Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Lovasíjászat

• Please log in to reply
965 válasz a témához

#721 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 24. - 19:34

A Turul Népe oldalon látható nyereg nagyon jól néz ki (a teljes bõrös), kérdés, használható-e mondjuk hosszabb terepeken is.

Mit értesz használhatóság alatt? Hogy a nyereg bírja-e, vagy a hátsó feled? :) Egyébként mindkettõrõl biztosíthatlak.Ha jól emlékszem, a honlapon csak a favázak vannak lefényképezve, erre még rákerülnek ugye a nyeregszárnyak, na meg az ülésbõr (illetve szõrme), szíjazat, kengyel, miegymás. A nyergek a különbözõ testalkatú lovak hátára egyedileg készülnek, valamint bele van kalkulálva a lovas mérete is - tehát sem a lovat, sem a lovast nem fogja feltörni. Errõl is biztosíthatlak. ;)A szakszerûbb és pontosabb információért javaslom, hogy keresd meg Palaga Zolit.Néhány kép a nyergekrõl:Készülõdés"Üresen"

#722 Mör

Mör

Új vendég

• Fórumtag
  • 9 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 24. - 21:02

Köszi a válaszokat, utánajárok ennek a nyeregnek is. Egyébként a TN honlapon van teljesen "felöltöztetett" változatról is kép.Használhatóság alatt a hosszas nyeregben s*ggelést értettem :)Nem mintha bizalmatlan lennék a gyártóval szemben, csak még nem volt alattam ilyen nyereg.Artin, szerintem a crécy csatára gondoltál, ott verték elõször habbá a francia lovagokat az angol hosszúíjászok.Van egy jó kis oldal, ahol van sok info a hasonló ütközetekrõl, angolul. Õ az.Egyszer jó lenne "lemodellezni" egy ilyen csatát (akár longbow vs. visszacsapó íj tekintetben), biztos érdekes eredméyne lenne :)

#723 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 24. - 22:06

A sírokból fennmaradt leletek egyébként a magyar íjaknál is érdees dolgokat valószinüsítenek és a leletek alapján megépített rekonsrukciókon is ezt figelték meg. (keressetek rá László Gyula nevére, ott lesz az õsmagyar nyereg képe is, az íjé is...). Nem így nézett ki az õsmagyar nyereg mint ami a fenti linken van. Az elsõ kápája még csakcsak, de a hátsó kápa sokkal döntöttebb volt és nem ennyire magas. Nem is úgy ültek benne mintha bele lenne egy V betû (kápa) aljába szorítva a lovas lágyéka. Nem tudom miért ez a mai íjásznyergek elképzelt formája, de magyar sírleletekben ilyet nem találtak.A magyar íj maga erõsebben reflexelt lealjzott állapotban, tehát szép C betû alakot ült. Az anyagok vastagsága alapján a harcban használt íjakat erõsebbre építették és a lovasok is az elsõ nyilzáporokat lóhátról álló helyzetbõl tömegesen lõtték ki ami megbontotta a lovagok arcvonalát. Majd kézifegyverekkel támadtak amibõl megfutamodást színleltek ez volt a taktika része. Erre a lovagsereg utánuk eredt, végleg megbomlott az arcvonaluk és erre tá adtak vissza íjjal, kézifegyverekkel.A harcban használt íjak húzóereje minimum 40 font kellett, hogy legyen de ennek a duplája sem tûnik irreálisnak. Nézzétek meg a Nemzeti Múzeumban a rekonstruált íjat, 80font feletti húzóerõt mértek rajta. Nem is a húzóerõ az igazi poén, hanem erõsen reflexelt volt az íj és a sima botíjakhoz képest sokkal gyorsabb sebességgel röpíti ki emiatt a vesszõt. (Hiába 80-120fontra becsülhetõ a botíjak ereje, ha a nyilat ekkora erõ is viszonlyag rugalmatlanul repíti ki.)A 37fontos Kassai íjjal 140méteres lõtávolságot mértem (10centire beleállt a vesszõ a földbe) A saját Sebõk íjammal ami jóval erõsebben, de koránt sem a magyar íjakhoz hasonlóan reflexelt 41-42 fontos azzal átlagban 155méterre lõttem el.Egy igen gyors, erõsen reflexelt 50-80 fontos erejû íjjal simán minimum 250-300 méterre lehet lõni szerintem. Ha pedig a földbe 10-15 centire beleáll a tompa gyakorlóheggyel a becsapódáskor akkor kétlem, hogy egy vékony lemezpáncélt-sodronyinget ne ütne át vasheggyel.

Edited by Petya, 2007 január 24. - 22:07.

#724 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 24. - 22:36

hát ja érdekes dolog. a 80 fontos ij huzóereje kb 40kg.(bivaj) lóháton, harcban nagy erõkifejtés kell sztem. hozzá fõleg a huzamosabb használatához,és megfelelõ teknika. a "kisebb" kb 50-es ij is elég erõs és könyebb kezelni. de szerintem valszeg minden lovas saját magához csinált/atott ijat. A megfelelõ röppálya, az irányzék szöge ,vas nyilhegyekkel elég jól átütötte a vékonyabb páncélt is. Azt simán ki lehet tapasztalni, hogy milyen távolságbol, milyen szögbõl a leghatásosabb a nyilvesszõ átütõ ereje. Persze nagyban függ a vesszõ anyagátol sulyátol is. én ,ha régi harcos volnék :D csináltam volna különbözõ vesszõket, kipróbálva melyik mire jó. :D

Edited by PozitívFeri, 2007 január 24. - 22:38.

#725 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 24. - 23:04

Szerintem erõs tévedés úgy beállítani a lovasíjászatot mint harcmodort, hogy egy laza elrendezésû csapatban erõs vágtában többnyire hátrafelé fordulva nyilakat kilövõ lovasok csoportját látjuk magunk elõtt. Hogy lehetne többszáz vagy akár néhány ezer lovast hatékonyan használni így? Sehol az országban a hortobágyi-kisunsági puszták kivételével nincs is elegendõ hely arra, hogy lovasok (fõleg ha az ellenfelet is beleszámítjuk) ekkora tömegben szétszórt hadrendben egyáltalán felvonulhassanak. Akkor hatékony az egész ha az íjakat nagy tömegben egyszerre lövik ki álló helyzetbõl. Amikor megbomlott az ellenfél harcrendje akkor lehetett már egyéni hõsködésnek helye, befuraodni az ellenfél megbomlott sorai közé, hátrafordulva vágtából lõni stb. de a döntõ pusztítást az elsõ nyilzáporok adják és utána a szétszóródott lassabb lovagok közé befurakodott könnyûlovasok íjjal, bárdal, kelevézzel, dárdákkal elérték, hogy tényleg lekaszabolták a nehézlovasok többségét.Nem állítom, hogy nincs jelentõsége annak, hogy 30fontos íjakkal 3-4 másodpercenként lövéseket tud leadni egy lovas akár vágtából hátrafelé is, de a leletek nem erre a viszonylag gyenge íjra és nem a ma használt szûk és extra magas kápás "íjásznyeregre" utalnak. 50-60 fontos íjakkal még lehet vágtából lövéseket leadni szerintem, a 80fontossal már kötve hinném, borzasztó erõ kellhet a kihúzásához de egyhelyben álló ló hátán ülve még lehetséges lehet annak aki nap mint nap gyakorolja. Hogy a 100fontos longbow-t hogyan lehet kihúzni elképzelésem sincsen de állítólag az angol íjászok csontvázán deformitások találhatók. (megnyúlt felkarcsont, meghosszabodott izületek és ujjak, deformálódott lapockacsont, asszimetrikus válltartás stb.)P.

#726 Mör

Mör

Új vendég

• Fórumtag
  • 9 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 26. - 14:15

Szerintem egy jól kialakított heggyel nagy távolságból, kisebb erejû íjjal is átüthetõ a lemezvért, már csak a lövedék súlya/súlyelosztása miatt is. Ha megfelelõ szögben lövik ki, elég magasról, nagy mozgási energiával csapódik a célba. A kiondottan erre a célra készített acélhegyek pedig elég súlyosak.Persze, mindezt úgy mondom, hogy nem kísérleteztem vele, amolyan józan paraszti ésszel gondolkodom :)„Szerintem erõs tévedés úgy beállítani a lovasíjászatot mint harcmodort, hogy egy laza elrendezésû csapatban erõs vágtában többnyire hátrafelé fordulva nyilakat kilövõ lovasok csoportját látjuk magunk elõtt.”A laza elrendezés szerintem sem lenne értelmes, már csak azért sem, mert éppen a nyílzáporon van a hangsúly. Minél több lövedék érjen célt egy viszonylag kicsi terülten. Aztán amikor a "megfutamodunkdemégsem" ideje jön, akkor nyilván az egyes célzott lövések számítanak (ez már akár pár méterrõl is leadható).Kicsit talán off: Nekem errõl a harcmodorról az "üss és fuss" taktika jut eszembe, amit a légiharcokban alkalmaztak (-nak). Gyorsan az ellenséghez közel, lõtávolba "merészkedni" - lehetõleg valamilyen váratlan vagy védtelenebb irányból - lövés, és "elfutás". Aztán ezt csinálni, amíg a gonosz ellen teljesen össze nem zavarodik. Ezután meg mehet a szablyás-csákányos-fokosos aprítás :)

#727 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 26. - 14:30

Miért van az, hogy az ember bárhol bármit olvas az "portyázó magyarság" harcmodoráról, akkor semmi más nem kerül elõ, minthogy megfordultam és hátralõttek? Nem tudom, miért, de ez engem zavar.Ha bárkit megkérdezünk ezt mondja. Senki nem szól arról, hogy a menekülést feltehetõen csak egy viszonylag kisebb része a csapatnak végezte, míg a többi íjász lesbõl, oldalról támadt rá a széthúzódó üldözõ bolyra. Emellett feltételezhetõen sok más taktika is jelen volt a "repertoárban". Értem ez alatt, hogy egyes elképzelések szerint gyakran egy kisebb a harcirányra merõlegesen elnyújtott területen, folyamatos mozgással, rotációsan mozogtak az egységek, így biztosítva a folyamatos támadást, a nehezebb támadhatóságot és az elrettentést. Persze ez is csak egy plusz, és le is csak azért írtam, hogy rugaszkodjunk már néha el egy kicsit a egysíkú gondolkozástól. :)

#728 Mör

Mör

Új vendég

• Fórumtag
  • 9 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 26. - 14:44

Én is ezt próbáltam érzékeltetni avval, hogy „lehetõleg valamilyen váratlan vagy védtelenebb irányból”. Nyilván nem egy tízezer fõs sereg használta egyszerre ezt a taktikát, hanem kisebb "csapattestek", a fõerõktõl függetlenül. (Egyébként a Total War sorozat játékaiban nagyon jól lehet ezeket a taktikákat alkalmazni. Persze az játék, de a taktika, az elv szerintem mûködhetett a valóságban is, mint ahogy a régi szerzõk is hasonlókról szólnak.)A lényeg itt valóban a folyamatos mozgás, hogy a kezdeményezés mindig a gyorsabb könnyûlovasoknál maradjon. Az „üss és fuss” pedig szerintem összeegyeztethetõ avval, amit írsz, hogy „rotációsan mozogtak az egységek, így biztosítva a folyamatos támadást, a nehezebb támadhatóságot és az elrettentést.”Az ilyen „körök” egyébként már régebben is léteztek (a tudomány mai állása szerint :))

#729 Guest_mateo911_*

Guest_mateo911_*
  • Guests

Közzétéve 2007 január 26. - 17:46

Egyet értek!A taktika nagyon is bonyolult volt, legalábbis én láttam egy rajzot egy elképzelt csatáról amit régészek és katonai szakértõk együttesen készítetek. Hát kellet pár perc mire megértetem mirõl is van szó (ebbõl ne arra következtessetek hogy én vagyok hülye :gm: ) A taktikának szerintem valóban része volt a nyílzápor, a csapatok rotációs mozgása, a menekülés színlelése, az ellenséges csapatok rosszul védet pontjaira koncentráló támadás, és még sok minden. Egy szóval a dolog nem olyan egyszerû, mint ahogy a középiskolás történelemkönyvem írja: "Õseink menekülést színlelve lovaikról hátra félé nyilaztak, ezzel lemészárolva az õket üldözõket"Az angol long bow és a magyar íj lõtávolságáról, a veszõ mozgási energiájáról, a lövésgyorsaságról pedig van egy komplett összehasonlításom, persze nem én csináltam, egy magyarokkal kapcsolatos könyvben van benne.Elég hosszú és tele van mechanikai számításokkal úgyhogy csak pár adatot írok ki belõle, ezek megmutatják a különbségeket:Az adott korban készült angol íj:Max lõtávolság:115,8mA becsapódó veszõ mozgási energiája:18,2JMagyar íj:Max lõtávolság:645mA becsapódó veszõ mozgási energiája:101,3JEzek nem légbõl kapott számok, mechanikai számításokon alapulnak. Ez a könyvben végig van vezetve.Azért írtam le mind ezt, mert ezekbõl a számokból talán jobban látszik a két fegyver közötti különbség.

#730 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 26. - 18:08

Annak is látszani kéne, hogy hülyeség az egész a lõtávolságokkal kapcsolatban.A 650méter némi misztériumot belegondolva egy igen jól sikerült villámgyors, bivajerõs, és gyors íjba még elhihetõ. Egy középerõs szembeszélben igen jó vesszõvel még sikerülhet ekkor lõtávot elérni a lehetõ legoptimálisabb esetben de az angol íj cc 116 méteres lõtávja túl kicsinek tûnik.Igazolhatod is a dolgot. Vágj egy olyan vastag 2,5 méteres egyenes mogyoróbotot amire úgy gondolod, hogy az íjnak már túl vastag. Nyomd bele a kertvégi kanális/folyó vizébe két hétre kéreggel együtt majd vedd ki onnan. Hagy száradni 5-6 napot a padláson a kérgében, vágj le mindkét végébõl 10-20 centit és faragd meg a végét úgy, hogy erõs kötelet tudj rá kötni idegnek. Hántsd le róla azt a kérget ami úgyis le akar már esni róla és aljzd fel.Lõjj vele párat próbaképpen és el fogsz csodálkozni, hogy bár nem íj csak egy semmire sem való szar de az elsõ 1-2 lövés jóval 110-120méter fölé is sikerülhet. Gyerekkoromban így készítettünk "íjakat" csak jóval gyengébb kivitelben. Lealjzás után egyik-másik egész görbe maradt de nem mindegyik, némelyiket többször is lehetett használni. A mogyoróbot pedig nem ideális íjkészítésre (sem) így ennél az angolok sokkal jobbakat készíthettek. De mondom, próbáld csak ki !P.

#731 Mör

Mör

Új vendég

• Fórumtag
  • 9 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 26. - 19:27

Na igen, ezek elég „szélsõséges” értékek :)Azért a 180-200 m tartható még a longbow esetén is, a reflexíjról nem is beszélve.

#732 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 26. - 19:56

Nem tudom, õszintén szólva így látatlanban sem tudom elfogadni ezeket az eredményeket. Lõttem már long bow-val, ami ráadásúl fele-harmad olyan erõs volt, mint a feltételezett korabeli angol íjak. Nos ez az íj tisztesen hozta a reflexek teljesítményét. Ugyan nem korabeli anyagokból volt, mint ahogy pl az én tradi íjam sem, de a 115 métert 45°-ra való figyelés nélkül is túllövöm (45° körül minimális segítõ széllel 180 körüli eredményt már meglõttem vele). A 645 métert irreálisnak tartom magyar íjjal még erõs hátszélben is. A mechanikai számításokról meg bár jó véleménnyel kell lennem, hisz magam is tanulom bõven, de ez esetben becsúszhatott valami hiba... Nem beszélve arról, hogy egyszerûbb lett volna kimenni egy mezõre egy íjjal és egy mérõszalaggal.Az adatokat sokkal inkább tudnám elfogadni fordítva (tehát erõsebbnek feltételezve az angol íjakat), mint így, de akkor is gyanús lenne. Arról van adat, hogy milyen erõsségû íjakkal számoltak?

#733 Petya

Petya

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.943 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 26. - 22:13

még erõs hátszélben is

Az erõs hátszél éppen lenyomja a vesszõt, az enyhe szembeszél az ami jelentõsen, akár 10-20%kal is messzebbre repíthet egy vesszõt mint az szélcsendben repülne.Érdekes lenne megnézni, hogy egy 70-80 fontos erejû torziós (spirálcsigás) csigás íjjal mekkora lõtávot lehetne elérni. 310-325 fps sebességgel indul a vesszõ az útjára a legmodernebbekbõl. Egy hich-tech, kevlár-karbon vesszõvel ki kéne próbálni, hogy milyen lõtávot lehet elérni ilyen íjjal. Ha ez megvan akkor kijelenthetjük, hogy ennél messzebbre legalább 99%os valószínûséggel egyetlen íjjal sem lehetett lõni sem õsmagyaroknak sem angolszászoknak sem senki másnak.Egy 63fontos körprofilú csigával szerelt íjjal ki tudom próbálni, de ennél jóval többet kell tudjanak a mai high-tech íjak. Nem lepõdnék meg ha a 70-80 fontos íj ideális körülmények közt 500méter felett lõne és onnantól a 120fontos íj elvileg.... Szerintem.De annyit 100% biztosan meg lehetne így állapítani, hogy a magyar reflexíj vajon lõhetett-e 650métert vagy sem ha elfogadjuk azt, hogy egy átlagos magyar lovas íja nem volt erõsebb 63font körülinél. Egyáltalán szerintetek ki tud valaki, akárki lõni nyílvesszõt ha létezne 120fontos húzóerejû íja valakinek?P.

#734 Mör

Mör

Új vendég

• Fórumtag
  • 9 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 26. - 23:12

Én az ilyen erõs íjnak az értelmét nem látom. O.k., lehet bazi erõset nagyon messzire lõni, de szerintem a lövések lassúsága (vagy inkább „ritkasága”) miatt nem érné meg. Nem beszélve a célzásról, ami persze, a lovasíjászatnál „nincs is”, de 500-600 méteres lõtávról beszélünk. 60 kilóval tartani az ideget nem semmi meló lehet (mondjuk én megmozdítani sem tudnám :D ) Lóról méginkább biztos nincs értelme. Szerintem... Meg hát nem hiszem, hogy véletlenül találták ki a számszeríjat.

#735 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 27. - 0:01

Az oszmán törököknél létezett a távlövés mint sport. Átlõtték a Boszporuszt (is), az pedig 800 méter. A hivatalos rekordjuk valahol 900 méter körül volt. De! Ezt speciális távlövõ felszereléssel érték el: nagyon rövid, nagyon erõs (akár 140#-os), nagyon erõsen reflexelt íjjal, túlhúzóval, húzáshossznál rövidebb, nagyon könnyû nyílvesszõvel. Kering olyan anekdota, miszerint a távlövõ bajnok megfeszített íjának húrja és szarva közé egy aranyat tettek, azzal, hogy aki meg tudja feszíteni annyira, hogy kiessen a pénz, az viheti. Senki nem tudta megcsinálni, pedig az ahol a húr elemelkedik még messze nem a húzáshossz vége.Egy harci íjjal, ami szükségképpen sokkal masszívabb, stabilabb íj (a távlövõ íjak nagyon érzékenyek), ugyanakkor kisebb húzóerejû, nem lehet ekkorát lõni. A harci nyíl is sokkal nehezebb. Egy jó hatásfokú 80# körüli íjjal sem igen lehet 250 méternél messzebb lõni. Maximum 300, de az már nagyon könnyû vesszõt jelent. A 80#-ot persze nem könnyû kezelni, de nem is lehetetlen olyannak aki gyerekkorától gyakorolja az íjászatot, meg egyébként sem kényezteti nagyon az élet :)A szélirány nem számít olyan sokat ha nincs kifejezetten vihar, viszont a jpe szerint mûködik, azaz hátszélben messzebbre száll a nyíl. Ezt sokszor volt alkalmam megfigyelni, mert egy íjász barátommal egy idõben sokat távlõttünk, sok íjat bemértünk mindenféle szempontból. A lõtávot pl sok lövés átlagából számítottuk és egyértelmûen látszott, hogy a széllel szembeni lövések átlaga alacsonyabb mint a hátszeles lövéseké.Hogy mit üt át a nyíl és mit nem, az sokmindentõl függ. Nem lehet kijelenteni, hogy a nyíl átvitte a páncélt és pont. Egy merõleges találat egy másfeles acéllemezt egy 45#-os íjból már jó eséllyel kilyukaszt. De nem biztos. Akkoriban (a honfoglalás korában) a lemezpáncél még nem volt mûsoron. Leginkább a lamellás páncélok változatait hordák, esetleg láncpáncélt. Az utóbbi nyilak ellen nem a legjobb, de jól alápárnázva megfogja a gyengébb lövéseket. A lamellás páncél viszont kifejezette jó a nyilak ellen, de egy jó lövéssel ezt is át lehet azért lõni. De hát voltaképp errõl szól a haditechnika jelentõs része: ha csinálnak egy erõs páncélt, hamarosan megjelenik egy fegyver, amivel át lehet lõni, mire csinálnak egy mégerõsebb páncélt...Éppen ezért aztán ha biztosra akart menni az egyszeri honfoglaló, akkor erõs íjat használt, hogy ha eltalál valakit, az már ne lõjön vissza (mert ettõl szörnyen frusztrált lett volna és járhatott volna évekig a táltoshoz beszélni róla :)).A mongolok titkos történetében Dzsamuka ezt mondja Dzsocsi-kaszarról:"Haragra gerjedveHa angkua-nyilát kilövi: Hegy túlsó felén állókat Húsz embert, nem tizet, nyila felnyársal. Ellenség ha szemben áll véle: Ellövi rájuk kejbür-nyilát, Puszta túlsó végén álljanak bár, Pattan az íj s felfûzi õket. Keményen ha íját felajzza, Kilencszáz ölnyire küldi nyilát;Õ ha íját megfeszíti, Ötszáz ölnyire száll el a vesszõ."Ez persze túlzás, épp azért mondja ezt Dzsamuka, hogy ráijesszen az ellenfélre, de az jól látszik beleõle, hogy a lövés erõssége szempont volt.Ami a magyarok taktikáját illeti, nem szabad elfelejteni, hogy az nem a nyugatiak ellen vívott harcokban alakult ki, hanem a nomád népek egymás közötti háborúiban. Ennek megfelelõen soha nem álltak fel zárt alakzatokba, maximum egyes vonalba, mert egy zárt alakzat a legjobb célpont az íjászoknak. Ezenkívül a zárt alakzat egy statikusabb hadviselés része, gyalogosok és nehézlovasok taktikája, mert nekik nem probléma ha beragadnak. Ezzel szemben a könnyûlovas a szellõs felállást részesíti elõnyben, hogy legyen helye manõverezni, kihasználhassa a gyorsaságát, fordulékonyságát. Filmekben persze a lovasság legtöbbször egy tömbben rotyóvágtában áttöréses lovasrohamot hajt végre, de a valóságban az ilyenek rendszerint kudarcba fulladtak.Bölcs Leó a taktikában írogat a türkökrõl (magyarokról) eleget. Egy bizánccal vívott csatát is leír. Nagyjából az volt a lényege, hogy a besenyõ fõsereg mellett kétoldalt felállított magyar lovasok váltásban lõtték a bizánciakat, úgy, hogy ellovagoltak az ellenséges arcvonal elõtt. Mikor a bizánciak látták, hogy folyamatosan lövik õket, támadást indítottak. A magyar lovasok utat engedtek nekik a besenyõ fõsereg felé és bekerítették õket. Na itt vége is lett gyorsan a harcnak.

#736 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 27. - 6:22

Bare!bár tárgyszerûen off, de meg kell jegyezzem csupán a visszajelzés okán;élvezettel olvastam a fenti írásodat. pedig úgyszólván egyálalán nem érdekel a téma. :kocc:

#737 RIDERMAN

RIDERMAN

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.211 hozzászólás

Közzétéve 2007 január 28. - 19:32

Én is, pedig engem régóta foglalkoztat. :)

#738 Pluto

Pluto

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.266 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 2. - 10:09

Sziasztok, A topicnyitás óta régen jártam erre :) .Segítségre lenne szükségem.Tavasszal, április vége május elején Budapestre jön a fél világ (na jó csak egy 15-20 ember mindenfelõl külföldrõl). A munka mellett persze ilyenkor dukál a kikapcsolódás, városnézés, egyéb szociális tevékenységek és arra gondoltam, ha már kishazánk akkor ló és lovasíjászat is legyen már a programok között.Keresnék olyan, lehetõleg Budapesttõl nem túl messze esõ, max 1-1,5 óra busz úttal elérhetõ kifejezetten minõségi lovardát ahol lehetõség nyílna magas színvonalú lovasíjász bemutatóra, utána egy kis lovagoltatásra a kedvet érzõk számára, valamint egy kis íjászkodásra. Olyan helyet keresek ahová bátran és büszkén elvihetek embereket és ahol angolul tudnának a bemutató alatt beszélni hogy mit is látunk.Az se baj ha esetleg vendéglõ is van ahol utána megvacsorázhatunk vagy ebédelhetünk.Persze körbenézek a neten, de ha esetleg tud valaki ilyen helyet akkor megköszönném ha az elérhetõséget megadná.(ja és csak számla ellenében tudunk fizetni, de tudunk fizetni :D )Köszi

#739 smoft

smoft

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.811 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 2. - 17:37

Turul Népe Nap Fiai Lovasíjász KörAngol szöveg megoldható, étterem problémás, de ha nem túl sznob a csapat, lehet fõzõcskézni. Jurtába be lehet ülni, stb. stb. A számla ügyében nem tudok nyilatkozni, de ha gondolod, vedd fel a kapcsolatot a Fõnökkel. :)

#740 Pluto

Pluto

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.266 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 6. - 14:39

Köszönöm Smoft.Ma irok is a web oldalon levõ címre.A kaja nem lényeg annyira, inkább a bemutató színvonala illetve az a lényeg hogy utána fel lehessen egy kis sétára ülni a lóra (már aki akar) és lehessen lõni egyet-kettõt az íjakkal, sizntén csak kiprübálás szinten. A jurta megnézés az nagyon jó lenne.Köszi a tippet, utána járok.

#741 arikan

arikan

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 287 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 19. - 21:25

Sziasztok, A topicnyitás óta régen jártam erre :) .Segítségre lenne szükségem.Tavasszal, április vége május elején Budapestre jön a fél világ (na jó csak egy 15-20 ember mindenfelõl külföldrõl). A munka mellett persze ilyenkor dukál a kikapcsolódás, városnézés, egyéb szociális tevékenységek és arra gondoltam, ha már kishazánk akkor ló és lovasíjászat is legyen már a programok között.Keresnék olyan, lehetõleg Budapesttõl nem túl messze esõ, max 1-1,5 óra busz úttal elérhetõ kifejezetten minõségi lovardát ahol lehetõség nyílna magas színvonalú lovasíjász bemutatóra, utána egy kis lovagoltatásra a kedvet érzõk számára, valamint egy kis íjászkodásra. Olyan helyet keresek ahová bátran és büszkén elvihetek embereket és ahol angolul tudnának a bemutató alatt beszélni hogy mit is látunk.Az se baj ha esetleg vendéglõ is van ahol utána megvacsorázhatunk vagy ebédelhetünk.Persze körbenézek a neten, de ha esetleg tud valaki ilyen helyet akkor megköszönném ha az elérhetõséget megadná.(ja és csak számla ellenében tudunk fizetni, de tudunk fizetni :D )Köszi

Szia!Árpád Vére LovasiskolaGödöllõ.EnnyiEz Bp. környékén a legjobb. Itt 30-40 ember is jöhet, lovasíjász bemutatót megbeszélés szerint (szinte) bármikorra lehet kérni, ebédelni is lehet a helyszínen, jurtákban, természetesen a helyhez (annak hangulatához) illõ életeket, angol tolmácsolás megoldható, utána lehet lovagolni, íjászkodni, ha szeretnének, és ez tényleg minõségi bemutató.

#742 Pluto

Pluto

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.266 hozzászólás

Közzétéve 2007 február 20. - 9:39

Köszi Arikan a tippet.Megnézem azt is.Nagyon köszönöm a segítségeket.Pluto

#743 bigblue

bigblue

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 398 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 8. - 9:57

Van egy teljesen új réz lovasíjász övcsat, ovális, meglepõ módon lovasíjászok vannak rajta, és a "De saggitis hungarorum libera nos Domine" felirat. Ha valaki szeretné, jelezzen.

#744 Artin

Artin

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.886 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 8. - 18:06

Van egy teljesen új réz lovasíjász övcsat, ovális, meglepő módon lovasíjászok vannak rajta, és a "De saggitis hungarorum libera nos Domine" felirat. Ha valaki szeretné, jelezzen.

Innen kiszedem alább úgy is látszik mit írtam, de mégsem akartam új hozzászólásban sztornózni az egészet. :) Sorry a félreértésemért! :)

Edited by Artin, 2007 március 8. - 20:30.

#745 bigblue

bigblue

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 398 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 8. - 20:26

Ez mióta új? Vagy egyszerûen a régi van feldolgozva? (épp ugyan ilyen felirattal - a "De" nélkül - van rajtam egy réz övcsat lovasíjászokkal)Képet tudnál küldeni errõl az "újról"?

Válasz magánban ment.

#746 Guest_finta_*

Guest_finta_*
  • Guests

Közzétéve 2007 március 9. - 16:09

Sziasztok Akit érdekel:http://Pusztairoka.extra.huÜdv.

#747 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2007 március 10. - 8:53

Hozzászóltál! :yeah:

#748 dzsindzsihuszár

dzsindzsihuszár

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 38 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 6. - 12:41

Debrecenben vagy környékén tud valaki lovasíjászkodási lehetõséget?elõre is kösz..

#749 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 7. - 9:00

Menj fel a kettõvel ezelõtt belinkelt oldalra (ha Karcag debrecenkörnyékinek számít). Kisújszálláson pedig ott van a Horváth kánság, õ Kassai rendszerben mûködnek. Látod, ha jönnél hétvégén, akkor pl. fanyerget is láthatnál.

#750 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2007 május 7. - 20:16

Néztétek a Spectrumot, ma este 20.00 - 20.45 közt?!? A mongol íjkészítésrõl IS! VOLT SZÓ DZSINGISZ KÁN BIRODALMA KAPCSÁN...

#751 soskafalvi

soskafalvi

Új vendég

• Fórumtag
  • 15 hozzászólás

Közzétéve 2007 május 9. - 10:23

Üdv mindenki!!! Én Szentgálon lakom és -hááát--- helyileg Szentgál és Herend között van az egyesületünk székhelye.Ez egy lovas-íjász egyesület. Nyáron szoktunk csinálni bemutetókat. Én is ûzöm ezt a sportot -kisebb-nagyobb sikerrel....Saját lovammal járok át az edzésekre és csatlakozok a többi "szittya kutyához" :D Az egyesületünk neve: Megyer Sarja Hagyományõrzõ Lovas-Íjász Egyesület.............ez azt hiszem elárulja milyen stílusban "játszunk".......... Üdv!!!

#752 réka_d

réka_d

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.338 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 2. - 13:48

Sziasztok! Minden elfogultság nélkülállíthatom, hogy tegnap láttam életem legjobb lovasbemutatóját. Lovasíjász bemutató volt, de nem a szokásos, mindannyiunk áltat többször látott kissé már szinte unalmas bemutatót, hanem igazi pörgõs, csutkavágtás, soklovasos izgi program volt. Harangozó János és csapata adta elõ a történetet. kb arról szólt, hoyg voltak a barbárok, akik jót buliztak egy csata után, mézsör-ringó-csípõjû csajok satöbbi, majd egy összeveszés után jöttek a lovasok, akik jól elagyabugyálták a gyalogosokat, akik megadták magukat, és Kiüldöztettek a pályáról. Ezután a lovasíjászok, akik 5en voltak, koszorút tûztek, (de mint már említettem nem az általános bemutatón szokásos alibivágtában, hanem rendes tempónál), feldobott koszorút tûztek, vaddisznóra súlytottak lándzsával, sárkány-szívet szúrtak ládzsájuk hegyére, vitézekre lõttek, vitézek fejére lõttek, (akik bábuk voltak), kaszkadõrtrükköket mutattak be, tûzön vágtattak keresztül, és még sorolhatnám,csak akkor mindenki kifutna a világból, hogy milyen sokat írok. Volt olyan is, amikor Harangozó János egyedül volt a pályán, és akkor lovasíjászkodott, és volt a tûzkarikaugráson kívül (ami önmagban is világszám... csak úgy megjegyzem) olyan mutatvány (bocsi, nem jut eszembe a hivatalos neve), amikor lufira lõ a H. János a lóról és az belobban a lövés hatásásra. Baromi láványos volt, pörgõs, éjszakába nyúló, és a közönség a háromnegyed órás program után, (ami 5 percnek tûnt, annyira élvezetes volt) még negyed óráig nem akart hazaindulni, hátha lesz ráadás.. Szóval ha valakinek van módja, még ma talán lesz Nagyvázsonban egy bemutató, utána ki tudja, mikor láthatjuk ezt a (bátran állítom) minden eddigi lovasbemutatót lekörözõ látványosságot... Szóval autóba emberek, irány Nagyvázsony!

#753 Ticsu

Ticsu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 280 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 10. - 7:26

Üdvözletem mindenkinek! Egy felhívást szeretnék közétenni van Debrecenben is lovasjíászat, Kassai Lajos lovasíjász iskola követõi, alakulóban lévõ törzse. Heti három edzés kedd, csütörtök 16 órától, szombat egésznap. havi 2000ft ez arra kell hogy bõvítsük a felszereléseinket, célok, veszõfogók stb. 4 jól bevált lovasíjászlovunk van és még 5 aki még tanítás, szokatás alatt van. Változatos edzések, nem csak lovasíjászattal foglakozunk, hanem baranta, vívás, kelevéz dobás és még sok egyéb ami színesé és változatossá teszi a lónak és az embernek is az edzést. Nagyon jól felszerelt pályánk van különbözõ mozgó és fix célok lövésére van lehetõség. Ha valakit érdekel a dolog írjon:::: gyakos88@freemail.hu Ezer köszönet. Minden jót!

#754 Ticsu

Ticsu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 280 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 11:23

üdv! Nem igaz, hogy enyire kihalt ez a lovasíjászat, senki nincs aki felvetne egy témát, senki nincs aki lovasíjászkodik :s :( :( Akkor egy téma::::: a lovasíjász ló tanításának módszerei??? Ki hogy látja ezt a dolgot?? Írjatok!!! Minden jót!!

#755 Lexa

Lexa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 603 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 11:28

Én tanulom éppen... azaz egyelõre a lovaglás részét... Ezért nem tudom annyira a tanítási módszereket elõadni... De vagyok! És elvileg tanulni fogom... :D

#756 Ticsu

Ticsu

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 280 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 14. - 20:47

Szia Lexa Milyen technikával, fogsz lovasíjászkodni?? Kassai Lajos féle?? Látam aszem youtubon egy miskolci lovasíjász pályát meg ottani íjászatott ott tanulsz?? Nagyon sok sikert és kitartást!!! Minden jót és még egyszer sok sikert!! Szia

#757 Lexa

Lexa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 603 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 16. - 16:01

Háth ... õszintén szólva az oktatóm annyira nincs megelégedve Kassai oktatási technikájával, de ebbe inkább nem megyek bele.... szóval nem Kassai formában tanulok... Az oktatóm csak átadja azt a tudást amit õ tud... Ennyi az egész. És állítása szerint akkor lehet elégedett majd, ha a tanítványai jobbak lesznek mint õ. Mert akkor már elért valamit velünk... És nagyon szépen köszönöm a jókívánságokat!

#758 Guest_Tiga_*

Guest_Tiga_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 17. - 7:15

Sziasztok! Megosztanám veletek Tiga tanításának a történetét. Volt egy angol telivér kancám -Tiga, amely néhány évig díjugrató edzésben volt hassználva (akkor még csak egy emberes volt a paci), késõbb megnyugodott és hobby célra használták tanuló lovasok. Néhány éve 2 héttel a lovasíjász verseny elõtt az egyik lovasíjásznak lesántult a lova és felvetette a kérdést, hogy esetleg elviheti-e a versenyre. Igaz, az elmúlt évek során sokat változott, de mégis csak egy telivér. Tiga végül nem okozott csalódást, hiszen megnyerték a versenyt!!! Ez részben az õ érdeme volt. Aznap sokan akarták megvenni. Évekkel késõbb tényleg eladtam, de most is egy lovasíjász õrzi az életét. Igazából nem kellett tanítani, õ tudta, mi a dolga. Csak az íjat kellett megszokni, de az sem volt gond, mert lovaglás közben nem használtam pálcát.

#759 Guest_finta_*

Guest_finta_*
  • Guests

Közzétéve 2007 augusztus 26. - 6:52

Helló Ezen napokon lesznek lovasijász versenyek akit érdekel: Varga törzs Szlovákia Komárom 2007/09/01 Cozmei törzs Magyarország Pomáz 2007/09/01 Borsos törzs Kanada Mount Currie, B. C. Canada 2007/09/08 Engelaender törzs Németország Seeburg/Berlin 2007/09/08 Horváth kánság Magyarország Kisújszállás 2007/09/15 Kassai kánság Magyarország Kaposmérõ 2007/09/15 Sereghy törzs Szlovákia Komárom 2007/09/22 Petraskó kánság Magyarország Kisrozvágy 2007/09/22 Brázik törzs Magyarország Szomód, Sólyomvölgy 2007/09/22 Bíró kánság Szlovákia Nagyudvarnok 2007/09/29 Vermes törzs Szlovákia Gúta 2007/09/29 Endzsel törzs Magyarország Sóskút 2007/09/30 Kassai kánság Magyarország Kaposmérõ 2007/10/13 Sziasztok.

Edited by finta, 2007 augusztus 26. - 6:53.

#760 Lexa

Lexa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 603 hozzászólás

Közzétéve 2007 augusztus 29. - 9:39

Ez nem pont a lovasíjászathoz kötõdik, de a mongol lovak iránt érdeklõdõknek érdekes lehet:

http://www.geo-magaz...dex.php?id=1954