Edited by agrobe, 2006 április 25. - 10:06.
Közzétéve 2006 április 25. - 10:01
Edited by agrobe, 2006 április 25. - 10:06.
Közzétéve 2006 április 25. - 10:12
Közzétéve 2006 április 25. - 10:23
Közzétéve 2006 április 25. - 19:29
jah , bértartásra nekem is sokkal több jött ki! Én inkább a környezõ lovardák áraiból indultam ki:, és odáig jutottam a számolásban, hogy Pest megye dunántúli oldalán 20 lónál kevesebb nem tart el egy lovászt reális áron; és akkor jön a mérnöki ökölszabály: Egy lovász nem lovász, két lovász fél lovász, három lovász a lovász... Azaz: ha az ember megkeres annyiot a bértartással, hogy meg is fizessen egy embert, még akkor sem szabad teljesen: azaz bele kell kalkulálnia saját, adott esetben igencsak értékes idejét is...És igenis: bele kell kalkulálni az épületek létrehozási költségeit, és kb 10 éves amortizációját... Érdekes pl. belegondolni, hogy egy komoly pálya megtermeli-e az árát? Vagy egy hiperszuper eus lóergonómiailag tökéletes istálló? Mi az olcsóbb? 10 perc vödrözés naponta, vagy a fagymentesített önitatórendszer... És ezekben a kérdésekben nem túl vidám eredményekre jutottam :( azaz inkább maradok a saját, háziállat szintû lótartásnál... EZ viszont, "megér egy misét"egy a tenyésztés miatt is, meg a tanfolyamok miatt is kell ember, na meg látjátok hogy én hogyan kalkulálok!
![]()
Közzétéve 2006 április 25. - 19:44
Nekünk nagyon bejött a hálós kötözésû nagybála (létezik fóliás is). Ennek a teljes felülete olyan tömör, hogy nagyon jól lepereg róla a víz. Ha a bálák fektetett, vaskos oszlopokon fekszenek, köztük is távtartóval, akkor minimális a rothadás: ez esetben a letakarás csak ront: bepárásodik, a széle penészedik. A bála ott rohad, ahol a víz nem tud elfolyni: tehát két bála érintkezésénél - ezért vannak távtartók betéve, illetve a felfekvésnél: ezért vannak vastag oszlopokra fektetve.Sajnos a széna nem túl szép, kb. 1/3-át kidobom. Erre még keresem a megoldást.
Én kertben tartok lovat: itt van kb 1000m2-nyi gyep, és kb ugyanennyi haszonkert, ami humuszt vesz fel. Mi egy éven át érleljük a trágyát: itt kevés az alom, viszont minden egyéb kerti hulladék (kivéve pl. diólevél) belemegy, rétegesen. Ez kb egy ló kapacitása... a többit (2 ló lakik most itt) a szomszédok elhasználják. A téli fagy felengedése után, mikor ki lehet takarítani a karámot, megugrik az aktuális domb mérete, ebbe már belekerül a tavaszi kerttakarítás minden mellékterméke is. A hõmérséklet emelkedésével, helyesen összeállított, igény szerint belocsolt komposzt-gúla esetén kb egy hónap alatt a domb összezuhan úgy a felére. Ezek után a giliszták és "egyéb jótevõk" tovább dolgozzák az anyagot: gyakorlatilag egy év alatt jó harmadára, negyedére csökkentik a mennyiséget; és szitálható humuszt termelnek.persze... ehhez fontos az alom helyes mennyisége: mi nem betonistállóban tartjuk az állatokat - és ideális esetben külön tartunk "pisilõ" és fekvõ almot... (ez már nagyon házi recept, el sem merem mondani, mert itt keresztre feszítenek érte...)A trágya elhelyezése okoz komolyabb gondot, jelenleg nagy kegyesen megengedte valaki, hogy a földjére kihordjam, a saját költségemen.
Közzétéve 2006 április 25. - 19:45
Bár igazad van ami a szénát illeti, de sogorom az kevés akad erretájt!Különben én csak azt számítom amit gondolok, ha Te jobban csinálod, úgy legyen!Azt hiszem ebböl nem csinálok vitát!Örüök hogy többen és jobban gazdálkodnak mint én, ha lesz ezirányú tanfolyamÉn beszélnék vele. Persze a munkát meg kéne osztani és az Õrségbõl Miskolcra megtankolni....Nem tudom, hogy miért kerülne ott többe a széna, ahol a legynagyobb ínség idején is van, volt dögivel. Hacsak nem azért, mert az összes föld lassan sógorkézen van már.Kár hogy nincs hely agrobénál!
Közzétéve 2006 április 25. - 19:53
De szereted, nem ?!nálunk négy lónak(bér) meg egy szamárnak(én) kell etartani a maradék 17-et!Ez a tenyésztés átka!
de lovászom sincs igazán, azt a munkát magam csinálom, de egy segítöm az van fél idöben, fél kegyelemmel, de teljes szívvel. mint Ö mondja:Ehhö érteni kö.
Közzétéve 2006 április 25. - 20:10
Közzétéve 2006 április 25. - 20:13
Közzétéve 2006 április 25. - 21:01
Közzétéve 2006 április 26. - 9:06
Közzétéve 2006 április 26. - 9:34
Közzétéve 2006 április 26. - 10:11
Közzétéve 2006 április 26. - 11:54
Közzétéve 2006 április 26. - 11:55
Közzétéve 2006 április 26. - 16:33
Azt szoktam mondani, hogy aki 25 e.- ért ígér lótartást, az vagy magát csapja be, vagy a gazdát. De szerintem inkább magát. Mert ha nem is ad meg mindent a lónak amit kell, akkor lehet, hogy lespórol rövid távon egy kevés lét, de az még mindig nem éri meg. Nálam a baráti lótartás 22 ezer ft, de ezen felül még kapok a tartásért munkát a gazdától, de az más ügy.Ismételten feltenném a kérdést aki 25000Ft/hó-ért vállalja, hogy csinálja . Mit nem csinál abból amit igér vagy mit számolok rosszul?
Közzétéve 2006 április 26. - 21:13
Közzétéve 2006 április 26. - 22:50
Közzétéve 2006 április 26. - 22:52
Ezzel vitatkoznék,mert nálunk ennyibe kerül.Igaz , 180km-re vagyunk Pesttõl.Mindent megkapnak,saját szénánk van,a zab is olcsó,plusz lovagolva vannak.Itt nálunk,ki lehet jönni ebbõl bõven.Azt szoktam mondani, hogy aki 25 e.- ért ígér lótartást, az vagy magát csapja be, vagy a gazdát. De szerintem inkább magát. Mert ha nem is ad meg mindent a lónak amit kell, akkor lehet, hogy lespórol rövid távon egy kevés lét, de az még mindig nem éri meg. Nálam a baráti lótartás 22 ezer ft, de ezen felül még kapok a tartásért munkát a gazdától, de az más ügy.Ismételten feltenném a kérdést aki 25000Ft/hó-ért vállalja, hogy csinálja . Mit nem csinál abból amit igér vagy mit számolok rosszul?
Közzétéve 2006 április 26. - 23:23
Drága hihi!Te a ritka kivétel vagy. A lovaidat mindeképp el kellene látnod, így gyes-en hozzá tudsz jutni egy kevés kiegészítéshez, ami a saját lovaitok költségét enyhíti. Ez viszont nem jelentene megfelelõ jövedelmet, ha egyébként nem volnál amúgy is odakötve. Ez a "saját széna" dolog meg nem olyan jó érv. A széna is pénz. El lehet adni másképpen is, mint úgy, hogy te magad gyártatsz belõle trágyát sok munka által. ha érted mire gondolok. ;) Akármilyen olcsó is minden, a munkádat ha elosztod az erre maradó pénzzel, az már önkizsákmányolási órabér.Ezzel vitatkoznék,mert nálunk ennyibe kerül.Igaz , 180km-re vagyunk Pesttõl.Mindent megkapnak,saját szénánk van,a zab is olcsó,plusz lovagolva vannak.Itt nálunk,ki lehet jönni ebbõl bõven.
Közzétéve 2006 április 27. - 5:44
Közzétéve 2006 április 27. - 13:53
Közzétéve 2006 április 27. - 14:12
Közzétéve 2006 április 27. - 14:47
Na most már csak az a kérdésem , hogy 5000ért is tartod?Hány féröhelyetek van még szabad?Ez most komoly ha akarod magánban, mert adnék szívesen lovat oda bértartásba!Nincsen saját lovunk,hanem 3 bértartott van jelenleg.Kb 5000- bõl jön ki/hó egy ló.Széna non-stop elõttük, igen, legelnek is.Abrak napi 2 alkalom 3liter zab , 1 liter korpa,futor.Vitamin,vagy kiegészítõ táp a gazdi számlájára.Patkolás,orvos,szintén.
Közzétéve 2006 április 27. - 15:21
Namostakkó el akarták õket lopni, úgy, hogy szénával cucujgatták õket, vagy hogy volt ez, mi volt a cél?.. Vagy "csak úgy, mer mér ne"?Ez az én nagy félelmem is, bár ez független attól, hogy az embernek otthon, vagy bérben van a lova, mindenképp megteszi, aki meg akarja... :(Történet: (pár napja)Reggel 6-kor telefon: két pejt láttak kb 6-7 km-re innen,a 84-es túloldalán.A mieink voltak.Egész éjjel kint voltak,mivel az abrak ott volt a helyükön.Hazahoztuk õket(simán,egy kiabálás: gyertek!,és vágtatva robogtak a gazdihoz)További vizsgálódás:Hátulról jöttek,ott dupla-tripla villanypásztor van.Azt elvágták,illetve a leakasztották,ami olyan volt.Szénával próbálták kicsalogatni õket,ott volt a karámjukban(ezzel nem sokra mehettek,mivel a lovak dugig vannak szénával)Nem tudjuk.De szegények egész este szaladhattak.Vasból lesz a karámjuk körbe, három soros,lakattal.Egyéb ötlet?
Közzétéve 2006 április 27. - 19:21
Közzétéve 2006 április 27. - 19:24
Közzétéve 2006 április 27. - 19:27
Közzétéve 2006 április 27. - 19:29
Közzétéve 2006 április 27. - 19:36
Közzétéve 2006 április 28. - 10:41
Közzétéve 2006 április 28. - 19:24
Közzétéve 2006 május 2. - 7:17
Közzétéve 2006 május 2. - 15:28
Közzétéve 2006 május 2. - 23:23
Mostanában nem írok semmit. Leginkább, mert a nap nagy részében a 25.000 Ft-ért nálunk lovat bérben tartók komfortérzetén próbálok javítani például az öltözõvel, vagy a régi romos fa tákolmányok lebontásával. Ma például lyukakat fúrtunk, karámokat építettünk, gerendákat hordtam, meg ilyenek. Az egyik bértartó volt olyan rendes, hogy szerzett egy lyukfúró gépet, állati fasza találmány. Sõt még a lépcsõnket is lebetonozta. Baráti lótartást kap érte majd, ez a legkevesebb. Bár, a lépcsõ ferde lett, szóval még meglátjukAzt szoktam mondani, hogy aki 25 e.- ért ígér lótartást, az vagy magát csapja be, vagy a gazdát. De szerintem inkább magát. Mert ha nem is ad meg mindent a lónak amit kell, akkor lehet, hogy lespórol rövid távon egy kevés lét, de az még mindig nem éri meg. Nálam a baráti lótartás 22 ezer ft, de ezen felül még kapok a tartásért munkát a gazdától, de az más ügy.Ismételten feltenném a kérdést aki 25000Ft/hó-ért vállalja, hogy csinálja . Mit nem csinál abból amit igér vagy mit számolok rosszul?
Közzétéve 2006 május 3. - 3:41
Közzétéve 2006 május 3. - 6:09
Edited by realcowboy, 2006 május 3. - 6:12.
Közzétéve 2006 május 3. - 7:24
Edited by Lear, 2006 május 3. - 8:03.