Zablák tudománya
Közzétéve 2006 december 4. - 14:35
Guest_Zebrabara_*
Közzétéve 2006 december 4. - 14:38
Közzétéve 2006 december 4. - 15:14
Közzétéve 2006 december 4. - 15:18
Közzétéve 2006 december 4. - 15:28
En nem ajanlottam semmit. Az feribacsi volt. Keretik nem osszekeverni vele. (Szeretek magam elott tetszelegni azzal, hogy olyan melyre meg nem sujjedtem.) Csupan abban nem vagyok biztos, hogy ez a zabla tenyleg olyan logyilkos dolog lenne. Amit beideztem, abbol itt van a lenyeg ;)So, to put it in clear text, this is a bit for people who can't ride. And people who can't ride shouldn't train horses for dressage, they should train themselves. Wether they do so with a Mikmar or something else, is up to them, I don't think it will hurt anyone, except those who spend the $150 without really being able to afford it, because they find no better way. But that's voluntary.Fura egy szerzet vagy Imre.Elõször mondod neki, keressen tanárt, meg elengedettség, stb. Oké is.Aztán meg mintha ajánlanál egy nem egyszerû szerkezetet, ami szemlátomást olyan lovasnak való, aki pontosan tudja, mikor mit kell csinálni, mikor írta magáról, hogy nem volt módja megtanulni, hogy hogyan alkalmazza helyesen a segítségeket.Ráadásul egy olyan lóra, ami hajlamos a bepánikolásra, akár egy ínvédõtõl...
Közzétéve 2006 december 4. - 15:34
Közzétéve 2006 december 4. - 15:36
Közzétéve 2006 december 4. - 15:50
Talán az idomítás, és a sok gyakorlás a leg célravezetõbb. A kezdetekkor mid a két módszert kipróbáltam. Az elsõnél én lepõdtem meg nem a lovam, mivel a táltosom a gepárdot is megszégyenítette volna(kellett is egy kifutópályányi hely a megállásra).A másodiknál, mivel megunta az állandó huzigálást, egyszerüen ráharapott a zablára aztán usgyi.Maradt a négyszögi munka, ez meghozta a várt eredményt. Arra azomban vigyáznom kell, ha terepre megyünk többen, hogy az elsõ lovat ne elõzze meg, mert akkor versenyezni akar.Az idomításon kívül még két dolog ugrott be a "menõs" lóval kapcsolatban:- lehet, hogy csapatban terepen nem lehet megtenni, de hallottam olyat, hogy az elszaladós lovat még jobban elõre kell hajtani, ettõl meglepõdik ( megjegyzem, nekem nem jött be...), - amikor kezdene megszaladni, az egyik kezet letámasztani a marjánál és a másikkal felvételeket csinálni (meghúz-enged). Így nem rángatod,de mégis hatékonyabb lehet a felvétel.Martingál van rajta?
Guest_Zebrabara_*
Közzétéve 2006 december 4. - 15:57

Közzétéve 2006 december 4. - 16:00
Valószinü. ;)Kezdek arra gondolni, hogy valószínûleg két oka lehet ennek a mostani hiszinek: a kevés idõ, amit együtt töltünk, meg a sok terep laza száron, egyedül. Hm?
Guest_Zebrabara_*
Közzétéve 2006 december 4. - 16:03
Mintha azt mondtad volna, hogy neked is hasonló baja van a Lóval. Ezek szerint egy cipõben járunk, és a te problémádnak is találtunk gyógyszert? (ami vagy hat majd, vagy nem...)Na, elkéretõztem hamarabb, megyek, hatok az én drága Malájom lelkére.Valószinü. ;)

Edited by Zebrabara, 2006 december 4. - 16:14.
Közzétéve 2006 december 4. - 16:42
Közzétéve 2006 december 4. - 18:21
Közzétéve 2006 december 4. - 19:34
Közzétéve 2006 december 4. - 19:59
Hát az egyenes az egyenes, a tört meg tört. Mi ebben a nehéz? Nem vágod?egyátalán mi a különbség az egynes gumizabla és a tört gumis zabla között??

Közzétéve 2006 december 4. - 20:05
hogyne tudnám...persze már ránézésre megállapítom hogy melyik melyik..Hát az egyenes az egyenes, a tört meg tört. Mi ebben a nehéz? Nem vágod?

Közzétéve 2006 december 4. - 21:37
Közzétéve 2006 december 4. - 21:53
Közzétéve 2006 december 4. - 22:04
egyenes szájúnak..? :confused: (csak vicc voltaz egyenes pl milyen szájú lónak való?? :confused:

Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2006 december 5. - 8:18

Közzétéve 2006 december 5. - 9:06

Guest_Zebrabara_*
Közzétéve 2006 december 5. - 9:45
14 éve lovagolok (inkább -gatok), ez elején heti 2* edzés fél évig, utána fõleg egyedül, sok helyen, néha edzõvel is (persze mindenki mást tartott jó technikának). A tehetségem erõteljes kívánnivalókat hagy maga után, nem beszélve a kitartásomról, elég nehéz eset vagyok, ami az önbizalmat illeti... :( Egy ember tudott volna velem bánni, õ Bálint Gábor volt Kisbéren, de sajnos elváltak útjaink. Meg a másik: nekem nem célom egy összehuzkodott ló, meg nem akarok vele díjlovas kûrt menni. Persze, gondolom, egy alapszintû támaszkodás meg ilyenek nélkül ne is reménykedjek haladásban. Az ülésem elég labilis, a lábam lötyög, a kezem nagyon lent van, de sajnos nem elég ezt mondogatni magamnak, attól nem javul meg.A ló amúgy nem "visz el" senkit, akkor egy kislány nem bírt vele, aki felült rá helyettem. Én úgy gondolom, ura vagyok a helyzetnek, csak nem tartom jó dolognak, ha kilométereken át veszekedni kell egy lóval a sebességet és a sorrendet illetõen, vagy ha hirtelen meg kell állni valami miatt, és a fékutunk hasonlít egy rakott kamionéhoz. :dev:Amúgy tegnap a telihold, egy 500W-os reflektor és rengeteg, csak Maláj által látott szellem, manócska és más félelmetes kobold társaságában megkezdtük a pályán való egymásrafigyelés tanulását.Mennyi ideje lovagolsz és kb mennyire jól?Másik kérdés: mennyire "fogad el" a ló?Elhangzott itt az egyedül terepre, meg terepsorrend, de ha bizonytalan a fék, az egyedüllét nem egy megnyugtató valami, a sorrendre meg mintha azt olvastam volna, elöl vitt a fõnökló mint a rongyot, tehát nem biztos, hogy ez a megoldás is mûködni fog. Ha az idomítás tud következetes, fokozatos és szisztematikus lenni, akkor mindenképp pár hónap pályát javasolnék. HA nem vagy képben valamennyire az idomítással, akkor pedig nem tudod - és nem is szabad - megúszni a segítséget. Ez szimplán józan ész diktálta dolog, hisz a testi épségedrõl beszélgetünk...

Edited by Zebrabara, 2006 december 5. - 10:40.
Közzétéve 2006 december 5. - 10:56
Számtalanszor megfogadtam, hogy nem próbálok meg "távgyógyító" lenni, de itt megint egy olyan félreértelemzést tapasztalok, amit nem tudok szó nélkül hagyni.Többek hozzászólásában tapasztalom, hogy a zabla milyenségétõl várják egy bizonyos helyzet megoldását. Az kevesek fejében fordul meg, hogy a lovak hibáinak jó része a lovagoltság alacsony fokából ered. Magam amit eddig lovagoltam lovakat - akár csikókoruktól kezdve - amíg én lovagoltam õket, csak csikózabla volt a szájukban. Viszont nem kis idõráfordítással be voltak lovagolva, a segítségekre érzékenyek, s reagálók voltak. Nem kellett velük veszekedni, a segítségek úgymond átmentek rajtuk. Tehát amit ajánlani tudok: mielõtt terepre mennétek a lóval, annak megfelelõ belovagoltságúnak kell lenni. (OSH már pedzette ezeket a dolgokat.) Ez nem azt jelenti, hogy amíg a középosztályt nem tudja, addig nem mehetsz vele terepre, de legalább a segítségeket el kell, hogy fogadja fenntartás nélkül, tehát kontrollálható, szabályozható legyen az üteme, irama, stb. S ez a helyzet nem azt jelenti, hogy a ló összehúzkodott, s már alkalmas díjlovas kûrre. Csak az alapvetõ követelmények egy részének felel meg.Amíg erre nem mutat hajlandóságot, addig csak a veszekedéseknek néztek elébe. Ehhez nem kis tapasztalat, szakértelem, miegyéb kell, aminek itt megint sokan híján vannak. Ezért ajánlották többen mások a hozzáértõk segítségének igénybe vételét. Tehát, aki ezeket a lépcsõfokokat kihagyja (kihagyta) a lovával, az kérhet, s kaphat is segítséget itt a fórumon, jobban s kevésbé hozzáértõktõl, zablaszakértõktõl, stb., de hogy sokra nem megy vele, az biztos. Leginkább azért, mert a kibicnek semmi sem drága. Tehát marad - ha Te nem értesz hozzá, s szeretnél elõbbre lépni - egy hozzáértõ személyes, helyszíni iránymutatása....Meg a másik: nekem nem célom egy összehuzkodott ló, meg nem akarok vele díjlovas kûrt menni.
Edited by furioso, 2006 december 5. - 11:01.
Közzétéve 2006 december 5. - 11:01
Közzétéve 2006 december 5. - 11:02

Guest_Zebrabara_*
Közzétéve 2006 december 5. - 11:06
Edited by Zebrabara, 2006 december 5. - 11:12.
Guest_feribácsi_*
Közzétéve 2006 december 5. - 12:43
Való-nem való...én azt nem tudomNa neeee, én is megnéztem, hát ez nem nektek való. Bár tudnám, hogy való e valakinek egyátalán.

Edited by feribácsi, 2006 december 5. - 12:46.
Közzétéve 2006 december 5. - 12:53
Edited by agrobe, 2006 december 5. - 12:56.
Közzétéve 2006 december 5. - 13:00
Guest_Zebrabara_*
Közzétéve 2006 december 5. - 13:05

Közzétéve 2006 december 5. - 13:38
Közzétéve 2006 december 5. - 13:50
Közzétéve 2006 december 5. - 14:06
Guest_Zebrabara_*
Közzétéve 2006 december 5. - 14:14

Közzétéve 2006 december 5. - 14:26

Közzétéve 2006 december 5. - 14:30

Közzétéve 2006 december 5. - 14:32
Ahogy elnézem, ez még engem is felemlene.....Szóval ez a Mikmar zabla azért jó, mert emelõ hatása van? Felemeli a lovat 1,60 magasságba?
![]()
Guest_Zebrabara_*
Közzétéve 2006 december 5. - 14:32
Szóval ez a Mikmar zabla azért jó, mert emelõ hatása van? Felemeli a lovat 1,60 magasságba?
![]()

Közzétéve 2006 december 6. - 10:08