Illetve egy, barátomnak "ajánlottam" egy idõsebb kancádat amelyik korát meghazudtolva szereti a 170-180 cm-es karámot átugrani és megiramodni a ménessel együtt! ;)

#7662 gidrángirl

gidrángirl

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 726 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 15. - 19:32

Na, itt vagyok, mint az emlegetett szamár :) Nem haragszom, tom the black, habár az elsõ hozzászólásod hangvétele elõször tényleg egy kissé lelombozott. Qkesz, köszönöm a bátorítást ismét! :)

Közben nálunk járt Landgraf, és vele is konzultáltam. És õ felvetett egy ötletet, amelyre elõször kerek perec rávágtam, hogy ez egy nagy sületlenség. De aztán kifejtette, elmagyarázta és... meggyõzött :) Azt javasolta, hogy ajánljam fel a kisbéri tenyésztõknek 992 Széplak Szilajt cserére. Ez azonban ebben a topicban már lehet, hogy off lenne, úgyhogy leírom egy másikban. Kérlek, olvassátok el... :rolleyes: :)

#7663 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 15. - 21:57

Kedves mókus77

Sajnos már nem vagyok valami új hús.
Rágtuk rágtuk ezt a témát, 10 éve ott ülök a közgyûléseken de még mindig van kb. 120 fed. ménünk amibõl ha két tucatot engedélyeznék (de ezt már átbeszéltük) akkor sokat mondtam (az enyimét is bele értve), milyen jó lenne ha gidrangirl csak becsukná a szemét és rábökhetne az egyikre és meg lenne az áhított eredmény. A vezetõség akarata ehhez kevés. Küzdünk, küzdünk.
Sajnálom, hogy van sok jó kancánk amit nem fedeztetünk, és még több gyengébb amit néha igen, van kontra szeklekció stb. stb. stb. stb. Mi már nem nagyon változunk, de az új tagok talán.

Az említett mének tudtommal pedig az Ajánlott kategóriákba tartoznak (Hadfi, Boszporusz) úgyhogy nem arra buzdítottam, hogy Németo. hozzunk spermát mert az csak jó lehet (egy pár körungot hidd el végig ültem). Egyébbként talán elgondolkoztató az, hogy 60 év alatt küzdöttünk küzdöttünk, de csak nem bírtuk ezt a két vonalat kiszorítani a tenyésztésbõl. Meg még pár telivér vonalat se.

Lehet, hogy Zeuszt így a távolból botorság volt említeni (ezért is tettem kérdõjelet utánna) de rosszul mozgó, "kevés" lovat azért mûvészet lenne utánna tenyészteni. Miért lenne botorság? Remek ló!

Qkesz!

Büszkén mondhatom, hogy csak egyszer sikerült 2. helyezést elérnem az országos tenyészen egyébbként mindig nyertem ami jó érzés, jól lenne ha gidrangirl vagy bárki más is így járna mert emelkednének a lovaink értéke (az enyimé is) és mindenkit ez aztán tényleg inspirálna.

Ja ezt nem azért írtam Mókus77, hogy az összel lehuzzatok ;) Na ne!!! Lehúzunk mi a saját örömünkre is, nem kell ahhoz itt erõlködnöd! :D
Ha ez kell ennek a hülyének hát megkapja. Köszi.......

ui.
Gidrangirl!
Remélem nem haragszol meg így ismeretlenül, hogy a te felvetésed miatt jött ki az ami már rég óta kikívánkozott belõlem. Ez nagyon sokszor volt már így, egy teljesen ártatlan "klubtárs" felvetése hozta ki a kisördögöt valakibõl. Gidrangirl, nagyon jól viselted, köszi!

#7664 messi

messi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.935 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 15. - 22:30

Gidrángirl, szerintem még az egyesületi honlapra is feltetethetnéd Mókussal. Ez csak plusz ötlet. :)

Más. Én pl nem értettem félre Tom hsz-t, mert magamból kiindulva úgy éreztem, hogy más "kezdõnek" is elkél az okos segítség. Amit én a mai napig meg is kapok a tudatlan kérdéseimre itt, vagy "otthon". :)

#7665 gidrángirl

gidrángirl

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 726 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 16. - 10:33

Messi, köszi az ötletet, már meg is fogadtam! :)

#7666 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 16. - 11:35

Elõzetes az V. Nemzeti Lovas Fesztivál programjából
2009. június 25-28.

Június 26. (péntek)
 Második nap megnyitása – huszárok, zászló behozatal
 Fogathajtó bemutató verseny
 Megyei bandériumok hagyományõrzõ mûsora
 Solymász bemutató
 Fogatsor, lovas közlekedési eszközök, népies fogatok
 Lovaspóló
 Lófajták (nóniusz, lipicai, gidrán, furioso, kisbéri, magyar sportló, arab)
 Dámalovasok
 Íjász bemutató

Bõvebben tud valaki errõl a rendezvényrõl valami felvilágosítást? Kik lesznek ott?
Mi lehet ott leszünk egy ismerõs miatt (bemutatózik).

Az elõbb lemaradt. A helyszín Zánka.

#7667 Levi

Levi

Új vendég

• Fórumtag
  • 19 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 16. - 13:03

"Egyébbként talán elgondolkoztató az, hogy 60 év alatt küzdöttünk küzdöttünk, de csak nem bírtuk ezt a két vonalat kiszorítani a tenyésztésbõl." Sziasztok, Légyszíves magyarázzátok el nekem a fenti idézetet. Ha jól gondolom a Széplak és Formás vonalakról van szó. (Javítsatok ki, ha nem így van) Ezek szerint az összes Széplak és Formás vonal nemkívánatos lenne a fajtában???? Levi

#7668 csacsacsa

csacsacsa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 433 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 16. - 13:19

Előzetes az V. Nemzeti Lovas Fesztivál programjából
2009. június 25-28.

Június 26. (péntek)
 Második nap megnyitása – huszárok, zászló behozatal
 Fogathajtó bemutató verseny
 Megyei bandériumok hagyományőrző műsora
 Solymász bemutató
 Fogatsor, lovas közlekedési eszközök, népies fogatok
 Lovaspóló
 Lófajták (nóniusz, lipicai, gidrán, furioso, kisbéri, magyar sportló, arab)
 Dámalovasok
 Íjász bemutató

Bővebben tud valaki erről a rendezvényről valami felvilágosítást? Kik lesznek ott?
Mi lehet ott leszünk egy ismerős miatt (bemutatózik).

Az előbb lemaradt. A helyszín Zánka.

Mi ott leszünk 3 kisbéri lóval :) Nem a fajtabemutatón, a tolna megyei csapattal megyünk 4en huszárok. Rajtunk kívül fogatosok jönnek a megyéből, most pontosan nem tudom, hogy kik...
Ha jól gondolom, ez olyasmi rendezvény lesz, mint 2005ben Szarvason a világtalálkozó, vagy előtte Szilvásváradon, csak ez nemzeti, nem lesz annyi külföldi vendég.
Ez a honlapja a fesztiválnak.

Edited by csacsacsa, 2009 június 16. - 13:20.

#7669 tom the black

tom the black

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 68 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 16. - 15:03

"Egyébbként talán elgondolkoztató az, hogy 60 év alatt küzdöttünk küzdöttünk, de csak nem bírtuk ezt a két vonalat kiszorítani a tenyésztésbõl."

Sziasztok,

Légyszíves magyarázzátok el nekem a fenti idézetet. Ha jól gondolom a Széplak és Formás vonalakról van szó. (Javítsatok ki, ha nem így van) Ezek szerint az összes Széplak és Formás vonal nemkívánatos lenne a fajtában????

Levi

A mondatot ironikusnak szántam és természetesen azt jelenti, hogy javító hatásuk volt "mindegy hogy mi miatt" így a Széplak X.-et kár lett volna kihagynunk az életünkbõl.
A lényeg az, hogy megfelelõ mély ismeretek birtokában akár egy traki egy telivér is lehet jó megoldás. A bölcs öregek is ezt tették és ma már ki modja egy Széplakra, hogy az traki vagy a Zeuszra hogy az egy Holstein.

#7670 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 16. - 16:49

...hát azért ebben minden bizonnyal az is benne van, hogy ezek a mai Széplakokban nem biztos (tisztelet a kivételnek) kevés az eredeti trakheneni vér...vagy akár a Zeusz esetében is a 4. remóban a 16 õs közül csak max 4 holsteini van, de ebben a konkrét esetben ha jól számolom csak 2. Vagyis legyünk csak büszkék a "saját fiaik, borjára is!" ;)

#7671 klaudia16

klaudia16

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 106 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 16. - 17:47

Kedvesnek üzenem 20 éves volt a lovam májusba, és még nem ellett meg, de már kevesebb mint egy hónapja van. :) amúgy nem értem, most akkor én se fedeztessek, mert hobbi ló lesz? mondjuk ha kanca lesz majd a kisbéri csikóm akkor én azt szeretném tovább tenyészteni. de most akkor én Fernando Zsebtolvajal szeretnék fedeztetni, és az 26ezer ft, akkor az már nem jó?? Bocsi ha hülyeségeket kérdezek, de ehez a tenyésztéshez nem nagyon értek. Nem értem azt se miért kell elcserélni a lovat, de errõl már a múltkor leírtam a véleményem. Amúgy én is még most viszek elsõnek a lovat fedeztetni, mikor kell szólni elõtte a mén tulajdonosának hogy szeretnék a lóval fedeztetni?

#7672 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 16. - 18:11

Ha ide írod le a fórumra, hogy Zsebtolvajt akarod, lehet hamarabb, minthogy a tartó számát megszerzed :kir:

#7673 Mókus77

Mókus77

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.303 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 16. - 18:16

A www.kisberigidran.hu honlapra felkerültek a nagycenki ménvizsga eredményei és a szabadonugró videók linkjei. Sokat ne várjatok a videóktól, de információnak jók. Képek is lesznek nemsokára. Klaudia, egyeztess a méntulajdonossal a feltételekrõl, lehetõleg idõben (legalább 1 sárlással a tervezett fedeztetés elõtt). Hogy milyen idõpontban mehetsz, otthagyhatod-e a kancát, stb. Na de Zulejka!!! Több komolyságot!!! :D

#7674 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 16. - 18:51

Kedvesnek üzenem 20 éves volt a lovam májusba, és még nem ellett meg, de már kevesebb mint egy hónapja van. :)

Akkor tán Mókusnál lézeng egy hasonló korú kanca, de a lényegen ez mit sem változtat. :gm:

#7675 zulejka

zulejka

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.066 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 16. - 19:34

Nem találom a ménvizsgás videókat a honlapon:( Viszont youtubon letapogattam õket:D

#7676 lilith

lilith

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.846 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 16. - 19:40

A Baracsi szemlével kapcsolatban lenne egy olyan kérdésem, hogy csak kancaszemle lesz, ugye?( a nagyfiúnk miatt kérdem) ;)

#7677 messi

messi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.935 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 16. - 19:45

Nem találom a ménvizsgás videókat a honlapon:(
Viszont youtubon letapogattam õket:D

Pedig fenn van :) Én onnan nyitottam meg.

#7678 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 16. - 19:57

amúgy nem értem, most akkor én se fedeztessek, mert hobbi ló lesz? mondjuk ha kanca lesz majd a kisbéri csikóm akkor én azt szeretném tovább tenyészteni.
de most akkor én Fernando Zsebtolvajal szeretnék fedeztetni, és az 26ezer ft, akkor az már nem jó??
Bocsi ha hülyeségeket kérdezek, de ehez a tenyésztéshez nem nagyon értek.

Nem értem azt se miért kell elcserélni a lovat, de errõl már a múltkor leírtam a véleményem.

Amúgy én is még most viszek elsõnek a lovat fedeztetni, mikor kell szólni elõtte a mén tulajdonosának hogy szeretnék a lóval fedeztetni?

Nyugi a méntartó már tud rólad! ;) A telefonszámát pedig te is megtalálhatod itt a paci-n a fedeztetés TOPIC-ban. Azért ha közeleg az idõ nem árt ha elõtte pár nappal szólsz neki, hogy Õ is úgy szervezze a programját. Panziós tartási lehetõség van...de mivel nem laksz túl messze a mén helybevitele is megoldható!
Ha meg kevesled a fedeztetési díjat majd neked EURÓPAI mércére emeltetem, hogy jól érezd magad! :dev:
(vicc volt)

Nem találom a ménvizsgás videókat a honlapon:(
Viszont youtubon letapogattam õket:D

Nekem is mûködött!

#7679 klaudia16

klaudia16

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 106 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 16. - 20:51

Nyugi a méntartó már tud rólad! ;) A telefonszámát pedig te is megtalálhatod itt a paci-n a fedeztetés TOPIC-ban. Azért ha közeleg az idõ nem árt ha elõtte pár nappal szólsz neki, hogy Õ is úgy szervezze a programját. Panziós tartási lehetõség van...de mivel nem laksz túl messze a mén helybevitele is megoldható!
Ha meg kevesled a fedeztetési díjat majd neked EURÓPAI mércére emeltetem, hogy jól érezd magad! :dev:
(vicc volt)

én csak arra mondtam az árát hogy írta tom hogy 50ezer forintos fedeztetéses ló, és akkor amiért kevesebbet kérnek az már nem is jó? Szerintem akármeik kisbéri jó, mondjuk persze van különbség köztük, de legalább nem egy zugménnel lesz fedeztetve , és amúgy is szerintem Zsebtolvaj jó ló!!!

#7680 Qkesz

Qkesz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.535 hozzászólás

Közzétéve 2009 június 16. - 20:52

és amúgy is szerintem Zsebtolvaj jó ló!!!

Szerintem is! :) :yeah: ;)