Ugrás a tartalmakhoz

Akhal

• Please log in to reply
1089 válasz a témához

#681 tipara

tipara

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.840 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 23:09

Iígen megnéztük. Semmi, mert nem rájuk, szólt a pejoratív jelzõ. Iigen láttam, több helyen is. Igen ültem már ahalon. Akkor átmentem a vizsgán? :D És nem, nem cserélném le a parancsnoki uazunkat, mindenféle cuccos terepjáróra. :) ( szó szerint sem) Elmeséljem, hogy jártak mifelénk a nemzetiparkosok az ajándékba kapott Hummerrel? 2 hét után visszasírták a jó kis Nivájukat, na nem azért mert annyira tuskók, hogy nem tudták a Hummert irányítani, hanem mert rájöttek, hogy oda nekik baromira jobb a Niva.

Edited by tipara, 2010 február 24. - 23:13.

#682 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 23:17

Igen. Nem mondtam ilyet. Igen. Nem.

#683 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 24. - 23:45

Még valamit hozzáfûznék, a vidámság érdekében: Remélem, Tajar arab mént nem kell bemutatni. (õ is a munichi típus megtestesítõje volt...) Nos eredeti tulajdonosa azon mameluk sejkek közé tartozott, akiket az akkori egyiptomi pasa - mivel meg akart szabadulni tõlük - egy ünnepségre kastélyába hívott és legyilkoltatott. Lovaik a gyilkosok zsákmányai lettek és eladták õket Európába. A mamelukok õsei kipcsák törökök voltak. Annyi pénzük volt, ha világ bármely részérõl vehettek volna lovakat. És valószínûleg túlélik az ominózus vacsorát, ha rövidlábú, nagyfejû szõrös hurkákon érkeznek, hiszen akkoriban az idiótákat babonás tisztelet övezte.... :yeah: Jó éjt, Mahóca! ;)

#684 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 25. - 0:00

A kipcsakok, pl kazakok, baskirok, volgai tatárok szõrös nagyfejû lovakat használnak a mai napig. A szintén nagyfejû vastaglábú lovakon érkezõ mongolok pedig annyira nem értettek a lovakhoz, nem tudták, hogy ellenfeleiknek sokkal jobb lovaik vannak és úgy lenyomták a horezmi birodalmat, hogy kõ kövön nem maradt. Ha nem lettek volna ekkora bunkók, akkor el sem indulnak, hanem otthon maradnak kumiszt inni :)

#685 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 25. - 0:57

Akkor olvasd el még 1x ennél sokkal figyelmesebben A mongolok titkos történetét.... :cool: Dzsingisz kán akkor kapott ki életében elõször. Az más kérdés, h utána az emírek a zsákmányon összevesztek, és a mongolok ledarálták õket, de ez nem a lovaik erényeit kisebbíti... És Dzsebe és Szübötej a leggyorsabb lovasokkal üldözte Dzselaladdint, mégse érte utól.... ;) Mint ahogy IV. Bélát se sikerült utolérniük. :P És "kicsit késõbb", amikor már kivakaróztak, Timúr Lenk már nem ilyen lovakon hódította meg a világot. - Jah, bocs, nem a világot, mert pl. Peruba nem járt... Na tényleg szevasztok... :guny:

#686 Barefoot

Barefoot

A megvilágosodott

• Fórumtag
  • 5.421 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 25. - 1:06

Olvastam a Mongolok titkos történetét többször. Kölcsönadjam?

#687 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 25. - 8:01

Hát betegek vagytok! Bár a vitátiok tetszenek, mert sok mindent megtudok az akhalokról!!! Nekem nem tünik a fajta sznobnak, sem a tartói...Nagyon sok arabost ismerek, s láttam olyan, de olyan lovakat, hogy csak na, mégsem lettek idehaza gyõztesek, viszont 7+6db nulláért kelt el az egyik külföldre!!!! Egy másik idehaza tenyésztett ló meg megnyerte a hosszútávú világbajnokságot! Láttam idehaza eredeti asilt is...sõt az egyik volt lovamban van is! Ettõl még nem lettem sznob, tehát ne bántsuk it egymást! Jász lovai is pont olyan egyediek, mint Melodiájé, csak mások! Barefoot - milyen lett a kolbász?! :gm: :D Az idei évben lesz alkalma minden kedves ahaltenyésztõnek személyesen talákoznia velem, mert mindenkit végik fogok látogatni, ez nem fenyegetés :), csak kiváncsiság, no meg mert az idei évem végre arról fog szólani amirõl mindíg is álmodtam!!!! Viszont nem csak az akhalosokat fogom megtekinteni, hanem más régi fajták tenyésztõit is...hucul, muraközi, nóniusz...

#688 kedves

kedves

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.169 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 25. - 8:09

Olvastam a Mongolok titkos történetét többször. Kölcsönadjam?

Ez a könyv aszem nekem is megvan. Már csak egyet nem értek. Ha mindenkinek megvan, és olvassa, akkor mitõl titkos? :kir:

#689 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 25. - 8:15

Engem az érdekelne, hogy indult-e valamelyikõtök távlovaglásban, ha igen, milyen eredménnyel, ha nem, miért nem?

#690 PozitívFeri

PozitívFeri

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.511 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 25. - 8:24

. Tök vad lovat legelõn ménesbõl kifogni egy szál kötél nélkül mást még nem igazán láttam, meg egyébb lovaglós dolgok terén is. ;

kicsit OFF.
érdekelne, hogyan fogják ki a vad lovat a vad ménesbõl tipara. talán ráugranak és megfogják a ló haját? tényleg érdekelne, mert egyszál puszta kézzel vadlovat fogni nem könnyû. még lepkét sem, habár azt nehezebb mert kisebb.*

* én puszta kézzel értelmezem, de ez nem jelent semmit sem. lehet mire elolvasom 10X akkor fogom észrevenni, hogy más a szó :D

#691 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 25. - 9:25

Én nem bánom, hogy ebben a topicban ütköznek nézetek. Ha mind ugyanazt gondolnánk az akhalról, nem sok hozzászólás lenne. Az azért sértõ, hogy azokban az emberekben (mind az öt) aki ebben az országban ezt a fajtát tenyésztik- bármekkora sznobság lenne... Nem hiszem, hogy a sznobok jellemzõje, hogy negyven fokos melegben bálázik és hajnalban virraszt meglátni az újszülött csikót. (LANDGRAF)
...És ezt csak és kizárólag az akhal tenyésztõk teszik,akiknek olyan lovaik vannak,hogy az idióta díjlovasok,akik nem tudnak lovagolni nem tudnak mit kezdeni vele,DE egy igazi akhal tenyésztõ bezzeg! Ja és természetesen engem is kicsinálna az IGAZI AKHAL,mert csak 285 különbözõ(!) lovat kezeltem az elmúlt 3 évben és nem értek ahhoz,hogy egy lovat,hogyan kell megközelíteni,mert az AKHAL annyiradeannyira más,mint a többi( megjegyzem 1 angol telivérnél bukott meg a tudásom,mert nem tudtam megközelíteni,mert olyan izomfájdalmai voltak)! Na akkor a véleményem a belinkelt Közép-Ázsiai videók alapján és ismerve az orosz ,volt szovjet, díjlovaglást: Azokon a rajtarajtás videókon azt látom,hogy a sztyeppén felnõtt mindenféle iskolát nélkülözõ helyi huszárok nyomják a csumavágtát miközben tépik az öntvénnyel a ló orcáját! Na ilyeneket látok néha a galoppon, néha az IBUSZ méneslátogatásokon a Hortobágyon és néha hazai lovardákban más fajtájú lovakon is! Szóval bocs,de ettõl,mert ezt elviseli mitõl lenne "ANNYIRA" másabb?! Az orosz díjlovaglásról egy példa: Amikor itt jártak, a 70-es években, egy örkénytáborosnak ,Ádám Zoltán, lehetõsége nyílt Filatov lovára felülni. A ló Nagydíj szinten volt kiképezve. Adta neki a KLASSZIKUS segítségeket a ló semmit nem reagált...erre Filatov csettintett egyet és megindult a ló felé a földön , mire a ló elkezdte a piaffot verni , újabb egy kicsit másabb tónusú csettintés és elkezdett passzázsban menni, majd mondott egy olyat,hogy "jobbra" a ló jobbra féloldalazott stb. Közben Ádám Zoltán ült a ló hátán és semmi köze nem volt,hogy éppenséggel mit csinál a ló! Tudott dolog,h Phillis kapitány határozta meg az orosz "idomító" lovaglást,aki inkább a cirkuszi kiképzési módszereket részesítette elõnybe! Ezt alátámasztja Klimke is,aki Biotop nevû trakhénenire azt mondta,hogy egy zseniális képességû ló ,CSAK az orosz kiképzés miatt,ami nem a ló gimnasztikáztatásán alapul,hanem a FELTÉTELNÉLKÜLI engedelmességen, nem tudja ezt a zsenialitását kihozni. Éppen ezért bár már visszavonult emiatt a ló miatt kezdett el újra versenyezni és 1-2 éven keresztül még ment is vele.
Az AKHAL is ugyanolyan ló,mint a többi...zabot eszik vason jár,ahogy a mondás tartja...

Az elõbbi hozzászólásomban volt egy link a saját lovainkról. Mind tiszta akhal. Megnéztétek a képeket? Mivel szolgáltak rá ezek a lovak, hogy pejoratív jelzõkkel illessétek õket? Láttatok már akhalt élõben? Lovagoltatok rajta? Én most is felajánlom a lehetõséget, hogy más is részese lehessen ennek az örömnek.
Nem a lovak és nem Te szolgáltál rá,arra,hogy kinyíljon a bicska az ember zsebében! Vannak,voltak egyszerû kérések. Pl. szeretnének ménest látogatni, vagy ha nincs rá mód,akkor fényképeket nézegetni vagy egy kicsit megtudni,h miért olyan drága egy "kifordítottnyakúhosszúderekúagár" vagy arra,hogy hol lettek kipróbálva igazi ( persze kinek mi az igazi,mert valszeg Bare-nak más a kipróbálás,mint mondjuk nekem?! ) körülmények között a hazai AKHALOK? Erre olyan válaszokat kaptak vagy nem amik sértik az embert,mert elméletileg itt ezen a fórumon mindenki a LOVAT szereti...tudod azt,amit az Univerzum teremtõ ereje oroszlán és farkas eledelnek teremtett és csak másodsorban arra,hogy felüljünk rájuk!
Lekezelni mások érdeklõdését(Melódia,Forki), minõsíteni mások tudását(Melódia) azt hiszem több,mint sznobság...pökhendiség! Hogy Téged nem említettelek?! Igaz,mert a hsz-id arról szólnak,hogy a kéréseket amik a fajtát érdeklõdõktõl jönnek, megpróbálod, lehetõségeidhez mérten, kielégíteni pl. méneslátogatás,honlap stb stb. Ehhez minden jót kívánok!

Üdv,
Mahóca

Az imént feltettem négy kérdést...

Kicsit megkésve válaszoltam...és ülten akhalon!

#692 jász

jász

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 833 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 25. - 10:21

Landgraf összegzése elég tárgyilagos. Az álláspontok semmit nem közeledtek. Szemlátomást két tábor van. Az akhal tenyésztõk és az egyéb lókedvelõk. Zárjuk ezt a töketlen, sehová sem vezetõ, értelmetlen vitát. Föl vidáman!!! :)

#693 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 25. - 10:57

Kedves Landgraf! Mint azt nemrég találóan leírtad, ez a topic azoknak szól, akik szeretik az ahalt.... :cool: Továbbá mégegyszer - remélem utoljára - leírom: ha valaki civilizált és udvarias hangnemben megkeresett privátban, akkor hasonló hangnemben reagáltam. De az a a fajta "megkeresés", amibõl itt a topicban az ominózus vita kerekedett, és amelynek alapján szerinted Forkissima és én pökhendiek vagyunk.... nos az a fajta stílus meg nálam "veri ki a biztosítékot" és attól az én zsebemben nyílik ki a bicska! Ha valakinek annyi gyerekszobája nem volt, h meg tudjon írni egy udvarias emailt, akkor az a minimum, h kihátrálok a további információcserébõl. És ha az illetõ még ezen megsértõdik és itt a topicban elkezd bunkó stílusban durrogni - na hát szerintem meg EZ a pofátlanság teteje. Nem az én dolgom, h mások hiányos neveltetését korrigáljam. De az meg pláne nem, h ennyi idõs fejjel és ennyi tapasztalattal a hátam mögött szó nélkül eltûrjem. A másik dolog - és már ezt is sokszor leírtam - NEM nyilvános hely senkinek a tenyészete, Ópusztaszer kivételével. Nem közszolgálati telep beszámolási kötelezettséggel a nyilvánosság felé és állandó szabad bejárással mindenkinek.Te mit szólnál, ha kapnál egy ismeretlen nicknévtõl egy rövid pü-t, h beugrana hozzád kipróbálni a lovaidat ? Esetleg beugrana egy ingyenes kurzusra, mert épp arra jár.... Jah, és ugyanilyen ismeretlen nicknév a ló akupresszúra topicban nyilvánosan elkezdene a zsebedben kotorászni.... És számonkérné rajtad, h mi kerül ezen ennyibe, hiszen csak kicsit tapogatni kell a lovat, ugyanerre bárki alkalmas "óccsóbbé"... A "díjlovas" témára visszatérve - azok a "díjlovasok" igenis balfékek, nem értenek hozzá és még meg is magyarázzák... És másik díjlovas, sokkal több hozzáértéssel és szerénységgel eredményesen dolgozik ugyanazokkal a lovakkal. Az elõdei által elrontott lóval is.... "A mindenféle sztyeppén felnõtt helyi huszárok" azért megtették a 4300 km-t lóháton - milyen alapon "minõsíted" a tudásukat? ... -de sztem kár is a szóért, valóban elbeszélünk egymás mellett és neked már eleve kész ítéleted volt. Mostmár nekem is az van.

#694 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 25. - 11:34

Kedves Landgraf!

Mint azt nemrég találóan leírtad, ez a topic azoknak szól, akik szeretik az ahalt.... :cool:

Ez így van. Ezzel próbáltam elejét venni a parttalan eszmecserének!

Továbbá mégegyszer - remélem utoljára - leírom: ha valaki civilizált és udvarias hangnemben megkeresett privátban, akkor hasonló hangnemben reagáltam. De az a a fajta "megkeresés", amibõl itt a topicban az ominózus vita kerekedett, és amelynek alapján szerinted Forkissima és én pökhendiek vagyunk.... nos az a fajta stílus meg nálam "veri ki a biztosítékot" és attól az én zsebemben nyílik ki a bicska!

Kinyílhat! Szíved joga!

Ha valakinek annyi gyerekszobája nem volt, h meg tudjon írni egy udvarias emailt, akkor az a minimum, h kihátrálok a további információcserébõl. És ha az illetõ még ezen megsértõdik és itt a topicban elkezd bunkó stílusban durrogni - na hát szerintem meg EZ a pofátlanság teteje. Nem az én dolgom, h mások hiányos neveltetését korrigáljam. De az meg pláne nem, h ennyi idõs fejjel és ennyi tapasztalattal a hátam mögött szó nélkül eltûrjem.

Ragadj meg minden alkalmat,hogy hallgass! (tibeti mondás) :D

A másik dolog - és már ezt is sokszor leírtam - NEM nyilvános hely senkinek a tenyészete, Ópusztaszer kivételével. Nem közszolgálati telep beszámolási kötelezettséggel a nyilvánosság felé és állandó szabad bejárással mindenkinek.Te mit szólnál, ha kapnál egy ismeretlen nicknévtõl egy rövid pü-t, h beugrana hozzád kipróbálni a lovaidat ?

Volt olyan,hogy meglátták az útról a lovaimat és megkérdezték,hogy kipróbálnák és megengedtem...megvették! Nem tudhatod...egyébiránt,hamár tenyésztõnek tartanám magam,akkor valószínû reklámozni szeretném a lovaimat,mert elõbb vagy utóbb értékesíteni szeretnék. Amennyiben nem cél az értékesítés, és ezt is el tudom fogadni,akkor nem áradozok egy nyilvános fórumon a lovaimról,mert az egy természetes dolog,hogy az érdeklõdést felkeltem és kíváncsi emberek szívesen megnéznék a lovaimat... ha pedig ezt egy zártkörû klubnak gondolom,azzal sincs baj,hiszen van olyan is. A baráti kommunikációhoz valszeg nem egy nyilvános fórumot használnék! :D

Esetleg beugrana egy ingyenes kurzusra, mert épp arra jár.... Jah, és ugyanilyen ismeretlen nicknév a ló akupresszúra topicban nyilvánosan elkezdene a zsebedben kotorászni.... És számonkérné rajtad, h mi kerül ezen ennyibe, hiszen csak kicsit tapogatni kell a lovat, ugyanerre bárki alkalmas "óccsóbbé"...

van ilyen is...mosolygok és nem sértõdõk meg! Tapogattassa mással! Elférünk! Engem nem zavart sohasem,mert bízom a tudásomban! A zsebembe meg addig lehet kotorászni ameddig megengedem! ;)

A "díjlovas" témára visszatérve - azok a "díjlovasok" igenis balfékek, nem értenek hozzá és még meg is magyarázzák... És másik díjlovas, sokkal több hozzáértéssel és szerénységgel eredményesen dolgozik ugyanazokkal a lovakkal. Az elõdei által elrontott lóval is....

Ilyen van! Akkor az egy vagy két hozzá nem értõ emberre vonatkozik! Ha abból általánosítasz mennyivel másabb a Te véleményed? :D
"A mindenféle sztyeppén felnõtt helyi huszárok" azért megtették a 4300 km-t lóháton - milyen alapon "minõsíted" a tudásukat? ... megtették! Többször kifejtettem,hogy a távlovagláshoz kényelmes nyereg és jó segg kell...ue. távolságot lenyomtak a hunok,tatárok,mongolok és szerintem a 3000km-vel Bare se szégyenkezhet...amit a videókon belinkeltél,azok engem nem gyõztek meg arról,hogy a fajta különb lenne,mint egy másik!(lovaglási,lovagolhatósági szempontból.Az állóképesség meg fejleszthetõ!)

-de sztem kár is a szóért, valóban elbeszélünk egymás mellett és neked már eleve kész ítéleted volt.
"Nincs jó,nincs rossz,nincs ítélkezés...csak a dolgok megfigyelése van!" ( újabb tibeti mondás)

Mostmár nekem is az van.

Nekem eddig sem volt és nem is lesz ítéletem! :)

Továbbra is fenntartom,hogy ez a topik azoknak szól,akik szeretik az akhalt! Én a lovakat... ;)

Edited by LANDGRAF, 2010 február 25. - 11:35.

#695 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 25. - 11:43

Akkor örvendtünk a szerencsének.... :P

#696 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 25. - 14:33

Amíg ti itt beszélgettek én majdnem 4 órát tõltöttem a lovammal az erdõben, királyságos volt és köszönet érte Chukh - nak, aki felnyitotta a szemem az összel, s megmutatta hogyan is kell bánni egy quarter horse -l, vagy akármely lóval amit nem akarunk elrontani, de jó irányba képezni szeretnénk! Béke veletek! :ang:

#697 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2010 február 28. - 23:24

Én nem tenyésztek, következésképpen nincs is látogatható tenyészetem :gm: A helyzet más lenne, ha saját tanyán tartanám õket, bár akárkinek akkor sem adnám a lovaimat oda kipróbálásra, aki beesik az útról. Elõzetes megbeszélés után már többeknek megmutattam a lovaimat, igaz, leginkább barátoknak, drága az otthon töltött idõm. A lovaim pedig még csikók, belovaglás alatt (ami egyébként, kedves számonkérõk, nem két fillér, tudva, hogy pár tenyésztõ mennyi munkát, idõt és pénzt rakott már a lovaiba, vagy éppen nincs pénze versenyeztetni õket, komolyan kinyílik a bicska a zsebemben amikor versenyeredményért követelõznek), így egyelõre sem világbajnoki, sem olimpiai sikerekrõl nem tudok beszámolni. :gm: A kis kancát direkt sportkipróbálásra vettem és a MAAK is erre ajánlotta (két édestestvére díjugratásban versenyez jó eredményekkel), remélem úgy fog alakulni az életem, hogy ez összejön. De egy akhal kb 7 éves korára nõ fel, elõtte biztos nem fogom egyiket sem versenyen nyuvasztani, mert szeretném õket húszon túl is egészségesnek látni. Annyi pedig a trénerváltásokból kiderült számomra, hogy ehhez a fajtához sok türelem és idõ kell, ami a sportlovak és a gyorsan nagy sikereket elérni akarók korában bizony hátrány. Az állóképességrõl annyit szeretnék mondani, hogy távlovaglásban az arab mellett még akhalok mennek, így azért az relatív, hogy az hová fejleszthetõ. Az Európai AT Egyesület elnöke, Van Kasteren asszony, és a férje, jó eredményekkel versenyeznek távlovaglásban a tisztavérû akhaljaikkal. Melódia Arimánjának és Mahóca Karakumának is kiváló sporteredményei vannak, ha pedig százalékosan nézzük a fajta létszámához képest, akkor meglepõen jó eredményeket kapunk.

'Everything that is done for us, without us, is not ours.'

#698 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 3. - 13:19

:)

http://www.youtube.c...feature=related

az elsõ 40mp.... :yeah: :yeah: - Forkissima, neked külön ajánlom a füleket... ;)

#699 Nogajijasz

Nogajijasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 374 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 13. - 19:42

(Továbbra is fenntartom,hogy ez a topik azoknak szól,akik szeretik az akhalt! Én a lovakat...)By Landgraf... Sziasztok! Ennél a mondatnál a vad gyűlölet nyilvánul meg a fajtával kapcsolatban amit példátlannak tartok a lófajták vonatkozásában! Lehet,hogy Ő ezzel úgy értette minden lófajtát szeret,de szerintem ennek más az olvasata,mégpedig az,hogy nem tartja az AT-t lónak!!! :guny: Vannak olyan "elvetemültek" akik pl.a kutyaméretű Falabellát szeretik.Majd írj be a sok gyereknek,hogy azok nem lovak hanem ugató kutyák! Az,hogy a távlovagláshoz mennyire nem értesz az megdöbbentő!Bár csak a kényelmes nyereg és jó segg elég lenne hozzá!!Minden szakágat kedvelek és megismertem.Neked is tudnod kéne,hogy a távlovaglás is lovaglás nem csak a lovon "ülés".Sokszor egy versenyen futni kell a ló mellett,pulzuscsökkentés miatt,vagy nehéz hegyi szakaszokon.Te tudnál futni a lovad mellett??Az erőnlétről:valószínüleg tisztában vagy vele hogy ez egyszerű tenyésztés és szelekció.Ahalnál és az Arabnál is több EZER év.Nem pár évtized...Nemtudom érzed-e mit jelent az évezredes tenyésztés?Azt,hogy Achal múmiák és csontvázak fordulnak ki a földből,arról tanuskodva,hogy a csodás kis hátasod ezek leszármazottja.Minden tenyésztő tudja,hogy amelyik mai modern lófajtában nincs benne az Arab ló genetikája(így az Achalé)az a szamár! :gm: Próbálj meg pl.egy Hannoveri mént felkészíteni csikó kortól a távlovaglásra.Nem ugrunk,távot megyünk. Ha sikerrel jársz szólj...Vannak példák ugyan,de ez több száz az egyhez. Tavaji Junior VB-n is volt egy Magyar tenyésztésű Kisbéri félvér kanca amelyik mint utóbb kiderült akkor volt 17 éves... Az Achal-t és az Arabot nem azért szeretem mint fajtát mert a többit nem. Amiért én szeretem őket az az a tény,hogy a lovasíjász belsőázsiai kultúránk részei.A múltkor lovainak élő példányai.A régészet elevenedik meg tőlük.A teljesítmény és küllem csak hab a tortán. Az meg,hogy a Mongoloknak stb. más küllemű lovaik vannak,az azért van mert a Türkméneknél maradt fenn a fajta a többi népnél nem.Az Ő kislovaik épp olyan használhatóak,ha az élete függne a létüktől mindenkinek akik szerint kis gnómok,más lenne a helyzet... üdv.

Edited by Nogajijasz, 2010 március 13. - 19:46.

#700 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 13. - 22:06

(Továbbra is fenntartom,hogy ez a topik azoknak szól,akik szeretik az akhalt! Én a lovakat...)By Landgraf...

Sziasztok!

Ennél a mondatnál a vad gyûlölet nyilvánul meg a fajtával kapcsolatban amit példátlannak tartok a lófajták vonatkozásában!
Lehet,hogy Õ ezzel úgy értette minden lófajtát szeret,de szerintem ennek más az olvasata,mégpedig az,hogy nem tartja az AT-t lónak!!! :guny:
Vannak olyan "elvetemültek" akik pl.a kutyaméretû Falabellát szeretik.Majd írj be a sok gyereknek,hogy azok nem lovak hanem ugató kutyák!
Az,hogy a távlovagláshoz mennyire nem értesz az megdöbbentõ!Bár csak a kényelmes nyereg és jó segg elég lenne hozzá!!Minden szakágat kedvelek és megismertem.Neked is tudnod kéne,hogy a távlovaglás is lovaglás nem csak a lovon "ülés".Sokszor egy versenyen futni kell a ló mellett,pulzuscsökkentés miatt,vagy nehéz hegyi szakaszokon.Te tudnál futni a lovad mellett??Az erõnlétrõl:valószínüleg tisztában vagy vele hogy ez egyszerû tenyésztés és szelekció.Ahalnál és az Arabnál is több EZER év.Nem pár évtized...Nemtudom érzed-e mit jelent az évezredes tenyésztés?Azt,hogy Achal múmiák és csontvázak fordulnak ki a földbõl,arról tanuskodva,hogy a csodás kis hátasod ezek leszármazottja.Minden tenyésztõ tudja,hogy amelyik mai modern lófajtában nincs benne az Arab ló genetikája(így az Achalé)az a szamár! :gm:
Próbálj meg pl.egy Hannoveri mént felkészíteni csikó kortól a távlovaglásra.Nem ugrunk,távot megyünk.
Ha sikerrel jársz szólj...Vannak példák ugyan,de ez több száz az egyhez.
Tavaji Junior VB-n is volt egy Magyar tenyésztésû Kisbéri félvér kanca amelyik mint utóbb kiderült akkor volt 17 éves...
Az Achal-t és az Arabot nem azért szeretem mint fajtát mert a többit nem.
Amiért én szeretem õket az az a tény,hogy a lovasíjász belsõázsiai kultúránk részei.A múltkor lovainak élõ példányai.A régészet elevenedik meg tõlük.A teljesítmény és küllem csak hab a tortán.
Az meg,hogy a Mongoloknak stb. más küllemû lovaik vannak,az azért van mert a Türkméneknél maradt fenn a fajta a többi népnél nem.Az Õ kislovaik épp olyan használhatóak,ha az élete függne a létüktõl mindenkinek akik szerint kis gnómok,más lenne a helyzet...
üdv.

Köszönöm a Tanítást!

Edited by LANDGRAF, 2010 március 13. - 22:10.

#701 estee

estee

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 647 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 13. - 22:34

Minden szakágat kedvelek és megismertem

szépségednél már csak szerénységed lehet nagyobb :gm:

Landgraf: én értem, amit moncccc :D

#702 Belzebub

Belzebub

Új vendég

• Kizárt tag
  • 21 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 14. - 20:04

Rémlik, mintha olyasmit hallottam volna, már nem lehet a ló mellett szaladni, sétálni, gyalogolni. Nyeregben kell teljesíteni a távot. Vagy ez csak nemzetközi szintre vonatkozik? Esetleg úgy értették, hogy szabályos ugyan sétálgatni a lóval, de értelmetlen, mert a versenzéshez alkalmatlan idõt eredményez. Nem lehet vele helyezéshez jutni, csak teljesíteni a futottak még kategóriában.

#703 Nogajijasz

Nogajijasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 374 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 14. - 22:28

Rémlik, mintha olyasmit hallottam volna, már nem lehet a ló mellett szaladni, sétálni, gyalogolni. Nyeregben kell teljesíteni a távot. Vagy ez csak nemzetközi szintre vonatkozik? Esetleg úgy értették, hogy szabályos ugyan sétálgatni a lóval, de értelmetlen, mert a versenzéshez alkalmatlan időt eredményez. Nem lehet vele helyezéshez jutni, csak teljesíteni a futottak még kategóriában.

Szia!

A Ló mellett sétálni és gyalogolni nem célszerű távlovas versenyen. :D Márha nyerni szeretnél...Meg lovatpurcantani.Ha ez így lenne akkor az amúgy halálosan szabályozott szakág fejlődött volna vissza.Én nem tudom hol olvastad,vagy hallottad ezt de tavaly a távlovas junior Vb-n elég sokan futottak be a körök végén az utolso 1km en a lovaik mellett.Így nemzetközi szint kilőve...Lehet idén ez változott majd utánanézek.
Spanyolországban most rendezik Áprilisban az 500km-es távlovas versenyt Andalúzián át.http://www.raidkaliber.com/ A promo videón látható ez a kérdés...Jövőre indulok ha lesz rá pénz :gm:

Igen igen,én is értem amit Landgraf mester mond...csak furcsán adja elő...
Igen,azt is tudom,hogy Ő egy hudenagytapasztalatúlovasakineksenkinemtudújatmondani... :rolleyes:
Szívesen a tanítást,bár nem annak szántam...
Szép vagyok,de tudod mi a legfontosabb?A lovaimnak tetszem mint gazda.És ez bőven elég...
Csak az a szerény aki szégyelli magát.Az alázat fontosabb a szerénységnél.
Ezért nem szégyelem magam azért amit idáig tapasztaltam,megtanultam.Közben alázatot tanusítok,mert jó lovas nincs csak jó tanítvány aki mindig kész tanulni... :ang:
Aki részt vett a Híd a szakágak között rendezvénysorozaton,az minden szakágat megismerhette...Egy szóval nem mondtam,hogy mindegyikben kupát nyertem.Ja hogy csak akkor ismerhetem igazán...nem tudtam bocs.
Apám "veszernezik",több ismerősöm díjugrat...és a szakági beszélgetéseken nem csukom be a fülemet :D

Mindhalálig lovasíjászat!

Edited by Nogajijasz, 2010 március 14. - 22:45.

#704 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 14. - 23:54

Igen igen,én is értem amit Landgraf mester mond...csak furcsán adja elõ... Mester az akit a Tanítványai neveznek annak és nem az aki annak hivatja magát.Ez csak eszembe jutott...
Igen,azt is tudom,hogy Õ egy hudenagytapasztalatúlovasakineksenkinemtudújatmondani... :rolleyes: 25 év után nekem nehéz újat mondani. Újat tanulni az más kérdés.
Szívesen a tanítást,bár nem annak szántam...még egyszer köszönöm!

Edited by LANDGRAF, 2010 március 14. - 23:55.

#705 Belzebub

Belzebub

Új vendég

• Kizárt tag
  • 21 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 15. - 20:24

Ezt a nyeregben köll teljesíteni, nem ér leszállni, a National Geograficon, a 100 mérföld a Sziklás hegységben elnevezésû távlovagló verseny kommentátorától hallottam, tavaly nyárelõ tájt(?!?) Azért azt, gondolom, te is tudod, hogy az utolsó km az azért MÁS, a táv végén, egy nyúlfarknyi szakasz, ráadásul tudván tudod, jön a vet. kontrol, mindenképp kimélnéd a lovad, növelnéd a sikeres vet.kontrol esélyét...És az is más, hogy menet közben a táv során a lovad mellett futsz-gyalogolsz, netán hegynek föl. Én részt vettem 1-2 extrém futóversenyen, maratonin, 100 km-es futáson, Kékes futáson etc. Hát, nem hinném,hogy bárki, aki lóról szállva fut, az komoly sebességre és versenyesélyre számíthat! A lókimélés, az persze más! ha arra mész, hogy mindegy hogyan, milyen helyezéssel, csak ki ne zárjanak, az épkézláb taktika! Mivel, ha kizárnak pulzus miatt, akkor SEMMILYEN helyezésed nincs. Tényleg csak kiváncsiság, hogy is van ez? motívált....régen volt már, vagy 15 éve is, hogy távlovas versenyen indultam és nem követem a szabályváltozásokat.

#706 Nogajijasz

Nogajijasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 374 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 15. - 22:24

Ezt a nyeregben köll teljesíteni, nem ér leszállni, a National Geograficon, a 100 mérföld a Sziklás hegységben elnevezésű távlovagló verseny kommentátorától hallottam, tavaly nyárelő tájt(?!?)

Azért azt, gondolom, te is tudod, hogy az utolsó km az azért MÁS, a táv végén, egy nyúlfarknyi szakasz, ráadásul tudván tudod, jön a vet. kontrol, mindenképp kimélnéd a lovad, növelnéd a sikeres vet.kontrol esélyét...És az is más, hogy menet közben a táv során a lovad mellett futsz-gyalogolsz, netán hegynek föl.
Én részt vettem 1-2 extrém futóversenyen, maratonin, 100 km-es futáson, Kékes futáson etc. Hát, nem hinném,hogy bárki, aki lóról szállva fut, az komoly sebességre és versenyesélyre számíthat! A lókimélés, az persze más! ha arra mész, hogy mindegy hogyan, milyen helyezéssel, csak ki ne zárjanak, az épkézláb taktika! Mivel, ha kizárnak pulzus miatt, akkor SEMMILYEN helyezésed nincs.

Tényleg csak kiváncsiság, hogy is van ez? motívált....régen volt már, vagy 15 éve is, hogy távlovas versenyen indultam és nem követem a szabályváltozásokat.

Üdv!

Egyet értek veled...De azért nézd meg a közölt internetcímet és a verseny rövid videóit.Párszor látszik,hogy a pl.a sziklás részeken mennek a lovak mellett.
Csak a sík versenyeken mennek a ló mellett a vége felé,pont azért amit írtál Te is.
Azt ne gondolja senki,hogy pl egy 120-as versenyből mondjuk 30km-ert a ló mellett futsz... :gm:
Ez összesen pár kilóméter lehet.A baj az,hogy nem viszonyítotok,és azt gondoljátok annyira béna vagyok,hogy a versenyek 2/3-át le kell futni a ló mellett.Erről szó sincs.
Igen az amiről írsz az a Tevis kupa a Cougar rocky verseny.Ott valóban nem lehet leszállni,az a verseny ezért extrém.Csak hozzáfűzöm,hogy ott az alapidők jóval lassabbak ezért.No meg az 160km hegyi verseny ami nehéz.A Spanyol verseny 500km-es.Andalúzia hegyei között...a Sierra Nevadán át vezet.
Ha valaki ezt leszállás nélkül abszolválja annak fizetek... :gm:
Jól elkanyarodtunk az Achaltól,de azért jó lenne ezen a két versenyen látni belőlük.Remélem akad az Amerikai versenyen.

Landgraf,minden szavad igaz...legalább is a legutóbbi mondataid hozzám.

Sziasztok!!

Edited by Nogajijasz, 2010 március 15. - 22:26.

#707 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 17. - 10:17

#708 melodia

melodia

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 406 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 17. - 12:14

és egy kis kontraszt.... :dev:

;)

#709 Zemann

Zemann

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 661 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 18. - 9:40

Sziasztok! Bocs,hogy a tacsvonalról beugatok,de a ló melletti futáshoz mi köze van a lovagláshoz? Azt értem,hogy ezzel mit akarnak a "futók" elérni...tiszta sor. Ha jól értettem,akkor Landgraf azt írta,hogy 500-1000-1000000 km megtételéhez jó nyereg és jó segg kell.... Persze egy sok mindent kibíró ló is kell hozzá,de most ez nem lényeg.Azt a fajta lovaglást nem lehet összehasonlítani se távlovaglással,se angolos,se westernes lovaglással. Én igazat adnék neki... Bár én nem szeretek hosszúakat túrázni.De minden részletét ismerem egy-egy ilyen túrának. Mindet!Még a fájdalmasat is !

#710 Nogajijasz

Nogajijasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 374 hozzászólás

Közzétéve 2010 március 26. - 22:44

:gm:

Sziasztok!

Bocs,hogy a tacsvonalról beugatok,de a ló melletti futáshoz mi köze van a lovagláshoz?
Azt értem,hogy ezzel mit akarnak a "futók" elérni...tiszta sor.

Ha jól értettem,akkor Landgraf azt írta,hogy 500-1000-1000000 km megtételéhez jó nyereg és jó segg kell....
Persze egy sok mindent kibíró ló is kell hozzá,de most ez nem lényeg.Azt a fajta lovaglást nem lehet összehasonlítani se távlovaglással,se angolos,se westernes lovaglással.

Én igazat adnék neki...

Bár én nem szeretek hosszúakat túrázni.De minden részletét ismerem egy-egy ilyen túrának.
Mindet!Még a fájdalmasat is !

Szia!

Én nem gondolom,hogy bármibe is beleugatnál:)Azért reagálnék felvetéseidre.Jól tudom Landgraf mirõl beszélt...egyet is értek vele mint mondtam.Így van,az életvitel szerû lovaglást nem lehet összevetni még a távlovaglással sem.
Nézd többfélék vagyunk így mások az elvárások és az örömök a lovaglásban.Nekem hosszú túra nélkül nem telhet el egy hónap sem.
Az hogy mi a jó nyereg már tudom,több is van,de legtöbbet egy sima wintec angol nyerget használok túrákhoz.(20-50km-ig).
A ló melletti futásról annyit,hogy a távlovas versenyen tényleg alkalmazzák.Nem tudom az miért ördögtõl való?Én nem vagyok futó,sõt utálom is,de ha egyszer ez a követelmény....
No meg ez erõnléti edzési elem egy Kassai-lovasíjász tagnak.Na ott aztán vannak dolgok :gm:

üdv! Mindhalálig lovasíjászat!

#711 pelmar

pelmar

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 110 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 6. - 9:20

Magyarországon valahol, lehet kapni Ahal kancacsikót? Mert majd ha lesz rá pénzem szeretnék venni egyet, és ha majd elvégzem a gimit meg az egytemet és lesz munkahelyem szeretném tenyészteni is a fajtát.

#712 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 6. - 10:45

Majd ha meg lesz rá a pénzed és kimész külföldre, akkor tuti kapsz! Idehaza nem nagyon van eladó kancacsikó!

#713 pelmar

pelmar

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 110 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 6. - 11:07

és méncsikó?

#714 forkissima

forkissima

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 1.661 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 6. - 14:32

Volt mostanában is kancacsikók eladása, és mire eljön az idõ, hogy vegyél, már valószínûleg bõven lesz kancacsikó és méncsikó is eladó itthon. Szépen növögetnek ugyanis a tenyészetek.

'Everything that is done for us, without us, is not ours.'

#715 pelmar

pelmar

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 110 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 6. - 18:41

Az jó, arra gondoltam , hogy én nevelem fel és tanítom be addig beilleszkedik az itthoni lovakhoz és majd tenyészteném Õt, esetleg keresztezném magyar félvérrel vagy még arab félvér, kazah és quarter horse van itt a környékünkön...

#716 LANDGRAF

LANDGRAF

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 2.722 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 6. - 18:47

Az jó, arra gondoltam , hogy én nevelem fel és tanítom be addig beilleszkedik az itthoni lovakhoz és majd tenyészteném Õt, esetleg keresztezném magyar félvérrel vagy még arab félvér, kazah és quarter horse van itt a környékünkön...

:yeah: :yeah: :yeah:

#717 ori

ori

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 5.916 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 6. - 18:50

:D :kir: :D

#718 Csikasz

Csikasz

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 3.633 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 6. - 19:29

Jaj, má megint egy szaporító! Megtudhatnánk milyen céllal kivánsz egy ilyen fajtát kevergetni magyarfélvérrel, no meg mittudoménmivel? Nincs elég selejt magyarországon?????? Olyan nincs, hogy tenyészteném, -getnék.... a tenyésztés...no ez egy lerágott csont....

#719 Zemann

Zemann

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 661 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 7. - 7:11

Jaj, má megint egy szaporító!

De jól mondod!!!

Sokan azt hiszik,hogy tenyésztõk azok,akik befedeztetik valamivel a kancájukat. :nem:

Az én fejemben a tenyésztõ fogalma kb. így néz ki:

Min. 5 kanca.Min.10év.Min. sport kipróbálás.Min.visszaellenõrzése az elkészített "produktumnak" kontrollcsoportokkal.Mondjuk ehhez nem elég 5 kanca...

Barátomék vettek egy sportlovat németországban.Ott ácsorgott egy mén.Kérdezték,hogy miért ácsorog ott.Egyszerû volt a válasz..."megy vágóra".A miértre csak annyi volt a válasz,hogy "nem állta a patkolást".

Nem hozta a nyugodtságot a ló.Nem tenyésztették tovább.Nem lutriztak.Vágóra küldték....egyszerûen megakadályozták azt,hogy egy rossz párosítás kikerüljön tõlük.Ez a tenyésztés....szerintem.

Még mielõtt nekem estek!
Imádom a lovakat én is.De a tenyésztés,az más.

Zemann

#720 pelmar

pelmar

Törzsvendég

• Fórumtag
  • 110 hozzászólás

Közzétéve 2010 április 7. - 20:22

Tenyészteném azzal a céllal hogy szívós nagy teljesítményű gyönyörű és nem utolsó sorban ismert származású, elsődlegesen lovasíjászatra való lovaim legyenek nekem és a családomnak, és a környék lovasainak.

Edited by pelmar, 2010 április 7. - 20:23.