Ugrás a tartalmakhoz

Akhal

• Please log in to reply
1089 válasz a témához

#721 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 7. - 20:34

És ehhez rá kell engedni mindenféle mént, ami a környéketeken elõfordul, mert a fajtatiszta akhal A. nem elég szívós B. nem elég gyönyörû C. nem alkalmas lovasíjászatra. Jelölje meg a helyes választ!

#722 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 7. - 20:44

Akkor vegyél fajtatiszta huculokat, vagy konyikot! Azok pont arra a legalkalmasabbak, szépek, kerekek, gyorsak, nem érzékenyek s kitûnõ jellemûek! Az akhal szerintem nem erre való, sõt inkább sport ( ugró, díj) cél irányú tenyésztés felé megy a fajta, ami csak jót tesz neki!

#723 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 7. - 22:16

Gyorsak :D ? Mihez képest? Amúgy igazad van...

#724 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 10:57

Nem értem ezt a dolgot a származással, az akhalok származása ismert, a MAAK szigorúan dokumentálja. Évezredeken át szívósságra tenyésztették, a sivatagi körülmények között nagyon erõs a szelekciós nyomás. A küllemet tekintve ki mit tart szépnek, az akhalokat illetõen sem egységes a küllem, érdemes nézegetni a különbözõ vonalakból származó lovak felépítését, mert eltérõ. Gyanítom, hogy lehet róluk lovasíjászkodni, nomád nép lovai, ha van bizalom, mindent lehet velük.

'Everything that is done for us, without us, is not ours.'

#725 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 13:49

Akkor már ketten nem értjük. Megjegyzem, nekem mfv-em van, a származása annak is ismert. Ugyanakkor egy - ahogy írtad - évezredek át zártan tenyésztett és szelektált fajta egyedét jó pénzért megvenni, aztán ráengedni a környék ménállományát kótertõl a parlagi szamárig számomra nehezen követhetõ tenyésztési koncepció. A lovasíjászat nem igazán támaszt nagy követelményeket a lovakkal szemben, nem tudnék olyan fajtát mondani, amelyik megfelelõ felkészítés után ne lenne alkalmas.

#726 pelmar

pelmar

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 110 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 20:17

Most huculjaim vannak, csak az a helyzet, hogy azok 135 cm esek én meg 2 méteres vagyok, az ahal pedig a lovak rolls royce-a ezért szeretnék egyet. Amúgy pedig a lovasíjászat alatt én nem ousztán azt értem, hogy lövök a lóról, értek alatta minden lovas hagyományõrzést, és lóval való bánásmódot is mivel a lovasíjászat szerintem nem egy sport vagy hobbi hanem egy életforma.

#727 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 8. - 20:56

Hmmm, miért nõttél ilyen nagyra?! Biztos sok sok spenótot ettél :D

#728 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 9. - 13:37

Az évezredes zárt tenyésztésre én azért nem vennék mérget.

#729 jász

jász

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 833 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 9. - 17:43

Kezdõdik! Ezt tulajdonképpen a néma vésztjósló csend helyére írtam. :)

#730 pelmar

pelmar

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 110 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 9. - 20:36

Hmmm...Popeye-t szeretem de a spenótot ha nem nyers akkor kifejezetten nem szeretem!:) Amúgy Jász, ha már itt vagy, megmondanád, hogy a magyar nyeregben a kengyelbeállítás miylen? Mert láttam már olyat, mint ahogy az angol nyergeken szokás, de régi 100 éves csikós képeken azt látom, hogy majd' egyenes lábbal ül a csikós a nyergében és a kengyelt, szinte csak felszállásra használja, nem áll fel a nyeregbe.

Edited by pelmar, 2010 április 9. - 20:37.

#731 jász

jász

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 833 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 9. - 22:09

Igencsak patracos csikósokat láttál képen. Viszont a fanyergeket is élesebbre bõrözték, mint angol rokonaikat. Más a kengyelszíj csatolás helye. Teljesen más ülést hoz a két nyereg, más támasztási pontokkal. A kengyel állítását a farbõr magassága határozza meg még alapvetõen. A túl alacsonyra feszített farbõröknél jön az általad említett lábtartás. Egyébként meg, jó nyeregben huculon is van aki kényszeresen ángliust nyom. Mit lehet tenni? Semmit. :)

#732 pelmar

pelmar

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 110 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 10. - 7:50

Köszönöm a választ, én ezt a problémát úgy oldom meg, hogy szõrén lovagolok. :) Csak, majd szeretnék egy jó kis nyerget ha majd eljön annak az ideje, hogy bemutatókon õsmagyarban fesztíve, lövöldözök a célokra.

#733 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 12. - 20:25

Köszönöm a választ, én ezt a problémát úgy oldom meg, hogy szõrén lovagolok. :) Csak, majd szeretnék egy jó kis nyerget ha majd eljön annak az ideje, hogy bemutatókon õsmagyarban fesztíve, lövöldözök a célokra.

Ez itt az akhal topik, az egy dolog, hogy hülyeségeket írsz bele a témával kapcsolatban, de most már offolsz is, légy szíves fejezd be!!!!!!! :mad:

#734 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 17. - 11:30

:eek: ... lám-lám.... :D

#735 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 17. - 11:42

No! pelmar védelmében: anno nem pont a lovasíjászat vitt arabvért az akhalba, hogy kisebb és fordulékonyabb legyen? Cseppentõ mért akart rábeszélni bennünket, hogy az arab kancánkat fedeztessük az egyik akhal ménjével? Õ is szaporító? Leugatni a jószándékú kezdõ fejét az megy! :mad: :gm:

#736 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 17. - 13:37

No! pelmar védelmében: anno nem pont a lovasíjászat vitt arabvért az akhalba, hogy kisebb és fordulékonyabb legyen? Cseppentõ mért akart rábeszélni bennünket, hogy az arab kancánkat fedeztessük az egyik akhal ménjével? Õ is szaporító?

Leugatni a jószándékú kezdõ fejét az megy! :mad: :gm:

Nem egészen ugyanaz a szitu, ha vki egy tv ahal kancát fedeztet a "tarka kutyával" is, finoman szólva lightos állattenyésztési tudással a tarsolyában, vagy ha egy akármilyen kancát fedeztet ahal ménnel.
A pokolba vezetõ út is jószándékkal van kikövezve. Egyébként mindenki azt csinál, amit akar, ha pelmarnak van elég pénze, h vegyen erre a célra egy tv kancát, és talál olyan tenyésztõt, aki bevallottan ilyen célokra ad is el neki, akkor hajrá.... Az én tapasztalatom egyébként az, h az emberek még a fed. díjat is sajnálják kifizetni, nemhogy egy ló árát. De ahal azért kéne.... csak nem tudom, minek.

#737 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 17. - 18:39

De ahal azért kéne.... csak nem tudom, minek.

pl. lovasíjászatra?

#738 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 17. - 19:04

ejmááá! mondtam ott nem jó, kisebb, fordulékonyabb ke! na! lovasíjász mondta nekem. militariba ke. na. :dev:

#739 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 17. - 19:25

ejmááá! mondtam ott nem jó, kisebb, fordulékonyabb ke! na! lovasíjász mondta nekem. militariba ke. na. :dev:

oda meg jobb kell...

#740 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 17. - 20:39

akkor ugróba? valamellik Musztafa nagyon tudott ugrani...vagy nem? :confused:

#741 Nogajijasz

Nogajijasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 374 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 17. - 21:55

Az a furcsa nekem,hogy x év elteltével,hogy ezt a fajtát megismertük újra vagy elősször kinek mi,még mindig akadnak a tapasztaltabb lovasok közül(merthát egy kezdőnek lehetnek ilyen jellegű kérdései)akik még mindig ott tartanak-mire alkalmas ez a fajta? melódia rakosgatja a videókat,ezeket biztos megnézik aztán törlődik a memóból valamiért és ugyan úgy megy tovább a találgatás mire is alkalmas az Achal?Itt egy pár megjegyzés/fejtegetés amit az elmúlt években hallottam: 1.Az Achal egy díszló.Nem is alkalmas másra csak a showra. 2.Ez a fajta alkalmatlan a díjlovaglásra mert nem enged tarkóból. 3.Lovasíjászatra alkalmatlan,nagy a nyaka,nem fordulékony. 4.Military?Ugyan már Béla!Oda azok kevesek!Nem is ismerik a fajtát a szakágban. 5.Galopp,ugyan!Ez nevetséges,monggyá egyet ahol nem egymás ellen futnak! 6.Díjugratás?Te figyelj mán Pisti,12 akadályt még nem ugrott egy sem egyszerre versenyen. 7.Távlovaglás...ott állítólag jók na de a teszt öregem a teszt.Hol látjuk őket Arabok ellen kisapám?? És még sorolhatnám...Ezek nagyrésze persze marhaság,vagy saját érdekek megnyilvánulása volt. Az,hogy ez is egy sokoldalú fajta nem kérdéses.Aki ennek ez kérdéses nem szán elég időt a neten böngészve a fajta teljesítményei után kutatva. Másik,hogy tudtommal ez egy kislétszámú fajta világviszonylatban,itthon meg a félvérekkel együtt is(akiknél szamárcsődör is volt a felmenői közt egyesek szerint) :D csekély a számuk.Valószínű a hazai tenyésztők azért javasolják a fedeztetést h legalább a félvérek száma nőjön. A gidránok példája követendő ami egy szintén mikrolétszámú fajta.Mégis jegyezve vannak a legtöbb lovas ember által,mert 200-as kancalétszámból ki tudtak állítani 6-7 világverő és kb.egy tucat magasszintű lovat. Amíg,ez nem következik be ennél a fajtánál,hanem csak többségében hobby szinten eldarvadozgatnak a tulajok addig mindig lesznek kételkedők.Persze ehhez pénz kell.nem kevés,de én nem is a hazai tulajokról és tenyésztőkről beszéltem,hanem az Achal.lap.hu-n fellelhető külföldi tenyészetekről. Az emberek itt is a díjakat látják.Sok Abszent kell és akkor nem kell találgatni. Én csak sikereket kívánhatok a tenyésztőknek és a tulajoknak a lovaikhoz,ezekben a nehéz időkben! Az meg hogy a lovasíjászat milyen lovat igényel ne menjünk bele,mert ez a Kassai-völgyben 24órás futamon kiderült.Ezért használ(unk) arabokat. Még azt hozzátenném,hogy egy lónak nem csak fizikális,hanem mentális oldala is van.Gondolom ezzel rettentő ujat mondtam. :D A jó lovasíjász ló egy doxa óra,persze sarkítva. Egy vesszőt minden lóról ki lehet lőni.Csak az nem lovasíjászat.Az csak lovasíjászat 'szerű' valami. A lovasíjász ló mögött,rendkívül sok mentális képzés van.Ma már ott tartunk,hogy egy képzett lóval bosallal a fején,szőrén ülve nem a könnyűnek tűnő egyenes pályán tudunk végigvátatázni,hanem komplett csatajeleneteket viszünk végig a 14 ló bármelyikével a Kassai völgyből. Elnézést a nem idevágó témáért! :ang: üdv!

Edited by Nogajijasz, 2010 április 17. - 21:58.

#742 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 17. - 22:28

Kihagytad a numero nyolcast: Mindenre, csak sokkal jobban.

#743 Nogajijasz

Nogajijasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 374 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 18. - 21:39

és a 14-ből hány az Achal?

Helló!

Irtam a szövegben,hogy most arabokat tart. Shagyák és Arab telivérek is vannak vegyesen.4 ismerősömnek van Achal társa.De meg kell nézni az Pusztaszeri ménes oldalát,ott is a képzés fotókat.
Elég beszédesek.

üdv!

Edited by Nogajijasz, 2010 április 18. - 21:52.

#744 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 19. - 8:44

A karanténos ahalos rész miért lett törölve?

#745 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 19. - 9:33

Biztosan titok.... :) ;)

#746 kátyus

kátyus

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.487 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 19. - 11:19

tipara ma kotnyeles :D

#747 jász

jász

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 833 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 19. - 15:00

Na találgassunk!
:)

#748 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 19. - 15:04

http://www.youtube.c...feature=related

#749 jász

jász

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 833 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 19. - 15:06

Közben rájöttem, engem nem is érdekel már ez az egész akhal kérdés! :D

Edited by jász, 2010 április 19. - 15:18.

#750 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 19. - 15:30

Azért ez valahol egy perverzió. Mint angol telivérrel ekekapázni pl :D

#751 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 19. - 15:33

:) Ariman apukája....
;)

#752 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 20. - 11:13

Biztosan titok.... :) ;)

Az, hogy vannak?
Vagy az, hogy szar állapotban vannak?

Egyébként mindegy is, én azt hittem, hogy utána írtatot valami csúnyát ( esetleg Jász írt valami nem szalonképeset :ang: ) és az a rész a nem odavágóval együtt véletlenül lett törölve.
De így már értem.

#753 jász

jász

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 833 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 20. - 12:05

( esetleg Jász írt valami nem szalonképeset :ang: )

No-no!
Ezek a gebe kérdések mint írtam, tegnaptól nem érdekelnek.

Én itt csak kérdeztem, s nem véleményeztem.
/kivéve az albínó gilisztát/
;)

#754 Zemann

Zemann

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 661 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 20. - 12:49

;)

Szép a ló...szörnyû a lovas....

#755 pelmar

pelmar

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 110 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 20. - 16:11

;)

Érdekes, ahogy mindig megijed az árnyékától!

#756 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 20. - 16:36

Az, hogy vannak?
Vagy az, hogy szar állapotban vannak?

Egyébként mindegy is, én azt hittem, hogy utána írtatot valami csúnyát ( esetleg Jász írt valami nem szalonképeset :ang: ) és az a rész a nem odavágóval együtt véletlenül lett törölve.
De így már értem.

Én nem értem... de nem baj. :) :D

#757 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 22. - 13:16

Azért ez valahol egy perverzió. Mint angol telivérrel ekekapázni pl :D

Ha jól teljesít valamelyik szakágban, akkor az a baj, ha nincs sportkipróbálás alatt, akkor az a baj. De érdekes!

#758 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 22. - 22:59

Melyik szakágban teljesít jól? Hol hiányoltam a sportkipróbálást? Kipróbálást azt igen! No de ha azt mondjuk, hogy ez a ló azonos a türkök harci lovával, akkor a cilinder meg a nagykantár már aberráció. Az európai sportlovaglás irányába szelektálni egy ázsiai fajtát szerintem hiba. De már mindegy, ezen már túl vagyunk.

#759 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 23. - 14:48

Ha jól tudom azért telivérrel is ekekapáztak már. Sõõõõt szaros kocsit is húzott az egyik Párizsban.( megfelelõ ember a megfelelõ helyen) Tény az is,h igazságod vagyon... :)

#760 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 23. - 21:11

Sõt! Tevével is díjlovagoltak már - kutyaütõk, végig passzban jár :D