Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Gidránok - azonos hõfokon a tûzzel

• Please log in to reply
5286 válasz a témához

#721 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 19. - 20:43

Rosinante! Csak idézhetlek! Amit írtál azzal nagy vonalakban egyetértek". Nem lehet mindenki olyan képzett! ++ jut szembe, Mintában alig volt gidrán vérhányad. Akkor most fikázzuk az arab telivéreket?+ Gidrán Razbeg I-12 nek akitõl most van hat csikónk Minta az anyja. Siglavy Bagdady XV - 5 tõl 5 csikónk van. Akkor most fikázzuk az arab telivéreket?Már aki! Landgraf!Tízéves lótenyésztõi múlt csak annak adódik meg aki lovat tart, tenyészt legalább tíz évig. Én mint korábban leírtam 1998 ban vettem elsõ gidránomat. Ez kevesebb mint tíz év ha jól számolok.Az már más kérdés hogy ezalatt a nyolc év alatt ismereteim szerint sokat javulta gidrán megítélése itt nállunk. A közel hatvan gyerek aki az elmúlt négy évben megismerkedett a lovaglás örömével a gidránok hátám tette meg.Õket nehezebb lesz megetetni.

#722 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 19. - 20:57

Jaj. :kv:

#723 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 19. - 21:20

Bianko! Nem megetetni akarok én senkit! Pláne nem a gyerekeket...Rosi! Köszi a pontositásokat! :)

#724 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 19. - 21:24

:)

#725 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 21. - 20:00

Landgraf!Ha már ilyen hírnevest választottál mesélnél magadról?Rosinante!Csak ennyi?

#726 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 21. - 20:04

Igazán megtisztelõ, hogy ennyire érdekel a véleményem. :kv:

#727 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 21. - 20:19

Az talán nem, de kiváncsi vagyok miért támadsz bármit írok? Bár lehet hogy enyire hülye vagyok, vagy a lóhoz való hozzá nem értésem lenne az ok?Saját lovaim talán megtûrnek.

#728 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 21. - 21:07

Esetleg ha abbahagynád ezt a feltûnési viszketegség-gyanús, ovis szintû provokáló piszkálódást, nem lenne mire reagálnom. :) Az üldözési mániádról meg nem én tehetek.

#729 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 22. - 19:05

Bianko!Mivel megszólitottál:1991-ben végeztem Kaposváron ált. állatteny. szakon.(lóteny. fakultáció+edzõi,vizsganélkül,mert rájöttem arra,hogy: 1. nem vagyok túl tehetséges a lovassporthoz, 2.azért az mégis csak vicc lenne,ha 3 éves sportmúlttal középfokú edzõ lettem volna akkor amikor OB. bajnokok nem voltak azok, 3. sokkal magasabb életszinvonalhoz vagyok szokva,mint amit amit lovasként elérhettem volna, 4. németo.-i lovasgyakorlatom rádöbbentett arra,hogy soha a büdös életbe nem leszünk ott ahol szeretnénk,mert magyarok vagyunk,de azért jobb itt!)

#730 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 23. - 20:51

Rosinante!Ha kettõnk közül valaki ovis,ha jól emlékszem akkor az te vagy. Talán nem kellene elfeledkezned róla. Talán nállad viszket valami? Vagy csak gyanús?Te kötöttél korábban belém. Mi az az üldözési mánia? Talán nem szorulok rá.LANDGRAF!Igen értékes tapaszatalatok.De ezen kívül és amit korábban leírtál milyen kapcsolatod van a gidránokkal? Lovakkal?

Edited by bianko, 2005 december 23. - 20:53.

#731 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 23. - 20:56

Bianco, ezt keményen megkaptam. :) Boldog karácsonyt.

#732 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 24. - 12:07

Mindenkinek Boldog Karácsonyt! :ang:

#733 Langibaba

Langibaba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 797 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 24. - 14:14

Kellemes Karácsonyt mindenkinek!

#734 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2005 december 28. - 20:25

Sziasztok!Csak csatlakoznék az elõttem szóló jókívánságokhoz.Mivel közeleg az új év kívánok mindenkinek boldog és sikerekben gazdag új évet.Rosinante ! Bár utánna vagyunk remélem az volt neked is! Üdv Bianko

#735 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 4. - 21:15

Sziasztok!Boldog új évet mindenkinek.Sajnos bár elõre elterveztem az újévi kilovaglás elmaradt. Vigasztal hogy karácsonykor egy napot sem hagytam ki.Jól - rosszul kezdõdik az év, sok a teendõ igy kevés idõ marad a pacikra.Pedig munka az körülöttük is van bõviben, nagy a sár felénk így nem kopnak a paták. Vigasztalódom mert puhábbak. Villanyfénynél nem valami szívesen körmölök. de máskor nemadja az idõm.Az idén négy háromévesem lesz kettõ kanca, két mén és az elmaradt volt három-és négyévesekkel együtt nyolcan várják vagy nem várják de lesz nyereg alá tanítást. A 2002 es Razbeg méncsikók kitûnõen vizsgáztak eddig, öröm velük dolgozni.Volt nállam Tippmester is és nagyon tetszettek neki a tavalyi csikók a Minta és Mytoc unokák. Más szóval az év vége jól sikerült.írjatok kivel mi van - volt - lesz?

Edited by bianko, 2006 január 4. - 21:17.

#736 Langibaba

Langibaba

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 797 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 5. - 9:06

Boldog új évet!Nálunk is rengeteg munka van , át tudo érezni! Igaz nálunk jobbára a lovak körül. Belovaglásos történet nálunk is lesz bõven. Az idén van egy hároméves kancacsikóm és megérkezett az új mén is, aki 2005- ben vizsgázott és fogatban STV-zett, szóval õt is nyereg alá kell tanítani. Van egy 4 éves kancacsikó és 12 éves kanca, akivel 8 éve nem foglakoztak. Szerintem kitölti majd a szabad perceinket! ;)

#737 Eva

Eva

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.912 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 5. - 9:41

Nekem idén még nem sikerült Botond hátára pattanni, tartok tõle, hogy az elsõ alkalmak még futószárazással fognak telni. Látszik rajta, hogy tele van energiával, sokkal figyelmetlenebb, kevésbé batátságos. Na majd, hétvégén.

#738 Minó

Minó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.578 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 5. - 13:07

En meg mar tukon ulok, hogy mehessek biankohoz lonezobe. :) Kell talalni egy olyan hetveget, amikor az ido is baratsagosabb.Ja, BUEK. :cool:

#739 Verus

Verus

Új vendég

• Fórumtag
  • 22 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 6. - 8:10

Sziasztok. Nagyon elszomorított amiket a gidránokról írtatok. Bár voltak azért szép vélemények is. Onnan tudok nyilatkozni hogy nekünk is van otthon 4 gidrán. Az egyikük tenyészkanca. Marócpusztáról vettük 6 éves korában és állítom, hogy nála lobb lovon még életembe nem ültem. Soha nem bakol ágaskodik és soha nem ijed meg semmitõl. Nem rug nem harap és nagyon terepbiztos. Csak azért adták el mert nem tudott olyan magasat ugrani amekkorát elvártak volna tõle. Legalább i s úgy tudom. A másik róla, hogy csak be lett lovagolva és utána két évig nem ültek rá mert csikókat szült. Amikor elkerült hozzánk két év után is olyan szépen ment mindha nem maradt volna ki neki egy nap sem. A másik egy 2 és fél éves herél. Most kezdtük el a belovaglsát. Futószáron hihetetlen szépen megy úgy hogy kb második alkalomra mindent megcsinált nekem. Felülni ritkán ülök rá mer még fiatal de akkor is csak azért, hogy szokja a súlyomat. Amikor elõszörültem rá olyan viselkedés tapasztaltam amit még sehol sem láttam. Olyan volt, mintha az lenne neki a legtermészetesebb dolog, hogy a hátán ülnek. Nem akart ledobni. A másik kettõ meg a kancánk csikói és hát nagyon kezes és kedves csikók. Tehát én szeretem a gidránokat. :D

#740 Pluto

Pluto

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.266 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 6. - 8:43

Olyan volt, mintha az lenne neki a legtermészetesebb dolog, hogy a hátán ülnek. Nem akart ledobni.

Én nagyon tapasztalatlan vagyok ezen a téren, de ez tényleg ekkora dolog, hogy egy belovaglás elött álló ló nem akarja ledobni a lovasát?Ha igen, akkor jelentem hogy férjem Romaniából származó sportlova aki apai ágon gidrán egy tündér bogár ló, ugyanis soha egy rossz mozdulata nem volt. Júliusban kezdték el belovagolni heti 2-3 alkalommal ült fel rá az ember kb 20-30 percre. Augusztus végén a kezdõ lovas párom már simán lovagolt rajta. Nem hogy ledobni nem akarta soha elsõ perctõl kezdve se a lovasát, de még bakolni se bakolt. És nem azért mert nincs benne temperamentum! Úgy megy mint a golyó, karámba bakol, ugrál, fel alá rohangál, 5 éves energiabomba. Mégis lovas alatt, mint egy tündér.Pedig félig õ is gidrán, kinézetre pedig teljesen az. Egy nagyon szép sárga lovacska. Tehát bár nemsok közöm volt gidránokhoz, sõt szinte semmi, de az eltérõ hozzászólások alapján is arra gondoltam, hogy lehet át kellene írni a mondást (miszerint minden gidrán sárga, de nem minden sárga gidrán) és inkább egy átalakított változatát kellene használni: nem minden gidrán bolond és nem minden bolond ló gidrán. :) Boldog új évet mindenkinek. :)

#741 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 6. - 11:54

Verus, melyik lovat vettétek meg?

#742 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 6. - 13:18

Plutó, Verus! Ugyanazek a tapasztalataim nekem is gidrán/kisbéri heréltünkkel."apai ágon gidrán egy tündér bogár ló, ugyanis soha egy rossz mozdulata nem volt...."Dettó, annyi kiegészítéssel, hogy rajta összesen négyszer vagy ötször ült a belovaglója, és már az elsõ terep-próbán (hazafelé jövet!) videora vehettem, amint jó 100-200 méteren keresztül két kezét a levegõbe emelve, a szárat a ló nyakán hagyva mutatta messzirõl:SZÁRAK ELENGEDVE! NÉZD, MILYEN KIS ÜGYES! ÉLETE ELSÕ TEREP-ÚTJÁN úgy megy át ezen a kõhídon, mintha mindig is erre járt volna.TAVALY NYÁRON - 4 ÉVESEN"FICÁNKA..." :D Kb. 3 hete újra el tudott jönni a belovagló, elmentek második terepükre, mikor visszajöttek, én is felültem rá, jó negyed órát kóricáltunk itt a karám/legelõn belül, úgy, hogy a tréner csak sétáltmellettünk, nem fogta a szárat. És a szárral én sem csináltam szinte semmit. Lábsegítség nélkül, egyetlen, finom deréksegítségre indul, ugyanígy meg is áll. (Én nem tudok lovagolni! Enyhe túlzással épp, hogy fennmaradok a lovon!)

#743 Minó

Minó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.578 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 6. - 13:54

Ágimam

Hozzászólás megtekintése

Es milyen szep!! :eek: ;)

#744 Verus

Verus

Új vendég

• Fórumtag
  • 22 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 6. - 19:25

Majd én is rakok be képeket az elsõ felülésrõl ha érdekel.De sajnost most nem tudodk elöbb fel kell raknom a képtárba.Tény hogy a gidránok egytõl egyig gyönyörek.

#745 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 7. - 19:36

Üdvözöllek Verus!Örülök hogy megosztottad velünk gidrános tapasztalataidat, és újabb gidrános csatlakozhat a témához. Engem is érdekelnének lovaid származásai.Véleményed a fajtáról és a tapasztasztalataid teljesen megegyeznek az egyémmel.A nyereg alá tanítás vagy munkába fogás nállam is olyan könnyedén megy hogy az már nem is meglepõ.De nem lehet hogy ezt csak azokkal a lovasokkal teszik akik szeretik õket? Valaki egyszer már leírta de nem találom hogyan lehet képet felrakni addig is a mogul.uni.hu alatt megnézhetitek azokat akik felfértek.TojHorz! Jön a jó hideg idõ és átmenetileg megszûnik a locspocs, hétvégekenalkalmas lesz a terep lovaglásra is. A meghívást megismétlem mindenkit szívesen látok és ha az idõ engedi lehet egy kis terepviszsgálódás is.

Edited by bianko, 2006 január 7. - 19:37.

#746 Ágimam

Ágimam

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 6.208 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 7. - 19:56

bianko! Ha e-mailban elküldöd a képeket, én felrakom ide!

#747 Verus

Verus

Új vendég

• Fórumtag
  • 22 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 7. - 20:52

Sziasztok. Lehet, hogy tényleg azokat a lovakat lehet könnyen betanítani aki szereti a gazdáját. Az én lovammal nagyon különleges a kapcsolatunk. Valami hihetetlen, hogy mennire megbízik bennem. A másik amiben viszont lehet, hogy van igazság hogy a gidránoknál gyakori a patairhagyulladás és egyéb lábbetegségek. Ez nálunk is sajnos elõfordult annak ellenére hogy rendszeresen van ápolva a patájuk rézgálizzal is és körmölve is rendszeresen vannak. Nálunk mélyalmolás van és ridegen tartjuk a lovakat. Illetve félridegen mert van egy fedett helyük ahova bemehetnek de kéthetente trágyázunk és minden nap nagyon vastagon be van almolva úgyhogy számomra érthetetlen, hogy honnan erednek ezek a lábetegségek. De szerencsére azért ezeket is sikerül kiküszöbölnünk rendszeres ápolással és ellenõrzéssel. De hát az is igaz, hogy ez bármilyen másik fajtánál elõfordulhat. :rolleyes:

#748 Verus

Verus

Új vendég

• Fórumtag
  • 22 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 7. - 20:56

Verus, melyik lovat vettétek meg? (Rosinate)Egy Obeliszk nevû kancát vettünk meg. Ismered?

#749 calypsoo

calypsoo

Törzsvendég

• Moderátor
  • 1.084 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 7. - 20:58

Hali!Én idén döntöttem el, hogy a Gidrán lesz a diploma munkám témája. :D Februárban lemegyek Marócpusztára, meg majd nyáron egy hétre, kettõre, hogy kutatgassak. Igaz még van 1,5 évem a munka leadásáig.... azért el kell kezdeni vhol.Calypsoo

Edited by calypsoo, 2006 január 7. - 20:59.

#750 Verus

Verus

Új vendég

• Fórumtag
  • 22 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 7. - 21:03

Pluto: Igazából sajnos én sem tudom, hogyan is kellene viselkednie egy belovaglás elötti csikónak mert nekem õ az elsõ. Most kezdtünk belovagolni egy hucul csikót és õ is hasonlóan viselkedett bár azért volt, hogy bakolt a lovasa alatt. De azért nem komolyan. Az én csikóm is bakolt már alattam de nem az elsõ felülés alkalmával. Szerintem erre van jó és rossz példa is. Biztos van olyan ló is aki le akarja vetni a lovasát belovaglásnál. Én már ilyenrõl is hallottam. Szerintem bármi megeshet. De ha úgy nõl fel egy csikó., hogy rendszeresen foglalkoznak vele és megismeri a körülötte lévõ embereket akkor könnyebb. Szerintem mindennek az alapja a bizalom. Lehet, hogy az a ló aki a gazdája alatt nem bakol belovaglásnál az egy vadidegen alatt megteszi.

#751 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 8. - 7:59

Verus, melyik lovat vettétek meg? (Rosinate)Egy Obeliszk nevû kancát vettünk meg. Ismered?

Hozzászólás megtekintése

Ha jól emlékszem, Ozora-csikó, ugye? '98 körüli születésû.

#752 Verus

Verus

Új vendég

• Fórumtag
  • 22 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 8. - 9:51

Azt hiszem igen de nem akarok, hülyeségeket írni. Megnézem a törzslapját és akkor pontos adatokat is tudok mondani. Ott dolgozol Marócpusztán?

#753 Rosinante

Rosinante

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.081 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 8. - 10:04

Már nem, '96 és '99 között voltam ott hétvégéken és suliszünetben (meg néha suli helyett. :o )

#754 Verus

Verus

Új vendég

• Fórumtag
  • 22 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 10. - 8:10

Jó lehetett neked ott lenni. Annyi ott a gyönyörû ló. Onnan vettem én is a csikómat de szerintem õt már nem ismered mert 2003-as születésû. De lehet, hogy az anyukáját ismered. Smaragd. :) Ha láttad már mesélj róla mert nekem nem volt szerencsém hozzá. Azt hiszem szõke sörénye van. Azóta született két csikónk hát nagyon szépek. Az egyik már benne volt amikor elhoztuk a következõnél meg visszavittük fedeztetni Marocpusztára. A ménesvezetõtõl vettünk egy hucul kancát is egy évesen és most lovagoljuk õt is be.

#755 Verus

Verus

Új vendég

• Fórumtag
  • 22 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 10. - 8:13

Esteleg te láttad Obeliszket kis korában is? Hókája van ami ferde meg a jobb hátsó lábán egy kis kesely. Olyan jó lenne õt látni kiskorában is. Ha esetleg csináltál akkor képeket és van köztük róla akkor megmutatod??

#756 Minó

Minó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.578 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 12. - 8:46

TojHorz! Jön a jó hideg idõ és átmenetileg megszûnik a locspocs, hétvégekenalkalmas lesz a terep lovaglásra is. A meghívást megismétlem mindenkit szívesen látok és ha az idõ engedi lehet egy kis terepviszsgálódás is.

Hozzászólás megtekintése

Elorelathatoan februar 11-12 (Szombat-Vasarnap) alkalmas leghamarabb, hogy meglatogassalak, illetve onnantol elvileg minden hetvegem szabad. :) Ha mas is csatlakozik, az tok jo lenne, de en tuti megyek. :cool:

#757 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 16. - 19:39

Sziasztok! TojHorz! Csak nem vizsgaidõszak? Az idõpont akár jó is lehet olyan távol van, és elsõsorban ennek fügvényében csak idõjárásra értettem. Calypsoo! Úgy todom Az állatorvos tudományi egyetemen és gödöllõn az agráron már írtak e témában, ha kiegészíted õket mindenképpen pozitívan viszed elõre a dolgot. A kutatás pedig csak segít.A megkezdõdött a munka: az elsõ páciens - Gidrán Razbeg I-23 Szantál háromévet betölrtött kanca Gidrán XI I - 23 anyából. Cirka 170 bottal. Eddig tervszerûen.

#758 Minó

Minó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.578 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 17. - 8:29

TojHorz! Csak nem vizsgaidõszak?

Hozzászólás megtekintése

Nem, halisten, a fosulit tavaly nyaron befejeztem... :cool: Ez most munka, meg mindenfele csaladi hetvegi program. :ang: Akkor ha elorelathatoan Neked is jo az a hetvege, akkor tervezzuk ezt, mondjuk szombatra. Ha nem jo, majd szolj es atutemezzuk. :) Amugy nincs is az olyan messze, az elmult par het/honap nekem pl. olyan gyorsan eltelt, hogy csak nezek... :huh:

#759 bianko

bianko

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.572 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 17. - 22:01

TojHorz!Az idõpont rendben, addig marócot is megjárom és két gyerekkel ( razbeg csikóval ) kevesebbet látsz.

#760 Minó

Minó

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.578 hozzászólás

Közzétéve 2006 január 18. - 14:34

Hmm, kaaar... :( Majd megnezem oket Marocon. :D Ok milyen idosek? Milyen celra kerulnek at oda?