Ugrás a tartalmakhoz

Fotó

Repülés, katonai, sport, polgári

• Please log in to reply
847 válasz a témához

#681 StG

StG

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.686 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 3. - 11:10

Volt néhány éve egy baleset, asszem egy F16-os (amerikai) elvágta egy ilyen kabinos felvonó drótkötelét, aztán a benne ülők jó sokat zuhantak... Tömeges elbocsátások, lefokozások ott sem voltak, az amerikai légierő mégse lett kevésbé ütőképes...

Edited by StG, 2008 július 3. - 11:10.

#682 Guest_Peter13_*

Guest_Peter13_*
  • Guests

Közzétéve 2008 július 3. - 11:14

Jol megragadtad a lenyeget..

#683 StG

StG

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.686 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 3. - 11:33

Jol megragadtad a lenyeget..

Hátugye ilyen az, ha több részletben írod a hsz-t... Szóval szvsz. nem ennek a 2 esetnek a kommunikálása/kezelése miatt olyan "ütõképes" a sereg, mint amilyen... Ha pedig tünet, akkor a fenti amerikai eset minek a tünete?
Na mindegy...

#684 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 3. - 11:52

Volt néhány éve egy baleset, asszem egy F16-os (amerikai) elvágta egy ilyen kabinos felvonó drótkötelét, aztán a benne ülõk jó sokat zuhantak... Tömeges elbocsátások, lefokozások ott sem voltak, az amerikai légierõ mégse lett kevésbé ütõképes...

Volt ilyen. Nemrég írtam is róla. Ott sem arra volt a repülés tervezve.
Tulképpen védeni kéne a mundért, de nincs mit. Ez az igazság.

A balesetek részleteit a közönség álltalában nem szokta megtudni, csak egy rövid közleményt, ahol leírják, hogy ez+ez történt. Mire egy vizsgálat befejezõdik, az esetenként évekbe mérhetõ. Addigra meg, már szinte feledésbe merül a dolog.
Valóban a következõ balesetig.
Nyugodtan mondhatom, a balesetek 80 %-a emberi hiba. ( pilóta, vagy mûszaki állomány ) 10 % mûszaki, 6 % idõjárási, 4 % esetében kideríthetetlen.
Ez a statisztika.
Ennyi.

#685 Guest_Peter13_*

Guest_Peter13_*
  • Guests

Közzétéve 2008 július 3. - 12:12

Igen, igy van.. ez azt jelenti, hogy a balesetek kb. 80 %-a elkerülhetö lett volna megfelelö kikepzes es fegyelem mellett. Nem szivesen reagalok StG hozzaszolasara, mert itt elemi egyszerü dolgok magyarazgatasarol lenne szo.. esetleges a temaban külsönek szamito olvaso kedveert megis: Az amerikai legierö 1 balesetenek a magyar "legierö" 2 balasetevel törtenö összehasonlitasa teljesen hibas. A ket legierö aranya legalabb 1:100. Ez azt jelentene, hogy ha a balesetsorozat a US Air Force -nal lenne, havonta 2x100 = 200 gepet erintene. Felteszem a kerdest StG forumtarsunknak: ha tenyleg komolyan gondolja sajat erveleset, akkor szerinte 1 honapon belül 200 harci repülögep pilotahibabol, fegyelmezetlensegböl törtenö elvesztese eseten elmaradnanak-e magasszintü fegyelmi eljarasok a vezetök ellen az amerikai legierönel? Eppen az StG altal idezett 1 baleset SEM valt jellemzöve: soha többe nem fordult elö hasonlo. Ezzel StG azt hiszem sajat erveleset cafolta meg.. tehat voltak megfelelö lepesek egy megfelelö allam megfelelö hadseregeben a fegyelem helyreallitasara. Balesetek mindig lesznek.. a kerdes, hogy strukturalis okuk van-e vagy nincs. Az amerikai F-15 karbantartasi problemaival kapcsolatos balesetsorozat ( felcserelt rudazat ) 2 halalos baleset utan megszünt.. nem 200 utan. A felelös müszaki szakertö öngyilkos lett, mikor erte jött a Military Police.. cinikus gyaszbeszedekkel nem uszta volna meg 2 pilota halalanak okozasat.. A nemet F-104G ( Starfighter ) balesetsorozat a 70-es evekben a Hadügyminiszter söt, az egesz kormany bukasat okozta ( F.J. Strauss ) pedig csak politikai felelössegük volt.. a balesetsorozatot nem a hadsereg strukturalis hianyossagai okoztak, hanem a kivalasztott geptipus sajatossagai. A geptipus kivalasztasanak viszont nagyon nyomos, jol erthetö es vedhetö okai voltak.. amig fel nem merült a gyanu, hogy a Lockheed, a geptipus alkotoja, valoszinüleg kenöpenzt is bevetett. A megalapozott, de be nem bizonyosodott gyanu eleg volt a hadügyminiszter bukasahoz.. mert a korrupciot ilyen szinten, ilyen következmenyekkel csak a Lajtatol keletre türi el a lakossag..

Edited by Peter13, 2008 július 3. - 12:17.

#686 StG

StG

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.686 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 3. - 12:19

Nem szivesen reagalok StG hozzaszolasara,

Ha nem szívesen, akkor ne tedd, véletlenül se akarnálak frusztrálni... Remekül megy az is, hogy mindenki kinyilatkoztatja a maga igazát... :rolleyes:

#687 Guest_Peter13_*

Guest_Peter13_*
  • Guests

Közzétéve 2008 július 3. - 12:25

Ujra egy tenyekkel nagyon jol alatamasztott, a temara szoritkozo, logikus hozzaszolas.. Tanultunk a temaval kapcsolatban.

#688 packa

packa

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 7.825 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 3. - 12:28

Kepes lenne ez a haderö ezzel a vezetessel haboruban helytallni?

Tökmindegy milyen a vezetése, ha mindössze féltucat földrõl felemelkedni képes vadászgépe van....
Persze ez is visszavezethetõ a vezetésre.

#689 Guest_Peter13_*

Guest_Peter13_*
  • Guests

Közzétéve 2008 július 3. - 13:07

Folytatva a (dilettanskent is erdekes) szakmai oldalt: korszerü gepek vezerlö rendszerei sokszor megakadalyozzak a pilotak hibas, vegzetes dönteseit. A több mint 20 eves MRCA Tornado pl. rendelkezik ilyen eszközökkel: a pilota olyan cselekvese eseten, amely biztosan a gep vagy a szemelyzet pusztulasat okozna, a pilota utasitasat a gep nem hajtja vegre. Ezek pl a gep kis magassagban törtenö atesesehez vezetö manöverek illetve a kis magassagban, hatonrepüleskor törtenö katapultalas.. azaz lehet, hogy eppen a magyar L-39 esete.. A Tornado-pilota hiaba panikol be mert azt HISZI hogy a gepe hatonrepülesben a földbe csapodik: nem tud a biztos halalba katapultalni.. 10 meterröl fejjel lefele bele a földbe.. a rendszer felismeri a helyzetet es nem engedelmeskedik: a gep vagy visszajön es megmenekül.. vagy nem, es a pilota ugyanoda jut, mintha katapultalt volna.. Kerdes: nem eppen az oktato-kikepzö repülögepeket kellene ilyen rendszerekkel felszerelve megvasarolni? Pl az L-39-et.. Masik kerdes: megfigyelhetö, balesetek nelkül is, a Kiskunsagban, hogy a magyar pilotak nyilvan nem az elöirt feladatokat repülik.. hanem pl a MIG-29 -el a tanyank fölött 100 m-en a gazsugarra allva probaljak riogatni a lovainkat.. Keptelen a katonai vezetes rakenyszeriteni a magyar pilotakat, hogy a keves es draga repülöorat kizarolag a parancsnak megfelelöen repüljek le??? Ha igen, keptelenek.. akkor hogy fognak eletveszelyes, bonyolult harci helyzetben engedelmeskedni???

Edited by Peter13, 2008 július 3. - 13:07.

#690 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 július 3. - 13:53

Ez nem új dolog, nem csak a Tornadoban van ilyen, sok ország régóta ezzel a rendszerrel, vagy legalábbis hasonlóval szereli gépeket. A endszer hátránya, hogy a manõverek közben gyakran van szükség olyan mozdulatokra, amit a számítógép veszélyesnek ítél. Lásd Szuhoj 27. Már kiiktatták emiatt ezt a rendszert. Õk úgy vannak ezzel, hogy ezért kapja a fizut. Látszólag nem függ össze a kérdéssel, aztán mégis, a hadifogságba esettt pilcsik esete. Egyszerûen (amcsik) szidják a gonosz ellenséget és felháborítónak tartják, hogy a gépek lelövése után nem küldik haza a pilótát díszsorfal között búcsúztatva. Ezt is vállalta, amikor besétált a sorozóközpontba. Õket nem kényszersorozzák. Ezért kicsit furának tartom, amikor egy zsoldost hõsi halottá avanzsálnak, amikor egymást tapossák, hogy háborúba mehessenek. Ezt kedves Péter ne cáfold légyszi, mert a közvetlen közelemben történtek ilyenek. Egymást mószerolták be, hogy õk mehessenek. Fõleg úgy ne cáfold, hogy :Ez nem igaz. Szerinted másképpen van. Maradjunk ennyiben.

#691 Guest_Peter13_*

Guest_Peter13_*
  • Guests

Közzétéve 2008 július 3. - 14:06

A endszer hátránya, hogy a manõverek közben gyakran van szükség olyan mozdulatokra, amit a számítógép veszélyesnek ítél.

Igen.. a Tornado-nal is hol kiiktattak, hol beiktattak a rendszert.. a kerdes az, hogy ki hajlamos inkabb a tevedesre: a pilota vagy a szamitogep.

Minden ujabb, javitott verzional bekapcsoltak, aztan a következö tevedesnel kikapcsoltak ezt a "gepbiztonsag"-modult.

A Concorde-nal is van/ volt ilyesmi.. söt talan (csak ugy hallottam) az Airbus-nal is.

Az okoskodo szamitogep (robotpilota) es a pilota gepet vezetö kisfia között kialakult vita okozta egy Airbus lezuhanasat Oroszorszagban.. hires eset volt.. a szoftvert modositottak.. a pilotak nem engedik kisfiaikat vezetni.. mindenki tanul.

Az ilyesminek van ertelme. Fegyelmezetlensegböl kekeckedve-dicsekedve lezuhanni nincs ertelme..

Látszólag nem függ össze a kérdéssel, aztán mégis, a hadifogságba esettt pilcsik esete. Egyszerûen (amcsik) szidják a gonosz ellenséget és felháborítónak tartják, hogy a gépek lelövése után nem küldik haza a pilótát díszsorfal között búcsúztatva.

Ezt abszolut nem ertem.. miröl van szo?.. hogy jön ez ide? Vietnam vagy Jugoszlavia vagy miröl beszelsz?

Ezért kicsit furának tartom, amikor egy zsoldost hõsi halottá avanzsálnak

A balkani magyar kontingens magyar "bekefenntarto" katonairol beszelsz?

Fõleg úgy ne cáfold, hogy :Ez nem igaz. Szerinted másképpen van. Maradjunk ennyiben.

Ez nem az en stilusom.. valakivel összetevesztesz.. maradjunk ennyiben..

#692 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 3. - 19:18

a kerdes az, hogy ki hajlamos inkabb a tevedesre: a pilota vagy a szamitogep.

... a jó Isten mentsen meg, a számítógép álltal vezérelt " okos " repcsiktõl. A pc, csak segítsen a munkában, mint pl. az FMS, de ne döntsön helyettem, SOHA.
Komoly ember ezért nem ül Airbusra.

#693 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 július 5. - 9:00

Régebben nagy Airbus rajongó voltam. Ahogy elkezdtem szimulátorozni, végigmentem a létrán, elõször kisgéppel fel-leszállás (van akinek ez jön be, ennél is maradt, ami nagyon szép és szórakoztató tud lenni, gyakran keményebb munka, mint egy naggyal). Aztán jöttek a nagyobbak, végül a legnagyobbak. Utánanéztem a FS hitelességének és meglepõen hasonlít a valóságra, még ha le is van butítva. Elkezdtem tehát az Airbusok és a Boeingek nyüstölését és rá kellett jönnöm, hogy pilóták nem álmodhatnak józan ésszel arról, hogy Airbust vezessenek. A hajtómû hangja olyan, mintha valami be lenne szorulva a lapátsorba. A mûszerfal szép, de mintha össze lenne dobálva. Amit meg Don említett a számítógéprõl. Van, hogy bedöntésnél simán felülbírálja a mozdulatom, noha még a magasság miatt egy kis csúszás is beleférne, visszadönti. A Boeing ezután olyan, mintha egy KIA-ból átülne az ember egy Jaguarba. Minden kiforrott, a hajtómû duruzsol, a legnagyobb dögök is azt csinálják amit "mond" nekik az ember. A régiek is. Egyik nagy kedvencemmel a 747-essel hosszabb gyakorlással ugyan, de biztonsággal le lehet szállni viharban is. A legújabbat, a 787 Dreamlinert úgy találták ki, hogy a régebbi tipusokból (úgy látom, leginkább a 777-esbõl) kis tanulás után simán át lehet ülni. Szóval nem kedvencem Amerika, de a Boeing szerintem lazán üti az Airbust. Persze ez az én véleményem.

Most õszintén. Nem szép?

Airbus A340
Boeing B777

Szimulátor Boeing B747cockpit
Szimulátor Airbus cockpit

Edited by Mongol, 2008 július 5. - 9:25.

#694 Guest_Zebu_*

Guest_Zebu_*
  • Guests

Közzétéve 2008 július 7. - 16:17

:gm: hehe,idetévedtem a beszólós totyikból... Érdekelne,hogy mennyire egységesek a szabályok a kézipoggyász méretére és súlyára vonatkozó szabályok. Ha már repülnöm kell,és nem vihetem a kispárnám...brühühü ;)

#695 StG

StG

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.686 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 7. - 16:30

Malévéknál ilyen: http://www.malev.hu/..._CUSTOMERFAQ/#3 (3. válasz) Úgy gondolom, nagyon nem térnek el egymástól a légitársaságok, mégiscsak egy átjárható rendszer a légiközlekedés... (ebbe még belefér egy szabvány méretû kispárna, igaz, sokminden másnak akkor nem jut hely... :D )

#696 Guest_Zebu_*

Guest_Zebu_*
  • Guests

Közzétéve 2008 július 7. - 18:00

Malévéknál ilyen: http://www.malev.hu/..._CUSTOMERFAQ/#3 (3. válasz) Úgy gondolom, nagyon nem térnek el egymástól a légitársaságok, mégiscsak egy átjárható rendszer a légiközlekedés... (ebbe még belefér egy szabvány méretû kispárna, igaz, sokminden másnak akkor nem jut hely... :D )

Oh,köszi!Úgy döntöttem,inkább a felfújhatós matracomat viszem.

#697 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 július 8. - 8:39

Egy kis kedvcsináló a Flight Simulator 2004-hez:

B747
Cessna210
F18
Concorde
Piper Pa-28

Ez egy kicsi ízelítõ, nekem több mint 150 géptipus van telepítve.

#698 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 július 9. - 13:54

Egy sorozat légikatasztrófákkal foglalkozik. Folyamatosan bevillantanak újságcikkeket, amely egy Jumbo Jet katasztrófájáról szól. Miközben a részben egy Tristar zuhant le. Mindegy, jó ez nekünk. :D

#699 StG

StG

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.686 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 9. - 20:39

Éjszakai légibemutató SZU-27-tel... :D

Ugyanő, csoportosan:

Edited by StG, 2008 július 9. - 20:50.

#700 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 17. - 11:13

Már csak ez hiányzott. Ezek a kinaiak mindenhez értenek. :gm: Az Airbus megkezdte az elsõ repülõgép részegységek leszállítását Kína új, egyfolyosós gépeket gyártó tianjini szerelõmûhelyébe. Az elsõ Airbus összeszerelése várhatóan 2008 augusztusában kezdõdik meg, megrendelõje pedig a Sichuan Airlines. A repülõgép átadása az elõzetes tervek szerint 2009 elsõ felére várható. Az A320-as részegységeit Európa különbözõ gyártó központjaiból szállították Hamburgba, ahonnan teherhajók segítségével kerülnek továbbszállításra Tianjinbe. Többek között elsõ és hátsó repülõgéptörzs részek, szárnyak és hajtómû-felfüggesztõ pilonok érkeznek Kínába. A teljes szállítás elõreláthatólag kevesebb, mint egy hónapot vesz majd igénybe. Az Airbus illetékesei bejelentették, hogy ez a mostani, Kínába való szállítás mérföldkövet jelentõ eseménynek számít. A tianjini gyárban megfelelõ körülmények között zajlanak az összeszerelési munkálatok, Hamburgban és Toulouse-ban pedig sikeresnek tekinthetõ a kínai alkalmazottak betanítása. A tianjini létesítmény fontos az Airbusnak, hiszen részét képezi a repülõgépgyár globális terjeszkedésének, és ezáltal az A320-as típus gyártása is hatékonyabbá válik. Fõként a kínaiak számára fognak itt repülõgépeket gyártani. Ebben a térségben ugyanis az Airbus ötszörös növekedésre számít az elkövetkezõ 20 évben az utasok számát tekintve, ez pedig körülbelül 2670 új utasszállító vásárlását helyezi kilátásba.

#701 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 23. - 10:42

Megrepedt egy Malév-gép szélvédõje * MTI - ugyelet@mail.index..hu |2008. július 23., szerda 10:07 Megrepedt a pilótafülke ablaka, ezért visszafordult a Malév 600-as Budapest-brüsszeli járata szerdán reggel. Az úton vészhelyzet nem volt - közölte Németh Krisztina, a légitársaság szóvivõje. A járat félútján a Fokker 70-es típusú repülõgép pilótafülkéjében a jobb pilótaülés elõtti háromrétegû ablak külsõ nem teherhordó rétege "pókhálószerûen" megrepedt - mondta Németh Krisztina. A repülõgép útja során vészhelyzet nem volt. A gépen 51 utas volt, Brüsszelbõl 66 jöttek volna vissza a járattal. Õket egy másik légitársaság gépével, illetve a Malév délutáni járatával szállítják célállomásukra. A három réteg közül, csak a középsõ üveg, nem teherhordó. A külsõt éri a kb. 300 csomós menetszél, a belsõt pedig a kompresszió terheli. A másodpilcsi nem sokat láthatott a leszállásnál. Azért ez a repesemény kategóriájába tartozik.

#702 Guest_Peter13_*

Guest_Peter13_*
  • Guests

Közzétéve 2008 július 23. - 11:02

A három réteg közül, csak a középsõ üveg, nem teherhordó.
A külsõt éri a kb. 300 csomós menetszél, a belsõt pedig a kompresszió terheli.

Ez ugye nem komoly Donki?? ..a 3 reteg mereven egymasra van rögzitve es egymasra tamaszkodik.. igy fizikailag egy merev testet alkot.

A tartooszlopnak sem csak a felsö felülete hordozza az epület sulyat.. hanem az egesz oszlop.

A szelvedö egy egyseg. Ket iranybol hat ra erö: kivülröl a menetszel, belülröl a kompresszio.

A Malev-os liba valszeg arra gondolt az ügyetlen fogalmazassal, hogy a belsö-külsö reteg csak optikai vedöreteg, a szükseges eröt a pancelüveg közepsö reteg fejti ki a szelvedöre hato erökkel szemben.

Ez a reteg viszont nem serült meg, tehat a szelvedö betöresenek es a menetszel gepbejutasanak, a dehermetizalodasnak (vegzetes) veszelye nem allt fenn.

..ez a repesemény kategóriájába tartozik.

Ez viszont biztosan igaz.

#703 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 23. - 12:20

" A szélvédõ egy 3 egyforma vastagságú üvegek összeregasztott egységét képezi. " ( Ezt írja a Boeing 737-es kézikönyve ) Az egységet belûlrõl szerelik be, csavarokkal, hogy a nyomás kieggyenlítéskor ne repülhesen ki az üveg. ( egy tipus esetében, ez már elõfordult ) Bevallom a 70-esen még sosem mértem meg az üvegek vastagságát, egyenként. Persze, a fûtõszálak is a rétegek között vannak.

#704 Guest_Peter13_*

Guest_Peter13_*
  • Guests

Közzétéve 2008 július 23. - 12:52

A három réteg közül, csak a középsõ üveg, nem teherhordó.

Ez tehat nem igaz.. teves.. a közepsö üveg is teherhordo.. söt, eppen az a teherhordo pancelüveg.

#705 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 23. - 13:05

Ez tehat nem igaz.. teves.. a közepsö üveg is teherhordo.. söt, eppen az a teherhordo pancelüveg.

Kérdés, mit nevezünk páncélüvegnek? A MIG 21-es elsõ ablakai valóban azok. Ott a hangsebesség feletti repülés miatt szükség is van erre.
Ez egyszerû fizika, szerintem. A ragasztások miatt, a középsõ csak akkor vállhat teherhordóvá, amikor a külsõ, vagy belsõ valamitõl megsérûl. Az egész együttesen lehet teherhordó
Egyébként, egy fém keret ( is ) tartja össze a 3 üveget, amelyet a szigeteléssel együtt szerelnek be a helyére.
Láttam már ilyen szerelést, de még nem vizsgáltam meg közelebbrõl a szerkezetet. Nem volt rá szükség.
Ebbõl eredõ baleset, mo-on még nem fordult elõ. ( szerencsére )

#706 Guest_Peter13_*

Guest_Peter13_*
  • Guests

Közzétéve 2008 július 23. - 13:11

Ott a hangsebesség feletti repülés miatt szükség is van erre.

Itt meg a madarral törtenö ütközes következmenyei miatt van ra szükseg.

Ez egyszerû fizika, szerintem.. a középsõ csak akkor vállhat teherhordóvá, amikor a külsõ, vagy belsõ valamitõl megsérûl.

Akkor kerdezz meg valakit, aki ert a fizikahoz.. a közepsö üveg akkor valik teherhordova, amikor a külsö retegekre hato erök eredöje nem nulla.

Mivel merev testkent a külsö reteg atadja a nyomast a belsönek.

Tehat nem csak serüles eseten.. hanem folyamatosan teherhordozo.. ha repül a repcsi.

Edited by Peter13, 2008 július 23. - 13:12.

#707 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 július 23. - 13:43

Majd ugorj be egy helyre, ahol ezzel foglalkozásszinten kínlódnak naponta, magyarázd el nekik. Azt is, mit jelent a nagymagasságú repülésnél a nyomásirányváltozás. Valószínûleg nem értenek ehhez ennyire.

#708 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 23. - 13:54

a nyomásirányváltozás.

Ennyire nem akartam szakmázni. :D
Igyekszem úgy fogalmazni, hogy a nem szakmabeliek is megértsék. ( nem Rád gondoltam ;) )

#709 Guest_Mongol_*

Guest_Mongol_*
  • Guests

Közzétéve 2008 július 23. - 13:57

Én se neked írtam. ;)

#710 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 23. - 14:05

Én se neked írtam. ;)

Tudom. :D

#711 Szélvészcsajszi

Szélvészcsajszi

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.112 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 23. - 20:51

Húúú de rég jártam már a levegõben... megláttam a topikot és rögtön eszembe jutott ez az élmény... Mikor is lesz Kecskeméten a repülõnap?? ha addig felhõközé nem jutok...azzal is beérem majd... :yeah:

Edited by Szilvia, 2008 július 23. - 20:52.

#712 StG

StG

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.686 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 24. - 10:26

Augusztus 16-17.
Apropó, van már előzetes program is: http://repulonap.hu/.../hu/08/program/

Edited by StG, 2008 július 24. - 10:27.

#713 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 24. - 14:38

www.pplkonyv.hu Lehet nézelõdni.

#714 Guest_Peter13_*

Guest_Peter13_*
  • Guests

Közzétéve 2008 július 24. - 14:46

Egy veszelyes nö regen (P-38 Lightning):

http://www.af.mil/sh...F-3456O-138.jpg

es ma (F-22 Raptor):

http://www.af.mil/sh...F-7937B-692.jpg

Egy P-38-as majden megölte apamat a II.VH-ban..

Egy kis kakao (F-15E Strike Eagle):

http://www.af.mil/sh...F-0168M-124.jpg

.. ezt kapd el:

http://www.af.mil/sh...F-9999N-107.jpg

http://www.af.mil/sh...F-0000G-102.jpg

Ezt a B-17-et Heaven's Above - nak hivtak.. azaz "Felettünk Az Eg"

Erdekes.. valamikor gyerekkoromban volt az TV-ben azonos cimü magyar filmsorozat.. mindenfele szerelmi banattol gyötört MiG-21 pilotakrol.. vajon a cim innen szarmazik?

Edited by Peter13, 2008 július 24. - 15:02.

#715 StG

StG

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.686 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 25. - 11:23

Kilyukadt egy repülõ: http://index.hu/poli...old/qantas0725/

#716 KisbérisDíjlovas

KisbérisDíjlovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.507 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 27. - 13:23

Nekem már évek óta örök félelmem a repülõ! Pedig tervbe van, hogy megyünk nyaralni majd jövõre és hát ugye repülni kéne. Nahát nekem az majd egy elég izgalamas napom lesz az biztos.

Pedig nem kell , kiskoromba nagy álmom votl hogy egyszer vadászpilóta leszek , de sajnos az nõ nem lehet ..... , aztán egyszer nyaralni Ferihegyrõl mentünk Tunéziába ablaknál ültem és minden ''kanyarodást , irányváltást éreztem '' mondhatni nagyon féltem :D hazafelé viharba keveredtünk .... :( rendesen dobálta a gépet , és a pilóta egyszer bemondja , ''Kérem , kapcsolják be az öveiket , viharba kerültünk ''' egybõl anyához bujtam :kir: de a többi repülés nagyon jó volt , fõleg hogy a pasim sportrepülõ pilóta nagyon belemerültem a repülésbe :D fantasztikus dolog :yeah:

Posted Image
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image

Az igazi szépségek pedig :yeah: :kir: :ang: :gm: :kocc: sajnos többet nem enged :(
Posted Image

Edited by KisbérisDíjlovas, 2008 július 27. - 13:47.

#717 KisbérisDíjlovas

KisbérisDíjlovas

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.507 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 27. - 13:45

Posted Image
Posted Image

Posted Image

Posted Image

Edited by KisbérisDíjlovas, 2008 július 27. - 13:46.

#718 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 27. - 19:56

Vezetõ szerephez jutnak az arab légitársaságok Míg a legtöbb légitársaság az olaj világpiaci árának emelkedõ tendenciája miatt folyamatos átszervezésekre, járat ritkításokra és leginkább viteldíjainak módosítására szorul, addig a közel-keleti gazdag országok légitársaságai újabb és újabb megrendelésekkel lepik meg a repülõgépgyártó vállalatokat. Hamarosan például tucatjával állnak majd szolgálatba az Emirates, az Etihad és a többi nagy arab légitársaságnál az Airbus A380-as óriásgépek, vezetõ szerephez juttatva ezeket a cégeket a transzkontinentális útvonalakon. A Perzsa-öböl menti arab államok légifuvarozási cégei számára kedvezõ folyamat két legfontosabb alappillére a magas olajár és az olajból felhalmozott tõke. Ezek a cégek ugyanis szinte korlátlan mértékben rendelkeznek forgótõkével, melyet a modern utasszállító gépek vásárlásába és az új, minden igényt kielégítõ repülõterek építésébe tudnak fektetni. Eközben ráadásul olcsón jutnak hozzá a – vetélytársak számára egyre drágább - üzemanyaghoz, hiszen a világ kõolaj termelésének jelentõs részét ezek az államok biztosítják. A képzeletbeli olló tehát egyre jobban nyílik, igen komoly piaci elõnyhöz juttatva a tehetõs arab országok légitársaságait. Az idei farnborough-i légiszalonon például az Egyesült Arab Emirátusok nemzeti légitársaságának számító Etihad Airways képviselõi nem kevesebb, mint 55 darab Airbus gépet rendeltek, melyek közül 20 darab tartozik a kisebb hatótávolságú egyfolyosós A320-as gépcsaládba, 25 darabot vásároltak a még csak rajzasztalon létezõ szélestörzsû A350 XWB típusból és 10 darab A380-as monstrum is bekerült a csomagba. A dubai-i székhelyû Emirates pedig összesen 58 darabot állít majd szolgálatba a világ jelenlegi legnagyobb utasszállító gépébõl, így a légiközlekedést forradalmasító típus legnagyobb üzemeltetõje lesz. A doha-i központú Qatar Airwasy sem akar lemaradni, így a nem kevesebb, mint 80 darab megrendelt különféle változatú A350-ese mellé az A380-asokból is rendelt 5 darabot, ezek 2012-tõl járják majd a cég hosszú távú útvonalait.

#719 Ernest

Ernest

Tele van a levelesládája

• Fórumtag
  • 13.706 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 28. - 22:45

Na, megírtam a 450-eseknek, hogy fel nem robbant és mellédobott bombáik miatt a teljesítményüket nem tudom 100 %-ra értékelni. :gm:

#720 don quihote

don quihote

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.437 hozzászólás

Közzétéve 2008 július 30. - 9:16

2008. július 29-én kedden lezuhant az orosz légierõ egyik Szu-27UB típusú vadászrepülõgépe Ussuriisk közelében. Az egyik pilóta meghalt, a személyzet másik tagja katapultált és túlélte a balesetet, jelentette az Interfax-AVN hírügynökség. Vladimir Dirk alezredes, az orosz légierõ szóvivõje a hírügynökségnek elmondta, a repülõgép a Vozdvizhenka repülõtértõl tizenkét kilométerre északra csapódott a földbe. A repülõgép kiképzési repülés közben rutin feladatot hajtott végre. Helyi idõ szerint 11:30 kor történt a katasztrófa. A kutató-mentõ alakulatokat azonnal a helyszínre irányították, akik sem civil halálesetet sem egyéb anyagi kárt nem jelentettek a helyszínrõl. A mentési munkálatok befejezése után vizsgáló bizottságot állítottak fel a körülmények kivizsgálására. Az orosz légierõ korábbi jelentései szerint 2007-ben nyolc repülõbalesetük volt, ebbõl öt emberi mulasztás, a további három pedig mûszaki hiba miatt következett be.