Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Lovardatulajdonosoknak

• Please log in to reply
4016 válasz a témához

#721 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 25. - 10:01

Húú, tényleg a lócsemegét, répát, vitamint, egyéb-bizbaszt meg a sót nem is számoltam bele(de utóbbit a cégem finanszírozta ;) )Más komolyan:elég drága a szénánk: 350 Ft/db ,de ez házhoz hozva, a bálák szépek, illatosak és mondhatom elég nehezek.a szalma 250 Ft/bálakukorica big-bag-ben 2000-2500 Ft/qzab zsákolva 2500 Ft/qcukorrépa volt ingyér.Alma terem a portán, iletve kapott is a tulaj 20 ládával még tavaly.Egy hónapban megzabál:20 bála szénát(ha többet adok neki, csak szétszórja-kipróbáltam)98-100 kg zabottélen +50-60 kg kukoricát elhasználok hetente egy új bála szalmát, meg nagy ritkán kell dobnom még pluszban a boxba-legyen kb 7 bála/hó és így sokat pazarolok, mert hetente 10 naponta az egész boxot kiürítem. Közben viszont általában nem kell tennem, mert így is bõven van alatta. (minden nap kitrágyázom természetesen)Vitaminból marstall force 1 zsák postaköltséggel kb. 8000 Ft csak télre,- mert van legelõnk- de még mindig van belõle-elég 200 napig egy lónak.most fokhagymát is esznek-ezt találtam a tulaj szekrényében, de mndtam neki, hogy ott nem hat. :D

Edited by agrobe, 2006 április 25. - 10:06.

#722 kisbéri

kisbéri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 501 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 25. - 10:12

Sziasztok !Nálunk is háznál vannak tartva a lovak. Kb. havi 10.000 Ft/ló jön ki a tartásuk, viszont mindent családilag oldunk meg. A szénát és szalmát (körbálásat)a közelbõl veszem, házhoz hozzák. Sajnos a széna nem túl szép, kb. 1/3-át kidobom. Erre még keresem a megoldást. A trágya elhelyezése okoz komolyabb gondot, jelenleg nagy kegyesen megengedte valaki, hogy a földjére kihordjam, a saját költségemen.Viszont adhatnátok ötletet, mit lehet bögölyök és legyek ellen tenni ? Szerencsétlen állatok tele vannak hupplival.

#723 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 25. - 10:23

SAjnos nem sok mindent:neostomosan, neocidolos lemosás ideig-óráig hat.ezekkel a szerekkel higítva lel lehet permetezni a környezetet is.valamelyest segíthet, de sajnos ellenállóak a dögök.Ajánlják a fokhagymát-mocsok drága és ez sem használ olyan nagyon.De egyebekre is jó a fokhagyma, ezért ha megteheted csak használsz vele.

#724 Strucc

Strucc

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.330 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 25. - 19:29

egy a tenyésztés miatt is, meg a tanfolyamok miatt is kell ember, na meg látjátok hogy én hogyan kalkulálok! :)

Hozzászólás megtekintése

jah , bértartásra nekem is sokkal több jött ki! Én inkább a környezõ lovardák áraiból indultam ki:, és odáig jutottam a számolásban, hogy Pest megye dunántúli oldalán 20 lónál kevesebb nem tart el egy lovászt reális áron; és akkor jön a mérnöki ökölszabály: Egy lovász nem lovász, két lovász fél lovász, három lovász a lovász... Azaz: ha az ember megkeres annyiot a bértartással, hogy meg is fizessen egy embert, még akkor sem szabad teljesen: azaz bele kell kalkulálnia saját, adott esetben igencsak értékes idejét is...És igenis: bele kell kalkulálni az épületek létrehozási költségeit, és kb 10 éves amortizációját... Érdekes pl. belegondolni, hogy egy komoly pálya megtermeli-e az árát? Vagy egy hiperszuper eus lóergonómiailag tökéletes istálló? Mi az olcsóbb? 10 perc vödrözés naponta, vagy a fagymentesített önitatórendszer... És ezekben a kérdésekben nem túl vidám eredményekre jutottam :( azaz inkább maradok a saját, háziállat szintû lótartásnál... EZ viszont, "megér egy misét" :)

#725 Strucc

Strucc

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.330 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 25. - 19:44

Sajnos a széna nem túl szép, kb. 1/3-át kidobom. Erre még keresem a megoldást.

Nekünk nagyon bejött a hálós kötözésû nagybála (létezik fóliás is). Ennek a teljes felülete olyan tömör, hogy nagyon jól lepereg róla a víz. Ha a bálák fektetett, vaskos oszlopokon fekszenek, köztük is távtartóval, akkor minimális a rothadás: ez esetben a letakarás csak ront: bepárásodik, a széle penészedik. A bála ott rohad, ahol a víz nem tud elfolyni: tehát két bála érintkezésénél - ezért vannak távtartók betéve, illetve a felfekvésnél: ezért vannak vastag oszlopokra fektetve.

A trágya elhelyezése okoz komolyabb gondot, jelenleg nagy kegyesen megengedte valaki, hogy a földjére kihordjam, a saját költségemen.

Én kertben tartok lovat: itt van kb 1000m2-nyi gyep, és kb ugyanennyi haszonkert, ami humuszt vesz fel. Mi egy éven át érleljük a trágyát: itt kevés az alom, viszont minden egyéb kerti hulladék (kivéve pl. diólevél) belemegy, rétegesen. Ez kb egy ló kapacitása... a többit (2 ló lakik most itt) a szomszédok elhasználják. A téli fagy felengedése után, mikor ki lehet takarítani a karámot, megugrik az aktuális domb mérete, ebbe már belekerül a tavaszi kerttakarítás minden mellékterméke is. A hõmérséklet emelkedésével, helyesen összeállított, igény szerint belocsolt komposzt-gúla esetén kb egy hónap alatt a domb összezuhan úgy a felére. Ezek után a giliszták és "egyéb jótevõk" tovább dolgozzák az anyagot: gyakorlatilag egy év alatt jó harmadára, negyedére csökkentik a mennyiséget; és szitálható humuszt termelnek.persze... ehhez fontos az alom helyes mennyisége: mi nem betonistállóban tartjuk az állatokat - és ideális esetben külön tartunk "pisilõ" és fekvõ almot... (ez már nagyon házi recept, el sem merem mondani, mert itt keresztre feszítenek érte...)

#726 Röf

Röf

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 69 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 25. - 19:45

Kár hogy nincs hely agrobénál! :hupp:

Hozzászólás megtekintése

Én beszélnék vele. Persze a munkát meg kéne osztani és az Õrségbõl Miskolcra megtankolni....Nem tudom, hogy miért kerülne ott többe a széna, ahol a legynagyobb ínség idején is van, volt dögivel. Hacsak nem azért, mert az összes föld lassan sógorkézen van már.

Hozzászólás megtekintése

Bár igazad van ami a szénát illeti, de sogorom az kevés akad erretájt!Különben én csak azt számítom amit gondolok, ha Te jobban csinálod, úgy legyen!Azt hiszem ebböl nem csinálok vitát!Örüök hogy többen és jobban gazdálkodnak mint én, ha lesz ezirányú tanfolyam :D beneveznék!Strucc!nálunk négy lónak(bér) meg egy szamárnak(én) kell etartani a maradék 17-et!Ez a tenyésztés átka! :) de lovászom sincs igazán, azt a munkát magam csinálom, de egy segítöm az van fél idöben, fél kegyelemmel, de teljes szívvel. mint Ö mondja:Ehhö érteni kö.

#727 Strucc

Strucc

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.330 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 25. - 19:53

nálunk négy lónak(bér) meg egy szamárnak(én) kell etartani a maradék 17-et!Ez a tenyésztés átka! :) de lovászom sincs igazán, azt a munkát magam csinálom, de egy segítöm az van fél idöben, fél kegyelemmel, de teljes szívvel. mint Ö mondja:Ehhö érteni kö.

De szereted, nem ?! :) Hátakko' :gm: rosz ember már nem lehetsz :)...Nem tudom, mi a szerencsésebb: ha lehet v. ha nem lehet lovazni üzleti vállalkozásként... Vagy meg lehet-e belõle élni, v. ha nem lehet belõle megélni, így csak elhivatott félõrültek csinálják... (Vagy hülye amatõrök?!) Legyen ez a nap kérdése?

#728 Röf

Röf

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 69 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 25. - 20:10

Nem is panaszkodom! Ilyen jól még soha nem éltem! Volt több munkám is, volt több pénzem is, de több örömöm mint most még soha nem volt! Ez nekem elég!Kivánom mindannyiotoknak ugyanezt! :kocc:

#729 Strucc

Strucc

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.330 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 25. - 20:10

Kivánom mindannyiotoknak ugyanezt! :kocc:

Hozzászólás megtekintése

:kocc:

#730 Röf

Röf

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 69 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 25. - 20:13

Panni barátosnömnek meg röfentek két barátit és kedveset, hisz éppen árámot épít! Igaz?Üdv Röf :kocc: :kir:

#731 Panni

Panni

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.191 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 25. - 21:01

Igaz - igaz!!!És már csak pár rud felszögelése van hátra, aztán jönnek a lovak!!! Micsoda ugri-bugri lesz!!! :kir: Együtt elengedve még sosem voltak ekkora helyen! Egyenlõre 1 ha legelõt kapnak egyszerre, a többit késõbb. Majd igyekszem fotózni. Csak el ne felejtsem... :)

#732 Feri58

Feri58

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 56 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 26. - 9:06

HUha ezek szerint egy ló megeszik 10-12 ezer forintot havonta kell hozzá egy ember mondjuk napi egy órát Aki trágyáz etet itat kiviszi behozza esetleg ápolja ha ezt "rendesen elvégzi" talán belefér két órába .szerintem ,de ez most nem lényeg A bére mondjuk legyen minimál bér ennek bérköltsége Érd /ado sztk tb stb./ 82.500 ft ezt osztom a 20 nap 8h=515 Ft/h tehát 15468ft /hó/ló és" egy ember nem ember"- ez igaz, nálunk este is vigyázznak a lovakra, na mindegy most tartunk 25568 Ft/ hónál és semmi járulékos költség nincs számitásba véve mint Víz, villany, üzemanyag istálló, box bérelete a pályák ugrások javitása festése box karám javítása nlunk a box-ok évente kétszer kivannak meszelve stb.Nálunk komoly költség még a trágya elszállítása, na ha ez belefér 3500 Ft/hó akkor kijöttünk 0-ra ha kevesebb akkor " haszon " is van az" üzleten"29167+áfa=35000Ft Ismételten feltenném a kérdést aki 25000Ft/hó-ért vállalja, hogy csinálja . Mit nem csinál abból amit igér vagy mit számolok rosszul? Vagy ez üzleti fogás csak hogy megteljen az ístálló. én remélem roszul számolok de mit?

#733 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 26. - 9:34

Szerintem:1. Ha magadnak termeled a takarmányt, akkor ez az összeg(10-12 ezer) kb a fele, vagy ha a kisbáls szénát, szalmát körbálásra cseréled.Ha magadnak termelsz, akkor támogatásról ne feledkezzünk meg: területapú, illetve, ha korábban beléptél AKG, esetleg KAT.emellet lehet lovagoltatni.Egyébként tényleg nem éri meg.Szerintem.A 25 ezret úgy tudom elképzelni, ha a magad lovásza vagy.De én akkor sem vállalnám annyiért.Várom a faxot...

#734 Röf

Röf

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 69 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 26. - 10:11

[quote name='Feri58' date='2006.04.26, 09:06']HUha ezek szerint egy ló megeszik 10-12 ezer forintot havonta kell hozzá egy ember mondjuk napi egy órát Aki trágyáz etet itat kiviszi behozza esetleg ápolja ha ezt "rendesen elvégzi" talán belefér két órába .szerintem ,de ez most nem lényeg A bére mondjuk legyen minimál bér ennek bérköltsége Érd /ado sztk tb stb./ 82.500 ft ezt osztom a 20 nap 8h=515 Ft/h tehát 15468ft /hó/ló és" egy ember nem ember"- ez igaz, nálunk este is vigyázznak a lovakra, na mindegy most tartunk 25568 Ft/ hónál és semmi járulékos költség nincs számitásba véve mint Víz, villany, üzemanyag istálló, box bérelete a pályák ugrások javitása festése box karám javítása nlunk a box-ok évente kétszer kivannak meszelve stb.Nálunk komoly költség még a trágya elszállítása, na ha ez belefér 3500 Ft/hó akkor kijöttünk 0-ra ha kevesebb akkor " haszon " is van az" üzleten"29167+áfa=35000Ft Ismételten feltenném a kérdést aki 25000Ft/hó-ért vállalja, hogy csinálja . Mit nem csinál abból amit igér vagy mit számolok rosszul? Vagy ez üzleti fogás csak hogy megteljen az ístálló. én remélem roszul számolok de mit?

Hozzászólás megtekintése

Jól számolsz Te nincs gond, én sevagyok okosabb , kb ennyire jön ki nálam is, és akkor a traktort, annak ajavítását stb... még nem is számoltam, vételárak, önitatók, amik 3-4 év alatt szelepcserések, (vízszívattyú 30 mélyröl) kétévente egyszer 90000Ft nem tudom miért de nem bírják tovább!Talán kalgont kéne beletennem a kútba? :D de ha valaki olcsóbban meg tudja oldani, tényleg és öszintén, meghallgatnám, persze az én helyi problémáimat figyelembe véve! :)

#735 Feri58

Feri58

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 56 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 26. - 11:54

A fax megy. De csak elseje után mert be kell mennem az irodába a tervekért és az iroda pesten van, én meg szabin :kocc:

#736 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 26. - 11:55

Jó neked, pihenj.Köszönöm és várom. Nem sürgõs, csak kíváncsi vagyok.

#737 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 26. - 16:33

Ismételten feltenném a kérdést aki 25000Ft/hó-ért vállalja, hogy csinálja . Mit nem csinál abból amit igér vagy mit számolok rosszul?

Hozzászólás megtekintése

Azt szoktam mondani, hogy aki 25 e.- ért ígér lótartást, az vagy magát csapja be, vagy a gazdát. De szerintem inkább magát. Mert ha nem is ad meg mindent a lónak amit kell, akkor lehet, hogy lespórol rövid távon egy kevés lét, de az még mindig nem éri meg. Nálam a baráti lótartás 22 ezer ft, de ezen felül még kapok a tartásért munkát a gazdától, de az más ügy.

#738 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 26. - 21:13

Röf!A szivattyúhoz: Próbáld meg az AL-KO TB1400-ast. Két lépcsõs szivattyú. Én 6ha gyümölcsöst(barack) locsoltam vele 7évig birta,igaz egy kicsit drága(úgy 6-8 éve volt 100000huf).

#739 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 26. - 22:50

Történet: (pár napja)Reggel 6-kor telefon: két pejt láttak kb 6-7 km-re innen,a 84-es túloldalán.A mieink voltak.Egész éjjel kint voltak,mivel az abrak ott volt a helyükön.Hazahoztuk õket(simán,egy kiabálás: gyertek!,és vágtatva robogtak a gazdihoz)További vizsgálódás:Hátulról jöttek,ott dupla-tripla villanypásztor van.Azt elvágták,illetve a leakasztották,ami olyan volt.Szénával próbálták kicsalogatni õket,ott volt a karámjukban(ezzel nem sokra mehettek,mivel a lovak dugig vannak szénával)Nem tudjuk.De szegények egész este szaladhattak.Vasból lesz a karámjuk körbe, három soros,lakattal.Egyéb ötlet?

#740 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 26. - 22:52

Ismételten feltenném a kérdést aki 25000Ft/hó-ért vállalja, hogy csinálja . Mit nem csinál abból amit igér vagy mit számolok rosszul?

Hozzászólás megtekintése

Azt szoktam mondani, hogy aki 25 e.- ért ígér lótartást, az vagy magát csapja be, vagy a gazdát. De szerintem inkább magát. Mert ha nem is ad meg mindent a lónak amit kell, akkor lehet, hogy lespórol rövid távon egy kevés lét, de az még mindig nem éri meg. Nálam a baráti lótartás 22 ezer ft, de ezen felül még kapok a tartásért munkát a gazdától, de az más ügy.

Hozzászólás megtekintése

Ezzel vitatkoznék,mert nálunk ennyibe kerül.Igaz , 180km-re vagyunk Pesttõl.Mindent megkapnak,saját szénánk van,a zab is olcsó,plusz lovagolva vannak.Itt nálunk,ki lehet jönni ebbõl bõven.

#741 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 26. - 23:23

Ezzel vitatkoznék,mert nálunk ennyibe kerül.Igaz , 180km-re vagyunk Pesttõl.Mindent megkapnak,saját szénánk van,a zab is olcsó,plusz lovagolva vannak.Itt nálunk,ki lehet jönni ebbõl bõven.

Hozzászólás megtekintése

Drága hihi!Te a ritka kivétel vagy. A lovaidat mindeképp el kellene látnod, így gyes-en hozzá tudsz jutni egy kevés kiegészítéshez, ami a saját lovaitok költségét enyhíti. Ez viszont nem jelentene megfelelõ jövedelmet, ha egyébként nem volnál amúgy is odakötve. Ez a "saját széna" dolog meg nem olyan jó érv. A széna is pénz. El lehet adni másképpen is, mint úgy, hogy te magad gyártatsz belõle trágyát sok munka által. ha érted mire gondolok. ;) Akármilyen olcsó is minden, a munkádat ha elosztod az erre maradó pénzzel, az már önkizsákmányolási órabér.

#742 Röf

Röf

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 69 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 27. - 5:44

Bocs hihi!Én tölem meg 250 km-re van Budapest, lenne saját szénám, de nincs gépem, kaszálni, forgatni, bebálázni, meg nem is értek az idöjáráshoz, mert ha rosszul tipeek, akkor elázik minden, aztán véged széna!Ehelyett legelnek amennyit csak tudnak, és szép kövérek töle!Persze hogy "lehet" olcsóbban is! Persze hogy lehet stabil karámmal is, de én sem tudom, úgy néz ki hogy 25-nél olcsóbban tartani, rc se tudja, ha meg ebböl kell , vagy akarsz, vagy csak reménykedsz túlélni?... akkor senki az utóbiak közül nem tudja!Hogy megint ne legyek betámadva,és ne is sértsek meg senkit, :ang: itt a lovardatulajdonosok topikja van, és ha mindazok akik hobbyból tartanak 3-5 lovat, beírják hogy milyen olcsó, az csak eltorzítja a képet! :) Öszintén örülök ha bármelyikönknek sikerül olcsóbban lovat tartania.De rc, Feri58, és jómagam a minimum 25ezer sovány kalkulációnkkal baráti alapon éppen hogy kijövünk! Ezek tények!Cipöt , csizmát és nadrágot még nem is tudok ebböl venni! :D mezitláb és pendelyben lovagolok olyan Csingacsguk lovakon és módra. :yeah: Lehet adakozni ám meg sajnálni i :kir: s gyüjtsünk nekem egy 46-os méretü Geronimo csizmára! :)

#743 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 27. - 13:53

Nincsen saját lovunk,hanem 3 bértartott van jelenleg.Kb 5000- bõl jön ki/hó egy ló.Széna non-stop elõttük, igen, legelnek is.Abrak napi 2 alkalom 3liter zab , 1 liter korpa,futor.Vitamin,vagy kiegészítõ táp a gazdi számlájára.Patkolás,orvos,szintén.

#744 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 27. - 14:12

A Novotni-könyvben (Lótartás a családban, 2002-es kiadás) a munkaerõt, villanyáramot és vizet nem számolva - 210.000,- Ft/ló/év-et ír. Ebben még a lovaglóruhák, lófelszerelések is benne vannak. A féreghajtót viszont egész évre 5ooo,- Ft-ban számolja. (Évi egyszeri féreghajtás? :eek: ) Vakcinára összesen 10e Ft-ot ír. Nyalósóra meg 3ezret. Azt sem értem, hogyan jön ki a hathetenkénti (fiatal csikóknál még több) körmözés, mert évi 22e Ft-ot számított erre is. Igaz, a végére "egyebek" címén még 40e Ft.-ot odabiggyesztett, de így már nem tudom követni...

#745 Röf

Röf

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 69 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 27. - 14:47

Nincsen saját lovunk,hanem 3 bértartott van jelenleg.Kb 5000- bõl jön ki/hó egy ló.Széna non-stop elõttük, igen, legelnek is.Abrak napi 2 alkalom 3liter zab , 1 liter korpa,futor.Vitamin,vagy kiegészítõ táp a gazdi számlájára.Patkolás,orvos,szintén.

Hozzászólás megtekintése

Na most már csak az a kérdésem , hogy 5000ért is tartod?Hány féröhelyetek van még szabad?Ez most komoly ha akarod magánban, mert adnék szívesen lovat oda bértartásba! :) Kérek ajánlatot!

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.954 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 27. - 15:21

Történet: (pár napja)Reggel 6-kor telefon: két pejt láttak kb 6-7 km-re innen,a 84-es túloldalán.A mieink voltak.Egész éjjel kint voltak,mivel az abrak ott volt a helyükön.Hazahoztuk õket(simán,egy kiabálás: gyertek!,és vágtatva robogtak a gazdihoz)További vizsgálódás:Hátulról jöttek,ott dupla-tripla villanypásztor van.Azt elvágták,illetve a leakasztották,ami olyan volt.Szénával próbálták kicsalogatni õket,ott volt a karámjukban(ezzel nem sokra mehettek,mivel a lovak dugig vannak szénával)Nem tudjuk.De szegények egész este szaladhattak.Vasból lesz a karámjuk körbe, három soros,lakattal.Egyéb ötlet?

Hozzászólás megtekintése

Namostakkó el akarták õket lopni, úgy, hogy szénával cucujgatták õket, vagy hogy volt ez, mi volt a cél?.. Vagy "csak úgy, mer mér ne"?Ez az én nagy félelmem is, bár ez független attól, hogy az embernek otthon, vagy bérben van a lova, mindenképp megteszi, aki meg akarja... :(

#747 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 27. - 19:21

Hehe, Röf,marha mókás vagy.Nem,ennyiért nem tartanám neked.5000 a kaja.Jogos,a saját munka,és a villany-víz nincs benne.A többit: felszerelés,vakcina, patkolás,egyéb költségek a bértartó számlájára.Dé:Nem tudunk még semmit,minden esetre a megoldás már megvan, ez pedig nem a teljes körbekerítés(kerítéssel). :) Csak,ha simán kizavarni akarták õket,miért rakták oda nekik a szénát?Na mindegy.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.954 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 27. - 19:24

Hanem, mi a megoldás? ;) (súgd meg, ha nem publikus, érdekelne)

#749 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 27. - 19:27

Villanypásztor marad.A lovaknál a karámban(féltetõ alatt vannak),a villany mellé vasból kerítés- három soros-a hátsó kijárat lakattal zárható.Plusz infrás érzékelõ belsõ riasztóval.És egy kamera,infrás.

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 10.954 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 27. - 19:29

Ejha. :) Mondjuk ja, a "mai világban"... Fõleg ha amúgy van, aki lesse a kamerát, meg a riasztást... Gondolom, nem olcsó muri, de olcsóbb, mint a lovakat siratni.

#751 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 27. - 19:36

Hihi, ez eszméletlen nagy beruházás. Bár biztos megéri. Én bele se merek gondolni, milyen "szabadon" vannak a mieink... :(

#752 Lámpás

Lámpás

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 28. - 10:41

Szerintem sem szabad 25 eFt alatt bértartani, az hogy van ennél magasabb ár is teljesen jogos. A lovak tartásán és ellátásán kívül nyílván emelik az árat az egyéb szolgáltatások.Mi a fenti árért vállalunk bértartást (istálló-box-legelõ...), és nagyon odatesszük magunkat reménykedve abban, hogy egyszer majd nem lesz üres hely. Nagyon szerények az egyéb körülmények (csak a kedvesség és odafigyelés), most építünk szociális épületet, és még a sok alakítani való van a környezeten.Nyílván ahol van fedeles, lószolárium, jártatógép stb. és még jobb a kapcsolat a bértartókkal ott magasabbak az árak.Viszont nagyon olcsón lehet ménes tartásba ridegen tartani a lovakat.Szóval az árakat nyílván az igények, és lehetõségek határozzák meg.Nekem nem sokat mond az, hogy 25 vagy 50 eFt, amíg nem látom a lovardát.

#753 hihi

hihi

Törzsvendég

• Moderátor
  • 4.923 hozzászólás

Közzétéve 2006 április 28. - 19:24

Lámpás:Jogos. :yeah: Ágimam:nem olyan drága,hidd el. :)

#754 agrobe

agrobe

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.766 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 2. - 7:17

Szeretnék megkérni valakit, hogy mérje meg, milyen hosszú az akadály oszlopának a talpa, mivel szeretnék csináltatni ilyeneket.Illetve azt is szeretném megtudni, hogy hogyan illeszkedik az oszlop a talphoz, a talp keresztje hornyolva van, e, vagy a kereszt négy darabból áll és hozzá van csavarozva, stb...DAjnos nem tudom magam megnézni, mert nincs a közelemben jelenleg "akadályos" lovarda.Köszönöm.

#755 Lámpás

Lámpás

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.029 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 2. - 15:28

Az egész 80 cm, és ebbõl egy oldalon 40 cm.Ez így nem biztos, hogy információ mert ugye attól függ, hogy milyen vastag az oszlop ill. milyen magas stb.Ami nálunk bevált az ANiVET-nél kapható tartó és ebbe ill. kanalak, nem olcsó de tartós és biztonságos.

#756 vegeta

vegeta

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 538 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 2. - 23:23

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólás megtekintése

Mostanában nem írok semmit. Leginkább, mert a nap nagy részében a 25.000 Ft-ért nálunk lovat bérben tartók komfortérzetén próbálok javítani például az öltözõvel, vagy a régi romos fa tákolmányok lebontásával. Ma például lyukakat fúrtunk, karámokat építettünk, gerendákat hordtam, meg ilyenek. Az egyik bértartó volt olyan rendes, hogy szerzett egy lyukfúró gépet, állati fasza találmány. Sõt még a lépcsõnket is lebetonozta. Baráti lótartást kap érte majd, ez a legkevesebb. Bár, a lépcsõ ferde lett, szóval még meglátjuk :gm: ;) . A kellemes lyukfúrást követõen megetettük a lovakat és bizony ilyenkor este a számítógép rám már hiába mosolyog kihívóan. Vagy mégsem...hiszen csak bekapcsoltam, de mentségemre szól, hogy ma egyedül vagyok és unatkozom. Pedig a DigiTV jóvoltából akár az RTL Klubot is bámulhatnám (fejlõdik a tanyasi infrastruktúra). Szóval megnéztem a lovardatulajdonosos topicot, elsõsorban azért, hogy valaki tudja-é mi az optimális mérete a körkarámnak (átmérõ és magasság tekintetében), mert ilyet is szeretnénk építeni, amint sikerül kinyerni a tákolmányokból a szükséges, még tökéletes állapotú akácdeszka mennyiséget. De most hirtelen kötözködni támadt kedvem. Illetve a francokat kötözködni, hónapok óta csak képen láttam fórumost, dehogy kötözködök. Inkább vitatkoznék veled RC-m ;) Gyorsan meg is teszem, mert mindjárt lemerül a telefonom (ti. itt onnan táplálkozik a net, mert azért annyira még nem fejlett az az infrastruktúra) és a töltõm bedöglött. Aztán a végén még itt maradok egyedül és még a mentõt sem tudom kihívni, ha hirtelen szívrohamot kapok a Gyõzike sótól.Szóval, drága RC, én meg azt mondom, hogy ha a baráti lótartás (bár ilyen itt nincs, hiszen nincsenek barátaim, utálok mindenkit :gm: ) nálunk 22e Ft lenne, akkor azok csak felebarátaim lehetnének. Vagy negyedek. Egyrészrõl a gazdát nem lehet olyan könnyen becsapni, én is tartottam bérben lovat több mint egy évtizeden át. És persze nem minden bértartó fog szagmintát venni a trágyából, vagy betoppanni váratlanul hajnali 2-kor, hogy van-e szálas a jószág elõtt, mert nem minden bértartó olyan idegesítõ, mint én, de minden bértartónak van szeme. Sõt 6-7-ig el is tud számolni valamennyi, amikor elkezdi sorra venni a hõn szeretett háziállat domborodó bordácskáit. Sõt azt is észreveszi, hogy a csilivili handmade derelyeszaggató ellenére a dög csak nem akar futni a réten, vagy hogy július közepén a nyári szellõ olyan furcsán lobogtatja a kis kedvenc fentfelejtett téli szõrét. Szóval egybõl lebuknék. Meg amilyen lúzer vagyok, úgyis megsajnálnám azt a nyavalyás gebét...meg nem tudom...van egy olyan perverzióm, hogy a dagadt, fényes szõrû lovat szeretem látni a reggeli kávém közben. A világért sem rontanám el azt a kávét egy hernyótestû kaszvadt gebébvel, mindegy, hogy az enyém vagy csak a dadája vagyok. Nameg itt van az a kérdés, hogy "mindent megadni a lónak". Szerintem ha téged megkérdeznélek, te sem beszélnél rózsaszín fáslikészletrõl, vagy aranyozott etetõcsészérõl. Sokkal inkább legelõrõl. A többi csak körítés [I](fura, hogy Sancho valszeg így hívja a kerítést is), a gazdának fontos. A legelõ meg, persze nem ingyen, de jelenleg adott nálunk. Ebbõl 16 Ha lájtos, viszonylag gyenge és 10 Ha jó minõségû. Egyelõre 12 ló táplálkozik itt és még nem engedtük õket ki a 10 Ha jó minõségûre. Szívesen lefényképezem majd õket, épp ma borzadtam el, hogy egyik-másik mekkora lepény lett. Juci lovunk már lassan súrolja annak a határát, hogy mégiscsak elrontja a reggeli kávémat a hájas testével. Pedig egész télen a nagyon mínuszokban sem kaptak se lucernát, se aranyrögökért osztogatott vitamin koncentrátumokat. Szénát esznek, amennyit akarnak, de amióta az elsõ zöld gaz kidugta a fejét, hozzá sem nyúlnak. Meg kapnak zabot is, amennyi kell nekik (a mieink pl csak mutatóba, mert semmi dolguk jelenleg a legelésen kívül nincsen, lovon nem ültem hónapok óta...mondom én, hogy lúzer vagyok). Na tehát a gazdát úgy tûnik nem csapom be. A következõ kérdés, hogy magammal mi a helyzet? Természetesen magamat becsapom. Hiszen azt hiszem, hogy majd egyszer felkelek reggel, felnyergelem Bendegúzt és csak úgy a saját szórakoztatásomra eltûnök a rengetegben úgy, hogy nem követ egy vendég sem. Vagy hogy nemsokára a legelõ távoli csücskében, arra a hatalmas fûzfára felakasztok egy függõágyat és egy bértartó sem talál meg azzal, hogy kifogyott a WC papír, vagy hogy mitõl van ennyi kullancs a lován? Becsapom magam, mert nagyjából látom a következõ néhány évemet, ahol a fenti ábrándok egyike sem szerepel. Miután viszont magára hagytam a biztos fizetést jelentõ céget, ahol alkalmazotti életemet tengettem anno, és sajnos egy fia jól jövedelmezõ biztonsági háttérvállalkozás sincs a másik zsebemben, valamint elvégzek néhány valószínûség-számítást a Lottó-ötös és én kontaktusban, egyre inkább úgy tûnik: a farm az, amibõl meg szeretnék élni. Nem csak hogy szeretnék, kell is, fogok is, teszem is jelenleg. Ha pedig így van, akkor vajon vagyok olyan hülye, hogy veszteségesen mûködtetem (a kezdeti szívást nem számítva)? Már évekkel ezelõtt is mindenki azt mondta, a lovazásból nem lehet megélni. Én akkor is úgy gondoltam, hogy megélni lehet, meggazdagodni ritkán és természetesen senki ne számoljon megtérüléssel. Senki a büdös életben nem fogja nekem kifizetni a klotyót, a kicserélt tetõkúpokat, a tanya vételárárát, vagy a felvett hitelt. Valószínûleg észre sem veszik, de nem is az õ ügyük. Ezek a dolgok viszont a mûködés feltételei és mi vállaltuk, hogy így mûködtetjük. És igenis, munkadíj nélkül kijön 10e Ft-ból egy ló (kaja, víz, villany, üzemanyag). Az, hogy hol csapom be magam, az ott kezdõdik, hogy pl. megengedhetek-e magamnak egy segítséget, fizetéssel. Mi még nem. Így se lovász, se labdaszedõ, se fûnyíróember nincs itt. Én és a Húgom dolgozunk, meg azok, akik olyan dilisek, hogy szeretnek segíteni olykor. De a saját órabéremet még nem jutott eszembe kiszámolni. Szinte biztos, hogy a reklámbizniszben bezsebelt menõ fizetésem töredéke lenne. De monitor helyett lóseggeket nézek napközben, BKV-buké helyett mandulavirág illattól fordul fel a gyomrom, nincs fõnököm timing-gal a kezében, valamint nem kell fizetni a lovam után 40e Ft-ot egy istállónak, nem kell hozzá kijárnom brutálisan izmosodó üzemanyag költségért és talán vagyok olyan szerencsés, hogy természetesnek tartom: per pillanat ez a munkám, amiért pénzt kapok. Persze ha dolgozna itt egy lovász és én hintáznék az áhított függõágyban, akkor bizonyos, hogy minden héten el kéne adnom egy-egy lócombot kolbásznak, hogy megvehessem a betevõ müzlimet, vagy íziben 35-40.000 Ft-ot kéne beszednem a bértartóktól. De úgy gondolom, a lovas vállalkozás sem a kapitalizmuson kívül rekedt természetkedvelõk gyûjtõtábora, hanem egy egyre erõsödõ versenyben – a szokásosnál persze elvakultabb (értsd: b*zi lovas) – racionálisan gondolkodó üzletemberek mûködése. A piaci mûködés fõ pilléreként mérvadó, vállalkozóközpontú "ki keres többet kisebb költséggel" alaptézis mellett pedig egyre nagyobb szerepet kap a fogyasztóorientált "ki nyújt többet kevesebbért" kapálózás is. Hiszen ha a konkurensét veszik, nincs mibõl levonnod a költségeid. Errõl szól Babilon. És mielõtt Kotlerré vagy buddhistává válnék, én azt mondom, 25.000 Ft-ért lehet lovat tartani. Jól, korrekten, a lónak mindent szükségeset megadva. Hogy ezen felül mit tudsz még elkérni a bértartótól a saját munkádért a Budapesttõl mért távolság, a hitel törlesztõ részlet mértéke, a befektetett ingatlan vételára vagy a lovas számára fejlesztett eszközök viszonylatában, az magánügy. Attól függ, ki mennyit akar keresni. Illetve hogy ki mennyit akar dolgozni. És persze attól, hogy a bértartó mennyit hajlandó még kifizetni, hiszen neki sem sóhajjal megy az autója és õ sem szeret lószagú kézzel hazamenni, vagy pottyantósba pisilni. Nameg az sem mindegy, hogy ki hol húzza meg a nyereségességi (és ezzel együtt az elégedettségi) határt : a fedeles utolsó fillérjének megtérülésekor, vagy fenntartási és járulékos költségek megtérülése + 30 %-nál.Na pá, elmegyek aludni. Sokkal összetettebb kérdés ez, minthogy képes legyek most átlátni. Nagyjából 90. Ennyit tudok. Ennyi lyukat fúrtunk, ennyi oszlopot kentem le Bonobit-tel, ennyit állítottunk a helyére és döngöltünk le. Jut eszembe: mekkora egy jó körkarám? ;)

#757 Röf

Röf

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 69 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 3. - 3:41

Hi Vegeta!Azt szoktam mondani, hogy aki 25 e.- ért ígér lótartást, az vagy magát csapja be, vagy a gazdát. De szerintem inkább magát. Mert ha nem is ad meg mindent a lónak amit kell, akkor lehet, hogy lespórol rövid távon egy kevés lét, de az még mindig nem éri meg. Nálam a baráti lótartás 22 ezer ft, de ezen felül még kapok a tartásért munkát a gazdától, de az más ügy.

Hozzászólás megtekintése

[/quote]Bár ne engem szólítottál meg, de egy jó körkarám az 14-18 méter átlagban 16m átméröjü. Nagyon jó ha 2m magasig fel tudod deszkázni, mégjobb ha tetöt is tudsz rá rakatni!Minden esetre a legjobb ha a lábakat kifelé megdöntöd, mint a fedett lovardákban szokott lenni!Nem Vegetának szól hanem csak példaként: :) Na már most a lótartás!Ezt mondjuk/dom egész idö alatt hogy így nem szabad számolni! Pld. mi lenne ha az a 29 egynéhány ha füved nem lenne? Isten örizz mindketten lebetegedtek, és pénzért kell segítség?A havi 10 ezerböl amiböl kijössz, abból erre nem tellik!!! Mi több se földfúróra , se akácoszlopokra .Vagy csak egy a 3 évvel ezelötti nyár, ahol a széna igen csak szükösen méretetett!?Itt jön be az amit gyakran emegetek, hogy vállalkozás közgazdasági ismeretek nélkül= a csöd ill a börtön. Ezen kívül a sok "haldokló" lovardában ugyan a lószeretet megvan, de biztos hogy csak ezért mert szeretik a lovat, oda csak egy napra se adnám be a lovam!25 ezer az fájdalommentesen az alsó határ amibe egy bértartásnak kerülnie kell. :yeah:

#758 realcowboy

realcowboy

Magnum

• Fórumtag
  • 8.060 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 3. - 6:09

Vega!Velem ugyan kötözködhetsz, ha ehhez van kedved, de nem fogok ellenkezni. Sõt!Direkte, hogy hízelgõnek hat, ha elalvás elõtt pont én kellettem neked. ;) (remélem édes lett az álmod)Lukfúrást és hatásait megértem, magam is ebben utazom régóta. Bár lekenni kár az oszlopokat, anélkül sem tudod túlélni õket.Egy kis gyorsszámítás. 10 e elég mindenre nálad. (persze nem égett le még a szívattyúd elégszer, nem vittél el még elég trágyát, vagy vitettél)Marad 15 e ft lovanként.Holnap megy hozzád 10 ló bértartásba. Keletkezni fog 150 e. adócsalt, öledbehullott, feketénkigazdált, írigyelt, vagy lenézett ft. Ezért persze be kell majd fektetni hoszabb, kevesebb idõre nem kevés lóvét szénára, abrakra, benzinre, kaszára, kaszakõre, villanypásztorra segyebrekre. ;) Ha a munkát megoldod magad, akkor ismeretlen óraszámot munkával, a hátralévõ ídõt a nap 24 órájából pedig ügyelettel töltöd.Vagy keresel embert , segítõt mindegy minek nevezzük, de mindenképp mínusz. Mennyi maradt a 150 bõl, vagy mennyi jutott egy órai munkádért? :)

Edited by realcowboy, 2006 május 3. - 6:12.

#759 Lear

Lear

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 677 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 3. - 7:24

Körkarám attól függ, mire használnád. Ha csikót indítassz benne és nagyobb mint 16-méter, akkor annyit fogsz futni a ló után, hogy a tüdõdet kiköpöd. Ha simán lovagolni akarsz benne, akkor lehet nagyobb is, de akkor nem jó idomítani. Megoldás: kell egy 16-os idomító és egy 20-22-es lovagolni. Persze mindegyik kiváló talajjal és fedve :gm: vagy a nagyobban eleinte használsz futószárat....A fala mindenképp legyen megdöntve kifelé, igen kellemetlen, mikor a virgonc csikóka minden oszlopra rákeni a lábadat....Ha idomító akkor jó, ha tele van deszkázva az oldala, ha nem idomító akkor elég a kerítés. Ha tele van deszkázva, kívülrõl valamivel meg kell támasztani az alsó deszkát, mert a talaj ki fogja nyomni.Más..Valaki megtudná adni a lótakaró mosó háztól-házig szolgálat telefonszámát?

Edited by Lear, 2006 május 3. - 8:03.

#760 Röf

Röf

Törzsvendég

• Kizárt tag
  • 69 hozzászólás

Közzétéve 2006 május 3. - 8:02

Más..Valaki megtudná adni a lótakaró mosó háztól-házig szolgálat telefonszámát?

Hozzászólás megtekintése

Nem tudom, de figyelmeztetlek nehogy nekiállj magad mosni!"mert a mosónök korán halnak" József Attila és Ö tudta mit ír :D Hogy van az Appi csikóm? :) Röf-röff