Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Zablák tudománya

Ez a téma archivált. Nem tudsz archivált témához hozzászólni. Ha szeretnéd újranyitni, keress meg egy moderátort, vagy admint.
2275 válasz a témához

#721 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 4. - 14:35

Na neeee, én is megnéztem, hát ez nem nektek való. Bár tudnám, hogy való e valakinek egyátalán.

#722 Guest_Zebrabara_*

Guest_Zebrabara_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 4. - 14:38

Nekem a régi barokk képek jutnak róla eszembe, amikor a percheron keverék méneket lovagolták hosszú fehérparókás faszik, és ilyen borzalmakat pakoltak a lovak szájába.Maradok a kötõféknél meg a csikózablánál...

#723 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 4. - 15:04

Bamme, ez a Mikmar zabla egy gyilkos eszköz! Kb. egy tehervonatot is megállít. Szegény ló, akinek ez a szájában van (pláne "olyan" lovassal a szár végén...)

Biztos?

#724 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 4. - 15:14

Fura egy szerzet vagy Imre.Elõször mondod neki, keressen tanárt, meg elengedettség, stb. Oké is.Aztán meg mintha ajánlanál egy nem egyszerû szerkezetet, ami szemlátomást olyan lovasnak való, aki pontosan tudja, mikor mit kell csinálni, mikor írta magáról, hogy nem volt módja megtanulni, hogy hogyan alkalmazza helyesen a segítségeket.Ráadásul egy olyan lóra, ami hajlamos a bepánikolásra, akár egy ínvédõtõl...

#725 rorsi

rorsi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 111 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 4. - 15:18

ImRe!Jó lehet a cikk, az egész, kár, hogy egy szót sem értek belõle, már csak a szemléltetés is nagyon tetszett.Zebrabara, azért én sem ezzel kezdeném, de még sima feszítõvel sem, hanem valóban az idomítás lenne fontos elsõsorban,ha zablát váltanál is, a fokozatosságot be kell tartani. A "pihekönnyû" zablát elõször egy fokkal nehezebbre cserélném, ha muszáj...

#726 ImRe

ImRe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.250 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 4. - 15:28

Fura egy szerzet vagy Imre.Elõször mondod neki, keressen tanárt, meg elengedettség, stb. Oké is.Aztán meg mintha ajánlanál egy nem egyszerû szerkezetet, ami szemlátomást olyan lovasnak való, aki pontosan tudja, mikor mit kell csinálni, mikor írta magáról, hogy nem volt módja megtanulni, hogy hogyan alkalmazza helyesen a segítségeket.Ráadásul egy olyan lóra, ami hajlamos a bepánikolásra, akár egy ínvédõtõl...

En nem ajanlottam semmit. Az feribacsi volt. Keretik nem osszekeverni vele. (Szeretek magam elott tetszelegni azzal, hogy olyan melyre meg nem sujjedtem.) Csupan abban nem vagyok biztos, hogy ez a zabla tenyleg olyan logyilkos dolog lenne. Amit beideztem, abbol itt van a lenyeg ;)So, to put it in clear text, this is a bit for people who can't ride. And people who can't ride shouldn't train horses for dressage, they should train themselves. Wether they do so with a Mikmar or something else, is up to them, I don't think it will hurt anyone, except those who spend the $150 without really being able to afford it, because they find no better way. But that's voluntary.

#727 rorsi

rorsi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 111 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 4. - 15:34

Az idomításon kívül még két dolog ugrott be a "menõs" lóval kapcsolatban:- lehet, hogy csapatban terepen nem lehet megtenni, de hallottam olyat, hogy az elszaladós lovat még jobban elõre kell hajtani, ettõl meglepõdik ( megjegyzem, nekem nem jött be...), - amikor kezdene megszaladni, az egyik kezet letámasztani a marjánál és a másikkal felvételeket csinálni (meghúz-enged). Így nem rángatod,de mégis hatékonyabb lehet a felvétel.Martingál van rajta?

#728 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 4. - 15:36

Hát az elsõ mondatot nem tudom elképzelni errõl a zabláról.Olyanoknak, akik nem tudnak lovagolni???Nehezen hihetõ.Akátmit is írnak róla, nem tenném a ló szájába. mondjuk Bey szájába nem is férne bele, de ez más kérdés.

#729 aroon

aroon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.679 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 4. - 15:50

Az idomításon kívül még két dolog ugrott be a "menõs" lóval kapcsolatban:- lehet, hogy csapatban terepen nem lehet megtenni, de hallottam olyat, hogy az elszaladós lovat még jobban elõre kell hajtani, ettõl meglepõdik ( megjegyzem, nekem nem jött be...), - amikor kezdene megszaladni, az egyik kezet letámasztani a marjánál és a másikkal felvételeket csinálni (meghúz-enged). Így nem rángatod,de mégis hatékonyabb lehet a felvétel.Martingál van rajta?

Talán az idomítás, és a sok gyakorlás a leg célravezetõbb. A kezdetekkor mid a két módszert kipróbáltam. Az elsõnél én lepõdtem meg nem a lovam, mivel a táltosom a gepárdot is megszégyenítette volna(kellett is egy kifutópályányi hely a megállásra).A másodiknál, mivel megunta az állandó huzigálást, egyszerüen ráharapott a zablára aztán usgyi.Maradt a négyszögi munka, ez meghozta a várt eredményt. Arra azomban vigyáznom kell, ha terepre megyünk többen, hogy az elsõ lovat ne elõzze meg, mert akkor versenyezni akar.

#730 Guest_Zebrabara_*

Guest_Zebrabara_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 4. - 15:57

Nincs rajta se martingál, se más, csak egy orrzó, de az is inkább csak dísznek. :) Nem zabláraharapós, szerencsére. Egy idõben szõrén is kimentem vele, orrzó nélüli kantárral - igaz, csak egy ló jött még velünk, de vágtáztunk is és nem lehetett egy szavam sem. Egy idõben nagyon hülye volt egyedül is, akkor segédszárat tettem rá, na azzal ágaskodott meg fejet lóbált meg tolatott... Utólag rájöttem, a lucerna ment az agyára, mióta nem kap, összehasonlíthatatlanul normálisabb!Kezdek arra gondolni, hogy valószínûleg két oka lehet ennek a mostani hiszinek: a kevés idõ, amit együtt töltünk, meg a sok terep laza száron, egyedül. Hm?

#731 aroon

aroon

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.679 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 4. - 16:00

Kezdek arra gondolni, hogy valószínûleg két oka lehet ennek a mostani hiszinek: a kevés idõ, amit együtt töltünk, meg a sok terep laza száron, egyedül. Hm?

Valószinü. ;)

#732 Guest_Zebrabara_*

Guest_Zebrabara_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 4. - 16:03

Valószinü. ;)

Mintha azt mondtad volna, hogy neked is hasonló baja van a Lóval. Ezek szerint egy cipõben járunk, és a te problémádnak is találtunk gyógyszert? (ami vagy hat majd, vagy nem...)Na, elkéretõztem hamarabb, megyek, hatok az én drága Malájom lelkére. :D

Edited by Zebrabara, 2006 december 4. - 16:14.

#733 Old Shatterhand

Old Shatterhand

A nagy vadász

• Fórumtag
  • 4.354 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 4. - 16:42

Zebra, annyi tanácsot kaptál, hogy csak gyõzz választani. Viszont mielõtt bemennél a vasudvarba lenne nekem egy egyszerû kérdésem. Mennyi ideje lovagolsz és kb mennyire jól?Mert a vas magában semmi csodát nem fog csinálni. Ha bizonytalanul ülsz, esetleg mozog a kezed-lábad gazdagon, pláne hiába veszel a lóba akár kéziféket is. Másik kérdés: mennyire "fogad el" a ló?Elhangzott itt az egyedül terepre, meg terepsorrend, de ha bizonytalan a fék, az egyedüllét nem egy megnyugtató valami, a sorrendre meg mintha azt olvastam volna, elöl vitt a fõnökló mint a rongyot, tehát nem biztos, hogy ez a megoldás is mûködni fog. Ha az idomítás tud következetes, fokozatos és szisztematikus lenni, akkor mindenképp pár hónap pályát javasolnék. HA nem vagy képben valamennyire az idomítással, akkor pedig nem tudod - és nem is szabad - megúszni a segítséget. Ez szimplán józan ész diktálta dolog, hisz a testi épségedrõl beszélgetünk...

#734 Szélvészcsajszi

Szélvészcsajszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.112 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 4. - 18:21

Sziasztok!Lenne egy kérdésem...a lovamnak szeretnék venni egy puha gumizablát... most egy 2x tört vastag zablával lovagolom és kipróbálnám rá a gumisat is...de nem tudom hogy milyet vegy...egyátalán mi a különbség az egynes gumizabla és a tört gumis zabla között?? ill miért jó ha egyenes a gumizabla???

#735 Vessy

Vessy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 809 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 4. - 19:34

Ugyanaz, mint minden más egyenes és tört zabla között. Elmondani nehéz, de próbáld meg elképzelni az erõket, amiket a kezeddel fejtessz ki a szájára, ha tört a zabla, akkor máshogy hat.Sokáig gumizablával lovagoltam a lovamat, de nem sok különbség volt a csikózabla és a gumis csikózabla között. Picit szájkímélõbb.

#736 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 4. - 19:59

egyátalán mi a különbség az egynes gumizabla és a tört gumis zabla között??

Hát az egyenes az egyenes, a tört meg tört. Mi ebben a nehéz? Nem vágod? :D

#737 Szélvészcsajszi

Szélvészcsajszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.112 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 4. - 20:05

Hát az egyenes az egyenes, a tört meg tört. Mi ebben a nehéz? Nem vágod? :D

hogyne tudnám...persze már ránézésre megállapítom hogy melyik melyik.. :dev: no de melyiket milyen lónak kell a szájába helyezni??? az egyenes pl milyen szájú lónak való?? :confused:

#738 Vessy

Vessy

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 809 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 4. - 21:37

Minél többször tört egy zabla, annál finomabb, de durva kézben durvább.Az egyenes sztem kicsit olyan, mint egy bunkósbot a ló szájában. Nagy, és nem finom segítségekre van.

#739 Szélvészcsajszi

Szélvészcsajszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.112 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 4. - 21:53

köszi Vessy! Holnap kapok kölcsön egy egyenes gumizablát ki is fogom próbálni..bár én eddig a csuklós fajta felé hajlok..

#740 greyhound

greyhound

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 755 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 4. - 22:04

az egyenes pl milyen szájú lónak való?? :confused:

egyenes szájúnak..? :confused: (csak vicc volt :gm: )

#741 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 5. - 8:18

1 kis "visszatekintõ" összefoglaló: minden zabla(eszköz,flszerelés) annyitér,amennyire képzett a használója ;) vö.: Némethy "Bert" mondása a segédszárról... :yeah: Aki saját hiányos képzettségét akarja pótolni 1 zablával,az csalódnifog, nota benekudarcot vall :ang: Attól még lehet jó,hasznos célszerû vmi,h. X avagy Ylóra/lovasnak nem "mûködik"Ilyenkor lép életbe az a 120 éves reklámszöveg,h. a hiba az Ön készülékében van....+rendeltem a Mikmar zablát, próba szekerce!!!!!A puding próbja a próbapuding :yeah: ;)

#742 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 5. - 9:06

:huh:

#743 Guest_Zebrabara_*

Guest_Zebrabara_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 5. - 9:45

Mennyi ideje lovagolsz és kb mennyire jól?Másik kérdés: mennyire "fogad el" a ló?Elhangzott itt az egyedül terepre, meg terepsorrend, de ha bizonytalan a fék, az egyedüllét nem egy megnyugtató valami, a sorrendre meg mintha azt olvastam volna, elöl vitt a fõnökló mint a rongyot, tehát nem biztos, hogy ez a megoldás is mûködni fog. Ha az idomítás tud következetes, fokozatos és szisztematikus lenni, akkor mindenképp pár hónap pályát javasolnék. HA nem vagy képben valamennyire az idomítással, akkor pedig nem tudod - és nem is szabad - megúszni a segítséget. Ez szimplán józan ész diktálta dolog, hisz a testi épségedrõl beszélgetünk...

14 éve lovagolok (inkább -gatok), ez elején heti 2* edzés fél évig, utána fõleg egyedül, sok helyen, néha edzõvel is (persze mindenki mást tartott jó technikának). A tehetségem erõteljes kívánnivalókat hagy maga után, nem beszélve a kitartásomról, elég nehéz eset vagyok, ami az önbizalmat illeti... :( Egy ember tudott volna velem bánni, õ Bálint Gábor volt Kisbéren, de sajnos elváltak útjaink. Meg a másik: nekem nem célom egy összehuzkodott ló, meg nem akarok vele díjlovas kûrt menni. Persze, gondolom, egy alapszintû támaszkodás meg ilyenek nélkül ne is reménykedjek haladásban. Az ülésem elég labilis, a lábam lötyög, a kezem nagyon lent van, de sajnos nem elég ezt mondogatni magamnak, attól nem javul meg.A ló amúgy nem "visz el" senkit, akkor egy kislány nem bírt vele, aki felült rá helyettem. Én úgy gondolom, ura vagyok a helyzetnek, csak nem tartom jó dolognak, ha kilométereken át veszekedni kell egy lóval a sebességet és a sorrendet illetõen, vagy ha hirtelen meg kell állni valami miatt, és a fékutunk hasonlít egy rakott kamionéhoz. :dev:Amúgy tegnap a telihold, egy 500W-os reflektor és rengeteg, csak Maláj által látott szellem, manócska és más félelmetes kobold társaságában megkezdtük a pályán való egymásrafigyelés tanulását. :D

Edited by Zebrabara, 2006 december 5. - 10:40.

#744 furioso

furioso

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.414 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 5. - 10:56

...Meg a másik: nekem nem célom egy összehuzkodott ló, meg nem akarok vele díjlovas kûrt menni.

Számtalanszor megfogadtam, hogy nem próbálok meg "távgyógyító" lenni, de itt megint egy olyan félreértelemzést tapasztalok, amit nem tudok szó nélkül hagyni.Többek hozzászólásában tapasztalom, hogy a zabla milyenségétõl várják egy bizonyos helyzet megoldását. Az kevesek fejében fordul meg, hogy a lovak hibáinak jó része a lovagoltság alacsony fokából ered. Magam amit eddig lovagoltam lovakat - akár csikókoruktól kezdve - amíg én lovagoltam õket, csak csikózabla volt a szájukban. Viszont nem kis idõráfordítással be voltak lovagolva, a segítségekre érzékenyek, s reagálók voltak. Nem kellett velük veszekedni, a segítségek úgymond átmentek rajtuk. Tehát amit ajánlani tudok: mielõtt terepre mennétek a lóval, annak megfelelõ belovagoltságúnak kell lenni. (OSH már pedzette ezeket a dolgokat.) Ez nem azt jelenti, hogy amíg a középosztályt nem tudja, addig nem mehetsz vele terepre, de legalább a segítségeket el kell, hogy fogadja fenntartás nélkül, tehát kontrollálható, szabályozható legyen az üteme, irama, stb. S ez a helyzet nem azt jelenti, hogy a ló összehúzkodott, s már alkalmas díjlovas kûrre. Csak az alapvetõ követelmények egy részének felel meg.Amíg erre nem mutat hajlandóságot, addig csak a veszekedéseknek néztek elébe. Ehhez nem kis tapasztalat, szakértelem, miegyéb kell, aminek itt megint sokan híján vannak. Ezért ajánlották többen mások a hozzáértõk segítségének igénybe vételét. Tehát, aki ezeket a lépcsõfokokat kihagyja (kihagyta) a lovával, az kérhet, s kaphat is segítséget itt a fórumon, jobban s kevésbé hozzáértõktõl, zablaszakértõktõl, stb., de hogy sokra nem megy vele, az biztos. Leginkább azért, mert a kibicnek semmi sem drága. Tehát marad - ha Te nem értesz hozzá, s szeretnél elõbbre lépni - egy hozzáértõ személyes, helyszíni iránymutatása.

Edited by furioso, 2006 december 5. - 11:01.

#745 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 5. - 11:01

Ja, csak ez nem mindig megoldható: pénz, idõ és szakember hiányában.Ugyanis mutasson valaki olyan szakembert, aki vállalja a Bp-tõl 25km-re levõ tanyára a kibumlizást, egy embernek az óra megtartását nem egy negyedhavi bértartás fejében.Pl. nálunk Miskolcon, ahol nincsenek ilyen távolságok ott sem hajlandó senki elmenni a saját lovardájából!Nem hogy olcsón, semennyiért sem!!!!Egyébként talán rájöttünk, miért csinálja Maláj.

#746 Old Shatterhand

Old Shatterhand

A nagy vadász

• Fórumtag
  • 4.354 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 5. - 11:02

Zebra, így látatlanban korrekt dolgot mondani nem lehet. Viszont továbbra is azt mondom, navigálj pályán, próbáld az ülésedet javítani, stabillá tenni. Ne cserélj feszítõre, viszont a meglévõvel sokat gyakoroljátok a megállás-elindulást. Persze ez csak egész keveset segíthet a terepen az agyasságán, mert gyanús, hogy saját elképzelése szerint próbál menni és leszarja, hogy lassítani szeretnéd. Szerintem tehát két dologról beszélgetünk. Az egyik, hogy figyel, elfogad-e, a másik, hogy idomítás.Elmondásodból én azt értem, hogy neked fõleg az nehézség, hogy mondjuk hátul nem kívánnád a bírkódzást. Ezt meg hátul tudod megoldani és az elején be kell vállalnod a hiszti lerendezését. Tehát adott esetben menetiránynak háttal "állítod" -ha észreveszed, hogy leszarja, amit kérsz, tehát a nem-elrohanásra irányuló igényedet - amíg a többi ló mondjuk üget tovább. Itt gyanús, hogy kapaszkodnod kell majd, mert ha agyasabb, lehet a hátulja megelõzi majd az elejét mind a 3 dimmenzióban. Ha megállt végre, jutalmul mehet a többiek után. Itt fog elõször "kilõni", amit kontrollálnod kell. Ha nem hallgat a fékre, stopi, állás háttal megint, kapaszkodás, stb. Érdemes a többiekkel is egyeztetni, hogy már ne járjanak a látóhatár szélén, tehát erõlködésedet tisztes távolból (2-300 méterrõl) állva figyeljék (segít, ha nem "haver" lovak a többiek, tehát nem karámtárs). Jöhet a fordítás, kontrollált ügetés a többiekhez. Ha nem, vissza az elejére. HA végre sikerül kicsit a nem elrohanás és egy normális egyenletes tempóban ráközelíteni a többiekre, amikor olyan 20-30 méterre közelükbe értetek kezdjenek elindulni, Te pedig próbáld tartani ezt a távolságot - itt húzkodni fogsz, meg feszegetni a derekad-, viszont figyelj, mert ha érzed, hogy érti a lovad, hogy mit szeretnél, rögtön lazíts a száron, derékon. Ha pedig begyorsulna, próbáld finoman, majd erõteljesebben kontrollálni. HA pedig megy a dolog huzamosabban, fegyelmezések nélkül, adj neki több szárat, engedd elõzni (most még csak ügetésben) hadd legyen sikerélménye - persze csak ha ettõl senki nem hullik alá. :D Nyilván nem fog rögtön az elsõ terepen sikerülni tökéletesen, ne is várd ezt.HA ez már megy lehet próbálkozni ugyanezzel vágtában. Ez sokkal macerásabb lesz az elején, de a fokozatok ugyanezek - csak jobban kell bizonyos helyzetekben kapaszkodnod.Nekem is rengeteget kellet a fentieket csinálnom, mert agyas menõs a pára, ha pedig lát egy másik lovat azt nyomban le kell hagynia. Ma már csak a karámfõnökkel kell versenyeznie, ezt sokszor mindkettõnknek (Barátnõmnek is) komolyan kell akadályozni, ilyenkor a fentiekhez folyamodunk és lám, megértik. Persze ha ügyesen mennek egymás mellett lassan sokat és egyszer csak rohanni támad kedvük, ez (is) lehet jutalom az elõzõ fegyelemért, nyilván biztonságos körülmények közt, ismert terepen, rögzített fejfedõk és egyebek mellett. Próbálkozz, de türelmesen. Szükséged lesz rá tutira, de megéri. :)

#747 Guest_Zebrabara_*

Guest_Zebrabara_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 5. - 11:06

Furioso: A félreértések elkerülése végett: nem egy vadállat, abszolút nyers, betonszájú állatról van szó. Sajnos a mi esetünkben egy visszafejlõdés történt meg, tehát a ló tudott (és gondolom, hozzáértõ lovas alatt most is tud) száron menni, csak én vagyok ehhez kevés, illetve kényelembõl elhanyagoltam az idomítást, mert számomra ez egy nemszeretem, sikerélménymentes tevékenység. Tegnapi javaslatok alapján este nekiálltam, majd meglátjuk, meddig tart bennem az akarat. Sajnos edzõt nem ismerek a környéken, meg a pénzem is igencsak soványan csurdogál mostanság.OSH: köszi, megpróbálkozozm majd ezzel a hátraarcos/lemaradós technikával is, egyelõre viszont akkor marad a karám meg a magányos terep...

Edited by Zebrabara, 2006 december 5. - 11:12.

#748 Guest_feribácsi_*

Guest_feribácsi_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 5. - 12:43

Na neeee, én is megnéztem, hát ez nem nektek való. Bár tudnám, hogy való e valakinek egyátalán.

Való-nem való...én azt nem tudom :D :ang: ...de hogy a teljes díjugrató élvonal EZT használja (Mikmar zabla!) az tény....nem lehet 1 Szebenyi Dani kommentárt hallani az Eurosporton,amelyikben ne említené + :yeah: Mi a fészkes fene lehet benne,ami miatt NÁLUNK SOKKAL OKOSABB (jobb!) lovasok használják :confused:Nyílván,a tudatlanságot-képzetlenséget nem helyettesítõ "varázsszer", de talán a "lovas-hatékonyságot" növeli a porblémás esetekben ;)

Edited by feribácsi, 2006 december 5. - 12:46.

#749 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 5. - 12:53

Szerintem ezt nagyban befolyásolja a divat is. Egy időben boldog bldogtalan pessoa zablát használt.Aztán pedig mosolygót.Most meg össze vissza kötözik a lovakat, 3 orrfék, ilyen-olyan szíj.És azért mert az 160-as pályákra (olyan lovasoknak)esetleg tényleg jó, nem biztos, hogy hobbilovas kezébe is való.Ja és ott millókról van szó egy-egy versenyen akár. Ennyi pénzért mindent bevetnek, olykor kevéssé erkölcsös dolgokat. Vajh, miért kellene őket utánozni? Nem egyforma a cél.A Szebényi meg néha akkora okosságokat mond, hogy fáj.

Edited by agrobe, 2006 december 5. - 12:56.

#750 rorsi

rorsi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 111 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 5. - 13:00

Zebrabara!Ha nincs lehetõséged edzõre, olvass utána az idomítás alapjainak, sok jó szakirodalom van, bár tudom, könyvbõl nem lehet megtanulni lovagolni, de azért a helyes irányt és ötleteket lehet meríteni. Ajánlom többek között az "Irányelvek..." címû kétkötetes kis könyvecske elsõ részét (piros színû, úgy emlékszem), ha esetleg nem ismernéd. Régi, de jó.

#751 Guest_Zebrabara_*

Guest_Zebrabara_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 5. - 13:05

Köszi rorsi. Könyveim nekem is vannak, de sajnos (?) tényleg nem lehet abból megtanulni, ha nincs visszajelzés egy hozzáértõ földrõlnézõ :) szemszögébõl.

#752 Filly

Filly

Biodegenerált

• Főmoderátor
  • 8.075 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 5. - 13:38

Kedves feribácsi! Tök jó, hogy megrendelted a Mikmart! Jövõre majd szurkolunk neked a nemzetközi versenyeken 160-on! :yeah:

#753 Szélvészcsajszi

Szélvészcsajszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.112 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 5. - 13:50

A Mikmar Zabláról jut eszembe...nem egyszerû szerkezetek az biztos... már lassan nem is zabla formájuk van..itt van egy csomó: http://www.doversadd...hcd2=1165324102

#754 meggyes

meggyes

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.035 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 5. - 14:06

Jezusom. Ez ugy nez ki, mint egy autoalkatresz. :eek:

#755 Guest_Zebrabara_*

Guest_Zebrabara_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 5. - 14:14

Alighanem Feribá Mikmar-os megnyilvánulása elrettentésnek tökéletes volt. De lehet hogy ez volt a célja, nem? :dev: Mindenesetre megjegyeztük ezen "csodaszerkezet" nevét...

#756 Ilusta

Ilusta

Törzsvendég

• Moderátor
  • 8.740 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 5. - 14:26

Szóval ez a Mikmar zabla azért jó, mert emelõ hatása van? Felemeli a lovat 1,60 magasságba? :dev: :D

#757 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 5. - 14:30

Leesett végre, hogy hogyan mûködik ez a kütyü, de elképzelésem sincs, hogy mitõl lehet olyan remek. Alapvetõen egy feszítõzabla, tökegyenes szájrésszel, tehát leszorítja a nyelvet, ráadásul bár vastag a szájrész, de szögletes, így ha kicsit húzol rajta már az élével fekszik. A cikk amit Imre belinkelt azt írja, hogy a szájról az orra viszi át a nyomást, de ez nem így van. Éppen hogy erõsíti a nyomást a szájon, mert a feszítõszár végén csúszik a zsinór, tehát az csigaként mûködik. Az erõtöbblet pedig az orrtól jön, tehát a ló orra és szája egymás ellen dolgozik. Az már csak hab a tortán, hogy milyen rettenetesen ronda :D Maradok a csikózablánál.

#758 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 5. - 14:32

Szóval ez a Mikmar zabla azért jó, mert emelõ hatása van? Felemeli a lovat 1,60 magasságba? :dev: :D

Ahogy elnézem, ez még engem is felemlene.....

#759 Guest_Zebrabara_*

Guest_Zebrabara_*
  • Guests

Közzétéve 2006 december 5. - 14:32

:kir:

#760 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2006 december 6. - 10:08

Nekem az tetszik, hogy azoknak való, akik nem tudnak lovagolni.Akkor veszek egy ilyet és megyek a világkupára.Mert ott akkor sokan nem tudnak lovagolni, mivel ezt használják, tehát mivel én sem tudok, veszek egyet és ott is a helyem.Nem is drága... :D